2015-08-24 4951 瀏覽
去新斗記通常都係食晚飯,今次試下飲茶。星期日開十一點,早了二十分鐘來到已經有十幾張枱在前面排隊,幸好第一轉成功入座。食物方面,包一點倒汗水都沒有,叉燒包味道很好,但流沙包不是流心的。潮州粉果連同潮州辣油一起端上枱,十分細心。皮厚身一點,但很有咬勁,中和了濃味的料,很配合。 咸水角是新鮮炸起的,很好吃。上菜速度都幾快,建議想食甜野可分開兩次叫。

咸水角是新鮮炸起的,很好吃。

上菜速度都幾快,建議想食甜野可分開兩次叫。
很喜歡碗碟上的圖案
2015-08-11 3480 瀏覽
公雞餐具春風得意腸,好脆雪山叉燒包,又同點喜來個皮唔同,但都好食香芋糯米卷,好香的芋頭皮㗎喱土魷,好厚身,夠懷舊傳統點心,叉燒包,潮州粉果,干煸蓮藕條燒賣,蝦與豬肉比例適中,夠彈牙蜆介鯪鱼球,今次咸咗D鮮蝦菜苗餃,我中意四份一隻乳豬,即燒好香脆,燒鵝瀬粉,分開上,好大碗一份有六大件,唔洗三拾
2015-03-26 4093 瀏覽
話說同屋企人星期六黎飲茶點心普普通通..冇d人講得咁好食但值得一提既係個阿姐不斷推介既泥鯭魚粥阿爸見阿姐力sell, 講到有幾正咪試下囉一黎到,成盤白粥咁,以為d魚沉底啦但"了"極都唔覺有魚wo, 飯就見到好多舊(應該等d粥綿d)好啦,諗住個樣唔得姐,個味可能好重魚味呢但食落去同白粥真係冇分別囉!最尾食到一粒魚! 搵粒魚真係難中過六合彩!唔怪得周圍都要排咁耐隊等位, 係新斗記咁快有位!
話說同屋企人星期六黎飲茶

點心普普通通..冇d人講得咁好食

但值得一提既係個阿姐不斷推介既泥鯭魚粥

阿爸見阿姐力sell, 講到有幾正咪試下囉

一黎到,成盤白粥咁,以為d魚沉底啦

好啦,諗住個樣唔得姐,個味可能好重魚味呢

但食落去同白粥真係冇分別囉!

最尾食到一粒魚! 搵粒魚真係難中過六合彩!

唔怪得周圍都要排咁耐隊等位, 係新斗記咁快有位!

