2017-03-08 1219 瀏覽
與老友飯聚後,甜品作完結係必然的。行過厚福街,見到甜品工房,走入去試一試。紫醉之迷是我選的,最喜歡粟米脆脆片與雪糕一起吃!有甜有咸!正朋友S吃的是芒之仲夏,有點中伏,太甜,雪糕很快溶。而朋友E吃的是朱古力窩夫,窩夫熱熱的!好味!加上cream 一起吃,該是食窩夫的最享受方式!不過不失是對甜品工房的評價,下次...或許再幫襯的。

朋友S吃的是芒之仲夏,有點中伏,太甜,雪糕很快溶。

不過不失是對甜品工房的評價,下次...或許再幫襯的。

2017-02-19
$45 (宵夜)
2017-03-07 1178 瀏覽
我發現一樣好奇怪既事情..每次我回泰國時... 我都好似有10個胃..一日可以食到好多餐... 我親戚陪我食到中段都頂唔順.. 之後... 佢就會帶我去食... 但佢地只會做陪坐睇住我食...今次..佢地黎香港... 情況亦都一樣...但係調返轉..佢地有10個胃... 我做陪坐話說... 泰國人既打邊爐係唔好食既~~所以佢地每次黎香港... 都一定要打邊爐...每一個人食到反哂艇...咁我就送佢地返酒店...係路程期間... 我呀姨同我講....我好餓... 但差緊D野..... 食埋糖水就岩岩好.. (其實差唔多已經12點鐘)咁我就搵係酒店附近有無咩糖水店..見到甜品工房收1點...所以就帶左佢地過去試試...我地睇左餐牌好多次...其實呢到甜品款式唔係話好多種類但心諗.. 款式唔多~但中左樣好食都ok la~葡萄之戀巨峰提子為題既甜品一上枱望左眼已經覺得好好食有琉璃珠、香芋雪米糍、小丸子、美國提子、鉋冰巨峰提子琉璃珠好有口感鉋冰淋滿濃濃既巨峰提子醬.. 每口好似飲緊巨峰提子汁咁樣小丸子"in in" "un un" 好有口感Rose Tea呢個茶正常...但唔係好明點解配oreo
我發現一樣好奇怪既事情..

每次我回泰國時... 我都好似有10個胃..

一日可以食到好多餐... 我親戚陪我食到中段都頂唔順..

今次..佢地黎香港... 情況亦都一樣...

但係調返轉..

佢地有10個胃... 我做陪坐

話說... 泰國人既打邊爐係唔好食既~~

所以佢地每次黎香港... 都一定要打邊爐...

每一個人食到反哂艇...

咁我就送佢地返酒店...

係路程期間... 我呀姨同我講....

咁我就搵係酒店附近有無咩糖水店..

見到甜品工房收1點...

所以就帶左佢地過去試試...
我地睇左餐牌好多次...

其實呢到甜品款式唔係話好多種類

但心諗.. 款式唔多~

但中左樣好食都ok la~

巨峰提子為題既甜品

一上枱望左眼已經覺得好好食

有琉璃珠、香芋雪米糍、小丸子、美國提子、鉋冰

巨峰提子琉璃珠好有口感

鉋冰淋滿濃濃既巨峰提子醬.. 每口好似飲緊巨峰提子汁咁樣

小丸子"in in" "un un" 好有口感
Rose Tea

呢個茶正常...

但唔係好明點解配oreo 餅乾..

感覺有點格格不入
而呢個綿綿冰我就覺得味道一般..

唔太大驚喜
2017-02-27
宵夜
2017-02-27 371 瀏覽
今晚突然勁想食甜品,咁啱經過厚福街,咁就順便睇吓有冇甜品食,咁啱就見到哩間「甜品工房」座無虛席咁,即刻 OpenRice 吓有咩好西食。睇咗輪Post 就決定排!隊!先!講! - 葡萄之戀($54)試咗啖,真係好葡萄,好巨峰㗎!啲水晶珠勁重巨峰味咯,好似飲緊支巨峰提子汁咁;啲葡萄都幾甜吓𠻹;小丸子好煙韌咯;仲有香芋味雪糕嘅丸子。推薦!必食! - 芒果西米露($36)芒果西米露都好正咯!基本上成碗都係芒果,啲芒果仲勁甜,唔咪普通嘅芒果西米露。
今晚突然勁想食甜品,咁啱經過厚福街,咁就順便

睇吓有冇甜品食,咁啱就見到哩間「甜品工房」座

無虛席咁,即刻 OpenRice 吓有咩好西食。睇咗輪

Post 就決定排!隊!先!講!

