同朋友食完飯諗住去食甜品~ 去左排 ... 排排下發現隔離有間日本甜點 即刻轉軑排隔離... 嘻嘻~ 入面D裝潢都OKAY,有日本FEEL~ 排左一陣就有位~ VERY LUCKY 我地3個1人ORDER1樣野~ 有...店舖推介既原粒蘋果批,3拼(葛軟糍,燒魚仔餅,仲有個個唔記得叫咩名) 另一個唔記得叫咩名~ 但好搞笑~好好玩~呢個就係其中一個唔記得名~ 我地揀左黑糖味~ 好爽口~ 佢有2舊啫喱仔(蒟蒻物體)~ 仲有碗有冰既黑糖水~ 要先將個個啫喱仔放入個木盒仔之後用個個棍仔推會切到一條條咁~推晒落去個碗黑糖水~ 之後有D好似食面咁~ 完全係好味在個糖水~ 其實個個啫喱仔係冇咩味的... 呢個試一次就夠了~之後就係呢個拼盤~ 3拼(葛軟糍,燒魚仔餅,仲有個個唔記得叫咩名) 燒魚仔餅~ 好普通好似出面個D咁~ 冇咩特別~ 跟住葛軟糍~ 呢個係我覺得最好味既野~ 煙煙韌韌~ 又好味~ 我個人認為黑糖味最好味~ 之後個2個盒仔就同之前個個好似~ 又係有冰既糖水~ 但呢個個質地唔一樣~ 呢間野好得意~ 有好多野食都係季節限定~ 我想試既西瓜波波冇得食T~T最後呢個要等既係原粒蘋果批~ 味
同朋友食完飯諗住去食甜品~ 去左排 [天與地豆腐花]... 排排下發現隔離有間日本甜點

最後呢個要等既係原粒蘋果批~ 味道OKAY~ 熱辣辣~ 其實同食開既普通蘋果批一樣~ 佢只係特別在原粒蘋果咁上~
題外話/補充資料: 呢間野其實唔差~ 但佢地D sevice真係差到冇人有~ 長期黑面冇笑容都算~ 好冇禮貌!!!
2013-04-19
$70 (宵夜)
2013-05-11 455 瀏覽
如果想同朋友坐一坐, 傾下計或者想感受下日式懷舊店子的感覺~值得一入~食方面, 不可要求太高了~因為日本甜品的特色, 就是一個字"甜"分別幫襯過兩次~一次食佢出名既焗黃金蘋果....um..苦既..有D失望..而且都唔平....酥皮亦唔夠牛油味, 唔脆....係淋既呢個, 岩個人口味~軟淋淋~好清新~~夏天食消一消暑~過癮下~同朋友坐著~與細緻的裝飾自拍下~又是一個愉快的晚上~
如果想同朋友坐一坐, 傾下計
或者想感受下日式懷舊店子的感覺~
值得一入~

分別幫襯過兩次~

同朋友坐著~與細緻的裝飾自拍下~又是一個愉快的晚上~
2013-04-05 332 瀏覽
回到銅鑼灣,想起還未到訪誠品,決定要去朝聖一下,結果一看又是兩小時,兩人都非常口渴。小妹想起之前和朋友嚐過的瀰月屋,於是帶老公去瘋狂一下(當時已近晚上十一時)!公假前夜鬼都出動了,店子非常熱鬧,大家坐在榻榻米上休息閒聊,好不舒服。店子懷舊,放滿六七十年代的日本家居擺設和海報,氣氛很warm,怪不得生意滔滔。甜品也做得出色,我們要了名物原個焗蘋果批、清閑玉和白桃梳打特飲。蘋果批果然名不虛傳,用上原個蘋果,大小適中,樣子有趣!外層酥皮金黃,咬下去甘香鬆化,蘋果肉加了好朋友肉桂粉,沒完全焗軟,仍保持咬口,這也不止,內裡還釀了滑滑的吉士,一個蘋果兼備了幾個層次的口感,創意味道滿分!蘋果批與清閑玉一濃一淡,是很好的平衡。清閑玉賣相一流,感覺透心涼,每一粒丸子都有新鮮的士多啤梨或菠蘿粒,非常清新,外層不知用魚膠、海藻還是其他材料,口感Q軟,很得女孩子的歡心。至於白桃梳打特飲,太甜了點,但放同味的愛玉,煙煙靭靭,伴甜品吃最好!同場加映-- 納糖芋棒:上次與好友來,覺得名字非常特別,外層的糖面燒得焦香,咬下包著番薯的紫色衣口感煙靭,𥚃面的番薯熱辣香軟,在北風呼呼的日子吃一口,溫暖幸福的感覺湧上心頭!這

