2013-04-13 164 瀏覽
第1次到訪係買左團購食拉面.其實個湯底做得唔錯, 唔太油到達後有二枱客人, 加埋我地有三枱.食物唔洗等好耐就來(冇團購)就試吓個墨汁炒烏冬( 因為報紙介紹過)烏冬炒得岩岩好, 唔會太諗身變成一pat野咁當日叫任何烏冬以及拉面會送一款小食我地簡左燒牛仔骨同雞亦.2樣都唔記得影相 XDXD店內有水可以自由針, 服務態度唔錯下次會再來~
第1次到訪係買左團購食拉面.
其實個湯底做得唔錯, 唔太油

到達後有二枱客人, 加埋我地有三枱.
食物唔洗等好耐就來
(冇團購)就試吓個墨汁炒烏冬( 因為報紙介紹過)
烏冬炒得岩岩好, 唔會太諗身變成一pat野咁
當日叫任何烏冬以及拉面會送一款小食
我地簡左燒牛仔骨同雞亦.
2樣都唔記得影相 XDXD

店內有水可以自由針, 服務態度唔錯
下次會再來~
2013-03-25
2012-10-15 55 瀏覽
有一天突然心情不好,想自己一個吃午餐,在開飯網看到有不少食家都讚九如坊有家新開的拉麵店水準不錯,所以我就決定自己一個去試試看。呆呆的沿著鴨巴甸街轉入九如坊,看到一家拉麵店,沒有留意門面的名字就進去了,然後店員就安排我坐在一張二人檯。看 著餐牌,好像沒有看到我在網上食評見到的麵款,但餐牌上又沒有寫店的名字,那一刻我還沒有意識到自己去錯店,就隨意點了一個村一番辛味王拉麵。就在等待的過程中,我四處張望,最後發現我去錯地方了!! 立刻上開飯網查一查,原來同一條街上有兩家拉麵店,而我要去的那間我還未行到呢。坦白說,我看到食評不算特別好,心裡已經打了一個底,就對自己說,好吃是 一餐,不好吃也是一餐。看到食評說這裡的賣點是那塊超大的紫菜,我本身是超喜歡吃在拉麵裡的紫菜的,見到這裡居然有那麼大塊,心情也好一點,雖然 紫菜並不是什麼好的貨色,還沒有浸湯的部份已經率先變腍了,但反正紫菜就是要浸到湯裡和麵一起吃才好吃的,這個部份算是合格了。我選的辛味王拉麵有一隻小辣椒,辣味都是來自加進拉麵裡的大量泡菜,辣度很弱,我自己也要主動再加一些辣油才行。湯底是豬骨湯底,不是重膠質的那種,對於不愛杰身湯 底的我來說,其

看到食評說這裡的賣點是那塊超大的紫菜,我本身是超喜歡吃在拉麵裡的紫菜的,見到這裡居然有那麼大塊,心情也好一點,雖然 紫菜並不是什麼好的貨色,還沒有浸湯的部份已經率先變腍了,但反正紫菜就是要浸到湯裡和麵一起吃才好吃的,這個部份算是合格了。我選的辛味王拉麵有一隻小辣椒,辣味都是來自加進拉麵裡的大量泡菜,辣度很弱,我自己也要主動再加一些辣油才行。湯底是豬骨湯底,不是重膠質的那種,對於不愛杰身湯 底的我來說,其實還不錯呢。拉麵方面沒什麼特別,不算特別彈牙也不怎麼富蛋香,總之就是你不會對麵質留下深刻的印象。溏心蛋煮得很入味,賣相也不錯,我愛吃溏心蛋,所以要求一向都不高,是合格的。最後的叉燒肉質都算鬆化,至少不會是乾巴巴的,而且肉會黏在牙縫中間的那種。

吃飽後,我再向前走,就看到我本來想要去的那家拉麵店,不過當天休息呢,就算沒去錯也注定吃不到。其實也 要感謝我進錯門,因為當時如果我去到店前發現沒開門,可能又會苦惱著到底要吃什麼好,有時候明明很肚餓,但吃不到一心想吃的,就會不知所措,所以這種偶然 的冒失也是一種幸運。
2012-10-11 29 瀏覽
今次又買團購啦!其實地點都比較難搵,要用少許時間找店鋪。店裡客人不太多,較為寧靜,有我愛的日本歌...今次我們點選了赤丸味噌拉麵及黑地獄拉麵!赤丸味拉麵為辣兼湯調好好;黑地獄湯也不錯。但我們覺得麵較鹼水味重,麵質較硬。透過團購便宜一半,加埋加一服務費$4.1若正價就請各位考慮一些吧。落單不久,快捷送上食物,值得一讚!
今次又買團購啦!

