2024-02-09 480 瀏覽
😱 同事 “妮可” 組織 “西貢海鮮午餐”, 選址大眾化嘅 “洪記”, 之後一齊去三星灣探險. 訂十人枱, 最後只有五個人嚟到, 我諗起90年代流行曲: 十個救火的少年.🥢 “洪記” 屬西貢大舖之一, 喺西貢市中心近海旁, 用餐區主要為半露天散座, 幾十張枱, 差唔多全院滿座, 真誇張. 室內環境比較舒服, 但冇海風, 冇咁好氣氛.🤗 擾攘一輪, 點咗六人精美海鮮套餐, $1880, 茶芥位位 $20. 未食先判: 平價套餐冇乜好嘢.椒鹽焗鮮魷白灼游水海蝦芝士波龍伊麵底薑蔥焗海蟹蒜香粉絲蒸元貝清蒸海上鮮西貢靚時菜楊州炒飯🦑 椒鹽焗鮮魷. 金黃色, 賣相吸引. 魷魚肉薄, 炸粉唔夠乾脆, 味道唔均勻. 睇返菜牌, 原來係 “焗” 鮮魷, 唔係 “炸” 鮮魷, 表現麻麻哋.🦐 白灼游水海蝦. 殼脆肉爽, 非常新鮮, 但無烹功可言.🦞 芝士波龍伊麵底. 殼多肉少, 都俾我食咗幾舊, 甜美彈牙. 芝士伊麵唔算太厚汁, 合格. 另外, 搵唔到龍蝦鉗, 十分離奇.📖 翻查資料: 波士頓龍蝦又名 “美州鰲龍蝦”, 是一種鰲蝦, 跟大陸盛行嘅小龍蝦同一個種類, 其實不算是龍蝦. 波士頓龍蝦有鉗, 澳洲

楊州炒飯

椒鹽焗鮮魷
🦐 白灼游水海蝦. 殼脆肉爽, 非常新鮮, 但無烹功可言.
白灼游水海蝦

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦又名 “美州鰲龍蝦”, 是一種鰲蝦, 跟大陸盛行嘅小龍蝦同一個種類, 其實不算是龍蝦. 波士頓龍蝦有鉗, 澳洲龍蝦冇鉗.

📖 翻查資料: 波士頓龍蝦生長於北大西洋寒冷海域, 包括加拿大和美國緬因州, 而波士頓是龍蝦集散地, 產品貼上了 “源自波士頓” 嘅標籤! 波士頓龍蝦其實唔係來自波士頓.
芝士波龍伊麵底
🦀 薑蔥焗海蟹. 薑蔥惹味, 肉質鮮甜, 蟹唔算大隻, 但最後數到三隻蟹蓋, 今餐最優秀嘅菜式.
薑蔥焗海蟹
🐚 蒜香粉絲蒸元貝. 元貝鮮甜, 啱啱熟, 粉絲就碎濕濕, 又冇晒豉油, 一致劣評.
蒜香粉絲蒸元貝
🐟 清蒸海上鮮. “妮可” 話係石斑, 魚肉滑溜, 冇刷膠位, 魚真係好難有驚喜.
清蒸海上鮮
🥬 西貢靚時菜. 白菜, 夠腍, 又甜, 誠意之作.
西貢靚時菜
🍙 楊州炒飯. 材料豐富, 炒飯乾身, 非常大碟喎.
楊州炒飯
🤗 環境: 今日風和日麗, 天朗氣清, 坐室外散座, 享受西貢海風, 望海景, 哈. 大排檔格局, 張枱斜斜哋, 甚具香港特色. 人手明顯不足, 但又冇態度惡劣喎.
😱 總結: 論海鮮食材, “套餐” 好難同 “散叫” 直接比較, 但單挑食物, 烹功及調味明顯遜色於 西貢 嘅 “六福” 同埋 “勝記”, 流浮山 嘅 “小桃園” 同埋 “明記”. “妮可” 認為: 以量取勝. 我認為: 將貨就價. 下次有機會再試真功夫.
2024-04-05 0 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼去西貢又豈能不吃海鮮?🤭沿着海濱長廊走一走,便找到這間性價比高的「洪記海鮮酒樓」💕坐在餐廳的露天位置,邊吹着海風,邊品嘗新鮮海產,絕對是人生一大樂事🎉🔸優惠二人世界套餐🦞芝士波龍伊麵底🦐白灼海生蝦🦪蒜茸粉絲蒸元貝🐚豉椒炒蟶子▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍📍洪記海鮮酒樓 (西貢)🏠西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號...#hk #hkig #hkblogger #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hongkong #hongkongfood #hongkongfoodie #foodiehk #foodshare #ighk #852food #discoverhk #食評 #相機食先 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳推介 #洪記海鮮酒樓 #海鮮 #海鮮餐廳 #海景餐廳 #西貢 #西貢美食 #西貢餐廳 @hungkeeseafood