這個拍拖紀念日,十分難忘,非常盡興,也累得要命,偶一為之就好
2013-04-03
$62 (宵夜)
  • 蘋果批、納糖芋棒
2013-03-22 231 瀏覽
這是一間賣環境的店舖,裝飾為日本老小店﹣掛滿懷舊海報,椅子上都貼滿日式貼紙~但不明白為何店裡的時間都停在10:10;)當日和3位朋友去瀰月屋作為飯後甜點~叫了四道食物,蘋果批應該是這店招牌食物~賣相特別,不像一般的蘋果批用原個的蘋果制做~但不知是否要保持形狀,蘋果不會太腍,我還是喜歡傳統的蘋果批焗爐調較的熱力足令一部分的蘋果都完全融化雖然外層都有酥皮但不夠鬆化,可能本身期望過多宇治醬抹奶酪燒有特色,但酪燒熱度不足,只是微暖而且太硬!軟一點會較好~抹茶醬足夠沾滿5塊酪燒~有濃濃的抹茶味,但相信使用抹茶雪糕會更優勝森果冰流顏色美麗,但太甜不太好味,只是糖水浸滿蒟蒻啫哩..如果加入果肉應該會好一點三色奶凍是當晚最好的一個甜點,可惜也不是特別出色,因為燉蛋其實沒有太多難度~這款有三種口味: 紅豆,焦糖,芝麻,我比較喜歡焦糖味!因為紅豆和黑芝麻醬都是凍的!這裡的食物好像都只有賣相,味道都不太好~而且價錢又不是便宜實在有很多要改善的地方!如果想生意好一點,應該改善食物的味道~和店員的態度
但不明白為何店裡的時間都停在10:10;)

當日和3位朋友去瀰月屋作為飯後甜點~
叫了四道食物,

應該是這店招牌食物
~賣相特別,不像一般的蘋果批
用原個的蘋果制做~
但不知是否要保持形狀,蘋果不會太腍,
雖然外層都有酥皮但不夠鬆化,可能本身期望過多
宇治醬抹奶酪燒
有特色,但酪燒熱度不足,只是微暖而且太硬!軟一點會較好~
森果冰流
顏色美麗,但太甜
不太好味,只是糖水浸滿蒟蒻啫哩..
如果加入果肉應該會好一點
三色奶凍
是當晚最好的一個甜點,
可惜也不是特別出色,因為燉蛋其實沒有太多難度~
如果想生意好一點,應該改善食物的味道~和店員的態度

題外話/補充資料: 服務,不太好﹣初到時因為等朋友所以兩人只叫了一款甜點,店員即露出不悅的樣子!希望他們的服務會有所善!對客人溫柔一點~香港始終要靠大家維持素質!
2013-03-17
2013-02-18 189 瀏覽
我真係太耐無寫食評, 今日決定要一改惡習, 寫返之前積落的債...呢間野係我男朋友未同我一齊之前食gei....<3已經係2012年8月的事啦........ 真係好耐......><"------------------------------我男朋友 (簡稱: ABB) 係一個好識飲識食的人, 每次出街都係佢諗去邊食野, 呢間都唔例外我記得嗰日ABB 先同我食飯, 再到大坑食nitrogen 雪糕, 再到呢個野食..(其實我已經好飽啦)呢個鋪頭一入到去就好有日本懷舊feel, 牆上的poster 係一啲60,70 年代的廣告, 好特別.有榻榻米 同埋 普通的桌椅....我地就選咗榻榻米^^Menu 就只得一張紙, 一眼睇哂我地嗌咗 "泡泡啤" "西瓜凍" 同埋一杯 "牛奶綠茶""泡泡啤" 包裝上的公仔好樣衰, 我地笑咗勁耐.....xdxd倒出黎真係有好多泡, 一飲落去, 原來只係有氣的蘋果汁 LOL都幾好飲的, 不過諗住飲酒的朋友就唔啱啦"西瓜凍" 係原隻細西瓜上, 西瓜挖空咗, 裡面裝著啲西瓜粒我幾鐘意呢個西瓜仔, 佢係酸酸地, 應該係撒咗啲梅粉.

呢間野係我男朋友未同我一齊之前食gei....<3

有榻榻米 同埋 普通的桌椅....
我地就選咗榻榻米^^

Menu 就只得一張紙, 一眼睇哂

我地嗌咗 "泡泡啤" "西瓜凍" 同埋一杯 "牛奶綠茶"

都幾好飲的, 不過諗住飲酒的朋友就唔啱啦
我幾鐘意呢個西瓜仔, 佢係酸酸地, 應該係撒咗啲梅粉....
但係ABB 就話酸咗少少

至於"牛奶綠茶" 都唔錯架, 幾濃綠茶味的
但唔係話好飲到不得了

總括而言, 呢間甜品鋪值得一去架, 食下日本懷舊氣氛都好

2012-08-23
2013-01-19 69 瀏覽
食甜品 .... 想試呢間好耐,可惜一直未有機會因為地方較為偏遠 ~而今次就有幸係附近食完野,所以就隨便過埋黎搵「瀰月屋」喇 !!! 唔食物住,講下環境先 ~其實內在真係幾日式,搞到我好似去左日本咁,唔錯唔錯 !!!look.... 無論係收銀處還是檯檯櫈櫈,都係滿具日本風的 !!!!一入到店,店員就問想坐 tatami 定係普通檯 ~一場黎到,梗係坐 tatami 啦 ~~~ 同場仲有2位男士,除鞋的速度竟然比我慢......坐低左梗係要睇下餐牌,唔錯唔錯 ~~不過花多眼亂,樣樣都好似好好食,搞到樣樣都好想食 !!!!先黎 round 1 -- 泡泡啤 + 葛軟糍 + 宇治醬抹奶酪燒「泡泡啤」其實係蘋果梳打,都幾甜下..... 真係要分開黎飲,如果唔係會食唔落其他野 ~不過個包裝真係幾得意,佢支支唔同款 (*即係張招紙唔同樣)今次佢俾左支「萬人滿足」過我,哈哈 ~~ 飲完之後又真係幾滿足 ~~「葛軟糍」都幾特別,朋友叫左原味,以為好似荀篛咁,點知又唔係喎....加埋 d 黃豆粉一齊食,越食越滋味啊 !!!!「宇治醬抹奶酪燒」佢黎到我仲以為有雪糕食 (*果兜仔呢....)好彩.....
甜品 .... 想試呢間好耐,可惜一直未有機會
因為地方較為偏遠 ~

