2015-02-26 11963 瀏覽
經朋友介紹黎到呢度,是夜星期三晚,人不是太多。我地係黎傾計的,只度只得飲品,冇食物供應,空間比想像中大,感覺都幾好。我地分別叫左咖啡同花茶。咖啡見佢有拉花,而花茶係一壺壺已經沖好左。$60任飲,我冇飲咖啡,朋友話幾好。花茶就一般,玫瑰花茶比出面個D少左玫瑰花香。如果有蜜糖加就更好啦。呢度比較自助,有台有沙發有書。真係開會或傾計的好地方。
經朋友介紹黎到呢度,是夜星期三晚,人不是太多。
我地分別叫左咖啡同花茶。
咖啡見佢有拉花,而花茶係一壺壺已經沖好左。
呢度比較自助,有台有沙發有書。
真係開會或傾計的好地方。
2015-02-25
2013-12-20 13964 瀏覽
同朋友搞生日會,要搵一間港島區既cafe,上openrice search 到呢間就即刻book 左xd$60/3 小時,有咖啡,花茶,罐裝飲品任飲,價錢唔算貴,老闆好熱情,而且都坐都幾舒服,景觀幾開揚xd係同朋友靜靜地傾計既好地方咁飲品方面xd大致上熱咖啡同埋熱茶都唔錯,我幾鐘意熱mocha但凍咖啡真係冇咁好......我仲叫左杯season special,幾特別,不太甜(但我正好想要一杯甜既xd呢間cafe唔提供野食,所以可以自己帶野食入去總括黎講,我下次會想同朋友靜靜地係到傾下計,因為呢間cafe 真係比到人舒服既感覺
同朋友搞生日會,
要搵一間港島區既cafe,

$60/3 小時,
有咖啡,花茶,罐裝飲品任飲,
價錢唔算貴,
老闆好熱情,
而且都坐都幾舒服,
景觀幾開揚xd
係同朋友靜靜地傾計既好地方

咁飲品方面xd
大致上熱咖啡同埋熱茶都唔錯,
我幾鐘意熱mocha

但凍咖啡真係冇咁好......

我仲叫左杯season special,
幾特別,不太甜
(但我正好想要一杯甜既xd

呢間cafe唔提供野食,
所以可以自己帶野食入去

總括黎講,
我下次會想同朋友靜靜地係到傾下計,
因為呢間cafe 真係比到人舒服既感覺
2013-07-06 11001 瀏覽
本身係個日就同3個朋友諗住搵個地方坐下玩下game,咁當然係搵d cafe啦,咁就上openrice見到呢間cafe既comment都唔錯,於是同日就打電話去book左呢間3點玩3個鐘.收費係$60/3h+任飲飲品(有咖啡,樽裝,汽水,花茶)同埋呢間cafe係無野食嗌,所以係可以打電話嗌外賣架 老板都幾好人,同我地講6點有人book左場,咁我地都係打算坐3個鐘就走,咁當然無問題啦.咁我地約左3點齊人,之後一路搵一路搵,搵極都係得12樓,再盲中中先知原來係隔離個棟..所以大家去個陣要小心,係京都商業中心先岩,哈哈.講反THINK先,一入門口見到係換團購,心諗都疾左一疾,會唔會又撞板呢?點知原來就係呢度,,haha,,一入去個感覺好舒服,環境好靜,都有2.3位客人係度,老板都好熱情同我地介紹,重話可以叫外賣比埋外賣紙我地,咁嗌左幾杯野飲,有玫瑰咖啡,薄荷咖啡,雲尼拿咖啡,玫瑰花茶x2,桂花茶,樽裝既健康工房竹庶矛etc..其實佢d咖啡都係麻麻地,全部都係凍飲,下次再去可能會試熱飲..有飯友話熱飲好似好d@@?花茶方便都ok,不過淨水,無花的,味道接受到,bytheway呢3個鐘好舒服好安
本身係個日就同3個朋友諗住搵個地方坐下玩下game,
同埋呢間cafe係無野食嗌,所以係可以打電話嗌外賣架

所以大家去個陣要小心,係京都商業中心先岩,哈哈.