落單不久,快捷送上食物,值得一讚!

題外話/補充資料: 團購
2012-10-10
  • 赤丸味噌拉麵
2012-10-01 17 瀏覽
宅麵專門店 The Ramen 係一間日式拉麵店,總廚 Jack 曾經o係大阪著名拉麵店任職,能夠掌握正宗日本拉麵o既廚藝,去年中o係中環九如坊開設首間拉麵舖後,兩個月前再o係九龍灣淘大商場開設分店早前o係網站用每張$36 o既價錢買左兩張 coupon,每張 coupon 可以換到村一番辛味王拉麵 / 櫻花蝦味噌王拉麵 / 黑椒安格斯肥牛鍋飯 (原價$79),呢個優惠適用於下午茶及晚餐時段,另外九龍灣淘大商場分店只供應兩款拉麵團購,若果想試黑椒安格斯肥牛鍋飯就一定要到中環分店由於我地間中都到中環,今次選左中環分店享用呢個團購優惠.我地當晚七點前黎到呢間位於九如坊o既分店,地點唔太難搵,不過的確係僻左少少.地方唔算大,有二十六個座位,呢度裝修,環境及擺設都充滿和風格調,店舖整齊乾凈女侍應先向我地送上清水,原來呢o的水係落左鮮檸檬,真係有o的出乎意料之外,通常只有高級西餐廳先會向客人提供呢o的水.另外每張枱都放左一樽水,客人可以自己斟,唔使勞煩侍應.之後我地落單,要左一碗櫻花蝦味噌王拉麵及一碟黑椒安格斯肥牛鍋飯食物係即叫即做,我地等左大約十分鐘,櫻花蝦味噌王拉麵及黑椒安格斯肥牛鍋飯就相繼
食物係即叫即做,我地等左大約十分鐘,櫻花蝦味噌王拉麵及黑椒安格斯肥牛鍋飯就相繼整好
我地發覺原來張枱太細,每人叫一個飯及麵後,張枱幾乎放唔落其他野
,不過有樣野值得一讚,每張椅子下格有一塊板,客人可以張個袋或隨身物品放o係呢塊木板上,唔駛將o的野放o係地上整污糟
呢款椅子係本人首次見到
櫻花蝦味噌王拉麵個賣相幾好,用左一塊大約六,七吋高o既超大塊紫菜圍住個碗邊
半隻溏心蛋能夠做到半生熟,有好多隻櫻花蝦,不過日式叉燒只得一塊
,配料有粟米粒、木耳、椰菜同埋芝麻,份量都算多,幾豐富,拉麵爽口彈牙,質地唔錯
味增湯底唔太鹹,濃得黎味道剛剛好,據說呢o的秘製豬骨濃湯係用左約 80 磅新鮮豬骨、雞骨、蔬菜等材料熬十幾個鐘製成,味道非常濃郁,相信呢碗都算係正宗日本風味o既拉麵
黑椒安格斯肥牛鍋飯送黎時係有吱吱聲響,o的飯同埋食物保持好熱o既狀態,真係熱辣辣
o的飯用左珍珠米黎整,面頭有香甜粟米,安格斯肥牛o的肉唔算肥,不過o的黑椒汁唔係咁多,所以食到尾o既時候好似唔係太夠汁
,或者用左鐵板o既緣故,o的汁已經揮發左
埋單時我地每人要俾$3.6 加一服務費,值得一提係呢間拉麵舖唔會以四捨五入收整數o既服務費,佢地會找返毫子俾客人
今次呢個優惠算係價錢合理,$39.6 就食到日式拉麵或鍋飯,大家可以一試無妨, 不過若果要以原價七十幾蚊光顧,就唔係太值得喔!
2012-07-27
$39.6 (晚餐)
  • 櫻花蝦味噌王拉麵
2012-09-24 13 瀏覽
團購兩張優惠券,$35有一個指定拉麵或鍋飯,加一罐汽水。今晚約了朋友吃飯,於是便來這裡一試。朋友要了鍋飯,我要了拉麵。豚骨湯叉燒拉麵:很大塊紫菜圍住碗邊,很特別。叉燒只有一片,好在很大片也很焾。半隻溏心蛋,但蛋黃不太「流心」,質感一般。配料有粟米粒、木耳、椰菜和芝麻,份量頗多,很豐富。拉麵爽口彈牙,質地不俗。湯底不太鹹,味道ok。韓式燒雞鍋飯:[沒吃]鍋飯上桌的時候吱吱作響,感受到它的熱力和香味。飯的上頭有一小撮泡菜,由於朋友不吃辣,所以我幫他吃掉。泡菜不太鹹,但不夠辣,味道還可以。至於飯和雞,朋友說味道不錯。汽水 x2團購價$35,另加一$3.5,共$38.5,算是抵吃,味道也不差。若要以原價七十多元光顧,就不太值了。