🔸優惠二人世界套餐
🦞芝士波龍伊麵底
🦐白灼海生蝦
🦪蒜茸粉絲蒸元貝
🐚豉椒炒蟶子

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍

📍洪記海鮮酒樓 (西貢)
🏠西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號

2024-02-19 152 瀏覽
洪記海鮮酒樓 (西貢)香港食海鮮嘅地方唔少 ,西貢、流浮山、鯉魚門、鴨脷洲、三聖邨各有特色😂 基本上除咗套餐,都係海鮮價🐟 食海鮮唔識人好蝕底。作為熟客對佢好有信心,不論價錢,至少一定新鮮😝 過年當然係揀最靚嘅海鮮做節啦🌸⭐️ 椒鹽鮑魚鮑魚好大隻好肥美,炸得剛剛好,非常鮮嫩,加埋大排檔風味嘅椒鹽,非常香口🤤⭐️ 象拔蚌刺身⭐️ 象拔蚌滾粥揀咗一條重量十足嘅巨型象拔蚌做刺身、膽煲粥。新鮮嘅蚌肉非常爽口,係今餐嘅主角💕⭐️ 椒鹽瀨尿蝦今次揀嘅瀨尿蝦比較大隻,入面好多膏,而且個椒鹽同樣係香到令人流口水🤭⭐️ 豉椒炒蟶子⭐️ 豉椒炒蜆⭐️ 鹽焗花螺⭐️ 清蒸海魚⭐️ 油灼西芹鮮魷💰HKD 900 p.p for Dinner
洪記海鮮酒樓 (西貢)

⭐️ 椒鹽鮑魚

⭐️ 清蒸海魚
⭐️ 油灼西芹鮮魷

💰HKD 900 p.p for Dinner
2024-02-09 145 瀏覽
舖位近海,能夠強烈感受到海風海鮮交雜嘅味道,地理環境全勝,食物份量超大,價錢相宜。今次能出席用餐已經非常難得,只可惜我有事早退,朋友話要消脂,大夥兒去攀登三星灣,一個字「服」!領導遊揀咗個 6 位精美海鮮套餐特價 $1,880白灼游水海蝦清蒸海上鮮芝士波龍伊麵底蒜香粉絲蒸元貝薑蔥焗海蟹椒鹽焗鮮魷揚州炒飯西貢靚時菜按心水排,貝粉嘅我當然首推蒜香粉絲蒸元貝,海蝦唔沾醬油一樣鮮味,跟住鮮魚,係我少數一次食咁多嘅,之後蟹同波龍,最後菜、鮮魷,無錯不設排名嘅有揚州炒飯,由於大家已經十分飽足,所以俾我打包咗返去,不過炒飯都好好味。

領導遊揀咗個 6 位精美海鮮套餐特價 $1,880

揚州炒飯

2024-01-21
2024-01-14 298 瀏覽
周六到西貢洪記晚餐,叫了一個二人餐,價錢是$538 (要再加兩人茶錢共$40)揀了上湯龍蝦,豉椒炒蟶子,蒜蓉粉絲蒸扇貝和加$100轉蒸龍躉仔味道方面,覺得龍蝦不夠新鮮,最差係扇貝食落有沙和十分嚡😢其餘果兩味都算合格,可能下次會試一試其他餐廳作比較😀再者,發現隻碗仔和匙羹有啡色漬,洗得不夠乾淨。

