2015-05-06 701 瀏覽
晚飯時間的牛涮鍋比較多食客,因此我和同事大概等了15分鐘才上座。我們點了個每人178元的放題,食物的選擇不算少。牛,豬,雞任添,然而最美味的是其和牛,比我吃過的都要薄身,而一碟有約30片和牛,賣相討好,雞較厚身,然而其肉較多彌補了需更多時間才能熟透的缺點。自取的食物方面,芝心豆腐較為出眾,豆腐膨脹後,在適當時候夾起,待其稍為涼下來後,一口咬下,則滿口都是濃濃的芝士醬,十分美味,另外八爪魚丸小巧玲瓏,咬下充滿鮮味,尤其難得。其他食物選擇比較大眾化,如脆皮腸,生菜,粟米,豆腐等,都甚好吃。另外店舖燈光明亮,桌跟桌間距離夠大,是以環境也佳。
2015-04-09
This was the first time I tried the semi buffet 60 mins hotpot.Once we got seated, 60 mins meal time was starting to count even we were not ready to order.Then we rapidly ordered one beef HKD 62 and one pork HKD58. We then chose a beef broth hotpot.  The broth was not hot enough....so...it took around 5 minutes to the boiling point.Boiling the broth and cooking raw foods were wasting our time under this quick meal.Beef and pork were in good quality...portion is okay The unlimited free supply of

The unlimited free supply of vegetables were plenty of choices.  Rice and Udon, egg noodles soft drinks and ice creams were pretty adequate.

Overall, the ambience was okay.  The only little defect was the time consuming...on cooking foods and boiling the broth..

Eating such hasty meal was not comfortable for my stomach...actually I felt my stomach upset after that quick eating.

The bill + 10% Service Charge came to our table 10 mins earlier while we were still eating...(  the remaining time before we had to leave)....

題外話/補充資料: Enjoy eating the foods but not that hasty consumption again. It is not worth paying money to cram foods into your stomach in a very short time.
2013-12-21
2013-09-18 1692 瀏覽
豚肉套餐58元 美國上級進口牛肉套餐78元 套餐已包湯底,我地叫左蕃茄湯底,酸咪咪可消濟唔錯架 呢個套餐包牛肉或豬肉一碟,以下食物係任食架,生菜、韮菜及娃娃菜新鮮香甜迷你香腸好味道、烏冬唔夠彈牙,生麵爽口好食粟米大大條漲卜卜而且仲好甜添韓國年糕OK架,雜丸一般啦,翠肉瓜滾得太耐喇淋左添、紅白蘿蔔普普通通啦、粟米心甜甜地,芋絲好爽口唔錯菌類一般啦。整體黎講以呢個價錢有咁多野食,真係唔錯架,仲有日本白飯及鰻魚飯添,汽水仲係任飲架!放題時間只得60分鐘,如果加到90分鐘就更完美喇!
豚肉套餐58元

美國上級進口牛肉套餐78元

套餐已包湯底,我地叫左蕃茄湯底,酸咪咪可消濟唔錯架

迷你香腸好味道、烏冬唔夠彈牙,生麵爽口好食
粟米大大條漲卜卜而且仲好甜添
鰻魚炒飯

題外話/補充資料: 平價套餐如果加到90分鐘就更完美喇!
2013-09-12
2013-01-08 1286 瀏覽
踏單車前先去牛涮鍋勁食九十分鐘。我們要了豆乳湯底,豆味不夠香濃。湯還沒燒滾,牛肉、豚肉便送上了。兩者均切得薄薄的,牛肉不會很韌,而豚肉的脂肪較多,頗軟滑。之後我們追加了兩次牛肉,賣相好像更好,有雪花紋。六十分鐘和九十分鐘的午餐均可任取其他食品。我喜歡吃蕃茄、粟米、芋絲,另外炒飯亦不錯。最後甜品是雀巢雪糕,只有芒果和雲呢拿味,沒有朱古力彩針、糖漿等提供,令我有些失望。已經不是第一次光顧,今次表現稍為退步,事關服務不夠效率,例如添加汽水、加湯等全都要等。侍應要先在電腦前輸入,再等另一負責的侍應跟進,做法欠彈性。希望下次會改善啦!
踏單車前先去牛涮鍋勁食九十分鐘。

