2017-11-14 1647 瀏覽
今個月嘅家庭聚會選址尖沙咀海港城地下嘅Cova. 對呢間餐廳都幾有期望,因為佢都幾出名。晚市套餐有$298-468 不等,視乎選擇的主菜是什麼,價錢比想像中可以接受。頭盤係沙律自助吧,有各式蔬菜沙律,青蘋果沙律...等等,最特別就係仲有原條嘅三文魚沙律。還有鴨胸、煙三文魚片、哈蜜瓜、火腿片、紅菜頭,車厘茄...材料新鮮。麵包係有侍應不定時奉上任揀任食,麵包種類繁多,唯獨是欠奉餐湯。主菜: 比目魚+海鮮湯汁主菜可謂高級餐廳的姿態,碟頭不會太大但精緻吸睛!,比目魚只有一小塊,外皮煎得都幾香脆,但可惜肉質鞋口而無味,有D失望,好彩有啲龍蝦湯底可以點下,否則比白烚更無味!海鮮只有一隻蝦、一隻蜆仔、一小塊尤魚片和一隻青口,就係咁多,可能要D客人食過返尋味!好彩有沙律自助吧,否則晚上恐怕都要食公仔麵!主菜:燒美國豬扒豬扒都算大塊,肉質鬆軟,醃料似乎不多,只肉面少許mustard crust 就夠晒味,伴以青蘋果沙律,一減食肉的油膩感覺,賣相亦很精緻。主萊: 千層闊條麵睇落都幾吸引,份量適合女孩子!食落都唔錯。咖啡Capacinno拉花好靚,飲落好香咖啡豆味。熱朱古力朱古力好濃郁,又滑,又唔係好甜,

主菜: 比目魚+海鮮湯汁

主菜:燒美國豬扒

主萊: 千層闊條麵
睇落都幾吸引,份量適合女孩子!食落都唔錯。

咖啡

Capacinno拉花好靚,飲落好香咖啡豆味。

熱朱古力

朱古力好濃郁,又滑,又唔係好甜,阿囡話飲過咁多嘅朱古力最好飲就係呢一度!

整體而言食物質素吾錯,但比期待的還差少少,可能自己期望過高,但環境、舒適度、服務都幾好,而且以晚餐價錢,係意料之外。
2017-11-12
2016-05-02 1694 瀏覽
其實係尖沙咀港威Cova 食過無數次,每次水準依舊保持得十分好。頭盆冷盆salad bar選擇還可以,沙律菜每次都很新鮮~如果唔選擇salad bar,可以選擇飲湯~到主菜,我最愛嘅牛柳鵝肝,尤其喜愛!另外龍蝦意粉(茄汁)亦好好味~~意粉次次都夠硬身,正!甜品樣樣我都好鍾意!另外,各位服務員很體貼,尤其3位經理,很健談,令人有賓至如歸嘅感覺!
2016-04-02
2012-03-21 2108 瀏覽
聽朋友說 Cova 嘅 Tea Buffet 很好食, 之前亦試過佢哋嘅蛋糕, 覺得唔錯, 所以一直都很想試. 其實每次路經都很想入去試吓, 因為餐廳外面的櫥窗設計令人感覺很復古與高級, 令人不期然對餐廳抱有幻想, 今次, 終於有機會入內試試啦 ! 由於是 weekday & around 4:00pm, 所以人不算多, 不用排隊. Reception 有向我們簡介, Afternoon Tea 係由 3:00-5:30 pm 的, 有 Tea Buffet, Tea Set & Cake Set.環境 : 餐廳佈置高雅華麗, 水晶吊燈, 深啡色與白色的桌布, 用高腳玻璃杯做水杯, 印有餐廳名字的餐碟 … 很有英倫復古的感覺, 但枱略多, 距離較近, 私穩度較低服務 : 與友人相議後, 決定今次試 1 個 Tea Set 先, 另 order 一杯 coffee, 下次先試 Tea Buffet ( 冇咁蝕呀 ma ). Menu 上寫著 Tea Set 有 Homemade Pastries, Mini Sandwiches & Snacks and Coffee or

