2013-07-05 437 瀏覽
 那晚放工行街隨意就入左呢間金川日本料理,     點知食物不好還要受氣     我叫左一個二人餐食物一般.     但總無想過牛肉鍋會係凍! 就連湯都係微熱!     最差勁就係想更換仲要比人大聲返轉頭說~~無可能!     唔通我會呃你!!! 我第一口就即刻同你講啦! 我都想講牛肉鍋會係凍係無可能!
 那晚放工行街隨意就入左呢間金川日本料理,

點知食物不好還要受氣

我叫左一個二人餐食物一般.
     但總無想過牛肉鍋會係凍! 就連湯都係微熱!
     最差勁就係想更換仲要比人大聲返轉頭說~~無可能!
     唔通我會呃你!!!
 我第一口就即刻同你講啦! 我都想講牛肉鍋會係凍係無可能!
魚生飯,牛肉 鍋
餃子烏冬
魚生飯
題外話/補充資料: 服務欠佳黑住對客人,有需要時更是懶理! 跟她說牛肉鍋是凍的,更大聲說沒無可能!~
2013-06-29
$220 (宵夜)
用餐優惠
其他
2013-07-03 218 瀏覽
上星期同兩個fd去左食日本菜, 醫晚唔算好多人之啵,,餐廳環境靚,又舒服!我地叫左好多野食,首先各自叫左個自選套餐先^^我叫左A+B+C+E=68蚊,好抵食阿!有個蟹子沙律,有碟刺身,有碗豬軟骨拉麵,E我揀左麵豉湯,麵豉湯唔咸唔淡岩岩好,有好香既麵豉味道在,so gd!同個碗拉麵,有啲似幼少少既上海麵,麵有啲爽同彈牙,個湯亦好和味,gd。舊豬軟骨啲肉質又腍又細滑,特別有脂肪得黎都唔會feel到好肥膩,掂掂!我仲向店員拎左個碗仔分左啲俾朋友食,多野食到我食唔晒…本住切勿浪費心態啊嘛
本住切勿浪費心態啊嘛
2013-06-28
2013-06-06 136 瀏覽
最近家姐去左跟姨媽學廚,姨媽整野好好味,但我家姐整野食好好好難食😟!學極都係咁,我連續食左佢d野4日之後我終於頂唔順,借機約fd出黎食野傔避食!!去左fd屋企樓下食壽司,呢度有個2人套餐我地要左,食完有種感覺佢根本唔係2人套餐,係3人套餐先岩!!好多野食先198蚊,好誇張!個餐裡面有三文魚壽司5件、有蟹子沙律、有個石鍋飯、有野飲(我地轉左特飲)有糯米遲,啊~仲有鯖魚同o個個小食拼盤!c~幾誇張,仲要只係for 2個人食之wor。三文魚壽司・有5種唔同味道,最好味係有芝士o個件,很香滑、很多芝士香味,再加上飯、醋適中。蟹子沙律・d醬同蟹子好似唔洗錢咁,好多,不過我中意!我諗好似我fd咁習慣食清d ge話可能要叫佢少d芝麻醬姐!菜同青瓜都好爽脆,呢樣己經係重點啦!話晒醬個類只係現成貨,不是功夫菜。石頭鍋泡菜豚肉飯・即我fd食緊個個,大碗就唔洗講,仲要味道得wor!呢樣先堅👍小食拼盤・有芝士豆腐、餃子同蝦多士,最最最合我口水係芝士豆~腐,外皮dd脆,豆腐dd爽軟,入面芝士唔多唔少剛剛好,好味!

2013-06-05
2013-04-11 104 瀏覽
尋日行街經過門口見依個2人套餐sin$198!!仲有咁多樣野食tim,咁抵又試得過.間鋪唔細, 全場爆佐半la剌身拼盤, 甜蝦,三文魚,鮑片,同埋紅紅地個件刺身我成日都唔記得叫咩名, 全部都唔差,新鮮肥美!鯖魚, 1黎到就聞到好香,仲要係原條上,d肉1d都唔嚡,好滑.牛肉煲, 下面有d類似薯粉之粉, 上面未隻窩蛋,同埋好多件肥肥肥牛送到黎仲出緊煙, 牛肉唔老,所以夠嫩,湯甜甜地la蟹籽三文魚炒飯, 我之前曾經食過1間好好味, 記憶中每1啖飯都飄住三文魚既香氣, 再加埋蟹籽又爽wor!真係好正!!呢碟似個種味道d野食上得好快,重要係黎到仲熱!!而且味道算ok,整體黎講我好滿意呢間, 會再去!!
間鋪唔細, 全場爆佐半la
送到黎仲出緊煙, 牛肉唔老,所以夠嫩,湯甜甜地la

