2015-01-25 5824 瀏覽
一入去即刻有位,正常丫,因為我地食宵夜。服務不錯,職員面帶笑容,環境整潔。整體質素有少少下降左 強烈推介甜蝦漏單情況不算嚴重我地係最後幾枱走,而服務質素冇變,值得加許
強烈推介甜蝦
漏單情況不算嚴重
我地係最後幾枱走,而服務質素冇變,值得加許

赤蝦
海膽 👍
2015-01-21
$240 (宵夜)
赤蝦
  • 焗蠔
  • 青口
2015-01-04 5145 瀏覽
大喜屋出名服務快,整體食物質素高。準時入席,等野食推介刺身:甜蝦,大蝦同帶子大蝦睇到都開心甜蝦好鮮甜,非一般貨仔,帶子都唔錯。推介天婦羅:蝦 推介芝士年糕,有咬口又唔會膩整體所有炸物都唔錯,全因為佢既炸醬薄而脆。意外驚喜:煮牛舌,入口咬落軟腍腍,好入味。其他的都唔差但又唔特別出色放題種類雖然多,但未必樣樣岩食只要有幾樣出色又岩胃口已經足夠。
2014-12-10
新鮮刺生
南瓜,蝦天婦羅,芝士年糕
古法煮牛舌
牛油栗米
燒菠蘿
蟹子沙律
石榴汁
2014-11-06 7954 瀏覽
大喜屋係我最鍾意的一間日式放題店舖, 因為食品都用料新鮮, 每樣食物都用心制造, 做得好好味, 除非有D我未食過, 因為太多食物選擇, 不可能每樣食物都試晒, 須然可能比起其他放題店舖貴少少, 但值得食, 起碼每樣食物都有水準, 店舖座位唔會太逼, 由其值得一讚, 係每個店員服務態度都好有禮貌, 不時換碟, 加茶, 好留意每枱人客, 唔駛我叫已走過嚟幫遞紙, 真心讚.因為我係食下午放題, 諗住食咗粟米蟹粥暖下胃, 再食刺身, 點知都係嚟咗刺身先, 見到個樣已忍唔住口, 所以都係食咗凍嘢先.蟹粥多粟米粒, 粥身好綿, 但冇乜蟹味, 可能因為唔係用膏蟹, 唔似澳門D蟹粥咁多蟹味, 比較好清淡, 但我鍾意清淡D, 所以OK.炸天婦羅係我至愛, 由其炸蝦, 重有一樣好得意嘅炸物, 係炸紫心香芋丸, 好香芋味, 煙煙韌韌, 好味, 本來想食多一轉天婦羅, 但實在太飽, 依家重好懷念, 好想立即再去食過.小食: 普通, 不過唔會好差, 好難食.牛柳粒: 好香黑椒味, 好淋.鯖魚: 都燒得好香, 唔會好乾, 燒番薯仔: 須然燒到個樣唔係好靚仔, 但超甜, 我鍾意食柚子大蝦沙律及大喜屋沙律, 兩款都係

