2019-06-08 1070 瀏覽
The shop combines two resturants into one. So you would be able to order both udon and ramen.We ordered two udons, one with beef and one with mussel. Unfortunately, the one with mussel was basically tasteless. I would not be able to describe any taste, be it sweet, sour, spicy or bitter, for the udon.I also tried a bit of the udon with beef. It was comparatively better, at least have some taste of beef. Yet still, it failed to get my mouth and tongue rich of taste.I would most probably not

I would most probably not come over again...
2018-08-18 1056 瀏覽
真心以為自家烏冬已經一早消失哂,原來荃灣仲有間分店,但就同板前完全合體左💁🏻‍♀️ 星期六唯一一間唔洗等位就係佢,所以入左去😂餐牌變左電子化,但選擇其實唔係好多。稻庭烏冬得豚肉、肥牛等幾種,連唔同湯底都冇:0我揀左個牛肉稻庭湯烏冬,價值$7x。肥牛數量幾多,但好薄同冇咩肉味。個湯底hea到不得了,冇咩味道可言。我叫人攞左枝七味粉黎係咁落、係咁落先覺得夠味。烏冬比普通稻庭烏冬更幼,但係幾滑嘅,我幾中意個麵。

我揀左個牛肉稻庭湯烏冬,價值$7x。

烏冬比普通稻庭烏冬更幼,但係幾滑嘅,我幾中意個麵。
2018-07-18 728 瀏覽
呢間板長&自家烏冬我唔係第一次黎...黎過幾次...但係每次都有唔開心嘅經驗...服務差劣...食物質素惡劣...今次因為落大雨冇野好食...太興又多人所以食佢...點知又係奶野...今次係歷史以黎最難食嘅一次...冇咗佢招牌嘅自製烏冬都算...比d cheap雞烏冬我...奀支支...見到都心酸...d青瓜絲同蟹柳絲仲多過個烏冬...個胡麻醬又稀又難食...今次將會係我最後一次去...佢仲問我join唔joinmember...唔好再禍害其他人了...希望冇人再中招...
2018-06-20 595 瀏覽
琴晚同女朋友走左荃灣自家烏東 ,本來諗住食兩碗鳥東就上樓上睇場戲 , 點知店員一埋黎,問我係咪食放題我見$23x蚊一位 , 都ok ar ,又試下啦食物水準可接受 , 魚生都幾好 , 唔會無味無度 , (大家可以慢慢叫 , 我一次過試曬8張紙既野 , 食唔切 , 搞到d野凍左) 出菜太高速 , 員工幾有禮貌總結: 唔想要book位,普通食一餐放題係ok既
琴晚同女朋友走左荃灣自家烏東 ,
本來諗住食兩碗鳥東就上樓上睇場戲 ,

