2018-02-05 925 瀏覽
天寒地凍,想食啲辣嘢暖暖身,所以選了此店。見到收銀處掛住咖哩芝士漢堡飯,二話不說就叫了一個,再加親子烏冬(因為怕個漢堡太漏,另一個餐就唔選咖哩)。咖喱芝士漢堡飯卒先上桌,見到真身時,真的被漢堡的份量嚇親,塊漢堡又大又厚,完全蓋過整碟飯。由於係日式咖喱關係,啲咖喱味唔濃,民是微甜,但個漢堡扒內有黑椒,所以食食吓都有啲辣,啲芝士略嫌唔夠 creamy .由於塊扒真係好大,唔夠飯送扒,如果可以,應該加底。兩個人食完漢堡扒都有啲飽,所以都冇咩心情細味個親子烏冬,只記得個烏冬中規中距。
天寒地凍,想食啲辣嘢暖暖身,所以選了此店。

2017-05-07 1243 瀏覽
銀咖哩離工作的地方十幾分鐘的步程,不過很久都未再光顧的原因下,今晚就趁機會去試試﹗由於吉列豬扒售罄下,唯有點了咖哩吉列雞扒餐(連薯角及汽水),以及吉列海鮮薯餅。以前在其他的分店都會點吉列豬扒;但今次吃過吉列雞扒後就獲得新的感覺。雞扒始終相對嫩滑下會較易入口,而炸過的雞扒所散發的雞油都非常多,所以吃起來很鮮。當然加入咖哩汁就會生色不少。銀咖哩提供的飯份量每次都是很多的,所以從來我都不要求加飯(大盛)或者加咖哩汁的,現在的份量已經剛剛好吧﹗而吉列海鮮薯餅就保持一貫的水準,可能是剛剛炸好的原因,吃起來非常脆而不會太油膩。

咖哩吉列雞扒飯套食
2017-04-11
咖哩吉列雞扒飯套食
2017-04-30 705 瀏覽
係深山差唔多餓咗六個鍾頭,除咗幾條 gel 同 bar 之外咩都無食過。同男朋友好似餓鬼投胎咁返返市區時就即時諗到要食銀咖喱喇~我嗌咗個正正常常既炸豬扒蛋飯,而男友咁擦得就梗係嗌富士山飯喇我個飯不過不失,但可能真係太餓,我食完仲想食。男朋友個富士山飯真震撼,有炸豬扒,漢堡扒,蛋同腸仔!我都忍唔住偷食,個漢堡扒喜岀望外,有咬口好好食。雖然富士山份量好大,但男友一個人都輕鬆食得晒!😂 個人認為個咖喱汁有小小辣會好食啲,但呢個價錢有呢個份量真係好掋食,無需要挑剔。

我個飯不過不失,但可能真係太餓,我食完仲想食。

富士山飯
2017-04-16
富士山飯
2017-02-20 802 瀏覽
富士山飯,十分高大。配有豬扒、漢堡扒、腸仔、蛋、芝士、咖喱汁,份量超卓。2人同食都會食到飽飽、如果3人唔太肚餓都夠填肚。咖喱汁微甜,是傳統日式咖喱,味道不俗。芝士是車打芝士、上牒後很快就會變硬變乾,所以要配上蛋優先搞勻。腸有2條,是常見的雞肉腸,不用擔心食左豬/牛。豬扒是炸物,麵衣脆口、肉質偏鬆。漢堡扒有"蘇"味,不太喜歡這味道,所以沒有吃完。另外加左10 元配薯角和汽水,薯角脆口、配茄汁開胃。汽水是蘇打水,而不是c字頭款式。

2017-02-19
2017-01-31 595 瀏覽
好似去征服一座食得既富士山😋😋😋,令原本肚餓既我更加狼吞虎嚥,好想快點倒落肚子!真的「平,靚,正」,前題必須要最少有兩位肚餓既朋友。呢個飯其實也不是100分的好吃,炸豬扒較乾,但$78/1.5kg也不能要求太多了..這個 1.5kg 的富士山咖哩飯用了珍珠米、一大塊炒滑蛋和二條廚師腸一塊碎上的炸豬排和不辣的咖哩,每人用~$40的價錢來說,真的很高質了下次大家肚餓既,推薦吃這個咖哩飯