我們要了豆乳湯底,豆味不夠香濃。
之後我們追加了兩次牛肉,賣相好像更好,有雪花紋。
六十分鐘和九十分鐘的午餐均可任取其他食品。
我喜歡吃蕃茄、粟米、芋絲,另外炒飯亦不錯。
2013-01-05
2012-09-13 1035 瀏覽
女朋友仔說這店她嘗試過不錯呢,所以帶我來試一下啦.看一下看板,價格也滿高的呢.既然是女朋友仔的一番心意,便試一下吧.原來這裡是吃放題的,那這樣的價錢是正常啦.我們點了兩客上級涮涮鍋呢,選了昆布及豆乳湯底呢,以免太膩吃不下啦.=v=在主菜牛肉未上桌的時候我先去自助食物區拿一點配料回來呢.女朋友仔推介的芝心魚蛋當然要拿一點啦,而我最愛的豆卜也要拿很多呢,再加上芋絲,脆皮腸,龍蝦丸,蟹柳魚蛋等,看來配菜不比主菜差呢,呵呵XD之後豬肉牛肉也來了呢.雖說是放題但任吃的不包括這些主菜的啦要注意.但看起來份量也不少呢,應該足夠吃的啦.既然湯也來了便先用配菜試一下味吧.豆奶的味道很強烈呢,而昆布湯底味道比較淡,可以去除肉的油膩感啦.先把豆腐啊金菇啊冬菇啊翠肉瓜啊生菜也放進去呢,之後吃的時候慢慢把牛肉豬肉一塊塊放進去,開餐啦!XD牛肉跟我們平常用來吃火鍋的肥牛差不多呢,沾上麻醬吃更好吃啦.豬肉也切得不錯,放進鍋裡很快便可以吃了,而且有肉味呢.那顆芝心魚蛋有驚喜啦,咬下去有不少芝士流出來呢,而且很香,我吃了很多啦.龍蝦丸很大顆,而且仍爽的,可惜鮮味不足啦.蟹柳魚蛋中間的蟹柳太易掉出來了呢,味道也普通,留肚

配料可以食到飽啦XD
主菜黎啦XD
湯底多種任選呢XD
牛肉跟我們平常用來吃火鍋的肥牛差不多呢,沾上麻醬吃更好吃啦.豬肉也切得不錯,放進鍋裡很快便可以吃了,而且有肉味呢.那顆芝心魚蛋有驚喜啦,咬下去有不少芝士流出來呢,而且很香,我吃了很多啦.龍蝦丸很大顆,而且仍爽的,可惜鮮味不足啦.蟹柳魚蛋中間的蟹柳太易掉出來了呢,味道也普通,留肚吃別的吧.豆卜一片片的呢,很吸湯而且沒有酸味,好吃啦.而脆皮腸及芋絲,因為是現成貨所以不評價啦.最後蔬菜雖然不算很新鮮,但選擇多補救了這個問題,可以原諒的呢.汽水也是可以一直添飲的呢,不用客氣喝多杯吧,呵呵

吃飽了便要吃一點甜品啦.這店有雪糕專櫃的呢,可惜選擇太少啦,只有香草及芝麻味而已,沒有我喜歡的朱古力啦,有點失望呢.
無朱古力味差啲喎@@
待應在執拾鄰桌的時候把汁液濺到我身上啦,她禮貌的問我是不是濺到我了,這樣的態度很好呢,抵讚啦.

結帳前被那個放在桌上的牌子吸引過去呢.原來這店最近有推廣啦,可以加39元換一把牛牛傘呢.那牛牛超可愛的所以我毫不猶豫便換一把回來了,呵呵XD
結帳加起來390元了,比我預想的貴了一點,但打開了牛牛傘,才發現開心可以好簡單,對嗎肥雞?
2012-09-11
配料可以食到飽啦XD
主菜黎啦XD
  • 上級涮涮鍋
2011-08-16 803 瀏覽
上回跟同事吃過了牛陣,是日又有機會出來吃午餐,就決定到另一家涮牛店,試試其質素如何!此品牌在香港已經有數間分店,如在老銅的世貿也有其踪跡,但時至今天,本人都還未有吃過,今天得同事駕車相助,就又來試試看,跟牛陣來一個全面一點的比較。此店午市預留半數的座位作訂座,而另一半是去供Walk-in,我們大概在下午一時左右到達,也順利的取了座,只要大家一坐低,店家的計時器,就開動了,一小時的涮牛肉餐,其實是包一碟牛肉,加上任吃的其他食材,與及雪糕,而任吃牛肉的就貴上三十個巴仙吧,時間就有一個半小時,我們是回選了前者,吸收上回在牛陣的經驗,反正我們的吃飯時間也不多。也對此店的牛肉未有很大的信心,只點了最便宜的那個套餐,價錢只是每人五十七元再加一,野菜任食,見店家的野菜都有很多東西吃,包括竹輪、各式的炸魚丸、金菇、冬菇、豆腐、粟米仔、芋絲、蘿蔔、甘筍、蕃茄、素麵及讚歧烏冬,真的不吃牛肉也夠豐富了吧。先來談談我們是日所選的湯底,經過上回的經驗,都是吃清湯最為保險,另外可以再點多一款湯底,對豆乳窩信心不大,最後選定了濃味的泡菜窩,真的合我等濃口味人仕了。清湯真的很清,比起上回在牛陣的更清,除了都是清澈見底
用餐環境是不賴的
六個人有兩個爐兩個火鍋

