2014-09-13 2331 瀏覽
之前同事極力推介金龍軒雞煲,見佢出左團購,$98/位好似幾抵食,咪買黎試下。先講講環境,普普通通,一般工廠區食堂。餐具尚算整潔,但地下好滑,出入要份外小心。服務態度一般,可能因為任食任飲,枱面冇擺放水杯,要問侍應生攞,第1次問攞杯,個女侍應求其指個方向叫我自己去攞,但其實果邊係冇杯既,最後要再問另1個,先可以係另1個角落度攞到。至於食物,因為朋友唔食辣所以叫左唔辣,唔知係咪因為咁樣,成個雞煲只係得個汁杰,完全冇味,要求加番少少辣味,希望會d,點知待應姐姐叫我自己去調味區攞辣醬加落去,對佢呢個答案,真係O左咀。雖然係任食,但選擇唔多,質數亦都麻麻,肥牛超肥,超多根,唔食也吧。到最後,唔知係果度既職員定老細生日,佢地開大個卡拉ok係度唱,不停“恭祝你福壽與天齊……”,完全冇顧及客人感受,我地亦因為佢地美妙既歌聲轉戰第二度飲野傾計。今次用左openrice個網上訂枱,諗住儲下分,點知....明明到左,朋友先到亦有同佢地講訂左枱,但佢地只係不停問擺團購紙,完全忘記幫我按出席,最後雖然有再問佢地,但換來答案係....我地冇話佢知,訂枱已取消,冇得儲分。

2014-09-12
團購
同兩個兄弟去左呢間金龍軒食火鍋, $128任食其實都唔能夠其望D咩, 坐落感覺環境衛生尚可, 但慢慢觀察就覺得其實都有好多地方有待改善:- 公筷係木做長筷, 但可能經過長時間刷洗佈滿木刺, 見到都怕怕。- 醬油類都算多, 但D碗清洗得吾乾淨, 吾係濕就係油油地.. - 飲品方面有某牌子啤酒, 康師X 冰綠茶紅茶, 同幾款韓式飲料, 但最正常o既橙白黑汽水反而要加錢, 應該系成本問題.. 有D失望。- 最失望當然係食物, 肥牛都幾肥同超韌, 係幾差雪藏貨, 無普通豬肉片, 豬頸肉切得超碎, 有豬酥味, 最可憐係叫左人參雞湯底, 有人蔘但完全無蔘味, 可能已經翻用過... D雞另上比你落, 雪雞同好鞋既肉質.. 丸類都係佳寶貨色, 其他D瓜菜類同尤魚腸仔一盤盤放係近門口附近位置, 出出入入感覺吾係好衛生。- 不過值得一讚既係服務都算ok, 會自動幫你密密加湯。其實大家打任食邊邊都吾會有太大期望, 但當你選擇吾多, 又無乜邊種肉係食得下既時候就幾平都吾會返轉頭, 我寧願比多一百幾十去食間好D, 都吾想俾$130食個比車仔麵D送都不如既火鍋。

