紫翼

紫翼

喜歡食同訓... hohoho.. \r\n認為一餐飯最重要是甜品.
訊息
正顯示第 110 篇(共 125 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
蘆筍忌廉汁意大利飯
蘆筍忌廉汁意大利飯
OCT 23

平時都有食開呢間嘢lunch,喜歡它的蘆筍帶子意大利飯。今日亦都照常叫,上菜見到冇咗帶子先留意原來轉左Menu,就係冇咗帶子。 到cashier俾錢嘅時候,多問兩句,話Menu兩個禮拜轉一次,咁都正常嘅,再諗住攞佢張單去member儲分,由原來係要結帳前展示會員QR code. 再問職員張單下邊的QR code唔係就係會員要scan ? 佢答案係:你做過一次會員應該知啦 🙄 Ok.. 咁我而家知 正常係咪應該問吓係咪會員? Well
JUL 23

之前我覺得羅麥記都幾好食,尤其佢嘅焗豬扒飯。 但自從五月之後,好似轉左個廚師咁,焗咖喱又好焗豬扒飯都好都好唔掂☹️ 以前起碼有蕃茄,洋蔥。 而家淨係有啲散收收嘅豬扒。
2 推介
余點點
Felixxx
檢視所有留言 ()
Braised codfish, lemon glaze, mussels, capers
TIRAMISU ALL’AMARETTO
TIRAMISU ALL’AMARETTO
Lattle
Lattle
Grissini
Grissini
每人約$900
MAY 22

慶祝生日,第一次試呢間意大利餐廳。 有問waiteress 有冇recommendation, 好細心介紹yellowtail 油甘魚刺身和cuttlefish pasta 連埋我哋原本想要嘅dishes: Milk fed veal, tuna sauce, caper leaf - 牛仔肉好嫩,tuna sauce 味道唔錯 Yellowtail carpaccio, eggplant, anchovies colatura, lemon balm - 油甘魚刺身都好新鮮,好refreshing Homemade squid ink trenette, clams, cuttlefish, yellow tomato, parsley - 個意粉比想像中好,好有咬口,個汁好好味,cuttlefish 好爽口 Braised codfish, lemo...
1 推介
linglingapple
DEC 20

黃埔開咗呢間日本人開嘅燒肉店👍🏻 原來想lunch time 試,不過唔夠人地早,唯有tea time 食 叫咗一個薄切和牛西冷&鹿兒島牛👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超級好食,猶如置身日本食,技工及員工溝通都是以日文溝通 Staff 又特登行過嚟講解建議食法:將剛燒好既薄切和牛原塊放落溫泉蛋撈及一啖食晒😯 又真係好好食🤩 咖喱豬扒飯亦好高質素。 臨離開餐廳時,職員仲主動幫我地噴除臭噴霧🥰 下次會再去試其他菜式😋
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2020-12-02
紀念日
是次消費
每人約$1000 (晚餐)
DEC 20

今年結婚紀念日無得去旅行,所以試吓香港多人係結婚日既餐廳試吓。 海景都幾靚,雖然我哋冇被安排窗口位,環境都唔錯。 見到佢有688一個人嘅set,叫咗兩個。 仲加錢轉咗porter steak。一流! Steak, 龍蝦尾,龍蝦湯,薯條薯蓉都好好食。 蟹餅同甜品就一般😅,可能香港人始終都唔慣甘甜。 份量好大,正常兩個人食一個餐都夠
Nacho
Nacho
NOV 20

要等小朋友游完水,Lobby嗰邊有奇怪煙味,所以過咗嚟呢邊食Tea. 一個人叫個Nacho Set。 Nacho 上面嘅Source都幾都幾好食, 黎嗰陣時都好夠,不過凍得比較快,大家要趁熱食。 整體服務都OK。
2011-02-12
生日
每人約$530
FEB 11

男朋友生日, 剛好又有$800 Cash Coupon, 便到Caprice 食個Birthday lunch. 之前我訂了枱, 一去到給我們預備好近窗的位置. 先上了法國蒜蓉包, 再給我們menu. 一個法藉waiter serve我地, 真係好nice, 仲介紹邊道前菜和主菜好食. 之後擺了從法國來的salted and unsalted butter, 問我地想食咩包, 可以揀2款, 款款包都好好食. Lunch set 包了一杯酒, 其實我唔識飲酒, 叫了紅酒, 不過都覺得好淳, 好香, 不同既時間有不同既味道. 靚紅酒. 前菜: Duck Foie Gras with jelly: 鵝肝好滑好香, 配上jelly好特別既味道. 南瓜濃...
1 推介
beatrice qq
凍Mocha
2009-08-22
是次消費
每人約$195 (下午茶)
AUG 09

迪士尼一天遊, 下午book 了這裡的下午茶, 一來大熱天時在樂園玩了一會要休息下, 二來想享受免費泊車. 一進去給了我們Window Seat, book 咗果然好D. 食物都好多款式, 有茄汁意粉, 雞八, 各種三文治, 朱古力噴泉, 各色甜品. 最吸引我係杯凍Mocha, 如果叫熱飲有得refill 添. 環境very good. $178 + 10% service charge 都ok.. 當然有全年票更好.
炒雪糕
是次消費
每人約$400 (晚餐)
FEB 09

我們被帶到來全港最新的一間酒店食dinner, 一進去酒店, 部lift 好impress, 用OLED電視做地毯, 入到餐廳就有個好大既kitchen, semi buffet 的dishes是放書上面, 想形做一種high level 家的感覺. Semi buffet d 食物幾新鮮, 有生蠔, 魚生, 不過salad 竟然無ceasar salad. 到main course, 真係有d 失望. beef cheek 好似牛筋腩. 好奇怪. 但甜品方面有炒雪糕, 咖啡配杏仁, 一流.
煙蒜芝士火鍋
蘑菇牛肉配薯餅
是次消費
每人約$400 (晚餐)
FEB 09

朋友仔生日, 特別到這兒慶祝, 原因... 是我很想試這裡的芝士火鍋很久了. 一進去, 感覺比我想像中親切, 那個Manager 好見談. 我們叫了: 蘋果伴鵝肝 - 鵝肝好GOOD. 蘋果... 味道麻麻. 煙蒜芝士火鍋 - 芝士好香, 不是太"蘇", 不過兩個人食真係幾膩. 蘑菇牛肉配薯餅 - 一流, 鐘意食蘑菇同薯仔既我地啱晒. waiter 知我地share 食, 特別為我地分兩碟上, 細心周到. 最後, 因為有hsbc platimum card coupon 生日優惠, 送了一個chocolate moouse cake 比我地. 雖然我地好飽, 但個蛋糕太好食啦.. 而且不膩, 還吃得...
Top