我是 hk.foodie
訊息
正顯示第 110 篇(共 30 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
豬頸肉飯
海南雞飯
5分鐘 (外賣自取)
2021-06-04
是次消費
每人約$43 (午餐)
JUN 21

叫雞梗係去西九8樓啦,果度有起碼5檔以上賣雞,岩晒啲雞迷 本身想食89,但無開試左呢間like一試難忘,要轉機wow 老闆應該係泰國人,好nice, 雖然出餐速度有啲慢,但見到佢好有心思咁砌靚盒飯likelikelike見到都胃口大增 本身我地3個想要3盒雞飯,可惜生意太好賣晒yuk2個照殺,加個豬頸肉飯lol 先講雞飯,雞好油好靚,份量大,啲雞嫩滑得黎有口感,雞槌超重雞味,好juicy, 好正wowwowwowwow油飯一d都唔油,仲好香味,抵讚!奈何,弱弱的我覺得個汁太辣,個汁係好香嫁,但我食唔到個汁既香料,值得讚既係佢好有心機,個汁係佢自己blend 爛佢整嫁...
海南雞飯
MAY 21

今日黎到西九8樓食咩好?我決定叫雞啦!!!見到有檔良記未食過(太耐無去)決定叫半隻雞返屋企食lollollol 半隻海南雞$70 見到師傅切梗,已經見到好滑好滑好滑tongue(重要事情講3次)excited 老闆娘好親切甘問我啲醬有冇要求 要邊款醬lovechopstick 好喇,開餐!海南雞皮好薄,唔肥,無乜脂肪,雞好嫩,真係好滑!!!嫩得黎唔會唔熟,我最怕血淋淋yuk呢個嫩得黎,一滴血都無madmadmad 不過係個海南雞醬唔係我心水,似係現成醬upset 見到西九好似裝修梗,應該又有新鋪開wow下次再去西九叫雞chopstickchopstickchopstick
每人約$50
APR 19

今日好大雨,速食完就返屋企,好驚行雷 劈死我shocked 來到皇后街街市,第一次試呢間泰國野 叫左個海南雞飯同豬頸肉飯 老闆應該係泰國人,速度相當泰國 chopstick海南雞飯啲雞是我最唔喜的胸位,心諗一定鞋到母親都唔認得,但又出奇地唔算鞋,唔錯唔錯likewow個醬汁唔係我杯茶。啲飯好Q油,食到最底,油到我唔敢食。 chopstick豬頸肉飯等左好耐,豬頸肉唔香,仲以為佢會即燒好正添yuk 咪住,因為個咀太油臨走飲一飲我男朋友杯凍檸茶解油,有驚喜!!!原來係泰式茶底,仲要好好好好味,好後悔自己叫左熱0水,有下次!!!likewow
每人約$160
APR 19

麻甩朋友聚會,當然食麻甩野,朋友誠意推介高高,話佢個冰鎮古嚕肉好掂喎,OpenRice 評語好壞參半,一於去試下lollol 去到8點左右,已經排晒隊,好彩友人早到拎枱lol 叫左古嚕肉,小炒王,炸九肚魚,帶子西蘭花,炸得夠乾薯仔牛柳粒 chopstick冰鎮古鎮肉好有睇頭,一大盤冰,肉就唔多,味道偏淡,但都好脆口likeOKOK 呢味唐X小X 好味好多 chopstick小炒王都係好有睇頭,超大碟,事因佢炒左啲炸芋絲落去,我都係比較 chopstick炸九肚魚炸得夠乾身like chopstick帶子西蘭花有鑊氣,好味,好香 chopstick薯仔牛柳粒全枱最唔掂,啲薯仔唔香口,牛肉粒咬到我牙甩都咬唔...
DEC 18

聖誕節來到上環食咩好? 全部西餐/coffee shop, 呢間冰室好搶眼! 聖誕唔叫雞對唔住自己! Menu 寫係海南雞,但我覺得似係鹽焗雞味,又幾好味喎,唯一係我覺得個汁可以酸少少,開胃啲!有半碟都係雞肉,仲要去左骨,岩晒我呢啲懶雞迷!wow 另外朋友仔點左雞扒飯,雞扒好嫩,同埋醃得好入味,好香,唔駛點任何汁都可以送到飯!lovelike 2碟份量都好大碟,價錢50幾蚊個餐,抵食!!! 琴晚食完劣質聖誕大餐,今日食返高質野,滿足滿足lollol 門口仲有得泊車,仲有outdoor seatinglike
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2018-12-24
平安夜
是次消費
每人約$630 (晚餐)
DEC 18

