2015-08-17 4418 瀏覽
下午出到尖沙咀,想搵個地方食下野之後, 可以靜靜地咁坐低傾野,呢度係一個唔錯既選擇.下午時段理應會好多人食lunch, 呢度地方細細應該好快坐滿.但事實又唔係喎, 又或者呢間餐廳既位置較隱閉, 所以唔易發現.簡單點左兩款lunch set~好快職員送上麵包籃黎, 麵包熱辣辣, 好軟熟, 加入牛油食更加香滑~前菜有Parma Ham Salad 同 南瓜湯湯好濃郁, 杰度十足, 真枓實料.沙律份量雖然少, 不過亦做得好出色, 菜類很爽脆新鮮, 加埋Parma Ham食, 好開胃.主菜:辣肉腸蕃茄意大利粉 $88肉腸既質感好似中國人既臘腸口感, 食落好甘香有趙口, 唔係普通廚師腸HEA你~蕃茄醬夠濃夠酸, 我最鐘意!蟹肉意大利飯 $98上面有軟穀蟹, 下層有好creamy既意大利飯, 飯入面亦有蟹肉碎, 不過味道稍為淡了一點.餐飲要一杯Americano, 即係咖啡啫~~附上一小壺熱奶, 自斟自飲, 隨意調較個人喜好! 另外再加$20要一件栗子蛋糕蛋糕本身好鬆軟, 栗子蓉也很幼滑, 味道不錯喔~
呢度係一個唔錯既選擇.

簡單點左兩款lunch set~
好快職員送上麵包籃黎,
麵包熱辣辣, 好軟熟, 加入牛油食更加香滑~
前菜有Parma Ham Salad 同 南瓜湯
湯好濃郁, 杰度十足, 真枓實料.
主菜:
辣肉腸蕃茄意大利粉 $88
蕃茄醬夠濃夠酸, 我最鐘意!

蟹肉意大利飯 $98
餐飲要一杯Americano, 即係咖啡啫~~
附上一小壺熱奶, 自斟自飲, 隨意調較個人喜好!
餐飲
另外再加$20要一件栗子蛋糕
栗子蛋糕
蛋糕本身好鬆軟, 栗子蓉也很幼滑, 味道不錯喔~

2015-08-12
2015-07-19 3627 瀏覽
在這兒午餐,星期六下午,人不算多,環境算清靜。午餐選擇少,只有四款,我點了Parma Ham沙律配蟹肉意大利飯。餐前麵包煙韌,麥味香濃。Parma Ham沙律賣相不俗,Parma Ham質感軟滑,沙律菜新鮮爽脆,配了果醋更感滋味。蟹肉意大利飯用忌廉汁烹煮,但汁液不夠濃郁,味道太清淡。飯粒未達到外軟內硬的口感。配了青瓜以及黃車厘茄等配菜,顏色豐富。服務員人手不足,顯得有點應接不暇。

在這兒午餐,星期六下午,人不算多,環境算清靜。

餐前麵包煙韌,麥味香濃。

服務員人手不足,顯得有點應接不暇。
2015-07-18
2015-06-12 3707 瀏覽
It has been a while since my last visit, the food and atmosphere were so good that I decided to re-visit on my b/day last night. But my friend and I were very shocked to the terrible food !  With that price, it's totally not value for money.  *The bread was hard, chewy and tasteless, seems it had been done for a week. *So little dressing for Cesar salad and the veggie were not fresh. *The so called grilled baby ribs is Chef's recommendation on the menu. But it is not grilled. I know how to cook

*The so called grilled baby ribs is Chef's recommendation on the menu. But it is not grilled. I know how to cook so I can tell from the taste and texture that the Chef boil the ribs to cook, then put into oven to just make it hot with the sauce. That's why they were, again, tasteless and dry, and the taste of the sauce was weird. They dare to charge $188 for the ribs with such quality.
With this price, I can get a finger-licking one in Ruby Tuesday.

There were only 4 tables at 8pm last night, I am sure the restaurant is kicking away the customers. No heart, no quality, it's hopeless.
2015-06-11
2015-03-24 4176 瀏覽
約咗友人K12:00食lunch行街飲啡食cake,點知11:55先起身-即刻刷牙洗面沖涼飲藥水倒瀉抹地飛的-結果12:45出到尖沙咀餐廳坐低,我都覺得係神助。要咗個西蘭花湯,菜蓉豐富,可以再creamy啲,但餐廳週+自我延伸,食咗好多餐,而家清清地反而幾啱我。鮮蝦意大利飯半生熟,茄味自然,蝦爽口惟鮮味稍遜,味道幾平衡水準不俗。餐飲可選latte仲有拉花,奶泡幾綿密夠啡味,就算比幾十蚊都未必有水準,個餐百幾蚊,餐飲嚟講係滿分。整體味道唔錯,可以再去。

