2013-05-30 225 瀏覽
上週貪方便經過大圍鴻福堂買外賣tea下,它主要標榜健康飲食,所以買支木瓜奶滋潤下,都幾好味、不太甜。食了幾粒燒賣尚可以,不太粉。地方細但可立食,算乾淨,可以再試,個人較喜歡飲品多點。
2013-05-11
2012-08-10 155 瀏覽
今日去大圍食用拉麵.早了30分鍾到場.選擇去 鴻福堂涼冷氣.飲涼茶.其實我有私心.我想入鴻福堂返工.順便看看店員工作情況.呢間鴻福堂較舊.對面馬路有間新的有電腦玩,店員請得多,男店員介紹飲品.女店員收銀推銷..服務也很友善去濕五花茶20元一樽有點貴..不過味道中和,既不甜,亦不會太苦.賣點是健康.味道不濃亦正常.人要閒時飲涼茶.對健康有益的.不過20元真的不值
呢間鴻福堂較舊.對面馬路有間新的有電腦玩,

店員請得多,男店員介紹飲品.女店員收銀推銷..服務也很友善

人要閒時飲涼茶.對健康有益的.不過20元真的不值
用餐優惠
其他
2011-01-06 69 瀏覽
Siu maiSiu mai is very spongy…very hot when delivered…I dunno whether it’s made of fish or pork…anyway not “powder like” siu mai…. It has some “gee zi” juice which is very healthy….Tea leave eggTea leave taste is not totally absorbed inside the egg, just the outer egg white has tea leave taste…inner egg yolk is just normal….egg is not big too
Siu mai

Tea leave egg

2 分鐘 (外賣自取)
深夜時份返到大圍, 正想搵嘢食, 見到鴻福堂仍然開門營業, 入去睇睇有乜啱心水。先叫腐竹白果蛋花糖水, 再要一份兩個既茶葉蛋及一份燒賣, 全部外賣返屋企。唔係有幫襯, 店員都唔會同我講佢地有「消夜餐」, 糖水加茶葉蛋或燒賣, 只要 $22, 跟平日便宜 $2。腐竹白果糖水夠滋潤, 味道唔錯, 茶葉蛋平時好少食, 加上又肚餓, 三兩啖已經吃完, 由於係外賣回家, 已經凍左, 不過相信熱食時會幾好味既, 燒賣係交來既行貨, 一般般啦。
睇睇有乜啱心水。先叫腐竹白果蛋花糖水, 再要一份兩個既茶葉
宜 $2。

幾好味既, 燒賣係交來既行貨, 一般般啦。

茶葉蛋
2010-08-29
外賣自取
$30 (宵夜)
茶葉蛋
2010-08-11 37 瀏覽
天氣炎熱, 加上最近吃得太多煎炸食物, 口腔內竟然長了一粒痱痔, 每次進食時, 都帶點痛。唯有以最傳統的方法, 食龜苓膏, 飲涼茶去清清熱氣。由於早前家人購買了龜苓膏套票, 於是就拿著換領券, 到鴻福堂大圍分店換取龜苓膏。這次選了海底椰川貝枇杷膏, 由於是凍食, 吃下去感到喉嚨十分清潤, 而且枇杷帶有甘香, 吃完後整個口腔都感到涼快。 久不久來一盅龜苓膏, 可以滋陰降火, 除煩清熱, 這麼多功效集一身, 有時間, 你也要來一客啊。
到鴻福堂大圍分店換取龜苓膏。

而且枇杷帶有甘香, 吃完後整個口腔都感到涼快。

有時間, 你也要來一客啊。
海底椰川貝枇杷膏
2010-07-17
2 分鐘 (外賣自取)
$38 (其他)
海底椰川貝枇杷膏
2010-05-12 54 瀏覽
大熱天時仲打幾日邊爐,真係覺得痴痴地,肥都算喇,最慘係熱氣。熱氣到咀角連生幾粒大暗瘡,真係唔想見人,唔飲番支涼茶都唔得﹗來了鴻福堂,原來而家無得飲一碗碗,一買就要成支,成面瘡一於成支隊哂佢﹗味道甘甜,唔算苦,很強烈的甘草甜味,順喉,易入口﹗想說寫這食評是數天後,喝完這涼茶之後幾日果真沒有再滋長出新暗瘡,真係唔講得笑,下次打完邊爐要快0的飲先得喇﹗

味道甘甜,唔算苦,很強烈的甘草甜味,順喉,易入口﹗

清清熱氣
鴻福堂
清清熱氣
鴻福堂
  • 廿四味
2010-01-13 32 瀏覽
同食家飲完野,搭火車回家,在尖東站見到有鴻福堂﹗天氣如此冷,氣溫反常,飲個湯暖暖胃最好,要了個魚翅海螺湯。好奇怪點解鴻福堂0的湯去哂0的湯料,其實係咪有湯料先話到俾人知你係真材實料呢?陣陣翅湯味,飲落味道適中,順喉暖和,冬日真的要多0的湯水,保持身體狀態。見佢有0的自家出既嘉應子,特價九蚊一盒,又買盒試下味,味道唔會好似0係街買的咁多糖精鹽精一味死鹹死甜,夠濕潤入口味美,最緊要佢話無添加,無咩化學野,幾好食﹗
同食家飲完野,搭火車回家,在尖東站見到有鴻福堂﹗