環境 :

服務 :
Menu 上寫著 Tea Set 有 Homemade Pastries, Mini Sandwiches & Snacks and Coffee or Tea. 詢問一名戴黑框眼鏡略胖的 waitress, Snacks 有啲咩, 她說 snacks 係小食, (可能我們以唔識英文啦 ! 哈哈 ! ). 我們再問, 是甚麼小食, 她說 "唔知喎" … ok, 再問 (好明顯我哋少見識) 咁 pastries & sandwiches 係 fixed 咗定有得揀 ? "冇得揀". 再再問 "咁想問吓係邊幾款 ?", "都唔知" … 其實, 我哋唔介意有冇得揀, 不過覺得個 waitress 嘅態度可以 nice d, 有番服務員應有嘅專業態度, 唔好咁惡 jei …

味道 :
Tea Set 方面, total 有 8 件 : Mini Tiramisu, Mini Strawberry tat, Mini Raspberry tat, Mini Puff, Mini 蝦三文治, Mini 三文魚三文治, Mini 煙三文魚軟包 & Mini 牛角包三文治

Mini Tiramisu : 好可愛, 真係有啲唔捨得食, 又以花花, 又以聖誕樹, 淡黃色的芝士上灑上深啡色的朱古力粉, 除了好看外, 味道亦夾 ; 軟滑香濃的芝士配以微苦的朱古力粉, 與注滿吉士醬並掃有薄朱古力醬烤焗的餅底, 又脆, 又滑, 但又不會太甜.
Mini Strawberry tat & Raspberry tat : 基本上, 3 個 Mini tat 嘅 tat 底都係一樣的, 很脆, 很好味, Strawberry 又甜大粒, Raspberry 新鮮又唔酸
Mini Puff : 雖然細細粒, 但注滿吉士醬, 鬆軟的外層上灑了甜甜的糖霜, 吃一個都感覺滿足了 (仲有少少罪惡感 tim )
Mini 蝦三文治 : 也很可愛, 將麥包切成花花形, 面層放上蝦, 再加少少沙律醬. 味道不過不失, 明顯造型為主
Mini 三文魚三文治 : 都是麥包做底部, 於煙三文魚上加些少千島醬, 味道就是煙三文魚味.
Mini 煙三文魚軟包 : 因為用了軟包並且有 2 片, 加一片小小的生菜, 煙三文魚味就被覆蓋而變淡了
Mini 牛角包三文治 : 材料有煙三文魚, 莎樂美腸 & 生菜, 都好吃但未算特出

飲品我們選了 Mocha & Latte

左 : Mocha 右 (有心形拉花的) : Latte
Mocha : 口感尚算幼滑, 有朱古味但唔太甜, 很好, 但咖啡味略淡
Latte : 奶味很重, 口感亦很妙幼滑, 同樣咖啡味略淡

總結 :
食物質素與味道都很好, 尤其蛋糕類, 但希望服務質素再有所提升, 雖然不算很差, 而且在香港這種服務態度也是見怪不怪, 但既然餐廳想給客人高尚感覺, 那服務方面也應有所配合, 才能令客人覺得享受.
2012-03-12
2012-03-03 1441 瀏覽
之前佢去左BOOK位,所以等唔洗就入到去!~一入去有包(5款)比你選,當然樣樣試下啦!~見到有沙律吧 $120一個人..當然我地2個三文魚怪即去!~一個平時餐都4百幾一個..整體D野好好味,份量都剛好,牛肉肉質係唔錯,燒出黎有少少脆口,但入面係林(7成熟)我地仲叫左個芒果甜品(餐加$50 )結帳大約1000左右...一D都唔平試下都OK..
之前佢去左BOOK位,所以等唔洗就入到去!~

一入去有包(5款)比你選,當然樣樣試下啦!~

一個平時餐都4百幾一個..