- 葡萄之戀($54)

試咗啖,真係好葡萄,好巨峰㗎!啲水晶珠勁重巨

峰味咯,好似飲緊支巨峰提子汁咁;啲葡萄都幾甜

吓𠻹;小丸子好煙韌咯;仲有香芋味雪糕嘅丸子。

推薦!必食!
葡萄之戀
- 芒果西米露($36)

芒果西米露都好正咯!基本上成碗都係芒果,啲芒

果仲勁甜,唔咪普通嘅芒果西米露。
芒果西米露
2017-02-23
$45 (宵夜)
芒果西米露
  • 紫葡之戀
2017-02-20 350 瀏覽
香港嘅甜品舖開到成行成市,而且一個甜品嘅價錢分分鐘拍得住一個lunch,甜品通常好多堂,其實唔太健康,對我來講食甜品可能係一個同朋友繼續傾計嘅落腳點,或者係真係有啲好特色嘅甜品要去試。係尖沙咀食飯,好多餐廳都會入咗起計時,食完之後唯有再去甜品店傾計,朋友話去食甜品工房,天氣凍凍地,就叫左熱嘅中式甜品食。腐竹銀杏薏米配心型蛋$32一上枱見到碗野起泡嘅,真係驚驚地,食落去我覺得過甜,好少腐竹薏米,唔係好足料,個味道有啲artificial ,而且隻心型蛋一啲都唔似心型,而係俾人夾硬窩左一拳咁😑而且煲得好熟,個蛋黃太老。日式紅豆豆腐花$39朋友叫嘅,仲要冇得揀熱嘅,天寒地凍真係冇乜選擇,都係過甜,啲丸子比想像中冇咁煙韌太粉。

腐竹銀杏薏米配心型蛋$32

日式紅豆豆腐花$39
2017-01-26
$40 (宵夜)
Happy friday night食完dinner緊係要食埋甜品啦。去咗依間食。8點幾啱啱夠早唔使等位。甜品花款都多。有軟雪糕新地奶凍中式糖水綿綿冰同什麼什麼之戀之吻系列。。。因為係得獎系列。所以揀咗依個藍莓味。賣相不錯。面頭有啲好似膠膠哋嘅粒粒。無乜味。有少少芋頭味糯米糍有啲巨蜂味啫喱同廿粒藍莓仲有一大舊冰淋咗啲巨蜂味汁。夏天食應該一流。但因為冬天關係。越食越凍同舊冰佔得太多另外叫咗個抹茶味。都係有芋頭糯米糍。有丸子。紅豆配抹茶冰(Mingorr唔鐘意依個配搭。唔好default咗啲人鐘意抹茶就接受到紅豆)但佢依個甜品無錯抹茶配紅豆應該有中和作用。所以唔會太甜食到好漏。同樣舊冰都係太大舊。總結依個系列唔係道道食倒。雖然覺得一般但係都可以一試的。份量都算多。環境都係同大部分糖水鋪一樣啦。逼到爆炸明白做生意講求成本效益但仍然希望有坐得舒適嘅甜品店。
有啲巨蜂味啫喱同廿粒藍莓
同舊冰佔得太多