清湯比牛陣的更清;泡菜鍋沒泡菜,只有點韓式辣粉
先來談談我們是日所選的湯底,經過上回的經驗,都是吃清湯最為保險,另外可以再點多一款湯底,對豆乳窩信心不大,最後選定了濃味的泡菜窩,真的合我等濃口味人仕了。清湯真的很清,比起上回在牛陣的更清,除了都是清澈見底,就連顏色也沒有,不過這也不錯,至少喝起來不會有很重師傅味,都是靠煮火鍋料來滾湯吧。

靠近我那邊的泡菜鍋,整鍋湯也是橙紅色的,入口是鹹味居主,辣味居次,酸味全無,加上底下一條泡菜也沒有,相信只是下了點韓式辣粉來充,當愛吃蕃茄的我下了一大堆的蕃茄進內之後,久而久之,這個湯就幾變成了一窩蕃茄湯,也真合我口胃。
店家在調味方面的配置,確是比牛陣少
本人只下了點蔥花、麻醬及柚子醋
由於店家的湯底沒有預熱,所以也真的要等上好一會,才有得吃,所以一小時的任吃,七除八扣,可能最後只有四十分鐘是吃東西的,所以大家要盡量把握時間,就取雪糕及取醬油,本人在醬油方面不花巧,只下了點蔥花、麻醬及柚子醋,不過其實店家在調味方面的配置,確是比牛陣少,基本的芫莤、生蒜及指天椒粒都沒有,個人認為它們比店家獨有的酸辣蘿蔔蓉更有存在價值。
野菜選擇還可以,不過還是不及牛陣的多
任吃的配料如上所述真的不少,不過以菌類為例,已經是要比牛陣的輸蝕,人家有金菇、冬菇、雞脾菇及靈芝菇等,而此店只有前兩者,不過菇粒洗得潔淨,冬菇入口腍滑,金菇帶爽勁;另外菜類其實也有數款選擇,不算太光鮮,但至少是沒發現發黑霉爛的情形,本人主要吃的都是生菜,可說是既爽口又新鮮的。
此店沒有瓜類的配料
此店沒有瓜類的配料,不過就有芋絲、粟米仔、粟米及蘿蔔等,芋絲腍中帶點爽口感,如吃麵般跟湯一起入口,也挺可口;粟米仔爽得來,煮極都有種不討好的草青味;粟米切得成細細件,比較易煮熟,粟米粒軟腍,不過就不夠香甜;蘿蔔被切得非常之薄,所以很易就被煮腍了,入口一點苦味也沒有,而且也沒什麼筋,不過可能是因為蘿蔔切得太薄吧,咬起來就如無物,沒什麼口感可言;然而蕃茄仍是可以很快的煲至軟腍,吃起來帶天然蕃茄酸香,真不錯!
豆腐很滑卻有點豆味;魚丸只有炸魚丸及炸魚餅兩款
另外一些肉食的配料,店家主打的都是竹輪及魚丸類的食物,比起牛陣的是少了點,不過真的不得不佩服店家一碟碟供應的豆腐,異常的滑卻有一點豆味,而竹輪都是一貫水準,沒什麼好談;魚丸就是分為炸魚丸及炸魚餅兩款,前者吃起來厚身一點,吃起來較有嚼勁,跟後者較鬆的口感有所不同,不過兩者都也是那些不甚精彩的魚肉味,味道一般。
以五十七元來說,這碟牛肉真的不算太少,也不差
是回肉就真的沒太多讓大家吃了,不過其實以五十七元來說,這碟牛肉又真的不算太少,肉的脂肪主要聚在邊位,不過幸而肉質軟腍,切成薄身的牛肉,入口沒半分『痴』牙的感覺,雖略久彈性,油脂也不高,肉味也不濃,但以這個價錢,入口有肉感而不霉,又有點牛肉味的牛肉,試問乎復何求。
讚歧烏冬一般;素麵則不錯
最後都吃點烏冬及素麵,前者非常一般,入口腍而近乎有點化成粉粉的口感,不過總算吸飽了湯,跟湯一起吃是不賴的;素麵就真的頗為不錯,細細纖幼的素麵,質感細腍軟滑,入口順溜,伴上一口熱湯來吃,很易入口又濃湯味。
雀巢牛奶公司也不要緊,但結成塊塊如冰般沒黏性
吃得滿肚也是熱的東西,都是到雪糕時間,此店令人最為失望的東西,其實莫過於店家所供應的雪糕,不是Dreyers,也更不是HD,原來只是雀巢牛奶公司,這也不要緊,但最要命及令人氣憤的是,四款味道當中的其中兩款,即芝麻味雪糕及豆腐雪糕,竟然是一塊塊如冰般沒黏性。

