2019-03-14 356 瀏覽
和同事來這兒吃午餐這兒是沒有午餐餐牌的只有一個推介菜式 全日供應的我們叫了三個餐-馬來沙嗲鴛鴦扒飯 $42上菜的時候被賣相嚇到 不是一塊塊的 是已經切好的 而咖喱亦沒有其他配菜 只是碎扒加咖哩味道也不太好-星洲海南雞飯 $48飯沒有什麼椰香味道 海南雞感覺雞皮多過肉 三色醬齊全 份量比較少 我同事吃完說只飽了一半-雜錦魚露撈檬 $48想不到我這個賣相最正常 只有一塊魚餅 一塊蝦餅 兩塊炸春卷 材料也未免太少 檬粉係黐埋一舊 只有少許炸洋蔥和青瓜餐飲叫了檸檬薏米水 完全只有少許檸檬味 沒有什麼味道這個餐廳可說是少有的嚇到我了
和同事來這兒吃午餐

-雜錦魚露撈檬 $48

餐飲叫了檸檬薏米水 完全只有少許檸檬味 沒有什麼味道

這個餐廳可說是少有的嚇到我了
2019-03-09 117 瀏覽
新蒲崗嘅工業大廈附近都冇咩餐廳咁,行遠啲會多野食揀,但落雨就唔想行咁遠,喺附近搵到間餐廳就食。見到佢呢間食越南野都幾多選擇我地就叫左個香茅沙嗲雙扒飯,啲汁真係有好濃嘅香茅味,我個人就中意食淡少少嘅,不過食食下又覺得啲醬咁整都幾夾,啲扶係已經切好哂比你,好方便,唔洗自己動手🤣同埋叫左個海南雞飯,啲雞肉都幾滑,肉質都唔會乾,仲要少少配菜喺度,係幾開胃嘅食午市會奉送檸檬薏米水,咖啡或茶。檸檬薏米水感覺上都幾養生同健康,有助去水腫,見到唔少人都係叫呢杯野飲。呢度嘅工作人員都好有禮貌,連走嘅時候都會同你打聲招呼,講多兩句再走,感覺有愛呀食野有時唔止係食味道,仲有食感覺架

見到佢呢間食越南野都幾多選擇

香茅沙嗲雙扒飯

海南雞飯

食野有時唔止係食味道,仲有食感覺架
2019-03-08
2019-03-07 89 瀏覽
在家突然肚餓 當然要落樓覓食行到大友街工廠區發現竟然有排餐廳 下午茶仲要幾平幾吸引 係本人最愛嘅越南嘢🇻🇳入到去見人流唔多 所以就慢慢坐坐睇餐牌 最後落左一人一兜share黎試唔同味但係上菜嘅時候發現份量係略小嘅 味道亦都係中規中舉 連自問小鳥胃嘅我都忍唔住去一田加餸
在家突然肚餓 當然要落樓覓食

2018-02-06 1043 瀏覽
如果講難食, 呢間真係新蒲崗數一數二,叫咗個青咖哩雞飯外賣, 悪夢就開始!! 青咖哩不知所謂, 完全唔係青咖哩黎,個樣係黃咖哩嘅顔色, 根本唔知青左去邊度, 食落去你唔好期望有青咖哩味, 就連咖哩味都極之微弱, 冇咖哩香料味, 冇椰汁味, 好難食!!真係未食過禁難食嘅青咖哩!!仲有第一次食咖哩雞飯啲雞係雞扒黎, 佢由頭到尾根本係分開煮, 煮好晒等有人order先再決定淋邊隻咖哩汁, 真係犀利, 同碟頭飯嘅運作模式一樣。完全唔掂呢間野, 好少寫食評, 呢間禁大穫真係花幾分鐘時間都要寫。
如果講難食, 呢間真係新蒲崗數一數二,
叫咗個青咖哩雞飯外賣, 悪夢就開始!!
青咖哩不知所謂, 完全唔係青咖哩黎,
個樣係黃咖哩嘅顔色, 根本唔知青左去邊度,
仲有第一次食咖哩雞飯啲雞係雞扒黎,
佢由頭到尾根本係分開煮,
煮好晒等有人order先再決定淋邊隻咖哩汁,
真係犀利, 同碟頭飯嘅運作模式一樣。
外賣自取
2017-12-13 832 瀏覽
新蒲崗想食既都食過,今次就行遠少少發掘下新野食~LUNCH HOUR 唔使等位,好快可以安排入座,為一個鐘頭既LUNCH慳返唔少時間呢間越式工房主打星馬泰食物,今日LUNCH就一於試下個冬蔭公海南雞湯麵麵類可以揀既,今次我揀咗金邊粉,因為要襯返個THAI FEEL~ $46 冬蔭公海南雞金邊粉5分鐘就上枱啦~試一試個湯底無冬蔭公味之餘仲要偏咸,不能稱為冬蔭公,只係個湯底顏色似冬蔭公,真係有失望~雞方面好彩都唔太差,連雞翼都有起到骨而且雞唔會好老,算唔錯。雞既分量亦算合理,所以雞既部分比4粒星~值得一提既係個麵底都算大,所以食完都好飽,收工都唔會餓
新蒲崗想食既都食過,
好快可以安排入座,為一個鐘頭既LUNCH慳返唔少時間

