2013-07-16 416 瀏覽
熱到咩胃口都冇哂但因為夜晚冇時間食野所以要提早打定底平時好少會去有炸醬麵既鋪見咁耐冇食就叫左上到黎個色澤好靚可能係燈光關係睇落令立立既紅色炸醬好吸引同排得好整齊既鮮綠菜心形成對比捞左捞後一食嘩好辣。唔食得辣既我食到絲絲聲睇真d佢肉絲比我想像要多但係好辣同硬身唔好食的炸醬做到好似係辣椒油浸住粗麵咁冇我想要既香口惹味單一辣味。我落左醋中和番令味道多左變化冇咁寡但真係好油菜心就平常白灼都算爽甜可以平衡番油膩感麵質未算太彈牙份量就幾多下反而令我驚喜既係捞麵既上湯好清甜亦有香濃雞味
熱到咩胃口都冇哂
但係好辣同硬身
唔好食的
炸醬做到好似係辣椒油浸住粗麵咁
冇我想要既香口惹味
單一辣味。我落左醋中和番
令味道多左變化冇咁寡
但真係好油

菜心就平常白灼
都算爽甜可以平衡番油膩感

麵質未算太彈牙
份量就幾多下

反而令我驚喜既係捞麵既上湯
好清甜亦有香濃雞味

題外話/補充資料: 個人勁鐘意食落醋食麵 店員都好快手見冇左成大樽即刻加番 有效率
2013-07-13
2013-03-18 121 瀏覽
今日胃口不好,打算食粥。無意中找到這間粥店,一個喊臉也沒有。心想一定有素質,怎料失望而回。鮮魚片粥:內有魚片,粥,薑,葱。以下為我的食後感:1. 落單已說明走䓤;但大廚卻忘記了,一貫習慣的手勢。2. 魚片不鮮點也算,勁多細骨先是問題。一不小心,好易受傷。3. 熱騰騰又軟綿綿的粥,是唯一可取之處;大部份的粥店也能做到這點。這兒的粥,粥水比例略重; 女孩子也未必能飽腹至下一餐。

鮮魚片粥:內有魚片,粥,薑,葱。以下為我的食後感:

1. 落單已說明走䓤;但大廚卻忘記了,一貫習慣的手勢。

2013-03-18
2013-03-13 74 瀏覽
三粥店外環境比較靜,店內裝潢亦簡潔清雅,之前在銅鑼灣找粥店,永遠只會想到海x粥店的,但試過三粥之後就沒有再去其他粥店了。喜歡它的牛肉粥,有米香味,軟綿綿的質感,像媽媽煲的粥,粥底非常滑,另外配上新鮮牛肉片,數量盡不欺場,食到底都還有,不會將貨就價,肉片充滿香濃肉味,口感有彈性,品質非常高。另外鮮蝦雲吞麵,碗仔細細,但有5粒鮮蝦雲吞在內,雲吞內蝦肉的比例佔了8成,非常鮮味,配上大地魚湯,爽口彈牙的的麵,值得一試。再加上一碟菜心,不會太老。

再加上一碟菜心,不會太老。

題外話/補充資料: 希望店主可以繼續在百物騰貴的情況下, 保持水準。
2013-03-10
  • 雲吞
2013-01-07 46 瀏覽
老公很少主動提出吃粥,一定是最近應酬吃多了。事實上對於為食的我們,平日若盡可能吃得清淡點,也是為健康注入良好的元素。位於食街的三粥,內部陳設清雅,氣氛寧靜,就如粥品般能一洗膩意,清純潔淨之感。查看眾食家的意見後,我提議老公要試三粥的肉丸,於是一碗皮蛋肉丸粥出來了。吃粥如吃湯麵一樣都習慣先嚐粥底。粥底不見米粒,卻如白雪般水米共融、絲滑流暢、具瑶柱甜香是三粥的特式,與最喜歡的好旺角與佐敦的順德村的就是有所不同,但鑑於對粥品從沒太多的研究,只由得笨舌吃出不同食味與風格,不論是怎樣的不同,大同的是用心的美味,相信各有各的擁戴者。認同各食家的推介,細小的肉丸有質素,鬆軟有彈性,還夾著陣陣肉香,豬肉價格最近又再提昇,希望日後三粥仍能保持優良的質量。不要忘了不錯的皮蛋,皮蛋帶小量的糖心,亦沒有異味。我要的是鯪魚球鹹廋肉粥。鯪魚球帶芳香的果皮味道,可是彈性不強,魚味也一般。而鹹瘦肉絲鹹度適中,肉絲嫩而不乾,令人很滿意。裹蒸糭賣光了,徵詢了侍應的意見,要來了麻辣牛筋。牛筋夠厚身,炆煮得軟腍帶韌性,口感令人欣喜,只差在麻辣醬汁未如其名般帶有麻辣,調味則較為偏甜,否則的話定能符合期望,或許更能達到喜出望外之
座位陳設
紙巾
皮蛋肉丸粥