點知店員一埋黎,問我係咪食放題
我見$23x蚊一位 , 都ok ar ,又試下啦

總結: 唔想要book位,普通食一餐放題係ok既
自家烏東放題
2018-06-19
自家烏東放題
2017-03-01 1233 瀏覽
「同一日打電話2次去訂檯,接線生表示最低人均消費$150/位,2位起計...本身諗住想好好休息一下傾下偈,生日飯吃貴點沒關係,照訂!點知接線生説我們訂的時間不用預約,"Walk in"也可以...那麼唯有直接過來店舖。」以上為舊同事照我What's App的照片打電話去約訂檯的對話...然後入到店內再查詢的結果是,店舖負責人:「Open Rice不是我們的老闆,你們要優惠便上官方網站下載⋯還有打電話訂檯的最低消費是$300/個人才正確!」吓!於是我們再查詢,店舖的地址、電話正確及需要下載及成為會員才能享受優惠;由於舊同事的女兒已經是會員了,可不可使用該優惠?店舖負責人:「需要本人的電話即場連線才可以獲得優惠!而且Open Rice上的優惠已經過期很久了,沒有更新。」真心覺得講完=冇講,嘆過便可以,個人覺得個饅魚飯是好食,個午餐的拉麵煮得也是有點水準,至於價錢是否化算則是見人見智。
鰻魚飯定食、午市豬骨湯拉麵套餐
2017-03-01
生日
2016-10-06 780 瀏覽
搬離屯門之後,都少左入黎了,唔係朋友吹雞要食飯,都懶得入黎。行左半個市中心,樣樣野都貴都唔敢食,之後都食過自家烏冬,價錢還可以,所以我地都入去醫肚。我記得以前自家烏冬有炸蔬菜餅不錯,可惜現在餘下的麵食選擇不多,改左用IPAD點餐,可以叫埋格黎的壽司是好,可惜失去了"自家"的特色,應該有好多人會還因為烏冬的不同選擇、炸蔬菜餅而去食。以前的我,就如今日的我,改變不算多,以前我會吃炸蔬菜餅烏冬,熱氣就吃豬軟骨烏冬,現在沒有炸蔬菜餅,就餘下一個選擇-豬軟骨烏冬。豬軟骨呢間真係煮得好軟身,味道濃而入味,湯不算太油膩,有點偏咸,烏冬爽而彈口,就算烏冬就好入味,這令我變為常客的原因,可是份量較為小,我再點多2碟壽司才夠飽。
2016-08-12 556 瀏覽
食烏冬第一啖一定係飲湯點知一飲就中伏好濃烈既味精陣味好熟悉食左三分一終於食得出完全係同合味道海鮮杯面一樣既味==食完喉嚨超痕又頸渴加埋一畀左$66好唔抵板長真係唔使再食...
食烏冬第一啖一定係飲湯
食完喉嚨超痕
又頸渴
加埋一畀左$66
好唔抵
板長真係唔使再食...
2016-08-12
2015-11-11 620 瀏覽
今日晩餐食自家烏冬,但無諗過呢D大型連鎖餐廳應該質素應該唔差,點知成餐飯無一樣野食滿意天婦羅:有蝦,冬菇,番薯,南瓜,蟹柳,雖然外層炸漿幾薄,但唔脆身,而且入面既材料無乜味辛味豚肉烏冬:唔辣,烏冬無彈性,普通豬骨湯底吉列豬扒烏冬:烏冬同樣無彈性,吉列豬扒層皮同豬扒分離,雖然大塊但質素差三文魚骨:無乜肉,主要多膠質,普普通通,但算係成餐飯就好的一樣都幾差的一餐,雖然環境同服務都ok,但食物有待改善
辛味豚肉烏冬:唔辣,烏冬無彈性,普通豬骨湯底
都幾差的一餐,雖然環境同服務都ok,但食物有待改善
2014-07-12 613 瀏覽
為慶祝家姐的生日,dinner選定了自家烏冬,因為近地鐵站~方便我放工後盡快會合她們~6:40pm左右入座人流不多~可以坐卡位,good份menu又轉左喇,呢份meun較為細本,比起之前打橫印刷文字的design,更加方便揭頁~ 而我今日想食清少少,所以揀左呢款新推出的 什菌湯烏冬上菜時見到呢碗烏冬的「菇」真的相當之多,種類又夠多!!!想不到湯底係我最愛o既番茄味呢!!!!相當之健康! 自行落左少少桌上的調味料—天婦羅脆粒,加落去之後,口感更佳Service還不錯
什菌湯烏冬

自行落左少少桌上的調味料—天婦羅脆粒,加落去之後,口感更佳
Service還不錯

• 什菌湯烏冬
2014-05-29 699 瀏覽
興奮的上午,炎熱的中午,完成了一項個人創舉 後,想吃一頓較美味的晚宴。由於女朋友仔還是討厭拉麵,於是又光顧這兒,有壽司又有烏冬。原來這店已採用電子下單形式,桌上放了小型平版電腦,食客只需自行使用平版電腦選擇喜歡的食品,直接下單。這下單方式,對店方有兩大好處 (1)不怕店員下錯單,全程由客人親自下單,即使下錯單也只是客人按錯;(2) 店員省卻了很多時間,多出的時間可以多為食客加水,或看看有沒其他需要。但壞處就是:現今各人都低頭的社會,連下單也欠缺了人與人溝通,實在太無情,科技使人變得更為疏離,亦使孩童更早患上近視。火炙三文魚腩夠肥美,燒至軟身,又未至於滴出油,飯有點兒暖暖的,還不錯。香芒軟殼蟹卷輕輕的三件,軟殼蟹又是小小一件的炸物,不怎有趣,芒果放在頂頭,小小一片像是比生魚片更矜貴,其實一個芒果經已可切出很多片。牛舌軍艦/牛舌壽司不錯,碎牛舌,看出是新鮮切開的牛舌,總不是切剩吃剩的餸頭餸尾,碎牛舌較整片牛舌好,因為整片熱牛舌放在飯的面頭,感覺似是在吃飯多於吃壽司。芥末鮑魚軍艦為何沒有最美味的芥末八爪魚了?這件軍艦,吃不出是甚麼魚,而芥末竟呈啫喱狀,與魚粒混在一起。女朋友仔吃得半流淚狀態,