- 不過值得一讚既係服務都算ok, 會自動幫你密密加湯。

2014-08-14
2014-07-16 2400 瀏覽
時間尚早食過靚早餐打發時間呢度噗茶,揀左盅鳳爪排骨反南乳蚊豬手,全部自取豬手十分淋十分入味排骨飯吾錯,鳳爪同排骨入味原盅蒸再點少許甜豉油,正早上呢度大多單身客光顧而且都是上年紀通常都是街彷或者工友價錢實惠,一盅反17元點心9.8 有時間都會來
時間尚早食過靚早餐打發時間
呢度噗茶,揀左盅鳳爪排骨反
南乳蚊豬手,全部自取
豬手十分淋十分入味
排骨飯吾錯,鳳爪同排骨入味
原盅蒸再點少許甜豉油,正
早上呢度大多單身客光顧
而且都是上年紀
通常都是街彷或者工友
價錢實惠,一盅反17元
點心9.8 有時間都會來
2014-04-19 3240 瀏覽
想同女朋友食雞煲,去咗觀塘見到幾近地鐵站就去咗呢間。一入到去就要咗半隻雞煲98,其實價錢ok。但可能黎親d人都係任食火鍋,所以assume咗我地要任食,但要一個人12x,單點抵好多,阿姐知我哋唔係任食個面色就變到唔係太好。個雞煲好快就嚟咗,黎果陣覺得沒咩火候,好明顯係煮左好耐。。結果一入口就知分別,d雞肉唔駛點煮已經老晒,真係唔好食,好失望。基本上兩個人,食食下d汁就會痴底,一加水基本上個雞㷛就玩完,因為會變左烚雞,d肉已經唔入得口。最後睇返張單係另一個令我好失望既地方係,我地要單叫雞㷛,但係收左我地茶芥兩位都算,又收埋我地醬料錢。。。雞㷛咁重味,我真係唔需要咩醬料囉。。。。。但又係硬食話一定要,前後加埋額外俾多幾十蚊!sort of ruined my day! annoyed.
想同女朋友食雞煲,去咗觀塘見到幾近地鐵站就去咗呢間。
2014-03-25 3435 瀏覽
98團購一人價加十蚊雞,都算低食又不錯今晚二個人去試食,六點幾得幾桌人,一o黎就比個雞煲食下先,嘩。。幾野味,但我地唔識死,叫左個中辣,小弟自問食得辣,都辣到跳舞,大家諗清先選。大,中。小。。。但真係覺得雞煲好味其它貨色,大路嘢,肥牛可以,但一百蚊一餐,唔好諗住真係頂級牛,唔該,但都食左4蝶肥牛左右鮮牛就唔得了,係用點心做的山竹牛肉的肉塊,sorry,接受唔到,浪費左魚皮餃好味,雲吞,蟹柳都唔錯,乜豬頸肉,花枝丸都有食,ok豬潤就唔係好鮮,但都食左一碟呀。。無炸魚皮食,可惜,其實仲有唔同的丸,魚腩,乜腸等等等。。。但因為一開波,就食左個雞煲,再加埋4碟牛,都飽飽地埋單7時幾,開始多人了,anyway,我覺好食低食,係以一百蚊一餐任食火鍋去做比較,去開觀塘,不防一試
98團購一人價加十蚊雞,都算低食又不錯
,大家諗清先選。大,中。小。。。但真係覺得雞煲好味
,但都食左4蝶肥牛左右
鮮牛就唔得了,係用點心做的山竹牛肉的肉塊
,sorry,接受唔到,浪費左
魚皮餃好味,雲吞,蟹柳都唔錯,乜豬頸肉,花枝丸都有食,ok
豬潤就唔係好鮮,但都食左一碟

呀。。無炸魚皮食,可惜

2014-03-25
  • 雞煲
2013-11-17 3760 瀏覽
去完旅行,回來第一件事就係同朋友睇戲食飯,我可是大舖戲癮,乜都啱睇,冇左一個星期就要追番啲時間嚟睇,咁未夠鐘就梗係先醫肚啦!由於知道翌日食自助餐,所以是晚唔想食西餐,之前又食左好多東南亞美食,咁就提議喺同區打邊爐,喺openrice找到金龍軒了!金龍軒為於工廈地下,由觀塘站D4出口落樓梯向前直行幾分鐘,跟住抬頭望就會見倒下面圖示既招牌,唔大個兼有點暗,小心行過頭。店內地方不算很大,但枱櫈沒有排得過密,坐得很舒服,近門口位置就是部分配料﹑調味料及飲品自助區。甫坐下先選湯底,看大家都推介沙嗲湯,於是點了鴛鴦湯底。跟著喺大家出去攞配料呀調料時我就開始點火鍋料嘞!正如大家所講,都係一般食物如肥牛﹑鵝腸﹑豬紅﹑墨魚丸﹑牛筋丸等,而自助配料則有雜菜﹑麵食﹑芝士腸﹑生根﹑雜菌﹑腐皮等,而最欣賞既係任飲汽水係可口可樂﹑雪碧及芬達,亦有SKOL啤酒。由於價錢抵,118已包湯底﹑任飲﹑調料﹑加一,任食兩小時,以呢個package嚟講佢既食物質素算唔錯... above average,我喺相片度大概講下吧!服務方面,人手有點不足,想入單都要等一陣先找到人幫手,不過店員有禮,亦算勤快,會主動幫忙加湯。如果要