• 零美食!
2015-02-18 4090 瀏覽
是夜搭港鐵回家, 怎知道在大圍時壞車, 一時間, 也不知道還等不等下去, 那就先出閘吃晚餐吧. 在車站附近, 那就來新斗記吧.這家新斗記, 曾經在2012年及2013年連續兩年得到必比登的榮譽, 不過近兩年也是無緣上榜了. 想起來, 也真的有好一段時間沒有在這裡吃晚餐了. 是晚人客甚多, 擺位是比較擠逼. 至於吃的, 不用多想, 就揀選幾款招牌.粟米魚塊 $138: 8分, 三個人來到, 不吃乳豬, 但怎能不吃粟米魚塊. 慢著, 為何不是粟米斑塊, 而變成魚塊呢? 是否因為成本問題, 不再用石斑了? 跟從前相比, 水準是有點距離, 還是很熱辣辣, 粉漿也很香脆, 但魚肉亦不太有鮮味, 感覺比較粉. 不過, 點上粟米汁同吃之後, 還是很美味的.豉油皇銀芽炒麵 $68: 8.5分, 接下來的是豉油皇銀芽炒麵, 是炒得幾有鑊氣, 但不會太油, 麵條質感彈牙, 加上了銀芽之後, 食味亦提升了不少.金牌拆肉泥鯭粥 $98: 8分, 來到新斗記, 總愛來一客金牌拆肉泥鯭粥, 已經拆好肉, 吃的時候更為方便. 粥底好像沒有從前那麼綿, 但泥鯭還是很有水準, 很香. 其實坊間吃到出色的泥鯭粥是越來越不
金牌拆肉泥鯭粥 $98: 8分, 來到新斗記, 總愛來一客金牌拆肉泥鯭粥, 已經拆好肉, 吃的時候更為方便. 粥底好像沒有從前那麼綿, 但泥鯭還是很有水準, 很香. 其實坊間吃到出色的泥鯭粥是越來越不容易, 這裡的, 還是不錯的.
跟從前相比, 新斗記的整體水準是回落了, 或許也解釋了為何近兩年已經無緣在米芝蓮上榜了. 不過粟米魚塊, 豉油皇銀芽炒麵以及金牌拆肉泥鯭粥還是值得推介的招牌菜式.
2015-01-11 3472 瀏覽
第一次去試食…乳豬真係不得了…味道十分正…食落口仲好脆…仲有彈牙既聖子…爽口既鮑魚…陳皮蒸泥鯭…好想推介甜品芒果布丁…價錢又抵…加上員工親切既服務…令人賓致如歸…大圍…正正正…一定要介紹比老友
  • 乳豬
2014-10-18 4064 瀏覽
我無數過呢度幾耐會轉一次餐牌,不過每一次見到佢轉左之後有我心儀嘅點心,我就會高興到不得了!我地一家4口嚟到每次都唔係嗌好多野,不過佢加價都狼狼地。好似呢個北菇滑雞飯,佢呢度啲煲仔飯真係唔錯! 因為唔係好似明星咁,啲煲仔飯係個飯煲放落去,然後焗一焗咁hea你,佢係真係有飯焦架! 同埋雞件好滑係真嘅! 淋埋豉油上去焗一焗,真是人間美味喔~! 不過價錢都合理~呢個蜆芥鯪魚球當然無得同中山啲蜆芥鯪魚球比,因為我食過最好食嘅真係o係中山~ 不過呢度都唔差,上碟係熱辣辣,佢地完全唔係炸粉蓋住個鯪魚球,而蜆芥亦都唔腥~ 到我最鍾意嘅黑椒蒸豬肚啦~~~ 佢呢度係真係整得好好,每一舊大小適中,仲唔會有過濃嘅黑椒味,下面墊底嘅蘿白都好好食。不過呢...呢碗芋頭西米露就麻麻地,好稀,無乜味咁,雖然有大小西米,叫有啲口感,但明顯落唔夠椰汁~總括來講,係大圍區呢間飲茶真係叫好好食架啦~ 係價錢冠絕全大圍囉~ 不過如果想食啲更精緻啲嘅點心,可以去隔離粵軒。
北菇滑雞飯
北菇滑雞飯
蜆芥鯪魚球
黑椒蒸豬肚
2014-10-15 2932 瀏覽
其實好難得可以返大圍同媽咪飲茶,多數要係沙田做野先可以返到嚟,因此,為左慶祝我呢個機緣巧合嘅機會,我同媽咪講一定要嚟斗記賀一賀佢。現場所見....門口車都無架,真係好少見! 不過其實呢度都難搵位,等位等勁耐,今次等左十分鐘叫少~有時人多,我拎左張飛返屋企HEA半個鐘都未到我.....由於婆婆其實幾鍾意呢度嘅蘿白糕,因為粉同蘿白比例差唔多,而且煎得幾香~ 美中不足係,我個人認為食野要配一個合適嘅醬先好食,而佢呢度只係提供辣油而無辣椒醬就有啲失色~不過,鏡頭一轉,呢籠香芹潮粉果配辣油就出色勒! 熱氣騰騰上碟,點心應該有如此水評。呢度嘅煎糯米雞真係好好食,煎得香,夾起上嚟唔會散開裡面啲餡亦非常足料,不過特點呢就有啲貴。由於較早前寫過另一篇同區嘅明星酒家嘅薑蔥牛柏葉,係比較之下,呢碟薑蔥牛柏葉就叫做得好,起碼真係有薑蔥味,牛柏葉唔會大舊到會哽死人,底下有啲白蘿白墊底,大點嚟講,其實可以再俾多少少。而咖喱蒸土魷嘅咖喱味就有啲特別,唔係單單係巿面普通嘅咖喱,而係好濃香料味嘅咖喱,似印度咖喱,土魷唔韌好爽口,呢碟野看似平凡,但煮o既人係見到用過心機。媽咪叫我一定要讚下呢度嘅辣油,好香好多渣~ 其他酒

