2015-10-27 5584 瀏覽
週一小弟同家人一行四位去食5:30-7:45的放題,因為平啲!我地一入去不需等就入座卡位,可能人少食的關係!坐下就點我喜愛的三文魚(全是魚腩~正!),海膽(今次無苦味,好甜!上次有苦味),青口(熱辣辣,仲有芝士同粟米粒),牛柳粒(無韌),羊架(鬆軟),牛尾(好滑),天婦羅(普普通通),炒雜菜(真是麻麻),飲品叫了杯熱柑桔蜜(開胃),最後是甜品雪糕(居然夾雜着碎冰,且味道一般)總括來說:除了雪糕,其他都算不錯,比上次好食左!
我地一入去不需等就入座卡位,可能人少食的關係!
天婦羅(普普通通),炒雜菜(真是麻麻),
總括來說:除了雪糕,其他都算不錯,比上次好食左!
  • 刺身
  • 羊架
2015-10-25 4088 瀏覽
用頭條日報優惠券7折, 小童免費只收服務費. 一行8人消夜時段9: 00-11:15pm, 起初都擔心咁夜會唔會咩都賣晒, 但去到沒有這個問題, 只要落單就有, 食物供應速度正常, 不太慢, (之前食銅鑼灣松田就麻麻地, 連雪糕都賣晒). 一口牛好正, 牛仔骨普通, 魚生味道及種類OK, 生蝦無咩味, 蝦天婦羅正, 海膽少少地ok. 雪糕美味, 飲品種類唔多. 七折后價錢是可以接受的, 我會再幫襯, 不要用比少少錢要求多多心態幫襯就可以.
題外話/補充資料: 10:30 左右開始問仲有無野加, 好似早左D
2015-10-17
$170 (宵夜)
紀念日
優惠券
2015-10-09 3554 瀏覽
第一次寫食評因為真係覺得好火!因為朋友係中環翻工,所以唸住就佢就去呢間試下。係groupon買左$170一個人既coupon ~但我食6點半個埸要加成80幾蚊服務費。姐係250一個人左右!其實都無所謂只要好食都ok啦!點知三文魚好大雪味,啲uni係任食呀,不過無uni味得個苦字。鵝肝手卷得個肥字。我都試左幾多野下,不過信我啦,無樣得!我真係後悔無去銅鑼灣食,我真係覺得求其me埋眼搵一間放題都好食過佢。信我啦真係好難食好難食! 呢個價錢我$100都唔會俾,仲要250真係癡線!
2015-09-09 4323 瀏覽
位於中環既放題真係比較少搵, 因為本身新界人,多數都係出油尖旺多~但今次會揀呢間係因為媽咪有美安優惠卡, 平日時段有7折, 假日都有8折, 折左每人220左右~就試下啦!其實呢間放題係2年幾前食過一次, 當時係平日晚上,好靜, 全場都冇10枱, 而且印象中係偏貴的.我地book左7:45, 可以食到11:45, 放題黎講都幾長時間~早左15分鐘上到去,諗住報到先, 點知起碼等左5分鐘,D侍應行黎行去都冇人停低幫我地....不停唔該唔該都冇人理,最後佢地receiption枱電話響, 先有個女人埋黎聽電話,聽完即刻同佢報到, 佢就話夠鐘先可以入, 咁係lift口排櫈坐住等,陸陸逐逐多人到達, 成個lift口迫滿哂人,終於等到7:45, 開始入座~有卡位坐! 我地5人行, 有兩個高大大隻仔, 第一次放題坐得咁舒服喎!放題黎講佢剔野食既紙真係少,計埋飲品個張都係得5定6張,不過有D真係有驚喜!竟然有我至愛三文魚籽!! (又至愛~XD)仲要都幾新鮮, 唔係爭X 個d細細粒冇咬口貨色~另外帆立貝壽司又係好得~大大粒~嘩嘩嘩!! 仲有海膽tim!!無限叫無限加!!無臭味~甜的~甜蝦普通~但新鮮~
位於中環既放題真係比較少搵, 因為本身新界人,
多數都係出油尖旺多~
但今次會揀呢間係因為媽咪有美安優惠卡,

其實呢間放題係2年幾前食過一次, 當時係平日晚上,
好靜, 全場都冇10枱, 而且印象中係偏貴的.