小食: 普通, 不過唔會好差, 好難食.
牛柳粒: 好香黑椒味, 好淋.
鯖魚: 都燒得好香, 唔會好乾,
燒番薯仔: 須然燒到個樣唔係好靚仔, 但超甜, 我鍾意食
柚子大蝦沙律及大喜屋沙律, 兩款都係酸酸甜甜好開胃, 食得飽飽哋可幫助消化
蟹粥、天婦羅、小食
題外話/補充資料: 下次唔會食咁多小食, 可以再食多兩轉D天婦羅
2014-10-25
蟹粥、天婦羅、小食
  • 紫心香芋丸
  • 蟹粥
2014-10-16 4754 瀏覽
「大喜屋日本料理」,其實它是「極尚大喜屋」的副線:我覺得它的強項是一系列的自創壽司及卷物,用料有海膽,都算落本,新鮮程度也令人滿意,必吃:刺身與手卷,合格水平,甜蝦是最好吃的項目,喜愛吃甜蝦的朋友不要錯過。其餘燒物與鍋物,味道還好,今晚我們胃口不少呢。「味噌牛肉鍋」是我最喜愛的,牛肉帶生,浸在湯內,不會過熟,味道甜甜,送烏東最好!
「大喜屋日本料理」,其實它是「極尚大喜屋」的副線:
2014-07-11
  • 自創壽司
  • 味噌牛肉鍋
2014-09-23 7681 瀏覽
為了慶祝朋友生日就來了大喜屋, 是日本料理放題,15人坐長桌, 環境有點小,坐得有點辛苦,不過還可以接受。服務員的態度很好,食物也來得挺快。食物方面很多選擇,刺身很新鮮, 看起來很吸引,吃下去很肥美, 熟食也很好,串燒很入味,份量上也很好,跟服務員說了每樣都要就幫我們控制了份量,整體不錯。
2014-09-12 7385 瀏覽
一班朋友食大喜屋放題, 簡單俾個食評等位: 訂左8點9 至11 點時段, 喺8點半開始, 大廈地下搭lift 超多人, 大家一係遲少少一係早d上去, 但要留意上面要8點9 先入到坐, 所以都係勁逼環境: 坐位勁逼, 郁都郁吾到, 小心撞跌食物服務: 做野好快下, 應該都係太多人逼出黎味道: 以放題黎講算不錯, 刺身好似三文魚, 北寄貝, 帶子, 甜蝦大得黎新鮮, 牛舌特別好味, 彈牙既牛舌香料同燒既火喉都剛好整體尚算滿意
一班朋友食大喜屋放題, 簡單俾個食評
環境: 坐位勁逼, 郁都郁吾到, 小心撞跌食物
服務: 做野好快下, 應該都係太多人逼出黎

整體尚算滿意
牛舌
2013-12-10
牛舌
2014-09-11 6376 瀏覽
大喜屋都食過唔少次,但都係會再黎食過。雖然中環店啲位相對黎講好逼同有啲嘈,坐得唔係太舒服, 但系勝在刺身夠新鮮,食物款式又夠多! 食番兩三盤魚生都抵番晒!! 三文魚腩: 三文魚腩簡直系我至愛,新鮮得黎又唔會食到成口油,唔加washabi同豉油更加能夠食到佢既原汁原味!甜蝦: 雖然呢款甜蝦味道唔算突出同鮮甜,但系勝在有咬勁,我都食左成10幾隻其他刺身都尚算新鮮,但味道冇咩太大特別~~我好鍾意食蠔,沙律醬同蠔一齊焗簡直系perfect match,不枉甘多人推介,不過隻蠔就細隻左小小Overall幾好,唔係既話都唔會黎食咁多次啦係咪?哈哈哈
刺身拼盤

其他刺身都尚算新鮮,但味道冇咩太大特別~~
焗蠔

Overall幾好,唔係既話都唔會黎食咁多次啦係咪?哈哈哈
焗蠔
2014-09-06 5548 瀏覽
中意食放題的我,決定搵間有名氣嚟寫,第一篇打響自己頭炮作,就係'大喜屋',呢個名係放題界應該唔陌生,係普遍放題愛好者中應該都有聽聞過,我一於身體力行去驗證他們實力質素服務如何?!評價:刺身壽司類-如圖中可見,大部分是厚切,如三文魚可見油花,新鮮,其他則屬正常質素,我會心水推薦主攻三文魚,二百幾元位放題,食到呢個質素可算是值回票價!卷物就不過不失,排放得井井有條,我自己喜歡鰻魚芝士卷,咬一口有芝士同鰻魚一起進食,十分配合!沙拉/小食類-點了幾款沙律,想了解下有什麼不同,食後比較喜歡柚子大蝦沙律,柚子汁帶酸配蝦一起進食,份外開胃,蟹籽沙律配菜底被沙律汁充分包圍住,不過略厭蟹籽偏少,再加多些,整體感覺會更好!燒物/一品類-鹽燒雞翼,經過一番燒烘過程,都沒有帶走肉汁,食起上來還有小量肉汁,鹹味沒有令肉質變得不滑,芝麻雞翼,撤面的芝麻令雞翼食起上來更香口,確實令人愈食愈想吃!不過忘了拍照!炒粟米,只是碗上,沒有像其他放題店以鐵板方式上菜,並在上方加上一小塊牛油,可以自己控制肥膩度,雖然這個已經把牛油混在一起,不過味道恰到好處,頗為入味!牛油炒帆立貝,食起上來有少許牛油味而已,雞軟骨,味道同其他放
中意食放題的我,決定搵間有名氣嚟寫
評價:

燒物/一品類-鹽燒雞翼,經過一番燒烘過程,都沒有帶走肉汁,食起上來還有小量肉汁,鹹味沒有令肉質變得不滑,芝麻雞翼,撤面的芝麻令雞翼食起上來更香口,確實令人愈食愈想吃!不過忘了拍照!炒粟米,只是碗上,沒有像其他放題店以鐵板方式上菜,並在上方加上一小塊牛油,可以自己控制肥膩度,雖然這個已經把牛油混在一起,不過味道恰到好處,頗為入味!牛油炒帆立貝,食起上來有少許牛油味而已,雞軟骨,味道同其他放題店沒有什麼分別!

2014-09-05
2014-09-04 4508 瀏覽
好似記得嚟大喜屋食野同打食評都兩個月之前既事睇反openrise呢到先知!之前去左尖咀個間,而家朋友又提議食呢間,原因好簡單-.-覺得中環食過幾次都好食過其他兩間!咁係過海個邊番工,放工去食談何容易我地d新界人士就要專登過去啦!為左食好野,就冇所謂啦!食晏左食8:45,就咁望入去都ok full,不過冇尖咀爆得誇張!入到去坐落個感覺覺得比尖咀舒服左,枱與枱距離差唔幾食物方面應該同另外兩間一樣,但朋友提醒左我轉左新野咁舊底食過好味咪無得再食!一如以往,都係食魚生刺身壽司個d,唔逐樣介紹啦!我食完覺得魚生都幾新鮮,三文一樣肥美,甜蝦size差唔多,壽司咪又係咁,冇話去到'特別'過尖咀程度!燒物窩物都同樣唔錯,青口同豬頸肉都出色,豬頸肉係新野,都冇一片大一片細,碎嬸嬸而燒菠蘿一樣甜有汁,不過可能咁岩分到近邊位,就冇咁好汁炸物仍然保持到熱辣熱咁埋嚟!芝士年糕一樣咁正!另外多左樣叫炸金專新野,口感軟,幾有趣,可以試下!服務方面,都係咁上下,冇咩話漏單情況,呢間可能冇full得咁勁,員工見到食物同人數數量差異都會出聲,同客講番!都會主動行下睇下邊個要換碟同收下野!到最後指定動作,出盡個小小位食雪糕
好似記得嚟大喜屋食野同打食評都兩個月之前既事

睇反openrise呢到先知!

之前去左尖咀個間,而家朋友又提議食呢間,原因好簡單-.-

我地d新界人士就要專登過去啦!為左食好野,就冇所謂啦!

入到去坐落個感覺覺得比尖咀舒服左,枱與枱距離差唔幾

食物方面應該同另外兩間一樣,但朋友提醒左我轉左新野

咁舊底食過好味咪無得再食
!

一如以往,都係食魚生刺身壽司個d,唔逐樣介紹啦!

冇話去到'特別'過尖咀程度!

而燒菠蘿一樣甜有汁,不過可能咁岩分到近邊位,就冇咁好汁

炸物仍然保持到熱辣熱咁埋嚟!芝士年糕一樣咁正!

另外多左樣叫炸金專新野,口感軟,幾有趣,可以試下!

客講番!都會主動行下睇下邊個要換碟同收下野!

到最後指定動作,出盡個小小位食雪糕!

整體嚟比較我自己覺得冇話好唔同,人真係好主觀'動物'
題外話/補充資料: 聽聞會耐不耐轉野食,恐怕中意食就要嚟食密d,會考慮食埋CWB個間
2014-09-03
2014-08-31 5239 瀏覽
聽人講大喜屋喺放題之中算唔錯 所以就去試下嗰日星期六 我食1800嗰場一入去 個場好細坐底諗住飲杯茶點知冇茶所以即刻叫野飲野飲都幾多選擇有忌廉溝鮮奶等等不過可樂係百事嘅一入到去例牌嗌左刺生先 三文魚幾肥美 甜蝦亦鮮甜種類都算幾多雞軟骨同燒蕃薯好食 所有落左幾次單可惜漏單 追左三次都未有 蟹粥幾好食 冷烏冬冇味話明食到2030 2000 last order叫左啲野食2020先比到我地 仲要比完我地之後3分鐘就同我地講時間差唔多侍應態度係幾好不過出野食同野飲好慢吹左好幾次有啲失望應該唔會再去聽人講銅鑼灣嗰間大喜屋比較好下次會去試
聽人講大喜屋喺放題之中算唔錯 所以就去試下