點知原來就係呢度,,haha,,
一入去個感覺好舒服,環境好靜,都有2.3位客人係度,
老板都好熱情同我地介紹,重話可以叫外賣比埋外賣紙我地,

咁嗌左幾杯野飲,

花茶方便都ok,不過淨水,無花的,味道接受到,

bytheway呢3個鐘好舒服好安靜~唔錯,下次會再去
題外話/補充資料: 唯一不快既就係凍飲麻麻地,扣左好多分 同埋 想嗌野飲叫極都無人理...sosad
2013-06-28
  • 花茶任飲
琴日同友人食飽飯後..本想食甜品傾計....但由於實在太飽...所以就打算坐低飲杯野...繼續傾計.......上黎一search...就見到呢間野..友人記得有人報道過....所以就話想試下上到黎..見到有人上緊堂...有少少卻步...但老板好快就過黎...招呼我地...帶我地坐左個窗邊位...仲介紹返佢地既特色..任飲3小時...跟住由於我同友人..之前太飽...所以由天后..行過黎==熱到爆...就叫左 ice mocha 同ice caramel latte....跟住見到有個書櫃..就去睇下有咩旅遊書參考...老板亦話可以 拎黎睇...睇唔哂可以借返去睇~拎完書..野飲就到左...我飲ice mocha...一般般...唔係話特別好飲..但可以接受...而友人個杯caramel...友人話..係飲過最難飲....跟住我地傾到咁上下...我杯野就飲哂...又坐到涼涼地..就試左杯熱 hazelnuts latte....一黎到..有個心心拉花...心情頓時唔錯...奶打得幾好...飲落去...同凍飲 完全係兩回事.....跟住友人飲完之後...都覺得完全唔同..好飲好多最後我地

所以就打算坐低飲杯野...繼續傾計.......

帶我地坐左個窗邊位...

仲介紹返佢地既特色..任飲3小時...

跟住由於我同友人..之前太飽...所以由天后..行過黎==

跟住見到有個書櫃..就去睇下有咩旅遊書參考...

老板亦話可以 拎黎睇...睇唔哂可以借返去睇~

拎完書..野飲就到左...

飲落去...同凍飲 完全係兩回事.....

跟住友人飲完之後...都覺得完全唔同..好飲好多

最後我地再order左杯 熱桂花 同 熱vanilla latte

咁就埋單走...環境真係好好..睇書 傾計都好正.....

好鐘意個個小角落.....自成一角...老板又好nice.....

但凍飲...真係扣左唔少分...希望可以改善下....我會再黎既=]

唔記得影相......

2013-06-15
2012-09-18 6638 瀏覽
Think是一間樓上咖啡店,可供散座閒聊,亦可包場盡歡。店內平均消費$60一位,咖啡茶任飲三小時,價錢都算實惠。另有小量會議用品可供選用,可作小型會議工作坊。因這兒沒有食物供應,可自攜食品入內或點外賣。飲品方面,試了玫瑰花茶及朱古力咖啡,玫瑰花茶清香撲鼻,寧神效皆,多喝無仿。朱古力咖啡賣相無乜特別,不及熱飲咖啡般畫花講究,味道都算平穩對辦。行經銅鑼灣,可考慮到此咖啡歇一歇。

收費單張
水吧
店內環境
[16/9/2012; Sun]

2012-09-16
$60 (其他)
收費單張
水吧
店內環境
2012-02-16 4373 瀏覽
從個多月以前已經有朋友推介這間咖啡店,一直都提不起興趣來品嚐品嚐。前幾天突然好想找個地方坐坐,看看還沒看過的小說,便想起朋友推介過的Think cafe。上網看一看openrice的食評,看見評價不錯,使用的咖啡豆是有點名氣(小妹對咖啡研究不太深入)。便大感興趣,可惜想去的當天剛巧是情人節,為了避免碰釘子,所以決定今天才拜訪。今天我一下課便從薄扶林趕到銅鑼灣來,7點有約,大概可以坐2個多小時吧。第一次到這家cafe,來到面門,便看到門口的右手邊有個思想家的圖案,旁邊有"THINK"字樣初來報到,有點人生路不熟的感覺。老闆剛巧在洗手間做維修,很精明的指導我坐在落地玻璃旁的沙發椅。走近那兩張沙發椅,有點害怕,因為小妹有些少畏高,由19樓看下去,真是有點腿軟。但小妹大無畏不怕死的精神,碎步碎步的走過去,然後一個大屁股坐下沙發椅。從這家很重悠閒感的溫馨咖啡店看出去,外面大廈林立,繁忙的街道上有很多人很多車熙來攘往。外頭的霓虹燈令整個街道充滿著不同的色彩燈光,像點綴一樣。這樣強烈的對比,令人有種忙裡偷閒,偷得浮生半日閒的感覺。先拜訪一下洗手間,整天在學校都沒有上廁所。廁所在出門口轉左。裡頭掛了一

