2019-11-05 397 瀏覽
多咗選擇是好事!地方大咗是好事!少咗人食是好事!可惜:選擇都係嗰d嘢,冇創新,失敗。質素及質量都下降咗,比如說:少咗腸仔丶麵包又差咗,失敗。清水都沒有,要買蒸餾水,失敗之中嘅失敗!
多咗選擇是好事!
地方大咗是好事!
少咗人食是好事!

可惜:
選擇都係嗰d嘢,冇創新,失敗。
質素及質量都下降咗,比如說:少咗腸仔丶麵包又差咗,失敗。
清水都沒有,要買蒸餾水,失敗之中嘅失敗!
2019-10-02 357 瀏覽
門外新左層,轉左裝修仲會寫明幾時出爐,麵包櫃款式唔多蛋撻,雞尾包,波羅包,奶皇包墨西哥,紅豆波羅,叉燒包,吞拿魚包蛋撻焗得幾香脆,蛋漿都多,夠蛋味,甜度都唔錯,又夠大隻另外專做外賣飲品同快餐有冷熱咖啡奶茶,檸茶,港式特飲 $18-26外賣飯盒有咖哩牛腩飯同海南雞飯 $82,另外有三款米線酸辣麻米線,主要都係食材不同,有魚蛋,墨丸,雞肉,豬軟骨等等)整體水準都OK麵包好食,但飯盒真係貴旺角砵蘭街244號遠東旺角銀行大厦地下B-2及B-3舖
門外新左層,轉左裝修
仲會寫明幾時出爐,麵包櫃款式唔多
蛋撻焗得幾香脆,蛋漿都多,夠蛋味,甜度都唔錯,又夠大隻
另外專做外賣飲品同快餐
有冷熱咖啡奶茶,檸茶,港式特飲 $18-26
外賣飯盒有咖哩牛腩飯同海南雞飯 $82,另外有三款米線
整體水準都OK麵包好食,但飯盒真係貴

旺角砵蘭街244號遠東旺角銀行大厦地下B-2及B-3舖
1 分鐘 (外賣自取)
2019-09-25 215 瀏覽
我入去翠華,個待應問幾多位,我地2位,但餐廳好多枱唔給客人坐,我地見有卡位自己轉枱,餐廳位置太多大長枱感覺有一點似學校飯堂。我點了瑞士雞翼定食 咖哩雜菜羊仔扒飯和凍檸茶,但飯冇以前咁好食,餐具勁多漬洗唔乾淨,叫待應攞水,說沒有水供應,唔怪得冇乜人光顧。冇下次
2019-09-19 161 瀏覽
新裝修後環境比以前闊落咗,以為食品會保持以往一樣,點知中哂招,奶茶用紙杯已經係敗筆,又唔夠熱又細杯,菠蘿包好硬,紅棗圓肉杞子茶超甜又無熱,要搵服務員攞滾水溝淡,黑松露炒蛋豬仔包都係極之普通,餐廳又無清水提供,一定無下次。
2019-08-23 233 瀏覽
叫了個午餐香芧猪排套餐,伙記話改了豬脾排,等了十五分鐘再追時伙記話又改為雞扒,我拒絕,再等多十五分鐘見到附近的食客有豬排餐。伙記同我搶回比另外張枱的豬扒,原來是一香芧一普通豬排,等了三十五分鐘先有得食。離譜
2019-08-23 119 瀏覽
以前食過這間翠華食物都不錯, 最近這間就裝修完, 今日就試下看看同以前有沒有分別, 入面座位間格比以前都舒適, 冷氣都好強勁, 裝修完都預左會加價, 但今次食這個$84的豬扒晚餐就完全不值這個價錢, 放上碟食物的員工就是求求其其放上碟的, 視覺味道已經減分, 塊豬扒仲有陣騷味, 相比出面大x樂, 大x活佢地d豬扒仲好味過佢, 飲品係用即棄膠杯, 熱飲就用紙杯, 飲用水是不提供的, 食物同出面快餐店食物跟本無分別, 以後不會再去的。
2019-08-23 101 瀏覽
今天早上經過旺角揾餐廳吃早餐,看到翠華餐廳便入去吃早餐,早餐只有四欵,我選了C餐雪菜蝦米雞粒銀絲米粉,米粉很夠滑,湯𥚃也有蝦米,雪菜都唔錯,但是個餐包就係略為簡單,冇乜特別。但是個桂圓紅棗杞子茶就很足料了,有幾粒桂圓和紅棗在裏面,下次可以再去。
2018-11-25 681 瀏覽
My family went here for breakfast since we it's Hong Kong Style Cafe are a staple of Hong Kong's lifestyle.  The foods just okay.  I think it was a bit overrated.  All the food tasted kind of bland.  The only thing i enjoyed was the condensed milk buns.
2018-08-28 795 瀏覽
夜晚好餓,周圍都關了門~~ 於是決定同男友去24小時開門既翠華😍!其實係唔想去麥當勞食🤣平時好少食,因為覺得又貴又麻麻地,但佢真係做得好勁,咩payment都有得,好方便遊客!宵夜選擇唔多,得返一個menu!𥚃面都好少選擇~ 我地叫左沙嗲肥牛河粉✌🏻 睇落好似較好味的~ 雖然都會見到有人係度訓左,但係唔會好似m記咁,會有異味,同唔衛生! 等多大概10分鐘之後,就有得食!我覺得佢嘅沙嗲味唔算好濃~ 但係肥牛幾好食,而且配合河粉,算係有驚喜!👍🏻 好似打邊爐點沙嗲醬嘅感覺,配買河粉,味道好特別,幾值得一試~可能我本身冇乜期望,所以結果覺得幾好食🤣價錢方面,算係貴,不過宵夜來講,冇辦法!