整體味道唔錯,可以再去。
2015-03-15
2015-02-10 4368 瀏覽
又係搵食嘅時間,出到尖沙咀想搵啲坐得舒服嘅餐廳,最好梗係食All day breakfast 啦~但係去到K11,食過agnes B,不如搵第二間試吓,就到咗Kitchen M。佢間嘢都算幾入,要啲時間搵一搵,但同時都係一個優點,因為冇乜人。我哋miss 咗佢嘅早或者午餐,畀我揀嘅餐牌已經係tea,冇我想要嘅All day breakfast,佢係意粉為主,我哋叫咗一個Fish n chip 同一個mini pizza。佢個Fish n chip 唔係話好大。啲魚都係魚手指咁,如果同類型餐廳嘅朋友應該知道咩叫大份,但或者佢係Tea 啦,所以唔大都可以係一個原因。但係薯角真係正,個人認為好過薯條好多。唔錯嘅pizza,mini size ,都係果句,啱晒tea time。薄皮有晒來佬感覺。我個人覺得星期六日食呢啲嘢咖啡先係主菜,呢杯cappuccino不過不失,唔係話太濃,份量正常。milk foam 如果再rich 啲會覺得好啲,因為已經唔濃,變相好似冇咩突別。總結呢間嘢可以係大家行街前或中食嘢,係商場入面環境有保證,但價錢唔係平,expect 個質素可以進步。由其同一商場有其他caf
Fish n chip
但係薯角真係正,個人認為好過薯條好多。
mini pizza

總結呢間嘢可以係大家行街前或中食嘢,係商場入面環境有保證,但價錢唔係平,expect 個質素可以進步。由其同一商場有其他cafe,已經offer 咗地方畀visitor 坐低飲杯嘢,要有啲gimmick 先吸到人。
2015-02-07
  • mini pizza
相約姊妹們食晚餐, 黎到K11既Kitchen M餐廳比較難搵, 位於商場暗角Set dinner 唔吸引, 所以散叫. 叫左: (1) 香煎海鮮餅伴菜沙律----兩塊海鮮餅煎得外脆, 口感彈牙, 味道可以. 伴菜沙律極之小, 不如個菜式改叫做香煎海鮮餅吧!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 當我地剛拿走兩塊海鮮餅, 侍應就問都無問就收起我地珍貴既伴菜沙律. 之後我地同侍應講番就俾番正常份量既伴菜沙律(2) 香煎深海鮮帶子炒橄欖油蒜片紅椒扁意粉 $138-------帶子唔腥, 口感正常, 意粉彈牙, 整體味道好辣, 有d重手(3) 燒香草法國春雞(1 隻), 炒青菜, 薯角  $148---------- 春雞肉質唔鞋, 味道正常(4) Baby Back Ribs with Apple Sauce (豬肋骨配蘋果醬)-------豬肋骨肉又鞋又乾,肉又無汁沾, 無味道可言, 垃圾豬肋骨其實係配蘋果沙律唔係醬, 沙律普通總結:食物水準不一, 價錢唔值
相約姊妹們食晚餐, 黎到K11既Kitchen M
餐廳比較難搵, 位於商場暗角
Set dinner 唔吸引, 所以散叫.

叫左:
. 之後我地同侍應講番就俾番正常份量既伴菜沙律
(2) 香煎深海鮮帶子炒橄欖油蒜片紅椒扁意粉 $138
香煎深海鮮帶子炒橄欖油蒜片紅椒扁意粉 $138
-- 春雞肉質唔鞋, 味道正常
燒香草法國春雞(1 隻), 炒青菜, 薯角 $148
豬肋骨其實係配蘋果沙律唔係醬, 沙律普通
總結:食物水準不一, 價錢唔值

