2016-06-28 1012 瀏覽
還未食午餐的下午茶時間, 又不想食西多雞脾這麼肥膩, 又不想走得太遠, 於是選擇屋企附近越南菜館的下午茶餐。午飯過後, 人流明顯地不多, 不用等位之餘亦坐得較為舒服。 可能食客不是太多, 冷氣亦調較至最細, 顯得有點侷促。下午茶餐有多款選擇, 價錢由三十多至四十多不等, 而且午市和下午茶都不設加一。 因為還未食午餐, 還是選擇飽腹的飯類。古法烤牛肉飯 $37烤牛肉原本以為是較乾身的做法, 小店的烤牛肉卻是醬汁頗多, 濕潤的一點也不乾身, 雖然肉質腍軟, 味道較為一般, 可能這就是古法煮出來的味道吧。 表面灑了蒜粒和蔥花, 為牛肉稍稍提高了香味。白飯份量多, 飯粒是偏硬那種, 灑上了醬汁, 令白飯不至於很清淡。龍眼水(跟餐+$7)越南特色飲品, 味道偏甜, 甜味像是加落去的糖漿, 而非來自龍眼的清甜, 冰粒溶化後微微改善了甜度。 杯內有多粒新鮮龍眼肉, 可以嘴嚼一下。香茅豬扒飯 $35切了件的豬扒份量不算是太多, 始終是下午茶餐的價錢, 豬扒炸到金黃, 雖然鬆化, 不過有點乾身, 香茅味亦未至於出眾, 顯得普普通通。 白飯跟烤牛肉的同一樣, 不作多談。越南手拉咖啡(跟餐+$7)雖說是越南

古法烤牛肉飯 $37

香茅豬扒飯 $35

香茅豬扒飯

越南手拉咖啡(跟餐+$7)

雖說是越南咖啡, 味道方面跟一般茶餐廳喝到的凍啡差不多, 喝不出分別, 也稱不上是香濃, 甜度亦稍稍偏甜。
越南手拉咖啡(跟餐+$7)
自從另一越南粉麵店結束營業後, 鳳攸街一帶只剩下這越南菜館, 繼續為街坊服務。 雖然只嚐過下午茶, 未能顯露真身, 但食物的越南風味要加強點, 才能叫食客有回頭的理據呢。

2016-06-01
2016-05-24 781 瀏覽
中同gathering(5人成團),大家都住元朗,已經好熟元朗有咩好野食😆,不過我地決定唔試新野,食番中學回憶!以前中學係雞地,放飯成日去呢間越南餐廳食lunch,但一次dinner 都未食過,難得group齊人就去食啦!係甘loop餐牌,我地最後叫左果日半價的牛油鯖魚$44,成條上,上菜時一睇,以為佢好油,但食落又唔覺油膩,仲有甜甜地,應該加左honey, 牛油味道好入味,我好怕食魚怕魚腥味,但呢條係一d都無。咖哩軟殼蟹煲 配左白飯 大家share食,咖哩係唔辣的而有好重咖哩味,所以我(唔食辣)都食到,面頭的軟殼蟹每人都可以分到一两舊,算係甘😆😆,但個白飯都食完,剩番好多咖哩汁,只好再add 白飯唔好浪費😅朋友點左三文魚檬卷,一碟都有八件,我唔食三文魚,只係食左檬紙卷,係一個好fresh的感覺,一定要點魚露,如果唔係會無乜味。豬肉生菜包呢,就有少少辣既,唔食辣就建議叫走辣😅,生菜包住d豬肉碎一野擺入口,熱辣辣,好好味,最後唔夠生菜可以免費加😆 我地仲叫左中學午餐必選的豬頸肉飯加士多啤梨朱古力😂

