2015-05-13 4750 瀏覽
走在旺角,總覺得紛擾。尤其是在毒太陽與廢氣交響合奏的炎夏,爆滿的人、爆滿的喼,到底要走到哪裡才能得到一刻愜意的安寧?這次逃到家樂地庫的18 grams。人在地底,最起碼可與地面的一切說聲byebye你條尾 (暫時)。.週六下午6時,竟然剛有一張2人空枱,唔使等位就入得! . ▼ 鮮魷香辣蒜片欖油炒意粉 ($98) ▼ 味道不錯,魷魚新鮮數量唔算少,蒜香味足,只係以$98計略嫌細碟。. ▼ 鮮製意大利tiramisu ($48) ▼ 好味,都算大件,同平時一早雪好晒一杯杯的好唔同,清楚見到一條條的手指餅。如果上面可以有多啲朱古力粉就好喇!. *在網上search過tiramisu點整,料其實唔平,同埋齋睇已覺極麻煩,整呢件甜品要落好多心機㗎!.▼ 日式焙茶牛奶 ($50) ▼好後悔叫咗「凍」,這壓根兒就是一杯純粹的、沒感情的綠茶粉溝鮮奶……又唔會難飲,但收$50真係完全唔值(熱可能會好飲d)……都係飲返咖啡好過……
週六下午6時,竟然剛有一張2人空枱,唔使等位就入得!
▼ 鮮魷香辣蒜片欖油炒意粉 ($98) ▼
▼ 鮮製意大利tiramisu ($48) ▼
▼ 日式焙茶牛奶 ($50) ▼
2015-05-07 2763 瀏覽
話說我廣華等朋友收工,都晚上7 8點。my fd決定入家樂坊地庫,一心諗住食牛涮鍋,點知等叫飛等好耐,my fd話不如去對面間cafe飲住野等﹐所以就入左去原來呢間cafe要出去買野食野飲。有早餐同意粉等等﹐雖然價錢有少少貴。  員工服務都唔錯,咖啡都好靚同好好飲。朋友叫左cappuccino, 我就叫左mocha。牛涮鍋結果等左3個字先有位

員工服務都唔錯,咖啡都好靚同好好飲。

朋友叫左cappuccino, 我就叫左mocha。

牛涮鍋結果等左3個字先有位
cappuccino
mocha
2015-05-05
cappuccino
mocha
2015-05-06 2138 瀏覽
由於今晚收工要去second_Kill 買鞋,所以比我發掘到好好飲的咖啡同好好味既benedict..本來心情好差,因為我大頭蝦無留意完來second_Kill 星期一係休息,上到去摸門釘心情跌到落谷底 所以想食好好既哄自己開心,落到樓下見到成條街都好多人(好發覺自己有人潮恐懼症) 見到咁多人..邊到都唔想去,就落去家樂坊地庫大食瀛先發覺原來地庫全層都係日本餐廳,有日式打邊爐 有拉麵等等..行到最尾先發覺,原來有間咖啡店...18GRAM18GRAM成日都聽朋友講咖啡好好飲,但自己從未試過,眼見餐牌上都有意粉同飯,就坐底一試佢地係自助形式,一坐底就有店員提示要出去自己點餐,食物餐牌都只有收銀處先可以睇到點知一睇,花多眼亂(選擇恐懼症)所以決定問問店員推介,她介紹了 Egg Benedict(唔知有冇串錯字添),all day breakfast我認真見識少, 原來是流心蛋上配上黃色的芝士汁 味道酸酸地, 十分醒胃,碟內還有小小沙律菜伴旁感覺很開胃!!!咖啡我想試試手沖  Ethiopia 耶加雪夫我要求食完主菜後先上咖啡,店員很細心,留意到我用完餐後,就送上咖啡,不需要我提點就自動

上到去摸門釘心情跌到落谷底

見到咁多人..邊到都唔想去,就落去家樂坊地庫大食瀛
行到最尾先發覺,原來有間咖啡店...18GRAM

點知一睇,花多眼亂(選擇恐懼症)

,all day breakfast
感覺很開胃!!!
咖啡我想試試手沖  Ethiopia 耶加雪夫
不需要我提點就自動有咖啡飲!!
值得一讚 !!!