我地仲叫左個芒果甜品(餐加$50 )

結帳大約1000左右...一D都唔平

試下都OK..
2011-12-16
聖誕節
用餐優惠
其他
2012-02-08 1035 瀏覽
先前在又一城已經嘗試過Cova的Tea Set 印象非常之好~ 今日終於有機會嘗試一下 Tea Buffet下午來到海港城一樓的Cova 正好3點整 於是果斷選擇Tea Buffet 來嘗試一下 店內人不多 暖色調的燈光 配合安靜流淌的古典背景樂 很是優雅 非常適合過一個慢節奏的下午Tea Buffet 包含一杯飲品 有菠蘿汁 西柚汁 番茄汁 以及。。。忘了 四種選擇自己選了西柚汁 朋友那杯則是菠蘿汁(黃色)西柚汁在未食任何甜品之前 taste非常濃郁 西柚味道不濃 但卻非常有維C的感覺 很酸不是很甜 其中還有些許西柚肉(外加飄浮在上的一個小小白籽)不過在吃完甜品后在喝一口西柚汁。。。就感覺酸到不行了 還是附送的純淨水更好一些 = =Cova的Tea Set 非常值 其中一大原因就是品種多!且更新的速度也比較快~ 除了傳統的甜品之外還有很多西式小食 都是微型的 非常可愛!來一一評價一下~首先是甜蝦撻(自己取得名字)完整一個白花花的小蝦趴在一塊軟軟雜糧多士上中間墊著一塊薄薄的黃瓜 賣相很好 吃起來味道不是很突出 喜歡蝦的朋友可以嘗試~提拉米蘇撻(中間花瓣狀)這個相當好吃啦!因為是由co
下午來到海港城一樓的Cova

自己選了西柚汁 朋友那杯則是菠蘿汁(黃色)

