<巴馬火腿芝士蛋汁闊麵>面頭Parma ham份量唔少 下面仲有好多煙肉蘑菇😚其實相比芝士蛋汁 個人覺得似忌廉汁多啲🤣不過掛上闊麵就都係一啖接一啖啦😆另外加$30要湯 包 同咖啡☕️南瓜湯新鮮香甜 入面食到一絲絲南瓜🎃麵包有自家製法包同百吉包🥖咖啡香濃不帶酸 係我鍾意嘅味✌🏿<生酮海鮮早餐🍤>亦都係keto friendly嘅cafe✨(但係有少少意外俾錯咗麵包同南瓜🤣)海鮮顧名思義就係有蝦同三文魚 雖然係白烚蝦但都新鮮彈牙‼️😳仲有兩隻脆邊太陽蛋🍳半個牛油果🥑沙律🥗煙肉🥓焗豆 好豐富😍<#Tiramisu >最後加咗個自家製甜品😚mascarpone cream偏稠 食落口感覺似雪糕 但都好滑👍🏿亦都食到可可香🥰手指餅浸過咖啡☕️酒味就唔太覺🙈私心希望加強咖啡同酒味🥺
<巴馬火腿芝士蛋汁闊麵>
另外加$30要湯 包 同咖啡☕️

<生酮海鮮早餐🍤>

<#Tiramisu >
2021-04-05 2179 瀏覽
位於天后好出名嘅黑麥終於裝修完重開啦❗️❗️一直都好鍾意呢間舖頭,因為喺繁忙嘅天后附近,有間可以俾你放埋腳步慢慢品嚐美食嘅Cafe,佢呢度環境好清靜清幽,而佢又唔會限時講你走,可以好好享受一個寧靜嘅下午😍😍叫左份classic all day breakfast 套餐奉送橙汁或鮮奶,另外可以加錢換咖啡或茶個早餐幾好食,豬肉腸,肉汁夠,啖啖肉沙律🥗又夠新鮮,好fresh 另外套餐多士仲可以加$5轉scone,呢個又係我大大力推薦嘅,好食到我另外加咗$15要多舊,佢嗰時scone 係核桃味,好食👍🏻👍🏻另外仲叫咗份意粉,意粉夠乾身,唔會煮得太腍,又好入味,正👍🏻👍🏻
位於天后好出名嘅黑麥

叫左份classic all day breakfast
套餐奉送橙汁或鮮奶,另外可以加錢換咖啡或茶

個早餐幾好食,豬肉腸,肉汁夠,啖啖肉
沙律🥗又夠新鮮,好fresh

2020-11-28 2427 瀏覽
今日特登長途跋涉來到天后的黑麥食Brunch, 一心想試它的黑麥包及其他手工麵包, 豈料一問之下店員告知該店已不再自家製麵包, 現只供應一款麵包點了一份素食早餐($95)和一份安格斯牛扒法包三文治 ($98), 先來的是三文治, 和menu上的圖片完全不同, 並不是長法包, 只是兩塊普通白麵包製作的三文治, 可幸的是味道不算差。素食早餐則比較普通,有蛋(可選煎蛋/炒蛋)、菇、番茄、沙律菜、茄汁豆、多士,沙律菜上有一些酸酸甜甜的醬,挺開胃的,兩塊白麵包上面塗滿牛油,菇的份量很多但比較乾,茄汁豆入面特意加入菠蘿,可惜味道不算夾,畸嫌太甜。

安格斯牛扒法包三文治
素食 English Breakfast
2020-11-28
安格斯牛扒法包三文治
2020-11-23 1352 瀏覽
又到週末,梗係要嘆一個慢活嘅早餐。嚟到天后,經過呢一間小店,見佢充滿慢活既氣氛,就揀你啦!鋪頭細細、唔係好大,所以如果晏嚟嘅話呢,就會有機會要等位了。好彩我地早左少少黎,岩岩好有位可以坐,之後見其他人就要等了~叫咗個Eggs Benedict ,揀咗煙三文魚,配半熟蛋、煙肉、沙律,配埋多士及橙汁😋佢地既麵包係好食既,唔太乾身,口感唔錯。煙三文魚唔太咸、食一啖個口充滿魚油及三文魚既味道~但唔係好煙😅重點係嘆一杯咖啡,咖啡味濃,一邊食早餐、一邊飲咖啡、再慢慢傾下計,甘又消磨左一整早了。
又到週末,梗係要嘆一個慢活嘅早餐。

嚟到天后,經過呢一間小店,見佢充滿慢活既氣氛,就揀你啦!