手沖咖啡送了兩塊小曲奇餅,但食唔落了,因為太飽啦

咖啡師送上咖啡後,仲會講解咖啡味道,仲有張卡仔可以睇(好想拎埋張卡仔走,又唔記得影相
講返咖啡先,味道唔算太特別,感覺似飲緊茶多過咖啡,
但凍左之後味道就好不一樣啦 口感豐富好多,難怪店員話凍左先好飲啦

下次要試試其他咖啡先!!!

題外話/補充資料: 值得一讚,我是個問題多多的人,店員都用心介紹餐牌上的食物, 咖啡餐牌只有英文,對於不悉咖啡的人,是一種大大學問, 女店員細心問客人喜好,再介紹食物同咖啡,大大讚賞我
2015-04-27
  • hand drip
2015-04-27 2364 瀏覽
前晚同朋友簡左呢間18grams食晚餐,入到去都多人食,但坐位幾狹窄,店員服務態度極有問題,好似木口木面冇心做等收工禁,朋友問店員問題好似唔想答禁,未食已經大打折扣,我寧願簡bricklane,仲有佢地係冇menu,要自己出去點菜不過都冇所謂,反正有d England cafe都係禁,點左下面d野食,佢果杯Vienna latte拉花幾令,但味道普通,且份量小之有小,飲幾淡都冇左,我去herbit飲好過,個芝士包係幾香口,算ok,薯絛新鮮即炸唔錯,個benedict其實講真係最好食,拍得上bricklane,但係我想講d野食到左碟都冇隻要我地叫佢地比先有。仲衰過茶餐廳!店員服務有待改進!我寧願你扮笑都好過唔笑
2015-04-08 2566 瀏覽
3.4.2015 Friday五日連假的第一天,獨自到旺角逛逛,然後Tea一Tea 早打算用左張18 Grams $50 coupon,亦一心要試egg benedict + matcha latte !假日關係,3點左右時間已經9成滿座,幸好一個人不難搵位Classic Egg Benedict $78賣相靚靚,手機食先~脹卜破的雞蛋一切開就係流心的蛋黃,配合菠菜、多士一齊食,好味 !salad亦整得唔錯,橄欖油、意大利陳醋的調味恰到好處!Matcha Latte $45簡潔的拉花,賞心悅目~抹茶味香,但不算濃郁,甜度剛剛好~唯份量唔夠喉,想再飲一杯!
3.4.2015 Friday

五日連假的第一天,獨自到旺角逛逛,然後Tea一Tea

假日關係,3點左右時間已經9成滿座,幸好一個人不難搵位
Classic Egg Benedict $78

賣相靚靚,手機食先~
salad亦整得唔錯,橄欖油、意大利陳醋的調味恰到好處!
Matcha Latte $45

簡潔的拉花,賞心悅目~
抹茶味香,但不算濃郁,甜度剛剛好~
唯份量唔夠喉,想再飲一杯!