鳳凰煎糯米雞
香芹潮粉果
呢度嘅煎糯米雞真係好好食,煎得香,夾起上嚟唔會散開
裡面啲餡亦非常足料,不過特點呢就有啲貴。
薑蔥牛柏葉
咖喱蒸土魷
媽咪叫我一定要讚下呢度嘅辣油,好香好多渣~ 其他酒樓都未必俾到~ (梗係啦~呢度米芝蓮一星食府嚟架! )
不過呢籠後加嘅上湯小籠包就好流..... 淨係睇個醋無薑絲,我就知佢係敷衍食客!
上湯小籠包
個皮好厚好硬,一啲都唔軟熟,已經好扣分,仲要舊肉咁鬼大舊,完全無空間俾個小籠包抖氣,上湯只佔整個小籠包1/4,真係唔好食。
大圍區嚟講,斗記飲茶真係幾貴,因為閒閒地4個人都2xx
題外話/補充資料: 最近佢地搞緊membership 推廣,免費申請做會員,1蚊1分,滿400即送樽負離子水~ 仲有其他野送~
2014-10-10
$60 (早餐)
鳳凰煎糯米雞
薑蔥牛柏葉
咖喱蒸土魷
2014-10-04 3039 瀏覽
在大圍相對上「Eatable」的飲茶地方相信只有新斗記,其他全部都好難食,但由於新斗記不是特別出眾,以及等候時間經常過長,所於都沒有常來新斗記點心選擇極少,所以都系其中一個不常來的原因,我都剔左好耐先剔夠野食。胡椒豬肚湯有著香濃的胡椒味,喝下去也感到香甜而不辣。豬雜的比例少了一點,而且煮得太老,因此沒有爽口彈牙的感覺新斗記的得意腸已預先切好六小舊,內有春卷皮、蝦(不是鮮蝦)、甘荀、蔥、西芹等材料。吃下去的時候有多重口感,而且味道複雜濃烈,有別於傳統牛肉和鮮蝦腸粉等新斗記說自己的流沙包很流沙。的確是,內裡非常燙,而且有如噴泉一樣一湧而出。但在此背後,奶皇的味道真的遜色,能做出流沙的質感,但未能做出奶皇香。此流沙包欠缺蛋黃香,只帶有奶皇的甜味,確是需要改善一下。金錢肚爽口彈牙,但醬汁略嫌有點淡。潮洲粉果的皮也厚了一點,整體味道一般吧山竹牛肉球是不及格吧,色澤暗啞,一看就知道沒有味道,而且質感鬆散。即使沾上喼汁也沒有太大的味道這個金蒜排骨煲仔飯有好多排骨,但飯的確是少了一點。既有煲仔飯的香,又只有少少飯蕉,相當不錯,而且飯粒粒粒分明
新斗記點心選擇極少
,所以都系其中一個不常來的原因,我都剔左好耐先剔夠野食。
胡椒豬肚
胡椒豬肚湯有著香濃的胡椒味,喝下去也感到香甜而不辣
。豬雜的比例少了一點,而且煮得太老,因此沒有爽口彈牙的感覺
新斗得意腸
流沙包
流緊出黎喇 :)
柱候醬金錢肚
潮洲粉果
山竹牛肉球
金蒜排骨飯 $38
2014-09-30
2014-09-02 2819 瀏覽
屋企有"芬唇", 大顆兒吃飯慶祝今次又黎大圍既新斗記由於人數較多, 又要夾時間, 前前後後打左四,五次電話改人數難得接電話既姐姐態度好好, 好有耐性同禮貌, 抵讚不過而家要先落訂金, 之前幫襯過四, 五次都唔駛咁應該係多左人訂完枱又NO SHOW禮拜六晚要分兩輪, 揀左六點鐘, 要八鐘還枱起菜速度幾快, 準時六點鐘到, 大概七點半已經在吃糖水了食物方面乳豬係必然主打, 水準依舊, 皮脆肉嫩第一次叫呢度既乳鴿, 家人一致讚賞, D 肉好嫩, 唔會過喊, 我前後吃左三份(1/4隻)仲有個豉油王炒麵, 炒得乾身唔油今次有新菜式, 黑毛豬义燒(呢個要預訂), 有D 期待不過食落又唔係咁特別個例湯西洋菜鴨腎, 呢個有少少喊得滯同帶少少苦十個人大概叫左十個餸, 仲送糖水埋單唔駛 $2000, 算幾抵食
屋企有"芬唇", 大顆兒吃飯慶祝
今次又黎大圍既新斗記
難得接電話既姐姐態度好好, 好有耐性同禮貌, 抵讚
不過而家要先落訂金, 之前幫襯過四, 五次都唔駛
咁應該係多左人訂完枱又NO SHOW
禮拜六晚要分兩輪, 揀左六點鐘, 要八鐘還枱
起菜速度幾快, 準時六點鐘到, 大概七點半已經在吃糖水
食物方面
乳豬係必然主打, 水準依舊, 皮脆肉嫩
仲有個豉油王炒麵, 炒得乾身唔油
個例湯西洋菜鴨腎, 呢個有少少喊得滯同帶少少苦
十個人大概叫左十個餸, 仲送糖水
埋單唔駛 $2000, 算幾抵食
魚翅撈飯
黑毛豬义燒
2014-08-30
2014-08-28 2410 瀏覽
和家人以前喜歡到新斗記晚餐,因為鍾意食黑毛豬叉燒和乳豬! 因為幾個月前停賣黑毛豬叉燒之後所以小咗幫襯。早排朋友通知黑毛豬叉燒返黎啦,梗係叫齊一家大細去食啦,點知黑毛豬叉燒$198(預定)以前又林又軟又多汁嘅叉燒,變得平平無奇! 呢個價錢一d都唔值得燒鵝(預定)失望... 燒鵝嚟到又唔熱,又唔脆皮,又肥,仲衰過富臨...豉油皇蝦海中蝦$48両, 花竹蝦$58両, 不過好奇怪,不倫邊種蝦 8個人都係計8隻(10両) 呢個價錢 ,雪藏蝦嘅質數,一d都唔值囉...服務質數最好都算係門口代客泊車嗰兩位,其他不值一題!!