下次大家肚餓既,推薦吃這個咖哩飯
  • 富士山咖哩飯
2016-12-07 664 瀏覽
早前經過AEON,見到呢到一個咖哩飯都係30幾蚊,好似好好味咁,決定搵日黎試下。咖哩係日式咖哩,有辣有唔辣,第一級已經係大辣,無需加錢,如果要再辣D就要加$2。我叫左吉列豬扒,要大辣,原來所謂既大辣係加少少紅辣椒粉俾我,不過夠辣就得啦。吉列豬扒係即叫即炸,夠熱之餘仲夠新鮮好味。同行既朋友叫左吉列雞,我都食左一件雞,感覺上好似吉列豬好味D。我地都另外叫左一個煎餃子,收你果12蚊俾成5隻餃子你,真係算係咁架啦。

2016-09-06 858 瀏覽
今天晚上在沙田正為晚餐煩惱,掃了一陣開飯喇,最後選擇走遠一點,到禾輋商場試一試這間銀咖哩。點了一個豬扒蛋包飯,加飯和加辣,再點了一杯橙汁。上菜時以金屬盤盛著咖哩飯,看起來很有特色,不過蛋身不是以奄列的方式,只是普通加蛋伴一伴的方式處理,感到有點失望。味道方面,咖哩雖已加辣,但味道仍然偏甜,豬扒很瘦而乾身,幸好不算太韌,吃起來也可以接受。整體上如果想吃一個飽肚的飯,我相信它會比起其他快餐店是更合適的選擇。
豬扒蛋包飯套餐
點了一個豬扒蛋包飯,加飯和加辣,再點了一杯橙汁。

2016-08-25
2016-08-04 845 瀏覽
行完aeon supermarket出來剛巧食lunch時間, 自己一個經過旁邊的銀咖哩, 今日lunch一於食咖哩喇富士山咖哩飯, 超貴價的$75, 等我睇下值唔值先嗯... 份量果然大到根本夠兩個人食, 勉強食哂成碟, 飽到上心口, 我估我有排都唔敢再食銀咖哩了
富士山咖哩飯, 超貴價的$75, 等我睇下值唔值先
2016-07-16
2016-05-18 1227 瀏覽
上次想試時, 汽水機壞咗, 食咖哩唔飲汽水點得呀? 所以上次冇食, 今次有汽水飲, 就可以試喇~買咗飛後即做的, 但可以坐埋位, 等專人拎嚟比你, 而且係open kitchen, 可以睇住廚師煮~等咗唔駛10分鐘, 已經送上枱~  吉列豬扒咖哩飯配7喜呢個係人氣之選, 但其實都係不外如是, 塊吉列豬扒又薄, 塊炸皮夾埋同埋豬扒差不多, 雖然個皮即炸, 好脆好熱, 但唔係好食到豬扒個味~咖哩因為係日本咖哩, 所以係甜甜地, 唔辣的, 仲有紅蘿蔔同薯仔, 但已經煮到爛哂, 好彩就會食到比較大粒少少, 如果唔係, 你係唔會發現佢有落紅蘿蔔同薯仔~  炸蝦咖哩飯配7喜呢個仲差過吉列豬扒, 已經貴兩蚊, 但只有2隻蝦, 完全唔抵食, 又係炸粉厚過蝦, 呢個係仲厚d, 完全係食炸粉多過食蝦~

等咗唔駛10分鐘, 已經送上枱~

炸蝦咖哩飯配7喜
炸蝦咖哩飯配7喜
2015-08-01
2015-10-04 1180 瀏覽
呢間銀咖哩出名又平又好食!今次同bf試呢個有二人份量既富士山!嘩!又真係好大份播!有漢煲牛扒,腸仔,蛋,豬扒,芝士!咖哩好好味,唔會太甜太咸!味道岩岩好!不過唔夠辣!得有紅點果啲撈住食先有辣味!不過睇落好多咁… 但同bf一齊share食,完全唔夠食呀😦我同佢都唔太飽!我覺得同叫一人一個餐沒太大分別!😂😂
呢間銀咖哩出名又平又好食!
今次同bf試呢個有二人份量既富士山!

嘩!又真係好大份播!
有漢煲牛扒,腸仔,蛋,豬扒,芝士!
咖哩好好味,唔會太甜太咸!味道岩岩好!
不過唔夠辣!得有紅點果啲撈住食先有辣味!
不過睇落好多咁… 但同bf一齊share食,
完全唔夠食呀😦我同佢都唔太飽!

