2022-06-09 252 瀏覽
Weekend入左元朗紅磚屋行下同埋參觀下附近嘅壁畫,因為未食嘢去到即刻醫一醫肚先,揀咗一間紅磚屋入邊嘅小食店,因為係假日所以都要等咗一陣先有枱點左炒麵、腐皮卷、炸豆腐、炸鯪魚球、柑桔話梅七喜同埋附近有一檔檔仔(唔知叫咩名)嘅煎雞翼每樣小食味道都不過不失,炸物都炸得好香口反而想稱讚一下唔知叫咩名嘅檔仔煎嘅雞翼,雞皮煎得好香,入面仲保持嫩滑多汁,雞翼都醃得好入味服務:因為係自己俾錢後攞住號碼牌坐低等店員拎食物俾你,所以冇乜點會同店員接觸環境:似美食廣場自己搵位坐,所以座位同裝修都係紅磚屋內原有嘅設施,都係以紅磚同埋木為主題總括:如果去開紅磚屋嘅朋友都不妨可以試吓呢間小食店

每樣小食味道都不過不失,炸物都炸得好香口

總括:如果去開紅磚屋嘅朋友都不妨可以試吓呢間小食店
2022-04-15
下午茶
2022-06-07 91 瀏覽
環境好特別,好似在歐洲嘅市集咁,桌椅都好有優閑味道。早上唔多人,我地係一張遠少少嘅臺坐下。食咗個車仔麵早餐,米粉同湯底都ok, 比較淡味。魚蛋又幾好喎,彈牙,蘿白都好,無渣,好健康。
環境好特別,好似在歐洲嘅市集咁,桌椅都好有優閑味道。

2022-05-23
$40 (早餐)
2021-11-08 159 瀏覽
好遊客區個d小食店價錢偏貴,但味道真係麻麻地魚蛋同翅。。。我個人覺得難食魚蛋唔好講彈唔彈,直頭唔似丸,好實細細粒個翅就係一個獻汁蘿蔔無乜技巧野,都唔期望會幾新鮮,得5舊仔炸豆腐無乜味,但反而炸鯪魚肉就幾好食結論係:應該有d拿手菜,我估可能係炒麵/甜品😌但小食個d就真係唔推薦大家食唯一我認為值得讚,係個到d伙記好好禮貌,雖然忙但都好有耐性,都會同你吹2句整體來講,口痕頂下肚係ok,但唔好特登留肚過去食

好遊客區個d小食店
價錢偏貴,但味道真係麻麻地
魚蛋同翅。。。我個人覺得難食
魚蛋唔好講彈唔彈,直頭唔似丸,好實細細粒
個翅就係一個獻汁
蘿蔔無乜技巧野,都唔期望會幾新鮮,得5舊仔
炸豆腐無乜味,但反而炸鯪魚肉就幾好食

整體來講,口痕頂下肚係ok,但唔好特登留肚過去食

碗仔翅
魚蛋蘿蔔
2021-11-07 116 瀏覽
今次係喺網上面搵到呢度附近有影相位所以轉誠意你,但山長水遠入到去都係依左肚先,肚仔餓經過見到個個坐喺度都係食呢一檔。佢哋以港式小食為主,然後點燃落咗單之後就自己喺附近隨便搵位楚,到佢哋食物整好嘅時候餐廳職員就會拎埋過嚟俾我哋。今次點做餐廳職員推介嘅炸豆腐、鐵板炒面、凍鹹檸七。以上三樣嘢都係佢哋餐廳職員推介話係必食,先講炸豆腐,送到上枱面嘅時候即炸完所以咬落去嘅時候熱辣辣,一個唔小心仲辣親條利,好滾新鮮炸但係味道就普通,冇乜豆腐味。然後鐵板炒麵主要都係似平時出面食腸粉舖頭會有得配搭嘅$10炒麵嘅味道,但係我呢個炒麵價錢好似30幾蚊?性價比唔算高。