火炙三文魚腩

夠肥美,燒至軟身,又未至於滴出油,飯有點兒暖暖的,還不錯。

香芒軟殼蟹卷

牛舌軍艦/牛舌壽司

芥末鮑魚軍艦

為何沒有最美味的芥末八爪魚了?這件軍艦,吃不出是甚麼魚,而芥末竟呈啫喱狀,與魚粒混在一起。女朋友仔吃得半流淚狀態,像是很嗆般,感動流涕。本人亦不怯懦,整片放口中,完全沒反應,只覺得那啫喱狀芥末融於飯內,有些融在舌頭,好不過癮啊!

鵝肝壽司

香是香,但不夠肥美,雖然碟面泛起少許油光,卻未如酒店自助餐的鵝肝那麼肥美芳香。

帆立貝壽司

以往帆立貝確是令人又愛又恨,曾到過某些壽司店,珍寶帆立貝足足$40一件,足夠吃一頓午餐。現在卻像是優惠多了,推廣價十多元,還是挺巨型的,在一盤壽司裏,它竟然最大,比飯大得多了,以刺身包著飯,樂也。鮮甜,大片,獨特的味道,回味無窮。

蝦湯豚肉烏冬

自家烏冬的烏冬還是比甘味的彈牙,即使沉在湯內也不是軟淋淋沒咬口。蝦湯比從前淡了,以往是濃香鮮美,現在不知是用少了蝦還是混了水般。用小碗子分開盛著,還可以分出兩碗多些,份量算多。

上文所述,由於店員不用忙下單,空閒多了,所以加水速度比以往快了很多,杯中的熱茶從未少過半杯。

這家自家+板長的確有保證,烏冬,壽司水準一直沒下降。食客到這邊吃飯較多元化,既可吃壽司,又有烏冬可點,一次滿足兩個願望。當天即使是星期日,亦提供多款優惠推廣價食品。以日式食店而言,相當經濟。
2013-05-23 105 瀏覽
突然想食烏冬,想起自家便來了。人很多,不過大部份人都係等八點半派宵夜時段飛,啱啱先八點,唔等宵夜啦,好快就有位。坐落,水已預先放枱上,得半杯,叫侍應加水,個個都話等陣,算,落order先。叫左兩個烏冬同蒸蛋,無覆單仲勁快走開,可能真係好忙啦。等左十五分鐘都無野食,舉手,未開口侍應已經話野食黎緊,等下啦。再等十分鐘,終於黎了。醬門海鮮蝦湯烏冬好强烈嘅浸蝦米水味,好怪。雪藏料無味,湯底又唔得,差。茶碗蒸蛋更差,食落又苦又澀,平時絕對唔係咁味。同侍應講,靜左一分鐘,咁你地而加想點?我幫你地cancel囉。幾分鐘後,侍應返黎,問過廚房啦,係新鮮冬菇嘅味,蒸蛋無壞到架。點都好啦,無你地cancel左,唔會收錢。er……使唔使講大聲到成間餐廳都聽到呢?而加我個樣似唔比錢咩??温泉玉子雞絲胡麻掛烏冬(暖)味道ok,雞絲粉皮烏冬版,烏冬煙韌,份量唔少,幾飽肚。食到一半再落order,又係換黎黑面一個。都係等左好耐先黎……赤鯥壽司(右),墨魚軟骨壽司(左)新野梗係要試下,味道一般,赤鯥好肥,好勁魚油。墨魚無乜特別。食物咁一般,又要等勁耐,加上服務實在太差,不能接受,去第二間好過。

叫左兩個烏冬同蒸蛋,無覆單仲勁快走開,可能真係好忙啦。

再等十分鐘,終於黎了。
醬門海鮮蝦湯烏冬
好强烈嘅浸蝦米水味,好怪。雪藏料無味,湯底又唔得,差。

茶碗蒸蛋
更差,食落又苦又澀,平時絕對唔係咁味。

温泉玉子雞絲胡麻掛烏冬(暖)
味道ok,雞絲粉皮烏冬版,烏冬煙韌,份量唔少,幾飽肚。

食到一半再落order,又係換黎黑面一個。

都係等左好耐先黎……
赤鯥壽司(右),墨魚軟骨壽司(左)

