我是 stephyllc
訊息
正顯示第 110 篇(共 17 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JUL 16

尋尋覓覓,終於俾我搵到我認為最正宗嘅麻辣火鍋店!!本人極度好辣,經常為了食好味嘅辣野花好多時間返內地覓食!!因為呢度俾你搵曬港9新界,川湘菜館好多,但好食嘅真心冇幾間!! 麻辣火鍋好味吸引之處就係,你好難想像佢地用幾多種同咩品種材料去熬個湯底出來,even俾你睇到曬湯底材料,個種獨特嘅味道,你自己屋企整可以講係冇咩可能成功!! 煮滾嘅湯底麻香四溢,聞到都精神一震mad呢度食材都好有川菜特色,地地道道!!蔬菜粉皮最能吸收湯底精華,唔洗特別加醬油點汁,湯底有夠濃郁!!花椒嘅麻,辣椒乾嘅香辣,充斥整個腔,刺激...
1 推介
Noblesse
JUL 16

印象中龍華乳鴿係好大隻好多肉嘅! 好耐冇來試,今次食完覺得好味左yummy 例牌叫左兩隻燒乳鴿,明顯細隻左 但外貌一樣吸引,戴手套食最痛快, 熱辣辣一啖咬落去,外皮唔夠脆 不過啲肉好嫩滑多汁、易咬,而且特別香濃入味,可能係因為細仔左嘅原因!平時食唔到半隻,今次食左一隻,齒頰留香likewow
JUL 16

午餐來到呢間佈置懷舊搞怪嘅一間冰室, 餐牌選擇幾多樣化幾特別 試左個炸雞脾保齡球 一上枱有啲驚訝,好大份 似珍寶分量嘅脆辣雞腿包,佢地用左脆猪夾住隻雞脾,脆猪幾香口, 不過雞髀炸得有啲過火 ,外層炸粉顏色黑黑地,食落好硬, 雞髀應該用咖哩汁醃過黃黃哋,可惜味道太重有啲鹹苦味、同好乾身sad同我期待嘅冰室炸雞脾好大落差upset望到隔離枱類似炸物顏色都偏黑,認真麻麻,有特改善
2 推介
佩君
JUN 16

突然想食忌廉蛋糕,愛人又想食pizza, 咁啱來到呢度滿足曬我地嘅需要 呢度嘅pizza係相當唔錯,但估唔到今次試呢個鮮果忌廉蛋白餅係咁surprisekiss 分量都幾大舊,白雪雪嘅忌廉上淋滿熱情果醬同幾款含豐富維他命C嘅水果粒,都係女仔喜歡嘅士多啤梨,奇異果,藍莓等等!望落似雪糕多啲!!以為可以輕易用叉筆起來,但原來裡面係真係有舊餅,白色嘅蛋白餅,好鬆脆,味道質感都好似麥提莎個餡一樣,而且呢度係一大舊麥提莎餡,超滿足mad一大啖忌廉撈埋鮮果仲有好美味嘅蛋白餅,絕配wowlike價錢覺得有啲貴,食個甜品都要百幾蚊,不過真係好味,下...
JUN 16

最喜愛來食嘅一間雲南米線 本人好辣,試左好幾間唔同嘅雲南米線,始終都係呢間食過之後念念不忘 其中麻辣係我至愛,餸菜唔需要多,點一兩個,靈魂係佢個湯,每次熱騰騰放上枱我都要先用佢地提供特大湯匙盛幾口濃湯襯熱飲,yummymum~好麻辣呀!好好味呀madmad米線軟硬適中,湯底由好多配料炒制而成,所以夠油水香濃,感覺佢係即煮嘅一個湯底,唔似其他味精粉湯底!每次食到連湯都想飲清光呀!!呢度米線真係辣,奉勸大家想食大辣要三思,會辣到冇曬味覺!!建議中辣,可以滿足你好辣嘅心靈同時品嚐到佢美味嘅一面flower
JUN 16

幾好食嘅一間日式拉麵!! 今日一開門就來食唔洗排隊, 環境都同日本嘅普通拉麵店相似,夠簡約 叫左個最平嘅豚肉拉麵 個湯好似牛奶咁夠曬濃滑,好有膠質嘅感覺, 拉麵揀左中粗,因為易入口,每夾起一啖都沾到好多湯汁一齊送入口,咬落煙煙韌韌wowlike 豚肉亦唔肥,薄切,肉味濃厚 整體來講係滿意嘅flower中規中矩嘅日式拉麵
JUN 16

有水準嘅一間排房,愛人最歡喜來呢度幫襯 12安士肉眼排,厚度剛好,5成熟,外層煎到香脆微焦,輕輕鋸開,肉汁滿溢,食開牛嘅絕對接受到呢啲血紅又充滿牛香味嘅肉汁!!yarm一啖蘑菇汁,入口外脆肉軟,成個口腔都係肉汁牛香!!食每一啖都不禁流露出幸福嘅表情!!kiss
JUN 16

老遠走入來沙田想話食下火鍋,呢間野門面幾靚仔一於試佢 任食火鍋配料湯底都係好普遍個幾款,叫左個咸菜黑椒猪骨煲,其他就肉呀丸呀菜呀咁!! 個湯一上來係清嘅,第一次見猪骨湯底咁清澈見底!味道清到連唔多有益嘅味精味都食唔到,猪骨碎蘿蔔碎菜少量,比起我食開個間同樣係任食免費湯底嘅稻X簡直差天共地sad頓時冇曬食慾!!而其他火鍋料上枱亦唔美觀,直頭更加影響食慾!!生肉同丸呀腸呀血淋淋撈埋一隻碟送過來,分量唔多唔係問題,太多反而怕浪費!唔緊要!全部一獲熟倒曬落鍋、照食可也!!食後感~除左芝士腸,其他我講唔出係咩...
JUN 16

晚飯來試下大榮華既猪油撈飯,但原來佢地嘅燒鵝都超正!!見到隔離柯打個碟例牌,流曬口水yummy 一上枱,賣相係冇得輸嘅~幾棵芫茜同香脆可口嘅花生作伴碟,油光閃閃火紅色嘅鵝肶,仲等咩即刻一啖咬落去mad嘩~鵝皮香脆燒到剩番啲啲脂肪做皮與肉之間既隔心,鵝肉棉軟,肉汁充滿成個口腔~香烤味燶!!唔係講笑!!口感味道一絕,落有幸福嘅感覺excitedexcited希望會好快再來食過likelike
JUN 16

來到元朗當然要來試下b仔糖水雞翼尖啦~ 果然名不虛傳,蒜香雞翼尖辣辣地又勁香蒜味!!煮得夠曬火候,放入口一lun即刻骨肉分離yummy超入味,越越過引!一個人食一碟係唔夠架,仲要打包拎走唔該madmad
1 推介
pipi22