2024-03-27 144 瀏覽
途經黃埔花園在商場內看見這家大眾化的食肆,想想吃上海菜也不錯,坐下來發覺衛生水平一般,枱面有點痴痴立立!廚師推介東坡肉賣相非常好,肉質好腍、肥肉好香,味道不錯,稍為偏甜一點,當然就預算了比較肥膩啦!另外叫了清炒蝦仁,蝦仁體積較大,少了一些細膩感,有點農家菜feel,蝦仁味道其實不錯也挺新鮮、份量亦比較多。另外主食叫了鍋貼,皮煎得比較脆,但豬肉沒有爆汁,味道一般了,比較肥膩。整體來說這間酒家食物還是可以的,餸菜比較油膩,但是衛生程度可以改善!
2024-01-28 731 瀏覽
今日去黃埔天地逛逛,準備買新年用品。到美食坊必然想起我最愛的詠藜園。點了一個二人套餐($338)有好多選擇,涼菜選了醉豬手,好香的花雕味,豬手爽脆入味。小菜類選了水煮牛肉,香氣撲鼻,湯底有芽菜,寬粉等,牛肉嫩滑,入口唔太辣,但香氣滿滿。楊家小湯包,豬肉鮮美多汁,包皮薄薄的但唔易穿。每人一碗擔擔麵,醬汁非常濃郁、有麻醬、辣椒油、花生碎及半肥瘦豬肉,麵條排列整齊非常掛湯,好好味。還有兩杯凍豆漿,濃濃的不錯。尾聲的精美甜品是包裝的雪米糍,有點失望。這兒的服務員非常有禮親切。

今日去黃埔天地逛逛,
準備買新年用品。
到美食坊必然想起我最愛的詠藜園。

點了一個二人套餐($338)
有好多選擇,涼菜選了醉豬手,
好香的花雕味,豬手爽脆入味。

小菜類選了水煮牛肉,香氣撲鼻,
湯底有芽菜,寬粉等,牛肉嫩滑,
入口唔太辣,但香氣滿滿。

楊家小湯包,豬肉鮮美多汁,
包皮薄薄的但唔易穿。

每人一碗擔擔麵,醬汁非常濃郁、
有麻醬、辣椒油、花生碎及半肥瘦豬肉,
麵條排列整齊非常掛湯,好好味。

還有兩杯凍豆漿,濃濃的不錯。
尾聲的精美甜品是包裝的雪米糍,
有點失望。

這兒的服務員非常有禮親切。
行入詠藜園,第一樣嘢就係點咗一碗改良擔擔麵🍜。咀嚼時發現麵條爽滑得嚟,有個手打嘅彈性,湯底微辣微甜,帶點煞是好味嘅花生香,正!話說背後嗰肉碎,係真係「加料」,味道更飽滿,令整碗麵提升到另一層次。跟住,個小籠包🥢又點少得呢?肉汁在蒸籠裡面鎖住晒,一啖咬緊肉香四溢,但就係個皮厚咗少少,影響咗啲口感。當然,雞絲粉皮都少不了。爽口嘅雞絲加上脆瓜條,配上滑口嘅粉皮,就算芝麻醬略嫌不足,總體黎講都算係清新得黎有層次,食落去開胃得嚟又唔油膩。食得簡單,但味道又有驚喜,詠藜園證明平民也能享受高品質嘅好菜。食物之旅一啲都唔止於視覺同味覺,仲有一種"心情"同"回憶",詠藜園嘅味,就算無咗華麗包裝,依然帶我哋走過一段記憶嘅旅程。🍽️

2024-01-14 431 瀏覽
環境:地理位置方便站於黃埔商場美食坊,泊車好方便,一入商場已經到食店,店舖內空間都是好大,中式裝修,不過都睇得出有啲歷史歲月食物一定會點返個擔擔麵先,湯底好濃,有龍龍嘅花生味,麵條爽口,份量都算好大小籠包:不過不失,上到枱都係熱辣,入面都係有好多湯汁,食嘅時候要非常小心,上到枱包皮都唔無黐埋一齊腰果雞丁:上枱份量都好多,兩個人食都足足有餘,上枱熱辣辣,雞丁份量都好多,肉質鮮嫩入味,腰果脆口,非常開胃