2021-10-31 70 瀏覽
入元朗錦上路,體驗鄉郊慢生活,找到了仿似置身泰國曼谷翟道翟的紅磚屋,遊歷一下。慢一的缺點,就是蚊太多呢。言歸正傳,內裡吃的小食店有幾檔,其中相對熱鬧的就係呢間食港式小食腸粉的紅磚屋小食店。佢話佢招牌係腐皮卷同炸豆腐,好,我就點來試下,仲有點左個腸粉。腸粉不過不失,魚蛋不算好吃,略嫌腥味多左D。炸豆腐真的不錯,本身給的醬,係一D落了蔥的鹽汁,同炸豆腐都算幾夾。不過更加夾的還是佢地的自制辣醬,辣醬有蒜泥同辣椒子,點落去D炸豆腐度特別惹味。
炸豆腐

腸粉魚蛋
2021-10-30
炸豆腐
2021-03-06 203 瀏覽
若想在紅磚屋用膳,先要做的就是揾位,這𥚃就像food court,揾到位就可以買嘢食慢慢食,這間小食店服務很好,會將食物送到你的枱上。食物方面:潮州炸豆腐拼雞翼 - 潮州炸豆腐同雞翼都外脆內嫩,非常可口,但雙拼得兩隻雞翼,唔抵食,雖然雞翼有甜辣雞醬點,但雞翼唔算有特色,所以建議只點潮州炸豆腐薑汁燉奶 - 唔建議食,冇特色,有點像薑汁撞奶,但又冇薑汁撞奶咁挺身,中間仲係水汪汪腸粉燒賣 - 各人對腸粉燒賣各有喜好,所以只作陳述,腸粉有咬口,加上混醬和芝麻,食落芝麻好香,燒賣遇上甜鼓油,擦出火花,這𥚃的甜鼓油是普遍其他地方都揾唔到的,可以話鼓油好味過燒賣鮮檸話梅七喜 - 話梅的鹹酸味加上七喜的甜味,成件事好夾,好消暑解渴服務幾好,會送餐,方便大家唔使行黎行去

食物方面:

服務幾好,會送餐,方便大家唔使行黎行去
潮州炸豆腐拼香脆炸雞翼
薑汁燉奶
腸粉燒賣
鮮檸話梅七喜
2021-02-28
鮮檸話梅七喜
2018-06-18 490 瀏覽
很喜歡這裡的菜芯魚肉,因為菜芯甜又嫩。而且加上新鮮沙薑,特别又好味。上次偶遇一位街坊推介炒麵。本來不太愛吃炒麵,而且怕油。但見一面他認真的,試試無防。到了櫃面,見牆上貼了新食物煎豆腐。鐘意食~豆~腐~ 好,炒麵和煎豆腐吧!第一口炒麵都是一般麵餅地。再一口,有芝麻香味。對,因灑上芝麻。又再來一口,不油呢~ 而且很多芽菜和韮菜。想不到吃炒麵會感到清新~ 居然把整碟吃光!😄煎豆腐是加上韮菜和少少豆瓣醬,有少少辣味。油太多了。。加上不喜歡那種辣。今次1:1

好,炒麵和煎豆腐吧!
炒麵

煎豆腐

今次1:1
2018-06-06 286 瀏覽
今日好朋友約咗我們一齊去元朗錦田祠堂村嘅紅磚屋一日遊,入面除咗有特色商店之外,仲有啲小食店,而我們首先就揀咗呢間小食店,但睇晒周圍都見唔到有店舖嘅招牌?而老闆娘就話因他們比較低調,所以無特意整招牌!我們揀咗$32嘅雙拼:潮州炸豆腐拼黃金炸燒賣,炸豆腐炸到外層相當金黃香脆,入面就好軟滑,有好香濃嘅豆香味,再加埋他們醬汁一齊食,真係好正呀!而炸燒賣係最值得一讚㗎,因他們外層非常酥脆,入面就好煙韌彈牙,就連平日一直唔係好鍾意食燒賣嘅媽咪都話好食,真係超正呀!台式脆皮腸嘅外皮相當爽脆惹味,咬開有好濃郁嘅肉香味,而且唔會有好肥膩嘅感覺!鐵板炒麵係即叫即炒,而且都幾夠鑊氣,麵質亦爽口煙韌!椰皇燉奶係凍食,所以表面有一層薄膜,燉奶嘅質感極之滑溜,奶味超級芳香濃郁!酸梅湯鮮檸梳打、鮮檸柚子梳打同柑桔話梅七喜係他們自家調製,味道相當唔錯,而且係超大杯,感覺好抵飲,啱晒而家炎炎夏日嘅天氣嚟飲,消暑一流呀!
就連平日一直唔係好鍾意食燒賣嘅媽咪都話好食,真係超正呀!
鐵板炒麵係即叫即炒,而且都幾夠鑊氣,麵質亦爽口煙韌!
椰皇燉奶係凍食,所以表面有一層薄膜,燉奶嘅質感極之滑溜,
奶味超級芳香濃郁!
酸梅湯鮮檸梳打、鮮檸柚子梳打同柑桔話梅七喜係他們自家調製,
雙拼:潮州炸豆腐拼黃金炸燒賣
酸梅湯鮮檸梳打
鮮檸柚子梳打
柑桔話梅七喜
2017-05-14 390 瀏覽
跟朋友過來錦田,朋友說一定要到紅磚屋逛逛。來到才發現紅磚屋只是個將不同小店放在一起的地方,感覺有點不倫不類,而且頗殘舊。一場來到就吃點小食,小食倒是不錯。炸得好香脆,大大份又不貴。還有份腸粉沒拍照,也是份量很多味道不錯的。

