2024-03-17 234 瀏覽
酒樓格局普普通通,因全場爆滿,座位與座位間會較近。雖然如此,但點心意外地有驚喜同服務唔錯叉燒焗餐包非常出色的餐包,熱辣辣脹卜卜,餐包軟熟外層塗上剛好蜜糖,餡料滿滿,半肥瘦叉燒,醬汁調味出色,每口都是滿足,最後仲忍唔住再encore 多一碟魚肚雞扎份量十足,芋頭粉,雞件嫰滑,冬菇鮮甜肥厚,魚肚爽口有質素,吸盡油汁精華鮑汁炆雞腳上枱熱騰騰,份量大,雞腳同花生都炆得好腍好入味,最鐘意呢種漿口嘅感覺涼瓜煎魚餅魚肉新鮮唔腥,涼瓜爽口味出,魚餅足料又彈牙,略嫌外面煎得唔夠香口薑汁蒸軟糕薑味好特出,層次分明,口感煙韌鮮蝦蒸腸粉&豬腳仔正常表現
叉燒焗餐包
魚肚雞扎
鮑汁炆雞腳
涼瓜煎魚餅
薑汁蒸軟糕
薑味好特出,層次分明,口感煙韌
鮮蝦蒸腸粉&豬腳仔
正常表現
2024-01-18
  • 叉燒焗餐包
  • 鮑汁炆雞腳
2024-01-21 495 瀏覽
野食唔錯,燒賣、蝦餃好食。可以電話訂位,但去到都要等30分鐘。員工態度欠佳。問咩無咩。咸水角等左好耐都未黎,起碼半個鐘。問左五個同事,全部都話就到,但遲遲未到。想退單,但就即刻話有。啲職員話今日馬拉松好多人,做唔切,攪到玩馬拉松啲客人有特權咁。咁多人上深圳食野,其實呢啲餐廳有份造成。 野食唔錯,燒賣、蝦餃好食。可以電話訂位,但去到都要等30分鐘。員工態度欠佳。問咩無咩。咸水角等左好耐都未黎,起碼半個鐘。問左五個同事,全部都話就到,但遲遲未到。想退單,但就即刻話有。

咁多人上深圳食野,其實呢啲餐廳有份造成。

咸水角
2024-01-21
咸水角
2024-01-08 461 瀏覽
每個星期日朝早都會同屋企人都會去依間酒樓飲早茶,依間酒樓款式都真係幾多,而且唔會話太貴!最重要係依度嘅環境真係唔錯㗎👍🏽今朝我地點左5個點心😋1. 流沙奶黃包依間嘅流沙包係真流㗎!😋唔會話太甜,味道適中2. 馬拉糕馬拉糕熱食都幾正,唔係得個甜字,個蛋糕都幾鬆軟👍🏽3. 雞包仔依個雞包仔係我食過咁多個入面最正,有個鹹蛋黃係入面,又有少少薑絲同埋好嫩嘅雞肉!4.燒賣正正常常,啲肉幾juicy,不過咁多年入面的確有試過一兩次未整熟,要再重點🙈🙈

今朝我地點左5個點心😋
1. 流沙奶黃包
依間嘅流沙包係真流㗎!😋唔會話太甜,味道適中

2. 馬拉糕
馬拉糕熱食都幾正,唔係得個甜字,個蛋糕都幾鬆軟👍🏽

3. 雞包仔

4.燒賣

2024-01-07
$70 (早餐)
2023-11-05 722 瀏覽
天后區食肆林立,條街分布不同的著名中外菜式,還有樓上私房菜,可以說是香港島的美食天堂。但如果想找回中式酒樓的品味,這間位置優越,地鐵站出口步行幾步就到,無論是一盅兩件還是晚飯三寶,水準出品不錯。可惜這次未能在點炭燒鰻魚,菜單上已經沒有了這個菜式,相信是成本太高和人工太貴。但是仍然能夠品嚐麥皮大蝦,可說是中式酒樓當中稍有創意。還必須要讚賞京式片皮鴨,鴨皮香脆溫暖,重點是薄皮上枱有心思,將大塊的皮分成兩半,更加重要的是已經分開薄皮,方便之後放入鴨皮,這是細心的表現。

