楓楓

楓楓

志願是....希望食勻觀塘市中心店鋪....但apm另計...因為荷包問題
訊息
正顯示第 110 篇(共 102 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
是次消費
每人約$65 (午餐)
JUN 23

觀塘飲食日誌 day18 「裝修別緻 貫徹主題」是我對這間餐廳的第一印象 餐廳以my boat為名 於是整間餐廳由顏色、擺設、碗碟、裝飾都與海洋有關 牆身及傢私都是以藍白色為主調 碗碟以魚為形狀 調味瓶也是燈塔造型 坐椅不論是卡位還是單獨椅子都是有軟墊的 坐得頗舒服 食物則不過不失 走清淡路線 飯粒分明 雞扒好吃但印象不深刻 每桌配有紙巾 飯後有甜品(雖只是一小杯啫喱) 整個用餐經驗是舒服的 不過可能是定價稍貴吧 先後幫襯過兩次都沒有太多顧客 另外,這裏的下午茶時間是由三點開始 是另一個下午茶me...
JUN 23

觀塘飲食日誌day 16 真係好抵 午餐原價49蚊 13:50後入座打七折 於是35蚊正餐包埋飲品 真係仲平過早餐價 食物質素一般 偏鹹偏濃味但唔難食 牛舌兩塊咁多 但整體份量是足夠的 而且意粉唔會焗到淋哂 其實早去都冇用 因為座位唔多 我兩點去到都爭啲無位坐 其實佢枱同枱之間係逼的 但每個座位都坐得舒服的 不過未夠兩點就打折自然有佢道理 位置有點隔涉 爭啲搵唔到 入到去又有浸霉味 上菜都幾慢 等咗10分鐘先有嘢食 我對面仲等咗半個鐘 所以就算唔為打折 都唔會繁忙時間嚟幫襯
蕃茄牛肉烏冬
蕃茄牛肉烏冬
是次消費
每人約$78 (午餐)
JUN 23

觀塘飲食日誌 day17 78$食一個茄牛烏冬做lunch抵唔抵 其實好視乎配套而定 烏冬用讚岐,粗身結實有咬口 也做到掛湯動作 份量看似不多但食得好飽 湯底用鮮茄茸唔馬虎 跟餐還有一個小食 選了茶碗蒸 雖只有一小粒蝦仁及一片鮮菌 但蛋味非常濃郁 蒸得嫩滑唔老 連跟餐的柚子茶也很大杯 相對之下牛肉失色 可能是蕃茄湯底太濃把牛肉味掩蓋 而且不是一片片而是碎上 於是連肉質也沒法評論 另外是新開張不久 所以地方乾淨 也坐得舒服 服務員也快手殷勤 整個用餐體驗不錯
是次消費
每人約$52 (下午茶)
JUN 23

觀塘飲食日誌 day15 唔食得辣 於是米線鋪對我嚟講就好似一間少選擇嘅車仔麵檔咁 所以我唔太明米線呢啲無特別烹調技巧可言的食物 點解可以賣得咁貴 言歸正傳 呢間米線啲價錢比得上連鎖店 但餸菜選擇較少 亦都無炸醬奉送 不過選擇少嘅好處係唔洗諗咁多 佢仲有埋set 於是直接揀牛魔王,即肥牛,牛肉,牛 餸就一般貨色 不過可取之處就係下午茶減5蚊 減一半米線都份量不少 而且湯底真係有酸菜味 酸酸鹹鹹唔重味精 幾好食 另外由於位處高級商廈的商場大堂 位置較開揚 感覺較衛生 不過冷氣真係好凍
跟餐菠蘿包
跟餐菠蘿包
JUN 23

觀塘飲食日誌day 14 合格的茶記就是要快靚正 快:落單快,出餐快,達標 靚:賣相可以,尤其菠蘿包,不過就是菠蘿包弄到周地碎屑 正:味道來說就一般了,牛肉沒有牛肉味,茄湯就一貫的茄膏稀釋的湯汁,而且極滾燙,菠蘿包則鬆軟香口
1 推介
shingyancafe
燒汁牛肉
燒汁牛肉
5分鐘 (外賣自取)
JUN 23

觀塘飲食日誌day13 試過華×結的飯團後 便認為飯團=食唔飽 所以趁吃了一個豐盛早餐的日子 幫襯飯團當吃一個簡便午餐 豈料我竟大錯特錯 雖算不上份量特大 但飯團非常結實 每一口都擠滿不同饀料 就算肉鬆也不會一咬開就傾瀉出來 味道略嫌太重 不過我最欣嘗加入脆油條 稍稍彌補變得濕軟的紫菜外卷
JUN 23

觀塘飲食日誌day12 是日食素 素食有新漸有傳統 它介乎兩者之間 因為它沒有大量使用植物肉 也沒有使用那些被鹵得啡啡紅紅的豆製品 它主要以蔬菜及各種豆類入撰 所以五蔬養生飯看起來顏色鮮艷 味道清淡 真的做到養生的效果 不過美中不足是糙米粒少得可憐 主食仍是以精製白飯為主 如能改為糙米或紅米 那會更為養生
活蜆手撕雞米線
活蜆手撕雞米線
是次消費
每人約$56 (午餐)
MAY 23

觀塘飲食日誌 day 11 活蜆米線聽落去好吸引 相片好吸睛 那麼實際情況如何呢? 與相片比較 數目相近,共六隻 殼的大小也是相同 隻隻都打開唔 確保熟透兼無砂 但蜆肉則較細較瘦削 與雪藏蜆肉相比 其實都係鮮味欠奉 但肉質至少唔太韌太實 事實上可能烹煮需時 連推介的手撕雞都感到好鞋口 這個有少少失望 相反,毫不起眼的配角卻教人驚喜 米線又滑又爽口 湯底帶有淡淡酒味 把僅有的蜆肉味帶出 飲多幾淡都唔覺口渴 侍應反應快 同埋可以自助勘水 總結,只要不對「活蜆」抱過份期望 其實都幾好食 食得幾...
檢視所有留言 ()
5分鐘 (外賣自取)
是次消費
每人約$52 (午餐)
MAY 23

觀塘飲食日誌day 9 唔想食骨唔想食牛唔想食雞唔食辣 還有豬柳這個選擇 賣相唔差 煮得入味 也保有豬肉味 也唔太鞋身 但偏乾身 所以整個飯都偏乾 無汁無味 雖然外賣盒子很大 但飯只有半滿 大食男仔未必夠 同埋以台灣便當做賣點 我以為點都有半隻蛋的………哈哈 可能是連鎖店關係 包裝精美 但與同區外賣比較 價錢稍貴一點了
檢視所有留言 ()
10分鐘 (外賣自取)
是次消費
每人約$68 (午餐)
MAY 23

觀塘飲食日誌day 8 想食得清淡又想食得飽 poke bowl是一個不錯的選擇 奈何價錢偏貴 尤其是自選配料的則更貴上加貴 難得這一間的自選配料與set價錢相同 所以點了蕎麥麵底配雞肉 3個配菜:粟米,熟蛋,蕃茄仔 3個配料:紫菜絲,杏仁片,炸蒜粉 選擇多 非常適合想試試不同味道的我 賣相不佳是我沒有刻意配色 但總體來說份量不少 唯醬汁(柚子汁)就只是僅僅足夠 整個poke bowl都是靠材料本身的味道支撐 由於醬汁是另外以小杯盛載 想點多汁也有點困難
Top