2017-04-06 323 瀏覽
想行街尋寶揾特色嘢 ,入錦田紅磚屋啦!有蓋的市集裡面,有幾十間賣唔同特色物品嘅店舖。 有幾家賣木製品嘅,佢哋仲將啲傢俬搬出嚟, 放喺市集的盡頭 ,當作是小食店的枱櫈 ,可見店與店之間的守望相助 。行到攰攰哋 ,見到小食店有黃薑茶 ,老闆話係用本地黃薑自家煲的。 黃薑可以驅寒行氣, 拿拿聲叫番杯先, 黃薑茶微辛微酸( 因為加咗一片檸檬 )熱騰騰,飲咗當堂成個暖曬仲嗌咗碟炸豆腐 ,嘩不得了, 外脆內嫩,香噴噴, 加埋佢嗰啲酸酸地既汁 ,掂。放假冇節目可以嚟行下,hea下,食下, 但市集只開星期六,日同公眾假期。
想行街尋寶揾特色嘢 ,入錦田紅磚屋啦!

• 黃薑茶
  • 炸豆腐
2017-03-26 353 瀏覽
慕名往錦田紅磚屋市集逛逛。市集在紅磚屋內 裡面有不同形式商店 很有新鮮感。其實香港真的需要多D市集。市集內中央位置有幾張由木傢俬店鋪提供特式檯櫈給遊人用餐。可以舒服坐低慢慢享用,又可以供遊人試用。一舉兩得!市集內有小食檔提供輕膳。呢個炸豆腐未食經已聞到炸豆腐嘅香味。 豆腐外脆內軟。食時要小心燙口。
慕名往錦田紅磚屋市集逛逛。

2017-01-13 233 瀏覽
星期六,搵節目,老公話入去元朗行下,我又有咩所謂呀~最緊要有野食到紅磚屋既時候大約3點半左右,本身諗住食黑白咖哩豬,可惜已經售罄了!見到呢間買港式小食,就幫襯下佢啦~其實食物款式都係大路野,叫咗以下食物:腸粉+燒賣 $17味道都係嗰啲味啦~ 不過個醬都唔錯,價錢同出面小食店差不多~ 炸鯪魚球拼雞翼 $32熱辣辣新鮮炸起,鯪魚球都幾重胡椒味,好味!雞翼就普普通通,但係得2隻,略為少左啲!咸話梅金柑 $19 (個名同價錢都好似係咁)勁大杯,超消暑,非常抵飲,味道都唔錯如果特登嚟食,個人就覺得唔駛喇!不過一場嚟到飲杯野,止下口痕,都係一個不錯既選擇

見到呢間買港式小食,就幫襯下佢啦~

其實食物款式都係大路野,叫咗以下食物:
腸粉+燒賣
腸粉+燒賣 $17
炸鯪魚球拼雞翼 + 凍話梅金柑
炸鯪魚球拼雞翼 $32
咸話梅金柑 $19 (個名同價錢都好似係咁)
勁大杯,超消暑,非常抵飲,味道都唔錯