天氣如此冷,氣溫反常,飲個湯暖暖胃最好,要了個魚翅海螺湯。

魚翅海螺湯
自家製無添加嘉應子
魚翅海螺湯
自家製無添加嘉應子
2009-11-03 22 瀏覽
雪梨茶好淡吓 , 小甜冇問題 , 不過雪梨味少得可憐 屋企煲得好正 , 雪梨味好濃沃, 無需加糖都夠甜夠潤 鴻福堂的真係冇得比$18一樽 , 咁淡的雪梨茶 , 唔抵燒賣食魚肉燒賣冇豬肉燒賣咁滯鴻福堂的都係冇乜特別服務 & 環境d 阿姐嘅服務好好 地點好就腳 , 方便

雪梨茶
好淡吓 , 小甜冇問題 , 不過雪梨味少得可憐

屋企煲得好正 , 雪梨味好濃沃, 無需加糖都夠甜夠潤
鴻福堂的真係冇得比
$18一樽 , 咁淡的雪梨茶 , 唔抵
食魚肉燒賣冇豬肉燒賣咁滯
鴻福堂的都係冇乜特別

服務 & 環境
d 阿姐嘅服務好好
地點好就腳 , 方便

差 , 雪梨茶
2009-11-03
$25 (其他)
2008-06-10 11 瀏覽
是日曬猛太陽,室外溫度大約是三十度有多,一班朋友約了去踏單車,還好平日也會操體能,不然的話,真的是中暑都有之。還在等人,找度地方坐低飲d野就最好,這裡是不二之選。一來可以望住對面人齊未,二來空調夠強勁,很舒適;要了支的蘋果山渣茶,不太甜又帶點山渣的酸味,非常的夠冰涼,際此大熱天時,實在是消暑良品。埋單15蚊,舒舒服服的飲完支茶,剛好齊人,你話幾好?

埋單15蚊,舒舒服服的飲完支茶,剛好齊人,你話幾好?
蘋果山渣茶
$15 (其他)
2008-03-05 9 瀏覽
服務唔錯,,燒賣同茶葉蛋好好味,,熱辣辣!!涼茶夏天行過飲番杯好過飲汽水!!
服務唔錯,,
燒賣同茶葉蛋好好味,,熱辣辣!!

涼茶夏天行過飲番杯好過飲汽水!!
2007-12-20 12 瀏覽
我很喜歡飲這裡的自家湯特別是一味花膠響螺雞湯好喝又入味,又可以養顏岩晒我呢d少飲湯水既人如果有埋湯料仲正
我很喜歡飲這裡的自家湯
特別是一味花膠響螺雞湯
好喝又入味,又可以養顏
岩晒我呢d少飲湯水既人
如果有埋湯料仲正
2007-08-11 10 瀏覽
覺得佢地做的茶葉蛋好入味,所以每次飲涼茶會叫兩隻來食
覺得佢地做的茶葉蛋好入味,所以每次飲涼茶會叫兩隻來食
2007-05-15 33 瀏覽
火麻仁有助身體排解毒素、幫助消化。偷偷告訴你,火麻人含有大量的脂肪油和氨基酸,有通便滑腸的作用,是對付便秘的好幫手。... ...喂,喂喂喂。等等,別誤會,我可沒這方面的問題! 真是的,想太多了你們。我愛這是因為愛她稠杰的口感,也愛她入口是濃郁芳香的果仁香味,有點像花生糊、腰果露的味道,不像坊間的店子做得馬馬虎虎,得過且過,不是水汪汪的,就是加添杏汁濫竽充數,味道總不及這出色。喝罷這一瓶已經飽了,不用再吃別的東西了~~~很多燕麥和海藻水晶珠~ 海藻水晶珠比珍珠好吃多,因為香港的珍珠的中心總是太硬。============================================想看更多pics 和details 嗎?請到my blog:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=1240&prev=1241&next=1190

喝罷這一瓶已經飽了,不用再吃別的東西了~~~

2007-02-14 12 瀏覽
想買糖水回家食,看到cwb mtr有間鴻福堂的健康工房,又有糖水賣wor,綠豆沙只是$12,就買來試試。回家番熱後都不錯,有兩碗,份量ok。只是覺得有點稀,如果多些豆就好了。
2007-01-06 16 瀏覽
從來愛吃魚肉燒賣,討厭豬肉燒賣。所以酒樓的燒賣無我份,要食都只是街邊檔搵。 最近,就熱烈愛上了鴻福堂的杞汁燒賣。我去開的是九龍塘火車站分店,大概周轉率超高關係,每次食都是新鮮滾熱辣,天氣凍時食尤其感覺幸福。而且燒賣軟熟口感極好,加上特製杞汁的確零舍好味;其實杞汁與醬油味道上分別不太大,但很多時高下就是那一點點差異了。 強烈推介!

強烈推介!