2014-12-17
2014-11-07 5895 瀏覽
放工後相約了數位良久未見的同事閒談聚餐,因大家辦公室分隔兩岸,最後決定在交通方便的尖沙咀用餐。小弟剛好要到K11買點東西,順理成章在同一商場尋找美食。Kitchen M 位於商場一樓,入口潛藏商舖當中,不容易找。走過餐廳門口,店內陳設一覽無遺。餐廳地方不大,以簡約白色裝潢作主調,予人輕鬆悠閒的感覺。在餐廳盡處,設有一酒吧,供應各式酒品。除大餐牌外,餐廳亦有數款套餐供應,五道菜的晚膳取價二百餘元起。是日指定紅白餐酒有買一送一優惠,六十元兩杯都算實惠。前菜小吃三選一,可選香煎海鮮餅、生牛肉片或蟹肉沙律。選定香煎海鮮餅,成品厚身比預期大件,外層煎至金黃帶脆,甚為香口,煎餅餡料以蝦膠為主,口感彈牙,當中留有少量原整蝦肉於其中,食味不俗。伴碟附上少量雜菜配沙律醬,可減卻煎炸物的上火感覺,亦添一份健康。餐湯選上蘑菇濃湯,湯汁口感都算滑身,質感偏稠。蘑菇香氣力度算上中等,可以一試。主菜香燒豬仔骨伴青蘋果、辣薯角,豬仔骨比平常吃的少了濃郁醬汁,食材天然味道更易彰顯。豬仔骨肉質都算腍身鬆軟,但略為「黐骨」,吃起來有點不便。和海鮮餅一樣,主菜留有少量雜菜沙律,當中更混入一絲絲青蘋果條,酸香味道有助提味開胃

香煎海鮮餅
蘑菇濃湯
主菜香燒豬仔骨伴青蘋果、辣薯角,豬仔骨比平常吃的少了濃郁醬汁,食材天然味道更易彰顯。豬仔骨肉質都算腍身鬆軟,但略為「黐骨」,吃起來有點不便。和海鮮餅一樣,主菜留有少量雜菜沙律,當中更混入一絲絲青蘋果條,酸香味道有助提味開胃。至於辣薯角,辣度並不明顯,多吃較上火,少吃多滋味。
香燒豬仔骨伴青蘋果、辣薯角
是晚精選甜品有檸檬椰絲蛋糕或伯爵茶蛋糕供選擇。伯爵茶蛋糕茶香中規中矩,忌廉滑度普通,蛋糕質感略實。晚餐以意大利泡沫咖啡作結,奶泡心型圖案未算特別精細,咖啡口味偏向輕盈,OK喇!
伯爵茶蛋糕
意大利泡沫咖啡
餐廳美食水準算上合理,用餐環境氣氛悠閒,頗適合三五知己聚餐,或淺嚐三數杯佳釀閒談。

[6/11/2014; Thu]

題外話/補充資料: 商場消費滿五百元(週一至四)可享免費泊車兩小時。
2014-11-06
香煎海鮮餅
2014-09-11 5871 瀏覽
想黎呢間Kitchen M好多次, 12點開始已經陸續有人黎~ 以為佢個地方好幽靜舒適, 點知可能因為間cafe真係細, 好應聲!! ( ̄へ  ̄ ) ! 唔係一邊廚房嘈, 就是BAR枱嘈. 食野既環境唔得安寧. 加上waiter們好像太young, 佢地唔行緊"自動波"既~~~ 如果餐廳無人, 環境都會唔錯,  佢既裝修好簡潔,木色枱和椅,加入白色牆壁,白色空間,構成一室清新光爽的效果,又不過於冰冷,更易於吸收玻璃窗外的晨光。 Order 左2個LUNCHSET食唔飽,一個沙律一個湯. 個蝦沙律有3塊半件蝦, 嚇壞了<黃帝B>, 味道一般唔難食但又唔算突出囉。南瓜湯是暖的, 有著甜甜地而淡的南瓜味.<黃帝B>要左RIBEYE, 我就ORDER左Beacon with cheese 意粉。 塊RIBEYE話7成, 出來血淋淋, 叫waiter妹妹再"辣一辣"佢都係血淋淋, 得塊Steak同幾條菜,份量對於男士會唔夠, 男友一路食一路彈份量真係少得可憐, 肉質又"UN" , 見住佢食得好痛苦咁。 。。。 我意粉都係一般"鹹", 看似好多, 其實都唔飽~ 都係

Order 左2個LUNCHSET食唔飽,一個沙律一個湯.

塊RIBEYE話7成, 出來血淋淋, 叫waiter妹妹再"辣一辣"佢都係血淋淋, 得塊Steak同幾條菜,份量對於男士會唔夠, 男友一路食一路彈份量真係少得可憐, 肉質又"UN" , 見住佢食得好痛苦咁。 。。。 我意粉都係一般"鹹", 看似好多, 其實都唔飽~ 都係俾D意粉汁頂一頂肚。