紹菜清湯及沙嗲湯
芝士腸同腐皮都好味!
粟米甜
公仔麵
美國肥牛
又丸又魚又豬頸肉雞片
好豐富呢!
食極都有!
午餐肉同魚皮餃OK喎!
牛肉滑
火腿片都好味!
服務方面,人手有點不足,想入單都要等一陣先找到人幫手,不過店員有禮,亦算勤快,會主動幫忙加湯。如果要彈的話,就係佢出牛肉的份量偏少,我地4人第一輪點了2,expect會來兩碟,但佢只來了一碟,並得5片... 點第二輪要4,佢就出兩碟,但又係每碟5片,我認同控制食物數量以防大家浪費食物係重要,但喺第一輪你都勒住,就有點兒那過了,畢竟肥牛係打邊邊必吃嘛(戒牛者除外),我覺得冇必要喺第一round 就出自動評估機制啦!我再入多幾次單咪又一樣,何必呢!不過整體嚟講,呢度係一間出色既平價任食任飲火鍋,值得推介給大家呀!
題外話/補充資料: 我的已是特價,8點半/9點前$128,之後則減$10
2013-11-15
紹菜清湯及沙嗲湯
芝士腸同腐皮都好味!
粟米甜
公仔麵
美國肥牛
午餐肉同魚皮餃OK喎!
火腿片都好味!
2013-04-27 2511 瀏覽
原本女朋友和我都想吃觀塘的羊湯米線.怎料一陣涼風刮起,她頓時把吃羊湯米線的念頭,轉移至火鍋。我們吃開的Hitpot,太貴了不選擇;我以前去過的唐人佳,已經結業……找了一陣子,最後找了這家。從觀塘廣場那邊走過來,雖說對着觀塘道,但招牌不是太起眼。門外的宣傳牌寫着九時後入座,每位$108,任喝任吃兩小時,免收加一。剛好就是九時,見內裏都有不少人吃火鍋.又有空座,一試無妨。座後即刻有侍應大力推廣雞煲,半隻推廣價$58。我思前想後,總是覺得選了推廣產品,最後會換來一肚氣,悄悄的跟女友說「跟原本計劃打邊爐」,侍應還抱着一絲希望,不過女友說要點個鴛鴦鍋後,侍應就死心了。調味醬吧和汽水櫃是自助形式,調味醬選擇不多,像大家樂般提供基本的豉油、麻油、蔥花、生熟蒜等,但起碼不會像大家樂般全都被掃光,起碼各調味料還是滿滿的。等了十多分鐘,配料和鍋底由上層經電梯傳下來,除了蔬菜外,全部配料都給了四件,算了二人份量,很細心(但之後發覺份量不夠,要多叫幾次)。平平無奇的沙嗲鍋,看似淡如水,但食物在此滾一滾,濃香。其中要介紹的配料有:花枝墨魚丸(彈牙)、美國肥牛(應該都不用說,選料不差)和豬頸肉。,特別要推介豬頸肉

平平無奇的沙嗲鍋,看似淡如水,但食物在此滾一滾,濃香。

其中要介紹的配料有:花枝墨魚丸(彈牙)、美國肥牛(應該都不用說,選料不差)和豬頸肉。,特別要推介豬頸肉,粗粗的切了好幾條,滾過後爽脆無比,亦很入味,同場點了的鵝腸都只能說是爽脆,但豬頸肉真的不能不吃。

