掃食派

掃食派

喜歡食, 尤其舊香港美食
訊息
正顯示第 110 篇(共 15 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 23

見以前光榮位置開了台式食品,抱住一試心態。 伏伏伏,伏到唔知點解店主咁有勇氣叫自己台式餐廳 排骨招牌滷肉飯, 基本就係一堆肉加個汁打個茨, 一點台灣滷肉味都無 排骨? 港式鬆肉粉醃到霉, 炸過下就係台式? 到底店主同廚師食過台灣嘢未? 識唔識食得出少少台灣味道都無? 知唔知點整? 上影片分享網站 睇下啦 幾十蚊搵自己笨huffyhuffyhuffy 唯一可讚嘅就係環境整潔, 夠光猛, 有用即熱濾水機 員工有禮,對每個客都好好招呼, 用QR Code 落單亦方便,以上所有嘢都無法挽救食物出品
2022-11-13
是次消費
每人約$300
NOV 22

無一樣嘢食得到泰國菜味 拼盤入面豬頸肉炸到硬晒 咖哩蝦基本全部分開煮再放埋一齊。 蝦頭發黑x2、蝦頭分離x2, 咖哩汁? 係糖水加蛋, 配料同蝦只係放上去 明爐魚,無任何香料味,魚霉 最好食只有每檯都有嘅蝦片 唔好話無下次,一次都後悔 真係未試過咗差嘅"泰國菜?' yuk
DEC 18

舊店去過兩次, 新店更就脚, 所以都想一試,加上評價甚好。 依時到達, 正等待安排位置時, 就聽到由半開放式廚房中傳出一句好大聲的"DNLM", 我都講粗口, 亦唔反對, 但係一個裝修同環境都咁好嘅地方,就有點格格不入, 就算去茶餐廳都未必咁突兀。 點了三款午餐: 卡邦尼寬麵、焗魚柳、海南雞 卡邦尼寬麵入面有超多生蒜, 係白色未炒熟生蒜,蛋接近全熟, 只值5分 焗魚柳, 用嘅係x寶10蚊一條果種鯰魚柳, 即係有陣梳打味果種, 加上麵包糠焗, 墊底係好重奶味薯蓉,跟一碟青辣椒泰汁, 怪怪的...
MAY 18

A-1 旗下,真係買麵包食好了。 中不中、西不西、泰不泰、日不日, 無一樣嘢似樣, 叫日式滑蛋豬扒飯, 漬物已經奇,似潮州菜甫多過似日或漬大根, 每件豬扒浸滿鹹到苦豉油,真係無可能食到, 唯有要求換過。 之後換了泰式炒金邊粉, 可以講得出每樣材料但除了比半隻青檸比你,無嘢似泰式, 包括個青木瓜沙律, 勉強碗冬蔭功有少少似。 另一客日式鯖魚, 白飯唔使懷疑一定唔會日本米,但都唔好煮到一舊舊,好嗎? 兩個人安排坐四人檯,侍應上菜時食物放係無人坐果邊要自己拖返埋面前, 收碟又無問下先, 無啦啦...
NOV 17

高級裝修,餐具精緻, 服務體貼,出品細心,價錢公道 重陽去寶福拜祭完,揾最近酒樓同家人飲茶, 就選中呢間美x集團行高級路線酒樓。 門面同裝修一睇就知高級, 非同小可。 點心出品好細心, 蝦餃同出面唔同, 細心到怕客人食得急會比肉汁灼傷,所以d皮未夾已爛, 等d汁流走晒先; 素粉果都係,皮薄, 一夾就爛........... 總之就樣樣都100分, 無得頂
1930
NOV 16

今晚因有約, 由沙田坐巴士去葵芳, 塞車埋站時見到有門口只得日文麵店, 抱住支持小店心態一試 麵店門口位廚窗見到有三個大煲,入面應該係湯底, 似模似樣 坐底點左叉燒麵, 唔使兩分鐘就送到。叉燒鋪滿, 不過太瘦,欠缺日本叉燒肥美香味,而且嚡口; 麵身硬,合心意; 湯底都清, 飲到一滴無剩。 收73蚊已經是較親民, 無葵興芳想食日本麵, 係一個不錯選擇
OCT 16

官塘工廈餐廳林立, 想試齊咁多間都幾難,而且好多無訂位係唔須要搏一搏walk in, 因為基本上無可能 呢次試呢間很喜出望外,除左食物種類同其他餐廳不同,最正就係有無敵窗口開揚位, 食午餐特別心情開朗 食完個午餐, 真係全日都心情輕鬆晒 吞拿魚櫻花冷麵, 清新到精神為之一震雞扒皮香脆、蕃薯蓉同其他配菜非常夾, 係雞上芡粉太多,所以食到有半透明粉團,但整體都ok
SEP 16

最怕排長龍,所以總愛過晒高峰先去幫趁人氣店, 今次算得上10次出擊8次中伏當中有好野嘅兩次 麵粗幼合意、湯底好濃厚、料充足, 好平均的好食, 只係湯底太濃, 夏天食完,成身都好似搬重野咁無晒力tongue, 下次可以選擇清淡湯底 呢間麵店, 有條件吸引我去多次
1 推介
Chan710
2016-09-12
是次消費
每人約$92
SEP 16

慕名已久, 飲食雜誌同友儕都吹噓如何好食, 令愛吃日本麵的我總想一試。 今日下午4點路經, 見到門口有一大班人, 即時想走人,好彩睇清楚佢哋全部都係訓練員, 咁先有機會比我試下一蘭。 點了超硬麵, 不用一會已送到, 呷一口湯與辣醬, 別一口麵條, 心情馬上低落。 麵太幻、要超硬但其實係完全唔係果一回事、料頭少,唯一可取都只有那湯底, 但索價98, 呢碗湯超級貴, 所以都係無下次, 唔會再花錢係呢間吹大咗嘅日本麵店。
JUL 16

最愛小店,因為小店多數都有其獨有的'人情味' 呢間韓國家庭主理嘅韓食小店已試過好多次, 每樣野都食得出堅。韓味 今次食辣牛肋肉飯, 飯係珍珠米, 配以燜牛肋肉,入面好多大葱同生蒜,伴飯一流, 配菜係芽菜, 味清新, 一濃一淡非配合很好, 係一個人食飯好選擇。like
3 推介
cherrycwb