我地仲叫左中學午餐必選的豬頸肉飯加士多啤梨朱古力😂
2016-05-19
2016-04-15 884 瀏覽
落雨c濕, 女朋友唔想買餸煮飯,所以收工六點幾同左佢落元朗搵野食,係雞地dou左幾轉,揀左呢間Vietnam try try. 女朋友好中意食菇,所以一坐底就嗌左佢個蘑菇釀生蠔,雖然無佢講到甘珍寶😂, 不過芝士配蘑菇真心good,新鮮焗出到黎熱辣辣!咬落去會流汁~~一人一半就岩岩好~~ 我地嗌左個芝士雞排紅米飯,份量都夠两個人食,雞排夠件,唔會油膩,肉夠滑,食得出係即炸,唔係放左好耐果啲,but食哂有d漏,會即刻飽六成😂😂其實我想試下佢個牛柳粒紅飯, 好似係呢到幾出名既~跟住女朋友話想試埋個軟殼蟹當小食啦,隻蟹size 正常既,夠味仲有膏添!唔係流野黎!雖然係炸,不過一啲都唔會油淋淋,唔會食到個嘴令立立,同埋真係脆卜卜既,每人分到幾件,,唔食辣可以bug走上面d 辣椒。最後两丁友食左$2xx 平令正!哈哈
落雨c濕, 女朋友唔想買餸煮飯,

所以收工六點幾同左佢落元朗搵野食,

我地嗌左個芝士雞排紅米飯,

其實我想試下佢個牛柳粒紅飯, 好似係呢到幾出名既~

跟住女朋友話想試埋個軟殼蟹

最後两丁友食左$2xx 平令正!哈哈
  • 芝士蘑菇釀生蠔
2016-04-08 484 瀏覽
有朋友介紹 就老遠去左元朗雞地一間越南野試下 估唔到又ok喎 元朗真係好多好野食😭 我地唔知食乜好 個老細就推介左d主菜 然後我就平平地叫左個dinner set 有椰汁酸湯檬同小食同fd share,個味幾特別 可能我本身中意酸酸地的湯底,ps 好鬼大碗,好彩係share, 一個人一定食唔哂。。叫左個老闆話新出的 窩蛋牛肉芝士蘑菇 一切開仲有流心蛋!呢樣好值得試!仲有叫左 牛柳他他 好重牛肉味 夾埋d配菜係唔錯既 可惜我朋友唔太食生野 我覺得两個人去食試唔到d咩😞 建議三四五個去可以叫多幾款👍🏻

2016-01-08 369 瀏覽
今晚無煮飯,去了這家越南餐廳。因為工作關係,本人也常到胡志明和河內,食過不少地道越南菜。入到去,老闆熱情介紹店家名物,但很多也像自創的這樣的 services 是值得讚的....但食物的味道,份量和價錢卻令人卻步香茅豬扒倂烤豬肉飯, 豬扒像油炸完的巴士豬扒,又硬又無味。烤豬肉份量只有數碎片,像白烚般沒有味道,飯是正常size 。蜜糖豬軟骨飯 這名字令人有無限幻想,好像好好味咁,飯上檯時見到的是蜜汁燒豬骨,又是碎上,得數件。。。肉是紅紅的,但好乾身,無味,好像沒有醃過。蜜糖味不見了。。。法式流心多士,招牌菜。。。味道 ok ,但太貴了,40 元先得一塊三文治方包 size 。rice paper roll...4 小件一夾起散開唒。兩個人食了 over 200 元,卻食不到越南的味道。。。沒有叫飲品,這個價錢真的可以有更好的選擇!
今晚無煮飯,去了這家越南餐廳。
因為工作關係,本人也常到胡志明和河內,食過不少地道越南菜。
入到去,老闆熱情介紹店家名物,但很多也像自創的