唔食物住,講下環境先 ~
其實內在真係幾日式,搞到我好似去左日本咁,唔錯唔錯 !!!

一入到店,店員就問想坐 tatami 定係普通檯 ~
一場黎到,梗係坐 tatami 啦 ~~~

同場仲有2位男士,除鞋的速度竟然比我慢......
坐低左梗係要睇下餐牌,唔錯唔錯 ~~
不過花多眼亂,樣樣都好似好好食,搞到樣樣都好想食 !!!!

不過個包裝真係幾得意,佢支支唔同款 (*即係張招紙唔同樣)

加埋 d 黃豆粉一齊食,越食越滋味啊 !!!!
好彩..... 無為食,無"不"一匙入口食.... 如果唔係,會嘔的....
因為其實佢係抹茶芝士醬,哈哈,係用黎搽係塊格仔餅度食的,不過店員無特別同我地講,
搞到我誤會左,哈哈.... 真係好彩無一匙入口咋 ~~~ XDDD
不過呢個麻麻地,個芝士醬有 d "漏" ..... 係塊格仔餅好味 d ~
再黎 round 2 -- 三色奶凍,一盤有3味,包括紅豆、芝麻同埋薑汁
個人認為「芝麻」好味,因為佢真係好「芝麻」味,個味好重,好正 !!!!
「薑味」就.... 個人麻麻,但如果是「薑味愛好者」呢.... 呢個值得一試,因為都幾薑下 !!!
「紅豆」呢... 相信都用左日本的紅豆蓉,因為都幾起沙 ~ 正 !!!
round 3 -- 蘋果批
呢個蘋果批係原個焗的,焗完出黎有陣蘋果香 ~

食的時候一定會夾埋層酥皮一齊食,如果唔係就會硬係....失去左少少感覺 ~~~
last round -- 花見丸子
呢個推介,真係好食 ~~
其實都係粉團,但係加埋佢外層的焦糖同埋芝麻醬,
加埋咁多樣野就真係好食 ~
下次再去的時候,一定會 encore 呢個 !!!!!

題外話/補充資料: 食滿 $100 有得抽獎,但係好似只係到 2013年1月31日 ~~~ 最多就係 $10 coupon,好過無丫,下次食平 $10 喎 !!!
2013-01-14
  • 花見丸子、蘋果批
2013-01-07 62 瀏覽
好耐冇食,仲好記得上次黎食已經係2年前,今次一再試,令我唔會再黎。食物方面其實有少少退步,個蕃薯湯水成舊蕃薯好似唔熟咁,真係好硬,至於蘋果批都算是KEEP住水準,但係服務真係好差,眼見得3個員工,有兩個負責整甜品,大聲講大聲笑,我知道呢度都唔係高級餐廳好難係安安靜靜,但係另外一個樓面女侍應,態度十分差,全程黑面,態度囂張,應多加改善,令人食得十分不快。
好耐冇食,仲好記得上次黎食已經係2年前,今次一再試,令我唔會再黎。食物方面其實有少少退步,個蕃薯湯水成舊蕃薯好似唔熟咁,真係好硬,至於蘋果批都算是KEEP住水準,但係服務真係好差,眼見得3個員工,有兩個負責整甜品,大聲講大聲笑,我知道呢度都唔係高級餐廳好難係安安靜靜,但係另外一個樓面侍應,態度十分差,全程黑面,態度囂張,應多加改善,令人食得十分不快。
2013-01-03
2012-10-27 82 瀏覽
上周五為好友預祝生日的晚上,在銅鑼灣盛八吃過飯後,便坐叮叮來到天后的瀰月屋吃個甜品。久聞瀰月屋之名,日式榻榻米裝修(其實只有一邊是榻榻米,另一邊則是普通的木檯木椅),加上懷舊海報、達磨等裝飾,像進入日本老店一樣。九時許的周五晚上,高朋滿座,我們仨幸好不用等,很快便可進內,可惜獲分配的不是榻榻米。坐定後,店員提醒我們一小時後便要交檯!(後來十時多也沒有人等位,就沒有催我們交檯了)餐牌的設計別具心思,很有秋天紅葉漫天飛的意境!選擇頗多,最後選了葛軟糍、蘋果批(林檎パイ)和一支泡啤啤(名字好可愛呀~)。上方的瓷製南瓜頭,是放賬單用的。先講泡啤啤,以為是啤酒來的,其實是青蘋果梳打。叫泡啤啤可能是因為倒出來的白色泡多得像啤酒一樣,顏色也幾可亂真。樽上的招紙一邊寫腦病,一邊寫良藥,是為我們這班每日為五斗米折腰的香港人而設的嗎?哈哈!看看附近幾檯食客,原來每瓶泡啤啤的招紙都不一樣,真有夠詼諧的設計。這是葛軟糍,我們選了桃味,說是秋之限定。淡淡的桃味,質感煙韌軟糯,配上旁邊的黃豆粉一起吃,非常清新可口。從前超吃得甜的我,最近口味轉變了,追求感受原始的食味,所以這個葛軟糍非常對我胃口,也推翻了和菓子就是
乾杯!
葛軟糍
這是葛軟糍,我們選了桃味,說是秋之限定。淡淡的桃味,質感煙韌軟糯,配上旁邊的黃豆粉一起吃,非常清新可口。從前超吃得甜的我,最近口味轉變了,追求感受原始的食味,所以這個葛軟糍非常對我胃口,也推翻了和菓子就是一味死甜的印象。
蘋果批
再來是蘋果批,想不到是完整蘋果上,中間的芯當然已經去掉,只剩下果肉加外層酥皮。酥皮是金黃色,非常討好,上檯時也傳出陣陣蘋果香。切開後,果肉柔軟,甜而不膩,與酥皮一同放入口中,滿嘴都是幸福的滋味。唯一可挑剔的是中間的吉士醬,味道太淡,顯得可有可無。