附送的菠蘿汁以及西柚汁
來一一評價一下~
提拉米蘇撻(中間花瓣狀)這個相當好吃啦!因為是由cova出名的提拉米蘇做的 非常濃郁的口味外加柔滑的口感 下面的撻不會很酥是我喜歡的硬度! 細節之處在於 發現每個撻的內部都是塗過一層薄薄的朱古力醬 然後經過烘烤而成的喲~~~
水果芝士蛋糕(上方)這個是我今日最愛蛋糕之一!芝士蛋糕質感非常厚實 挺身 口感更是濃郁無比 味道恰到好處不會太甜又有濃濃的芝士味 配著上面個滿滿的新鮮水果 酸酸甜甜的清新口感 perfect
曲奇餅乾 (蛋糕旁)做的有些一般 嫌餅乾不夠鬆軟 有些硬了 其中的朱古力豆亦不是很多 牛油味倒是正好 不過不香
泡芙(餅幹下方圓圓體)要說一下 拿的時候所有的泡芙堆成小山一般上面完整覆蓋著朱古力慕斯 看上去所有的泡芙都是一體的讓人都不值該不該用夾子來分開他們。。。 外層被具有空氣感的朱古力奶油慕斯包裹 沒有特別的味道 泡芙鬆軟濕潤 裏面則是 巨多無比 的栗子醬。。。 雖說只是一個小小的泡芙 可是裏面的醬已經足夠讓你吃一個就膩够了 。。。嘗一下即可
蘋果酥(一旁站著的) 喜歡的熱食之一 外層是酥皮撒著些許白糖 內層則是做的極其濕潤的千層酥 其中還夾著不少的蘋果粒 不注意的話分辨不出其中夾著的蘋果肉 但吃的時候一粒粒經過熱處理而越發散髮蘋果香氣以及淡淡蘋果酸味的蘋果肉粒在口中顯得異常明顯 配著酥軟濕潤的酥皮一起 非常好吃~ 讓我想到了蘋果金寶。。。味道上有那麼點相似之處
蝴蝶酥(剩下兩塊)一個是提子味的 味道一般 提子味淡淡的甜味 可是有些稍硬了 火腿味!很特別很好吃 不只有淡淡的肉桂味 中間還夾著一圈薄薄的腌火腿 煙燻的味道十分濃郁!
第一輪~ 熱的冷的一半一半
第一輪大家都吃的很快 風捲殘雲后 迫不及待的去尋找第一輪沒有吃過的甜品和熱食
朗姆慕斯(中間杯子)最愛之一!說是慕斯 其實比慕斯更有空氣感 簡直就是打出來的慕斯泡沫 朗姆味道非常濃郁 只是小小一口就已經滿嘴的朗姆香氣!害怕酒精的孩子看來是無福消受了~ 非常好吃的一款 朋友前後吃了好幾杯 最後還一直念叨著 沒有吃夠~
披薩 個人覺得cova的披薩很是一般 做的是薄邊 卻沒有該有的鬆脆 相反倒是過於韌了 味道也平平還稍稍有點咸 披薩上的料倒是很足
純奶油(正上方12點位置)純純的奶油上面撒著點綴著點點綠色 外加一顆新鮮越莓 非常膩的一款甜品 口感潤滑無比 奶油十分輕薄在舌尖即化開 剩下的是一股淳淳的奶香 不過個人覺得太膩了 不太習慣單吃奶油。。。
榛子朱古力撻 (上面有個巨大榛子的)最愛之一!其實所有的撻系列我都喜歡 不過這一款是最愛了 朱古力非常挺身其中鑲嵌著顆顆堅果碎粒 上頭一顆完整榛子吃的最讓人滿足,朱古力球內部十分柔軟
三文魚以及鵝肝 (置於小蝶中)這兩款一致被我們認為是最佳!無論是三文魚亦或是鵝肝 入口即化!!!! 三文魚配著下面的白多士 口感清新 鵝肝配雜糧多士 一口下嘴 濃濃的煙燻味加上淡淡的鵝肝味 雖然有些小咸了 但絲毫不影響我們享受其中的樂趣
第二輪 依然豐富著
蟹醬(小蝶中)起初以為是芥末 想到這麼大一塊的芥末一定很重口味一直都不敢嘗試 其實是蟹醬啦~~ 非常好吃的一款小食 濃濃的蟹味經過少許調味帶有點點甜味 配著上面酸酸口感的聖女果 既好看又好吃
朱古力蛋糕 (一看就知道)太好吃了!!朱古力fans 絕對不會放過這一款!賣相一般 卻是實打實的朱古力 非常經典非常傳統 所以口味也不會出錯~ 蛋糕也特別潤滑 不是幹幹的那種 上層以及中間夾著的朱古力醬很是濃郁
牛角酥(中間)淡淡的咸味 很酥鬆 牛油味不是很重 屬於一般吧
越苺撻(右上二)越苺比較酸 配合下面硬硬的松松的撻座 吃的有些小清新
提拉米蘇蛋糕 (左上一)整個其實先前已經拿過一塊 不過又忍不住再去嘗試 經典的提拉米蘇 夠甜夠膩!吃的很滿足
第三輪 拿的開始少了
又繼續拿了幾款自己最鐘意的蛋糕!放棄不了芝士以及朱古力啊~~~
小蝶中的應該是煙燻鴨胸肉或是什麽肉吧
也是屬於入口即化的口感 雖然看上去像是一片完整的肉片
煙燻味很突出 所以可能有些小咸
第四輪 很飽了
芒果蛋糕千萬不能漏掉!(最上方不太完整的) 整個蛋糕大部份都是混合著芒果做出來的蛋糕 像提拉米蘇一樣柔軟 卻又有著水果的清香!中間夾著的朱古力層蛋糕更是潤到猶如朱古力醬一般~~~ 每一口都是直接化在嘴裡的!
這個。。貌似是第三輪也不是第四輪的附屬品
cova Tea Buffet 不像普通的甜品自助 只有甜品 港式的西式的 飲品也是甜的 讓人吃不到一輪就膩到撐胃
這邊還吃得到咸的小食 且品種繁多 另外還有我最喜歡的麵包類西點 更重要的是有很多水果供應 除了草莓 還有哈密瓜 白蘭瓜 菠蘿等等 除了越苺 其他所有的水果 無論是單獨的還是甜品上的 都非常甜! 自己還能搭配朱古力醬 奶油 朗姆慕斯醬 等等 另外還有啫喱。。。不過那個不太喜歡 壓根沒試
好多草莓
題外話/補充資料: 雖然吃的七七八八了 但還是有不少甜品沒有嘗到 Tea Buffet的價格週一到週五208一位加上+1 大概230不到一點 雖然是小貴了點 不過還是很值得! 吃的非常滿足 也很舒服~
2012-02-07
這個。。貌似是第三輪也不是第四輪的附屬品
好多草莓
  • Tiramisu
2011-10-24 609 瀏覽
假日又同E先生去搵食,今次去Cova Ristorante & Caffe食龍蝦。龍蝦Menu有整隻$498 & 半隻$308,包自助頭盤 / 龍蝦濃湯 + 龍蝦意大利飯 / 龍蝦扁意粉 + 是日蛋糕 / 咖啡或茶。餐包侍應拿著大籃麵包來夾給你,可隨意添吃,但味道普通。龍蝦濃湯龍蝦濃湯濃郁鮮甜,加上忌廉,入口香滑,美味。自助頭盤款式多、選擇多,新鮮,好吃。龍蝦意大利飯龍蝦預先拆肉,爽口彈牙,每粒意大利飯都被醬汁包著,美味非常。龍蝦扁意粉龍蝦肉質鮮甜,扁意粉軟硬度適中,加入蒜片炒香,香口惹味。栗子蛋糕忌廉香滑,蛋糕鬆軟,唯栗子蓉偏少。檸檬茶
餐包
侍應拿著大籃麵包來夾給你,可隨意添吃,但味道普通。
龍蝦濃湯
龍蝦濃湯濃郁鮮甜,加上忌廉,入口香滑,美味。
自助頭盤
款式多、選擇多,新鮮,好吃。
龍蝦意大利飯
龍蝦扁意粉
龍蝦肉質鮮甜,扁意粉軟硬度適中,加入蒜片炒香,香口惹味。
栗子蛋糕
忌廉香滑,蛋糕鬆軟,唯栗子蓉偏少。
檸檬茶