鯪魚球鹹廋肉粥
麻辣牛筋
裹蒸糭賣光了,徵詢了侍應的意見,要來了麻辣牛筋。

牛筋夠厚身,炆煮得軟腍帶韌性,口感令人欣喜,只差在麻辣醬汁未如其名般帶有麻辣,調味則較為偏甜,否則的話定能符合期望,或許更能達到喜出望外之效。下次或許可嘗試原味,看看效果。
腩汁芥蘭
腩汁芥蘭絶對能讓老公公,老婆婆吃得安心,因為芥蘭灼得非常軟稔,幾乎不用怎樣咀嚼,對於喜歡爽口的我們,下次落單時一定要說一聲 "吃爽"!

銅鑼灣區是日本美食的集中地,租金之昂貴居於全球的首一、首二,難得覓到可滋潤腸胃、水準又不錯的粥品食肆已是非常的難得,也就是心滿意足了。

三粥希望您繼續努力,盡善盡美!
2012-12-20
皮蛋肉丸粥
紙巾
座位陳設
2012-08-06 63 瀏覽
約了朋友 去銅鑼灣行街 , 行過 呢條食街, 見到呢間 [ 三 粥 ] , 標榜 d 粥底冇味精 , 於是入去試下 。 它不是傳統粥鋪 , 內裡放置了一張張的木圚枱和木椅 , 食物除了粥外 , 都有些茶餐廳的炒粉麵 ,三明治之類的食物 。 我地就揀左一個豬肉丸粥和肉絲炒麵 , 下午茶餐仲配埋一杯飲品 。豬肉丸粥裡的 豬肉丸是手打的 , 夠爽口 , 粥底夠綿但不是好杰的那種 , 食完真係唔覺有味精 。肉絲炒麵考功夫的是那個麵底 , 做得夠脆 , 淋上汁茨後剛剛好 。 加上九黃 , 蔥段 , 芽菜 , 配合起來味道不錯 。店的後面巷仔有一間西式飲咖啡和食蛋糕的小店 , 名字叫 [ Pantry Bread & Pasteries ] , 原來和三粥是同一個老板的 , 如果在三粥食滿 $ 30 ,便可去 Pantry 惠顧滿 $ 60 享有九折 。 我們便過去買了一件 《 芒果酥皮 cream & puff 》, 和一袋曲奇餅 , 這兒的甜點不錯啊 ! 不過店內只有一張企位枱 , 和兩個吧枱位 , 反而門外有兩三張圓枱 , 不過而家大熱天時 , 我暫不考慮