揀了上湯龍蝦,豉椒炒蟶子,蒜蓉粉絲蒸扇貝
和加$100轉蒸龍躉仔

味道方面,覺得龍蝦不夠新鮮,最差係扇貝食落有沙和十分嚡😢

其餘果兩味都算合格,可能下次會試一試其他餐廳作比較😀

再者,發現隻碗仔和匙羹有啡色漬,洗得不夠乾淨。

二人海鮮餐
2024-01-14
2024-01-09 199 瀏覽
西貢海邊海鮮晚餐 🦞星期日天氣風和日麗,就去西貢海邊行吓,順便見下可愛狗仔🐶一個鐘之後,而家5.9左右就天黑喇,橫掂返到屋企又唔想煮,所以我哋索性喺西貢食埋先返屋企!點知海鮮嘅質素都好驚喜☺️ 日落時分,望住過海食大排檔咁,無拘無束,別有一番風味❤️好似去咗個小旅行咁!📍西貢洪記海鮮酒家 ($𝟻𝟹𝟾) 𝟷)芝士波龍伊麵底𝟸) 薑蔥焗海蟹𝟹) 豉椒炒蟶子𝟺) 蒜蓉粉絲蒸元貝𝟻) 清炒時蔬另收每人$𝟸𝟻茶芥龍蝦嘅質素好驚喜,啖啖肉,好多件😂啱晒鐘意食🦞既爸爸!蟶子都好好食,有肉地,每人都食咗三四件!元貝雖然得兩件🥹🥲但味道係正既!蒜味十足!🤩仲要係全部熱辣辣咁上!好有風味!(蟹可以唔好叫🤫)$600唔使可以食到4款海鮮 開心仔🤭️🙌🏻香港人係要興鬆下既🫰🏻❤️YOLO!!!
西貢海邊海鮮晚餐 🦞

星期日天氣風和日麗,就去西貢海邊行吓,順便見下可愛狗仔🐶

📍西貢洪記海鮮酒家 ($𝟻𝟹𝟾)

𝟷)芝士波龍伊麵底
𝟸) 薑蔥焗海蟹
𝟹) 豉椒炒蟶子
𝟺) 蒜蓉粉絲蒸元貝
𝟻) 清炒時蔬

另收每人$𝟸𝟻茶芥

龍蝦嘅質素好驚喜,啖啖肉,好多件😂啱晒鐘意食🦞既爸爸!
蟶子都好好食,有肉地,每人都食咗三四件!
元貝雖然得兩件🥹🥲但味道係正既!蒜味十足!🤩
仲要係全部熱辣辣咁上!好有風味!(蟹可以唔好叫🤫)
$600唔使可以食到4款海鮮 開心仔🤭️🙌🏻

香港人係要興鬆下既🫰🏻❤️YOLO!!!
2023-11-06
2023-12-28 231 瀏覽
入西貢行完山,自然要去海鮮街食埋海鮮餐。因為得 2個人,所以都係套餐抵食啲,最後揀咗老字號既洪記。餐牌就十幾年都冇變,係價錢貴咗,2人餐可以揀 4款海鮮,送埋清炒時蔬,共 $538。- 芝士波龍伊麵底第一樣梗係芝士波龍伊麵底,因為好食,同埋要回本。 龍蝦份量足,多肉,爽口彈牙,伊麵吸收芝士湯汁,非常美味。- 椒鹽焗鮮魷魷魚新鮮彈牙,外皮香脆,水準一流。- 豉椒炒蟶子蟶子有兩隻,肉厚,炒得火候十足,豉椒味都唔錯。- 清蒸海上鮮加錢就可以轉沙巴大龍躉。蒸䱽魚都好大條,肉質鮮美,美味可口。- 清炒時蔬套餐包咗,有碟菜食下,都幾好。總體而言,海鮮都比較新鮮,套餐份量都足,味道都保持到水準,可以再去。
入西貢行完山,自然要去海鮮街食埋海鮮餐。
因為得 2個人,所以都係套餐抵食啲,最後揀咗老字號既洪記。
- 芝士波龍伊麵底
第一樣梗係芝士波龍伊麵底,因為好食,同埋要回本。