呢間越式工房主打星馬泰食物,
今日LUNCH就一於試下個冬蔭公海南雞湯麵

~

$46 冬蔭公海南雞金邊粉

5分鐘就上枱啦~
試一試個湯底無冬蔭公味之餘仲要偏咸
,不能稱為冬蔭公,
只係個湯底顏色似冬蔭公,真係有失望~

雞方面好彩都唔太差
,連雞翼都有起到骨而且雞唔會好老,
算唔錯。雞既分量亦算合理,所以雞既部分比4粒星

值得一提既係個麵底都算大,
所以食完都好飽,收工都唔會餓
2017-10-31 699 瀏覽
工廠區 巳預計沒有環境可言👉👈但通風真的需要改良 油煙勁到白霧霧🌫🌫呼吸困難🤧 全身味道難接受😷地下濕滑加上了油煙 危險 非常危險食物質數 以色香味 我只能給予 填肚吧唯一讃 只有冰滴咖啡 ☕️
下午茶試吃這店的泰皇紅咖哩牛腩飯,殊不知完全中伏 。。。見到上桌時一碗螢光色的咖哩汁的東西已暗叫不妙,吃下去汁淡而無味,不要說夠不夠辣,連最基本的咖哩味道都完全欠奉,牛腩又少得可憐,白飯也煮得太腍,超級難吃,好失望。總的來說,這是我吃過最難吃的咖哩飯。本以為咖哩是最安全的選擇,且這餐廳標準以東南亞美食為主打,理應不會太差,沒想到結果卻完全強差人意,雖然價格算是相宜,但真心難吃兼失望,以後都好難再次來光顧。
下午茶試吃這店的泰皇紅咖哩牛腩飯,殊不知完全中伏 。。。

2017-09-06
2017-07-29 857 瀏覽
今日同教會姊妹係樓上返學,所以返學前緊係要醫返個肚先啦!門面一啲都唔吸引,但一入到去都幾大,樓底都算高,所以無局促既感覺。不過如果有選擇困難症既食家,要花多少少時間去思考想食乜,午餐都有十幾個餐可供選擇,係咁繁忙既區域都可以煮到咁多款都好犀利!我最後叫左「海南雞喇沙湯檬」,我朋友叫左「火車頭蕃茄湯河」,各送一杯自家制檸檬薏米水👍🏼。我哋仲可以加$6換一項小食❤️不過當兩碗麵黎到時,我哋覺得似車仔麵既感覺🙄佢將啲雞放埋入個碗麵入面,一黎到啲雞件已經係四散,不過喇沙湯底都唔錯的。我朋友果碗蕃茄湯底,鮮茄感覺比較少同埋好甜🤔我朋友就話係淡左啲,我自己就覺得唔多😅小食的話,扎肉就唔建議大家叫因為係炸扎肉片,而春卷係正常的($6/3條)係抵既!因為仲有幾堂要上,我哋都會俾機會佢試多次既,因為性價比較高😛
今日同教會姊妹係樓上返學,所以返學前緊係要醫返個肚先啦!
2017-06-04 522 瀏覽
今日又要到新蒲崗做嘢,上次拍擋帶路食過一次感覺Ok, 今日一支公唔想週圍揾嘢食所以再嚟!叫咗個海南雞飯,雞算多,雞都好滑,個雞配黄薑椰香飯,搭配幾好,但雞有點凉,美中不足海南雞飯無配送雞湯,要自己加個肉骨茶$10元,扣分!鐘意飲藥材湯ok慨,接受唔到最多唔好叫,餐飲加$6叫咗杯三色冰,三色冰红豆綠豆再加啲綠色啫喱物體加椰汁,杯嘢無乜特别,普普通通!午飯時間人超多,地方有點逼,食完速速走,總括係可以嘅,埋單$62. ok慨!