這店服務也不太差,不時加水,鍋底未滾至半乾也加水,但是常常有配料漏到的情況。不過,市區花這樣的價錢,有這樣都服務和食物質素,算是可以接受。
2013-04-26
  • 沙嗲湯底
  • 花枝墨魚丸
  • 美國肥牛
  • 豬頸肉
工廠區不乏有飲茶的地方,只是看看有否專心去尋找。是日來到觀塘區,適逢又是要開餐時間,還記得這裡有數間點心店,讓人們坐下來吃吃點心。每逢在下經過觀塘工業中心,都會見到金龍軒這食店,門外有著一幢一幢的點心籠,有時候確實被它所吸引。今天來到這裡,便決意在這裡開餐,一嚐在工業區吃過點心的滋味。在下從點心紙中勾選了以下的點心:第一款端上的是韮黃鮮蝦腸,粉皮很薄,內裡是原隻鮮蝦,鮮蝦肉很爽而且彈牙,腸粉皮亦見很滑,是水準之作。第二款是潮州粉果。粉果澄皮很薄,看到內裡的饀料,吃下時花生及粉葛頗為大粒,很有咬嚼,而粉葛亦很爽口,不失好吃的一道點心。跟著下來的就是叉燒包。在下認為不吃叉燒包,就等於沒有飲茶,因此在下多數都會點選的。雖然這叉燒包的芡汁略為乾了一點,但是內裡的叉燒也有勁嚼,而叉燒包的烈口是傳統的做法。最後是山竹牛肉球。這道簡直是傳統的點心,用上了腐竹和芫荽,混合了牛肉,再把牛肉搓圓。這牛肉球的味道也是來得傳統,與舊式茶樓吃過的一樣。雖然這食店只不過是在工業大廈開設,但是仍有著茶樓的風味,而這裡的服務還是好過連鎖式的酒樓。在下用餐期間,店員也會把食物放在手推車上,甚至用過的茶具也放在手仕車上,

今次開了香片,喜歡其茶香
韮黃鮮蝦腸,皮薄及蝦很爽
潮州粉果
皮薄,可見內容
叉燒包
傳統點心-山竹牛肉
雖然這食店只不過是在工業大廈開設,但是仍有著茶樓的風味,而這裡的服務還是好過連鎖式的酒樓。在下用餐期間,店員也會把食物放在手推車上,甚至用過的茶具也放在手仕車上,可見他們都著重安全和健康。
2012-12-20
今次開了香片,喜歡其茶香
韮黃鮮蝦腸,皮薄及蝦很爽
潮州粉果
皮薄,可見內容
叉燒包
傳統點心-山竹牛肉
2012-12-07 1507 瀏覽
團購券快到期先發現(前1日半夜),當日打電話去訂當晚,老闆話有位無問題~~好彩無浪費當晚3個人去到,一個無券俾正價,HKD$98,ok~唔貴,睇餐牌其實都係大路野,好鬼肚餓要左鴛鴦窩+剔左一大堆,跟手去攞汽水...surprise~竟然有可x可樂 & cokx zero,諗主咁平仲要係工廠大廈,都係任飲d平野,估唔到......,當然攞左罐先啦,坐落一陣食物湯底都陸續上台......湯底清湯係紹菜+沙嗲湯,紹菜好清甜,沙嗲好足料,唔似酒樓個d得個聞味+鹹,非常有誠意作品,食品見都好新鮮,食落又的確新鮮,魚片雞肉等肉食唔係雪到無味個D,豬紅都滑劣劣~丸丸都係靚野,唔係一舊粉個隻,火鍋主力當然係肥牛~~幾滑溜有牛味,仲好過百幾銀個人個d任吃火鍋......連同唔係好食得嘅女士都讚不絕口,不再節制~~要彈下嘅有鵝腸,無味道,得返個口感個隻;豬肚...應該係煲過湯,淋晒無味...;可能呢類食我係內地食開,香港實在不甚了了~睇來要吃好嘅都係北望神州......食到尾聲,有位女士係一定要食飯先收到尾嘅,問老闆有無白飯,老闆話要睇睇有無得剩,因為晚市都係做火鍋,再建議不如吃烏冬,非常好禮貌.....