2011-08-17 587 瀏覽
trying cova's cup mont blanc and signature mango dome tart,i was longing to be refreshed by the summer mango,and also,i remembered that cova loved to use pistachio to mix with chestnut,dunno why.tea buffet this time was same,chestnut and pistachio,and mango infused in cakes.1. chestnut cakewhole piece chestnut was just as sweet like candy,i like its hardness,fulfilling and satisfying.cream was surprising not cream,but i couldn't describe the difference,just not simple cream.pistachio was not wor
and also,
dunno why.
chestnut and pistachio,
and mango infused in cakes.
1. chestnut cake
i like its hardness,
fulfilling and satisfying.
just not simple cream.
pistachio was not working like that in cup mont blanc,
because they were too fine crushed this time.
sponge was good and moist enough,
mashed chestnut was a bit to sweet to eat separately,
but just right to eat in a layer in cake,
cream was right in amount and sweetness.
2. raspberry and strawberry
only stupid melon in fruit salad,
so i stole berries from cream and jelly pot,
by the way no one eat them,
why making so a large pot?
berries are much larger than those i tasted in kowloon tong cova.
3. mango cheese cake
wow, wow, wow.
this was my favourite cake in cova now.
so surprising,
as i was just not a big fans of mango but berries,
blueberry cheese cake here was not as good as this in my eyes,
jelly then juicy mango then american hard cheese then mango sponge then again my beloved bake type cheese cake and finally fresh mango again and wet moist soaked mango sponge,
much better than signature blueberry cheese cake,
also removed butter graham base made me glad.
definitely a revisit soon.
2011-08-16
下午茶
紀念日
  • Tiramisu
想黎依間野好耐, 係特別依間我最想去, 可能因為佢係靚地區既靚舖位有靚裝修既靚食店.之前去過另一間COVA(又一城), 果間靚到.. 真係係入面坐下, 嘆下茶, 好似貴族咁...唔知依間會點? 貴野食: 佢地DESIGN同整既蛋糕/野食甜品: 主要蛋糕, 無乜霧絲/布丁, 完全無雪糕/雪芭/曲奇/朱古力(圓形一粒粒果D) (又一城果間係DINNER BUFFET時有曲奇/雪芭/朱古力)主菜: 麵包, 三文治頭盤: FINGER FOOD野飲: 有得比一杯果汁同一杯野飲, 我叫左西柚汁同玫瑰花茶, 西柚汁雖然普通但係佢清清地, 可以中和甜味, 而玫瑰花茶香到去隔離枱, 勁正! (我朋友飲橙汁同檸檬茶.VIEW: 全室內, 無向街窗, 有玻璃門, 見到SHOPPING MALL既人椅: CHAIRS音樂: 唔記得氣氛: 好光既燈光, 有一札康乃馨係枱度, 幾靚餐具: 白色有COVA自己LOGO, D茶杯都有公仔, 係D公仔入面會見到COVA個名, 幾得意~服務: 黑色外套果D幾好人*******佢除左甜品, 仲有咩野食TIM?======================原來佢有LOBSTE

