2014-03-12 18284 瀏覽
一早book定位, 不過佢話book 左都要等ge。6人台其實都好窄, 似4人台多d。燒ge 野都算多, 豬,牛,雞, 魚 , 蔬菜齊備, 味道都是一般醃過ge味, and curry 味la, 都預左。好彩樣樣都唔會好咸熟食有salmon 魚生, sushi, 各式salad, 仲有豬腳薑, 湯, 糖水etc最中意佢有煎三文魚鮫, 大舊細舊都有, 啖啖肉, 又唔太咸/油膩海帶salad 酸酸地, 怪味.... 難食糖水似雜豆糖水, 唔會好甜, 好味

海帶salad 酸酸地, 怪味.... 難食

糖水似雜豆糖水, 唔會好甜, 好味

2014-03-09
2013-12-05 16671 瀏覽
曾幾何時,韓國燒烤開到成行成市,什麼漢陽苑呀漢和等分店多到梗有一間喺你左右咁滯,但隨住日式燒肉料理竄紅,加上韓燒無論食物定服務質素參差,慢慢地漢字輩既餐廳買少見少。想食燒肉既話,一般會去牛肉種類多啲同靚啲既日式燒肉店,就算而家食韓式燒肉,都考慮到高幾班既韓國餐廳。不過琴晚放工同老公忽然興起想韓燒一番,於是決定到旺角銀城樓上既漢和開餐。去到餐廳,近攞食物既位置已full,所以我地被安排到另一邊既二人卡座,雖然遠左啲,但起碼唔駛搭枱。食物款式唔算好多,大致分為韓式前菜(大概9小碟)﹑熱葷(煎炸野3﹑4款,煮既海鮮2﹑3款,豬腳薑﹑炒飯﹑炒粉絲等)﹑湯兩款﹑簡單壽司3﹑4款﹑大路燒烤生料(雞﹑牛﹑羊﹑豬﹑海鮮﹑蔬菜)﹑甜品(啫喱﹑雪糕﹑生果)。豆漿﹑酸梅湯任飲。食物質素一般,未至於好有驚喜,熱葷中既白灼蝦唔係霉蝦,尚有少少蝦味及彈牙。燒烤食物調味夠,但冇話特別好味,味道大路。唯一驚喜是這裡有我至愛吃既五花腩/三層肉,雖然係薄片,但燒耐啲冇哂肥油後,嗰種邊脆甘香既滋味,真係正到令人忘了五花腩有幾肥呀!又有生菜可包著同吃,如有韓式辣醬更佳!可惜既係這裡沒有未醃既牛肋骨,不能吃出牛既真味。一如以往

韓式前菜
蔬果
煎炸小吃
熱葷~海鮮類
燒烤生料
燒烤生料
維記雪糕
熱葷的白灼蝦﹑炒粉絲同薯條都好味喎!
豆卜﹑豬紅﹑豬腸鍋
海鮮定泡菜煎餅 (小件)
生菜for 包燒肉!
美味五花腩
一如以往分時段收費,我幫襯既時候大概晚上8時,HK$168+10%食兩小時左右,店員話如冇其他人等位基本上係唔趕人走既。服務方面,店員尚算勤快,冇特別禮貌唔禮貌,但欣賞佢地幫人換鐵板時唔會俾說話你聽。由於位置好就腳,收費同食物質素可接受,我諗除非租過貴,否則都應長做長有既!
2013-12-03
熱葷的白灼蝦﹑炒粉絲同薯條都好味喎!
海鮮定泡菜煎餅 (小件)
生菜for 包燒肉!
美味五花腩
2013-02-20 10765 瀏覽
I went with my friends totally 4 people, we arrived at after 10pm, because of the discounted price and scare the crowd. The food is just so so, not so many choice, cant demand a lot from this price, but the salmon is REALLY BAD, just frozen taste! it was the worst salmon in my life. Soymilk too sweet, water is best drink in the restaurant. The best is the dessert, ice-cream is good, fruit is nice as well.The waitress service was really bad, their voice was loud and so rude, not helpful as we

The waitress service was really bad, their voice was loud and so rude, not helpful as well. When they clean up the table was so messy and made my jeans dirty, so bad experience.