埋單$128,價錢中等,值得再來。希望下次可坐榻榻米,也試試其他如茶巾和瓊脂等特別的和菓子。
2012-10-19
乾杯!
2012-10-13 50 瀏覽
係SaVoye Bistro嘆完法國菜, 10點幾轉場, 行2個街口就去到清風街, 我地今日搵食嘅第2站, 瀰漫日本韻味嘅甜品店--「瀰月屋」!!!嘩!!! 門口好多人等緊位呀!!! 之前上網做資料搜集, d網民又話全晚先得佢地2個客嘅?!! 點算呀而家?!!撥開暖簾, 服務員小妹妹係廚房出菜位飛身撲出, 幫我地登記咗姓氏, 同埋手提電話號碼頭4個數目字作為密碼... 我覺得呢個方法好聰明呀!!! 陳李張王何先生小姐太太呢d稱呼比比皆是, 當踫巧有重複的時候, 必有爭拗... 加咗個密碼的話, 就唔使驚輪到我地果時, 會有人走出o黎冒認啦~查實話全晚先得佢地2個客嘅網民仲話d服務員黑面又唔想做咁, 但係今晚所見又唔係喎... 所以呢... 我都同朋友講, 有時網民寫到天花龍鳳嘅食店, 去到又唔多掂, 反而比網民寫到差到無可再差嘅食店, 去到又OK喎... 搞到我而家都唔敢盡信網民所寫嘅食評, 有時見到d好有特色好想試吓嘅食店, 都會博吓~等候期間, 留意到門外左邊有電子顯示器, 不斷播放招牌菜的照片, 可以揀定食咩, 又可以消磨時間...右邊有1個大玻璃窗, 可以望到餐廳內嘅環境...
招牌暖簾

右邊有1個大玻璃窗, 可以望到餐廳內嘅環境... 咦... 咦... 坐Tatami嘅?!! Oh my god!!! 我今日著婆仔鞋, 冇著襪呀!!! 點算呀?!! 好驚除咗鞋之後會有異味喎!!! 朋友好衰咁笑住話"咪當隔離鋪d榴槤布甸嘅味囉, KeKe"... 激死, 笑唔出, 繼續擔心緊之際, 見到原來右邊係榻榻米, 左邊係正常嘅木枱木櫈, 太好喇, 希望我地可以唔使坐榻榻米啦~

仲未到我地, 繼續擔天望地... 位於天橋底嘅清風街, 以前間中會o黎搵食, 多數都係去留家廚房, 有一段時間冇o黎, 真係變咗好多!!! 多咗好多特色食店, 睇o黎可以同另一半係呢條街再進行一次地毯式搜食!!!

等咗20分鐘, 終於都入得啦!!! 係我想要嘅木枱木櫈位呀, 太好啦!!!

落完單就週圍影吓相... 係咪好似去咗小丸子屋企咁呢... 店內陳設係100%懷舊日本Feel!!!
店內陳設
呢部收音機隨時大年紀過我同你呀!!!
店內陳設
牆上貼滿日式海報, 令我真係覺得自己呢一刻係置身係日本之中...
日式海報
呢個入硬幣嘅粉紅公眾電話唔知係收Yen定收港幣嘅呢, 哈哈哈~
日式海報
店內座無虛席... 大家都好努力影相同埋傾計... 其實我都好想坐Tatami, 下次同另一半再o黎一定要記得著返對襪...
座無虛席
林擒パイ(蘋果批)

-- 即叫即制, 落單後要等15-20分鐘... 我地好好彩, 服務員到廚房落單後通知我地可以即刻有, 我估係有客Order咗又唔等得, 所以走咗啩... 原隻林擒蘋果, 被酥皮全面覆蓋, 外型相當獨特, 連鋪底嘅和紙都靚過人!!! 底部有吉士, 蘋果肉香甜無比, 鬆化嘅酥皮, 1個甜品滿足你3個願望!!! Size特大嘅林擒蘋果, 細食嘅女士們, 可以當正餐食都得喎, 要填飽肚皮絕對綽綽有餘~
葛軟糍

