rachel.tang.982

rachel.tang.982

我是 rachel.tang.982
訊息
正顯示第 110 篇(共 40 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
JAN 24

前排去探朋友黎左黃大仙,諗住係附近食飯朋友就推介咗呢間街坊小店食飯,聽聞餐廳已經係老字號,不過裝修都好新,菜單選擇都好多,仲要唔收加一好抵食,今次試左幾款都好好食🤤 潮州蠔仔泡粥 $35 蠔仔都好大粒十分鮮甜,粥底綿滑調味好好👍🏻加入一啲配料好惹味,絕對值得encore 鮮蝦雲吞麵 $33 熱辣辣最近天氣凍食真係好暖胃,雲吞大大粒入面真係有鮮蝦,麵質爽彈好滑身,湯底不會太鹹,又係必食推介!呢個真係唔可以錯過,抵食性價比極高!
DEC 23

平時好少食越南菜,經過覺得味道唔錯就決定試下,要讚下啲店員服務幾好,佢地全部都係越南人,又會好細心咁推介番啲菜式,好好! 頂級順化湯檬 必點之選! 材料好豐富,有齊豬腳、牛腱、扎肉同牛丸,豬腳肉質好嫩,牛腱食落有咬口 扎肉帶鹹香,牛丸大大粒又夠彈牙,特別在於個湯底清甜得黎又辣辣地,檬粉吸收左湯底好惹味😋 蟹肉炒飯 炒飯好大碟,未食已經覺得好香,蟹肉份量都好多,炒飯炒至金黃色,配上配料更有鹹香,好好味,一啖一幸福😍 青檸梳打 餐廳有多款越式特飲同梳打,呢杯青檸梳打酸酸甜甜好開胃...
OCT 23

之前食過一次覺得味道唔錯,見佢地逢星期日至四like/ follow 社交平台有85折優惠 決定再訪,水準都keep倒,同屋企人都好滿意 雞煲揀左唔辣既滋補螺片花膠雞煲,啲雞大大件都好juicy,一啲都唔油! 好高質 配料方面選擇都好多,海中蝦大大隻,爽口彈牙,就咁食都有鮮味! 另外試左店員推介既珊瑚蚌,味道鮮美,爽口幾特別! 自己鐘意配埋醬料一齊食更滋味, 另外必點 紅薯粉,份量都好多,吸收左雞煲湯底既精華好好味 環境方面位置都好闊落,座得好舒服,不錯!
OCT 23

餐廳裝修精緻,牆上面有好多特色掛畫😍店員服務亦唔錯,都有同我哋簡單介紹Menu,是日推介等等,整體對餐廳第一印象幾好😃 當中我最深刻印象就係炸蝦餅,一上枱見到有八件,再一分為二,份量真係超多!而且味道真係好出色,算係我食過最好食嘅炸蝦餅🤩炸到金黃色,香口又彈牙,色香味俱全。 另外冬陰功鮮蝦忌廉意粉都唔錯,係從來冇食過嘅味道,但係又出奇地夾,所以都幾有新鮮感。 最後炭燒豬頸肉都好值得推薦,火候控制得好好,炭香四溢😄肉質依然嫩滑,大人小朋友都好鍾意食。
OCT 23

素食自助餐都流行左一段時間,而今次我就趁住午餐時間去同同事一齊去試下😝平日午市係由11:30am去到14:30pm),價錢就$75蚊💰限時食75分鐘🦭 首先係counter到買飛,75蚊免加一,之後就可以拎野食嫁啦🤩 每人會安排一套餐具碟🍽️75分鐘都係用同一set餐具,而店主知我地第一次黎都有簡單同我地講下有啲咩特別野食🌯之後仲有同我地講佢地好多創意菜式都係自己idea💡叫我地試過好食都要帶多啲同事黎添,呢種親切感真係唔係到到都會遇到🥰 今日試左幾款我都中意,而當中我覺得炸金菇最花心機🦚因為佢真係炸到...
JUL 23

今日星期五收工唔使煮飯,約埋老公仔去食好西,睇過OpenRice Running燒都幾多好評,二百幾蚊就可以食到和牛放題,牛魔王嘅朋友絕對可以食到回本😆 今晚我哋total叫咗五round 和牛入口即溶 又多汁 另外我哋仲叫咗一個韓式水冷麵,食到少少熱氣可以食返碗中和下全程QR code落單上菜都幾快 地方環境都幾乾淨 無煙系統做得好好 唔會好大煙 最咪佢哋嘅雪條都幾多選擇侍應姐姐會俾個雪糕券我哋揀好多韓國口味嘅雪條 我哋今次揀咗芒果雪條 淡淡,芒果肉真係超正
JUL 23

原來深水埗嘉頓山附近有間串燒店,鋪位細細但夜晚都幾旺場 招牌蝦花甲粉,每兜有8隻花甲,粒粒都幾大隻仲要冇沙 因為叫左走辣,湯頭飲起黎都特別鮮甜 粉絲份量亦都好多,基本上一份一個人已經夠飽 另外仲可以要求走芫茜蔥/ 大量芫茜蔥都得 呢一個本身我朋友佢食嘢好挑剔㗎,但係佢都話呢一個湯好鮮甜好好味,佢都推介呢個。 如果2個人share食再叫啲小食,就可以試多幾款 所以串燒小食叫左鰻魚+羊架+牛舌 鰻魚魚油香唔算超越重,不過醬汁幾多,食落夠香 羊架肉質比較軟淋,好易咬開 牛舌就燒得微焦,帶啲爽口
JUN 23

今日到訪位於旺角彌敦道嘅一間餐廳,[小漁村],入到餐廳全新嘅裝修已經感覺到好有民國時期古色古香嘅感覺。聽朋友介紹呢度係放題任食,我本身對於烤魚情有獨鍾!所以今日一於嚟試吓佢哋幾種口味嘅烤魚,分別青椒烤魚,金湯酸菜烤魚,蒜爆豆豉烤魚香濃蕃茄烤魚 !放題價錢,但係份量都唔少😚😚頭盤,仲有一個勁量嘅海鮮拼盤任食 呢個價錢真係抵食到爆 唔夠喉?佢哋仲有提供QR code落單,連埋汽水暢飲 今餐嘅性價比真係好高!絕對要介紹俾身邊嘅朋友
JUN 23

今日比我發現咗一間喺九龍灣淘大花園嘅川菜料理食店,舖頭裝修好有中國風味,好有格調,呢度主打食烤魚,但係我哋今日胃口唔算太靚仔,所以叫咗啲小食試吓 估唔到又有驚喜喎 佢哋嘅麻辣皮蛋味道突出辣度適中 份量都幾多,用嚟撈飯都幾正😆佢哋呢度嘅串燒都幾多選擇 即叫即整 好有街邊食串燒嘅味道 今次我哋叫咗小香腸👅師傅燒到外脆內軟,熱辣辣真係幾美味!配埋啤酒真係一流 最後嚟多個甜品!成餐嚟講真係冇得彈,冇挑剔!好快會再返嚟🥰
JUN 23

這家韓國炸雞店的炸雞非常好吃!炸得香脆卻不油膩,配上店家特製的醬料,味道更加濃郁。除了炸雞,店家還有提供其他韓國小吃,例如炒年糕和炸花枝等等,讓人垂涎欲滴。店家的服務態度也非常好,提供了很多不同的口味和醬料供選擇。餐廳的環境也很舒適,是一個非常適合和朋友一起享用美食的地方。總之,強烈推薦給所有喜愛美食和韓國料理的朋友們!
Top