This was my first time to try Korean BBQ in HK, I dont know the norm, but I dont wanna come back this shop and not recommendable.

2013-02-08
$140 (宵夜)
  • Ice cream
2012-10-01 7924 瀏覽
來左香港成年了都冇去過烤肉,啱好經過講起就決定去試下肉類好多啦,我都分唔清..反正亂摞一堆..味道其實都算幾唔錯~腌得幾入味,又唔會話太咸哩度仲有熟食,不過建議就唔好食了..因為真系冇邊種熟食系好味嘅...飲品就得兩種,豆漿&山楂水甜品有雪糕,亦系兩種口味.雲呢拿同朱古力,都ok~整體來講,燒野食系主角
來左香港成年了都冇去過烤肉,啱好經過講起就決定去試下
肉類好多啦,我都分唔清..反正亂摞一堆..
味道其實都算幾唔錯~腌得幾入味,又唔會話太咸

飲品就得兩種,豆漿&山楂水
甜品有雪糕,亦系兩種口味.雲呢拿同朱古力,都ok~
整體來講,燒野食系主角
2012-09-29
  • 朱古力雪糕
2012-09-23 6518 瀏覽
話說成班fd出黎食韓燒,見佢冇乜人等位咪入囉,諗住都係自己燒架姐咁佢地好快比左位我地,我地坐低左廿分鐘唔夠,因為有人潮,佢就話換張枱比我地,咁我地係8個人,張枱其實岩岩好係for8個人咁佢話人地有11個,咁我地問可唔可以唔換,個經理係都要叫我地搬,就話入面張枱都係一樣咁大我問佢咁點解唔叫個11個去個張枱,佢無視左個問題咁我當算啦,我問佢咁我地食埋爐入面ge野就搬啦,我地唔加野入去,佢就話:你地過去啦,我幫你地拎過去啦我諗幾好喎,咁我地就過去啦誰不知係要同人搭枱,都算啦,個地下仲要有生ge肉之後佢地又唔知去邊搵左碟生ge咩都有ge肉過黎比我地之後叫佢地換爐又黑面,仲要喝d食客到埋單,未夠鐘個經理已經催我地埋單,仲叫我地食生果就埋左單過去企係到食我地數緊錢又係我地枱邊係咁話每人174丫,快D比啦,你地坐左好耐啦講真,韓燒ED野,食物多,又新鮮,醬汁好,坐得舒服,侍應有禮貌,其實就ok呢間野,冇樣做到,真係唔會再去
我問佢咁點解唔叫個11個去個張枱,佢無視左個問題
我諗幾好喎,咁我地就過去啦
誰不知係要同人搭枱,都算啦,個地下仲要有生ge肉
之後佢地又唔知去邊搵左碟生ge咩都有ge肉過黎比我地
之後叫佢地換爐又黑面,仲要喝d食客

呢間野,冇樣做到,真係唔會再去
2012-09-22
2012-09-02 4997 瀏覽
旺角呢間漢和去過好幾次~起初感覺呢間野唔太差,食物多選擇之餘,味道OK,服務質素不過不失~但今次去呢間完全不知所謂~1.打電話BOOK 8:30PM 三個人,接聽O個個話:你BOOK呢個時間冇得留比你,你O黎到都係要囉飛等位~ 我明白O個段時間會多人食,唔比BOOK我都可嘗可接受~ 點知我地去到等位O既時候,發現間有D客去到同佢講BOOK左位即刻安排佢入坐~ 即係話少人O既話就唔好打電話BOOK位,O個段時間等得到就等,等唔倒咪唔好食囉~ 註:5個人以上WALK IN入去佢係會好快有比你入,4個以下就慢慢等~2.呢間野係鼓勵客人完全浪費食物,點解會咁講?! 我地一向食野都係鍾意食幾多囉幾多,費是浪費食物~ 咁我地燒完第一輪食晒枱面D野,咪諗住先出去再囉野燒~ 點知出去囉完野食返O黎都唔夠兩分鐘個爐熄左火,朋友話個女職員走埋O黎強行熄火~ 朋友有叫女侍應唔好熄,表明會繼續用個爐,女侍應完全唔理我朋友,我行我素囉! 咁都算!咪叫第二個幫我地開爐囉,食到中途(燒淨一小碟肉,同埋有兩粒肉丸O係個爐燒緊),O個個女侍應又走埋O黎, 佢又想唔出聲熜我地個爐,我地話:小姐,個爐有野食燒緊,仲有生肉
旺角呢間漢和去過好幾次~