早餐
2020-10-23 1537 瀏覽
一個人走在天后街頭,要找個地方醫肚,見到這店有非常多的正評。決定一試。店面不大,大概可坐十餘張枱。雖然不滿座,但好幾張都放了”預約”的牌子。只好留下電話,便在附近走走。大概十五分鐘後,總算收到店員通知有位可入坐。一份鴨胸意粉,大概百五元,另加錢配餐包、餐湯及咖啡。埋單接近二百元。餐湯是蘑菇忌廉湯,淡淡的蘑菇租味。餐包焗到十分脆,適合喜歡香脆香口的人。包上的牛油上枱時已完全溶掉,雖沒有牛油香,但有一點點的香草味,不錯。螺絲粉口感爽硬,不會太軟。材料有蕃茄菠菜、鴨胸、蒜蓉、芝士⋯⋯感覺一般,食材各自有各自的味道,沒有融為一體的感覺。就像各自預備每份材料,最後放在一起。。。。沒上網上評價的驚艷。有一點的失望,為何如此多客?多正評?不明白。這餐只值一百元,二百元的價位是完全不值。

餐湯是蘑菇忌廉湯,淡淡的蘑菇租味。

2020-10-21 943 瀏覽
10月10係中華民國 (台灣) 既國慶日 有網民發起 慼謝日平時已經撐開既我當然唔會錯過啦!!!本身係想食係小西灣個邊個間 “日常小館”, 但由於人太多 (小西灣好似得“日常小館”同 “滑蛋仔” 係黃店 所以我決定出返比較唔熱門既地點搵食!!! CWB 間間都爆滿!! 真係好開心 大家都有支持呢個圈!!!!然後就諗起天后有好多特色café!! 就搵到呢間 “黑麥Pumpernickel ”一聽到呢個名就知道係一間專門賣”包”既一間café黎尾去返佢地社交平台先發現 原來佢地一路黎都撐得好辛苦 希望大家都可以支持下!!!! 我見佢地有做到會 又有得訂原個蛋糕! 好啦 入返正題!!其實佢地食物種類都好多 不過以light food 為主 好適合下午過黎hea & chill 望住個落地大玻璃 其實真係好舒服 但都有一張每日唔同option既main course 大概有6-7 樣 +$30 變set會有個湯同面包同野飲 當日係星期六 又係感謝日 佢地都坐唔滿 所以大家都可以行多2步 可以去支持下 唔係盲撐 而係佢D野食真係好味!! 價錢唔貴! 朋友們都話好味!我地無叫野飲 佢都每人送左
平時已經撐開既我當然唔會錯過啦!!!

一聽到呢個名就知道係一間專門賣”包”既一間café

好啦 入返正題!!

我地無叫野飲 佢都每人送左一杯橙汁比我地飲 果然係良心小店!!! 佢可能知我地係因為黃台而食 都每人派左一個年曆比我地 係有血有汗 有remark 每一日特別日子既年曆 eg 3月7日 梁烈士生忌.. 6月12 立法會..

ok 入正題- 我地一行4人 (每人都叫左一個意粉, 再加4件open sandwiches)

由於日子有D久遠我又唔記得影個每日唔同既手寫menu

-吞拿魚溶芝士厚麥包多士 X 巴馬芝士炒磨菇多士
我地由於比較肚餓 所以就叫左4件多士做starter
佢好好咁我地叫左2個味都係收同味既4件價錢!!! 讚!!
個吞拿魚溶芝士厚麥包多士推介!!!!!
馬芝士炒磨菇多士就正常發揮 因為馬芝士炒磨菇多士太好味

-義大利黑醋菠菜雞絲螺絲粉 X2
由於減緊肥 所以叫左個感覺最light 最健康既option!! 超好味!! 好香既黑醋味 雞絲份量都好足夠! 絕對係健康之選!!!