唔知依間會點?
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 12
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 11
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 10
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 09
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 08
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 07
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 06
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 05
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 04
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 03
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 02
COVA Ristorante & Caffe - 110606 - 01
貴野食: 佢地DESIGN同整既蛋糕/野食
主菜: 麵包, 三文治
頭盤: FINGER FOOD

椅: CHAIRS
音樂: 唔記得
氣氛: 好光既燈光, 有一札康乃馨係枱度, 幾靚

服務: 黑色外套果D幾好人

*******

佢除左甜品, 仲有咩野食TIM?
======================

原來佢有LOBSTER DINNER? 估唔到.
SUNDAY LOBSTER LUNCH: $498(WHOLE LOBSTER) 同$308(HALF LOBSTER).
唔知D味會係點?

而且, 父親節LUNCH有3個COURSE既要$288(成人) 同$238.
2011-06-04
  • CAKE
  • BREAD
2011-04-28 210 瀏覽
今日去補祝生日,但係非常失望,188仲要加一,D蛋糕只係出一次,食完就冇,剛去到時拿了件BLUE BERRY CHEESE CAKE,三點開始有得食,我地三點半去到只係得番兩件,拿了一件先,點知去到最後都冇再出,好多蛋糕食完一ROUND就再無添過,拿來時仲未必係全個,有時會諗係咪賣剩拿入來.tiramisu由最初放到最後冇換過,擺到出晒水,生果放到最後都無換... D餅仔得幾款,蛋糕款少食完一個就無,只係搵D酥,三文治仔同PIZZA仔(PIZZA只得兩款)去填飽個肚,仲要俾成二百蚊食COVA,點知換來是失望.D嘢唔係唔好食,而係咁嘅服務水平真係好失望,節省成本都唔駛咁對D客.招呼可以,佢地換碟同倒水都好密,但係食物最緊要,又唔補充又唔換好難令人接受,難道平日去就係咁?(我見星期六日排晒長龍所以冇去過)我見D客人數量都唔少,最少坐咗七至八成客,由三點半到五點,睇住食嚟食去都係果幾款,有D嘢由頭到尾都唔換,真係好難叫我去第二次.我一向都好欣賞COVA D蛋糕,今次真係好失望.