外頭的霓虹燈令整個街道充滿著不同的色彩燈光,像點綴一樣。
這樣強烈的對比,令人有種忙裡偷閒,偷得浮生半日閒的感覺。
人家都在辦公室忙個半死,我卻在對面品嚐咖啡
先拜訪一下洗手間,整天在學校都沒有上廁所。
廁所在出門口轉左。裡頭掛了一大個香包,整個廁所都是香包的芳香
廁所跟一般的商業大廈的一樣乾淨企理,所用的廁紙也有陣香味。
遺憾廁所沒有洗手液,令沒有洗手液會很不知所措的小妹有點尷尬。

回到座位便安頓一下自己。
沙發椅剛坐下去時有點不好坐,覺得座位太深,但調好位置後..
便覺得很舒服,不知不覺,整個肥美的背都依靠下去。有點像半卧的狀態。
圓桌是三腳,不太能受重,一個不小心就會把桌子翻了。
所以小妹都害怕,本很愛把手的力卸在桌子上的我都不太敢這樣做。
安頓好坐位後便參考一下餐牌,餐牌很新很乾淨
飲品選擇不算很多,但一般的咖啡也齊全。

小妹是latte愛好者,所以首選當然是latte。
點了咖啡,便開始翻閱我買了很久但一直沒看的小說。
原本,小妹是聽著自己的音樂,但小妹聽到店鋪的音樂很relax,便馬上收起耳機。
聽著輕鬆的音樂,雖然那兒的音樂有不同種類,但都很悅耳輕快或放鬆。

latte來了,看見咖啡上的泡很幼很滑,但有點失望的是..沒有拉花。
明明看到食評的咖啡均有拉花,但這次沒有拉花。
"欸!只是個拉花,沒什麼要緊吧!就嚐嚐吧"
所以就用小茶匙攪拌一下,其實小妹喜歡喝咖啡不下糖。
此做法有點多餘,但我目的是考驗一下奶泡。
很神奇地,奶泡依然有很多,令我對這杯latte充滿盼望。
那我不客氣地喝吧!!~
奶味很夠,小妹最喜歡latte很夠鮮奶,這杯就符合我這麼愛超多奶latte的客人的要求。
但有個缺點,就是咖啡不夠熱,雖說latte多奶少咖啡,所以會比其他咖啡稍涼,但這杯真的像放涼了的熱飲。
可能是這杯latte足夠鮮奶味道的後遺症吧,所以小妹很快便咕嚕咕嚕喝完整杯咖啡了。
味道很好,但不夠熱,有點涼
喝完latte,記了咖啡的好處和不足,而且有點口渴,便快快的點第2杯咖啡-cappuccino!
小說不經不覺看了幾頁了,小說很好看,內容很豐富,而且在這麼優美的音樂伴隨下,更是看得津津有味!

cappuccino也到了!它表面的奶泡有整吋厚,像打起了的忌廉般,黏貼著咖啡的表面。
咖啡香氣撲鼻,有咖啡該有的甘醇。
而奶泡很重奶油味,而且很鬆軟,雙唇拍合數下就像在咀嚼一個很鬆軟的蛋糕一樣。
整吋厚的奶泡!
小妹一邊享受咖啡,一邊閱讀小說,十級享受。
很快,cappuccino的杯子被我清空了,我決定先讓胃休息一會。
畢竟剛才很快地喝了兩杯咖啡。
小妹決定走動一下,觀摩一下咖啡店的裝修。
走下這高了一級,容納到兩人的小空間,走了一個圈。
咖啡店的入口有一整排書櫃,放著各式各樣的書,但小妹有點懶,沒走得那麼遠。
只拿了相機,拍下了這甜蜜的小空間。
起初雖然會讓人有點畏高,但後來會覺得在半空享受咖啡和小說,很有味道的啊!
拍了照,又乖乖安坐回位置。
胃部通知小妹充電一半完成,可以再容納少許東西,那..就來一回花茶吧。
咖啡店提供玫瑰花、薄荷、檸檬草和桂花的花茶。
平常小妹在家裡也可以enjoy到玫瑰花跟薄荷,所以選擇了桂花花茶。
"唔該!"小妹便不客氣的大聲喊叫下單。
桂花花茶
轉個眼,店員便拿了杯桂花茶來。
"小姐小心,很燙的!"
聽到這句話,令本分了心的我留神,看一看,熱騰騰的白煙彈跳著,像開party一樣。
小妹不敢觸碰杯身,只緊緊抓著杯的耳朵,用上唇呷一口。
真的如店員所說,真的很燙很燙。那正是我杯茶,我喝茶就喜歡很燙很燙,然後逐少逐少的喝。
茶飄逸著清清的桂花香,吞嚥後,更有淡淡的幽香從喉嚨溜回來。
因為花茶真的很燙,所以這杯茶令我花了大半個小時去消滅它。