2023-10-05 631 瀏覽
去完日本旅行返黎好想轉換下口味,想食下啲酒樓菜式,最近就去咗天后嘅呢間——🌟御名軒🌟好近地鐵站好方便,基本上一出站就見到👍🏻酒樓晚市菜式選擇多,有羹有小炒仲有凍食菜式🤩勁想試._.🤎|冰鎮南非鮑魚|🤎凍食啱曬依家咁熱嘅天氣食,一隻鮑魚仲會砌開4小舊,方便食!醬汁充滿曬鮑魚上,仲有少少嘅wasabi香辣味,好特別😋·🐦|脆皮燒乳鴿|🐦外皮燒到好香脆,上枱已經聞到,配上鹽同豉油,味道香口,肉質嫩滑·🦐|西芹炒蝦球|🦐西芹數量多,大大舊,蝦球同樣都係大大舊,勁香濃惹味,啖啖蝦肉彈牙爽口,好夠鑊氣·🐥|秘制川味辣子雞|🐥呢個勁香濃嘅味道,用上好多川式嘅調味料,少少辣好惹味,雞肉同啲配料爆到好香,仲要好香脆,好惹味,餸酒更係一流💕·🍺|啤酒|🍺生力啤藍冰._.
._.
生力啤
藍冰
._.
2023-10-02 267 瀏覽
10月1日國慶假期,但在9月尾訂台食晚餐一去到話未有檯唔緊要…等了一段時間上到去人太多夾硬開枱,塞滿啲人客每一台之間基本上背對背嚟食飯,但係都唔重要編排我哋的座位13位喺一個角落頭嗰度冇冷氣熱到不得了,連上菜位都冇….都唔緊要點菜時我哋自己寫好菜名攞去服務台落單都唔緊要,因為人太多都體諒,但係一開始同佢講這個位置太焗可否加一些風扇或者開大一點冷氣啲侍應只係應我哋OK OK乜嘢都冇做過…..跟隨飯餸上枱就熱上加熱食到大家都出晒汗仲慘過去大排檔,跟住熱到根本食唔到到買單嗰陣個侍應先攞一把風扇出嚟給我們吹,但已經熱到冇晒胃口….俾錢買單仲要收埋小食費,但係坐得咁耐一碟都未上過枱,搵個經理點解安排得咁失當佢話今日人多冇辦法我哋已經早咗兩個星期訂枱都得如此傑哥咁樣開頭我哋有枱的時候會否問一問我哋呢個環境O唔OK呢?而唔係求其放低我哋坐低喺度就算數。

2023-10-01
2023-10-02 204 瀏覽
今晚1家人食中秋團年晚飯,巳經早1星期打電話book枱,晚上去到都要等位,唔梗要,到有位之後,好似坐左向1個密室裡面,仲要冇冷氣甘,巳經同職員投訴很多次,唔該,開大d冷氣啦,都係好似冇冷氣,到食野的時候,越食越熱,流晒汗,熱到都唔想食,仲衰過向大排檔食野,我地差唔多食完,先拎把風扇入黎比我地,我真係好想講粗口鬧佢地。貼錢買難受,我地絕對唔會再幫襯囉,真係好差的1次體驗。
2023-10-01
團年飯
放工約咗娘親食個晚飯,由於佢講咗好多次想食片皮鴨,於是揾咗間娘親搭個叮叮就可能去到,位於天后嘅酒樓食片皮鴨。位置好方便,勁近天后地鐵站,又多巴士到,又可以搭叮叮,非常適合家庭聚會,老人家都方便過去呀。京式片皮鴨(半隻) $98————————————有得點半隻份量實在太好啦!大概係2至4人份。鴨皮嘅部份都好香脆,啲油脂都好豐富,入口好香油脂味,用餅皮包住,加埋醬汁、京蔥一啖入口,正呀👍🏼冰鎮南非鮑魚(每隻) $58————————————處理得不錯嘅冰鎮鮑魚,入口冇雪味,亦冇未融化嘅冰碎。冰鎮後鮑魚仍然有彈性,原來上菜時已將鮑魚切成四小份,方便食用。醬汁都好特別,有芥末味,又幾夾冰鎮鮑魚架喎。勝瓜蒜蓉粉絲蒸帶子 $108————————————個粉絲底勁香蒜蓉味呀!勝瓜蒸至淋身,夠入味,帶子又滑又大粒,好滋味!荔芋滑雞煲 $108————————————芋頭份量好多,煮到有點蓉蓉嘅感覺,個汁都好正,充滿甜甜嘅芋頭香,好Creamy,好送飯。呂宋芒果布甸 $28————————————最後食返個經典甜品😋細個去酒樓唔敢舉手同屋企人講想食芒果布甸,大個咗就可以啦🤣係童年嘅味道。

京式片皮鴨(半隻) $98
————————————
京式片皮鴨(半隻)

冰鎮南非鮑魚(每隻) $58
————————————
冰鎮南非鮑魚(每隻)