2013-04-27
上次吃的炸蝦野菜餅,令我吃上癮回味無窮,所以今午特意來光顧"自家烏冬"下午約1時40分,我們到達目的地....看見店鋪的客人不多,而且不用排隊,真好^^我除了要食炸蝦野菜餅之外,還要吃它不同款式的烏冬....上次吃盆揚烏冬,而今次,我便試吃掛烏冬吧!!! 一看到這個烏冬名字,我真的摸不著頭腦....唯有一試才知道是什麼一回事....(下午1點42分) 落單時,那位員工已提醒我們,需要等待10-15分鐘,食物才會到....但首先來的炸蝦野菜餅掛烏冬,也需要17分鐘(下午1點59分來到),剛剛過時,我等到悶了....炸蝦野菜餅 - 當它剛放上枱時,我還感覺到它的熱力,而且它炸得很妙,首先,野菜餅上有三隻中蝦,我很輕易便把那三隻蝦從炸皮分開,而且蝦,很爽口。另外,野菜餅裡有洋蔥(有少許焦香)、甘筍(硬度適中,有淡淡的甘筍香)、蓄薯(好像薯條那麼脆身,味道較甜)、南瓜(又淋又甜)、芋頭(有粉粉的感覺,但外面的,很脆)、四季豆(爽口)....種類已驚為天人...第三,關於那個炸漿,我真的喜歡....外面是脆的,呈金黃色,而內裡如芝士般那麼煙韌,軟綿綿的....掛烏冬 - 配菜有炸漿粒、木魚碎、蔥
上次吃的炸蝦野菜餅,令我吃上癮
回味無窮,所以今午特意來光顧"自家烏冬"

餐單
炸蝦野菜餅掛烏冬 $38
炸蝦野菜餅 - 當它剛放上枱時,我還感覺到它的熱力,而且它炸得很妙,首先,野菜餅上有三隻中,我很輕易便把那三隻蝦從炸皮分開
,而且蝦,很爽口。另外,野菜餅裡有洋蔥(有少許焦香

掛烏冬 - 配菜有炸漿粒、木魚碎、蔥花和青瓜絲,另有一壺掛汁,有淡淡的昆布香味,可惜的是那壺的掛汁不多,很快就被烏冬吸收了(若另加掛汁,需要加$5) 烏冬,又煙韌又滑身^^

p.s
鮮蝦湯豬頸肉烏冬 $38
石頭鍋燒烏冬 $50
三款不同的烏冬,再加上$1服務費,總數就是$139(四捨五入)
2011-09-17
餐單
炸蝦野菜餅掛烏冬 $38
  • 炸蝦野菜餅
2011-09-10 67 瀏覽
上一次,我係e間分店,食左個炸蝦野菜餅釜掦烏冬,覺得都唔錯,就食過番尋味今次就想試下其他野食...過左5分鐘,飲品黎啦...飲品 - 其實唔錯既(我咁岩個位可以見到個人係到整野飲,首先佢將所以既材料放入個杯裡面,之間就用部機拌勻,成為飲品啦,佢裡面仲有好似jelly咁既長條形物體,有口感xd,不過唔係幾值 - $22 ....過多5分鐘....野菌湯烏冬(鮮茄湯底) - 賣相一般,內裡只有金茹、本茹(啡 & 白),同佢餐牌既圖好唔同,貨不對版,d茹仲有d菌味,但係烏冬就唔錯,好煙"en",夠滑,個(鮮茄)湯底就好似番茄膏加水咁...,雖然好似冇味精咁,但係好明顯就唔係用鮮茄黎整啦...過多3分鐘,其他野都黎啦

今次就想試下其他野食...
餐牌 - 店長推介
餐簿,其中一版
餐牌 - 夏日特飲
餐牌 - 果物梳打
整野飲....
內在環境
落單
過左5分鐘,飲品黎啦...
熱情果芒果雪香 $22 & 青蘋果雪香 $22