唯一的解釋,也許是因為這兩筒雪糕是隔夜貨吧,融化了的雪糕再被凍結,會將當中的水份變成冰,使得失去了黏性結回冰,這個口感的雪糕,真的教我沒勇氣去多吃,而另外的那兩款味道雲呢拿及巧克力,正正常常,只不過是兩者的香味比較弱罷了。
吃火鍋,有汽水喝有雪糕吃
總括而言,真的吃得很飽呢,滿足度也還不錯,尤其是考慮到,以六十三元,就可以嘆冷氣,吃火鍋,有汽水喝有雪糕吃,也不能要要求什麼了。但是如果跟同業的主要競爭者牛陣比,雖然感覺牛陣是收得貴點點,但人家在將軍澳分店,都放Dreyers雪糕,也不要談在老銅分店放的是HD了,一分錢一分貨,很公道的。

最後真的要多謝駕車接送我們的同事,也更要多謝請客的那位同事。
2011-08-12
用餐環境是不賴的
六個人有兩個爐兩個火鍋
2011-07-22 560 瀏覽
之前吃過晚市任食,食物質素不錯,今次午市再光顧,仍有相同的食物,但價錢卻便宜超過一半,真抵食!未入座,我們向站在帶位處的男經理查詢,大家未能決定點任食還是套餐,便想先就座再慢慢想,豈料男經理冷漠地說:「一坐底就計時喇喎...」這間餐廳的時間觀念真強我點了午市套餐,包一碟肉和一杯飲品,另外配料、蔬菜、烏冬、雪糕等可以任食。湯底有四款可選,我們選了豆乳湯底,白白的湯散發陣陣豆腐的香味,雖然兩鍋同時上桌,但其中一鍋等了很久仍未滾燙,令人費解。套餐的半碟牛肉和半碟豬肉份量充足,雖然不能無限再添,但已能滿足食肉慾望。牛肉和豬肉切得薄薄的,牛肉不要煮得太久,否則會很難吃,個人認為牛肉比豬肉好味道。由於我混入了豉油、麻油和蔥,所以有時吃的是牛還是豬,根本分不清楚,哈哈。其他食物款式與晚市相同,有粟米、白蘿蔔、獅子狗、芋絲、芝士腸、金菇、烏冬、素麵、年糕等等。粟米不夠甜,反而白蘿蔔頗有蘿蔔味;芝士腸內沒有芝士,不知道是否因為浸得太久,芝士全跑掉了;烏冬比素麵好吃多了,那些素麵實在與壽X牌的麵無異飯後吃雀巢雪糕做甜品,有朱古力、芝麻、豆腐、雲哩拿味,亦與晚市相同。雪糕不是上等貨,幸好有朱古力醬或士多啤梨