!!
2013-04-10
2013-03-21 98 瀏覽
前幾日放工同男友去食晚餐,去左屋企附近食日本野。最初我地既打算係食拉麵加,但又見到餐牌有個二人套餐,乜都唔洗諗就簡左依個。呢間野裡面個空間好大係出面睇仲以為係個D迫迫澀澀咁.五式三文魚初頭我以為有五隻顏色加!佢雖然無五隻色,不過件件個味道都好得意,由其我最最鍾意既火炙芝士,黎到即刻依仲係好熱,溶左既芝士軟化又CREAMY,件三文魚就好滑。個兩年三文魚都係我食呢個小食拼盤我又係最最鍾意佢個芝士豆腐,我邊食邊係咁話好味好味!件豆腐好厚圓圓地,咬一啖’BI芝士’woohooo~其他交左俾男友包底我地要左泡菜豚肉飯,佢一送到黎仲係’蔗蔗’聲,我最鍾意食飯焦,所以由佢攤左係度’蔗’下先。佢個泡菜調到D味同個飯都好香,唔辣不過豚肉好嫩口!兩個人食完依個飯都好飽啦下~最後仲有雪糕送,朱古力+薄荷 not bad 嘛!!呢個二人餐好似仲飽過食放題-_-,差在未托住個肚出黎炸!!
係出面睇仲以為係個D迫迫澀澀咁.
五式三文魚初頭我以為有五隻顏色加!

woohooo~
其他交左俾男友包底

最後仲有雪糕送,朱古力+薄荷

2013-03-18
2013-02-13 66 瀏覽
今日同5個朋友去左食晚餐,由於年初三好多食肆都無開,於是去左Li間日式餐廳La~~~首先,落左單之後,跟餐ge刺身漏左單,要我地催佢地先有Lo~~~晚餐定食有分$52、$60、$68、$75,共4款,味道普通,比味千拉麵差Lo~~~ 刺身(跟餐)太薄,而且唔太新鮮Lo~~~ 日式燒餅$28,味道有D似章魚小丸子,but太軟身,口感欠佳之後,埋單ge時候,我同另一個fd分別叫左可樂&檸七做餐飲,結果佢就收多我地每人$8,咁我地就同老闆娘交涉,佢唔係幫我地減番餐飲費,反而係問我地邊個waiter幫我地落單,叫waiter自己補番錢,另一個waiter仲問我地想點,係咪想減左餐飲費,我地覺得好無奈,心諗佢唔係由店鋪負責,反而係叫waiter自己補番錢,仲要覺得我地老奉知邊D餐飲要加錢,我地8個人都一致blacklist左Li間餐廳,以後都唔再黎Lo~~~
晚餐定食

刺身(跟餐)
太薄,而且唔太新鮮Lo~~~

日式燒餅
$28,味道有D似章魚小丸子,but太軟身,口感欠佳

2013-02-12
打算寫食評, 入一入來睇....見到咁多負評!!?? 哈哈, 不過呢間野都係唔抵爭...的確麻麻地行女人街見到門口有塊banner寫住$26下午茶免加一,就入左去試下~~入面裝修都唔錯。。。但d枱就好迫成間野得一個男侍應, 淨係落order都等左好耐....上菜又等左好耐......其實以$26一個餐黎講, 呢個"芝士豆腐拉麵" 都可接受既........果3粒係芝士丸 (我仲以為芝士豆腐會係點架添~~!!?)不過就好食過打邊爐果d芝士丸, 呢個係d溶透既芝士散佈向入面, 而唔係only肉丸包住小小芝士。。