下次會去試

題外話/補充資料: 生日有海膽送
  • 雞軟骨
2014-08-24 5289 瀏覽
星期六我地訂咗8:45食,佢地好盡責,今日下午都打咗2次嚟confirm booking=_="嘩...我地8點9去到樓下,就見到勁多人係樓下排晒隊,原來有架專笠上去,嘩....一上到去就有個經理好快手安排我地入坐,老實講,全場爆滿,地方真係比較窄,但d椅都尚算舒服嘅。點咗嘅食物好快就上枱,而且都無漏單嘅情況, d人服務態度ok,重好快幫你清走枱上嘅碟,真抵讚👍食物方面: 燒物真不錯,上枱時重熱辣辣😊 燒鯖魚,唔醒,d皮燒到好脆,好味😋牛脷👍 蟹粥,真係有半隻蟹係到,個粥底就有d似粟米粥😄青口😄 都ok 燒蠔👍不過隻蠔就迷你咗少少😄 天婦羅,都ok 燒菠蘿👍*食物太多不能影晒^.^佢地食物種類都ok,包括晒...刺身,壽司,燒物,天婦羅,冷盤,水果,飲品及甜品, 二百幾蚊一位,咁嘅價錢,我地都覺得ok呀😄

食物方面:
燒物真不錯,上枱時重熱辣辣😊

燒鯖魚,唔醒,d皮燒到好脆,好味😋

牛脷👍

蟹粥,真係有半隻蟹係到,個粥底就有d似粟米粥😄
青口😄 都ok

燒蠔👍不過隻蠔就迷你咗少少😄

天婦羅,都ok

燒菠蘿👍

*食物太多不能影晒^.^

佢地食物種類都ok,包括晒...刺身壽司,燒物,天婦羅,冷盤,水果,飲品及甜品, 二百幾蚊一位,咁嘅價錢,我地都覺得ok呀😄
2014-08-24
2014-08-16 5386 瀏覽
第一次去中環大喜屋食日式放題,雖然當晚場內爆滿但座位相對舒適。 一開始先叫左個刺身拼盤,鮮甜既生蝦配上肥美既三文魚簡直係整盤刺身既焦點,令到本來唔食生蝦既我都忍唔住食返隻。 既然去得食放題又點少得各式各樣既壽司,而每件壽司大小適中完全唔會令人覺得好濟。至於海膽更加係當晚大家最回味既食物,因為金黃色既海膽配上淡淡甜味令到大家齒甲留香,回味無窮。
2014-06-08 15045 瀏覽
生日後一天,和友人相約到山頂杜莎夫人蠟像館免費參觀,之後就往中環大喜屋用膳。這本來不算是慶生飯局,因為事前完全沒有安排,剛好乘小巴回中環途中接近蘭貴芳,於是就在藝萃會下車,到最就近的大喜屋吃日式放題。其實友人比豬豬遲兩天生日,於是我們就順道互祝生日。兩人慶生放題,都底可以食得幾多?原來薑茶也有凍飲?一開場吃刺身是常識吧!再來就是手卷。這裡的海膽手卷好味得再三 Encore。還有吃壽司永遠少不了的加州卷。蒜片牛柳粒好味到震!串燒蝦和蟹粥也值得一試。照燒帶子,大大隻,啖啖肉,不可不試。炸薯仔波,東風螺及西柚沙律,比想像中好吃。溫泉蛋,友人說味道算不錯。任吃雀巢杯裝雪糕,水準保持,還算可以。除了場內位置狹窄外,總括來說,水準保持,也是讓人回味的一餐。

