RISRISMAN

RISRISMAN

我是 RISRISMAN
訊息
正顯示第 2130 篇(共 40 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
DEC 14

一個人,星期日夜晚要搵個地方食個安樂飯一啲都唔容易,度度都鬼死咁多人,都係買外賣算!要快又要唔駛等就一定係食爭鮮,pack好晒又多選擇,揀到你啱為止…飯略為鬆散但醋味啱啱好,三文魚肥美新鮮,其中一件唔知名嘅沙律軍艦幾好食喎,醬料香口配紫菜更香,可惜得一件,蟹子卜卜脆,爆出鹹香鮮味。其實咁嘅價錢有如此質素,算係咁啦…
DEC 14

公司附近想食好啲你估咁易?如果身處於觀塘工廈,下下megabox都咪話唔攰,朋友介紹一間喺太平洋貿易中心嘅餐廳於是抱住死就死零期望嘅心態上去。好在book在枱,我地入埋去就fullshocked,點咗個抵食餐,牛仔脾加日式燒豬眼扒意粉配蘑菇汁+熱飲都係54蚊,價錢合理 肉又淋又有肉味,唔會嚡,醬汁重蘑菇味味,令整體變得清淡唔太膩lol
NOV 14

是日飯局揀咗中菜,平時我一般都唔選擇中菜,因為一向覺得味道一般,而且又茶錢又加一仲有花生啊銀魚啊酸菜咁,未食已經幾廿蚊,唔抵嘛! 今次友人點名唯有乖乖俾銀T.T 先上乳豬,味道一般,貴人截咪又係普通料sad。點解個蝦仁隻碟可以大到咁,蝦仁冇蝦味連鹹味都係得少少。個炒飯以為上面咁多汁淡極有限,又係冇味既。最後個拿破崙,其實賣相同酥皮係唔錯嘅,醬少係致命傷。huffy
Latte
Latte
NOV 14

最近天氣轉涼又唔曬,正正係戶外活動嘅好時機,冇假期唯有利用lunch time去零碳天地鬆一鬆。去到唔通食風咩,就近近地喺度點少少野食算喇,估唔到又有驚喜喎shocked 叫左蘑菇批,熱騰騰既餡料非常重菇味加上白汁同批皮既牛油香味,看似油膩但餡料仲有其他蔬菜令成件事清新不少,配上latte及綠色環境,成個人放鬆晒smile
2 推介
sarait
渺渺Mel
OCT 14

開張咗咁耐都係第一次食,一入到去環境唔錯,對於在下里啲八九十後黎講係好新鮮,環境分絕對唔低。lol食野… 點咗磚頭豬扒飯,一黎到係好驚喜,但好快就後悔囉。見到滿滿既醬汁同豬扒放喺麵包上,熱辣辣係好食既特別係豬扒,肉厚多汁,但一食左上面果層就出事喇,炒飯同麵包都乾到不得了,兩個人食都要問人攞茄汁先食到半個,其實乾就一早預左,話晒都係挖空麵包放入豬扒飯再焗。但如果茄汁係連埋個包一齊上既話,好似薯條配茄汁一樣咁自然,可能感覺上會好少少啦
是次消費
每人約$63 (午餐)
OCT 14

又到Happy Friday,hea做既一日lunch當然都要食得耐少少啦!今日再行遠少少黎到里間餐廳,人都唔算多但要等位,等10分鐘左右入座。叫左忌廉汁豬扒配白飯,好快就到,大大份,豬扒有兩件,抵!而且入味又香口,醬汁唔油膩,送飯一流。價錢又合理,有下次mad
1 推介
hiace200
OCT 14

星期日奉旨訓到晏一晏,襯仲有早餐就食啦!星期日習慣食兩餐,所以咁大份量既早餐都係留返假日lol,蛋炒得好滑,仲有蛋汁又香又滑。配新鮮脆豬,熱力令牛油融化,香脆配合好好。貴普通餐廳幾蚊好過食方包smile。再來沙嗲牛肉面,牛肉淋滑又夠香濃。最後熱咖啡,都係有微酸,又係衰喺咖啡身上sad
是次消費
每人約$5
SEP 14

出到旺角見肚餓,左諗右諗去左巴士站附近既龍津lol。地點簡直就係為佢度身訂造,門前有少少空間俾人企定定食埋先起行,唔駛滴住行,仲有垃圾筒(常滿!請自行搵空間放垃圾)。5蚊有兩串魚蛋/燒賣,即買加辣汁。嘩,果然各有五粒(邊度夠佢抵)…魚蛋彈牙但味淡。魚肉燒賣亦不過不失……不過辣汁真係要改善吓,都幾多油仲要無咩香味sad
SEP 14

突發既午餐,諗完一大輪,最後決定白木屋,唔好再諗啦,book啦。1230準時達陣!上次黎冇爐,今次黎一定要鍋物mad。泡菜豚肉鍋,一人量算多喇。豚肉有5,6片,lunch黎講岩岩好,加上泡菜雜菌同豆腐,湯濃又“野”味,好食過樓上某食家lol。有會員卡所以免加一,以68蚊黎講都算唔錯,有下次!
SEP 14

晨早三個人飲茶,是日仲要係公眾假期,想諗間間都會收正價,貴就貴喇!原來假期都有特價,叫左6個點心,炒米粉,柴魚花生粥,鳳爪排骨飯,梅菜肉餅飯,仲有貴價既鴨腳扎同燒賣,非常大件,梅菜肉餅用甜梅菜,多左一份香甜味,令肉餅鹹度岩岩好,讚!燒賣蝦肉爽口又大粒lol,食到飽飽埋單都係83蚊咋 lol
Top