蜜糖豬軟骨飯

rice paper roll...4 小件一夾起散開唒。
2016-01-08
2015-10-04 447 瀏覽
元朗鳳攸南街好鬼多野食,外來人入到黎,是唔知點選擇,唯有等朋友介紹,就去左呢間越滿居試下,兩個人唔大食,叫左個生牛肉湯河同紅酒燴牛尾煲,個生牛肉湯河送到上檯比較失望....d牛都已經好熟下...生乜鬼? 邊度生?......湯味道就ok...至於紅酒燴牛尾煲就似d樣,牛尾份量算多,炆得好淋,不過味道可以濃d....個湯味道好似杰杰的蕃茹杰湯咁,隨牛尾煲送豬仔包點汁黎食,提議加錢換蒜容包,應該會好味d,呢個牛尾煲應該數量唔多,晚餐我見第5,6檯客已經想叫已經賣哂,係想食就早d去!!! 食店細細間,環境同地方都算企理,不過d檯好鬼細張,兩人檯擺兩樣野食都郁唔到,一旻小小都幾多人排隊..地方會比較逼.........不過招呼都ok~ 要加一, 價錢唔算太吸引,下次可以試埋個蝦多士及火煱就夠了,題外話...見隔離檯一家人叫左個乜鬼軟殼蟹,見到佢地o哂嘴,之後個媽媽狂呻隻蟹點解同相片差咁遠....可能無預期隻蟹咁的式,價錢唔平架 ...嘿嘿
...生乜鬼?
邊度生?......湯味道就ok...
生牛肉湯河
紅酒燴牛尾煲
紅酒燴牛尾煲 + 豬仔包
2015-09-26
紅酒燴牛尾煲
2015-09-14 504 瀏覽
和太太趁著小友與姨媽有約偷溜出來拍拍拖。太太說不如走遠一點到元朗行一趟吧。廉價美食雲集的這地方一向是我最喜歡蹓躂的地區,對之小弟自然是沒有異議了....閒逛了一會,買了點東西,之後是時候找吃了。在舊雞地地段走了一陣,食店數目多得令人目眩,真不知要選甚麼來吃....最後被選中的幸運兒,便是這一間主打越菜的店子....人客的數目也還真的蠻多的。元朗人一向也十分懂得揀吃,多人光顧的店子水準應不會差得到那裡.....不約而同和太太選吃的東西有一點共通之處,那便是其色澤都是紅噹噹的。太太的越式四寶紅蕃茄湯檬,蕃茄湯少不免有下茄膏進去煑,不然色水是不會如此的紅及味會如此的甜和酸,說老實小弟對之是不太喜歡,不過幸好檬粉本身沒處得過淰且存彈性,而且四寶材料還豐富的 ---- 豬扒呈金黃肉質軟熟;扎肉切得厚身有咬勁有肉香;豬頸肉同樣質地帶Q彈甚是討好;古法烤豬肉烤得香口甚惹味的....同樣顏色紅噹噹的蒜椒雞槌紅飯,茄汁飯的味道和之前檬粉的湯差不多是一個模來的,所以也不用再提了;相反那小雞槌是新鮮熱辣即炸放入口,肉味道是相當夠味而不嚡口,蒜與椒的調味亦處理得甚恰當,味是十分的惹香。始終甜甜酸酸又帶香辣的東

最後被選中的幸運兒,便是這一間主打越菜的店子....

同樣顏色紅噹噹的蒜椒雞槌紅飯,茄汁飯的味道和之前檬粉的湯差不多是一個模來的,所以也不用再提了;相反那小雞槌是新鮮熱辣即炸放入口,肉味道是相當夠味而不嚡口,蒜與椒的調味亦處理得甚恰當,味是十分的惹香。始終甜甜酸酸又帶香辣的東西,是能輕易地攫取人心的....
吃完如此刺激味蕾且飽肚的食物,已很容易讓人滿足了....
2015-09-09 367 瀏覽
經常聽人說元朗“雞地”有很多不錯的小店,本身鍾情東南亞菜,上OR 看到這間越滿居食評多正面,今晚就到此店一試。店面頗細,已坐滿九成食客,但我們只二人,即時被安排到通道上靠牆壁一張非常細小二人座,所有由廚房製作的菜式都必定從我們身邊經過,非常擾攘!餐牌上菜式看似很吸引的,如冰鎮蜜糖蕃茄,燒牛肉米紙卷,蜜糖蒜蓉炒磨菇……很多都想試!最後我們點了原隻魷魚筒釀咖哩炒飯($118)和火車頭鍋($98)。本想再加一客沙律和其他小食,但店員問我火車頭鍋要跟豬仔包或白飯或蒜蓉包,我選了蒜蓉包(這個要另加$8但他沒有事先告訴我),他只說可加$12粉絲放鍋內吸湯汁,我也加了(即原本$98變成了$118!)。既然有蒜蓉包,有粉絲又有炒飯,怕二人吃不完所以打算最後才決定是否點其他菜式。食物上枱,火車頭鍋看似份量充足,但其實底層只是用加了十二元的粉絲和少量蔬菜托起,上鋪三片極肥平價肥牛,兩粒牛丸,兩粒牛腩,三小件牛栢葉和三小件牛筋。湯底我只吃到蕃茄膏和糖的味道,完全沒有鮮味可言!可以想像如不另加粉絲的話,這火車頭鍋以這價錢來說份量真的見不得人!唯一可接受的是蒜蓉包,尚算香脆夠熱,四件份量適中。原隻魷魚釀咖哩炒飯