喝完花茶,朋友剛到來,原來不經不覺間我看了四十多頁。
如果平常在家裡,在學校,看十頁眼睛已經疲累到爆炸,但在那恬靜的地方,令我很輕鬆的看了這麼多頁。
我收起書本,再來一回咖啡,這回點了榛子咖啡,然後跟朋友歡愉的暢談。
太甜
榛子咖啡到來的第一秒我已經後悔了,因為我一時想不起自己喝咖啡不下糖,
而榛子醬一定是甜的。但無奈點了,不能浪費,唯有喝一口。
我的後悔果然準沒錯,這杯榛子咖啡對我來說,非常非常甜。
我對這杯咖啡有點失望,除了太甜以外。
這杯咖啡的榛子味太重,幾乎蓋過咖啡味。
只好怪自己點錯飲料,只好硬著頭皮喝下去,但愈喝愈甜,喝完整杯已經整個頭皮發麻。

這個時候太陽已經差不多完全下山,外面的街燈很閃亮,但天空又有剩餘的藍色太陽光。
整個影像美麗得很。我不得不拍下來。
比情人節更浪漫
差不多要到旺角交收了,就last order吧!
喝得整個肚子都是咖啡跟牛奶,便多來一回消滯的檸檬草花茶吧。
聞起來像二寶檸檬味
老闆還未放下那杯檸檬草花茶的時候,已經有一陣檸檬清香湧到鼻來。
然後拿近一嗅,更像二寶的檸檬糖香氣,出奇地有點甜的香氣。
茶類都很熱,所以我也是輕輕的呷一口。
很清新,很濃的檸檬香,很淡很淡的酸味從牙齒縫滲透出來。
就像在吃無糖的檸檬口香糖一樣。

喝完花茶也差不多6:35,我們多拜訪一次洗手間,然後結帳離開。
當我的朋友正在使用洗手間的時候,我快速地看一下書櫃,書櫃有各式各樣的書籍,
可惜合我心意的只有一、兩本,幸好我帶了自家的小說來。
但那兒有很多書籍都很具知識性,例如投資和旅遊。

我們離開的時候,老闆還在做店鋪維修和清潔,但老闆仍禮貌的跟我們道別。
雖然跟老闆沒有什麼交流,但服務算很不錯。
小妹比較愛這種,很自然和舒服。

小妹深信我會成為這裡的常客,因為那兒實在太舒服和悠閒,很難令人不再光顧吧!
亦很推介給各位親友。雖然有點小瑕疵,但以這個價錢,實在太超值!
花數十元,就能換一個悠然、浪漫和無壓力的下午,絕對超值!
經過這兩個多小時,小妹的功課壓力減退了點,這是一個很癒療心靈,放鬆自己的好地方。推介喔!
2012-02-15
人家都在辦公室忙個半死,我卻在對面品嚐咖啡
味道很好,但不夠熱,有點涼
整吋厚的奶泡!
桂花花茶
比情人節更浪漫
聞起來像二寶檸檬味
2011-12-23 3431 瀏覽
要為旅程作一個很好的預算,二人就找了個地方坐坐,看看旅遊書,此店地點方便,就在旺區老銅之內的一所上樓小店,有沙發座,也有普通的餐桌餐椅,本人一向不愛盤膝而坐,最後都是選擇坐普通的餐桌餐椅好了。此店可說是詳談或計劃旅行行程的好地方,除了環境夠光猛,方便閱讀之外,場內更有不少的旅遊書,就連超級Informative的Lonely Planet也有,真好!更好的是其收費模式夠實惠,坐足三小時任飲多款飲品,也只不過是五十元,坐過了三小時的,就以每小時十五元計,而且可能是由於店家沒有食物供應,所以更大方的讓顧客外帶食物,所以真的想不到有更好坐的地方了。見店家用的是Rancilio半自動機,加上用的牛奶及咖啡都還有點名氣,牛奶是香港很多咖啡店也用的Greenfield,而咖啡豆都是意國品牌Caffe Vergnano 1882,雖然以前兩次光顧過此品牌在香港的咖啡店,不過相信跟其咖啡豆的質數不太有關係,所以都對此店的咖啡有一定的期望。此店咖啡的選擇也真的非常之多,除了一貫的Mocha、Café Latte及Cappuccino之外,更竟然有Irish Latte,那當然要喝喝吧,其實Irish C
旺區老銅之內的一所上樓小店
坐足三小時任飲多款飲品,也只不過是五十元
用上Rancilio半自動機,而咖啡豆是Vergnano 1882