入面裝修都唔錯。。。但d枱就好迫
$26下午茶餐
OK
果3粒係芝士丸 (我仲以為芝士豆腐會係點架添~~!!?)
題外話/補充資料: good luck!
$26下午茶餐
2012-10-18 25 瀏覽
約左朋友吃晚飯,選擇了金川日本料理吃晚飯..叫左好多野食..有壽司..炒飯..芝士年糕..汁燒雞翼..炸餃子..雞軟骨..芝士焗蠔..等等!!刺身,,,三文魚冇咩問題..但系帶子不新鮮..我食到有沙嫁...炸物同炒飯都算熱..冇咩問題芝士焗蠔入面隻蠔係凍既!!仲有d海水係到添汁燒雞翼出面系熱..入面凍既!!之後就問男員工點解會凍??不如問下師父點解會凍既d雞翼??之後個男員工答我地話唔知點解會凍..咁幫你叮過..之後我地話咁我地之前食左兩隻凍點算??系刀整過碟la,,跟住個有個女人(冇著制服)話整過碟比我地我地真系吳明..又吳叫個師父同我地講..只系話幫我地轉告比d師父知..之後等左一陣..d雞翼黎la..出面系熱牙..入面又系凍..咁姐係同之前有分別牙??之後我地叫d員工叫個老闆或者叫個話得事既人黎,,個男員工就答我地話得事既只有經理..不過佢放假..跟住我地問佢拎經理個電話..佢比左之後我地就打..跟住個經理冇聽我地電話..(分明玩野)一睇就知岩岩冇著制服既女人系老闆啦!!有事果時個女人又唔係到..!!有事就要員工咩哂!!冇d責任感!!只系識同我地講幫我地取消果兩碟野..佢地跟本就
約左朋友吃晚飯,選擇了金川日本料理吃晚飯..
刺身
,,,三文魚冇咩問題..但系帶子不新鮮..我食到有沙嫁
...
炸物同炒飯
都算熱..冇咩問題
芝士焗蠔
入面隻蠔係凍既!!仲有d海水係到添

汁燒雞翼
出面系熱..入面凍既!!
之後就問男員工點解會凍??不如問下師父點解會凍既d雞翼??
之後個男員工答我地話唔知點解會凍..咁幫你叮過..
之後我地話咁我地之前食左兩隻凍點算??系刀整過碟la,,
跟住個有個女人(冇著制服)話整過碟比我地

咁姐係同之前有分別牙??

只系識同我地講幫我地取消果兩碟野..
佢地跟本就唔知自己錯左d咩..
食完之後見到一隻小動物...

埋單仲要7百幾蚊!!???
真系吳值囉..根本唔知自己食左d咩..心唸食放題都冇咁嬲!!食到成肚火牙

過左一陣..我個肚開始...

一句講哂!
服務態度差!食物質素差!唔會再黎!
差!!!芝士焗蠔係凍既!!
2012-10-16
2012-07-14 15 瀏覽
唔知食咩,見行過呢間無人排隊,就入去試吓叫咗壽司拼盤,有三文魚,吞拿魚,鰻魚等等啲飯係硬嘅,好似係用機械整出黎,啲刺身都唔好食,無鮮味另外仲叫咗日式海鮮鍋,呢個還算ok,清清哋,都幾多料,有帶子,蟹柳,粉絲等等金菇肥牛卷都唔錯,啲金菇夠淋,又唔會食到成口油總體黎講質素真係麻麻,唔會再黎
唔知食咩,見行過呢間無人排隊,就入去試吓
叫咗壽司拼盤,有三文魚,吞拿魚,鰻魚等等
啲飯係硬嘅,好似係用機械整出黎,啲刺身都唔好食,無鮮味
金菇肥牛卷都唔錯,啲金菇夠淋,又唔會食到成口油
總體黎講質素真係麻麻,唔會再黎
2012-07-14
2012-04-16 11 瀏覽
在女人街行街中途,看見下午茶$26,膽粗粗入去試一試。一拉開日式的趟門,發現這麼大的餐廳,只有廖廖可數的3個客人。自我安慰下想信係閒日遊人較少姐,心想一試都無妨吖,便坐下來了。看了meun後,order了什錦魚生飯。結果中伏!!! 整個魚生飯只有拳頭咁大,飯還是熱的(想給客人有在家食飯的溫暖感覺嗎?),魚生中只三文魚似樣,其餘的魚肉相信因在雪櫃的時候無用保鮮紙的關係,表面的水份已被抽乾。當中以希靈魚最大鍋!!! 乾不但止,極奇濃烈的醒臭味,一放進口便要吐出來,食到我火都黎埋!!! 這次的經歷,我可以形容為一位可憐的小朋友在沙漠中食腐屍一樣。我明日做生意講求成本效率,但不至於這麼離譜吧! 為免日後有無辜的食客遇上同等不愉快經歷,促使我發表在openrice的第一份食評。
在女人街行街中途,看見下午茶$26,膽粗粗入去試一試
。自我安慰下想信係閒日遊人較少姐,心想一試都無妨吖
只有拳頭咁大,飯還是熱的(想給客人有在家食飯的溫暖感覺嗎?

