sharonlamsl

sharonlamsl

我是 sharonlamsl
訊息
正顯示第 17 篇(共 7 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
是次消費
每人約$200 (晚餐)
FEB 24

第一次黎呢度,朋友食蛋包飯,而我就叫咗另一個 signature - 鰻魚玉子蓋飯 唔知條鰻魚係咪未燒得夠熱... 魚皮係韌嘅,魚肉仲要有啲腥sick平時好少可食唔哂啲野,今次真係入食唔落口yuk 好彩個玉子係熱辣辣的, 而甜品布甸都奶味都香。 食物質素已經麻麻,本身預期侍應嘅服務應該都唔差?結果班侍應個個都好躁底咁,仲惡過茶餐廳呀叔😥 應該短期內未必再幫襯🌚
oyster
dark chocolate pudding
prime rib
prime rib
MAY 23

係朋友為我揀嘅生日飯😀 本身睇見 openrice 食評見好壞參半 有少少擔心😅 不過正如標題所講 比想像中好呢! 首先環境氣氛一流!係十分有情調嘅餐廳 由一間前法院活化建成,就好似去咗英國咁,一入場就有杯 welcome champagne, 有種賓至如歸嘅感覺😀 前菜叫咗生蠔 同 razor clams, 個生蠔仲會配送一個 whiskey cocktail 好有特色,razor clam 肉質爽口彈牙又清新,十分開胃👍🏻 主菜就係 US prime rib in horseradish sauce 配 confit potato 同 creamy spinach, prime rib 個生熟到掌握得好...
南瓜湯
南瓜湯
白酒蜆肉意粉
白酒蜆肉意粉
MAR 22

同男朋友黎到呢間西餐廳食lunch 揀選咗一個抗疫白酒蜆肉意粉set, 大約$80連埋餐湯,都幾足料算抵食,白酒又香,不過略嫌蜆肉不夠新鮮 至於蟹肉 cannelloni 就比較少見,即管叫咗黎試試,一黎到芝士味係幾香,不過就唔係好食到蟹肉啦~呢個set仲好似要$140, 冇咁抵🤔 環境係幾舒適嘅,食物就有待改善~
Garlic bread
strawberry ice-cream sundae
Garlic Bread
Maryland Crab Cakes
OCT 21

有知音人帶路黎 Grand Hyatt steakhouse 鋸扒😙叫咗 US prime beef ribeye cap, 炭香外脆內軟又唔肥,肉味都重😋好啱減肥食!另加 foie gras 煎得啱啱好又滑口,同喺其他餐廳食嘅幾唔同。 另外很讚嘅係佢哋嘅任添 garlic bread, crab cake 同 soft ice-cream sundae 😍 Garlic bread 香脆熱辣,蒜蓉味唔會好搶,crab cake外脆內軟好足料👍🏻,ice-cream sundae 超滑超creamy 😋下次帶屋企人黎食👍🏻
1935
OCT 21

由專人服侍唔使自己燒嘅日式網燒店😍 走高檔路線,食材烹調技巧絕對有保證🤤 tasting menu 野食種類多,中間亦會有sorbet清清味蕾。雖然唔係樣樣野食都係網燒,感覺上個爐好似唔係經常用得着,但係喺廚房製嘅野食同樣出色,令成個晚餐唔會似其他網燒店食清一色燒肉,好多樣化👍🏻 用上乘嘅日本牛,油脂分佈好均衡😍調味亦都剛剛好,唔會過份濃味👍🏻最後抹茶素麵好清新,帶走燒牛肉嘅油膩感👍🏻整體成餐飯相當滿意😁
Signature carbonara
Signature carbonara
truffle orecchiette
truffle orecchiette
mixo all day breakfast
mixo all day breakfast
SEP 21

上環嘅餐廳係永遠都試唔完😋 Signature carbonara 嘅 cheese 好creamy 又香, truffle orecchiette 喺香港比較少見嘅pasta dish, 煙煙韌韌 truffle 夠濃值得一試🤤
1 推介
homemade cheesecake
iced mocha
iced mocha
OCT 21

20211001 假期梅窩遊 梅窩比我想像中原來要似愉景灣 好多外國人居住 有間由外國人主理嘅文青 主要賣gluten free 小食同咖啡☕ pork taco 個肉一啲都唔乾 幾 juicy😋相信taco 個 tortilla 都係自家製所以係黑色 gluten free幾特別, 都有略略煎下先上,酸菜味道開胃唔太酸👍🏻 homemade cheesecake 都唔太heavy 但 creamy, iced mocha 朱古力超濃😍 店主都親切又熱情 值得到訪👍🏻
Top