朋友要了鍋飯,我要了拉麵。

汽水 x2

2012-08-30
$38.5 (晚餐)
2012-09-17 5 瀏覽
一心打算到九如坊另一所拉麵店開飯,可惜對方落場,又見肚餓,便退而求其次,幫襯呢間。點知就中伏。本身肚餓,對呢間野期望已經唔大。坐低無耐就叫左個咖哩拉麵。等左20分鐘,侍應話MISS左單,幫我追追,可惜再等多20分鐘,都唔見蹤影。同行朋友後落ORDER 既招牌拉麵在落單後大約15分鐘已到。真心懷疑廚房睇單黎做。講返朋友既拉麵,試左少少。唔覺得有咩特別。可能唔岩自己口味,覺得拉麵得好"清"既豬骨湯底,拉麵無"趙"口,味道單層次。以咁既價錢同腳程黎講,一啲都唔值。食完呢碗,放棄再等,賣單走人。唯一可取既係每枱都有水可以自己湛,唔使勞煩侍應。

唯一可取既係每枱都有水可以自己湛,唔使勞煩侍應
2012-09-01
Join左Groupon團購,黎呢間中環隱家拉麵試試!有地圖隨身,地點唔難搵,不過的確係辟少少,星期五晚都唔駛等位~地方幾乾淨,感覺唔錯,係衰著D枱太細啦,我地一人叫一個飯/麵都已經幾乎放唔落!我地share拉麵同鍋飯食,跟餐仲有一碗麵豉湯~拉麵湯底唔鹹,幾好!好多蝦同好大塊紫菜,可惜叉燒得一塊,而且唔夠稔,溏心蛋都唔夠滑,如果以正價成80蚊一碗,先至得果一塊水準平平的叉燒,我就覺得唔係太值啦~肥牛鍋飯D牛唔肥,香味唔係好濃,但食落都幾好味。汁唔係咁多,所以食到尾好似會唔係太夠汁,但總括來講都OK。埋單每人$38就係幾抵,計正價我就未必會幫襯啦!而且小食款式少,價錢又貴,成40蚊先得4隻餃子/雞翼,所以最後都係叫唔落手。見佢D lunch set就幾抵!
Join左Groupon團購,黎呢間中環隱家拉麵試試!
週五晚上的中環區人並不多,不用等位便能入座
店舖整潔乾淨,可惜枱太細
櫻花蝦味噌王拉麵
我地share拉麵同鍋飯食,跟餐仲有一碗麵豉湯~
黑椒安格斯肥牛鍋飯

2012-06-01
週五晚上的中環區人並不多,不用等位便能入座
店舖整潔乾淨,可惜枱太細
黑椒安格斯肥牛鍋飯
2012-04-13 5 瀏覽
試過好幾次,外賣自取及堂食都試過,我覺得其實幾好食,佢地有個明太子大蝦烏冬幾好食,泡菜都比大部份地方處理得好。飲品方面我試過一隻花茶,$32一壺上,呢個幾抵。試過menu內好多野,基本上都無乜野失望,而且裝修不俗,又唔會太嘈,基本上會keep住去的。唯一要彈的係小食個牛仔骨份量好少。miss左上次團購,希望下次會再有,雖然會員卡都有折