明白做生意講求成本效益但仍然希望有坐得舒適嘅甜品店。
2017-02-17
$52 (宵夜)
2017-02-12 145 瀏覽
難得記得今天是元宵節,想說吃個湯圓走著走著看這家有湯圓,二話不說就進去了店裡也就小鳥幾隻(就人不多,不是真的有鳥啦,哈哈),吃一吃回家早點休息。。。誰知道!光做一個普通到不能再普通的薑汁湯圓要等半個小時!而且我還問了兩次都沒在理我,真是氣死我了!像Andy Lau說的"今時今日咁嘅service,點得架"要不是今天真的想吃湯圓,我老早就走了!湯圓上了後也是很失的說。。。點的明明就是薑汁湯圓,可就沒有薑汁的味道。。好難過哦。。。。。
難得記得今天是元宵節,想說吃個湯圓
走著走著看這家有湯圓,二話不說就進去了
要不是今天真的想吃湯圓,我老早就走了!
2017-02-12
$35 (其他)
2016-12-02 332 瀏覽
飯後甜品一直都是各國的飲食文化,而港人一向喜歡在晚飯後到甜品店吃一碗甜品、糖水,與三五知己聊天、分享近況,漸漸形成了一種甜品文化。甜品工房主打『輕甜品』文化,除了健康的自創甜品外還有精緻的美味芭菲和新地,低脂乳酪,以及口感特別的綿綿冰和傳統糖水。以巨蜂提子刨冰加上香芋糯米糍,很多不同配料,很清爽的選擇。豆花口感很滑,配上甜甜的紅豆和煙韌的燸米小丸子,口感豐富。芒果很甜很新鮮。
飯後甜品一直都是各國的飲食文化,而港人一向喜歡在晚飯後到甜品店吃一碗甜品糖水,與三五知己聊天、分享近況,漸漸形成了一種甜品文化。甜品工房主打『輕甜品』文化,除了健康的自創甜品外還有精緻的美味芭菲和新地,低脂乳酪,以及口感特別的綿綿冰和傳統糖水
紫葡之戀
以巨蜂提子刨冰加上香芋糯米糍,很多不同配料,很清爽的選擇。
日式紅豆豆腐花
豆花口感很滑,配上甜甜的紅豆和煙韌的燸米小丸子,口感豐富。
芒果很甜很新鮮。
紫葡之戀
日式紅豆豆腐花
2016-12-01 159 瀏覽
點了這兩款甜品,其中一款味道很奇特,有點像香精味,廁所裡面那種。一個字“假”,只此一次,下不為例,這次拍過照就算,賣相還可以的,看得出很有心思,希望味道上可以有所改進。
2016-11-29 136 瀏覽
去完The one 食了個貴夾吾飽的晚餐,所以決定食一餐甜品補補數。來到這間「甜品工房」,於是就6個人排排坐,食甜品。其實我並不是第一次吃這家店的甜品,上一次來過,但是印象真的好差。第一,座位逼到一個點…第二,店員服務態度差,第三,不好吃。所以這一次原本是想再給他家一次機會,不過好可惜的是,一點都沒有改善。我們6人坐到一張小檯子,左右都有人夾著,手肘都不能動,真的有夠誇張的。除了坐得好擠迫外,還有一個店員有狐臭味!真的是太可怕了,因為那狐臭味,他一經過就傳來。然後,經他遞來的乳酪雪糕都好像有他的狐味……每吃一口,心裡就想著那一身的味道… 最後我還是放棄了吃這杯雪糕。朋友點的其中一樣甜品,是個苟蒻麵。是不錯的,麵地質地好滑溜,又有口感。以綠茶替代的湯,與麵好夾,好香的濃茶味。水果也很甜,不錯。其他朋友點的沒有拍,因為在那樣逼的環境下,連動一下手都好困難。超級不舒服!

2016-11-28 81 瀏覽
位於尖沙咀的甜品工房與出前一丁合作🍲食完正餐再食甜品都係HKD$60😋😋😋😋甜品工房大多數人都食過今之甜品都不會令大家失望而去到拉麵本人就比較小食,不過口感唔會太淋而且湯好濃郁,配菜足夠,$60元正可以食到正餐同甜品好小地方有,不過合作期較短,快去試一試
2016-11-03
2016-11-26 377 瀏覽
本身食過幾次覺得好味,每次都係食攞獎ge紫葡之戀,但今次食真係好失望!之前睇網上介紹,知道變左出前一丁pop up store,不過估唔到紫葡之戀係跟餐甜品,變左冇得散叫! 但除左紫葡之戀之外,其他都冇乜興趣試,又坐低左... 唯有兩個人share一個啦,諗住再想食先叫款款都係$60,有3種湯底揀,如果已經食左野先黎,可以拎走包麵 (當然係冇叉燒呀個d料啦),之後去超級市場睇過,包麵係$10,兩扎一包,而堂食個碗目測應該係煮左一扎套餐甜品就得右邊個5款,除左紫葡...其他都比較普通鍾意食紫葡之戀係因為佢可以滿足我樣樣甜野都想食ge願望,想食水果有紅提,想有野咬又有小丸子同琉璃珠,想食雪糕又有雪米糍,口渴又有巨峰刨冰,夏天佢係無敵! 刨冰冇味就有巨峰汁吊味,而小丸子同琉璃珠其實就冇乜味... 所以就加左煉奶! 煉奶同小丸子好夾,就好似奶茶同珍珠咁,一樣冇咩味,另一樣就重味,夾埋就岩岩好! 點知... 身為fans ge我真係好失望... 點整都唔散,不過就算散左都冇味啦...唔知係咪d師傅掛住整熱食,搞到甜品款又少,水準又差左... 唔知幾時先變返原本ge甜品工房