- 忌廉煙肉磨菇長通粉
好creamy 既忌廉汁 唔會太油膩 如圖所示 好足料 無論係煙肉定磨菇都好多!!

-白酒青口煮意粉

OMG 成隻碟都係版青口圍住 白酒汁都好香好清 都係健康之選呀!

成個用餐好開心 好輕鬆 希望大家都可以支持佢地🙏🏻🙏🏻
2020-09-13 1041 瀏覽
今日去左呢一間小店,坐位唔多,所以避開繁忙時間三文魚和德式天然酵母黑麥包個黑麥包真係好好食,食得出加左少少果乾係入面,食完一塊又一塊,配埋個三文魚同中間的cream cheese ,一流經典英式早餐本身係配兩塊多士,可以加錢改配scone,個scone好香牛油味,唔會一咬就碎哂,好食反而個早餐就一般般
今日去左呢一間小店,坐位唔多,所以避開繁忙時間

三文魚和德式天然酵母黑麥包

經典英式早餐

反而個早餐就一般般

2020-05-27 1871 瀏覽
【黃店推介 - 西式cafe麵包店 - 黑麥@天后🍞】🐷🐷🐷🐷💭哈佬!今次去到維園( 做咩去維園? 梗係去跑步啦!!🤪🐷🐷🏃💨) 近天后果邊搵到呢間小店。一入去就被連儂牆包圍~ 聽講佢地除左每日有幾款主食套餐,同埋all day breakfast之外,佢地嘅蛋糕麵包等等糕點都好出色!! 而且佢地都加入左 #山下黃舍 撐黃店儲印仔計劃, 我地享受過唔少甜頭, 非常好用!!大家快啲一齊儲啦!🐷🐷🐷🐷💬1️⃣尼斯田園沙律 (細) $45 (+$30配餐湯+包+飲料)媽媽諗住輕食所以叫左個沙律仔🥗,點知嚟到隻碗都唔細喎!😝沙律入面有吞拿魚🐟、雞蛋🥚、核桃☄️、番茄🍅、雜菜🥬,再撈埋自家製油醋汁💦!豐富得嚟又有營養!加多$30跟左碗好足料嘅羅宋湯、自家製嘅提子包,同埋一杯養生薑蜜!呢個份量女仔食岩岩好啊!^_^🐷🐷🐷🐷💬2️⃣ 經典英式早餐+牛奶 $95 All day Breakfast又有麵包食, 另外有條好juicy 好入味嘅豬肉腸、幾塊煙肉、一碗仔自家製茄汁豆, 呢個特吃好食, 豆豆比出面啲硬身, 有口感!! 另外仲有冇得輸嘅炒蛋, 好滑!! 菜就有沙律同大番茄! 雖然呢個全日早
【黃店推介 - 西式cafe麵包店 - 黑麥@天后🍞】

🐷🐷🐷🐷💬2️⃣ 經典英式早餐+牛奶 $95
All day Breakfast又有麵包食, 另外有條好juicy 好入味嘅豬肉腸、幾塊煙肉、一碗仔自家製茄汁豆, 呢個特吃好食, 豆豆比出面啲硬身, 有口感!! 另外仲有冇得輸嘅炒蛋, 好滑!! 菜就有沙律同大番茄! 雖然呢個全日早餐唔包餐湯, 但佢會送橙汁或牛奶做餐飲, 不過鮮奶飲落略嫌淡口, 唔知係佢地沖得淡定溝左水呢!!