整體而言, 俾我印象唔好, 不會再來,環境食物都係好普通。我地仲要趕住再搵餐廳再食過呢~!
2014-08-30
2014-08-25 5678 瀏覽
餐廳坐落於一時裝店內。雖然毫不起眼,但是卻帶來驚喜。餐廳適合獨個兒或兩、三知己談心及用膳。與朋友相約在這午膳,點了兩客中午套餐。前菜有煙三文魚凱撒沙律及餐湯可供選擇。主菜方面,我們選擇了一客黑松露意式雲吞及一客煎鱸魚配蘆荀、薯蓉。是日餐湯是南瓜湯,南瓜新鮮磨成茸,很鮮甜。麵包是熱烘烘的送上,值得一讚。黑松露意式雲吞的雲吞皮很al dente, 配合濃郁的奶油及黑松露的香,讚。至於煎鱸魚配蘆荀及薯蓉,更是可與5星級酒店媲美。鱸魚煎得剛好,薯蓉亦很香滑。食物水準值得推薦。如服務質素,再可提升,更是完美。

食物水準值得推薦。如服務質素,再可提升,更是完美。
2014-08-23
  • 黑松露意式雲吞
  • 煎鱸魚配蘆荀及薯蓉
2014-08-01 6225 瀏覽
同朋友行街街,週圍搵地方食飯,經過K11就入去搵食,睇緊衫時忽然見到有間餐廳,門口都幾難搵到,見仲有枱於是就決定試呢間。因為我哋無訂枱所以要坐室外,好彩唔太熱,但有陣廚房油塵味,全餐飯就食聞住油塵食。至於食物,我哋無叫SET,叫咗頭盤海鮮餅,一個帶子意粉同牛扒。海鮮餅唔清楚有咩海鮮,味道一般唔難食但又唔算突出。帶子意大利粉份量好少同得一粒帶子,雖然都幾大粒但好似唔抵食。牛扒成數過晒同有啲鞋,感覺唔好。整體而言俾我印象麻麻,環境食物都係好普通。

整體而言俾我印象麻麻,環境食物都係好普通。
海鮮餅
帶子意大利扁麵
安格斯牛扒
2014-05-31
2014-07-27 5148 瀏覽
遇上好天氣,坐在大玻璃旁的二人座用餐,感覺美妙極。面帶微笑的女店員溫馨提示午巿剛過,現只提供下午茶,她真的很細心呢!餐點有意粉、炸魚薯條、蛋糕、薄餅及二人餐供選擇,豐富。意粉的配料不單單只得一款肉及一款菰,實混合多樣化種類,看得出花過心思。配以帶嚼頭的硬身麵條,吃過第一口,自然令人不斷吃下去。炸魚薯條份量之多,足夠二人分享。將炸魚混在粗薯堆中一齊上枱,再加兩款醬料,沒有花巧陳設,就是喜歡它的直接。薯條滋味得更勝魚手指。紐約芝士餅雖沒有濃濃芝士味,但很配合濃香咖啡。能在悠閒下午享用美點,並遇上服務勤快、體貼的兩名店員,就是幸福喔。
2014-07-27
2014-07-25 4454 瀏覽
位於k11商場內,入口有d 難搵,可係地下入或者2樓入。環境唔錯,有戶外位,不過戶外對正大電視,比較"燦眼"。兩個人每人叫個set dinner,約$260~$380不等,有前菜,湯,主食同埋餐飲甜品。有3 塊param ham 配密瓜。密瓜好甜,ham 略位普通,無咩香味。三文魚沙律,沙律牆都撈得唔錯。正常味道。有南瓜湯同龍蝦湯,穩陣起見揀左龍蝦湯,味道ok,不過湯質地較為稀身。海爐魚煎得幾好。面脆入面juicy,配個薯容都好夾。少少鮮茄汁在面調味。另一主食,南瓜帶子意大利飯。味道一般,質地都較為有咬口,但南瓜味一般。帶子無味,一般雪藏貨。可不試這個主菜。很普通的兩件切餅,cheese cake 無芝士味,朱古力蛋糕有假朱古力味。跟餐既就無所謂啦。以呢個價錢既晚餐,尖沙咀仲可以有其他選擇