套餐甜品就得右邊個5款,除左紫葡...其他都比較普通
2016-11-24
2016-11-21 793 瀏覽
昨晚我們一行三人到過尖沙咀的<出前一丁棒丁麵 X 甜品工房首間限定「拉麵x甜品」概念店>,品嚐黑蒜油、九州豬骨、味噌 3 款同期間限定嘅口味。每款都配甜品做成定食,我們三人行,三款湯底都要齊,三款美食同樣都是清仔魚蛋、 2 塊叉燒、半邊糖心蛋、木耳絲和大量的葱花、白芝麻。和大家分享吓三款不同限定湯底口味:豬骨湯濃濃郁郁,黑蒜油蒜味香口,味噌濃香,三欵不同限定湯底口味我都試過,兩個字形容:「好味」。三款湯麵都配棒丁麵,麵條幾滑滑可口。每款湯麵都配自選甜品一款,我揀「紫葡之戀」,用巨峰汁製作成冰磚,鉋成幼細鉋冰,再放上,好大堆頭的璃珠,璃珠非常有脆爆口感,酸甜鉋冰配埋煙煙韌韌嘅小丸子,小丸子變得不再單調,提子皮脆肉甜,以及香芋雪糕糯米餈,真是超完美配搭!另一款「清妹黑白蜜語」,清妹個萌樣真係好打耳呀!  黑色嘅窩 夫脆杯其實是黑蒜油味,我就覺得怪怪地,未習慣,杯上係話自家製作嘅白芝麻軟雪糕,再加多粒黑芝麻流心湯圓,成個甜品好芝麻味!「清仔嘜頭木槺布甸」甜品,最頂嘅係印有清仔大頭嘅白朱古力片,木槺布甸用了豆乳奶油及瑪莉餅碎製作而成,中間仲混入日本紅豆蓉,旁邊嘅日式麻糬以花花造
品嚐黑蒜油、九州豬骨、味噌 3 款同期間限定嘅口味。

三款湯麵都配棒丁麵,麵條幾滑滑可口。
「清仔嘜頭木槺布甸」甜品,最頂嘅係印有清仔大頭嘅白朱古力片,木槺布甸用了豆乳奶油及瑪莉餅碎製作而成,中間仲混入日本紅豆蓉,旁邊嘅日式麻糬以花花造型登場,靚靚呀!
分享一下精品專區既清仔精品,我沒有購買,但其中手推車,曾是我中獎的獎品。
   牆壁、枱面都貼上清仔家族卡通貼圖很有清仔家族的和諧氣氛。
很滿足的一餐,拉麵加甜品是$60連加一小費每位是$66,超抵食!