-- 見餐牌有原味、黑糖味、荔枝味(夏之限定), 我以為係1碟有晒3隻味, 原來唔係, 1碟只有1隻味... 考慮咗一陣, 決定要黑糖味, 因為見網友讚佢係日本嘅味道... 口感QQ的, 好冰涼, 味道越食越似蔗糖, 蘸唔蘸綠茶粉都一樣咁好味~ 炎炎夏日食呢個甜品, 超級透心涼~

離開時, 服務員又再飛身撲出幫我地埋單, 並唔似網民所講咁, 全部服務員都唔做o野掛住玩電話, 亦冇黑面吖~

食物味道亦唔似網民所講咁難食啫, 我覺得好味喎~

咁正嘅環境, 係香港都幾難搵到第2間, 我一定會再o黎!!!

$45 (宵夜)
招牌暖簾
座無虛席
葛軟糍
我跟友人共五人, 四人一致在食完呢度既甜品後, 認真話要寫下食評另外一個呢?佢就係介紹我地黎呢間食甜品既"友人"在門外就已經等了很久, 但有趣的是裡面的枱一半都是空的,待應問了我們貴姓, 幾人, 又消失了好吧, 這些都不是重點重點是它的 "招牌菜"我們點了林檎福餅 (蘋果)葛軟米滋迷你西瓜粒焗蘋果批林檎福餅2粒 HK$35樣就靚, 但係味道不濟, 淡而無味, 我想是因為裡面的真正蘋果料實是太少我剛剛有用心看到其他食家的"不甜不膩"的評語我同意, 因為真的沒什麼味道葛軟滋oh my god 這幾粒野HK$39....我自問我們幾人都是入息不低的專業人士都覺這簡直是不可思議的不值這是只是幾粒jelly+椰果混合體每人吃了一兩粒.....不停在討論, 究竟其他枱的客人是否跟我們想的一樣?他們真心覺得好食? 還是不難食就代表好食??還是好像國王的新衣一樣個個都話好食, 無理由自己會覺得唔好食架喎迷你西瓜粒HK$48我不好西瓜, 友人的食評加上全瞇起雙眼的表情, 意見大概如下將一個好好的西瓜加上酸梅汁,感覺似食緊西瓜, 想食西瓜點知唔似又唔係夾我想到的是傳說中的分子料理當中有些jelly椰果混合
另外一個呢?佢就係介紹我地黎呢間食甜品既"友人"

在門外就已經等了很久, 但有趣的是裡面的枱一半都是空的,
待應問了我們貴姓, 幾人, 又消失了

好吧, 這些都不是重點
重點是它的 "招牌菜"

我們點了
林檎福餅 (蘋果)
葛軟米滋
迷你西瓜粒
焗蘋果批

林檎福餅
2粒 HK$35
我剛剛有用心看到其他食家的"不甜不膩"的評語
我同意, 因為真的沒什麼味道

葛軟滋
oh my god 這幾粒野HK$39....
我自問我們幾人都是入息不低的專業人士
都覺這簡直是不可思議的不值
這是只是幾粒jelly+椰果混合體
他們真心覺得好食? 還是不難食就代表好食??
還是好像國王的新衣一樣
個個都話好食, 無理由自己會覺得唔好食架喎

迷你西瓜粒
HK$48
又唔係夾
我想到的是傳說中的分子料理
當中有些jelly椰果混合體
呢個簡直好似配菜一樣, 度度都見到
其中一友人表示, $48可以買到好多個排球咁大既西瓜幾個人食lu,,,, 又好食

最後來的是焗蘋果批
HK$48
因為先前的不愉快經驗, 送來的時候
我用了分子料理的想法
想到了這是個X華月餅裡買的皮蛋酥...像嗎?
果肉已被overcooked, 好好的蘋果就浪費了
裡面的果肉好淋的情況, 還有些吉士醬
完全好似玩緊分子料理咁
也是不太夾... 如果蘋果肉還有味道/咬感的話
吉士醬不是會搶晒蘋果那味道嗎?
不過, 因為E+蘋果冇味, 佢呢個加吉士醬既行為非常聰明.....

我們一直在看旁邊的客人他們的表情
坐榻榻米的那些多數是情侶
有幾枱人都點了一個要自己用工具將d長條既jelly椰果混合體壓出而成的甜品
說穿了, 還是食緊同一個jelly椰果混合體
只係好似加上自己做手的感覺, 形狀不一樣

這裡
如果食賣相 / 店舖的環境, 我比 70/100
但係食物既味道先係重點
賣相 / 環境 唔係令人想再返黎既原因
我都好想呢間店鋪知道
如果唔係你永遠都只係做New customer, 冇人會想再反黎食多次

真的好奇怪
回家看openrice comment 好多都好ga wor
係我地太咀刁定係點...