2017-01-08
腸粉+燒賣
炸鯪魚球拼雞翼 + 凍話梅金柑
2016-05-16 331 瀏覽
小時候一直在錦田長大但自從搬走了就很少再回來了今日p牌仔出動揸車同朋友去紅磚屋行下自從有左西鐵,泥呢度就變得好方便所以揸車泥嘅人不算多都仲有位泊車入面很有歐陸market 的感覺好舒服 好似去左另一個世界噤一間間賣特色工藝品的小店好有feel 行到盡頭就會見到呢個開放式嘅food court 在右手邊角落位置就係呢間小食店都好熱鬧每枱都叫到成枱食物個個都食得好滋味食物選擇好多我地嗌左個綾魚肉時菜同埋潮式炸豆腐好懷念!做得好夠潮州味!已經好少地方有得食!豆腐外脆內滑!再粘埋個汁!時菜夠哂幼嫩,好鮮!可能係有機菜?味道剛剛好,淋係面嘅蒜汁好好味,不會太咸都泥唔切影相另外係隔離檔嗌左兩杯飲品消暑一流!❤️❤️
小時候一直在錦田長大
但自從搬走了就很少再回來了
今日p牌仔出動揸車同朋友去紅磚屋行下
自從有左西鐵,泥呢度就變得好方便
所以揸車泥嘅人不算多
個個都食得好滋味
食物選擇好多
我地嗌左個綾魚肉時菜
同埋潮式炸豆腐
好懷念!做得好夠潮州味!
已經好少地方有得食!
豆腐外脆內滑!
再粘埋個汁!

時菜夠哂幼嫩,好鮮!
可能係有機菜?
味道剛剛好,淋係面嘅蒜汁好好味,不會太咸
都泥唔切影相
另外係隔離檔嗌左兩杯飲品
消暑一流!❤️❤️
2016-04-23 199 瀏覽
"Red Brick House" is opened during the weekend as a flea market. Tourists are more than welcome to come and buy some funny decorations and some small bites. Taiwanese Sausage ($8)Everything in the red brick house was over-priced including the food. This sausage was one of the cheapest bite we could find but if you want a proper full meal, you may have to spend $50-$70 for a low quality plate of fried noodle or HK style saucey rice. The taiwanese sausage was rolling on those hot wheels to keep it
Taiwanese Sausage ($8)

Taiwanese Sausage ($8)
The taiwanese sausage was rolling on those hot wheels to keep it warm. The taste was the same as those ones in Taiwan with a thicker kind of casing. While the sausage filling has a lot of fat cubes, just how it should be as a Taiwanese sausage. This place is probably priced for tourists. It's good to come and take a look at the small shops but it wasn't the wisest idea to dine here.
2016-04-22
外賣自取
昨天到佐敦吃過Hello Kitty中菜軒,繼續我的Hello Kitty 陪我渡週末。星期日,天朗氣清,到錦田的Hello Kitty有機薈低碳農莊($30入場費),參觀玩樂過後,時間尚早,約11時多,農莊的快餐店剛開業,看過餐牌後,不感興趣。步行往錦田紅磚屋跳蚤市場,這跳蚤市場的貨品跟錦上路西鐵站的有點不一樣,賣的東西較高格調。閒逛一會兒,已經接近1:00PM,在跳蚤市場內,有間小食店,等了一會兒,就有位置了。點了食物,可坐下等小店是會送往餐桌:炸豆腐$28--外脆內軟,加點鹽,好吃。炸鯪魚肉$28--外型是長條型,慣了吃球狀,可以不吃抄麵$28--即炒,但味道平平無奇,貴。一份雞翼尖$15--又唔夠淋,又唔夠入味。腸份4條$10+魚蛋六粒$6--腸份滑,醬汁齊存,魚蛋細細粒,像果皮魚蛋。餐費:$115,食物整體沒有驚喜,只是位置剛在紅磚屋的其中一個出口位置,方便作旅途的補給站。如旅遊時間許可,可到錦田其他食店用餐。補充:閒逛時已到此店買了2根香腸($13/2根),店員叫我自己"咭",有點意外,小朋友說食自助餐,沒想到會這樣,我們也樂於自助"咭"腸仔,還拍照留念呢!食飽,發前往下一

點了食物,可坐下等小店是會送往餐桌:

炸豆腐$28--外脆內軟,加點鹽,好吃。
炸鯪魚肉$28--外型是長條型,慣了吃球狀,可以不吃
抄麵$28--即炒,但味道平平無奇,貴。
一份雞翼尖$15--又唔夠淋,又唔夠入味。

自助''咭''腸仔
食飽,發前往下一站吉慶圍。
2015-04-19
  • 炸豆腐