食到尾聲,有位女士係一定要食飯先收到尾嘅,問老闆有無白飯,老闆話要睇睇有無得剩,因為晚市都係做火鍋,再建議不如吃烏冬,非常好禮貌......埋單俾埋個加一同額外個位,飽到抱主個肚走~~

總括來講,雖然無咩特別食品或好多選擇,不過食火鍋其實主要應該就係食新鮮,因為主要就係食食物原味,呢道食品好有誠意好新鮮,即使無團購,價錢同酒樓差不多絕對可以接受,當然環境就係茶餐廳式,但如果要再係觀塘食任食火鍋,呢到會係我嘅首選,酒樓反而次之......
食物
食物
2012-11-13 1138 瀏覽
沒驚沒險,又是週末的快樂時光。而是日,是為了食而行的一天,首先送了太太出觀塘,可是她公司要開早會,沒有時間陪我飲茶,那我就獨自一人去完成我的心願,為我日後的官中全集寫下新的一頁。上一次同太太來研發過,我們是 reject 了的,因為這兒沒有啱太太食的素食點心。是日得返我一個人來享用,當然沒問題。開一壺茶,看看報紙,早上一盅兩件,是非常寫意的生活。一早食飯,我最愛就是食排骨飯的,可是這店的排骨飯已一早沽清,在北菇雞飯同臘味飯兩個蒸飯中選其一,我選擇了比較香口的臘味飯,結果是我沒有選錯,這一個擁有一舊臘肉同兩條小臘腸的飯,的確是非常之惹味。兩條臘腸,蒸都腍哂,味道十分之鮮美,那咸香味隨著臘腸的缺口流入飯心中,加埋用來淋上蒸飯的特製豉油,是一天的精神同力量的所在。臘肉,不好的就是我分到的一件是沒有晶瑩肥油的純瘦肉,不過味道濃郁,雖然得返肉,非常之韌,但也是味道十分之香口美滿。是一個很有質素的蒸飯。 兩件,我向來都比較喜歡四件,因為我喜歡燒賣多於包子,一籠燒賣有四件,而一籠包子只有兩件。件數永遠不是我選擇燒賣的原因,而是我太愛食燒賣了,沒有燒賣食

兩件,我向來都比較喜歡四件,因為我喜歡燒賣多於包子,一籠燒賣有四件,而一籠包子只有兩件。件數永遠不是我選擇燒賣的原因,而是我太愛食燒賣了,沒有燒賣食,根本不似飲茶(我個人覺得)。食後感,令我喜歡了這兒的燒賣,肉的鮮味雖然不是頂瓜瓜的,但是肉香,蝦香,用了蝦子來做紅色的點精,也令人感覺十分之正宗。

誰說去飲茶一定要去大集團酒樓,這樣的小小工廠飯堂酒家,比起同區的連鎖酒樓,服務更好,味道更出色。
$34 (早餐)
2012-10-22 796 瀏覽
野食種類雖小,不如都幾新鮮啦特別推介皇帝菜任食比較罕見,新鮮肥牛幾新鮮不過瘦d粟米好甜好多汁豬潤新鮮,爽口蘿蔔薄薄地,易熟,夠林鮮蝦雲吞好味,皮薄,爽口蔬菜類特別多有生菜芽菜苜菜皇帝菜油麥菜三種菇任飲任食確底食
野食種類雖小,