,所有由廚房製作的菜式都必定從我們身邊經過,非常擾攘!

唯一可接受的是蒜蓉包,尚算香脆夠熱,四件份量適中。
火車頭鍋
原隻魷魚釀咖哩炒飯,上枱時只是微温,不知是放久了還是怎樣?魷魚尺吋合理,但莫名其妙很薄肉,沒有彈性,鮮味欠奉!炒飯咖哩味不夠香,米粒軟淋細碎,眼見滲入了花生碎,但完全吃不到花生香味,一整個菜式只有強烈的咸味,十分之差!
原隻魷魚釀咖哩炒飯
這樣低水準的食物,原先打算再落單的也提不起興趣了,就只吃了以上兩道菜,還要付上加一服務費,盛惠$260!整體感覺,價錢偏貴食材吝嗇,既坐不舒服又吃不飽也不美味,對這間食店徹底失望!
2015-09-06
突如其來到了元朗和男人家人晚餐~~Dinner 時間比較難搵位泊車~~反而搵食仲難~皆因太~~多選擇~!其實老娘比較少入元朗搵食!所以都係跟大隊!男人媽媽帶頭行左3個圈~!係3個﹗都仲要話『是旦一間啦~我無所謂』然後bangbangbang~(sing) bang哂爸爸的『就呢間囉』~最後入左黎~小店~背對背咁坐真係~『巧有愛喲』其實有點點唔奈煩~皆因完全理解不行為什麼 (雖說小店~都有10張8張台仔)所有order都要等呀老闆去落單呢?可能成批waitress都係新手吧?(唯有咁講啦~)好!講返條橫丫腸先~每次食THAI/越菜~都一定會叫既串燒~(4粒星)個sauce好得﹗食其他野都點佢~~再來一個蝦蝦多士~(4粒星)加左芝士既﹗ 成個熱辣辣被芝麻包住~芝士岩岩開始溶溶地~十分不錯﹗ (雖然醫生叫我少食芝麻,都係一件咁多~下餐先算~嘰嘰)呢個真係MAMA TEI~ (2粒星)你睇佢好似叉燒其實佢係『豬軟骨』,當你叫佢豬軟骨咩?﹗佢又食得出係叉燒﹗仲要我肯~定佢D骨一!D都唔軟﹗(有圖有真相)由於男人爸爸鐘意食稔野~所以應該好失望~~加上不知為何是燈色?由於老娘不好椰~的關係~ (2粒
突如其來到了元朗和男人家人晚餐~~
Dinner 時間比較難搵位泊車~~
反而搵食仲難~皆因太~~多選擇~!

其實老娘比較少入元朗搵食!所以都係跟大隊!

最後入左黎~
小店~背對背咁坐真係~『巧有愛喲』
可能成批waitress都係新手吧?(唯有咁講啦~)