2017-06-02
二人餐竟然無樣好食。。。隻咖哩蟹吾新鮮, d肉好散、好水、離晒殼。蟹殼真係得個殼, 完全無蟹肉, 莫講話有無膏。仲有一樣要提既係。。餐廳有個女性員工服務好態度好差, 食客食咖喱蟹難免食到成手污穢, 餐廳無濕紙巾供應, 食客問可否給一碗暖水洗洗手。 負責人態度好差, 回應: 無! 去厠所洗!其實個問題係厠所要推開餐廳後門既門,共用商場厠所, 仲要用匙卡拍卡厠所開門。試問成手油點樣推門?! 食客話其實佢都係吾想用對油手,整污穢d地方, 但餐廳果一位女性員工keep住以無禮態度,堅持吾俾食客用佢開放式廚房水喉沖一沖洗對手先,堅持要食客出去厠所洗, 連紙巾都吾懂遞上一張。 其實點解要給面口食客睇和俾說話食客聽,佢仲話: 痾爛屎都要衝去厠所啦!實在太過份了!!!! 其實禮貌地拒絕已經可以!
二人餐竟然無樣好食

實在太過份了!!!! 其實禮貌地拒絕已經可以!

2017-05-27
2017-05-08 404 瀏覽
獨自食lunch既日子,選呢間主要原因係價錢超值。今日早左去。午市都未開始,員工仲食緊飯,不過都好親切招呼。Order左一個燒雞黃薑飯半隻燒雞,好抵雞肉雖然未到非常滑既級數,不過亦都唔乾柴,算幾好,配南乳醬,味道洽到好處。黃薑飯好香。仲加配一杯飲品,真心抵食
獨自食lunch既日子,選呢間主要原因係價錢超值。

今日早左去。午市都未開始,員工仲食緊飯,不過都好親切招呼。

Order左一個燒雞黃薑飯

半隻燒雞,好抵

黃薑飯好香。

仲加配一杯飲品,真心抵食

2017-04-26 352 瀏覽
復活節既星期六黎到新蒲崗依D工廠區都幾驚無咩野食, 好彩見到間食越南野既餐廳有開, 就入左去食~入到去, 我地揀左個海南雞飯, 老公既評價係: 唔得!雞無雞味, D 油飯又無味......而我見佢依度有D 好特色既咖哩農夫包, 所以想試下個外型真遜色左少少, 我用刀切開少少麵包沾D咖哩汁, 個包好脆, 咖啡味都幾濃.但食唔到一半已經覺得好咸, 而且我地叫牛肉, 個牛肉都幾硬. 係D 薯仔因為可以吸咸, 所以覺得無咁咸.餐飲叫左凍檸檬茶, 穩陣之選
入到去, 我地揀左個海南雞飯, 老公既評價係: 唔得!
雞無雞味, D 油飯又無味......
而我見佢依度有D 好特色既咖哩農夫包, 所以想試下

係D 薯仔因為可以吸咸, 所以覺得無咁咸.

餐飲叫左凍檸檬茶, 穩陣之選
2017-04-15
2017-04-14 431 瀏覽
泰式原隻鹵水豬脾飯 $48呢個重量級豬脾,就咁睇個size已經大過個拳頭,而且仲好厚身,鹵水汁色澤偏深,味道香濃,帶微甜,豬脾鹵得入味,肉質軟稔配料仲會有幾塊薄薑片,酸酸甜甜又脆口,解膩一流!原來呢個豬脾飯每日限賣十幾隻,一到lunch time就賣哂,所以大家要食嘅話就要趁早啦!
泰式原隻鹵水豬脾飯 $48
配料仲會有幾塊薄薑片,酸酸甜甜又脆口,解膩一流!

2017-04-06 383 瀏覽
今晚有公司課程要到鑽石山上課,放工去到順便同同事去食個晚飯再上課。課室旁剛好係大友街,行了幾間地鋪飯店都係想試下依間越式工房,雖然門口不顯眼 ,但都會見到門面有好多美食的相看,不用等就可以看餐牌點餐了,我就食另類的冬陰公湯麵配雞鎚魚餅同事就叫了一個印尼炒飯。飲料係咸檸七同金桔檸檬。整體來講~冬陰麵好香,熱湯底微微酸~又有紅辣椒,喜愛辣的你可食落口。真係好辣的~記著好好味食物好味,服務滿意同坐位舒適。值得再試其他菜式。
真係好辣的~記著
好好味
食物好味,服務滿意同坐位舒適。值得再試其他菜式。
印尼炒飯
冬陰公湯麵配雞鎚魚餅
2017-04-06
印尼炒飯
冬陰公湯麵配雞鎚魚餅
2017-04-02 405 瀏覽
星期五午餐去咗呢一間越南野食海南雞飯。過返都幾大碟,海南雞都幾多,不過平都好多。過返就係用黃姜粉染咗黃色,唔係間間都係用黃姜粉做嘅,同埋呢個返去有得一陣椰香味,都唔錯。同埋佢俾咗姜蓉,酸薑,同埋刮豉油俾你, 咁你自己鍾意就可以點邊只。雞都幾滑,整個飯都唔錯。不過價錢略貴要$46。