早左15分鐘上到去,諗住報到先, 點知起碼等左5分鐘,
陸陸逐逐多人到達, 成個lift口迫滿哂人,
終於等到7:45, 開始入座~

有卡位坐! 我地5人行, 有兩個高大大隻仔,
第一次放題坐得咁舒服喎!

放題黎講佢剔野食既紙真係少,計埋飲品個張都係得5定6張,
不過有D真係有驚喜!
竟然有我至愛三文魚籽!! (又至愛~XD)
仲要都幾新鮮, 唔係爭X 個d細細粒冇咬口貨色~
另外帆立貝壽司又係好得~大大粒~
甜蝦普通~但新鮮~
三文魚肥美~吞拿魚就好似紅得滯..同埋冇咩味道
抖下黎D熟食先~ 雞翼只有芝麻雞翼竟然無鹽燒個隻......
薄燒牛肉有蔥碎響入面包住~唔錯~~
燒魚又係放題至愛, 三文魚鲛同燒鯖魚都大大舊~

總括黎講呢個價錢同呢個位置都可以係市區搵到~
除左三文魚籽軍艦之後其他都係普普通通咁啦~~
2015-08-08
生日
信用卡優惠
  • 三文魚籽軍艦
2015-04-10 12393 瀏覽
Lunch time 搵朋友食飯,早到上左去都即刻有位,等朋友黎到叫左選3樣的set lunch...除左食物外,waiter services就好一般,唔識幫客refill茶水,朋友的order要催成兩次先出到。食物款式就好多啦, MENU都有3大張
2015-03-19
三文魚及笠魚
2015-01-20 13973 瀏覽
位於中環的放題,心想食物不會太差,但原來真的很差,因為不好食,所以都沒有心機拍照,有些食物沒有影到。放題主要就是食刺身和壽司,熟食是其次,但這間店熟食較為好食。刺身有雪味,又無味道,三文魚有根,吞拿魚口感太實,甜蝦係刺身裏最好食。壽司飯很酸,飯搓得不結實,壽司上的刺身是不凍的。刺身壽司沒有再次order,除了甜蝦,其他食過就夠了(1/10)炒蟹(5/10)蟹肉都有少少甜,不過食到蟹殼出面有些生粉。牛肉鍋(7/10)牛肉慢慢浸熟,牛肉口感都算嫩滑,湯是甜,味道算ok。這間店的熟食大多都沒有問題,除了雞軟骨,鵝肝多士。雞軟骨炸粉太多,而且又是無味道。鵝肝是買團購送的,鵝肝煎得太熟,變得好“鞋”口,好難食。最好食的熟食有炸全雞翼,燒蝦,羊架,牛肋骨,炆牛尾。雞翼皮上布滿芝麻,皮炸得又脆又香。燒大蝦,蝦有7吋,而且惹味。羊架,牛肋骨和炆牛尾,全部肉都很“林”身,配料醃得好入味。其餘的抄雜菜,燒冬菇,燒翠玉瓜,天婦羅,拉麵,烏冬,炒飯,這些味道都很正常。松家熟食款食很多,不過甜品只有雪糕。這種質素竟然可以在中環,所以會有些失望,不會再去這間店了。
放題主要就是食刺身壽司,熟食是其次,但這間店熟食較為好食。
炒蟹
炒蟹(5/10)蟹肉都有少少甜,不過食到蟹殼出面有些生粉。

2015-01-18
團購
2015-01-19 11418 瀏覽
做冬家人選擇了松家食放題. 我識左男友3-4年佢從來唔食日本野,都非常鐘意, 過幾日又book再同朋友再食.真估唔到呢間在中環既價錢同銅鑼灣, 旺角, tst既差唔多. 每人$300有找. 野食有驚喜, 例如放題我一定唔會食雞翼, 覺得平時都食到, 但估唔到芝麻雞翼係超超超好食, 食得出係即時炸外翠內軟仲熱辣辣. 仲有得任飲Asahi超抵, 我地5個人飲左27罐.另外好少放題有生帶子寿司, 但食左兩次飯都太軟, 但我鐘意軟所以都ok. 個海鮮粥都唔錯最後就係任食既雪糕. 仲有綠茶味. 比得上haagen dazs既綠茶味雪糕. 平時haagen細杯平既都要$26杯... 總結係抵食又靚食材! 要再食再食

仲有得任飲Asahi超抵, 我地5個人飲左27罐.