供應日期: 即日起至 11 月 30 日

2016-11-19
2016-11-20 405 瀏覽
呢間crossover店限定一個月,男友指定話想試,好啦,隊長樂意奉陪到底。去到舖頭已經貼晒清仔係櫥窗,侍應都披左件清仔袍,好搶眼。其實全店都得番出前一丁x甜品既餐,但都幾抵食,$60有碗麵+甜品,平時係到食個甜品都$40啦!呢到係食拉麵果隻捧丁麵,無即食麵食架,隊長都係第一次試呢隻麵,呢到有豬骨、黑蒜、味噌,帶病在身,都係試下豬骨算。碗麵一拎埋黎好大陣出前一丁既招牌麻油味,其中一片日本魚旦印有清仔頭,食落口好硬,得個樣;d麵原來係白色,我仲以為係平時去拉麵舖食果d黃色拉麵,入口無皂水味,有d似食米線甘,而且煮得軟硬適中,無諗過糖水舖煮麵都有一手;碗麵都唔hea,有2片叉燒,當然係薄切(厚切你就想😏),但當然唔好抱太大期望係塊肉到,少少鞋鞋地啦。食完碗麵,侍應先會幫你落甜品單,因為係即製,有5款揀,其實應該食刨冰果個最抵,因為見隔離檯果個都幾大個,但都係唔想食甘多凍野,叫左個pancake同木糠布丁,上檯就比個木糠布丁搶晒鏡,因為大大個清仔頭係上面,食落都幾creamy,唔錯;至於個pancake就普通啦,原味pancake加綠茶雪糕,2樣都係普通,個雪糕仲要凍到結晒冰,要攤一陣先食得
食完碗麵,侍應先會幫你落甜品單,因為係即製,有5款揀,其實應該食刨冰果個最抵,因為見隔離檯果個都幾大個,但都係唔想食甘多凍野,叫左個pancake同木糠布丁,上檯就比個木糠布丁搶晒鏡,因為大大個清仔頭係上面,食落都幾creamy,唔錯;至於個pancake就普通啦,原味pancake加綠茶雪糕,2樣都係普通,個雪糕仲要凍到結晒冰,要攤一陣先食得。
食完打指定hashtag上社交平台,有memo pad/原子筆拎,粉絲唔夠喉可以買埋記念品返屋企添!
早排在網上看到有關為期一個月的「出前一丁棒丁麵 x 甜品工房」概念店的文章,得知有售賣特別版的清仔杯緣子,小妹是杯緣子迷,當然要把它入手,順道試試crossover後推出的食物。‧供應期:1/11-30/11‧記住係IG/Facebook放返食物相就會送原子筆或memo紙一份平日的六點多去到,去到門口已看到玻璃上已貼上清仔的的卡通貼紙,紅色的特別亮眼,門口也掛著清仔的門廉。過時間直入不用排隊,人流也比預期中少。這時間人流不多可自由選擇座位,我們選了面向街的位置,木紋桌上都是清仔清妹的圖案,很可愛!其實可拍照的位置不多,還有的就是一大片的卡通圖案,也是其中一個拍照位。同場仲有得買清仔既紀念產品,好似多士爐、康樂棋、杯緣子等為期一個月的概念店亦只會供應「出前一丁棒丁麵拉麵定食」$60(+10%),可任選一款拉麵和甜品。這次的Crossover相信是要推廣近來推出的棒丁麵拉麵,三款味道:九洲濃湯(豬骨)、黑蒜油(豬骨)和期間限定的味噌湯味。現場都有得買返去自煮,$10/包,都見有不少人大手入貨。我倆點了味增和黑蒜油拉麵,如另加配料加$10,其實是多了兩片叉燒。麵內配料:木耳絲、兩片叉燒、半隻
‧供應期:1/11-30/11

同場仲有得買清仔既紀念產品,好似多士爐、康樂棋、杯緣子等

麵內配料:木耳絲、兩片叉燒、半隻味玉和兩片清仔魚片。
黑蒜油拉麵
味增拉麵
如果有食過黑蒜油即食麵都大約知道是什麼味道,味增湯底小妹就嫌味道不夠重,就感覺黑蒜油較惹味。
當中的麵條咬落爽口,叉燒半肥瘦,肉質不乾柴已經收貨!以這價錢來說不會太多挑剔,味道是不差的。

再來每人可選一款甜品紫葡之戀、清妹黑白蜜語、清仔Double Happiness、清仔草莓派對、清仔Ichiban。除左清仔Double Happiness那款甜品特別點外,其他款都是較為簡單。
當然要試試甜品工房這款招牌甜品紫葡之戀」,基底為巨峰汁刨冰,側邊放左無核提子、小丸子同已切成細細粒的香芋雪糕糯米慈,最上面就鋪了滿滿的巨峰琉璃珠。

琉璃珠咬落卜卜聲好過癮又有提子味,成個甜品都幾解渴,整體唔錯啊!
清妹黑白蜜語
清妹黑白蜜語
賣相一般吧,因為右邊的清妹圖案花了!

以黑蒜油所製的窩夫脆杯,窩夫皮食落真係有黑蒜油既香,鹹鹹地脆卜卜幾特別!裡頭放了味道濃郁的黑芝麻雪糕,味道滿不錯!
  • 紫葡之戀
2016-11-17 119 瀏覽
有美味有歡笑既出前一丁,只會向茶記,撈丁,屋企出現,今次竟然係甜品店,但係都有唔同既,係拉麵唔係公仔麵,60有set算係咁呀。環境:周圍好多清仔。食物:無晒期間限定味唔開心,食豬骨湯底,同平時沒差,多左日式叉燒溏心蛋同魚片,好飽。甜品,造型有誠意,木槺布甸有豆腐味唔係好甜。 甜品工房

環境:周圍好多清仔。

甜品,造型有誠意,木槺布甸有豆腐味唔係好甜。

甜品工房