蔬菜類特別多
有生菜芽菜苜菜皇帝菜油麥菜三種菇

任飲任食確底食
2012-09-30 757 瀏覽
較早前,團購了金龍軒火鍋。以 $68 團購 20:30 ~ 22:30 金龍軒 2 小時任食火鍋晚市放題,另收 $10 服務費。店舖鄰近港鐵觀塘站,交通便利。入口面向觀塘道,很容易便找到。團購優惠有三款指定鍋底可選:香濃沙嗲鍋、紹菜清湯鍋、馳名鴛鴦鍋;如要升級至其他鍋底,可補回差價。我們點了香濃沙嗲鍋。其他配料都來了,我們額外點了需收費的響鈴。響鈴有六件,炸得很美。侍應送來時,還是熱的。多款飲品任飲:多款罐裝的汽水,紙包裝芽根蔗汁飲品…芽根蔗汁飲品比較淡,較少蔗味。因為店內客人不多,只有幾位侍應服務客人。但侍應都很有效率,主動為湯底加湯。整體食物水準可以接受,侍應服務良好。
較早前,團購了金龍軒火鍋

店舖鄰近港鐵觀塘站,交通便利。
入口面向觀塘道,很容易便找到。

火鍋湯底及配料選單
我們點了香濃沙嗲鍋。
其他配料都來了,我們額外點了需收費的響鈴。
火鍋湯底及配料
響鈴
響鈴有六件,炸得很美。
侍應送來時,還是熱的。

多款飲品任飲:多款罐裝的汽水,紙包裝芽根蔗汁飲品…
芽根蔗汁飲品
芽根蔗汁飲品比較淡,較少蔗味。

因為店內客人不多,只有幾位侍應服務客人。
侍應都很有效率,主動為湯底加湯。

整體食物水準可以接受,侍應服務良好。
2012-09-25
火鍋湯底及配料選單
火鍋湯底及配料
響鈴
芽根蔗汁飲品
2012-06-06 418 瀏覽
又係比團購吸引左,見有好多人買,所以上個月早早book定位~(^ิ益^ิ)星期日去到果度,人唔多,個環境坐得都舒服,服務態度都可以,火鍋料的選擇就少左d,因為其他雞子,雞件果d要另外比錢,所以選擇有限,♨揀左個召菜清湯底既鍋,佢個湯底幾好,d湯好清甜( ^ิ౪^ิ)牛肉新鮮,我鐘意佢脂肪比例少,不錯✌滑雞肉最好食,個口感好滑,而且味道都唔錯㊣丸類款式好少(貢丸,蝦子丸,龍假丸)普普通通的牛滑新鮮,唔錯豬潤都新鮮同份量多皇帝菜都新鮮雲吞同水餃都比較細粒,水較味道好食d鵝腸夠大碟,但不是很爽口豬頸肉就偏肥,烚左後唔係太夠爽豬紅唔新鮮,味道有點怪(゚д゚lll),好在份量比得少咋…(Ò㉨Óױ)野飲就有芬達橙/青檸、碧泉檸檬/蜜桃茶、可樂、檸檬C、雪碧等...款式都多(^ω^)

星期日去到果度,人唔多,個環境坐得都舒服,服務態度都可以,

牛肉新鮮,我鐘意佢脂肪比例少,不錯✌
滑雞肉最好食,個口感好滑,而且味道都唔錯㊣
丸類款式好少(貢丸,蝦子丸,龍假丸)普普通通的
牛滑新鮮,唔錯
豬潤都新鮮同份量多
皇帝菜都新鮮
雲吞同水餃都比較細粒,水較味道好食d
鵝腸夠大碟,但不是很爽口
豬頸肉就偏肥,烚左後唔係太夠爽