個海鮮粥都唔錯

總結係抵食又靚食材! 要再食再食
2014-12-20
團年飯
  • 刺身
  • 雪糕
  • 芝麻雞翼
  • 生帶子寿司
同老公瞓到癲咗, 一起身啱哂松家第一場放題時段5:15pm至7:30pm~ 每位$228 + 10%~ 食放題每次唔會特別期望d乜~ 松家嘅放題值得一讚上菜好快, 但可惜無串燒~刺身(只叫咗三文魚同鲍片)切侍得厚身同新鮮~熟食特別鍾意牛肋骨同鷄絲翅, 叫咗好多次~ 鷄絲翅雖然只係碗仔翅(無翅), 但好足料!! 牛肋骨都煑得好好味, 又多肉~ 另外, 蕃薯天婦羅, 芝麻鷄翼同蒜蓉包都好味, 好脆, 好厚身~壽司花之戀好味同新鮮; 鵝肝手卷d鵝肝都ok, 特別一讚d紫菜好脆好爽口咁上~熟食青口唔ok, 一咬好似有沙, 又無味; 所謂黑毛豬細塊同普通豬一樣~飲品有菊蜜和柑吉蜜, 非常好, 適合最近轉冷潤下喉~雪糕有芝麻, 芒果, 綠茶和曲奇味~總括食物, 服務和環境坐得ok(無大x屋咁迫), 但我寧願加多幾十蚊去大x屋有埋串燒~

松家嘅放題值得一讚上菜好快, 但可惜無串燒~

刺身(只叫咗三文魚同鲍片)切侍得厚身同新鮮~

飲品有菊蜜和柑吉蜜, 非常好, 適合最近轉冷潤下喉~

雪糕有芝麻, 芒果, 綠茶和曲奇味~

2014-12-07
  • 牛仔骨
  • 碗仔翅
  • 花之戀
  • 天婦羅
2014-11-27 10736 瀏覽
對松家依間野好失望,失望到要上黎寫食評。食物方面:刺身選擇唔多,個晚連吞拿魚都無,但尚算新鮮。但最後一輪的刺身,三文魚竟然有骨。那晚只叫了帶子配蟹糕壽司,好好味,帶子好鮮甜,可媲美外面十幾蚊一件的。鐡板燒,試左安格斯薄燒牛肉,唔太欣賞,牛肉內會包了蒜蓉同葱,咁做完全遮蓋了本身的牛肉味,完全食不出係安格斯。香草羊扒味道ok, 但好乾, 唔夠juicy。牛仔骨好好食,應係全場最好食的熟食。煎得剛剛好,牛肉味重,唔老,一咬落去仲有汁。炸物方面, 要提提大家的係如果你一張下單紙係點幾樣炸物,餐廳只會比其中一款配炸物的汁。所以最好一張下單紙只選一款炸物。炸吉列蠔唔錯,個皮唔太厚,唔會係出面批發急凍的已炸蠔,咬落鬆脆,值得一試。服務方面:上菜同收碟係快,但款式少(冇芝士年糕、呑拿魚,蟹粥變雞粥,食客入去前唔講,坐低先講),食物質素一般,漏單,服務超級差!每次落單d 侍應都係黑面收單,d 語氣...嘩,真係辛苦晒,我地入黎你地係咪覺得我地唔應該落單?我唔係話做服務性行業一定要四萬咁口,但我地去食飯唔係去受氣囉。個時段食到九點完。八點半話last order,之後叫我地埋單先,咁都合理;但係八點五十分
對松家依間野好失望,失望到要上黎寫食評。
食物方面:
香草羊扒味道ok, 但好乾, 唔夠juicy。
服務方面:
個時段食到九點完。八點半話last order,之後叫我地埋單先,咁都合理;但係八點五十分開始,十分鐘內態度奇差咁同我地講就快夠鐘要走,講左四次,係四次!未到九點囉唔該。係咪俾左錢就唔係客?
依個價錢,市面上有好多更好既選擇。
冇下次,唔會再去。
題外話/補充資料: 服務同抵食一分都唔值,只為附合提交食評既要求。
2014-11-21
  • 牛仔骨
2014-10-01 13148 瀏覽
「松家日本料理」,整體食物水準令人眼前一亮,我給相當高的評價刺身方面非常新鮮,手握壽司亦有驚喜,我喜歡那黑松露帶子壽司,又鮮又香:軟殼蟹手卷即叫即製,紫菜仍是脆卜卜,餡料的份量多,飯的份量少,不會令你吃得太飽:燒牛肉及燒大蝦有驚喜,夠焦香,蝦的用料也新鮮及大隻,的確不錯吃:天婦羅亦做得非常出色,鬆脆而不油膩,用料靚,大家都激讚:我很喜歡這個「日式炆牛尾」,帶半筋半肉,入味啊:蕎麥面,烏冬面,炒烏冬也正正常常:唯一比較不理想的是炸物,有點 overall 了:這個似不似海膽?其實是芒果雪糕!「松家」整體食物質素出色,服務也不錯,我們吃得很爽!
天婦羅亦做得非常出色,鬆脆而不油膩,用料靚,大家都激讚:
我很喜歡這個「日式炆牛尾」,帶半筋半肉,入味啊:
蕎麥面,烏冬面,炒烏冬也正正常常:
唯一比較不理想的是炸物,有點 overall 了:
這個似不似海膽?其實是芒果雪糕!
「松家」整體食物質素出色,服務也不錯,我們吃得很爽!

