hkfoodie_mbw

hkfoodie_mbw

Mango✖️🐻✖️Waffle 🍽中、西、日、韓、泰、燒、火、甜 💡咁多選擇諗唔到今餐食咩?我地幫到你 💁🏻三位吃貨走在一起 為大家搜尋各區美食 🔛仲等?立志當一個吃貨 跟著我們一起吃好西 📬報料/聯絡…
訊息
正顯示第 110 篇(共 30 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 19

伏!JCCAC裏面好出名既cafe🧐裝修係幾靚 環境夠chill 但野食質素都要重視架😂 個碟設計好有藝術感😄碟有預熱好細心👍 食落去 問題嚟啦😳無味架 好似無落鹽 醬都無咩 乾既@@ 唔知係果日換左廚師定signature dish唔系意粉😂
🌟特盛甲羅丼🦀
🌟黑松露帶子沙律
🌟海膽天婦羅
🌟海膽天婦羅
NOV 19

北角隱世日本菜😍溫馨提示👄得十幾個位 唔book無得食架😉酒盜其實即係下酒菜 會令你一口接一口咁飲酒🍶神不知鬼不覺 你嘅酒就比人偷走曬啦👻 🌟特盛甲羅丼🦀 ($168) Bok💥一隻生鵪鶉蛋 撈埋蟹膏同蟹肉🦀送一大碗飯no problem😝😜 🌟酒盜魚生丼🍣 ($148) 魚生種類多 有三文魚腩 秋刀魚 海膽等😆再新鮮d就好啦👅 🌟牡丹蝦天婦羅🦂 ($45) 蝦肉略嫌唔夠彈牙🙊 🌟黑松露帶子沙律 ($58) 個汁酸酸地 好開胃🐽 🌟海膽天婦羅 ($68) 紫蘇葉包住海膽 蘸炸漿再...
🌟綠茶紅豆疏乎厘班戟
🌟綠茶紅豆疏乎厘班戟
招牌班戟
NOV 19

🌟綠茶紅豆疏乎厘班戟 ($88) 🍰 好fluffy😍中意空氣感嘅話一定要試😚綠茶cream好甘 紅豆好香又有顆粒感 好夾☺ 🌟招牌法式吐司 ($68) 🍞🍳 (+$28配焦糖香蕉🍌朱古力醬🍫朱古力味奶油🍫) 鬆軟版西多士 裏面好綿密😻但係表面一d都唔脆 好似普通麵包😂熱辣辣嘅french toast融化凍冰冰雪糕 雪糕再慢慢滲入toast 好幸福❤香蕉表面層焦糖好脆💘
NOV 19

自從西洋菜南街殺街之後 終於唔駛忍受大媽噪音 可以發掘下旺角啦🎧🎤😭呢間樓上cafe鋪仔細細 但私隱度十足 Cashier同座位分成左右兩邊👍見到好多人坐幾個鐘都豪無壓力 同閨密點傾都得😈真心估唔到旺角會有唔比眼色你睇嘅cafe😱擺設仲好靚 好多影相位❤其中一面牆仲掛滿植物 文青感get✅💕 🔶🔶🔶 🌟俄羅斯蜂蜜蛋糕 ($48) Waffle之前去哈爾濱旅行 有好多俄羅斯甜品賣 d蛋糕甜到起痰💩呢件cake sour cream同俄式餅乾碎層層相隔☺甜甜酸酸咁 balance得幾好😊餅乾碎令口感更豐富😋絕對好味過...
NOV 19

以鐵路為主題 店內每個角落都充斥住店主嘅私人珍藏 有好多模型同😂窗係長途火車果種😎有款甜品仲叫做車長的魔法🤔鐵路迷可以黎朝聖😍 🌟脆米白玉紅豆抹茶大福混合雪糕 ($45) 🍦 好抵食😱平時一杯雪糕都四十幾蚊🤕而家雪糕配埋4,5款配料都係$45咋 呢個價究竟做唔做得住😲抹茶大福煙煙韌韌好想食多粒👄🍡 利申:小朋友口味嘅Waffle嗜甜😝但又想試下抹茶 於是揀mixed😙雪糕抹茶味偏甜 無咩回甘 但啱我口味😌揀苦嘅甜品 咁食甜品黎做咩👋👋
NOV 19

身邊有無朋友食放題都剩係叫腐皮壽司🤣呢間餐廳有好多colourful又有創意嘅腐皮壽司 一定要捉佢地黎食! 🌟三文魚牛油果腐皮🐟🥑($28) 牛油果中和三文魚嘅油脂 配埋甜甜地嘅腐皮 成個combination好match🤤好想再食多個😍 三文魚肥美啲更好👍 🌟鰻魚玉子燒絲腐皮🍳($18) 三樣食材都偏甜 啱曬我口味💋 🌟炙燒左口魚飯團($18) 燒過嘅左口魚入口即溶 好滿足❣️
海膽•香蔥吞拿魚腩蓉•三文魚籽丼加三文魚腩💞
海膽•香蔥吞拿魚腩蓉•三文魚籽丼加三文魚腩💞
NOV 19

超大碗吖 有齊港女至愛海膽 三文魚腩 三文魚籽 同埋吞拿魚蓉😍唔夠食仲可以加飯 真系飽到上心口😂 海膽新鮮無腥味 幾creamy 再鮮甜d就好啦😙三文魚籽晶瑩剔透 咬落去卜卜聲😌厚切三文魚腩幾重魚味但油脂唔夠多🐟 吞拿魚蓉都幾新鮮😉不過好貴 性價比偏低 無辦法啦銅鑼灣吖嘛👌
鮮油奶多
鮮油奶多
NOV 19

幾時都話 越簡單既野越難整得好食 越難令人滿足 當中既表表者非蛋同麵包莫屬🤔 膽固醇爆錶既菠蘿油一向多人中意食 同樣夾咗塊牛油既鮮油奶多一樣咁邪惡!😈😈細細件既方包都幾厚 烘咗底 外層微脆 包又鬆軟🍞夾住舊偏薄既凍冰冰牛油 包既熱度慢慢融化牛油 冷熱交融😻煉奶甜甜地🍼媽咪好邪惡吖 又肥多幾磅😲
NOV 19

呢間麵店唔系傳統老字號 但係區內好出名😃 豬排表面脆脆地 裏面幾嫩滑 唔油膩💋 唔會炸好耐 而且好入味👍下次再介紹醉雞😎 Ps. 食物風格好似元朗好出名果間爽爽麵店xd
爽腩河❤️
爽腩河❤️
NOV 19

大埔人一定聽過呢間鋪❣️老闆每朝用大量牛骨熬湯底 清得黎好鮮甜😚雖然睇落好濃但飲落估唔到佢咁清甜!爽腩系一舊牛腩黏附塊好爽既膜😁牛腩炆到好淋👍其實聽Waffle個地膽阿媽講 比起以前已經退步左 但仲系好好味😃
Top