但今次去呢間完全不知所謂~
 我明白O個段時間會多人食,唔比BOOK我都可嘗可接受~

2.呢間野係鼓勵客人完全浪費食物,點解會咁講?!
 我地一向食野都係鍾意食幾多囉幾多,費是浪費食物~
 咁我地燒完第一輪食晒枱面D野,咪諗住先出去再囉野燒~
佢又想唔出聲熜我地個爐,我地話:小姐,個爐有野食燒緊,仲有生肉都未燒,你又想熜我地個爐?!
 女侍應仲死雞橕飯蓋,想隔硬O黎,於是我朋友忍唔住出聲話佢,佢先停止佢O既行為,仲要好不憤咁走左去~
 咁O者話囉得少野食就必定隔硬熜人個爐,O係未食飽之前,又想唔比佢地熜火,唯一方法擺到一枱都係,燒燶晒D食物都
要放滿成個爐,根本完全係鼓勵客人完全浪費食物啦~

3.事後有個男職員(應該話得事)從遠處企O係度啤住,好似係我地錯咁~
 呢件事冇一個話得事O既人出O黎解釋點解D職員可以隨意熄客人O既爐同道歉~
 其實客人未離開,要熜客人O既爐,係咪都應該出聲問下好,而唔係粒聲唔出鍾意點就點!!
 好明顯呢間野似住開o係旺角,人流多到唔優做,話得事o既完全可以放縱D員工用惡劣O既態度去對侍客人,至少基本應 有良好服務態度都欠奉!!

總結五個字:貼錢買難受!!!!!!!
2012-09-01
2012-07-21 4285 瀏覽
話說今日同女朋友行完幾個鐘書展 行到又攰又肚餓想去大食一餐韓燒 5點半坐低一問 $138加一 限食個半鐘比我上年黎 加價加多左甘多 但行到甘攰就廢事去第間我地見到張枱同地下吾系好乾淨 個感覺好似系上一枱人客坐左一陣 之後換左位甘甘我地就諗住睇下有冇第二張枱乾淨啦一起身去搵第張 就有個waitress衝過黎 大聲問我地"你地系邊張枱咖!"我地話好似之後有人坐過 佢就吾多好的語氣話 系甘~我見周圍都已經冇咩枱 而且見佢都吾想比我地轉枱 甘就坐低開始食啦三文魚刺身任食系吾錯 但壽司放得太耐 硬到不得了個卷物 我女朋友重話有苦味肉類方面吾錯 種類多 味道都幾好隻辣味魷魚 就算點燒都系有粉粉地的感覺 好奇怪免費飲品只有豆漿和酸梅湯 選擇太少而且豆漿已經就到底 已經好難再"針" 但都冇人去加迫我地酸梅湯我地食緊的期間 聽到格離8人枱的人客要求換鐵板之後見個waitress企左系到一陣之後大聲講"牙妹 你吾行開 我點換牙?!"我心諗人地系客 你吾系應該講吾該讓一讓開宜家你咩態度對你的人客我地食中左個半鐘就自動走 可幸的系我地食野期間冇人黎騷擾我地總括黎講食物的質素算系吾錯但系價錢吾算抵食
話說今日同女朋友行完幾個鐘書展 行到又攰又肚餓
想去大食一餐韓燒 5點半坐低一問 $138加一 限食個半鐘
比我上年黎 加價加多左甘多 但行到甘攰就廢事去第間
甘我地就諗住睇下有冇第二張枱乾淨啦
我地話好似之後有人坐過 佢就吾多好的語氣話 系甘~