題外話/補充資料: $78連加一,任食同野飲任飲都ok抵,但只限團購~
2012-06-03
2012-06-05 245 瀏覽
團購優惠$78全包,於晚上0600-0830內任食任飲兩小時,book咗6點,準時到達,完全唔使等,因為無客,得一枱食客兩個人,三款湯底,揀咗鴛鴦鍋,清湯無乜味,沙嗲都係普通,食物選擇比較少,份量一般通常都係6件,味道大致上ok,但火鍋嘅主角牛肉真係唔多掂一碟都係得幾片,就算落單寫住2份都係一樣,真係令人失望,焗住試吓鮮牛肉滑,味道同山竹牛肉一樣,可以一試,值得推介貢丸同粟米,粟米真係超甜,飲品就幾款汽水任飲但唔包啤酒,汽水又係扣分之作,唔夠凍,到臨完場半個鐘有提你完場時間,臨走時都係得6枱客,有3枱係團購,以$78價又住附近都可以試吓,因為食物夠新鮮,不過都係一次咁多,但以原價$108就真係唔使考慮大把選擇仲有個女話厠所好dirty
收費食物價錢唔平
牛肉份量少
鴛鴦鍋
枱食客兩個人

不過都係一次咁多,但以原價$108就真係唔使考慮大把選擇
仲有個女話厠所好dirty
題外話/補充資料: 烚吓烚吓期間,聽到應該係老闆嘅人坐喺隔離枱,又再傾緊團購,真係想同佢講,話明任食啲份量就多啲喇
2012-06-01
2012-06-01 143 瀏覽
很久沒有交食評了~~ $78團購2小時火窩( 8:30PM 前)門口寫著8半前$108一位, 8半後$88一位, 新張期內九折...我絕對相信若然沒有團購, 根本不會有人夜晚特登去觀塘道工廠大廈堆中找吃的.....這家店沒有例外, 6時多去到的時候, 全場只有不夠10台人, 而且個個都是用團購....有些人跑進來, 發現沒有小菜, 轉個頭又走了~食物方面:- 湯底只有清湯, 沙爹和X鴦, 其他要收費. 正常沒特別 期間侍應是加湯, 不是加水, 個人來說沒有這個需要, 因為食到尾聲的時候, 湯底實在很咸呢......- 食物款式不多, 但尚算清潔整齊, 賣相OK, 而且見到有選材, 例如:1) 肥牛不肥且有肉味, 又不會太"UN", 絕對不像平時任食火窩吃到的那種2) 貢丸是有肉汁的, 平時只有很少凍肉店有得賣, 我個人稱之為"觀塘貢丸", 因為小妹某位長輩會刻意去觀塘街市某店找這個貢丸, 而我個人從未於酒樓火窩中吃過這種好味貢丸3) 芝士腸是金妹牌 (別以為這是理所當然, 我剛剛上幾次吃任食火窩才吃過很難吃的芝士腸......)4) 生菜新鮮冇爛葉- 醬料都是豉油蔥蒜
很久沒有交食評了~~

$78團購2小時火窩( 8:30PM 前)
有些人跑進來, 發現沒有小菜, 轉個頭又走了~

食物方面:

- 湯底只有清湯, 沙爹和X鴦, 其他要收費. 正常沒特別

4) 生菜新鮮冇爛葉
- 醬料都是豉油蔥蒜茜, 最奇怪是有麻油.....

飲品方面:

有很多不同款式汽水, 包括可口可樂, COKE ZERO, CC LEMON, 幾種味道的芬達, 冰紅茶, 碧泉檸檬茶&大陸某牌子的紙包涼茶...
啤酒要$$

進步空間:

1) 全物是從一部小貨LIFT送到樓面, 每次到的時候都會有很大聲的bi bi聲, 多單的話應該會好滋擾.....
2) 沒有火窩用的"網匙" (我不知那叫什麼), 這實在很大問題喔.......很多東西都夾不上來....
3) 我們差不多吃完的時候加了一次單, 真的打算吃完就走了, 誰不知食物放低一分鐘, 剛剛將生菜放入去的時候, 爐熄了, 再也開不著...
接著哥哥就說夠鐘, 問我們收coupon, 再收起我們未吃過的牛肉..............................
我真想說"夠鐘"可以有很多方法提醒, 包括不讓我們落單, 提醒我們最後一次落單等等.... 而不是這讓一下子熜了我們的爐要我們走═ ═"
這種感覺真的很趕客..............................
2012-05-31