等多大概10分鐘之後,就有得食!

價錢方面,算係貴,不過宵夜來講,冇辦法!

• 沙嗲肥牛河
2018-08-06 439 瀏覽
睇戲前要先醫肚。揀左戲院附近翠華餐廳。叫啲簡單又方便下午茶!原條香腸、香腸超巨型有成呎長份量可以堪稱超級巨無霸!一個等如兩個普通熱狗一隻絕對足以餵飽一個大食男子。配料以番茄、生菜、洋葱,蕃茄等等..食落感覺健康。熱狗另配茄汁,車打芝士等,芥末、沙律醬,熱狗醬及酸瓜片等芝麻麵包熱辣辣香噴噴!熱狗有我手臂咁長!個腸仲係脆皮!食完已經飽到上頸魚蛋魚片頭河是香港最地道的美食,個碗好細。話魚湯但個湯無魚味。只感覺有胡椒粉味就真。不過都算OK我同事就要左個冰滇奶茶,我要奶茶出品OK,奶茶仲算香滑。
睇戲前要先醫肚。
揀左戲院附近翠華餐廳。
叫啲簡單又方便下午茶!
原條香腸、香腸超巨型有成呎長

份量可以堪稱超級巨無霸!
一個等如兩個普通熱狗
一隻絕對足以餵飽一個大食男子。
配料以番茄、生菜、洋葱,蕃茄等等..
食落感覺健康。
熱狗另配茄汁,車打芝士等,芥末、沙律醬,熱狗醬及酸瓜片等
芝麻麵包熱辣辣香噴噴!熱狗有我手臂咁長!
個腸仲係脆皮!
食完已經飽到上頸
魚蛋魚片頭河

是香港最地道的美食,個碗好細。
話魚湯但個湯無魚味。
只感覺有胡椒粉味就真。
不過都算OK
我同事就要左個冰滇奶茶,
我要奶茶出品OK,奶茶仲算香滑。
2018-07-05 421 瀏覽
旺角下午茶完全唔知食乜好。雖然又有food court,又有jolibee。但係同老人家食都係要食番茶餐廳。呢間野張凳坐到想斷咁。食野都係咁啦,以前翠華乾淨啲,野食又好味啲。叫左熱狗,終於食到脆皮腸熱狗喇一,仲要有"hon"左少少 T^T片頭河同沙嗲米,正常,個碗好細。

片頭河同沙嗲米,正常,個碗好細。

2018-04-07 564 瀏覽
因為有幾張翠華現金卷,但原來全港已沒幾多間翠華,除了旅遊區 😅終於經過旺角又見沒人等位,可以試試啦~坐位不算太窄,不過燈光偏暗,但侍應阿姨都好有禮貌及快手快腳,點了以下兩樣東西及飲品鐵板豬扒炒公仔麵 - 豬扒份量多,但公仔麵如果再乾身點會更好馬拉箋炒米 - 以為會是類似星洲炒米,微辣,但太少餸,米粉炒得也夠乾身凍咖啡 - 正常味凍檸茶 - 茶味不夠凍飲是單點所以有點貴.....要不是有現金卷,應該不會單點食物味道普普通通,不過不失但侍應及收銀阿姨全部都好有禮貌,加分~
因為有幾張翠華現金卷,
但原來全港已沒幾多間翠華,除了旅遊區 😅
終於經過旺角又見沒人等位,可以試試啦~