2014-07-16
  • 日式炆牛尾
  • 天婦羅
  • 燒牛肉
  • 軟殼蟹手卷
  • 手握壽司
2014-09-05 11830 瀏覽
一行8 人去試食下呢間松家放題, 應該係松屋既高級板, 有得升GRADE食鵝肝, 不過我地冇升環境算舒服, 食物味道同價錢成正比燒牛肉, OK, 燒魚都夠滑不錯, 刺身普遍新鮮, 好似劍魚, 八爪魚甘都係不錯不過天婦羅就炸得比較差好林
環境算舒服, 食物味道同價錢成正比
不過天婦羅就炸得比較差好林

燒牛肉
蝦天婦羅
燒雪魚
刺身
2014-03-17
2014-08-22 12311 瀏覽
之前親戚見到團購網上有松家日式放題的優惠便提議購買作生日飯,我一向對放題不太感興趣,因為始終不像自助餐般能自由進出座位拿食物,而且食物質素非常浮動,但放題勝在日式料理選擇多,適合一家大小不同口味呢!我們訂了周六的晚餐時段,是日沒有因吃放題而空掉肚子。甫進松家,其紫黑色的閃亮設計頓時使人想起卡拉OK房!我們一行九人被安排到長桌的位置。坐下不久便開始點食物,大概可以分為刺身壽司、炸物、熟食、小食、雪糕類。最吸引的當然是刺身壽司吧!聽說和牛壽司是必吃之選,但味道一般,牛肉質地有點韌,但值得一讚的是壽司飯算鬆軟且份量適中。而刺身方面選擇不多,我們選了大路的三文魚、吞拿魚、甜蝦等,刺身肉質鮮美,放題水準來說有驚喜,當中三文魚最受歡迎,嘻嘻。炸物方面點了天婦羅、炸雞等,天婦羅的天婦羅粉太厚,吃的時候感覺都在吃粉。而小吃則有枝豆、煎魚等,煎魚比想像中好吃,肉質尚算嫩滑。還有其他小吃,不過普遍水準一般般,而且份量控制得麻麻,好像雞軟骨竟然只來五粒。是日還送了鵝肝多士,但吸引力麻麻,普遍長輩們都不太敢吃,鵝肝非常熱辣,可惜底下的多士質感稍乾硬,有點難咬。最後當然少不了以雪糕作結!點了曲奇配抹茶,正常水準

我們訂了周六的晚餐時段,是日沒有因吃放題而空掉肚子。
甫進松家,其紫黑色的閃亮設計頓時使人想起卡拉OK房!
我們一行九人被安排到長桌的位置。
而小吃則有枝豆、煎魚等,煎魚比想像中好吃,肉質尚算嫩滑。
最後當然少不了以雪糕作結!
點了曲奇配抹茶,正常水準。

總結其水準不過不失,即使團購後價格其實跟其他日式放題相若,不算便宜,加上沒有特別吸引之處,嚐一次便夠了。
題外話/補充資料: 聽妹妹說其洗手間衛生環境很差,希望店方可以好好改善。
2014-08-09
2014-08-13 10097 瀏覽
食完後感覺是不會再來第二次。刺身不新鮮,好似之前師兄嗰D咁,霉霉霉霉霉霉,一D都吾凍。又系無餃子,蟹粥變雞粥 。種類相比其他價錢相約的放題真係少好多,留單嚴重。四周圍的聲浪的回傳令人煩擾。
食完後感覺是不會再來第二次。