加上九黃 , 蔥段 , 芽菜 , 配合起來味道不錯 。

不過店內只有一張企位枱 , 和兩個吧枱位 , 反而門外有兩三張圓枱 , 不過而家大熱天時 , 我暫不考慮係度食了 。
豬肉丸粥
肉絲炒麵
芒果酥皮 cream & puff
2012-06-12
豬肉丸粥
肉絲炒麵
芒果酥皮 cream & puff
2011-08-02 11 瀏覽
在銅鑼灣睇完醫生...都係想吃點粥麵之類的東西!!於是便決定去"三粥"吃下午茶。三粥位置在百德新街附近, 處於旺區。無去幾過月, 已經有下午茶餐推出。我和朋友決定order 了: (1) 乾炒牛河(2) 楊州炒飯(1) 乾炒牛河 - 賣相已經相當吸引, 當然味道都非常好味, 亦不算得太油膩, 而牛肉被變得太軟, 做過唔少手腳, 而少許"假"的感覺。(2) 楊州炒飯 - 我比較喜歡吃楊州炒飯, 賣相吸引不在話下...還有味道同色澤都非常吸引我的味蕾!! 一碟都唔夠...不過不可以吃得太多, 否則增肥的機會又會增加了!每人都有柸餐茶, 我們order了兩柸熱奶茶, 非常之滑, 而且又大柸....簡直無得頂!!一個下午茶餐, 還有柸野飲, 都只是區區幾10元, 拍得住酒樓的級數, 而且好過好多快餐店, 無論是視覺亦是味覺的享受!!
在銅鑼灣睇完醫生...都係想吃點粥麵之類的東西!!

於是便決定去"三粥"吃下午茶。

三粥位置在百德新街附近, 處於旺區。

(1) 乾炒牛河

楊州炒飯
乾炒牛河
熱奶茶
2011-07-13 8 瀏覽
I've been to Bamboo room thrice already. What strikes me most is the cleanliness of the place. The restaurant feels clean, the tables *are* spotless, and even the food tastes clean.The congee is good. The grains have been cooked until they are fine and the texture has a pleasant mouthfeel . The first time I ordered congee with pig and thousand-year egg. Yummy. The second time, I had congee with pig livers, also good. The third time I had congee with pig stomachs and livers. Still good.Th

This is the place I recommend to all my guests, because the ambiance is good, the service is good, the food is good, and the level of cleanliness is really fantastic.

2011-06-22 3 瀏覽
及第粥 - 肉丸好味,其他配料都唔錯,粥底夠棉,正!雲吞麵 - 湯底合格,麵質爽口,有dd皂水味,但都算唔錯。油菜 - 菜芯ok銅鑼灣來講價錢都唔算貴,食物幾滿意,下次會試下其他食品。
及第粥 - 肉丸好味,其他配料都唔錯,粥底夠棉,正!
雲吞麵 - 湯底合格,麵質爽口,有dd皂水味,但都算唔錯。
油菜 - 菜芯ok

銅鑼灣來講價錢都唔算貴,食物幾滿意,下次會試下其他食品。
2011-06-16
2011-06-13 3 瀏覽
其實這次是我第二次幫襯了,因為我上次吃過好食,所以番尋味,這次如上一次一樣叫了一個蝦球飯,其相賣相不楊,但勝在味道及食材都很有水準。d蝦可能是用上越南的虎蝦,蝦尾還有少少尾殼的,咬落好有蝦味,咖喱他們就採用了馬來亞的特色。配料都ok架。加埋一杯冰凍奶茶少甜,都只是55元,在銅鑼灣算是合理啦。地方雖然是細,但都好企理整潔。
2011-06-13
  • 咖喱蝦球飯
2011-05-06 10 瀏覽
shopping完銅鑼灣, 又行完百得新街, 當然要醫醫肚!!剛好想吃吓粥麵, 見到有吃粥麵的地方, 便去"三粥"試一試!!我們都幾肚餓, order了1) 牛腩麵(2) 淨雲吞(3) 干炒牛河(4) 油菜之菜芯(1) 牛腩麵 - 雖然賣相唔係太吸引, 不過每一塊牛腩都沒有硬, 很腍, 很入味!!(2) 淨雲吞 - 有蝦, 而湯底有大地魚的味道, 味道好好!!(3) 干炒牛河 - 很大碟, 有很多芽菜, 雖然賣相好多油, 不過食落去又ok, 對於我唔喜歡吃多油的朋友都覺得ok!!(4) 油菜之菜芯 - 很好味, 又有蠔油, 不會另外收費。我們都覺得很飽, 所以連晚飯都不用吃!! 那天都比較多人, 可能是星期六的關係, 又有外國遊客, 相信"三粥"已經很有名氣!!絕對值得一試!!