牛肉和豬肉
其他食物
飯後吃雀巢雪糕做甜品,有朱古力、芝麻、豆腐、雲哩拿味,亦與晚市相同。雪糕不是上等貨,幸好有朱古力醬或士多啤梨醬點綴,再加上我喜歡的七彩碎針,令賣相不錯。
雪糕
以晚市三份一的價錢得到相同的享受,真划算。
2011-07-07
牛肉和豬肉
雪糕
2011-07-10 424 瀏覽
其實呢.. 呢間餐廳食過不下於五次但唔知點解d 侍應越黎越差好早期d service 好好ga但基於屋企人鍾意打邊爐..平平地唔想落酒樓先退而求其次..最大分別係d 牛肉.初初d 牛肉好薄.. 真係一掂熱水即熟..而家要滾好耐..而d 豬肉厚身好多.. 變相食得多會厭但依然豬肉好味過牛肉試過湯底 : 昆布、豆乳、和牛清湯特別提示.. 如果要清水湯底就點和牛清湯啦!!除o左湯面有一層厚厚的油層.. 根本就係清水一鍋菜類 : 生菜、菠菜、娃娃菜、韮菜、芽菜菇類 : 冬菇、雞脾菇(切片)、金菇還有白蘿蔔、年糕、薯糕、粟米、芝士腸、獅子狗、魚餅、魚片頭素麵、烏冬等等基本上大同小異..特別提示.. 一大盤的烏冬口感味道都比唔上一小碗的烏冬..寧可拎多幾個碗都唔好夾一大盤的烏冬墨魚丸又是碰運氣..試過一次係有墨魚粒的.. 好正! .. 但隔o左一個星期.. 墨丸變樣..很d 粉.... =.="薯糕媽媽說有點腥臭味.. 或者因為擺o左好耐無人食...雪糕不變的四種味..如果清晒雪糕侍應係唔會主動幫你換又係要你主動要求..不過佢換完你都唔使食..因為剛剛拎出黎d 雪糕硬到刮都刮唔到..值得一讚係粟米
其實呢.. 呢間餐廳食過不下於五次
但唔知點解d 侍應越黎越差
好早期d service 好好ga
但基於屋企人鍾意打邊爐..
平平地唔想落酒樓先退而求其次..

最大分別係d 牛肉.
初初d 牛肉好薄.. 真係一掂熱水即熟..
而家要滾好耐..
而d 豬肉厚身好多.. 變相食得多會厭
但依然豬肉好味過牛肉
淨係等佢滾都等半個鐘!
試過湯底 : 昆布、豆乳、和牛清湯
特別提示.. 如果要清水湯底就點和牛清湯啦!!
除o左湯面有一層厚厚的油層.. 根本就係清水一鍋

菜類 : 生菜、菠菜、娃娃菜、韮菜、芽菜
菇類 : 冬菇、雞脾菇(切片)、金菇
還有白蘿蔔、年糕、薯糕、粟米、芝士腸、獅子狗、魚餅、魚片頭
素麵、烏冬等等

基本上大同小異..
特別提示.. 一大盤的烏冬口感味道都比唔上一小碗的烏冬..
寧可拎多幾個碗都唔好夾一大盤的烏冬
墨魚丸又是碰運氣..
薯糕媽媽說有點腥臭味.. 或者因為擺o左好耐無人食...

雪糕不變的四種味..
如果清晒雪糕
侍應係唔會主動幫你換
又係要你主動要求..
不過佢換完你都唔使食..
因為剛剛拎出黎d 雪糕硬到刮都刮唔到..

值得一讚係粟米!!!
光顧咁多次.. 粟米係唯一不變的甜

每一次食都唔同..
無論係侍應態度及食物質素..
開張咁耐.. 餐廳質素還是依然時好時差..
很失望

侍應不會主動為你添水..
(最基本一開張有供應茶水.. 而家你要求先有一杯滾水.. 試問點飲?)
吉碟唔會主動幫你收..
d 碟疊到101咁高都無人黎收!
最過份試過我叫埋單.. 十五分鐘都無人理!
而有一次明明當晚都無人等位..
而我地埋o左單.. 等緊侍應俾杯冰我 (佢俾杯滾水我... 咁我係咪要坐到杯水凍先飲得呢!)
佢走黎同我地講""夠晒鐘.. 出面仲有人等緊位..
<我地張檯附近有幾張吉檯>
同埋一開始等個鍋滾都等o左差唔多半個中..
要一碟豬肉要等兩個字..!
而家仲要趕人走.. 其他野又唔見佢咁有效率?! 真的火火地!
2011-07-08
  • 芝麻醬
  • 粟米
2011-06-02 319 瀏覽
聽人講牛涮鍋唔錯, 所以得登訂左位去試吓!以為無試過日式呢類Shabu Shabu, 試過之後其實覺得有啲單調, 因為主要都係食牛肉, 其他蔬菜種亦唔係多...因為有coupon最少要叫呢個, 所以叫左 "上級涮涮鍋" 主食: 上級進口牛肉, 豚肉 (不過覺得佢切得太薄, 攪到無乜口感, encore左幾次後越食越單調~~)蔬菜: 有金菇, 旺菜, 九菜, 冬菇, 粟米, 豆腐等 (OK~)其他肉食: 魚腐, 芝士腸, 獅子狗卷等 (好少選擇....)雪糕: 雖然係雀巢, 不過都OK喎!或者係慣左中式火鍋, 有雲吞, 水餃, 海鮮, 雞等等等等....所以顯得Shabu Shabu好容易厭~
聽人講牛涮鍋唔錯, 所以得登訂左位去試吓!