兩人慶生放題,都底可以食得幾多?
罐裝薑茶
原來薑茶也有凍飲?
各式刺身
一開場吃刺身是常識吧!
海膽手卷
再來就是手卷。這裡的海膽手卷好味得再三 Encore。
加州卷及各款壽司
還有吃壽司永遠少不了的加州卷。
芝士波、芝麻雞翼、蒜片牛柳粒
蒜片牛柳粒好味到震!
串燒蝦、蟹粥
串燒蝦和蟹粥也值得一試。
照燒帶子、炒雜菜
照燒帶子,大大隻,啖啖肉,不可不試。
炸薯仔波、東風螺、西柚沙律
炸薯仔波,東風螺及西柚沙律,比想像中好吃。
溫泉蛋
溫泉蛋,友人說味道算不錯。
雀巢杯裝雪糕
任吃雀巢杯裝雪糕,水準保持,還算可以。
2014-01-08
各式刺身
海膽手卷
加州卷及各款壽司
芝士波、芝麻雞翼、蒜片牛柳粒
照燒帶子、炒雜菜
炸薯仔波、東風螺、西柚沙律
溫泉蛋
這天是好友R的生日聚餐,所以晚上就跟R還有另一位朋友J一起出去吃晚餐幫她慶生!位於中環蘭桂坊附近的大喜屋日本料理,從中環地鐵D1出口出來後一直沿著蘭桂坊方向走,到達米蘭站的路口就轉左手邊的巷子看到Calvin Klein繼續直走約2分鐘就到達威靈頓廣場,其實這邊也有幾家餐廳喔,而大喜屋就位於六樓了到達時J已經非常貼心的點滿了一桌子的食物,讓我們坐下就可以馬上開動嚕位子滿寛敞的,桌子與桌子之間的空間很多。店裡中間位置有師傅在做壽司料理,我們坐這邊站起來的話就可以看到囉有十多款厚厚的點單,大約也有幾十款食物可以選擇喔。另外飲料的汽水是任點的,或者另外付款點清酒在這裡點的刺身盤子總是裝飾的很美耶!看到隔壁座很多人點的刺身旁邊襯托著許多漂亮的花朵不止漂亮的裝飾,刺身下面都鋪滿了冰塊以保持著刺身的鮮味,甜蝦跟魚生都是推薦食物喔!魅脆准山,甜甜的味道很特別焗蠔 雖然是小小的,但配料有芝士,洋蔥跟煙肉一點也不馬虎這裡壽司的飯量比別的日本料理放題的飯量少,材料跟飯的比例都一比一的,讚!從左邊到右邊的是櫻花蝦、黃金魷魚跟珍味螺肉好喜歡吃這裡的泰式鳳爪~~青口 三個人所以三只一份,還附上一小片檸檬調味照片

魅脆准山,甜甜的味道很特別
焗蠔 雖然是小小的,但配料有芝士,洋蔥跟煙肉一點也不馬虎
從左邊到右邊的是櫻花蝦、黃金魷魚跟珍味螺肉
好喜歡吃這裡的泰式鳳爪~~
青口 三個人所以三只一份,還附上一小片檸檬調味
照片拍的不多,因為我們都在拚命吃跟聊天~
另外炸物點了一口餃子,而天婦羅就點了蝦、茄子跟蟹棒,除了外層的粉有點厚之外都覺得很不錯~~
甜品部分是小杯裝的冰淇淋,口味也是常吃到的雲呢拿(香草)、巧克力跟草莓,不過不失吧!
2014-02-02 22062 瀏覽
是日farewell, 來到大喜屋吃午餐. 訂了十二時十五分, 場內也開始爆滿. Set lunch有數款, 筆者點選了Set B北海道帶子伴什錦壽司盛(HK$128).Set lunch 首先送上沙津, 食材不算新鮮, 生菜開始變黃, 粟米不是多汁, 不太好吃.再來是, 果然是主角,很鮮甜. 雖然切得薄得一點, 但也不錯.什錦壽司大概五六件, 質素則普通一點, 較為乾身.牛肉烏冬不太好, 賣相不吸引, 似火鍋配料, 烏冬也不算彈牙, 吃兩口便放棄了.麵鼓湯也可以.飲品點選了巨峰提子汁, 不算太甜, 也可以.在此謝過同事們, 跟你們合作真的很愉快!

什錦壽司大概五六件, 質素則普通一點, 較為乾身.

麵鼓湯也可以.

飲品點選了巨峰提子汁, 不算太甜, 也可以.

在此謝過同事們, 跟你們合作真的很愉快!
2013-10-30
$140.8 (午餐)
  • 北海道帶子刺身