龍蝦份量足,多肉,爽口彈牙,伊麵吸收芝士湯汁,非常美味。
- 椒鹽焗鮮魷
魷魚新鮮彈牙,外皮香脆,水準一流。
- 豉椒炒蟶子
蟶子有兩隻,肉厚,炒得火候十足,豉椒味都唔錯。
- 清蒸海上鮮
加錢就可以轉沙巴大龍躉。
蒸䱽魚都好大條,肉質鮮美,美味可口。
- 清炒時蔬
套餐包咗,有碟菜食下,都幾好。
2023-11-06 500 瀏覽
係西貢staycation,家人想食奄仔蟹,就過去碼頭附近買外賣。怪就怪自己唔識楝海鮮,$150一隻奄仔蟹,我哋叫咗三隻,埋單嗰陣先知原來要再加$100廚部費用,其實都唔緊要,最緊要好食。返到酒店一開隻奄仔蟹,好似坑渠污糟水咁,真係嚇到呆咗,不嬲食開啲奄仔蟹嘅膏都係橙色硬味道甘香,究竟呢Pat綠色好似泥咁嘅係乜嘢。真係後悔俾錢之前冇睇一睇OpenRice啲comments ,anyway,都應該唔會有下一次

返到酒店一開隻奄仔蟹,好似坑渠污糟水咁

真係後悔俾錢之前冇睇一睇OpenRice啲comments
,anyway,都應該唔會有下一次
2023-11-01
30 分鐘 (外賣自取)
2023-09-03 749 瀏覽
兩碟海鮮價錢$200都唔夠,完全冇同人講或者喺餐牌寫明飲水都收每位$20,在家廚費$50, 結果要俾成差唔多多一倍價錢埋單。問佢邊度寫呢啲Terms,佢話喺餐廳門口喎。。想請問喺海旁食嘢,會唔會走到去餐廳門口唔知情情況底下走去睇到呢啲Terms?佢哋話係咁個喎。完全係明搶,點食得開心?下次一定唔會嚟。
2023-08-04 830 瀏覽
去開西貢點會唔去拜訪西貢碼頭拜訪,西貢海鮮街。今次揀咗去洪記海鮮酒家,點咗個二人餐。天氣有啲熱,所以坐室內,先嚟個酸蕎頭同花生。芝士龍蝦伊麵底龍蝦鮮甜爽彈,伊麵吸收龍蝦湯汁加上芝士,非常美味。豉椒炒蟶子火候十足,蟶子肉厚,十分爽甜。清蒸海上鮮魚肉鮮美,營養豐富,美味可口。白灼花螺白灼原汁原味,肉質鮮嫩,帶香甜口感,加上牙籤挑出螺肉,蘸上蘸料,非常鮮美。清炒時菜份量得多,鮮嫩爽脆。非常豐富嘅二人餐。
去開西貢點會唔去拜訪西貢碼頭拜訪,西貢海鮮街。
今次揀咗去洪記海鮮酒家,點咗個二人餐。
天氣有啲熱,所以坐室內,先嚟個酸蕎頭同花生。
芝士龍蝦伊麵底
龍蝦鮮甜爽彈,伊麵吸收龍蝦湯汁加上芝士,非常美味。
豉椒炒蟶子
火候十足,蟶子肉厚,十分爽甜。
清蒸海上
鮮魚肉鮮美,營養豐富,美味可口。
白灼花螺
清炒時菜
份量得多,鮮嫩爽脆。
非常豐富嘅二人餐。
垃圾級食物黎講,好貴,唯有當買個教訓。職員態度亦唔好,一黎就黑面,環境衛生欠佳,好無胃口,直接令我發左誓唔會再去。已將呢間野列入黑名單,想食垃圾同埋想付費比人黑面既可以去試下。方便返黎香港既旅客,translation.Junk, so expensive because it’s taste as rubbish. Staff’s attitude was extremely bad and rude. The environmental sanitation is really bad, and I have no appetite, which directly makes me swear that I will not go to here again. This restaurant has been blacklisted, you can try it if you want to eat garbage.

方便返黎香港既旅客,translation.