三文魚刺身任食系吾錯 但壽司放得太耐 硬到不得了

而且豆漿已經就到底 已經好難再"針" 但都冇人去加
迫我地酸梅湯

我地食緊的期間 聽到格離8人枱的人客要求換鐵板
之後見個waitress企左系到一陣
之後大聲講"牙妹 你吾行開 我點換牙?!"
我心諗人地系客 你吾系應該講吾該讓一讓開
宜家你咩態度對你的人客

總括黎講食物的質素算系吾錯
但系價錢吾算抵食 服務態度好差
要我再去 我真系要認真考慮下
2012-07-20
2012-06-15 3474 瀏覽
自已本身好鍾意食韓燒,由於無黎漢和半年有多,所以佢幾時加價我地都唔知?以前係128+10%,食兩個鐘,同男友去既o個日我地6點半鐘入座,一黎去就同我地講,$158+10%,食個半鐘,心諗:下!?加左$30蚊仲要cut短埋時間?ok~都夠晒時間食既,一坐底就梗係去拎三文魚刺身食喇,跟住就係一碟二碟既生,熟食物,本來食得開開心心,點知!七點鐘左右,有個員工行埋黎同我地講,佢問我地":你地仲燒唔燒架?下!?我答:塊鐵板仲燒緊七,八件野,而且我黎無耐咋喎,妳唔係想話我咁快食完就走啊?跟住個員工咩都唔講走左去,去到七點二十分左右又黎問,今次話:你地有冇興趣想係七點半前埋單啊?平廿蚊架喎!我話:無興趣啊!同埋可唔可以俾我食得舒服少少,唔好黎煩我啊?跟住去七點半,佢又走埋黎同我地同埋隔離張檯既人講‘唔好意思,夠鐘喇,要埋單喇,嘩!!呢次真係火都黎,我同男友一齊開火,我地話‘食一個鐘唔夠就俾你地煩足三次,我地唔係半價入黎食架,你當d客係狗咩?趕得就趕!我八點先夠鐘埋單走人,你依家同我講叫我埋單,你check清楚入座o個張紙先喇…不知所謂,跟住其他檯所有人一齊大鬧佢地d員工,話佢地未食完仲燒緊野,只係停底吹兩句水,跟住就俾人收晒d仲有食物既碟,筷子...你叫人點食啊?嘈左一陣都無人行埋黎解釋,所有員工散得就散,最不知所謂既係去到我地自已嗌埋單o個陣,個經理竟然叫個洗碗既黎幫我地埋,其他檯都係咁,驚俾客鬧就單都唔敢埋,真係火滾,唔駛再有下次
2012-05-05
2012-05-07 2840 瀏覽
今日家人突然想吃韓燒,看看開飯有什麼好介紹,結果得這一間比較滿意,就快快book位來吃,但來到時原來很多位,根本不用book位,三文魚刺身都很肥沃,不過起骨起得不好,一整碟有2條碎骨,免費飲品有豆漿和酸梅湯(我不喝酸梅湯),豆漿味道很濃不錯,比較甜身,人參雞湯有很濃香的人參味,入口先苦而後甘,只用少少鹽調味,真的不錯,肉類的選擇真係幾多,因為是牛魔王的關係都鍾情於牛,牛舌片得很薄,很快就熟,入口香口濃郁,又不失咬口,美國肥牛感覺上用滾的比較好,用燒的算係新嚐試,不過油份很多,唔會黏鑊,但入口太油膩,有點煙肉feel,都是少吃點,牛仔骨夾到很多都很少肉大骨,很有牛味,但我比較喜歡啖啖肉的感覺,牛肉這裡醃得不錯,甜甜的,當中大塊肉和碎碎的肉,大塊的感覺比較好,多汁又好味,再加上用生菜夾起來吃,爽爽的生菜夾起熱辣辣的牛肉,不會覺得很膩,西冷牛扒和牛肉的味道有點不同,比較厚身,像煎牛扒,肉質比較韌,咖喱雞脾燒起來有很香咖喱味,但想不到燒了半小時裡面還是不熟,另外都有很多熟食,個人吃了炸饅頭,碗仔翅,豆腐花,這3樣是比較好吃的,炸饅頭吃的時候還是溫溫的,加煉奶蘸著吃一流,內裡還很鬆軟,真係食多幾
韓燒肉類
三文魚刺身
三文魚刺身都很肥沃,不過起骨起得不好,一整碟有2條碎骨,
豆漿,人參雞湯
燒好的牛舌
生菜
咖喱雞脾燒起來有很香咖喱味,但想不到燒了半小時裡面還是不熟
冷盤
豆腐花
另外都有很多熟食,個人吃了炸饅頭,碗仔翅,豆腐花,這3樣是比較好吃的,炸饅頭吃的時候還是溫溫的,加煉奶蘸著吃一流,內裡還很鬆軟,真係食多幾個都無問題,碗仔翅材料十足,比較杰身,味道不錯,豆腐花可以選擇落黃糖和糖水,豆花好滑又夠豆味,正
朱古力雪糕
最後整咗碗朱古力雪糕,做完美的總結
服務方面,因為早食所以食足2小時,沒人催埋單,坐位和枱面夠大,但係間隔就有點窄了,行出行入常常碰到隔離枱的食物,整體來說算不錯了
2012-03-12
三文魚刺身
  • 人參雞湯
  • 炸饅頭
2012-04-26 1944 瀏覽
話說, 那天與友人在旺角行人專區逛街, 剛巧與友人為著吃飯的問題而吵架, 為免友人火上加油, 當然立刻帶友人到最就近的地方進食啦~三文魚刺身不多, 一出, 1分鐘內被掃光...幸好佢又不斷refill, 坐得遠食物bar 的我, 每10分鐘就要出去巡下有冇三文魚...好似d 人10分鐘要去toilet 咁..d 肉類唔錯, 有牛舌係最驚喜~冷盤小白菜ok~ 唔太油~木瓜糖水一般, 好明顯既糖+水味.. 魷魚有2款! 辣味最激賞! 調味調得好!
話說, 那天與友人在旺角行人專區逛街,
剛巧與友人為著吃飯的問題而吵架,
為免友人火上加油,
當然立刻帶友人到最就近的地方進食啦~