好!講返條橫丫腸先~
每次食THAI/越菜~都一定會叫既串燒~
(4粒星)
個sauce好得﹗食其他野都點佢~~
呢個真係MAMA TEI~ (2粒星)
由於男人爸爸鐘意食稔野~所以應該好失望~~
加上不知為何是燈色?
由於老娘不好椰~的關係~ (2粒<--是男人及爸爸的)
製作需時,所以他們有點期待,以為原個上會好濃郁,點知…得面個浸有舊魚塊~入面有少量少量少少量既海鮮?同咪白飯?
其實客觀點說,是有淡淡的椰香~只是和我們的expectation completely difference而已~
題外話~
背對背又不是樣樣都十分好味既情況下~無不奈煩都係因為老闆仔岩咀形~係咁同我地吹下水~~仲有個『魚露』好心得我男人及他媽媽心~~問可唔可以買D返去~佢話搵個粥兜裝比我地~~我地話平時食開個個粥都好大架和~佢話佢食個個好~~~~細既JE~(做動作縮細)
佢問我地係咪唔係0係附近食開野?我話我0係九龍住~~佢唔信~
我指住電視話~咪就係睇呢個now 節目黎囉~~~佢話『呢個唔係now黎架和…』
哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…哈哈哈…
2015-06-18
2015-07-16 385 瀏覽
「越式炸軟殼蟹」殺入元朗,找來越南菜館。這裏的老闆是香港人,曾在外國讀書多年,對越南菜情有獨鍾,回流之後就投身飲食業,開設此餐廳。越式炸軟殼蟹是非常大隻,裏面吃到有一絲絲的蟹肉,不會炸到如柴皮般,與冰涼的啤酒是很搭配,而且這裏有不同的越南啤酒供應呢。另一道「芝士蝦多士」也很受大家的歡迎,而且一小口一小口的,方便又簡單。
「越式炸軟殼蟹」
2015-06-21
  • 越式炸軟殼蟹
2015-06-08 503 瀏覽
元朗YOHO TOWN附近有一條知名的美食街 - 鳳攸南街,今次和女友就去了嘗試那裡一間越南餐廳 - 越滿居De Viet House。當晚抵步時間大約為晚上9點30分左右。餐廳內仍有一半座位有客人,證明其人氣不弱。牛油雞翼在越式餐廳中一向要價不菲,可惜的是這家餐廳的雞翼本身雖烤得十分酥脆,牛油味卻是欠奉,更不要說「蒜香」二字了。撈檬類麵食就像港式茶記中的「沙爹牛麵」一樣,可說是越式餐廳中的必備食物。當晚因檬粉售罄,便改了叫金邊粉,配搭上當然有差別;豬頸肉烤得不錯,未致於太過乾柴,份量也足夠。沒有想到這道牛柳粒紅飯反而帶給我驚喜。外間的紅飯味道一向做得較淡,這家餐廳反而恰到好處,酸甜開胃。牛柳偏騷了一些,不過份量很多,而且廚師也用甜酸醬爆香後才上碟。雖然和紅飯在味道上有衝突,不過整體而言很好吃。龍眼冰甜度適中,可以一試。凍朱古力偏淡了一些,尚可接受。總結:作為區內為數有限的越式餐廳來說,越滿居可以說是沒有太多選擇之中一個不錯的選擇。而且鄰近西鐵元朗站,交通相對方便。當然,要有更多更好選擇的話,何不花多一點時間,在市區覓食呢?

蒜香牛油雞翼
豬頸肉撈金邊粉
牛柳粒紅飯
龍眼冰
龍眼冰甜度適中,可以一試。
凍朱古力
凍朱古力偏淡了一些,尚可接受。

總結
2015-05-29
2015-05-16 364 瀏覽
幫襯過幾次, join埋會員了, 是晚有朋友來元朗, 就帶佢哋嚟試好嘢因為係會員, 所以是晚惠顧有個免費沙律, 蝦片夾沙律, 酸酸甜甜的好醒胃每次來必點的, 表面炸到好香脆, 醃得唔會太咸, 味道啱啱好又係熱氣嘢....不過呢個蝦多士真的不錯, 唔油膩, 表面的芝麻好香口這個我覺得就一般了, 可能我唔太鍾意入面有種香草(?)的味道, 但朋友就like另外還點了個蕃茄牛鍋, 裡面有牛丸牛栢葉牛肚等, 個汁點蒜蓉包好正朋友點了越南啤酒, 第二度好少有得, 都值得試下呢度座位有限, 最好事先訂枱, & ... 坐得都幾迫下, 三四個人嚟都OK的
青木瓜沙律
牛油雞翼
蝦多士
米紙卷