此店咖啡的選擇也真的非常之多,除了一貫的Mocha、Café Latte及Cappuccino之外,更竟然有Irish Latte,那當然要喝喝吧,其實Irish Coffee是一種Cocktail來的,面層理當有厚厚的忌廉,不過是日的版本,就好像一杯普通不過的Café Latte,莫非這就解釋了何解,它的名字不是Irish Coffee,而是Irish Latte。
Irish Latte有點點Whisky 的味道,奶泡非常之細密
這一杯Irish Latte都真的很奇怪,喝起來有點點Whisky 的味道,但無論口感,奶泡的細密程度,都做到如一杯普通Café Latte一樣,大家請細看那些奶泡,不計它的拉花圖案,光是那近乎反光的奶泡面,一點兒小的泡沫也沒有,就知道這咖啡師打奶泡的手勢好得,咖啡入口綿滑得不得了,奶跟咖啡融合得很細膩,加上帶點玩味的酒味,雖然那酒味是蓋過了點咖啡味,但也是一杯令人喝得舒服的咖啡。
Café Latte的奶泡不夠挺,不過幾滑也幾有牛奶香
不知是否本人真的讚壞它了﹝其實這說法很是荒謬,畢竟那時候那咖啡師還未看過本人的食評﹞,杯Café Latte的奶泡一看就知道出了事,如皺了皮般開始蹋下,明顯泡身不夠密,從而變得不夠挺,不過中間那咖啡及牛奶還融合得不錯,喝起來幾滑,也幾有牛奶香,咖啡味顯的輕淡,不過以喝一杯Café Latte來說,這也非常合理。
Mocha太甜
杯Mocha就有如Irish Latte及Café Latte的中間者,泡面有點點細泡,不過入口同樣幼滑,咖啡、巧克力及牛奶的味道三者合一,不過本人還是認為喝Mocha都是太甜,可能本人喝所有咖啡也不下糖的關係吧,所以總是覺得Mocha不是我杯啡。
Cappuccino面層的奶泡更鬆身,咖啡味就出了點
很多時候現代的咖啡館,做的Cappuccino跟Café Latte分別不大,只不過是當中的奶泡量,及所形成的總咖啡與奶的比例會有所不同,是日的這杯Cappuccino,感覺到店家是故意的將杯Cappuccino弄成很不一樣,那面層的奶泡更鬆身,形成面層的奶泡,跟咖啡不是完全融合在一起,不過原來那層雪白的奶泡,其實很鬆很薄,底下的咖啡仍是跟奶融合得還不錯,不過整體感覺沒有Café Latte那麼滑,不過咖啡味就出了點,令人有一絲漿果香的感覺。
Espresso的Crema多,皆因混入了Robusta的Blend
終於都到喝杯Espresso了,喝過了杯水,才敢試喝它,雖然是雙份的上,但看來份量還蠻多的,嗅起來香味也是偏向重身濃厚的,盡顯Caffe Vergnano這意國品牌,那意式重都會烘焙的風格,再看看這啡,棕色的Crema,也真的幾挺身而不易下塌。

也難怪!店家用的Blend是Caffe Vergnano 1882的Espresso Ricco’700,是一種含有半洗水巴西阿拉比卡豆及印度Robusta的咖啡豆,混入了Robusta的Blend,其Crema量當然多,但眾所周知,始終就算是很高質的Robusta,其香度都不及Arabica,所以本人一向也不愛喝有Robusta的Blend,果然如本人所料,杯咖啡酸度過高,而且有點炭燒的味道,反之那留在口中的味道,就不及其他喝慣的咖啡Blend了,坦然是Blend的問題,而不是咖啡師的問題,如果要提高咖啡的質量,也要由咖啡豆的來源着手。
熱朱古力與熱柯華田也有拉花
也要了杯熱朱古力來喝,熱朱古力也有一個不知什麼樣的拉花,嗅一嗅這杯飲料,真的是嗅不出任何的巧克力香味,也很難說!畢竟只有專賣巧克力的店子,才會有那些如岩漿的特濃巧克力,其他一般店子或茶記,當它是有麥記的水準已經是不錯的了,不過此店的巧克力飲料,喝起來甜得誇張,太甜而且也不太有巧克力香,真的是要比老麥的更差,教我如何不彈它!

