為食大王eric
食盡天下美食.
訊息
正顯示第 17 篇(共 7 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
巴伐洛娃蛋白餅
朱古力心太軟伴雪糕
朱古力心太軟伴雪糕
JUN 16

意大利烹飪以世界精美菜餚著稱,它與法國烹飪不同,具有自己的風格特色: 諗起意大利菜式有種忍吾住流口水既感覺,今次我地幾個朋友约埋一齊嘆食意大利美味茶餚。新鮮既蔬菜配上香甜既芒果粒, 再配搭爽口彈牙既大蝦, 加埋美味酸咪咪既乳酪汁令人胃口大開, 係好好既餐前沙律。帕爾馬火腿薄餅,批底非常薄,香脆可口,鹹鹹地火腿,加埋香濃火箭菜,濃濃既芝士,酱料等,特别美味。细嫩既肥鵝肝將表面煎到金黄香脆,微微地飘出一絲絲焦香,加埋砵酒蘋果搭配效果一流。T骨牛排我最喜歡7成熟, 煎到牛排兩面金黃色, 周圍微微有些焦,...
JUN 16

預早慶祝端午節,一家人建議食D特色菜式,結果我上Openrice睇完揀左食西班牙菜,大家都認同,其實只要一家一起食乜都無所謂啦! 西班牙香燒乳豬仔 $68 (招牌) 呢道菜式有味有色相,單睇樣赢晒,脆卜卜乳猪仔外脆内嫩,配上青瓜同蕃茄仔味道額外好味。特色海鲜沙律 $58 魷魚,青瓜,蕃茄,配合沙律醬汁,十分開胃,魷魚鮮味,青瓜爽口,蕃茄鲜甜。德國腸拼盤 $88 香腸是德國人的最爱,種類過千。香腸拼盤由五種不同類型既經典香腸组合而成,分别是牛肉腸,维也纳香腸,德國芝士腸,猪肉肠。并且味道非常香,外脆内嫩既腸肉...
MAY 16

一枝公没地方去就去咗池記食個雲吞面,雖然只係碗普普通通雲吞面,但池記雲吞面出咗名大大粒,鮮蝦飽滿爽口彈牙,而面條軟硬適中,加上清湯和葱花,總有我最鍾意的红醋,簡值美味之極。
MAY 16

九龍灣食肆林立,來臨稻香飲茶又要排長朧,但值得的無論鳳爪,金錢肚,肠粉,叉燒包,都非常好味,尤其金錢肚特别入味,就連好少可以吃到的碗仔翅這里都有,排多兩粒鐘都值。
MAY 16

油尖旺大把野食,突然想起猪仔包的味道,同friend去咗翠華嘆下午茶,翠華猪仔包特色,包包焗得外脆內嫩,看起来像炸過的金黄色,满瀉嘅練奶,一口咬落去满嘴的是甜甜的,加上一杯香濃奶茶,真是人生一樂也。
MAY 16

约左個朋友在尖沙咀未到,揾左間茶仔坐低左,茶仔竟然有点心叫,唯有嘆住点心等Friend到,茶仔嘅蝦餃媲美酒楼,蝦又大隻爽口彈牙,蝦皮薄厚適中,调味料合當好處,好少係茶仔能嘆到此好嘢!
1 推介
pipi22
MAY 16

幾個朋友相聚去九記食好野,九記清湯牛腩面出晒名,我地叫左清湯牛肉和牛腩面,清湯牛肉湯頭很好味,有一絲絲甜味,牛腩和牛筋味道很濃,牛腩好入味牛筋彈牙爽口而不黐牙。吾怪的D人慕名而嚟。
Top