今日去補祝生日,但係非常失望,188仲要加一,

我一向都好欣賞COVA D蛋糕,今次真係好失望.
2011-04-28
生日
2011-04-20 170 瀏覽
應該唔會再去... 服務麻麻地, 全部人都木無表情.小食種類唔多, 都係千篇一律唔同餡的三文治, 自己係屋企整都豐富過佢, 有waiter托盤的三文治較豐富, 但原來只出一次, 早知幫朋友ling定啦, 我無諗過buffet的食物會只出一次.最失望係連主打的甜品都麻麻, 有D蛋糕款出完一次就唔會再出, 又無註明係咩蛋糕, 要食落口先知, 到食完想再ling原來已經無晒! 士多啤梨都得一盤, 雜果好小小有兩三盤, 但一盤比一盤質素差, 下次都係行過買一兩件take away好過.每人平均$230絕對唔值!!!
應該唔會再去... 服務麻麻地, 全部人都木無表情.

每人平均$230絕對唔值!!!
2011-04-17
平日去比較靜, 所以基本上唔哂 book 位都得, 靜靜地傾吓計食吓野, 超正, 但星期六日假期就要 book 咧, 人多D, 嘢食清得快D, 新鮮D.waitress 姐姐好好笑容有餐前果汁, 又有餐後飲品或自家製雪糕, 仲有即製即食 sandwich. 不過食品種類就略為少左D, 如果可以多D選擇就 perfect 喇!

waitress 姐姐好好笑容

甜品超正, 尤其是tiramisu, 必食!
沙律超新鮮, 不過沙律醬少左D.
一口小食, 款式多, 得意又好味!
cookie & 生果, ok啦!
2011-03-26
甜品超正, 尤其是tiramisu, 必食!
沙律超新鮮, 不過沙律醬少左D.
一口小食, 款式多, 得意又好味!
cookie & 生果, ok啦!
  • tiramisu
  • 沙律
2010-12-23 111 瀏覽
一向對cova無甚好感, 只是 "某人"喜歡便再嘗一次, (1) 又貴, lunch起碼二三百蚊, 但食物質素一般, 意粉類無咩特別卻要二百蚊, 魚扒肉質算滑, 但個汁是一大敗筆, 又細件. steak又"鞋"又硬, 個意大利飯只有少少肥香腸粒, 蛋糕真係唔好食 (只有賣相)...總之一百個無奈... 最好只有杯咖啡!!(2) 不要想食氣氛, 因為d位又迫又窄, 燈光, 裝修同冷氣都一般, d間太多遊客, 聲線太大, 想食完快d走那種. 侍應們服務一般, 無語氣無笑容 (但價錢唔平喎~~), 人手又不足, 由攞位, 斟水, 收野, 起菜, 埋單都要等, 無時間的話最好唔好試.都有點急.(3) 個menu是意大利文+英文, 無中文字. 有難度!!一次便夠, 再來多次亦一樣.
一向對cova無甚好感, 只是 "某人"喜歡便再嘗一次,

都有點急.

一次便夠, 再來多次亦一樣.

2010-12-22
2010-12-20 51 瀏覽
生日飯局,總少不了一個蛋糕。今次不用我準備,靜靜的坐著等食就是,樂得清閒。今次的蛋糕,又是Cova的出品,大家猜了一陣是什麼款式之後,可以開估,原來是Tiramisu,兩磅裝的。Tiramisu理應是濕潤幼滑,也許是放了在酒家的雪櫃太耐,顯得有點兒實,還好仍散發著點點咖啡香。蛋糕下半層的脆餅,除了吃時口感香脆,也減低了膩既感覺。吃完晚飯再食點甜,是真正的享受,這樣才是完滿。