2012-04-11
2011-12-19 4 瀏覽
是日去到金川門口,本身想望下入面多唔多人食,但係遮住哂完全睇唔到入面最後都係任左入去,入到去第1個感覺D間格不錯,唔會同隔離檯太過CLOSE之後見到有DTEA SET 甘就叫左個鰻魚炒飯、芒果炸軟殼蟹卷&三文魚刺身。最先黎就係個三文魚刺身,本身MENU係寫5片,但黎到有8-9片,食落新鮮無根,不錯!之後等左我諗10分鐘先黎第2樣食物-三文魚炒飯,其實係睇左隔離檯ORDER左鰻魚少飯個樣不錯,所以就決定試下佢地D炒飯。本身想試佢D石鍋飯,可惜見到隔離檯個石鍋飯不太熱,所以冇叫到。黎到見到個炒飯個色都不錯,而且都係用珍珠米而且D三文魚份量都好多,美中不足係D鹽未炒得勻同埋食到底有多左小小油。之後仲有個芒果炸軟殼蟹卷,一黎到睇到個樣,點解塊芒果甘硬?之後一食,蜜桃味GE @@"??再開侍應呢個係什麼東東,有個男仔首先答芒果軟殼蟹,之後我話蜜桃味喎之後有個女仔再黎問咩事,我就講多次,佢就幫我拎返去問,之後又拎返出黎話師父話冇哂芒果又唔出聲同我地講左唔好意思,駛唔駛換過第2樣之後我地就照食... 但芒果應該會好味D囉~大致上比我感覺OK LA, 下次可以再試一次放題雖然見到下面各位劣評...
之後見到有DTEA SET [因為已經2點鬆D] 甘就叫左個鰻魚炒飯、芒果炸軟殼蟹卷&三文魚刺身

黎到見到個炒飯個色都不錯,而且都係用珍珠米[有D日本料理餐廳炒飯唔係係用普通米咖]

之後仲有個芒果炸軟殼蟹卷,一黎到睇到個樣,點解塊芒果甘硬?
之後一食,蜜桃味GE @@"??
同我地講左唔好意思,駛唔駛換過第2樣
之後我地就照食... 但芒果應該會好味D囉~

大致上比我感覺OK LA, 下次可以再試一次放題
雖然見到下面各位劣評...
2011-12-17
2011-11-10 4 瀏覽
其實同男友食呢間嘢係好耐之前(半年前起碼),近日上open rice找食店同大伙聚餐,見都呢間嘢又勾起去食呢間嘢嘅超不快回憶,令打中文極慢嘅我特登開個account寫呢篇食評本人一向好鍾意食日本嘢,尤其是日本放題,亦因此,好多一般貨色或是較差嘅放題也早已食過,如青X等等......但係呢間嘢一D都冇誇張, 真係我人生之中食過最難食嘅嘢!!!仲記得嗰日食飯時間,喺女人街收到呢間嘢嘅單張,一見係日本放題又未食過就去食了,點知......呢間嘢唔單止係唔好食,而係每一樣嘢都勁難食到不能入口.......我食天婦羅時把外面層炸粉去掉先勉強叫做食左幾隻蝦....諗住叫D冇可能整得太難食嘅嘢,如牛油燒粟米,都可以係凍,完全冇燒過同一陣怪味.....仲有,好明顯大部分呢D勁難食嘅嘢都係番丁GA,因為我全程都不段聽到丁丁聲,而每次一丁就有waitress入去拎碟嘢食出嚟.......其他嘢都係難食到我冇可能逐樣講......雖然我同男友都只係食左好少嘢(因為真係冇嘢入得口),但係我兩回家後不約而同都肚瀉總之,充心奉勸大家千其千其唔好去食呢間嘢,一定後悔,千其唔好中招!!!
,令打中文極慢嘅我特登開個account寫呢篇食評

我食天婦羅時把外面層炸粉去掉先勉強叫做食左幾隻蝦....

其他嘢都係難食到我冇可能逐樣講......