2012-09-05
  • sorry
2012-09-18 13 瀏覽
下午時候專程來到天后,為的是去妹妹友人推介給妹妹的瀰月屋。人在中環和金鐘之間,而且見瀰月屋不近港鐵站,所以還是乘叮叮方便些...其實係我想來一個電車之旅。電車慢行下差不多用了35分鐘才到站,不過下車後只需行幾分鐘便到餐廳了。揭開門簾彎下身子進入店內,這時間不是食甜品的高鋒期,所以只有三枱食客在進餐。早幾日我已打電話訂位,帶有一束白色染髮的長直黑髮女店員見到我們,我先主動說'我地訂左4點半',她以機械式+無語調+超小聲說'隨便坐......",我見她沒有去查訂位記錄或指引我們實際坐邊度,以免我們坐錯人家訂好的枱,我便再強調"我們訂左位",她都是重覆那一句。那好吧,你沒反應那我自己來吧,我訂位時要求坐榻榻米,這時候有兩個吉出來的榻榻米位,而我認為是全場最正的榻榻米位(即是左右兩旁都放滿日本擺設)的枱上放上個預訂牌,另一張則沒有,我不知有預訂牌那張枱是否我們訂的,但又怕是其他人訂,如果坐到/食到一半先知坐錯就真不好意思啦﹗再望一望,原來那位女店員早早已經走回餐廳裡去了,我們唯有坐這個沒留預訂牌的啦。脫掉鞋子便上榻榻米跪坐,榻榻米沒看到有什麼污積,可以坐得安心。然後看看四周的環境,店子的配套是
小小店子也算舒適
,而我認為是全場最正的榻榻米位
玩味甚濃
然後看看四周的環境,店子的配套是怎麼的模樣,我都從不少食評內的相片中閱覽過了,不過自己都忍不住影一餐﹗
物品平時接觸那麼多的人流,意外是它們的保養還不錯,仍好新淨又乾淨。
不想受罵,點餐一定要讀出中文字呀~
反而餐牌紙的衛生非常不濟,上面黏有不少食物積,紙質也相當"梅"。點餐時我讀上餐牌紙上列出的號碼,長直黑髮女店員即斥責
"d數字唔岩架﹗你讀返d字啦﹗"。[[我心諗:我鬼知道餐紙上的數目字得個字咩,一來怪你們無更新 / 刪除餐牌紙的資料,二來你們沒有在店內 / 餐牌紙上提示點餐要說文字。不過由此證明到這位長直黑髮女店員原來有氣罵人,無氣招呼人
。之旦係野都未食就無啦啦給人惡言,認真無奈了﹗
]]
點了三個甜品分享,分別是原個焗蘋果批$48﹑葛軟米滋(原味)$39以及泡啤啤$28。
之後店員會將單據放在枱上那個小杯子內,最後自行到收銀處埋單便成,是不用收加一。(如果要加一的話我是會非常超級不順氣囉

泡啤啤如同樽裝啤酒一樣,看外表真是呃到下人,哈哈。
而樽上那張招紙的確可愛,是喵來的耶~^.^~事後我看其他食評內的相,原來泡啤啤的招紙樣式也不相同。
招財喵啤XD
樽蓋只是輕輕一扭便打開,不是真正啤酒樽上那片小蓋子。將淡黃色的液體倒進杯子,白色泡泡層即時浮現,視覺更似是一杯啤油﹗
味道帶微弱蘋果味,我覺得似淨飲梳打水,所以試一次便夠。
杯子很細心地被雪凍過,可惜只得一個隻杯跟,即是話,這支啤不可以有第三個分享,因為我們兩個人,一個用隻杯,另一個就要好粗豪咁成支隊了。
我都有問過另一位曲長髮的店員,她說"我地係一支啤只配一個杯"。[[我心諗:什麼條款黎﹖借多個杯都無﹖孤寒到咁淒涼﹖
]]
好玩多過好飲
餐牌紙上寫葛軟米滋--原味﹑黑糖味﹑荔枝味(夏之限定),沒有寫幾選幾,正常以為三種味都有齊。不過落單時,長直黑髮女店員以超細聲加rap問我"你要原味定黑糖味跟荔枝味的﹖"(以我聽到的再加以估計
),本身我想食荔枝味,聽到她咁問就以為只可雙拚,我便答跟原味上。
誰不知原來每碟只有單一的味道,唉,失誤了。都不知是我聽錯,還是怪她說得不明白才好﹗
份量好多,要盡力地食
葛軟米滋的口感煙煙韌韌,帶點彈牙,好似食蒟蒻,味道主要靠沾上的黃豆粉,整體感覺清清地又無甜膩感覺,對於不太愛好食甜品的我,都幾喜歡它。
不甜的甜品
等了廿分鐘的原個焗蘋果批大駕光臨,賣相真是好得,更發出幽幽香氣,剎時誘人﹗
圓碌碌
蘋果已經被分為四件,酥皮包著下,便是蘋果肉,芯已去掉,用了奶皇之類的餡來填補其位置。看到這個層層制作,其實幾花功夫喎。酥皮好香,不太甜,鬆化非常,我們都覺得酥皮比蘋果肉更好食﹗
不知是否焗過或是蘋果質素不好了,我食不出蘋果肉有何味道啊﹖只是淋淋的一舊野...
好吃在酥皮
其實我早早已做好功課,有哂心理準備,知道這裡的服務是眾人所寫到的不好 / 很差,所以整個用餐時間我盡量忍忍忍,沒有即場開火。
其實食物出品真是不錯啦﹗希望老闆加多同留意及培訓員工的質素,縱使餐廳有大賣點,但服務仍是那麼趕客的話,要再來幫襯,我先要加強忍耐力及儲定一身勇氣先喇~
2012-09-15
$57.5
份量好多,要盡力地食
不甜的甜品
圓碌碌
好吃在酥皮
小小店子也算舒適
玩味甚濃
不想受罵,點餐一定要讀出中文字呀~
招財喵啤XD
  • 蘋果批
九月十二日 晴天在大坑食完一餐日本拉麵晚餐後,特意來到天后的這間專食和菓子的日式甜品屋瀰月屋, 再感受一下日本懷舊的風采及甜品, 充滿舊日本風格,更擺設了不少日本昭和年代(約是60-70年代)舊家居擺設, 仿如置身在日本民居的部屋當中,放置了一些日本的懷舊電視機, 風扇,熱水壺,四方坐墊....另一面是日本的街景更有些燈柱&電纜,及貼上廣告貼紙&明星海報, 給人一個寫意舒適的環境,店子滿溢濃濃日本的懷舊feel瀰月三色$58---湯菓子, 葛軟糍(原味及焦糖), 茶巾,---- 這是一人前定食,湯菓子方面可有(紫薯, 赤豆, 山藥, 胡麻, 甘栗)可是甘栗已經賣晒了,所以都是點了赤豆, 也即是紅豆,而且內裡更有些丸子,咬落丸子真是好煙韌, 紅豆甜美夠腍,而葛軟糍甜點, 口感不錯帶點煙韌,軟硬度有點似蒟蒻,上面撒了花生粉, 味道不俗,美味可口,紫薯茶巾內添加了幾片瓜子,増添口感,不甜不膩,質感都幾結實,而且入口都好幼滑,搓成袋狀小粒,真是好有趣夏冰流$42(夏之限定)----- 冰水藍的河粉真是好靚,應該是日本jelly(瓊脂), 上枱時我已被迷住, 用冰鋪底做了冰鎮效果更可keep
九月十二日 晴天