用餐優惠
現金券
2015-04-02 2321 瀏覽
黎緊就放5日假,今日好holiday mood,lunch對自己好d當然要食餐好啦!去左18 Grams食egg benedict,Lunch hour 都唔係好多人,上菜都好快,我叫左個班尼狄蛋配煙三文魚($92),唔駛加一沙律菜好爽口又夠新鮮,配上黑醋,非常醒胃。poached egg一切開就流出大量蛋汁,而且蛋白又好滑,真係超讚! 煙三文魚咸咸地又甘香,配埋蛋同包,個包既外層仲烤到脆脆地,好豐富。不過如果包埋飲品就會好d lo~~
去左18 Grams食egg benedict,
不過如果包埋飲品就會好d lo~~
2015-04-01
2015-03-17 2823 瀏覽
黎到登打士街,竟然沒有盡情享受街頭小食的打算。相反,心中卻想要品嘗一頓悠閒的下午茶。心血來潮之下,就來到了18 Grams.素聞egg benedict一直也是此餐廳的招牌菜,自然也是我的必點名菜。另外,我們還點了另外下午茶,happy share ma~~~最最最期待的egg benedict率先登場!賣相的確討好,如果hollandaise sauce多一點就更好了! 爽口的沙律配上微酸的黑醋無疑令人食慾大增。好了,是要品嘗主角的時候了。輕輕切開poached egg,美味的蛋漿比預期的少,更重要的是,旁邊的蛋白也不夠滑呢! hollandaise sauce 與蛋漿本應是絕配,但分量不足令期待的egg benedict扣了不少分數。隨之送上的是水煮蛋配牛油果多士~~大概今天的poached egg有點失手了吧,質素比預期中差了一點。雖然濃厚的牛油果醬與三文魚配合得宜,味道不錯,但我個人還是認為水煮蛋才是整碟下午茶的精髓,還是有待改善的。最普通肉醬意粉然是最差的。芝士凝固成塊狀,難以與肉醬及意粉拌勻,意粉煮的時間亦乎尚未足夠。還好,整個下午茶的尾聲能夠以不錯的latte作結。

還好,整個下午茶的尾聲能夠以不錯的latte作結。
2015-03-09
2015-03-03 2953 瀏覽
行完街就係時候歎杯咖啡,經常見這家咖啡館很多人排隊,趁這個時間沒什麼人,就進去試食!有很多咖啡選擇,但不太懂喝,就叫了杯普通的mocha 咖啡,加多一份芝士薯皮。咖啡香濃,拉花也好看;薯皮很香口,但芝士味略淡,可以再多啲芝士味餐廳座位雖然不太寬敞,但勝在有較靜的環境同朋友聊天。

餐廳座位雖然不太寬敞,但勝在有較靜的環境同朋友聊天。
2015-02-16 3145 瀏覽
今天和友人要到深水埗辦事事前就到旺角先醫一醫肚看到食評不錯便來到這裡吃lunch友人點的set lunch因為我没有嚐過所以不作評論但90多元有salad, main course和earl grey tea我點了all day breakfast - aussie breakfast ($100) 没有配任何飲品其實一個all day breakfast 100元也算合理但正常的all day breakfast份量很大但這個不算太大有2塊wheat toast, 蕃茄, 菇, 炒蛋, 煙肉, 茄汁豆和炒蛋除炒蛋十分滑值得一提外其他也平平無奇吃完也没有太大的滿足感
今天和友人要到深水埗辦事
除炒蛋十分滑值得一提外
其他也平平無奇
吃完也没有太大的滿足感
2015-02-05 3366 瀏覽
女友特別鍾意食英式早餐, 無可奈何之下唯有係呢度食啦。 嗌咗一個全日早餐加一個三文魚班尼狄全日早餐冇乜特別, 其實都係D現成嘅材料例如腸仔, 茄汁焗豆 薯條炒蛋同多士。 味道都算唔錯。 份量夠多。三文魚班尼狄 就比較特別, 因為小弟都係第一次食。 個包其實係 麥當勞 豬柳蛋漢堡包個包, 但上邊有蛋漿同三文魚幾match。 食落口覺得味道好豐富, 但份量就真係偏小。 但呢度食嘢有個好處就係唔一定要叫嘢飲, 有免費嘅水供應。 環境就偏小。 未食過嘅可以黎一次.