🐷🐷🐷🐷💭🟡儲印仔計畫主要合作融合港島區嘅手足小店, 目的為左令更多黃店得到宣傳同生存, 可以留意山下黃舍了解儲印仔優惠! @hkeconrim
2020-05-25 969 瀏覽
慵懶嘅星期日上午,最適合就係去brunch。位於天后嘅呢間小店💛💛絕對係星期日brunch嘅好去處。餐廳內更加有連儂牆,幫襯嗰陣可以寫低自己嘅心意。地我叫咗煙三文魚黑麥麵包,all day breakfast同scone。黑麥麵包真係好好食,可能係為咗迎合香港人嘅口味,佢比起傳統嘅黑麥麵包冇咁乾身,不過都好香,配上佢嘅capers cream cheese,更加突出黑麥麵包。而all day breakfast都幾有驚喜,佢嘅baked beans加入左菠蘿,原本以為會酸酸甜甜,但係喜出望外地,竟然有一陣煙熏味,真係幾特別。另外我哋加咗scone,有啲令人失望。60蚊兩件,以佢嘅質素真係有啲貴。Size相比起出邊嘅比較細件,冇乜牛油香味,而且放咗好耐,好乾身,而中間更加係凍嘅。附上嘅clotted cream更加唔知放咗係冰箱幾耐,我食到嘅,只係一塊塊嘅冰。

2020-05-24
2020-05-03 1032 瀏覽
今日放假訓耐左,起身食個靚brunch 先😍😍,黎到呢間天后區出名既黑麥,因為依加有限聚令既緣故,所以要排得比較耐隊😱😱但等待係值得既👍🏻👍🏻是日餐湯 $35今日係南瓜湯,好重南瓜味,好好食,而兩塊多士好香脆,牛油好香,睇得出係自家製🥳🥳跟住到主菜,all day breakfast $95,當中以滑蛋最好食,好滑好香,正煙肉又好香脆,淡淡油脂,入口即溶條腸又唔係d頹腸,好重肉汁🤩🤩最後本咖啡都好好飲,愛咖啡人士可以一試👍🏻👍🏻整體黎講好出色👍🏻👍🏻

是日餐湯 $35

今日係南瓜湯,好重南瓜味,好好食,
而兩塊多士好香脆,牛油好香,睇得出係自家製🥳🥳
Classic  all  day  breakfast

煙肉又好香脆,淡淡油脂,入口即溶
條腸又唔係d頹腸,好重肉汁🤩🤩

最後本咖啡都好好飲,愛咖啡人士可以一試👍🏻👍🏻

整體黎講好出色👍🏻👍🏻
2020-04-25 667 瀏覽
今次去到位於天后的黑麥 pumpernickel, 他們的咖啡香濃出色 只是沒有拉花,cake set 只需$58 mocha再加$20 相當抵食,三文魚併盤$105,黑麥包配煙三文魚, 黑麥面包質地軟滑又有香味,口感一流,正。 煙三文魚好味,只不過煙味唔係好夠。作為黃店,他們的門面更設有連儂牆,有心聲想寫下句子的市民可以寫一寫,文具在門口地上。這是一間在天后的文青小店,咖啡好味,包好味,真係可以一去,又去,再去。
2020-03-14 1138 瀏覽
黑麥是一家自己製造麵包的餐廳,店內有落地玻璃,採光十分好,和友人在這裏吃早餐,有一種消閑的感覺。早餐套餐嘅選擇很多,早餐可以選橙汁或者係新鮮的酸乳酪,這次我挑了乳酪。乳酪有新鮮的水果伴着蜜糖,很好吃。他家的麵包很新鮮,今次食的麵包有淡淡的肉桂香味,吃起來10分美味。另外有沙律及黑松露蘑菇奄列。黑松露味很濃,蘑菇份量多,吃了一整份就飽了。朋友就叫了三文魚及蛋的早餐,三文魚很好吃,魚油在嘴裡迴盪,加上蛋漿,就更好吃了。最後加上一杯香濃的咖啡,就可和朋友消磨一個早上。
  • 黑松露蘑菇奄列
天后既餐廳黃店唔算多,不過黃得既通常好高質。繼之前介紹既輕時光之後,今日介紹呢間Pumpernickel,主打文青打卡style既西餐~🥰·門口已經有大大塊連儂牆,仲有一手寫得好靚既字~唔駛諗即刻衝入去大力支持🤘🏻·Beef Taco 賣相好靚,深黃既薄脆配埋牛油果🥑、紅椒、青椒、紅椰菜,咬落脆又香口🤤。沙律菜亦好新鮮,讚啊🥗~·龍脷柳法式三文治 真係幾有驚喜,龍脷柳只係用鹽同黑椒已經帶出佢陣鮮味,好滑luen luen,配埋法包食感覺幾正,大推!!🥪·加$30包埋雜菜湯、蒜蓉香草包🌿、熱飲☕️,兩人share剛剛好🥰🥰~係時係到你地同姊妹去啦💛🥳-Beef Taco | $98龍脷柳法式三文治 | $98轉set | +$30-黑麥 天后琉璃街1號A