黑毛豬叉燒$198(預定)

燒鵝(預定)

豉油皇蝦

服務質數最好都算係門口代客泊車嗰兩位,其他不值一題!!
2014-06-15 2964 瀏覽
金牌即燒乳豬,例牌有10塊左右,非常香脆,好好味鎮店鹵水乳鴿皇,同平時食開的差不多呀生炒上肉排,肉排有肉但唔肥,吠落幾鬆化,汁都好味粟米魚塊,不太喜歡佢分上形式,粟米汁就稀左少少,可以讚既係個魚塊不似雪藏魚,幾鮮味道,炸粉唔厚,岩岩好啫啫唐生菜煲,食落唔普通,味香俱全,砂煲上好惹味

金牌即燒乳豬,例牌有10塊左右,非常香脆,好好味

鎮店鹵水乳鴿皇,同平時食開的差不多呀
生炒上肉排,肉排有肉但唔肥,吠落幾鬆化,汁都好味

啫啫唐生菜煲,食落唔普通,味香俱全,砂煲上好惹味
  • 乳豬
2014-03-30 3502 瀏覽
同事聚會,三個人,訂了六點枱,因為食飯分兩個時段,六點及八點。我們選了六點。由於訂了枱,去到吾洗等位。入面環境光猛,但比較迫。椅背貼椅背吾慣太早食飯,所以只點了1/4乳豬,印象中例牌得7-8塊,每人得兩三塊,實在太吾夠。另叫了個例湯,及炒菜。

入面環境光猛,但比較迫。椅背貼椅背

2014-03-29
2014-03-10 3095 瀏覽
時日晚上一行4人,晚上在大圍搵食.知道呢度有間新斗記,又聽朋友話呢度既乳豬好正,就黎一試.我地叫左個例湯,乳豬,油鹽水浸蜆,魚湯浸菜.當中樣樣菜式都水準中上.例湯不油,清甜.但好似差左少少火候.但係在街外有如此水準己很難得.乳豬黎到,估唔到個portion咁少.但貴精不貴多,呢度係我食過最好食既乳豬!平時我唔食乳豬但係見到個個都讚,就去試試.呢度同出面食既好唔同.平時出面嗰D乳豬既肉又乾又柴,皮又厚下面又肥.呢度既乳豬肉又嫰又滑,皮下既脂肪被去除,餘下的只有脆脆的薄薄的皮.十分好吃!油鹽水浸蜆中的湯很清甜,有原粒炸蒜提味和有粉絲在底.不過如果蜆既肉再肥美D就仲正.魚湯浸菜既菜我選擇了生菜.熟度岩岩好,上湯同樣可口,被我一個人清碟.overall好滿意呢度既菜式,每一樣都達到水準.又加上有代客泊車,呢間一定會再黎!
時日晚上一行4人,晚上在大圍搵食.
知道呢度有間新斗記,又聽朋友話呢度既乳豬好正,就黎一試.
我地叫左個例湯[紅蔔白青蔔白],乳豬[例],油鹽水浸蜆,魚湯浸菜.
當中樣樣菜式都水準中上.
乳豬
乳豬[例]黎到,估唔到個portion咁少.但貴精不貴多,呢度係我食過最好食既乳豬!
平時我唔食乳豬但係見到個個都讚,就去試試.
呢度同出面食既好唔同.
平時出面嗰D乳豬既肉又乾又柴,皮又厚下面又肥.
十分好吃!
overall好滿意呢度既菜式,每一樣都達到水準.
又加上有代客泊車,呢間一定會再黎!