女友特別鍾意食英式早餐, 無可奈何之下唯有係呢度食啦。

嗌咗一個全日早餐加一個三文魚班尼狄

2013-02-04
2015-01-25 3207 瀏覽
之前在這間18 grams 試過綠茶latte和燉蛋!印象不錯*^O^*而且見到openrice有人試過佢地既Matcha Bread, 好似好吸引。一啖咖啡,一啖蛋糕,實在係一種享受!可惜今天的時間不容許……只能夠外賣,先付賬,等待中,人客好多呀,差不多每檯都叫all day breakfast. 望望在門口外的餐牌,一個澳式all day breakfast都要$100。真的值得?不深究……一件小蛋糕都要等咁耐既?原來係heat左既,有heart!但是番到屋企前涷,打開紙袋入面,有紙巾,膠叉和用小膠盒盛載的紅豆,好可惜,味道係完全不對勁!冇抹茶味道,乾左d ,紅豆不甜又水汪汪咁,不懂得欣賞呢件蛋糕喔……還是green tea latte 和燉蛋好!
5 分鐘 (外賣自取)
2015-01-17 3082 瀏覽
今日行開旺角就search下附近有咩好野食,然後發現左呢間食店係家樂坊地庫既一個角仔。裝修似係樓上cafe但坐位就幾逼同幾熱既。食物其實都幾好味但係呢個位置來說我覺得貴左小小,around $180 2個人,不過英式早餐通常都要啦。講返果兩個早餐先,我同朋友都覺得幾咸既,係有兩塊包算中規中矩,脆脆地又暖,但個熱朱古力就真係..花又唔算靚又唔夠熱
English breakfast
Classic egg Benedict
Hot chocolate
2015-01-05 3012 瀏覽
今天難得可以同家姐到旺角行街,仲要係平日,冇咁多人好好多!行到咁上下,要找個地方抖抖先,經過家樂坊地庫……都有頗多選擇,盡頭有間不錯既cafe 喎!原來係18 grams, 自從它坐落於銅鑼灣一角後,便從openrice得知其咖啡和食物也出色,不時想找個機會拜訪拜訪!可是……店子往往塞滿了食客,之後都忘記了18 grams了……今天又再相遇,而且店子比銅鑼灣大很多,最重要係此時此刻只有數名客人,我和家姐找了個位置坐下,原來要先order的,很開心,竟然有green tea latte.我們各點一杯熱的,再來心心眼!有綠茶燉蛋..原來有埋另一個伯爵茶味架!急不及待食一啖!原來不是熱架……仲以為熱食添。都好好味,不管係抹茶定伯爵茶味,都好香~滑~濃♡♡♡至於杯latte, 又係推介♡♡,好夠抹茶味,味道恰到好處,香滑,細細杯,又有拉花,有heart之作!我們渡過了很開心的一個下午,鬧市中的寧靜……值得回味的食物和飲品♡餐牌尚有很多食物及coffee, 留待下回吧~
餐牌尚有很多食物及coffee, 留待下回吧~
2015-01-02
2015-01-03 2981 瀏覽
新一年頭的第一餐休閒的在旺角閒逛本想吃個意粉的走進家樂坊發現人頭湧湧的餐廳無心插柳下便坐下來慢看慢食了此店採用半招待方式由侍應安排坐位後自行購票美食自然送到你的桌子上了(不過餐單分佈略為不足,客人多時不足應付吧)這主打咖啡外,亦有全日早餐、意粉、意大利飯、前菜和小吃的沒有套餐,招牌咖啡也需要單點的我兩個人點了凱撒沙律、香脆薯角(沒貨變薯條了)和南瓜帶子寬條面另外再點了杯CAPXXXXXNO費用還可以吧 260左右凱撒沙律是跟女友認為最不值的一份因為份量小得可憐感覺想午市套餐的前菜一樣加上具特色的碟子更感精緻的感覺香脆薯條反而喜出望外38元但份量十足新鮮炸起兼滿滿的薯仔肉享受得很..亦是很好的開胃菜或跟朋友聊天首選為我自己的必食推介意粉濃濃的南瓜汁是最欣賞的地方香濃滋味讓我有現打的感覺稀杰度的掌控很好,讓面條都掛上醬汁感覺清新健康帶子當然亦是精華所在輕煎軟滑..為之一震..GOOD咖啡我沒資格說話了但環境舒服..小吃出色是不飲啤酒的朋友聚腳好地方點一杯咖啡,分享幾客小吃,為大家忙亂的生活留下休止符寫意吧
新一年頭的第一餐
休閒的在旺角閒逛
本想吃個意粉的走進家樂坊
發現人頭湧湧的餐廳
無心插柳下便坐下來慢看慢食了