Beef  Taco

Beef Taco | $98
龍脷柳法式三文治 | $98
轉set | +$30
黑麥
天后琉璃街1號A
Beef  Taco
2020-01-04 1066 瀏覽
新一年到銅鑼灣幫襯呢間食店,11:30去到已經排晒長龍,大概排咗個半鐘,終於入座。店內環境因落地玻璃關係,好光猛同開揚,感覺都尚算舒服。四人行叫咗4個Set 分別係:-1. 辣肉腸長通粉 (親友意見都幾辣吓,其他一般。)2. 燴羊肉扁意粉 X 2 (羊肉味好濃,肉質嫩而唔黐牙,醬汁唔太咸,扁意粉略淋。份量對女士嚟講係適中。)3. Egg Benedict 跟肉腸 (有沙律菜伴碟,半熟蛋下面有一片疑似炸過嘅煙肉,底下再墊上一片有提子乾嘅麥包,上面淋上酸酸甜甜嘅荷蘭醬。水煮半熟蛋略嫌熟咗啲,蛋黃唔夠流芯,冇乜流出嚟嘅感覺,變咗黏黏口感。煙肉食落硬得嚟脆,冇燶味。麥包麥味十足加上提子乾比較濕潤,香草肉腸煎得香香,唔錯)隨餐有;-青豆湯,豆味香但略稀。餐包有兩款,一片片麵包食落表面香脆內軟。當日餐飲熱咖啡☕️X 2、凍咖啡同牛奶咖啡齋飲唔加糖同奶飲就最能夠品味到香濃。牛奶🥛好似一般沖咖啡嘅奶咁。服務方面好熱誠,雖然好多客,但係都有耐性同冇出亂子。
店內環境因落地玻璃關係,好光猛同開揚,感覺都尚算舒服。

四人行叫咗4個Set 分別係:-
1. 辣肉腸長通粉 (親友意見都幾辣吓,其他一般。)

隨餐有;-
青豆湯,豆味香但略稀。
餐包有兩款,一片片麵包食落表面香脆內軟。

當日餐飲熱咖啡☕️X 2、凍咖啡同牛奶

服務方面好熱誠,雖然好多客,但係都有耐性同冇出亂子。
跟餐麵包 & 青豆湯
辣肉腸長通粉
燴羊肉扁意粉
2020-01-01
燴羊肉扁意粉
2019-10-01 2723 瀏覽
今日特登過黎天后黎試下黑麥。 佢個餐牌唔知點解係原子筆手寫,好搞笑叫左lunch special 三文魚天使麵,加$30可以轉combo,有咖啡、湯及麵包。首先上嘅係羅宋湯及蒜蓉多士。蒜蓉多士超級好食, 熱辣辣上枱,亦烤得十分香脆及香口。通常太趣嘅多士都會覺得好乾,但係呢度除得來入邊係唔乾,所以真係好好食。唯一可以再好啲嘅係,雖然我見到係有黑麥多士同埋白麵包,但食落去就無乜黑麥嘅香味,可能係蒜蓉味搶晒。佢個羅宋湯都好足料,不過我唔係羅宋湯的粉絲,所以冇特別喜愛。之後亦都想做天使面嘅主菜。老實講,呢個意粉賣相很一般,三樣嘢分到好開,亦唔係特別靚。不過味道方面,烤蔬菜好有驚喜,唔知係咪用咗牛油去煎,所以特別香口。至於天使麵撈咗忌廉香草醬,亦都好好味。反而覺得三文魚煎得好一般,有點過熟,冇嗰種外脆內軟juicy的感覺。最後係我冇影到嘅跟餐熱咖啡,但係超級好飲! ! !唔知大家有冇試過elements Hageten嘅炭烤咖啡,佢呢度嘅熱咖啡加咗少少奶就完全係果一隻味。味道相當之濃郁,好有咖啡香,味道亦不會過酸。