三文魚刺身不多, 一出, 1分鐘內被掃光...
幸好佢又不斷refill, 坐得遠食物bar 的我,
每10分鐘就要出去巡下有冇三文魚...
好似d 人10分鐘要去toilet 咁..

d 肉類唔錯, 有牛舌係最驚喜~

冷盤小白菜ok~ 唔太油~

木瓜糖水一般, 好明顯既糖+水味..

魷魚有2款! 辣味最激賞! 調味調得好!
肉之盛宴
題外話/補充資料: d waiter 一夠鐘即時趕你走........
肉之盛宴
2012-01-30 440 瀏覽
基本上食物的質素ok,選擇也ok,醃料有是中上之選,價錢也ok,但到此好話說盡。地方太細,走道幾乎通不過,多次取食物要繞道而行;隔壁兩張正常的6人沙發,竟高難度地安排塞入11人;取食物處尤似行花市。最要命是服務態度,限時2個鐘,尚有半小時就「請問」你還燒不燒,又「請問」你要埋單未。如此服務品質等如趕客。
2012-01-28
生日
  • 羊肉
2012-01-23 111 瀏覽
等位等好鬼耐又話108加一點知等左40分鐘之後要啦啦要行約12分鐘路程行去彌頓道分店服務又唔多好食物又唔多埋單個陣先話138加一心感不滿!unhappy unhappy unhappy
2012-01-20
2012-01-21 303 瀏覽
上openrice見到漢和的好評都好多昨日宵夜想不到食什麼便到漢和食每人118加了一個鍋作打邊奴用加$18埋單4個$539平均$134左右一個一去到見到三文魚好肥拿了許多回去食見到拿食物區都幾清潔不會有一些食物掉在地上推介食物:人參雞湯豬腳薑碗仔翅牛舌豬腩肉牛仔骨不推介食物:魚柳(沒有味道)雞翼(好難熟)尤魚(好un)
上openrice見到漢和的好評都好多
埋單4個$539
平均$134左右一個