勝瓜蒜蓉粉絲蒸帶子 $108

2023-09-14
  • 勝瓜蒜蓉粉絲蒸帶子
  • 京式片皮鴨
2023-09-18 2264 瀏覽
是日在天后睇醫生,睇完都接近7點,便直接在openrice 揾下有咩好食,御名軒的評分好高,所以決定試下佢。其實佢就係間酒樓,但帶新式裝修絕不陳舊,中間就是大大的電視螢幕。驚訝的是閒日晚市都好熱鬧!小試牛刀點了4個菜。欖角蜜糖骨大大碟不過$98,真係大件夾抵食。骨有10多件,件件都骨肉均稱、酸甜開胃,就算放涼左,都仲食到骨肉是微焦帶脆的!波爾多紅酒燴牛尾跟法國麵包,份量真的意外,大大煲不過$128,絕對良心價!因為這個價錢,這個份量,真的好足料。牛尾骨的肉也頗多,所以也是啖啖肉的。精髓是個汁,好濃、用香脆麵包點來吃,令人食唔停口,真係好好食!游水沙巴龍躉又是抵食之選,魚好大條,絕不欺場,蒸得剛剛好,所以肉質仍然保持嫩滑,又不失爽彈。夾著葱絲等,點少許豉油食,就是就佳鮮味!馬拉盞通菜鮮魷條條通菜都有菜葉,今時今日好難得,而且份量又係好多。鮮魷爽口彈牙,馬拉盞做法香口惹味,食菜食得滿足!甜品點了芒果布甸和楊枝甘露,兩者都好足料,兩者入面有粒粒芒果肉,好香甜。估唔到咁有heart。這間平常不過的酒樓,真係做街坊生意,大件夾抵食,價錢又唔貴,比起好多大排檔仲要高質,仲有不得不提,係服務好好,難

欖角蜜糖骨

波爾多紅酒燴牛尾

游水沙巴龍躉

馬拉盞通菜鮮魷

這間平常不過的酒樓,真係做街坊生意,大件夾抵食,價錢又唔貴,比起好多大排檔仲要高質,仲有不得不提,係服務好好,難怪評分這麼高,晚市這麼多人,真係有原因!
2023-09-10 326 瀏覽
朋友住附近,話呢間酒家經常座無虛席,小菜又抵食,所以今晚帶我嚟試吓。蝦球芝士炒蛋白平時食賽螃蟹就食得多,用蝦球炒都係第一次食,蝦球好大隻,啖啖肉,而且份量都好多,再加埋少少芝士嘅調味,恰到好處。御名小炒皇講到小菜我就一定會嗌小炒王,呢度嘅小炒王嘅配料非常豐富,蝦乾唔會太硬又有鮮味,腰果分量多,韭菜花新鮮,炒得好惹味。沙巴龍躉平時喺屋企蒸魚好難掌握火候,梗係要來酒樓食啦,而且魚又新鮮,熱辣辣,正!冰鎮南非鮑魚好少地方有得食冰鎮鮑魚,估唔到有幾好食,鮑魚有預先調味,加埋Wasabi更加可以帶出鮮味。楊枝甘露見到隔籬枱嗌楊枝甘露,賣相非常足料,吸引到我都嗌一份嚟試吓,西米有咬口,好香芒果味。呂宋芒果布甸芒果布甸超多芒果果肉,加埋花奶,係經典嘅味道!

蝦球芝士炒蛋白

御名小炒皇

沙巴龍躉

冰鎮南非鮑魚

楊枝甘露

呂宋芒果布甸
芒果布甸超多芒果果肉,加埋花奶,係經典嘅味道!
2023-09-10 208 瀏覽
今日去開維園,在附近搵食,記得呢間酒樓都好似開咗好耐,但裝修仍然保養得幾好,有宴會廳氣氛。大部分菜式都係傳統中式菜,但其中一款係比較fusion ,波爾多紅酒燴牛尾,仲有脆身法包一齊上,牛尾炆得好淋,好入味,醬汁可以加上法包一齊食,增加層次感。片皮鴨半隻,皮夠脆夠薄,有水準。西湖牛肉羮,份量充足,有幾多牛肉粒,亦夠滑口。勝瓜蒜蓉粉絲蒸帶子,帶子都幾大隻,加上魚肉將勝瓜及帶子黐住,一口食的時間有不同口感的食物一齊,唔錯。