2023-10-29 1060 瀏覽
若然我話詠藜園既擔擔麵係世一就過份左啲,但至少佢應該都係香港嚟講嘅天花板。嚟得呢度,真係無可能唔食佢既擔擔麵。佢嘅麵質清爽,並唔會一pat pat咁。同時佢既湯頭濃郁香甜,加上花生味香濃,整個擔擔麵既靈魂出嚟嚟。少少既辣味更加開胃。小籠包就相對普通,不過都用到肉質鮮甜豐富,不過略嫌個皮就厚左少少。雞絲粉皮,無論雞絲青瓜絲同粉皮都相對出色。清甜爽口俱備,唯一唔好既地方就係芝麻醬偏少,若然多返啲會更好。

係黃埔見到有間特色裝修嘅舖頭就入咗去裝修好似酒樓 但係唔係食點心環境闊落舒適 啱晒一家人去食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)ꕀ 楊家小湯包 $𝟰𝟱 皮薄餡靚小籠包 勁多湯汁 點埋薑醋就一流ꕀ 紅油抄手 $𝟱𝟴夠香辣 皮薄肉嫩 又多餡 大概有八粒 抵食之選(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)ꕀ 擔擔面 $𝟰𝟯 ; 麻辣擔擔面 $𝟰𝟴湯入味 放低已經聞到花生香味鍾意個麵嘅口感 比較幼身同彈牙份量唔算大 不過唔算貴 所以都𝙤𝙠可以再食ꕀ 高力豆沙 $𝟲𝟴香軟有口感 抌埋啲砂糖落去 就一流自己可以決定落幾多砂糖 不過個人覺得甜啲好食啲٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وꕀ 雞絲拉皮 $𝟲𝟴雞絲拉皮啲粉係粗粉 覺得唔係好𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝ꕀ 生煎包 $𝟰𝟱生煎包個包好細比較其他不值得試⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓
係黃埔見到有間特色裝修嘅舖頭就入咗去
裝修好似酒樓 但係唔係食點心
環境闊落舒適 啱晒一家人去食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

ꕀ 楊家小湯包 $𝟰𝟱

𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓
2023-09-01 996 瀏覽
逛完吃個午飯店面是老上海style 食客都是上了年紀的fu😂不過!!店員有誤導成份老人家在場 本來想找家吃點心的然後店員說這邊也有點心而且也不用排除,那就試試囉!哎 點心是指蝦餃燒賣呀這家的點心就只有鍋貼、生煎包、炸物哈哈哈擔擔麵 (肉碎+辣)完全不辣 因麻醬味重 湯底較濃厚(好杰)整體覺得都可以小籠包合格很多地方做得太出色奇味雞煲雞件滑 醬汁夠!家人喜歡 特別叫了白飯來配😂其他就不一一點評反正我以路過、不用排隊、不抱期望的中午飯來說是OK才不會有人特地跑來吃生煎包的皮比較厚啦
逛完吃個午飯
店面是老上海style
食客都是上了年紀的fu😂

不過!!店員有誤導成份
老人家在場 本來想找家吃點心的
然後店員說這邊也有點心
而且也不用排除,那就試試囉!

哎 點心是指蝦餃燒賣呀
這家的點心就只有鍋貼、生煎包、炸物

哈哈哈

擔擔麵 (肉碎+辣)
完全不辣 因麻醬味重 湯底較濃厚(好杰)
整體覺得都可以

小籠包合格
很多地方做得太出色

奇味雞煲
雞件滑 醬汁夠!家人喜歡 特別叫了白飯來配😂

其他就不一一點評
反正我以路過、不用排隊、不抱期望的中午飯來說是OK
才不會有人特地跑來吃

生煎包的皮比較厚啦

2023-07-25 1015 瀏覽
健身完看到这挪不开脚了口感一绝,建议衣一次两碗,一碗真的不够吃改良辣可能会更适合香港口味一些,有些许麻,想要尝试的要有心理准备,但是正宗四川担担面要的不就是这性价比的话一般,但是环境和服务是ok的
健身完看到这挪不开脚了
口感一绝,建议衣一次两碗,一碗真的不够吃