在大坑食完一餐日本拉麵晚餐後,特意來到天后的這間專食和菓子的日式甜品瀰月屋, 再感受一下日本懷舊的風采及甜品, 充滿舊日本風格,更擺設了不少日本昭和年代(約是60-70年代)舊家居擺設, 仿如置身在日本民居的部屋當中,放置了一些日本的懷舊電視機, 風扇,熱水壺,四方坐墊....另一面是日本的街景更有些燈柱&電纜,及貼上廣告貼紙&明星海報, 給人一個寫意舒適的環境,店子滿溢濃濃日本的懷舊feel
瀰月屋
仿如置身於日本昭和年代的部屋,更可以選擇坐在榻榻米
看見多幅懷舊海報,約是60-70年代,感到舊時代的日本感覺,瀛味十足
<期間限定>的甜品, 真是不要錯過......
一人前定食"瀰月三色"$58---湯菓子, 葛軟糍(原味及焦糖), 茶巾
紫薯茶巾內添加了幾片瓜子,増添口感,口味清爽,不甜不膩
赤豆湯菓子還有丸子, 咬落丸子真是好煙韌, 紅豆甜美夠腍
一張寫上日文的甜品餐牌---分別四類有和菓子,湯菓子,洋和菓子及飲物
有些甜品都可以在相片了解到是什麼甜品
夏冰流$42(夏之限定)----- 冰水藍的河粉真是好靚,應該是日本jelly(瓊脂), 上枱時我已被迷住, 用冰鋪底做了冰鎮效果更可keep住冰凍的感覺,另一碗是荔枝味糖水加了冰塊,侍應更教我們夾起一條晶瑩剔透冰藍河粉再浸荔枝汁食用,幸好荔枝汁不會好甜膩, 而且容易入口, 清甜美味,涼透入心, 落單時侍應們告訴了我們原來想order的琥珀冰流是梅味, 而夏冰流是荔枝味,更都推介了夏冰流給我們, 真是好特別的一款夏日甜品
夏冰流$42真是好靚,一碗是晶瑩剔透冰藍河粉(瓊脂),另一碗是荔枝汁
冰水藍的河粉真是好靚, 上枱時我已被迷住, 用冰鋪底更可keep 住冰凍的效果
夾起冰水藍的河粉再蘸上冰涼香甜的荔枝水真是令人涼透入心
甜品且能感受日本文化, 而且可以見識到日本傳統的甜品及家居, 更有一些懷舊榻榻米佈置,給人一個家的的感覺,好relax,服務都好熱誠, 當我們請教甜品的食法都好細心教我們, 而且更推介我們一些夏之限定的甜品,但另一方面餐牌全是一些日本名稱及一些我們都不知是什麼的甜點, 如果增加多一些圖片及寫上材料會更讓我們更了解而決定落單, 因為看個餐牌都讓我們用了不少時間…..
$50 (宵夜)
仿如置身於日本昭和年代的部屋,更可以選擇坐在榻榻米
有些甜品都可以在相片了解到是什麼甜品
夾起冰水藍的河粉再蘸上冰涼香甜的荔枝水真是令人涼透入心
<期間限定>的甜品, 真是不要錯過......
紫薯茶巾內添加了幾片瓜子,増添口感,口味清爽,不甜不膩
赤豆湯菓子還有丸子, 咬落丸子真是好煙韌, 紅豆甜美夠腍
瀰月屋
  • 夏冰流
跟一位朋友食完蛋包飯後之後,一場來到天后,大家志同道合都想幫襯和風甜點聞名的 <瀰月屋>!恰巧,她有3 位朋友剛好在銅鑼灣食完飯,又想去 <瀰月屋>!於是,我們一行5人走到這裡!當時坐滿食客,等上10 分鐘!服務認真麻麻地!女店員態度悔氣!感覺唔休做!走來幫襯好像要受店員氣!裝修恍如日本昭和年代的部屋,很懷舊!擺設散發著日本傳統的古早味! 看見牆上的海報!日本朋友說,應該是60、70年代! 聽說這裡的和風甜品好出名!我們看看餐牌,有些看不明!中文+日文!卻沒有全日本文!奇怪!令日本朋友都看不明! 真是有待改善!坐在榻榻米,好有新鮮感!不知幾辛苦!連腳都痺埋! 難為穿上裙子的朋友!泡啤啤 $28 樽的外型好像啤酒!原來是蘋果味梳打汽水!略帶果味甜甜地,容易入口!很合適年輕的日本朋友!紅豆抹茶布甸 $35抹茶的清香,與紅豆的清甜相當匹配!不過,食落爽身帶點彈牙! 真是第一次食到彈牙布甸!和菓子 $35丸子軟糯煙韌!紅豆蓉很甜美!日本朋友說這款甜品不太正宗!在日本的口味不是這樣的!蘋果批 $48 一點都不值!當送上桌時,香味相當誘人!外層鬆脆!有玉桂的香甜