2014-02-28
2014-02-28 2602 瀏覽
逼不得已的投訴無門2 月11 號姓李5 位 早上已訂好晚上 佢地打電話講有位可以入座點知道 落了去...佢地話...被一個強國人坐了..她懶死不肯交還我地只好得係門外食風 個日得9 度 叫了個蔥花炒筒蠔 一個例湯什麼味道算是可以 另外 2個小菜 要 $6XX .佢地補償了個COOKIE 因為明明張台係我地佢地自己店都任由強國人坐了就算 職員早上面對飲茶時間 情況更恐怖 門面拎位係無用 自己入去霸去搶就最實際 咁既價錢仲要同強國人去搶...職員完全不理...永遠要BLACK LIST 佢

逼不得已的投訴無門
我地只好得係門外食風 個日得9 度 叫了個蔥花炒筒蠔
一個例湯什麼
明明張台係我地佢地自己店都任由強國人坐了就算 職員早上面對

題外話/補充資料: 永遠要BLACK LIST 佢
2014-02-11
生日
2014-02-06 2341 瀏覽
是日心血來潮想食乳豬,於是下晝先打電話去book定位,好彩都勉強攞到位。去到門口已經見到一堆人排隊等walk-in,如果冇訂枱一定唔駛旨意有位!Anyway,因為一心黎食乳豬,所以就算只係得4個人都叫左半隻乳豬,再係咁易另外叫左個例湯同埋兩碟餸就算。上菜速度極之快,拍得住茶餐廳既速度,唔駛5分鐘已經有野食。半隻乳豬︰作為招牌菜算係交足功課。乳豬皮熱辣辣之餘亦都十分脆,一口咬落去既時候都算係叫做juicy,唔會好似一般大集團製作咁乾身。至於乳豬肉方面,個人黎講覺得有少少偏肥,似「半肥瘦」肉多D,不過整體肉質尚算可以接受,腌得非常入味,作為signature dish果然冇令我失望。青紅蘿白煲唐排︰例湯有分2-4位($88)同埋4-6位($108)既size,如果一般四個人,只係想一人一碗小試的話,我覺得$88已經夠晒。湯料非常足,上枱湯渣一大碟絕對冇欺騙觀眾。味道方面亦都唔錯,感覺到係落足心機同埋時間去煲,飲到淡淡既老火湯味道。唯一要批評既係好似甜左少少,應該落左唔少糖,而且飲完之後有D口渴,想必係落左唔少味精啦!生炒上肉排︰整體感覺只係好一般。鑊氣雖然好足,但係肉排好似厚粉左D,加上切

生炒上肉排︰整體感覺只係好一般。鑊氣雖然好足,但係肉排好似厚粉左D,加上切得太細粒,食落口既感覺唔得爽口之餘亦因為size既關係到喉唔到肺咁。而個汁落既糖既份量好似重手左少少,太過甜反而令到肉本身既質感食唔出,呢到亦都要扣少少分。
啫啫生菜煲︰上菜時係連錫紙既煲一齊上,重見到熱辣辣既鑊氣,香氣四溢,正!當撈埋煲底既蝦醬時候果種味道真係非常正!唯一要批評既係如果可以轉做其他菜去炒就更加好喇!事關生菜好容易出水,食到一半已經見到煲底有pat水,雖然只係食材既問題,但都無可避免會影響口感同埋賣相。
Overall整體感覺OK,可以考慮再次黎幫襯,但除左乳豬之外其他餸菜又唔係坊間講到咁「非試不可」,同埋都同意其他人指出整體食物質素及服務水平都不及以前水準,值得留意!
2014-02-05