熱朱古力有拉花原來不出奇,原來就連柯華田也有拉花,其實一向柯華田也是甜甜的有點點輕輕的巧克力味,也真的沒什麼好談了,但不知何故是日本人喝的這一杯柯華田,竟然是有一陣麥味,心內在反問自己:「我現在喝威士忌、啤酒還是柯華田呢?」
桂花茶及玫瑰花茶也還不錯
我們真的很貪心,除了跟巧克力及試勻人家的咖啡之後,又向各款茶類進攻了,先來介紹這杯桂花茶,茶味當然是預期中淡,但喝起來就是有一陣桂花的清香,加上更貼心的附上一個小洋燭燙着,喝每口茶都是熱騰騰的,以這個價錢來說,真的還可以要求什麼呢?

玫瑰花茶內有不少酸的成份,所以喝起來味道是帶點酸的,不過要享受的是其嗅覺上的體驗,清香芬芳,真的是用來嗅比用來喝更好呢!
薄荷茶的茶色比較濃,入口有陣很強的薄荷味
薄荷茶的茶色比較濃,入口有陣很強的薄荷味,整個口腔也涼快了一大截,不過個人而言,本人就不是太喜歡這一個味道,不過怪就怪在,平常本人吃薄荷糖的時候,是沒有這個感覺的,所以如不是免費任飲,本人也不會點選這款茶。

就這樣,我們就不知不覺坐了很久,甚至是加了一個小時,但印象所及,原來也是十五元而已,真的是落樓下喝杯港式奶茶也要這個價錢了吧,所以這小店的咖啡雖然不是本人的心水,不過又確實是值得推介一番,希望店家繼續努力吧。

另外原來此店也會將這個場地,租予其他團體舉辦各式的戶內活動,如果也是按人頭計這個價錢,任飲任坐,真的是抵到爛。
2010-12-05
Café Latte的奶泡不夠挺,不過幾滑也幾有牛奶香
  • Irish Latte
2011-08-16 2534 瀏覽
上網見到呢間cafe 60蚊任飲3個鐘已經一直好想黎今日終於有機會上到去坐下,坐左4個鐘,總共叫左4杯野飲,第一杯果陣個味道真係好淡,但老闆好好人唔夠味既話佢會幫你加重啲味!所以之後叫既野飲都有話想要甜啲或者唔好咁甜雖然wi-fi真係好慢但總算夠用,另外仲可以自己帶食物上黎食,一定會再上黎!
上網見到呢間cafe 60蚊任飲3個鐘已經一直好想黎
今日終於有機會上到去坐下,
坐左4個鐘,總共叫左4杯野飲,
第一杯果陣個味道真係好淡,但老闆好好人
唔夠味既話佢會幫你加重啲味!
所以之後叫既野飲都有話想要甜啲或者唔好咁甜

一定會再上黎!
出面既風景
2011-08-15
2011-05-27 1942 瀏覽
第二次黎其實第一次黎已經對依間cafe冇乜好感但係因為人民公社被包場所以迫不得已過對面依間cafe坐d野飲gei choice 得好少花茶冇味梳打冇味mocha, mint latte同hazelnut latte gei 味係一樣gei!!!同埋d位坐得好唔舒服我個friend一起身個頭就撞左埋去部電視機到總之60蚊任飲坐三個鐘都覺得唔抵(依間野唯一好處係可以帶外面野食入黎食)
第二次黎
梳打冇味
同埋d位坐得好唔舒服
我個friend一起身個頭就撞左埋去部電視機到
總之60蚊任飲坐三個鐘都覺得唔抵
(依間野唯一好處係可以帶外面野食入黎食)
2011-05-27
2011-01-05 2007 瀏覽
呢間 cafe 同其他樓上 cafe 最唔同係收費, $50 任飲 3 個鐘, 飲完咖啡又可以飲花茶, 真係抵到爛! 服務方面, 應該叫做自助式, 而唔係差囉. 最少人地有禮貌, 無黑面又無咀"描描". 好似我咁唔飲得咖啡, menu 上無寫明有朱古力飲品, 就咁問佢可唔可以要淨飲朱古力唔要咖啡, 佢都即刻沖到, 呢 d 咪叫做貼心囉!另外推介玫瑰花茶, 好香, 必試. 檸檬草花茶味道就唔係人人啱, 我覺得似藥油味....

