Professor.Tam

Professor.Tam

Tambobo0507@gmail.com
訊息
正顯示第 110 篇(共 33 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JAN 19

今晚夜收工, 唔想煮就揸車去大埔搵食, 見到呢間DAS BIER 德國菜又未試過咁就入去了, 車泊旁邊條路都幾方便。入到去見到MENU, 除左德國野原來仲SERVE埋西班牙菜, 不同款式的西餐都有。 我諗住咁唔專注的西餐廳,都係揀食牛扒穩陣,朋友選了CARBONARA亦係穩陣之選,另外仲有得飲近期大熱芝士奶蓋茶,我揀左桃味。好啦, 坐左唔夠5分鐘, 野飲黎先,奶蓋好香濃牛奶味,真係飲得出用新鮮鮮奶打成豐厚泡沫,桃味綠茶亦不會太甜,整體黎講係非常OK! 朋友碟Carbornara 亦上桌, 份量十足, 目測比起一般餐廳...
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
2018-12-02
DEC 18

之前食過飲茶麻麻地、事間半年以上再試下,估唔到好食左,仲值得再去,星期六中午時段都唔多人等,上面果間就超多人等位。腸粉唔錯,但不少酒樓已轉為長碟,切好6件,變相份量少左! 流沙煎堆仔,剛剛做好熱辣辣,一咬便流心,整得超好、好好食! 紅棗糕,紅棗味濃而不會過甜,煙煙韌韌,正呀! 平時蒸排骨,骨多過肉、墊底既芋頭多過排骨,呢度既蒸排骨大大舊,啖啖肉,醃得好食、個個都讚好! 燒賣唔係一般交來的點心,似自己做,夠大粒,味道唔錯!
NOV 18

位於沙田區石門京瑞一,二期好多餐廳,中,日,西餐都有,今日去左第五街冰室,個名夠哂懷舊,入到去都幾大,岩岩趕到lunch hour前,所以大把位,未到12點就去到,早餐7:00-11:30,下午茶14:30-18:00。 我呢個雞脾餐,雞脾大少適中,味道普通,牛油蒜香厚多士,公仔麵湯底好清,好像啖啖的雞湯味! 到12點左右開始人多,好快就坐滿,不過出餐快,趕時間的就岩曬啦
OCT 18

約左住元朗既朋友食lunch,佢次次都比我話事,我就想食茶餐廳或者冰室,叫佢帶我去,我地未食過喜友此里就決定去試下!地址唔難搵係以前都幾中意食既車仔麵後面街,大家一講就知係邊! 設計非常懷舊風,是昔日香港!牆身畫上即日放映都看到當年很紅的電影,李小龍,女殺手黑玫瑰,東方不敗等等! 喜友百搭套餐B雞扒,洋蔥汁腸仔!隻碟大過一般的蒸魚碟!份量十足只是$43,難怪呢度咁多中學生喇~滑蛋蔥花鋪在飯面,非常滑口,雞扒兩塊皮脆肉質嫩有肉汁,配洋蔥汁超夾!仲有煎腸仔無敵了,有埋條生菜,好均衡呀!
2018-10-23
OCT 18

元朗形點食晚飯一向多人等位、想快快食完餐飯周圍行下,元朗學記粥麵唔洗等位就衝去拎位、因為食客唔會坐得耐,食物快上檯、岩哂我! 鮮牛肉撈麵$50,鮮滑牛肉好多片,夠滑口有牛味,蔥花超多鋪滿撈麵,仲有幾條菜,$50蚊份量超足,女仔一定食唔哂! 芥蘭$30,加左腩汁既介蘭,仲帶點牛腩肉絲,食極都有,出街食飯都想食得健康d,呢碟菜抵食! 鮮蝦雲吞麵$38,麵底都幾多,雲吞大少正常,有爽口感! 酥炸鯪魚球$24,好大粒成粒魚腐咁,食落比魚腐煙韌,不是太好食!!
OCT 18