2011-11-05 8 瀏覽
之前一日book了位食放題, 諗住無咁差啦, 點知出乎我意料之外囉.......入到去, 我們被安排了坐係門口位........都無問題, 但係二人座位迫迫的,肥d都坐唔落.........點食物時間, 我們點了刺身, 串燒等.......出菜又出得慢.....就係咁已經浪費了我們進食的時間啦.....這裡有免費送的生蠔, 一人有一隻, 食落口, 點解會暖暖地既.......???刺身: 比較正常的食物, 新鮮就稱不上啦, 普通就可以(65分)芒果卷+海膽卷: 個人覺得這兩款卷都ok, 可以入得口呢(65分)沙律: 薯仔多過生果, 好易令人飽肚, 所以食左少少就放棄它了(60分)串燒: 唔知自己食緊d咩......食物又唔熱.....完全唔知想點....所以這是我們團購最差的一間了.......怕怕........

點食物時間, 我們點了刺身, 串燒等.......

刺身
清酒煮蜆
海鮮鍋
海膽卷
2011-10-29 6 瀏覽
我已經唔太多俾負面...但今次一定要俾!好同意其他人既批評一入到去...好似去左溫室咁...焗焗地...仲有一陣怪味....book左9:30半後入場, 一坐底, 感覺最怪既就係張綠色既膠台布~一整污糟就好難清潔個隻...好似好dirty~~d waiter好似麻麻地.....每次黎到~~放低碟野就算數~~up都唔up下係咩...好似你見到咩就咩啦咁...得一個女人係比較好人...其他就又同其他人一樣, d野食大部份都係"warm"既~~包括熱食, 炸野, 炒野同岩岩燒出黎既野都係咁 唔遂一介紹d野啦....因為全部都冇咩味....又唔熱!!!兩樣好食既野:1. 馬刀貝....好爽, 夠凍!2. 泡芙: 都唔錯, 夠凍!總結:其實唔係一文不值, 至少馬刀貝同泡芙夠甜夠凍!但其他野就真係...希望個老闆有上黎睇下我地d評語...唔係團購幾平都冇用!
我已經唔太多俾負面...但今次一定要俾!

好同意其他人既批評
一入到去...好似去左溫室咁...
焗焗地...仲有一陣怪味....

book左9:30半後入場,
一坐底, 感覺最怪既就係張綠色既膠台布~
一整污糟就好難清潔個隻...
好似好dirty~~

d waiter好似麻麻地.....每次黎到~~
放低碟野就算數~~
up都唔up下係咩...
好似你見到咩就咩啦咁...
得一個女人係比較好人...其他就

又同其他人一樣, d野食大部份都係"warm"既~~
包括熱食, 炸野, 炒野同岩岩燒出黎既野都係咁

唔遂一介紹d野啦....
因為全部都冇咩味....
又唔熱!!!

兩樣好食既野:
1. 馬刀貝....好爽, 夠凍!

2. 泡芙: 都唔錯, 夠凍!

總結:
其實唔係一文不值, 至少馬刀貝同泡芙夠甜夠凍!
但其他野就真係...
希望個老闆有上黎睇下我地d評語...
唔係團購幾平都冇用!
張台塊膠好似好污糟
張台塊膠好似好污糟
一般中叫好d
正 呢個最好
2011-10-20 3 瀏覽
個日一去到就安排坐門口, 問D侍應入面有無位, 等左7分鐘都無人理, 咁就自己入去睇啦, 點知原來係有位既, 激氣! 點野就叫極都唔應, 又漏單, 食物唔新鮮, 味道仲難食過自己屋企煮個D好多! 都唔知點解會 : 請D唔識煮野既廚司, 唔識招呼客既侍應, 用D唔新鮮既食材! 煮D唔正宗既煮法! 仲要係難食(無樣入得口!) 又受氣至衰嘛! 比$買難受!
差! 海鮮煲無料, 又無味, 得個油字! 無眼睇..........
差! 食唔落口!
差! 腥兼多沙! 無酒味!
差! 粉好厚! 根本唔係天婦羅既炸漿做既!
差! 無味道又唔新鮮!
差! 炒到爛晒, 又咸到死!
咁就自己入去睇啦, 點知原來係有位既, 激氣!
點野就叫極都唔應, 又漏單, 食物唔新鮮,
味道仲難食過自己屋企煮個D好多!
又受氣至衰嘛! 比$買難受!
  • 啤酒
  • 氣水