另外推介玫瑰花茶, 好香, 必試.

檸檬草花茶味道就唔係人人啱, 我覺得似藥油味....
2011-01-03
2010-10-02 1048 瀏覽
最初唔知負責人為何到在這裏搞校服派對,上到去先知點解,呢到搞活動的確一流。當晚有廾零卅人左右都唔覺逼。環境環境係呢到一大賣點,夜間景色雖不算吸引,但客人可以邊坐邊遠晀街上行人,大廈燈光或者車水馬龍的馬路,咁就一日。書櫃陳列的書籍多同雜誌,上至財經演員、羅馬帝國石刻史話,下至帶銀公主都有。中間梳化坐得算舒服,但有一個窗傍的座地軟梳化坐得好唔自在,箍荀形狀似足廁所,看到很多人坐時對腳亦要申到直一直。此舖令一好處是在大廈頂層,不像二樓的cafe包場時有大量街外客人打搞雅興。舖內亦非常光猛不會烏燈黑火。服務兩個黑面男夥計負責調酒,大煞風景。當晚全場人玩得興高彩烈時他們全程都係玄壇口面,雖飲品飲任,但看到他們的勁掘態度都唔想打搞佢地,一於自己攞現成的飲品食物順帶一提,他們調飲品技術亦是非常不堪,難以入口。雜果賓治又話唔識整,雞尾酒又苦,連波蘿賓治都甜到立即爛牙。想好飲唯有自己去斟一些不用調的飲品。食物是外賣氣氛當然一流,大家有講有笑,但頂多只和這間cafe的場地有關去呢到開派對、包場真係一流,如果換埋啲黑面夥計會重好。飲品、服務都唔合格,呢個笑面係畀靚女搞手所安排的校服派對

食物

氣氛
當然一流,大家有講有笑,但頂多只和這間cafe的場地有關

靚女搞手同場內環境
2010-09-17
靚女搞手同場內環境
2010-09-29 186 瀏覽
$50 任飲3個鐘,真係好抵環境好,又有得借野玩,又有書睇同FD傾計都唔錯,又可以自己帶野食去食d人都好nice,笑容滿面咖啡都唔錯,夠味仲有花茶,其他飲品都係任飲
$50 任飲3個鐘,真係好抵
環境好,又有得借野玩,又有書睇
同FD傾計都唔錯,又可以自己帶野食去食

d人都好nice,笑容滿面
咖啡都唔錯,夠味

仲有花茶,其他飲品都係任飲
2010-09-22
$50 (其他)
生日
2010-09-17 164 瀏覽
悠閒假期,突然好想飲咖啡,原本打算去總統戲院附近的 18 Grams,但無奈小店早已坐滿了人,唯有走上京都廣場,轉為試試另一間 Think。Think 地方不大,勝在裝修簡約,座位除了 sofa 外,也放了些 bean bags,感覺隨意,如果和朋友來吹吹水的話,這裡應比不少烏煙瘴氣的樓上 Café 好。收費方面,首三小時一律收 $50,飲品是任叫任飲的,包括多款咖啡和花茶的選擇,先來一杯 Mochaccino,再拿了一本研究香港足球發展的書籍,隨意選了近窗口的位置坐。Mochaccino 面頭有一層厚厚的奶泡,質地唔夠綿滑,咖啡味道帶點甜中帶點微甘,幾易入口,不用十五分鐘就喝光了,看來我是少了那份耐性。接著叫了一杯 Iced Cappuccino,賣相是對辦的,可惜糖漿放得太多,飲落只得一股死甜,實在不太滿意。Think 設有免費 wifi,若然你有 IPad / Notebook,不妨來這裡上上網,待足三個小時,比去 Pacific Coffee / Starbucks 更化算,但如果單純想飲杯咖啡的話...或者是我期望太高了!