吃完晚飯再食點甜,是真正的享受,這樣才是完滿。
外賣自取
2010-12-19 39 瀏覽
難得的可閒嘆下午茶。來了出名食甜品的店。 呵。自助的。可以淺嘗多款。真係滿足感十足呀。以為都唔會好多人喇。E。唔係喎。都坐滿左架喎。台同台之間都幾迫。行出行入都要小心D。冇咩空間感。令個‘閑’度減少了。餐前果汁開胃 - 橙汁(甜)同西柚汁(酸)。先吃咸點。都是一口SiZe的。食多幾件都唔會full。呵。pizza件 - 有seafood 同cheese。 出爐時烘烘地。幾fresh。雖然只係一口。但配料都好多。rich口感。mini burger - 友人之愛。沒馬虎地toast。真的用心。蝦多士 - 我之愛。原只蝦。簡單的丁點salad放上餅干。爽口鮮味!再出來的換成了花花形麵包。軟身左。sandwishes - 有ham有salmon。法國包有d硬。酥餅 - 有不同的款。我要了蝴蝶形。可是。幾淋下。過氣了。磨茹PIE - 是磨茹蓉搽上多士上。個味幾特別。在口中耐D。真係有D茹味散出黎的。CREAM PUFF - 個CREAM唔係好夠滑。仲要個PUFF係硬硬地的失望。牛角酥 - 唔係咁鬆軟。CREAM - 要了一口TRY下ONLY。點知出奇地OK喎。唔知咩味。就係好TRADITION
難得的可閒嘆下午茶。來了出名食甜品的店。
呵。自助的。可以淺嘗多款。真係滿足感十足呀。
以為都唔會好多人喇。E。唔係喎。都坐滿左架喎。
餐前果汁開胃 - 橙汁(甜)同西柚汁(酸)。
先吃咸點。都是一口SiZe的。食多幾件都唔會full。呵。

酥餅 - 有不同的款。我要了蝴蝶形。可是。幾淋下。過氣了。

牛角酥 - 唔係咁鬆軟。

CREAM - 要了一口TRY下ONLY。點知出奇地OK喎。唔知咩味。就係好TRADITIONAL既CREAM 味。奶油嗎?!
咖啡CREAM - TARAMISUI好濃!
MANGO MOUS SE CAKE - 幾滑。但吃不出特別之味。

什果旦糕 - 就是甜甜地的感覺。顏色令我感到幾快樂。
麥皮旦糕 - 其貌不揚。不過係超水準的! 以為會係比較鞋的口感喇。點知錯呀! 軼軼的旦糕。粒粒的麥皮。亙相配合。入左口係好舒服的!又唔係好甜喎。淡淡地。係好似早上食早餐的感覺!
CUP - PUDDING- 有GINGER味的。不太接受到。

DOUBLE CHOCOLATE CAKE - 真的好濃! 有D苦! 但又甜。 是我愛的! DARK CHOCOLATE的特色!有D硬身。放左係口中。可以慢慢品嚐。一啖啖的細味!
開心果CREAM - 友人超讚! 事開佢唔食CREAM的。 一試。 跟本就似係開心果蓉呀。 佢話係魔鬼。 令人唔知食緊CREAM。 呵。。。

結尾COFFEE - 成口都是甜味。真的要杯香濃COFFEE!好淳的味道。 令人精精神十足。
呵呵。一次過食咁多種CAKE。 真是。 有點食疚了!

店員雖然都沒什麼笑容。不過都收碟收得幾快。係叫佢地個時有D困難。
上班都要開心點吧! 這個時候黎既客人都係悠閒族OR遊客呀! 不要令人消興致嘛!求
2010-10-20 60 瀏覽
想一口氣吃多款Cova既甜點最好係食佢既tea buffe 喇原來又一城係不設tea buffet, 只有貴一點dinner buffet所以白走一倘, 再轉去尖沙咀無想像中咁多野食無cupacke有點失望最喜歡都係呢個oat cake無乜咸點, 而且我無興趣有少少新cake出 只係食左個涵無食個皮喜歡它的咖啡星期六$188再加一無乜野揀, 略傔貴
想一口氣吃多款Cova既甜點
最好係食佢既tea buffe 喇
所以白走一倘, 再轉去尖沙咀

無想像中咁多野食
無cupacke
有點失望
最喜歡都係呢個oat cake

無乜咸點, 而且我無興趣

有少少新cake出

只係食左個涵無食個皮