飲品方面我試過一隻花茶,$32一壺上,呢個幾抵。

唯一要彈的係小食個牛仔骨份量好少。

miss左上次團購,希望下次會再有,雖然會員卡都有折
2012-04-10 7 瀏覽
今日公眾價期都要返工,又冇同事陪我食lunch,真慘!唯有自己周圍去揾外賣買返公司食,行到九如坊,見倒有間拉麵鋪坐滿人,不如試下,叫左個"本塲豚骨拉麵,$68算ok拉在中環區,碗麵的材料很普通,是大眾都知實有嘅木耳絲,菜,栗米,蛋,叉燒(塊叉燒真不錯)麵質有口感,70分啦,但佢地嘅湯底好正,很濃,但沒有多味精的感覺,是我近年來飲過最好的拉麵湯底,我想若在這裡堂食一定更好,真希望他們的佩料可以更特別及多元化.相比豚王,這裡的湯底是較好.真的可以再去
今日公眾價期都要返工,又冇同事陪我食lunch,真慘!
叫左個"本塲豚骨拉麵,$68算ok拉在中環區,
是我近年來飲過最好的拉麵湯底,我想若在這裡堂食一定更好,
真希望他們的佩料可以更特別及多元化.
相比豚王,這裡的湯底是較好.
真的可以再去
2012-04-09
12 分鐘 (外賣自取)
買咗 The Ramen 嘅團購。間舖比較細, 但整齊乾凈, 位處九如坊, 所以冇咁嘈雜, 有 d 東京橫街小麵店 feel。我星期日 7:30pm 到達, 九如坊淡靜到不見行人。我從九如坊街口向前望, 竟然發覺祇有 The Ramen 係開咗燈, 佢左近嘅食店都冇開門, 生意少都照開門, 似乎佢真係有 d 為人民服務嘅 spirit。中年女侍應送上清水後, 詳細講解有何選擇, 服務態度很親切, Like! 我要咗豚骨拉麵, 跟住飲吓杯清水, 嘩! 出乎意料之外, 竟然係高級西餐廳果隻落咗鮮檸檬嘅清水。以拉麵店尼講, 我諗全香港得呢間會咁做! 咁有 heart, 真係有 d 感動。個豚骨拉麵嘅 presentation 幾特別, 用咗一塊 6 至 7 吋高嘅超大紫菜圍住碗邊, 好吸引。拉麵彈牙, 口感佳, 但又唔會覺得難消化。溫泉蛋黃做到半生熟, 唔錯。塊大紫菜吸收咗麵湯後好味道! 至於义燒同湯底都算合格。聽見中年女侍應同個熟客傾偈, 似乎佢應該係老板娘。原來佢曾經長居日本多年, 可能因此感染咗良好嘅日式待客之道。結論 : The Ramen 係有 heart 嘅拉麵店, 個笑臉係俾佢

結論 : The Ramen 係有 heart 嘅拉麵店, 個笑臉係俾佢哋嘅彈牙拉麵, 溫泉蛋, 超大紫菜, 檸檬清水, 同埋親切嘅服務!
2012-03-29
  • 拉麵
  • 溫泉蛋
  • 超大紫菜
  • 檸檬清水
2012-04-01
今日揸住架車同女友在遊車河,本來諗住去中環九如坊果間江仔記整返碗魚旦粉,點知可能太夜,冇開!但見佢隔離有間拉面鋪,是但去試下啦,但真係估吾到喜出望外,我叫左一碗味噌赤丸拉面,佢個豬骨湯底做得好好,塊日本叉燒簡直正到冇朋友,碗麵上面仲有一個球狀嘅spicy味噌,把味噌撈在湯裡,味道更濃,正,面夠咬口,我覺得同日本有得fight,我女朋友叫左個牛仔骨定食,牛仔骨很juicy,但份量太小,有點不值。仲叫左個自家沙律,感覺有點像日式cesa salad,好特別。飲品方便太小種類,但店內有位略似黃曉明嘅哥仔黎招呼我地,免費沖左杯來自"佢話"日本的日本茶給我們,甘甘地,飲左都幾開胃。今次埋單$230,中環區都算划食,可以再去!
2011-04-29
  • 赤丸味噌拉面,牛仔骨定食,自家沙律
2012-03-02 2 瀏覽
又是Groupon,覺得36超划算,但是......我發現Groupon推的餐廳真的唔算太好。這家的拉麵說不出哪裡不好,就是怪怪地,沒什麼驚喜。湯底有D太過鹹,面太硬但又不是那種有嚼勁的硬,所以不算好吃。一大塊的紫菜,高高的插在碗邊, 是很可愛,我又很喜歡吃紫菜,只有這點好處而已。