因為有coupon最少要叫呢個, 所以叫左 "上級涮涮鍋"

雪糕: 雖然係雀巢, 不過都OK喎!

2011-05-25
2011-05-10 287 瀏覽
因為慶賀新店開張, 收到$50 代用券 , 所以天氣炎炎, 還是不放過滾滾下的機會不過要使用代用券, 必須要揀$ 138 以上的套餐, 所以選了上級進口牛肉涮涮鍋今回的牛肉還真的比豚肉更好, 所以ENCORD 了3 回才休戰 "很強呢"肥瘦適中, 吃再多也沒有罪惡感因為半蔬菜半肉類~ 所以選了豆乳 涮蔬菜, 有很多選擇, 而泡菜則主打肉類以價錢來說, 這間店還真值得推介

上級進口牛肉豚肉
"很強呢"
肥瘦適中, 吃再多也沒有罪惡感
上級進口牛肉比豚肉更正
豆孔 vs 泡菜
蔬菜一堆
以價錢來說, 這間店還真值得推介
2011-05-06
上級進口牛肉豚肉
上級進口牛肉比豚肉更正
豆孔 vs 泡菜
蔬菜一堆
2011-05-08 398 瀏覽
食肉獸呆等了食肉瘦一個多小時後,飢腸轆轆的二人一心想快快開飯,便到平日門可羅雀的將軍澳廣場吃晚飯。豈料母親節效應,連平日冷冷清清的餐廳都要輪後,既然要等,就等一間值得等的餐廳喇!看到牛涮鍋門前有隻可愛牛仔,食慾大增。約十五分鐘後,侍應表示桌子正在收拾中,著我們選好要吃的和湯底,於是未坐下已點了上級進口牛肉涮涮鍋(每位$138),湯底有四款可供選擇,我們選了鴛鴦湯底。一坐下,侍應馬上叫我們去拿配料,配料有豉油、柚子醋、麻醬、蔥等。混醬完畢,湯底已送上。等待湯煲滾時,又去拿其他食物,有紅蘿蔔、白蘿蔔、菜、菇、粟米、芋絲、魚片、年糕、蒟蒻等,以百多元任食來說,款式數量算合理。最令我欣賞的是他們早已把烏冬分成一小碗,食客們無需自己夾,感覺乾淨衛生又方便。但到底稻庭烏冬要煮多久呢?可能因為在熱湯內泡得太久,烏冬過軟,被我糟塌了。主菜當然是牛肉和豚肉。兩種肉都色澤一般,切得薄薄的,很快便煮熟。肉味不過不失,但我有時會分不清是牛是豬,只是一個勁兒努力食、食、食。最終兩個人吃了三碟,完全滿足了食肉的慾望。飯後吃雀巢雪糕做甜品,有朱古力、芝麻、豆腐、雲哩拿味,任君選擇。準時九十分鐘吃飽、結帳、離開。雖說