我們都幾肚餓, order了:

(1) 牛腩麵
(2) 淨雲吞
(3) 干炒牛河
(4) 油菜之菜芯

我們都覺得很飽, 所以連晚飯都不用吃!!

絕對值得一試!!
牛腩麵
牛腩麵
油菜之菜芯
干炒牛河
淨雲吞
  • 淨雲吞、干炒牛河
(非會員)
2011-04-11 3 瀏覽
真係好好食,d 粥好夠火候,加埋d 肉丸,好味極了!!!另外,bamboo room 有我最中意食0既魚皮,係香港島都算係幾難揾得到咁好食架啦~~ 辣味適中,夠爽脆!!! 大家快d去試下nah!!!!
辣味適中,夠爽脆!!! 大家快d去試下nah!!!!
2011-04-02
2011-02-20 3 瀏覽
番工食晏都唔係要等好耐,滿$28就可以加錢有菜/杏仁蛋白/飲品。叫左肉丸粥$32大大碗,兩個人食都得呀,仲有成8/9粒肉丸,粥底夠綿好滑,有d似尖咀糖朝,肉丸一口一粒,有蝦乾係入面好香,見到其他人食炒飯同咖哩好香,可再encore
最後一張團體Coupon, 真係幫我地食家慳左唔小錢 咖哩牛腩飯 $45: 上回食過番尋味今次牛腩和牛根和上次絕不一樣, 點綴的辣椒油也消失了 今日的牛腩居然係碎濕濕數小舊 而上次一條條入味又夠淰的牛根盪然無存了薯仔兩大件唯一要讚是咖喱汁還如上一次的美味 以$45 絕不便宜, 還是另覓好味咖哩飯好了 皮蛋瘦肉粥 $28 : 粥底好靚夠棉又有米香, 皮蛋和瘦肉絲也很豐富 大大碗份量, 飽肚又暖胃, 抵食 裹蒸糉 $30 : 因為上次見到有客食, 所以今日主打要點裹得頗實淨很靚但唔知係咪人地飯香….因為裹蒸糉體積一般都很大, 但呢個Size只可以話係咸肉糉的加大版, 大約大三份一左右 料頭是咸蛋, 豬肉, 火腿, 綠豆等等豬肉有點甘香, 充滿糉香但修整體不凸出 再有呢個offer 都可姒番兜
最後一張團體Coupon,
真係幫我地食家慳左唔小錢

咖哩牛腩飯 $45: 上回食過番尋味
今次牛腩和牛根和上次絕不一樣, 點綴的辣椒油也消失了
今日的牛腩居然係碎濕濕數小舊
而上次一條條入味又夠淰的牛根盪然無存了
薯仔兩大件
唯一要讚是咖喱汁還如上一次的美味
以$45 絕不便宜, 還是另覓好味咖哩飯好了
大大碗份量, 飽肚又暖胃, 抵食
裹蒸糉 $30 : 因為上次見到有客食, 所以今日主打要點
裹得頗實淨很靚
但唔知係咪人地飯香….
因為裹蒸糉體積一般都很大,
但呢個Size只可以話係咸肉糉的加大版, 大約大三份一左右
料頭是咸蛋, 豬肉, 火腿, 綠豆等等
豬肉有點甘香, 充滿糉香但修整體不凸出

再有呢個offer 都可姒番兜
2011-02-13
2011-02-11 12 瀏覽
因團購而得來的現金卷頭號目標是食家好評的三粥 是日年廿九, 人頭湧湧的銅鑼灣等位呢家野真是不敢怠慢 店子是兩個很小單位連成, 但枱與枱之間非常貼近可以用背對背形容 做足功課, 點了必勝的食物 咖喱牛腩飯: 份量絕無欺場大大碟的碟頭飯, 如非“刷”得之人如得等建議share食 濃調的咖哩帶點點椰汁香, 辣度剛好不會太搶喉 加點點辣油點綴, 更增添幾分辣度層次 咖喱汁與牛腩絕對是一對好朋友而牛腩夠唸又無渣份量也下得多, 牛根更是滑滑溜好正望到廚房內的廚師是入一張單炒一碟的上 確係貨真價實的 水餃麵 : 三大隻水餃睇到未食先興奮, 水餃用料十足豬肉,蝦,荀,木耳等樣樣齊; 而且隻隻漲卜卜麵質亦爽口彈牙, 很有雞蛋香的麵條湯底清得來帶鮮甜, 帶有糊椒香而味精不多亦份量絕對比麥兆記多, 感覺抵食油菜芥蘭 : 走油芥蘭大大條, 翠綠夠爽甜 蛋白燉牛奶 + 紅豆: 味道有小小奇怪, 不像平常飲開牛奶的味道 滑就夠滑, 不過唔夠奶香, 加左紅豆都無補於是份量得三份二碗, 唔建議食甜品 手忙腳亂的晚上, 明顯人手不足, 也出如此優質食物確是一讚
因團購而得來的現金卷
頭號目標是食家好評的三粥