這家的拉麵說不出哪裡不好,就是怪怪地,沒什麼驚喜。

2012-03-02
2012-02-13 2 瀏覽
好耐冇去九如坊, 今次去見到有間新的日本拉麵店, 午餐定食拉麵或窩飯再加沙律或湯賣$56, 即管試試!Order了沙律加咖哩肥牛窩飯個沙律都幾大碗, 菜算新鮮, 不過好濕, 明顯未fing乾, 搞到個芝蔴醬的味淡晒主菜嚟啦!! 上枱熱辣辣的確好有氣勢!!咖哩肥牛窩飯用咗真珠米, 但d飯煲得太濕太爛另外個咖哩汁少得濟, 可能用鐵板的緣故所以已經揮發咗掛, 食咗半個飯已經冇晒汁lu但牛肉就好有牛肉味, 係唯一可以讚的地方除咗個餐, 我仲想講吓價錢!餐牌寫明$56一個午餐, 但原來埋單要俾加一! 即係$61.6!!!茶都冇杯, 只係清水, 中環區快餐式的午餐都要加一真係少見!我俾$70, 收銀找返$8, 毫子心照唔找....唉, 老老實實寫明$62一個午餐咪算囉, 要俾加一, 條氣有d唔順!
Order了沙律加咖哩肥牛窩飯

主菜嚟啦!! 上枱熱辣辣的確好有氣勢!!
咖哩肥牛窩飯
用咗真珠米, 但d飯煲得太濕太爛

但牛肉就好有牛肉味, 係唯一可以讚的地方

除咗個餐, 我仲想講吓價錢!
我俾$70, 收銀找返$8, 毫子心照唔找....
2012-02-13
1K
2011-11-08 2 瀏覽
除了拉麵以外,這裡還有窩飯可供選擇。今次選取的是黑椒肥牛窩飯。來到枱上時仍是莎莎聲在響着的,很有霸氣,也令飯及食物保持很熱的狀態,很好。牛肉的味道也不錯,黑椒味也不會太濃,是不錯的選擇。
2011-11-07
2011-11-06 8 瀏覽
今天星期天我和BABY一心想來八千代麵坊一嚐他們的拉麵只可惜星期天他們是休息的......我們只好再另覓好去處中環安和里對出便是九如坊剛好有一間拉麵店,正好給了我們一份安慰獎!店內環境,裝修及擺設不錯,令人很有舒服的感覺~泡菜處理不錯,比一般的拉麵店好多了!來到主菜拉麵,雖然不像一風堂選擇麵的軟梗度,但拉麵入口彈牙叉燒做得不錯彼爽口的,豬骨湯底不算濃較為清淡,糖心蛋都做得好好海鮮新鮮而且彼多的有青口,中蝦,帶子,辛辣湯底不太辣很適合港人口味很新鮮的做法,蝦本身已有一丁點咸味,加上煙肉的香口咸香兩者發揮化學作用,不錯!!總結:價錢大眾化,而且食物很快送上一試無妨~
今天星期天我和BABY一心想來八千代麵坊一嚐他們的拉麵

只可惜星期天他們是休息的......
我們只好再另覓好去處
店內環境,裝修及擺設不錯,令人很有舒服的感覺~
泡菜
泡菜處理不錯,比一般的拉麵店好多了!
豬骨湯叉燒拉麵
來到主菜拉麵,雖然不像一風堂選擇麵的軟梗度,但拉麵入口彈牙
辛辣海鮮拉麵
煙肉蝦卷
總結:價錢大眾化,而且食物很快送上一試無妨~
2011-10-03
泡菜