打正旗號,牛牛迎賓。
看到牛涮鍋門前有隻可愛牛仔,食慾大增。

豆乳湯底+昆布湯底

三碟戰績

準時九十分鐘吃飽、結帳、離開。雖說侍應們很關注時間,但態度有禮,添茶、加湯、上牛肉或收碟都很有效率,服務尚可。

總結而言,這頓晚飯不錯,我一定會再次光顧。
2011-05-07
豆乳湯底+昆布湯底
三碟戰績
2011-03-25 10 瀏覽
黎左將軍澳做野一段時間,梗係周圍搜索有咩好食~呢間打邊爐好似好吸引~lunch又唔係好貴~所以一直期待一日可以去食~就擇今日吉日去食~一去到12pm,人影都冇隻......心諗正啊!好似包左場咁!lunch 有set同放題揀~兩者都係90mins~set由$52-1xx都有~放題最平有$88~第一次食就揀左set$52 mix豚肉+牛肉~湯底揀左豆乳~其他食物係可以任食,肉就一碟~其他食物都係菜、豆腐、油揚、烏冬、素麵、冬菇、芋絲、墨丸、獅子狗~一般人可以嫌太「齋」,不過我覺得都ok~甜品有雪糕(4種味道)~因為得90mins,所以就搏命食~先評下食物: 湯底︰豆乳湯最初煲既時候好香豆奶味(不過最初誤以為係牛乳),不過其實食落係冇味....下次可以食番清湯~食材︰豚肉好味~其實牛肉都幾好~兩樣都切得好薄~可能有人覺得咁薄好唔抵,但我好怕嗰d好「韌」既肉~所以呢度合哂我心!佢地侍應話有100g肉,睇落好似唔似,不過我食落都夠,因為仲會食其他野ma~如果你係食肉獸就另計~其他的野食就ok啦~我推介的有︰墨丸、豆腐~墨丸唔係一舊粉團,已經令我有驚喜!豆腐我一向愛吃,今次係日本豆腐~甜品︰雪糕
黎左將軍澳做野一段時間,梗係周圍搜索有咩好食~
呢間打邊爐好似好吸引~lunch又唔係好貴~
所以一直期待一日可以去食~
就擇今日吉日去食~
一去到12pm,人影都冇隻......
心諗正啊!好似包左場咁!
lunch 有set同放題揀~兩者都係90mins~
set由$52-1xx都有~放題最平有$88~
其他食物係可以任食,肉就一碟~
一般人可以嫌太「齋」,不過我覺得都ok~
甜品有雪糕(4種味道)~
因為得90mins,所以就搏命食~
先評下食物:

湯底︰豆乳湯最初煲既時候好香豆奶味(不過最初誤以為係牛乳
),不過其實食落係冇味....下次可以食番清湯~
所以呢度合哂我心!
其他的野食就ok啦~

甜品︰雪糕好好食~雖然只係雀巢,但有成4種味,當中豆腐味少食d,都幾特別~
service ok~
最後仲送一杯飲品,$60食咁多真係不錯~
而且唔太大食都幾足夠,食90mins啱啱好!
未開始食就一枱都係~
好味~
2011-03-25
未開始食就一枱都係~
好味~
  • 豚肉,墨丸,豆腐
2011-02-06 10 瀏覽
個湯唔錯~~酸酸地辣辣地好開胃呀!!!要自己攞食物羅白,魚片頭,薯糕,年糕,豆腐,鮮冬菇,素麵,粟米,生菜.......牛肉個d要叫先比其實佢個到d材料好少仲有飯食ga~~都係自助式仲有ice cream 食~~~女孩子ge愛好!!!古古力~雲呢那~豆腐~芝麻味不過唔係d咩名牌雪糕不過都唔差餐飲熱ge好潤~~唔太甜~~啱啱好凍ge就真係用凍水沖~~d jam唔溶lor
泡菜湯底
個湯唔錯~~
酸酸地辣辣地
好開胃呀!!!
要自己攞食物
羅白,魚片頭,薯糕,年糕,豆腐,鮮冬菇,素麵,
粟米,生菜.......
牛肉個d要叫先比
其實佢個到d材料好少