收費方面,首三小時一律收 $50,飲品是任叫任飲的,包括多款咖啡花茶的選擇,先來一杯 Mochaccino,再拿了一本研究香港足球發展的書籍,隨意選了近窗口的位置坐。

窗外是銅鑼灣街景
前是 Rose Latte,後是 Mochaccino
甜到漏的 Iced Cappuccino
女友另叫的花茶
2010-09-11
2010-09-07 278 瀏覽
星期日同朋友去完活動後, 想找個地方坐下傾下計, 想起之前在openrice睇過0既 THINK , 一於上去呢度~星期日下午 THINK 都幾多人, 不過一D都唔嘈, 果度又有好多書比大家睇~50元3小時任飲都幾抵~我飲左3種花茶 (玫瑰,檸檬草,桂花) 都ok呀~我唔記得左影朋友飲果d...........我地另外點左2個 Crème Brûlée, 不過呢個就麻麻喇~ 口感似食緊甜0既牛油........老闆非常nice~招呼好好呀~個toilet乾淨度都係一般, 可以好d....如果我要找個地方舒舒服服傾下計, 一定會再上來~呢度環境都好適合book場搞聚會呢~^^~
星期日同朋友去完活動後, 想找個地方坐下傾下計,

星期日下午 THINK 都幾多人,
不過一D都唔嘈, 果度又有好多書比大家睇~

我唔記得左影朋友飲果d...........

我地另外點左2個 Crème Brûlée,
不過呢個就麻麻喇~ 口感似食緊甜0既牛油........

老闆非常nice~招呼好好呀~

個toilet乾淨度都係一般, 可以好d....

如果我要找個地方舒舒服服傾下計, 一定會再上來~

呢度環境都好適合book場搞聚會呢~^^~
甜品櫃
Crème brûlée + 花茶
由店內望出去0既景觀~
2010-09-05
由店內望出去0既景觀~
  • 花茶
2010-08-07 118 瀏覽
早前約去朋友要出去溫下書坐下上開飯咁好彩搵到think見大家既評都唔錯,又係12點就開真係幾岩我地就拍板去左think啦差唔多1點去到,無人,搞到我地都唔係好敢行入去一入去個感覺已經幾好老闆(?!)幾nice! 最後坐左係老闆話最多人鐘意既位第一杯同朋友叫左玫瑰花茶同cuppucino花茶好飲cuppucino就不過不失啦之後再加summer special(mango soda) 同玫瑰coffee(無影相)mango soda都唔錯,不過有d難溝玫瑰coffee,玫瑰味夠,coffee味都好,不過加起黎有dd怪,可能因為凍既原因?!野飲不錯!雖然未到最top,但都算係誠意之作重要提下凍飲既飲管,半邊有色,半邊透明,真係幾特別!小小既細節都可以做得細緻可見老闆係個用心既人,讚!! 如果唔係係open rice見到,真係唔會無啦啦行入商業大廈黎think一開始睇評都睇到有人話好熱鬧怕好嘈,但最後上到去,係星期六既日子黎講,真係唔算好嘈!!!!環境黎講非常好,真正有採光既窗就係我地坐個個位其他窗都有層透明啡色隔左一隔d陽光今日有d太陽,所以同朋友落左窗簾,成間店暗左走既時候拉開返,成間
早前約去朋友要出去溫下書坐下
上開飯咁好彩搵到think

差唔多1點去到,無人,搞到我地都唔係好敢行入去

一入去個感覺已經幾好
老闆(?!)幾nice!

最後坐左係老闆話最多人鐘意既位
第一杯同朋友叫左玫瑰花茶同cuppucino
花茶好飲

cuppucino就不過不失啦
之後再加
mango soda都唔錯,不過有d難溝

野飲不錯!雖然未到最top,但都算係誠意之作

重要提下凍飲既飲管,半邊有色,半邊透明,真係幾特別!
小小既細節都可以做得細緻可見老闆係個用心既人,讚!!

一開始睇評都睇到有人話好熱鬧怕好嘈,
但最後上到去,係星期六既日子黎講,真係唔算好嘈!!!!

環境黎講非常好,真正有採光既窗就係我地坐個個位
其他窗都有層透明啡色隔左一隔d陽光
今日有d太陽,所以同朋友落左窗簾,成間店暗左

走既時候拉開返,成間光左

最令我驚喜既係個書架d書
居然見到一d自己好鐘意但其實唔係好出名既書

可惜今次去有帶野做,如果唔係一定會係個度打下書釘

最後不得不提下既係,
老闆人真係幾nice,唔會係個種令人覺得煩既感覺

重要可以帶自己野食真係very good

總括,如果閒日去一定會更加静

可以講一句一定有下次!!!!

收費:
$50 3個鐘,任飲
之後每個鐘$15
重有d cake仔,另外收錢,今次無試,下次可以試下
玫瑰花茶同cuppucino. 我影相唔靚T^T
MANGO SODA(?!)
View好靚!
2010-08-07
$50 (其他)
玫瑰花茶同cuppucino. 我影相唔靚T^T
MANGO SODA(?!)
View好靚!