2023-06-01
  • 全部都係垃圾
2023-06-22 1005 瀏覽
一間只希望做遊客,豪客的餐廳疫情前,西貢海鮮酒家出名貴唔係做本地人生意,一向以遊客為主。本來都好小去。疫情時,生意唔好,經過時態度非常誠懇,直情做到劉德華所講服務業標準一流。有餸小菜有餸湯。套餐又平又新鮮,客氣好客之道無得頂。疫情後通關,多咗大陸豪客,台台過萬。啲侍應不可一世態度又重現江湖。當日四人去食叫個988套餐,再點多個炸生蠔同四隻扇貝。到埋位時,老婆一睇單,除咗海鮮外加多咗幾百蚊。問個侍應點解?又無寫係乜。多謝佢地個態度我以後唔會再去。佢話加工費,係菜單有寫,我話我無睇過菜單,加工價幾多我叫海鮮時你應該講。佢話寫咗架啦 係出面買海鮮入來加工費仲貴啊,我地幾十年都係做咁你地少來啫。嘩,個女侍應嗰個表情直程當我乞兒咁。你哋唔諗吓當初疫情嗰陣時冇生意,你哋嗰面口。一餐飯睇清晒一間餐廳嘅態度,唔怪得知西貢海鮮餐廳俾人哋印象咁差,永遠都係覺得俾人搵笨。
一間只希望做遊客,豪客的餐廳

2023-06-18 802 瀏覽
啲阿姐服務真係超差, 我哋四個人-入嚟想坐窗口位,但係佢叫我坐厠所位,問佢點解,佢話窗口位要轉大枱,驚啲圓盤撞到我哋,點知𨍭個圈頭張枱比咗個三人客!叫啲阿姐斟水,居然掛住傾計唔彩我,-定冇下次!明明叫咗鳳爪,點知來了牛肉,仲話係我地剔錯,最後死死氣先換,等咗好耐未來,原來俾咗隔離枱。茶介收20元位,但係啲茶係普通貨式,都係果句,真係冇下次。冇下次冇下次冇下次冇下次冇下次冇下次冇下次冇下次冇下次冇下次
2023-06-18
2023-06-12 662 瀏覽
6月12日天氣酷熱,因唔想再被困冷氣空間内用饍,揾食肥華决定帶靚媽入西貢,選檡呢間近碼頭海傍嘅酒楼,飲茶食午餐,平日星期一至星期六午飯時間,此酒楼都有特價碟頭粉,麵,飯,供應,收費相宜,加上點心及茶位收費,亦係一般市區酒楼水平,但若你選擇此點室外坐位進餐,就可以擁有到一個,令你心曠神怡,碧海藍天,嘅靚景陪你共晋午餐,而此店自制點心及食品,雖非特出但亦算Ok,再配合四週自然漁港環境,可以令肥華和靚媽,呢餐海景午膳飯,嘆足兩小時💯👍👍👍👍🤩🤩
2023-06-05 571 瀏覽
洪記海鮮酒樓豆豉炒蟶子蟶子新鮮👍不過炒得有d咸蒜蓉粉絲蒸元貝依碟餸係唯一全晚熱辣辣嘅餸🫣而且係最好食,元貝鮮甜🙌🙌🙌👍而且粉絲調味得好好龍蝦炒伊麵都幾多龍蝦🦞而且都啖啖肉,不過龍蝦就唔係好夠新鮮🥲同埋唔夠爽甜彈牙🥲但好彩個伊麵都好食👍薑蔥焗蟹份量都幾多,而且都炒得幾入味😎👍📍 洪記海鮮酒樓 (西貢)西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號❤️‍🔥價錢:6.5/10❤️‍🔥味道:5.5/10❤️‍🔥服務:8/10#hkfoodie #西貢美食 #西貢海鮮 #西貢好去處 #香港海鮮
洪記海鮮酒樓

豆豉炒蟶子
蟶子新鮮👍不過炒得有d咸

蒜蓉粉絲蒸元貝

龍蝦炒伊麵

薑蔥焗蟹
份量都幾多,而且都炒得幾入味😎👍

📍 洪記海鮮酒樓 (西貢)
西貢海旁廣場兆日大樓地下6號及9-10號

❤️‍🔥價錢:6.5/10