仲有飯食ga~~都係自助式
仲有ice cream 食~~~女孩子ge愛好!!!
古古力~雲呢那~豆腐~芝麻味

凍ge就真係用凍水沖~~d jam唔溶lor

泡菜湯底
左:凍柚子茶 右:熱柚子茶
2011-02-03 20 瀏覽
入冬以來都無打過邊爐,係罪過。今日中午係一人一鍋唔夠喉,夜晚就再打過。見3間牛涮鍋的評分唔算太差,樓下又話有年糕福袋,豆乳湯底又幾吸引,仲有green tea and sesame雪糕,所以無揀牛陣,試試新野。黎到7點鬆D,居然唔便等位之餘入面得5成滿或者D人剛放工加平日吧。侍應好殷勤介紹唔同的湯底同唔同set的牛,我同我朋友最後揀左最平的涮涮牛同豬,試晒2種肉XP 我當然要左豆乳湯底,朋友則要了和牛清湯。唔使一陣,湯底送上,我地都出自助配料bar夾野食同混醬。醬料全都係日式的,有我最愛的芝麻醬日本醬油都唔差。第一輪我食菜先。講真,無論西生菜、唐生菜抑或其他菜,全部都唔新鮮唔靚不過要食得健康,無法啦。至於粟米、南瓜片、白蘿蔔片同秀珍菇就唔錯,特別係白蘿蔔片,好清甜又帶點爽脫;粟米、南瓜片亦有佢地應有的甜味。我亦拎左D年糕同薯糕。年糕唔係咁吸湯,煮好耐都唔係太淋,麻麻地;之前未食過薯糕,texture有D似蒟蒻,仲有D爽口,不過又係唔吸湯的。試完配料,係時候到主角牛肉同豬肉啦。兩者色澤唔錯,前者係鮮紅,後者係粉紅;肥瘦比例大概係2:8,唔錯。兩種肉只要輕輕燙就可食了,牛肉有點韌,無咩牛肉
黎到7點鬆D,居然唔便等位之餘入面得5成滿
日本醬油都唔差。

不過要食得健康,無法啦。
試完配料,係時候到主角牛肉同豬肉啦。兩者色澤唔錯,前者係鮮紅,後者係粉紅;肥瘦比例大概係2:8,唔錯。兩種肉只要輕輕燙就可食了,牛肉有點韌,無咩牛肉味;反之豬肉無筋、唔嚡、又爽口,比牛肉好食得多。兩種肉配上日式芝麻醬都立即昇華,不過芝麻醬本身好味,點食都好味架啦。

第二輪只係再添左配料。鱈魚豆腐同日本豆腐真係超讚,前者十分彈牙、滋味,後者極重豆味,十分滑,加上我的豆乳湯底真係一流享受。我亦試左D稻庭烏冬,係出面夾時見佢一patpat,唔係唔開胃,但係鍋中滾幾分鐘,咬盡湯底的精華,食落煙煙韌韌,好好味呀

清埋D牛肉同豬肉,我同我朋友都叫飽,炒飯同其他配料真可惜地無法一試。

正餐胃飽啦,係時候滿足下個甜胃,食雪糕
入黎時見到有4款雪糕,分別係:vanilla, green tea, tofu and sesame。我的target係後3種味道,點知食在一個鐘之後,綠茶同芝麻味己經俾人清光光了,豆腐味亦所剩無多,當時只係8點多,我見侍者無添新雪糕的意欲,算啦,只好食豆腐味啦。'筆'左2大個球,再加點green tea醬。雪糕好明顯係牛奶分司的出品,沒有甚麼好評,不過自家的green tea syrup真係唔錯,非常配合雪糕,令平凡的豆腐雪糕變得不平凡!

牛涮鍋跟牛陣有個共通點,就係豬比牛好,但兩者明明都以牛做賣點??! 不過以湯底、食物種類同質素,牛涮鍋一勝一個'牛位',想同朋友或家人平平地打下邊爐,就個人而言,呢到都係會係一個選擇。
2010-12-30
  • 芝麻醬,豬肉,綠茶醬配雪糕,鱈魚豆腐,日本豆腐,稻庭烏冬
2010-12-09 13 瀏覽
天氣凍自然想打邊爐。有人話呢家日式沙bu沙bu walkin要排長龍,但我今日經驗係一到即刻有位,當時大概係夜晚七點半,完全唔需要等位。以今晚咁凍的天氣來講,火鍋店的客人都唔多,真係悲哀。有人讚服務員服務好,我同意,基本上佢地反應真係幾快。至於食物,我覺得唯有得牛肉好食!我揀左$138果種,片片牛肉都切得好薄,而且好有牛味,讚好!但如果要再畀多每位一百蚊upgrade日本和牛的話,我真係唔捨得囉。可惜除左牛肉,其他火鍋配料真係強差人意,除左選擇少,質素亦唔好,只係同普通酒樓幾十蚊任食火鍋差不多。湯底我選泡菜同豆乳,可惜泡菜湯唔辣,豆乳湯初初都幾豆乳味,但後來加湯後就兩邊湯底味道差唔多了,因為加湯時兩邊都用同一種湯的!加$10的任飲汽水溝得太多水,完全冇氣,唔抵飲!但打邊爐冇汽水又唔得,焗住!試一次就可以,未必再幫襯囉。
天氣凍自然想打邊爐。

有人讚服務員服務好,我同意,基本上佢地反應真係幾快。

試一次就可以,未必再幫襯囉。
2010-12-08