<瀰月屋>
於是,我們一行5人走到這裡!當時坐滿食客,等上10 分鐘!
等位的椅子
服務認真麻麻地!女店員態度悔氣!
感覺唔休做!
走來幫襯好像要受店員氣!

恍如走進日本昭和年代的部屋
看見牆上的海報!日本朋友說,應該是60、70年代!

卻沒有全日本文!奇怪!令日本朋友都看不明!
真是有待改善!

坐在榻榻米,好有新鮮感!不知幾辛苦!連腳都痺埋!
難為穿上裙子的朋友!
泡啤啤 $28

很合適年輕的日本朋友!
紅豆抹茶布甸 $35
紅豆抹茶布甸
和菓子 $35
丸子軟糯煙韌!紅豆蓉很甜美!

日本朋友說這款甜品不太正宗!在日本的口味不是這樣的!
和菓子
蘋果批 $48
一點都不值!當送上桌時,香味相當誘人!外層鬆脆!有玉桂的香甜!熟透的蘋果肉,配合吉士。實在很餾!就算我們每人分來食亦吃不消!味道有點怪怪!
蘋果批
原來和風甜點並非想像中好食!

2012-06-22
$35 (宵夜)
<瀰月屋>
等位的椅子
恍如走進日本昭和年代的部屋
紅豆抹茶布甸
和菓子
坐在榻榻米,好有新鮮感!不知幾辛苦!連腳都痺埋!
Since my last visit at Mitsukiya there are new items which is good however the menu is still as complicated as before.They have some product pictures and English on the back, which helps slightly, but these are only the popular items and it does not have the complete menu in English, which is annoying.As the menu was not that understandable I ended up ordering the rainbow jelly and strawberry mousse cube with green tea powder.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★strawberry mousse cube with green tea powder:Ha
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Had this first and it tasted really nice, the strawberry cube was not actually mousse but the texture was similar to mousse because the Chinese description did not say it was a mousse so I asked the waitor and he said it was similar to mousse but not mousse.
It tasted like strawberry yoghurt mousse with grounded pieces of strawberry pips and the exterior of the cube was coated with green tea powder, which had some sugar on it.
The green tea powder was freshly coated on the strawberry cubes because the surface was still dry which was good.
rainbow jelly
I have always wanted to try this because it was visually appealing but the taste was really horrible.
Firstly it was too sweet and the flavouring was too artificial.
The jelly texture was similar to Kanten jelly.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $7X [b]Service:[/b] OK [b]Yummy factor:[/b] Depends what you choose [b]Sweetness levels:[/b] The rainbow jelly was too sweet [b]Glass of water provided:[/b] No [b]English Menu:[/b] Partially [b]Air Conditioning:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-08-26 9 瀏覽
買了現金劵, 每個甜品可減$10蘋果批, 必食之選!, 可惜果肉過熟, 有點"林"侍應介紹的"綠茶紅豆既野"綠茶皮有點厚而無味, 味濃一點會更好,有點似是麵粉皮+紅豆不至於難食...
買了現金劵, 每個甜品可減$10

蘋果批, 必食之選!, 可惜果肉過熟, 有點"林"
侍應介紹的"綠茶紅豆既野"
綠茶皮有點厚而無味, 味濃一點會更好,
有點似是麵粉皮+紅豆
不至於難食...