聖誕節朋友book左枱食聖誕大餐,因為係朋友介紹關係,就揀左佢sick 首先starter 個帶子海膽無乜味,但口感算唔錯 另一個starter係鴨肝creme brulee 配多士,呢個真係味道好怪,咸creme brulee都係第一次食dislike 之後蘑菇湯,溝得太多水,完全無味 到主菜,我揀左牛扒,味道都唔錯,隔離有汁點,有個綠色汁有啲蔥油味mad,點牛扒又幾襯love 我朋友揀左豬扒,嘩真係硬同鞋過我塊臉呀dislikedislikedislike好唔掂呀 最後,甜品有2個,朱古力 mousse,造型幾靚,味道一般般啦,都可以既 另一個椰子雪芭,入面有蛋糕,怪到爆,未食過甘怪既甜品sick...
燒雞脾飯
每人約$15
JUN 18

今日來到西九8樓food court,見到呢間新燒味店好多人幫襯,一於去襯下熱鬧lol原來甘多人幫襯係有原因,就係一個字!「平」!有幾平?真係好平!$15個燒雞脾飯!諗都無諗就叫左一個試下!lol 有一隻燒雞脾飯,仲包埋例湯,真係返返去十年前既價錢excited 燒雞脾燒得好靚,賣相好好。味道都非常唔錯lol起碼入面啲肉仲熱,雞肉好嫩,不過近骨位有少少紅。另外,好多飯,飯質非常唔錯,好過佢呢個位上一手果間燒味excitedlike真是非常抵食,又飽肚!以後都會再食heart
2 推介
ppong3530
CarolsyLeung
JUN 18

比佢裝修吸引到lol舊香港風格,好靚呀! 叫左個原味雞蛋仔$15,凍奶茶$17同咖喱陳皮魚旦$10@12粒,價錢係深水埗唔算平,不過可以搵返細個既回憶,一啲都唔貴呀!lollollike 雞蛋仔同出面既好唔同,佢好足料,入面唔係空心的,但無出面果啲甘脆,食完好飽飽lollol 凍奶茶無冰嫁,全杯奶茶,抵飲madmad不過我覺得唔夠凍,凍啲會再好飲啲likewow 咖喱陳皮魚旦好有舊時既感覺呀,好彈牙,如果可以再辣啲就好喇,唔太夠入味madmad 下次要試埋雞翼尖 見到是2個年輕人創業,加油like
MAY 18

呢間食過佢既飯卷好多次heart,應該係我食過最好味而且最平既韓國飯卷likelike,好味過尖沙咀韓國街既多多聲lovetonguelikelikelike 店主係正宗韓國佬,佢唔係好識講廣東話,個感覺已經好似去左韓國甘balloon另外,老闆好nice, 好高大(雖然溝通唔到sicklike好喇,係時候入返正題,個飯卷即買即包,一客有14件, 25蚊咋!平得好過份!likewow啲紫菜有陣麻油味,入面有甘荀,蘿蔔,火腿同沙律醬,食落好香好開胃,仲送杯茶bowlchopstick杯茶同個飯卷超夾likestar價錢又超平,性價比超高,極為推介!下次要試下佢個煎薄餅yukyuk
1 推介
蜜瓜雪糕
MAY 18

食完水門雞飯,梗係要食埋甜品啦,排晒長龍都要等食$10@4球雪糕 每次食親佢都諗$10蚊有4球係點賺錢嫁?老闆呢啲真係辛苦錢,好有良心likelikewow 我點左2球蜜瓜同double chocolate, 佢不出來啲雪糕係唔會溶,應該無將隻不放落熱水浸,先可以keep住個溫度唔溶,但老闆就辛苦要大大力不。蜜瓜雪糕果浸味好fresh, 唔會好似有啲地方食果隻味好假甘。double chocolate 岩晒 chocolate lover, 朱古力味好濃,但唔會太甜lovelikewow炎炎夏日最岩飯後食杯雪糕lol好滿足呀!
3 推介
CindyLeung4213