坐位不算太窄,不過燈光偏暗,
侍應阿姨都好有禮貌及快手快腳,
點了以下兩樣東西及飲品

凍咖啡 - 正常味
凍檸茶 - 茶味不夠

凍飲是單點所以有點貴.....
要不是有現金卷,應該不會單點
食物味道普普通通,不過不失

侍應及收銀阿姨全部都好有禮貌,加分~
2018-03-21 406 瀏覽
这绝对是我至今为止最差的就餐经历,在港已经快五年,吃过不少次翠华,也一直听说翠华的服务态度有问题,个人觉得也可以忍受,可是今天实在是让我气愤到极点,强烈建议网友如果要去翠华就餐,请再三斟酌。故事是是这样:我有一个好朋友来港旅游,点名要尝尝翠华的正宗港式茶餐,我就带他去了旺角分店,招呼我们的是一个戴眼镜的年纪稍大的服务员,不知为何一直在对我们恶言相向,言语中透露嘲讽,我们想点餐,他就站在我们旁边,却一直说让我们等,非常不耐烦; 我们想点奶油猪,他让我们别点,说为了我们健康(???);点餐过程中还碰掉我的手机,不仅没有道歉,没有帮忙捡起来,还对我说手机放放好,不然一会儿就不见了(手机我是放在桌子正中靠边上一点的位置,是我的朋友帮捡起来的)。诸如此类,整个点餐过程态度极差,当我实在忍不住质问他'你态度怎么这样'时,他却说他“失聪”???整个过程他的语气既不耐烦又充满讥讽,我和朋友整个过程没有任何反击言语动作,因为根本没想到会有态度这么差的服务员。我的朋友第一次来香港第一次正餐,却味同嚼蜡,今天的经历实在不吐不快,真心希望翠华可以重视服务问题。
2018-03-17
2018-03-18 248 瀏覽
簡直係比錢買難受嘅服務態度事源我星期日下午茶時段路過諗住食少少野入到去見有好幾張枱吉就求其簡揀個卡位兩個人面對面坐,跟住有個高高瘦瘦上左年紀嘅男侍應以鬧人嘅態度講左句 '呀小姐 繁忙時段坐埋一邊呀'之後我想落單就舉手咩都冇講過 ,個個男侍應路過又話我幾句 '得得得得得 你等等先啦 我咪黎緊囉' 之後又番頭粗聲粗氣咁 '呀小姐 你要呀' 我心諗你唔得閑咪轉頭先黎囉 我又冇講野 催你我朋友見就黎5點,唔知仲有冇下午茶就問下佢啦,點知佢伸隻手出黎指住隻錶講 '呀小姐 依加4 點幾未夠5點 呢度寫2點半至5點 依加過左2點半好耐啦 你話有冇呀',跟住我朋友叫個魚蛋片頭米粉,佢串串貢咁 '呀小姐 你轉米粉下話' (菜單上寫魚蛋片頭河),我朋友被佢嚇到口都疾埋咁叫埋杯蛋白杏仁露,佢又話杏仁霜呀,我朋友驚唔係同一樣野就講多次啦,佢就話 '得啦得啦 唔洗講啦 我地明啦 知你講咩啦',老實講我叫到一半已經好嬲好想走,如果唔係我朋友好肚餓,我絕對唔會留低。兩個人坐埋一邊迫迫地咁,我攬住件外套咁食野,件外套隻手袖突左出去走廊少少根本唔會阻到人,佢又走埋黎鬧我 '呀小姐 你件衫突晒出黎 收番埋佢啦' ,
簡直係比錢買難受嘅服務態度

事源我星期日下午茶時段路過諗住食少少野

兩個人坐埋一邊迫迫地咁,我攬住件外套咁食野,件外套隻手袖突左出去走廊少少根本唔會阻到人,佢又走埋黎鬧我 '呀小姐 你件衫突晒出黎 收番埋佢啦' ,之後又走去格黎枱度鬧人 '呀小姐 你坐埋d得唔得呀'
講真我講野唔該前唔該後,講野客客氣氣,我得罪佢d咩,佢challenge 我,串我,鬧我。成間鋪頭八成都係遊客,佢咁樣趕客嘅服務態度姐係叫街坊同遊客都唔好再幫襯姐。我同我d朋友以後都唔會再幫襯呢間翠華餐廳。
2018-03-18
近年因工作關係中意唔同茶記飲熱奶茶,咁岩電視講到映射呢間奶茶王咁響就試下,點知....先入到去就覺得好熱鬧好爆場..事關位於MK就自然多大陸客..我叫左鐵板餐得就糖心個個..等左陣黎羅宋湯+包..無乜特別唔洗點講..未有餐具..職員竟然比快子我..瞬間比個聲大大經理鬧佢醒未..睇人地叫乜餐先..之後主角到..個鐵板來到時是無煙..再倒汁落去都無乜沙沙聲的..而意粉偏乾硬..有D痴哂地巳經...靈魂T骨扒又問幾成熟點知來到都10成咁款..又鞋又唔太入味..比起大XX D快餐都比不上..有D肉都痴太實夠骨唔會食得到..最好笑同台有個大陸女人坐下就點我一模一樣..一樣見到塊扒熟到佢都切唔到落去...要好廢氣力..最後就目的而來的奶茶都巳經一啖就知是失敗的..無應該茶膽味.亦唔係奶多味..總之就係不外如是..大失所望..唔知係太多客所致定本身就係差LA...BLACK LIST~~~~仲有最後要追先有個個糖不甩送..仲話而家煮..明明勁多客叫呢個餐咁睇黎佢博D人唔知有得送...要問先有LA..不過都算..黎到又係睇到糖同丸都分開食咁款...