朋友點了越南啤酒, 第二度好少有得, 都值得試下

2015-03-07
青木瓜沙律
牛油雞翼
2015-05-02 439 瀏覽
踏單車去南生圍輕鬆來回後, 又到元朗搵食了, 都是選擇圍繞近yoho town的"食街", 那裡很多小店, 比較有特色。來到一間小店"越滿居", 吃越式的東西, 因為濕疹發作, 很多食物要戒, 初步看到這裡有我可吃的東西, 就選了。門口寫了有什麼特色菜式, 看對了就入去吃啦店家老闆拍了一張藝術成份很高的相在menu都幾靚仔啊這個文字 menu是招牌菜吧!椰汁酸湯浸滑雞粉絲煲 $108材料有滑雞、菜、粉絲、芽菜等湯底酸酸甜甜, 不會太咸, 蠻好喝的, 料也充足, 特別是好多雞啊, 吃極都仲有, 我慣常多菜少肉, 如果能換多點菜就好了!不過最後經我們努力下, 也清光光了!火燒原條小茄子$32小茄子真的好迷你!但沾上了燒汁, 香甜軟柔也蠻好吃的!吃完後有點意猶未盡, 就去附近吃甜品了.....

門口寫了有什麼特色菜式, 看對了就入去吃啦
店家老闆拍了一張藝術成份很高的相在menu
都幾靚仔啊
這個文字 menu是招牌菜吧!
椰汁酸湯浸滑雞粉絲煲 $108
材料有滑雞、菜、粉絲、芽菜等
不過最後經我們努力下, 也清光光了!
火燒原條小茄子$32
小茄子真的好迷你!
但沾上了燒汁, 香甜軟柔也蠻好吃的!
吃完後有點意猶未盡, 就去附近吃甜品了.....

2015-04-03
2014-11-16 748 瀏覽
越滿居的午市套餐實在太多選擇,超過 20 款,花多眼亂之際,老闆娘建議「火辣沙嗲雞扒飯」。套餐包括飲品 (我要熱咖啡)、牛骨湯浸菜。吃入口,不會辣死,而是好味到不得了,那汁料微辣得來十分香濃,明知汁料是不健康的 (營養師說汁是高鹽高脂嘛!),但實在好味得一定要用來撈飯。那塊雞扒已切件,吃得方便,應該是炸過,皮上有一層粉漿,卜卜脆好好味,卻竟然不油膩,也不見肥膏,一向不吃雞皮的我把整仲雞扒吃清光。汁料不濃不稀,掌握十分完美。
火辣沙嗲雞扒飯
2014-11-13
火辣沙嗲雞扒飯
2014-06-01 1142 瀏覽
今日好熱原來想去食Egg Benedict但要等位所以求其揀咗間唔洗等位既越南野入面都好企理乾淨冷氣都夠凍呢度掛左d越南掛畫同我地响胡志明見到既一樣由於太熱即刻叫兩杯凍飲先凍啡幾好味下真係有少少越南既感覺另外果杯係凍龍眼水用新鮮龍眼肉所以同平飲開既龍眼冰有d唔同會酸d我叫咗窩蛋生牛河超讚個牛夠薄夠滑係我食過既生牛河中數一數二好味既牛河粉較粗但入口都滑,唔錯湯底都幾甜隻蛋就其實唔會變熟既不過撈埋黎食口感好滑幾唔錯另外叫咗個香茅豬扒拼雞中翼少少題外話其實去過胡志明既會知越南根本無香茅豬哈哈,全部都係港式越南菜講返個飯雞翼炸得好脆,入面好嫩Good!豬扒就咸左d~但好淋(不過係落左鬆肉粉果種淋)Overall 我覺得Good呀!有下次!

今日好熱

我叫咗窩蛋生牛河
超讚個牛
夠薄夠滑
係我食過既生牛河中數一數二好味既牛

河粉較粗但入口都滑,唔錯
湯底都幾甜
隻蛋就其實唔會變熟既
不過撈埋黎食口感好滑
幾唔錯

另外叫咗個香茅豬扒拼雞中翼
少少題外話
其實去過胡志明既會知越南根本無香茅豬
哈哈,全部都係港式越南菜

講返個飯
雞翼炸得好脆,入面好嫩
Good!
豬扒就咸左d~
但好淋(不過係落左鬆肉粉果種淋)

Overall 我覺得Good呀!
有下次!
2014-06-01