性价比的话一般,但是环境和服务是ok的
  • 擔擔麵(辣)
  • 擔擔麵(不辣)
  • 改良擔擔麵
2023-06-12 1508 瀏覽
之前係的士見到依間餐廳賣廣告所以就為左食擔擔麵嚟內部裝修得好有特色星期六兩點幾去都重有位坐既位置都闊落必食!叫左普通擔擔麵唔辣一放底已經聞到陣花生香個湯好好味,夠味之餘又唔漏好中意佢個麵既口感似手工拉麵,幼身又好彈牙不過份量就唔大,覺得自己可以食兩碗😋😋煎鍋貼係比較厚皮,煎得好香咬入去都好多汁小湯包!推介!果然名符其實皮薄重要咁多湯夾起都無穿!食落去都無太熱,肉有少少散不過整體係好食嫩雞煨麵份量好大而且係非常之熱湯有少少奶味,比較‘傑’身都好味擔擔麵同小湯包係必叫!下次再試其他~
之前係的士見到依間餐廳賣廣告

擔擔麵(唔辣)

必食!
叫左普通擔擔麵唔辣
一放底已經聞到陣花生香
個湯好好味,夠味之餘又唔漏
好中意佢個麵既口感
似手工拉麵,幼身又好彈牙
不過份量就唔大,覺得自己可以食兩碗😋😋

煎鍋貼

煎鍋貼係比較厚皮,煎得好香
咬入去都好多汁

小湯包!推介!
果然名符其實
皮薄重要咁多湯夾起都無穿!
食落去都無太熱,肉有少少散
不過整體係好食
嫩雞燴麵

嫩雞煨麵份量好大
而且係非常之熱
湯有少少奶味,比較‘傑’身
都好味

擔擔麵同小湯包係必叫!
下次再試其他~
2023-06-11
擔擔麵(唔辣)
煎鍋貼
嫩雞燴麵
  • 楊家小湯包
2023-06-11 1022 瀏覽
食粥粉麵飯等碳水化合物,醬油醃料和佐料等不可缺失,今天中午阿女有約,同老公兩個人吃什麼好?突然想起久違了的擔擔麵,所以特地去到這間米芝蓮麵店,兩個人一人一碗擔擔麵,一辣一不辣(花生醬加秘製醬味),可以再加的已經不多,只有簡簡單單的點了一籠小湯包(醮料用上薑絲和醋)和一份紅油抄手(辣油、蒜蓉加醬油),因為嘴饞想吃甜點,所以唯有棄煱貼要了「金玉滿堂」,即粟米烙(甜味),這頓全carbo餐,讓我們嘗盡各種不同的味道,喚醒一下味蕾,真的不錯!雲白肉,蜜汁火方,招財寶鴨和Q版松鼠魚等金奬名菜都得等下次人多一點才吃了!
兩個人一人一碗擔擔麵,一辣一不辣(花生醬加秘製醬味),
擔擔麵(不辣)
擔擔麵(辣)
擔擔麵(辣+不辣)
楊家小湯包
和一份紅油抄手(辣油、蒜蓉加醬油),
紅油抄手
金玉滿堂
擔擔麵(不辣)
擔擔麵(辣)
擔擔麵(辣+不辣)
楊家小湯包
紅油抄手
金玉滿堂
2023-06-08 628 瀏覽
這個品牌已經歷史悠久, 又是米之蓮星級餐館 我社會地道的老香港為何從來沒來過,因為擔擔麵從來不是我喜歡的。這一次剛巧有朋友邀請,那就即管來試一下。這黃埔的店,座位很舒服,台與台之間空間很大。菜色應該是按照香港人的口味已經改良了,所以不會太辣。菜色味道很好,擺盆也很漂亮,很適合一家大小老幼來吃。最吸眼球就是那個冬瓜葡萄,味道清甜。其他的前菜,比如說醉鷄味道也不錯,酒味剛好,那個雞肉都很嫩。還有一個蜜汁火方,是中式包皮夾,金華火腿, 加青瓜再點桂花蜜糖,擺盆跟味道都很好。縮回我不喜歡的擔擔麵,但這一次試過之後, 真的讓我改觀,他的湯濃度適中,味道正好,不會太濃味,也不會太杰,也不會太稀,味道就是剛剛好。我個人來說會選擇沒有改良版,即是淨麵,就是沒有肉碎的 (侍應說改良版的分別,只是加有肉碎)。 所有的食物評分都很高,銀芽炒鱔糊上檯的時候很香,很惹味但是略嫌分量有點少(可能味道好,大家也搶著吃)不消幾分鐘就吃光了。其他的, 侍應都很主動幫忙,很有禮貌,也不會騷擾太多,在今天的香港來說,這個價位、這種服務水平,已經不可多得了。總括來說,這次光顧的經驗很好,以後必定會再來。