過多5分鐘....
野菌湯烏冬 ( 鮮茄) 一般
餐牌 - 野菌湯烏冬的對比
,d茹仲有d菌味

過多3分鐘,其他野都黎啦
豬頸肉烏冬(蝦湯) 最特別的就係個蝦湯底,好濃烈既蝦味....
吉列豬扒豬骨湯烏冬 $48 吉列豬扒,外脆內軟,好易就可以將皮同肉分開^^
2011-09-10
$39.6 (午餐)
落單
餐簿,其中一版
餐牌 - 店長推介
餐牌 - 野菌湯烏冬的對比
2011-09-09 72 瀏覽
雖然係Openrice見到e間"自家烏冬"既分店既食評比較差,但係我都好奈冇食過啦,好想試下....而且e間分店同我屋企比較近,而且車費都便宜dLet go !!!!!一見到門面,我見到間鋪頭寫住 "板長壽司" & "自家烏冬" ,仲以為自己揾錯地方,就問下d員工,佢地就話,岩架啦,e到係食自家烏冬...原來e間鋪,可以食壽司,又可以食烏冬^^我地諗住order野,好正常就叫個waiter黎,但係我諗個waiter覺得好奇怪,我點知道??就係個waiter係另一張枱拎左張餐紙,mark低我地叫既野食,原來張枱旁邊有一堆紙,你想叫乜就寫咩....都唔錯喎,好彩,個waiter既服務都唔錯,冇話我地唔識野而且當我叫個釜揚烏冬,個waiter就提醒我,個烏冬既湯底係冇味既,只係用醬汁拌勻黎食,咁先可以食到D烏冬既滑度....好彩佢話比我知,如果唔係,我真係唔知咩叫釜揚烏冬呀,唔該晒!!!!!!!!!!!過左6分鐘....什錦天婦羅魚湯烏冬 - 天婦羅 有冬茹、番薯、南瓜、蝦x2 & 茄子 ,唔太油,放左一陣都咁脆身 湯烏冬,d烏冬不

Let go !!!!!
門面
餐枱
雪葩餐牌
落單紙
過左6分鐘....
什錦天婦羅魚湯烏冬 $48

湯烏冬,d烏冬不錯,海帶少許硬,白蘿蔔切得好薄,而且夠淋又有味^^,而且個魚湯底好清,直頭冇落
味精...飲晒成碗都得啦
炸蝦野菜餅釜揚烏冬 $38
炸蝦野菜餅 (放大版)
炸蝦野菜餅釜揚烏冬 (另有薑蓉,蔥花 & 醬汁 )
首先,
烏冬好長,唔易斷,但係將d烏冬同醬汁一齊食既話,唔錯,好match,但唔算特別滑

炸蝦野菜餅 - 個賣相好靚,好宏偉xd,炸得好金黃,裡面又好軟熟,野菜就有甘筍(好重甘筍味)、番薯(甜)、四季豆(爽)、南瓜(甜)....

最抵食呀!!!!!!!!!!!!!好夠飽!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
豬頸肉烏冬(鮮茄湯底) $38
豬頸肉烏冬(鮮茄湯底) - 湯底又係冇味精,我家姐就係飲晒成碗湯-口-,佢話好好味,d豬頸肉又好大塊,正呀,但係d烏冬既份量就少左d

我地食到差唔多就話比d waiter知,個雪葩可以上得啦
過左一陣,就黎啦
青蘋果雪葩 $22
青蘋果雪葩 - 份量算大,我地三人需要一段長時間先食完,個雪葩好香青蘋果味,唔易溶,裡面有大大小小既冰塊,食落口,要咬- -雪葩上面有d
醬汁(好味) & 少許七彩碎巧克力,但係總括黎講,好好味^^
2011-09-04
$49.1 (午餐)
青蘋果雪葩 $22
炸蝦野菜餅 (放大版)
炸蝦野菜餅釜揚烏冬 $38
落單紙
雪葩餐牌
餐枱
門面
  • 青蘋果雪葩,炸蝦野菜餅釜揚烏冬
2011-07-24 33 瀏覽
下午茶時間,求其食D野啦去左呢度,叫左個唔知咩醬撈烏冬,佢就叫左個海鮮烏冬再叫左個雞軟骨餃子,2碟壽C個唔知咩醬烏冬有D似肉醬意既味,食到有D灰左,唔MATCH佢O個個應該幾好,個湯底有D SPICY個餃子幾好,有D咬口喔,最好味呢個D壽C見佢平先試,無咩希望,可以慳番下次佢話個女仔幾靚-O-係STAFF來
下午茶時間,求其食D野啦

去左呢度,叫左個唔知咩醬撈烏冬,佢就叫左個海鮮烏冬

再叫左個雞軟骨餃子,2碟壽C

個唔知咩醬烏冬有D似肉醬意既味,食到有D灰左,唔MATCH

佢O個個應該幾好,個湯底有D SPICY

個餃子幾好,有D咬口喔,最好味呢個

D壽C見佢平先試,無咩希望,可以慳番下次

佢話個女仔幾靚-O-係STAFF來
2011-07-16