我覺得同叫一人一個餐沒太大分別!😂😂
題外話/補充資料: 啲座位唔係太舒服😂最搞笑係店入面最入果台有條柱係度,相信肥少少都好難入去坐😂😂😂😂
2015-08-15
2015-08-15 1574 瀏覽
在屋邨的商場被「領會」翻一翻,門面的確煥燃一新,但價錢自然相呼應!但今晚開餐的[銀咖喱]飯店都幾抵食。$31的咖喱吉列豬扒冇餐飲,但可以要求白開水,大大塊吉列豬扒都脆脆地,咖喱汁有少少薯仔和肉碎、紅蘿蔔絲,有非常小的微辣令咖喱汁不會太寡味。兒子也吃咖喱吉列豬扒「鬼盛」,原來「鬼盛」是加大份量的意思,果然咖喱汁和飯都加大份量,沒有加錢!飯店是自助形式,購票後有待應送上!都很經濟實惠!
在屋邨的商場被「領會」翻一翻,
門面的確煥燃一新,但價錢自然相呼應!
但今晚開餐的[銀咖喱]飯店都幾抵食。
$31的咖喱吉列豬扒冇餐飲,
但可以要求白開水,
大大塊吉列豬扒都脆脆地,
咖喱汁有少少薯仔和肉碎、紅蘿蔔絲,
有非常小的微辣令咖喱汁不會太寡味。
兒子也吃咖喱吉列豬扒「鬼盛」,
原來「鬼盛」是加大份量的意思,
果然咖喱汁和飯都加大份量,沒有加錢!
飯店是自助形式,購票後有待應送上!
都很經濟實惠!
2015-08-14
2015-06-30 557 瀏覽
之前同班同學仔來咗呢啲食午餐,我叫咗個美式雞扒,加咗$3轉烏冬。服務等同一般快餐店嘅質素。好快,有野食啦,首先食咗塊雞扒。唔。。。都唔錯 !吉列做得好好,咖喱味道都幾好,夠香濃,而且又唔係話好辣,有啲甜甜地,好特別。不過真係唔好咁講求烏冬質素,應該係港貨/大陸貨,有啲酸 !所以我俾咗3分味道。總括來講,應該有下次(不過跟飯)。
好快,有野食啦,首先食咗塊雞扒。唔。。。都唔錯
!所以我俾咗3分味道。
總括來講,應該有下次(不過跟飯)。
2015-05-03 545 瀏覽
銀叻喱係一間平平地既叻喱,因為係日本叻喱,所以係甜甜地,唔會太辣今次食左富士山,雖然份量果然十足,好多配料,漢堡排,腸仔,豬扒但係味道就麻麻地啦,豬扒有少少硬,叻喱都麻麻地,冇乜日本叻喱味,有少少咸添,所以唔係真係話咁好味,所以未必會食下一次

2014-11-17 1154 瀏覽
沙田市中心早已人滿之患,尤其是新城市廣場一帶,一田百貨內的food court也有日式咖喱可選擇,但每次看到所有桌椅差不多被人坐滿,而且價錢也不算便宜而作罷。銀咖喱位置稍遠,然而價廉質素不俗,用的是珍珠米飯、咖喱汁內有甘筍、薯仔和牛肉碎,當然日本咖喱是不辣的。吉列豬扒也是和預期相符,臨關門前20分鐘才下單,等10分鐘食物到,豬扒剛炸好,味道不俗,不算厚但鬆化,整個飯的份量也足夠。
咖喱吉列豬扒飯
2014-11-16
咖喱吉列豬扒飯
2014-07-27 1306 瀏覽
火炭番學食野真係無咩好食,始終係學生,一餐lunch真係唔想太貴,所以銀咖哩絕對係個好選擇連汽水都係$27,有另外一個餐係$22,真係想慳可以簡$22果款。呢個飯有塊芝士,一食到芝士果邊真係好好味,好濃郁既芝士,但因為得一塊芝士,所以其他一邊既飯比較單調左啲。始終無乜肉,真係唔係好夠食,所以下次食呢款飯可以加啲餸食😉😉整體黎講,咖哩好多,絕對夠食,味道屬於普通啦,但價錢合理。

整體黎講,咖哩好多,絕對夠食,味道屬於普通啦,但價錢合理。
2014-07-25