刺身不新鮮,好似之前師兄嗰D咁,霉霉霉霉霉霉,一D都吾凍。

又系無餃子,蟹粥變雞粥 。

種類相比其他價錢相約的放題真係少好多,留單嚴重。

四周圍的聲浪的回傳令人煩擾。
2014-08-12
2014-08-05 9860 瀏覽
在GROUPON 看到在中環區有日式放題, 只係二百幾蚊一位, 抱著一試無妨的心態。食完後感覺是不會再來第二次。食物方面: 有刺身, SUSHI, 卷物, 燒物, 麵/鳥冬, 小食。種類相比其他價錢相約的放題真係算少, 每樣的選項不超過十種食物, 飲品也只包一杯。每位會送一客海膽手卷同鵝肝多士,  海膽手卷還可以, 但鵝肝多士好難食, 塊鵝肝的質感好奇怪, 食咗一啖我地就放棄了。刺身尚算新鮮, 有三文魚, 立魚, 甜蝦, 馬刀貝, 希靈魚, 吞拿魚, 鮑片。 燒物方面就係大路的牛仔骨, 牛舌 , 魷魚, 燒菜類等等, 除牛舌有點腥好難吃了之外, 其他熱食的水準都OK。是晚我地係食第一輪的晚餐時間, 但有幾樣食物都冇, 蟹粥就變咗做雞粥....總括而言, 一定食得飽, 但不要期望質素好.....

總括而言, 一定食得飽, 但不要期望質素好.....

題外話/補充資料: 餐廳裡有好幾位侍應生的態度都頗為惡劣, 全程黑口黑面, 上菜是就咁唔出聲求其"啪"一聲放在枱面, 都幾冇禮貌..........
2014-08-04
團購
  • 沒有
2014-08-01 7829 瀏覽
好耐無去松家食放題, 最鍾意食呢到既甜虾, 於是就打電話book 枱, 即日打去都book 到happy hour 時間. 去到就通知, 無餃子同蟹粥變雞粥.  坐低就喇喇林叫甜虾刺身, 點知...好失望, 收到蝶嘢已經覺唔好樣, 食落就霉duck duck, 跟住叫咗換啦, 換到返嚟個樣都係咁上下樣衰, 侍應就話喇...已經換咗第二批比你地架喇, 如果都係唔得即係全部都唔得, 咁你地就唔好叫呢樣喇.  吓...咁唔通淨飲? 跟住叫咗其他 :牛油帶子 : un D 囉, 有牛油味.馬都背, 希露魚, 油甘魚 : ok.羊扒 : 件扒好瘦無肥肉, 所以幾 un 下又唔滑, 但無"蘇"味.枝豆 : 暖暖地, OK.帶子蟹糕壽司 : 舊飯OK, 帶子好"林"下一D都唔爽, 無牙去食都無問題.蒜蓉虾 : 蒜蓉味不錯, 係D肉"似"殼啫蟹子沙律 : 不過不失翠肉瓜 : 好食七味魷魚鬚 : 麻麻地三文魚鮫 : 一件OK, 一件又乾又鞋, 但好多肉.天婦羅虾芒果卷 : 唉...等咗好耐先嚟, 仲要內外都咁"林", 都唔知放咗係到幾耐.玻璃虾壽司 : 都係舊飯ok, 只虾係近白色多過半透明色而且又"林
, 點知...好失望
.  吓...咁唔通淨飲?

跟住叫咗其他 :

牛油帶子 : un D 囉
, 有牛油味.
馬都背, 希露魚, 油甘魚 : ok.
羊扒 : 件扒好瘦無肥肉, 所以幾 un 下又唔滑
, 但無"蘇"味.
枝豆 : 暖暖地, OK.
帶子蟹糕壽司 : 舊飯OK, 帶子好"林"下一D都唔爽
, 無牙去食都無問題.
蒜蓉虾 : 蒜蓉味不錯, 係D肉"似"殼啫
蟹子沙律 : 不過不失
翠肉瓜 : 好食

七味魷魚鬚 : 麻麻地
三文魚鮫 : 一件OK, 一件又乾又鞋
, 但好多肉.
, 都唔知放咗係到幾耐.
玻璃虾壽司 : 都係舊飯ok, 只虾係近白色多過半透明色而且又"林"
, 一D都唔玻璃.

以前好鍾意呢間放題架, 又好食服務又好, 而家就少一間選擇咯.
甜虾刺身
2014-07-31