有3 塊param ham 配密瓜。
密瓜好甜,ham 略位普通,無咩香味。
三文魚沙律,沙律牆都撈得唔錯。正常味道。

以呢個價錢既晚餐,尖沙咀仲可以有其他選擇
2014-07-17 3929 瀏覽
早幾天已經打電話去 "kitchen M" 訂位, 服務態度還好.當晚到了, 我們一共5人, 發現MENU的價格不算平, 但我們都點了一個PIZZA, 一個BABY PORK RIBS, 一個煎鱸魚, 一個南瓜意大利飯.點完之後, 他們送上暖和的面包, 都好, 夠軟.之後主菜"南瓜意大利飯" 到了....我們都呆左.....點解咁細碟.....真的細的可憐 ( 約我一個拳頭一般大). (味道OK).之後 SMOKED 三交魚PIZZA 到了.....正常啦.(THIN)跟住個RIBS.....好燶...仲要舊舊沒有肉,,主要係食骨... +_+....又乾又”鞋” 十分失望!..而伴碟的薯角份量都好少...仲要唔平. 真的不抵食.最後煎鱸魚...一般....我們決定不會再去...... +_+!!!
點完之後, 他們送上暖和的面包, 都好, 夠軟.
最後煎鱸魚...一般....
我們決定不會再去...... +_+!!!
題外話/補充資料: 因為大家覺得不好食, 又貴,,所以沒有再點, 因此每人先$150. 但平均每人食了一片至兩片PIZZA, 兩件"沒有肉的骨", 兩匙意大利飯, 一個面包, 水, 3 啖魚, 加少兩件薯角.及少少菜...........之後大家換了別的地方, 食好味道甜品補番~~
2014-07-09
  • 沒有
2014-05-27 7083 瀏覽
契女生日,佢比較喜歡食西菜,而我已有兩年沒有在Kitchen M 食晚餐,所以今次約了她及其家人在此慶祝。 一坐低還未落單,侍應已落放下每人一個麵麭的麵麭籃;拎上手,麵麭非常熱辣辣,搽上牛油後咬一口,嘩!外皮香脆,內裏鬆軟,正! 睇完餐牌後,發覺Dinner Set 其實比較低食,四百元內已有前菜、餐湯、主菜、甜品咖啡或茶。我揀的dinner set 包括前菜 - 香煎海鮮餅伴菜沙律雖然係煎餅,但食落唔覺得油腻,還食到啖啖蝦肉及非常鮮甜,我同契女媽咪都想食多一碟的衝動。餐湯 - 羅宋湯這款湯都唔錯,唔會太濃味太油膩及過鹹。主菜 - 香煎意大利海鱸魚伴青菜、薯蓉、蘑菇汁海鱸魚味道唔錯,仍然保持嫩滑及唔會惺,但比較我以前食的海鱸魚,今次魚皮煎得唔夠脆口,有啲失分,但契女都覺得很好味;反而最驚喜的是薯蓉,香滑如奶皇,唔似其他坊間的薯蓉落很重的牛油味,大家一致都喜愛非常。甜品 - 芒果芝士蛋糕 很香的芒果味,但唔會好溜的忌廉芝士,而甜味又很適中,我同契女都很滿意。
麵麭
我揀的dinner set 包括

前菜 - 香煎海鮮餅伴菜沙律
餐湯 - 羅宋湯
這款湯都唔錯,唔會太濃味太油膩及過鹹。
羅宋湯
主菜 - 香煎意大利海鱸魚伴青菜、薯蓉、蘑菇汁
香煎意大利海鱸魚伴青菜、薯蓉、蘑菇汁
甜品 - 芒果芝士蛋糕
芒果芝士蛋糕
題外話/補充資料: 因食客都很多,唔想等位或坐露台位,最好兩個星期前訂位
2014-05-25
麵麭
香煎意大利海鱸魚伴青菜、薯蓉、蘑菇汁
2014-05-06 7195 瀏覽
佛誕日約了朋友嘆舒適的午餐,去到大概1點到,這間餐廳有分上下層,下層主要麵包糕點,上層主要食菜式,人不多,位置亦不多,但環境不錯,坐得都好舒服...這裡食SET LUNCH最平應該一百鬆少少,但係K11黎講應該都差不多吧!SET LUNCH可以俾你揀餐湯或者沙律,我同朋友都揀了煙三文魚凱撒沙律,煙三文魚不多但菜非常甜同爽脆,確係一頓用餐既好開始。因為同朋友傾得太投入,麵包已上了好一會,所以凍唒,但無損佢可口之處,雖然硬硬地,但我覺得都好好食(佢會俾一大舊牛油你,但我覺得兩人SHARE一舊就已足夠,這樣給客人不是不好,但有D兒浪費)。餐飲就叫左兩杯LATTE,好飲,但份量比正常細,唔夠喉!主菜我叫左西蘭花鴨胸意大利粉,佢汁好多(我鍾意),但西蘭花唔算多,但啖啖都有西蘭花味咁先勁...意大利粉做到AL DENTE,但略嫌佢既煙鴨胸煮得過了火,應有既咸味都減少左不少,我一向是濃味人,所以如果再咸少少會好好食...試了朋友既ASSORTED MUSHROOM RISOTTO,菇既份量都算多,飯既質感亦得宜,但奈何我唔好RISOTTO,所以試了一啖罷了...

2014-05-06