總括來說,這次光顧的經驗很好,以後必定會再來。
2023-06-05
團年飯
  • 蜜汁火方
  • 白玉葡萄
2023-04-20 791 瀏覽
好懷念佢哋嘅高力豆沙砂煲雲吞雞同埋佢哋嘅擔擔麵。擔擔面係真係得呢間做得似樣,食親我都係走辣,有好香濃㗎花生味仲有肉碎佢哋嘅調味湯底真係同普通其他嘅唔同。高力豆沙整得佑林入口即溶入面充滿豆沙好似係一個好邪惡,又好難忍受到唔食嘅中式傳統甜品。高力豆沙真係唔係度度食到。
好懷念佢哋嘅高力豆沙砂煲雲吞雞同埋佢哋嘅擔擔麵。

高力豆沙真係唔係度度食到。
2023-04-04 794 瀏覽
食物唔錯,服務都唔錯,座位唔算太迫。担担麵份量有點少,春卷有點油。三味拼盤(牛展、醉轉彎、滷豆腐)及小籠包,味道都唔錯。唯一唔滿意就是醉轉彎翼位有點毛未拔乾淨。
食物唔錯,服務都唔錯,座位唔算太迫。
2023-02-19 927 瀏覽
星期日,中午一家人去了紅磡黃埔搵野吃,揀左一間裝修好中國風好有特色的詠藜園吃招牌擔擔麵!先黎一碟 醃酸菜,哥哥和我叫左一碗唔辣的擔擔麵和一碗改良版本,其實分別係加多左肉碎,價錢適中,味道唔錯。湯底係好香的花生味,自己本身唔太鍾意太濃的湯底,呢個啱啱好之後又加多一個至尊炒擔擔麵,有蝦仁火腿和芽菜等等,夠鍋氣!另外點了兩籠楊家小湯包,皮薄肉汁好鮮甜推介給大家下次會再嘗試各款的上海特色小菜,夫妻肺片和金獎Q版松鼠魚!
下次會再嘗試各款的上海特色小菜,夫妻肺片和金獎Q版松鼠魚!
  • 楊家小湯包
2023-01-04 2704 瀏覽
入到米芝蓮既川滬菜其實都仲有幾間證明係鬼佬眼中地位真係唔算低咁有一間老字號我同屋企人都成日會去既就係詠藜園地位可能同鼎泰豐係台灣差唔多掛細細個果時佢開係鑽石山d舊屋區後來舊區拆左就搬左入黎黃埔蔡瀾美食坊以前黃埔無黨鐵站基本上會特登黎黃埔就係去食擔擔麵詠藜園開係商場一樓格離仲有間綠色招牌食齋既都係同一集團後尾先知原來黃大仙都仲有一間詠藜園都係果d大房二房既關係餐牌都係差唔多咁果日睇完魔比煞都已經八點幾晚市仲係十點就要收皮既日子就可以直入蔡瀾美食坊已經改左名不過餐廳都仲係廿年前一樣格局有d有檯布有d又無碗碟全部都係自己洗茶錢5蚊一位餐牌夜晚無叫到套餐就散叫左一人一碗擔擔麵一碗係普通擔擔麵另一碗係改良擔擔麵改良版本就係多左肉碎顏色分別應該同辣同不辣有關我自己就覺得改良版好食d味道更濃好多人成日話做得耐就差左我自己就唔覺有太大分別就係我心目中擔擔麵應有既模樣呢個湯我成碗啪晒佢都無問題麵條聲稱仲係手打咬落口感都係唔錯既小籠包就無前果兩間咁講究話幾多摺賣相無咁靚亦都唔係好夠熱直接啪落口都仲得但唔難食既最後揀多個廚師推介既東坡肉但係散散地又有d鞋成件感覺都係麻麻地其實佢仲有二人set既一樣都係兩碗擔
入到米芝蓮既川滬菜其實都仲有幾間

夜晚無叫到套餐
就散叫左一人一碗擔擔麵
一碗係普通擔擔麵
另一碗係改良擔擔麵
改良擔擔麵(肉碎)
改良版本就係多左肉碎
呢個湯我成碗啪晒佢都無問題
麵條聲稱仲係手打
咬落口感都係唔錯既

小籠包就無前果兩間咁講究話幾多摺
楊家小湯包(四個)
賣相無咁靚

而家觀塘老母開左間新店叫做千歲擔擔麵
就唔知分別大唔大
2022-05-22
擔擔麵
改良擔擔麵(肉碎)