一去到見到三文魚好肥
拿了許多回去食
三文魚任食.正!!
見到拿食物區都幾清潔
碗仔翅
牛舌
牛舌.正
豬腩肉
豬腩肉.肥得黎好脆.不錯:)
牛仔骨
牛仔骨.好味
不推介食物:
魚柳(沒有味道)
雞翼(好難熟)
尤魚(好un
唔好食.好un:(
2012-01-20
$134 (宵夜)
團年飯
都幾多野食:)
三文魚任食.正!!
牛舌.正
豬腩肉.肥得黎好脆.不錯:)
牛仔骨.好味
唔好食.好un:(
  • 人參雞湯
  • 豬腳薑
  • 碗仔翅
2012-01-18 126 瀏覽
朋友gathering㨂食韓燒,咁有人話漢和幾好就去食好彩我地有book位,唔係的話午餐時段真係有排等肉就一般,韓式的拌菜都麻麻豆䊢好甜,但算無得㨂之下都要㨂建議大家適當地落油,唔係的話要等店員幫你換都要等幾耐的奇怪地,個炸饅頭又真係幾好食,如果見新鮮出的話一定要試下以食飽為目的的話,咁都算逹到目的....
朋友gathering㨂食韓燒,咁有人話漢和幾好就去食

好彩我地有book位,唔係的話午餐時段真係有排等

肉就一般,韓式的拌菜都麻麻

豆䊢好甜,但算無得㨂之下都要㨂

建議大家適當地落油,唔係的話要等店員幫你換都要等幾耐的

奇怪地,個炸饅頭又真係幾好食,如果見新鮮出的話一定要試下

以食飽為目的的話,咁都算逹到目的....
題外話/補充資料: book位會好點
2011-12-23
2012-01-13 110 瀏覽
一去到 唔洗等就有位就可以拎野黎燒燒烤食物:個人推薦牛仔骨 好好味 食起又有肉汁 味都幾好其他: 五花腩 真係一層層 好岩啲 鐘意食腩肉既人 不過女仔 未必岩 因為真係好多脂肪 食幾件就好膩冬姑 唔好燒 因為真係唔好食 食起有陣味多春魚 唔知點解食起有苦味墨魚仔 燒完好重海水味 未必個個受到雞翼 一般般 唔算太好味 正常野其他 有腸仔 紅腸 烏冬 好多唔同既肉仲有公仔麵 不過真係唔知點炒好 因為冇水比你煮淋個麵 唔通乾炒咩烏冬 可以唔食就唔好食 因為炒既時候 真係好吸油建議 燒肉可以配生菜包住黎食 一來 淨食肉 食得多都 唔開胃 二來感覺冇咁油 啲菜都洗得幾乾淨三文魚 都幾肥美 啲壽司卷一般 一般壽司舖都食到熟食 我推薦薯條同豆沙窩餅 野菜餅(唔知真名 係啲菜加理面粉糊 煎既野)薯條好脆 豆沙餅 豆沙唔太甜 岩岩好 不過揀啲中間會好食啲 野菜餅好食 不過自己燒一燒 會仲好食 又脆啲 其他 有菜(次次唔同) 炒飯 燒三文魚腩 湯 炸饅頭 豬腳薑 碗仔翅 唔好食 街邊啲碗仔翅都好食過佢配菜 除左泡菜同粉絲 其他真係一般 甚至偏向唔好食芽菜 唔太好食 可能煮之前 冇蚊曬啲根 食落有啲苦澀味
一去到 唔洗等就有位
就可以拎野黎燒