是日年廿九, 人頭湧湧的銅鑼灣
等位呢家野真是不敢怠慢
店子是兩個很小單位連成, 但枱與枱之間非常貼近
可以用背對背形容

做足功課, 點了必勝的食物
建議share食
濃調的咖哩帶點點椰汁香, 辣度剛好不會太搶喉
加點點辣油點綴, 更增添幾分辣度層次
咖喱汁與牛腩絕對是一對好朋友
而牛腩夠唸又無渣份量也下得多, 牛根更是滑滑溜好正
望到廚房內的廚師是入一張單炒一碟的上
確係貨真價實的
水餃麵 : 三大隻水餃睇到未食先興奮, 水餃用料十足
豬肉,蝦,荀,木耳等樣樣齊; 而且隻隻漲卜卜
麵質亦爽口彈牙, 很有雞蛋香的麵條
湯底清得來帶鮮甜, 帶有糊椒香而味精不多亦
份量絕對比麥兆記多, 感覺抵食
油菜芥蘭 : 走油芥蘭大大條, 翠綠夠爽甜
滑就夠滑, 不過唔夠奶香, 加左紅豆都無補於是
份量得三份二碗, 唔建議食甜品

手忙腳亂的晚上, 明顯人手不足, 也出如此優質食物確是一讚

2011-02-01
近日瘋狂到處搵食為的只想早日在Openrice除掉見習食家的L牌l! 今早起床收到Openrice的通知我可由見習食家晉升為入門食家!好開心!!!做了一晚功課終於找到在銅鑼灣食街附近一間新開張的三粥.三粥店不大, 店內裝修雖然簡單但不失清雅! 我做了功課所以點了招牌酸辣牛筋麵, 男友則點了咖哩牛肉飯.薑蔥魚皮. 先來了咖哩牛肉飯味道算一般! 我想起看過推介三粥的及第粥和肉絲炒麵! 所以決定打包咖哩牛肉飯回家,另外加點及第粥和肉絲炒麵.服務生還提點我們飧後會送我們蛋白燉牛奶.薑蔥魚皮 : 魚皮不夠爽脆, 但勝在夠大片和沒腥味!咖哩牛肉飯 : 牛肉很滑,但咖哩汁略為行貨酸辣牛筋麵 : 牛筋可以再諗點,味道還算不錯,麵尚算爽口.令我想記當年在尖沙嘴新世界中心地庫的一間粥麵店, 出名辣牛筋麵…可惜不知道是搬遷或榮休!及第粥 : 粥夠綿料夠足夠新鮮, 豬潤爽口, 豬肉丸彈牙肉絲炒麵 : 肉絲芽菜炒得味道剛剛好, 茨汁也打得不會太厚, 麵底煎得夠香, 值得回味! 蛋白燉牛奶 : 好滑同有好香奶味, 只可惜不夠熱, 略為美中不足 整體來評: 環境服務品質都不錯.值得推介.
薑蔥魚皮 : 魚皮不夠爽脆, 但勝在夠大片和沒腥味!
咖哩牛肉飯 : 牛肉很滑,但咖哩汁略為行貨
及第粥 : 粥夠綿料夠足夠新鮮, 豬潤爽口, 豬肉丸彈牙
整體來評: 環境服務品質都不錯.值得推介.

三粥門前
薑蔥魚皮~~~勝在薑多蔥多,味道略淡