7點幾係EMax行完街,唔知關唔關今日係平日,好多食店都無人同埋收左鋪,諗住去食拉麵但經過蕃滿門,第一次見咁得意,專食蕃茄既菜式,又見食客既蕃茄濃湯,焗飯幾吸引!(感覺幾健康) 鮮茄蓉芝士豬扒焗薑飯$63,加$3轉意粉,要等大約15分鐘,新鮮出爐剛焗好的豬扒意粉,豬扒好嫩滑,蕃茄同芝士比例完美,起初見$63有點貴,但食後覺得好值得! 酥炸脆雞,賣相似酥炸生蠔,有泰式酸甜汁,味道好夾 咖哩牛腩自家蕃茄焗薑飯$66,個汁鋪滿個飯,芝士咖哩汁超美味,牛腩好大舊又夠腍!
檢視所有留言 ()
20分鐘 (堂食)
OCT 18

匈牙利牛肉湯,$58超濃又多料,加意粉食都幾好喎!配上果仁牛油餐包好正,兩個人可以share呢個湯暖一暖肚先食d煎炸野! 黑松露芝士薯條,用煲仔上檯,份量好多,我地三個食唔哂,薯條佈滿芝士同黑松露,最緊要呢個煲仔非常保溫!! 香煎腸配香滑薯蓉及酸椰菜,$138,6條腸仔,味道普通,酸菜同薯蓉好好味 鄉村肉批,$79鋪上煎蛋的肉批似午餐肉,墊底的煎薯餅好香脆 煙三文魚薯餅,$79同肉批一樣有煎脆脆薯餅,雖然細細碟但一樣有擺盤,有d沙律菜食下,煙三文魚唔錯!!
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
OCT 18

全新裝修了不久,每次去都系飲茶,今日試下晚飯,睇睇餐牌真系嚇親,抵食選擇多,我地兩個人本來想叫4個餸,因為太多款想食,落單姐姐同我地講唔好叫咁多食唔哂架!!! 咁就叫3個餸食~$58蒜蓉炒什菜,碟菜好大碟,色香味俱全! $58沙嗲粉絲肥牛煲,肥牛唔少算大塊,唔會變左碎哂既肥牛,呢個撈飯超正,仲有d酸菜粒好特別,但成個煲既食物又唔會酸,最後先放落去,很細心! $68菠蘿生炒上肉排,最後呢個我地食淨少少,粒粒肉排都大大舊,伴菜又多,呢度真系超抵食,好想快d再去! 之後見到隔離檯全部都有糖水!!紅豆沙...
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2018-10-01
OCT 18

銅鑼灣時代廣場13樓有間澳門菜,我地好耐無去澳門,一於入去食,星期一紅日8點幾唔洗等位,呢度坐得舒服,兩個人叫三款菜。 烤焗盲鰽魚伴檸檬牛油汁煮海蜆,$178唔算大條適合2-4人食,有紅黃椒,洋蔥,火腿粒,橄欖,牛蒡伴碟,好豐富,味道唔錯。 小島椰香葡國雞配飯或蒜茸包,$138葡汁美味開胃,雞件大舊夠滑,點少得薯仔,葡汁送飯無得頂!! 葡式西洋腸炒雜菜,$72每款餸菜都有橄欖、臘腸,味道亦非常配!炒菜更一流,有椰菜,菜心,粟米仔,好味呀。
JUN 18

香港越來越多台式飲品店,每家都有自己招牌野去吸引大眾去,但好飲大家先會再買,天仁茗茶好岩我,最初飲,最常飲的是913茶王,有時唔想飲甜野,出到街食完飯飲杯茶就最正,因為佢夠甘香,所以好好味,如果買佢地既茶葉我會推薦313~佢比913味道更甘甜,用少少茶葉可以沖泡多次,味道超好!最正就係帶茶葉去飲茶,同屋企人,朋友邊食邊嘆靚茶,個個大讚,真係飲多過食! 今日又經過天仁見到出左一星期左右既913黑糖珍珠鮮奶茶,沒有抱太大期望,只見新產品岩飲就試下,下午茶時間好多人買,等左10幾分鐘,拎上手上凍下暖,奶茶整熱左...
1 推介
專食CHEAP野既人