此店採用半招待方式
侍應安排坐位後自行購票
美食自然送到你的桌子上了
(不過餐單分佈略為不足,客人多時不足應付吧)

這主打咖啡外,亦有全日早餐、意粉、意大利飯、前菜和小吃的
沒有套餐,招牌咖啡也需要單點的
另外再點了杯CAPXXXXXNO

享受得很..亦是很好的開胃菜或跟朋友聊天首選
為我自己的必食推介

意粉濃濃的南瓜汁是最欣賞的地方
香濃滋味讓我有現打的感覺
稀杰度的掌控很好,讓面條都掛上醬汁
感覺清新健康
帶子當然亦是精華所在
輕煎軟滑..為之一震..GOOD

咖啡我沒資格說話了
但環境舒服..小吃出色
是不飲啤酒的朋友聚腳好地方
點一杯咖啡,分享幾客小吃,為大家忙亂的生活留下休止符

寫意吧

題外話/補充資料: 下回要試試看澳式早餐~ 看得我「食指大動」呢!
2015-01-01
  • 小吃
瓊華對大家來說充滿兒時的回憶,可惜瓊華正式結業,現在逛街都是一式一樣連鎖商店,真是沈悶!幸好,旺角有幾個商場依然未被大集團吞噬,留有特色的小店,家樂坊就是一個例子。家樂坊的地庫終於完成裝修,並叫「大食瀛」。地庫的「大食瀛」好像開了一段日子,但一直都冇去過,今天就誤打誤撞落左去睇睇!大食瀛都有很多不同類型的菜式,說不定下次可以再來~行左個圈,其他的餐廳都人頭湧湧,剛好18Grams較為少人,看看餐牌都是西式的菜式,我們又不太肚餓,打邊爐這類型今天不太適合我了!所以決定進入大食瀛的18Grams。由於是開放式的茶室,外面太多人,嘈吵聲也無法阻隔。18Grams的木系為主的裝修,加上聖誕時份,刻意也為餐廳稍作佈置,甚有聖誕氣氛。雖然是開放式但18Grams在地庫中的餐廳相當注目,因為地方較窄,在牆邊加上染黑的玻璃,在旺角開店亳無俗氣感覺,反而空間感和時代感並重。放在門口的餐牌盡量放大,讓客人盡量有私隱。下單後店員會為你送上食物,連號碼牌都是木製,相當統一。天氣冷還是點杯熱飲,我點的Hot Mocha,味道都不錯,但拉花像是失敗了的心心?不要緊啦!哈哈,我還是注重食物的味道比較多。朋友正正熱到

朋友正正熱到出汗,決定點杯凍Mocha。
雜菌意大利飯:芝士是意大利飯必備的食物,因此加入表面的兩片芝士,混入雜菌一併煮的雜菌意大利飯帶有濃烈的雜菌味道,而飯較為Creamy,但也不會感到太膩。
帶子南瓜汁寬條麵:細細粒的南瓜粒藏在厚身的寬條麵中,沒有很多南瓜粒但醬汁帶南瓜的味道,比起剛剛的雜菌意大利飯較有膩感,不過也不會太過份。
最滋味的莫過於那三粒肉質結實的帶子,有鮮味之餘,更是啖啖肉,簡直是這道菜的焦點所在!!
芝士墨西哥玉米片:點了這個小食,聊天之選!18Grams的玉米片的份量剛剛好,不會太多不會太少,最適合我們這種喜歡每樣菜式都小吃幾啖的人,點多幾款小食試試也不怕吃不完!
旁邊的醬汁酸酸甜甜,加入番茄和洋蔥條,惹味又開胃!
18Grams的食物價錢合理,食物的味道也不錯,跟朋友一路食一路聊天是個不錯的選擇!

2014-12-13