片皮鴨半隻,皮夠脆夠薄,有水準。

西湖牛肉羮,份量充足,有幾多牛肉粒,亦夠滑口。

2023-09-07
2023-09-09 175 瀏覽
✨招牌吊燒雞點左半隻 吊燒雞皮燒得薄脆 肥美 肉質軟嫩 調味適中 大花尾龍躉兩味✨翡翠炒斑球斑球啖啖肉 好厚肉肉質結實彈牙 西蘭花翠綠爽脆 ✨雲耳蒸斑頭腩斑頭腩鮮味 肥美爽實 雲耳爽口 好惹味✨欖角蜜糖骨份量十足 肉排外酥內軟味道蜜甜鹹香 送飯一流總結:食物可以 選擇多 份量足環境服務唔錯 價錢合理餐廳晚市有唔少優惠 例如推介孖寶同優惠晚市三寶 就連海鮮都唔貴 相當抵食難怪平日六點多已經有唔少人光顧另外眼見好多街坊食冬瓜盅 下次一定要試試
✨招牌吊燒雞

同優惠晚市三寶 就連海鮮都唔貴 相當抵食
難怪平日六點多已經有唔少人光顧
另外眼見好多街坊食冬瓜盅 下次一定要試試
2023-09-08 180 瀏覽
晚餐-枱12人要找地方真的不客易,但好彩有人安排地点,安排食物真幸福🥰 有鱼、有肉、有菜、有甜品、有酒,只系不夠人🤣因为碟碟餸都好大,冇一碟能清碟的🤣但巧味道!
2023-08-29
2023-09-07 164 瀏覽
今晚我哋兩個人都想食海鮮,又想經濟實惠啲,就揀咗御名軒。餐前小食-咸香花生($15):新鮮脆口,鹹味適中。冰鎮南非鮑魚(每隻$58):見呢款菜式係晚市廚師推介,而且呢個菜式平時比較少見,就叫兩隻試下先。南非鮑魚一向質感厚實,口感一流,廚師應該都花左啲時間同埋用咗濃汁去烹調呢種食材,唔單止令佢入味,而且仲令鮑魚有咬口得黎又唔會話咬唔斷嗰隻。蒜蓉粉絲蒸大元貝($138):1客有4隻,見呢個價錢咁經濟實惠,完全冇諗過佢咁大隻,所以嚟到真係有驚喜。元貝蒸嘅時間啱啱好,一啲都唔韌。粉絲索曬啲蒜蓉味,忍唔住食晒。蘇格蘭蟶子皇(每隻$42):因為我本身好鍾意食蟶子,所以叫咗三隻。既然元貝用咗蒜蓉粉絲蒸,蟶子就試下唔同嘅味,用豉椒炒先。蟶子好大隻。煮嘅過程應該冇乜點縮水,厚肉有咬口,肉質爽口。用豉椒炒的確係惹味。個汁好多洋蔥同青紅椒塊,有啲菜食吓都幾好。游水沙巴龍躉($108):目測條魚約一斤(同餐牌上面所講嘅相符). 肉質爽彈,連魚肚位置都唔會覺得腥,一定係真鮮魚先做到呢個效果。簡簡單單用薑蔥蒸,已經好鮮味。呢個菜式係晚市三寶嘅其中一款,所以係好抵食(平時喺街市買一條新鮮嘅沙巴龍躉都$8x). 紅豆
今晚我哋兩個人都想食海鮮,又想經濟實惠啲,就揀咗御名軒。

餐前小食-咸香花生($15):新鮮脆口,鹹味適中。

紅豆沙(贈送):棉滑起沙,紅豆大大粒。

兩個人食咗四款海鮮,大滿足!

2023-09-06
1K
2023-09-01 208 瀏覽
朋友在天后工作,放工後相約在「御名軒」酒家吃晚飯,酒家超近天后站一出不用2分鐘就可去到。晚飯時段有多款經濟套餐及菜式選擇,有晚市三寶,晚市廚師推介及是晚孖寶等,十分超值。首選必吃「冰鎮南非鮑魚」是晚市廚師推介$58/個,爽甜有咬口,配以秘製的醬汁,清爽又醒胃。半隻京式片皮鴨(一食),超抵$98/2人份量,鴨皮酥脆、鴨肉甘美,不油不膩,用京蔥條、青瓜條加醬汁來搭捲烤餅吃,層次豐富,非常滋味。「西芹炒蝦球」$148,這是一道港式地道小炒,蝦球彈牙,西芹清脆,清爽可口,送飯一流。「荔芋滑雞煲」$108,熱辣辣香噴噴,椰香芋頭味超濃烈,在遠處都散出香味,雞肉鮮嫩,芋頭綿軟,暖胃又飽肚。

• 京式片皮鴨
  • 冰鎮南非鮑魚