2020-04-07 633 瀏覽
話說經過社會運動之後 吉野家就 建立了一套銅牆鐵壁 去保護佢哋間餐廳。 從前係一個落地玻璃可以一樓打邊爐一路望出街外嘅 觀景, 如今變成了 防彈鐵閘 ,甚至入去食嘢嘅人都要戴住副超遮住塊面。我最近忍唔住去咗食一次, 發現佢哋生意額 真係受到好大衝擊所以推出咗好多優惠 就連33蚊大野菜牛肉飯都出返嚟。淨係講佢嘅食物 其實真係好抵33蚊有野菜又有大大塊牛肉加汽水 真係好誇張。 但係好可惜香港嘅環境之下,令到你不能如常地做生意。 我都好懷念以前一個人冬天嘅時候去你度打邊爐, 望住啲年青理大生,一大班人 個個著住拖鞋短褲齊娃娃打邊爐 真係好有生氣呀。 希望呢一日會再回來啦。

外賣自取
2019-08-30 479 瀏覽
吉野家好多人都會去食不過次數我敢話我比較多, 唔係因為便, 如果便我是M 記都可以而吉野家的味道真是保持得幾好, 有水準我喜歡蛋, 尤其是半生熟的溏心蛋, 所以最近愛上了吉野家的溫泉蛋牛肉飯套餐.日本專賣牛肉飯的食店也會有溫泉蛋 + 牛肉飯的套餐推出, 但在香港卻很少見, 這次吉野家可以引入對我來說無疑是一個好消息. HK$34.5便有一碗大盛份量的牛肉飯 + 一隻溫泉蛋 + 一杯飲品, 以價格來說算是OK, 蛋黃和牛肉混在一起的味道很香, 是令人回味無窮的美食.服務態度都幾好, 仲主動比個牛肉汁我~~

服務態度都幾好, 仲主動比個牛肉汁我~~
2019-08-29
2019-07-02 351 瀏覽
又到糧尾,即係冇錢洗嘅時候,每一筆洗費都要慳,梗係要搵下有啲乜嘢平嘅嘢食來做午餐。😏🙌🏻其實我幾鍾意食吉野家嘅午餐,相比起其他餐廳來講,有平嘅選擇,而且又可以儲分,之後用嚟換其他嘢食,就可以加餸🙌🏻🙌🏻今次我就唔食野菜雞扒飯而係食肉燥糖心蛋飯。首先就同一般嘅吉野家飯一樣,會將啲餸菜同飯分開擺,咁就唔會啲汁比啲飯索晒,然後啲飯就稔晒啦,保持到佢嘅新鮮度🙌🏻😛流心蛋夠哂流心吖,一整開啲蛋黃就流晒出嚟😛撈飯一流🥰而且我覺得蛋黃,肉碎同埋飯係一個無敵嘅配搭,我對佢完全冇抵抗力,就好似窩蛋免治牛飯一樣,只要由呢三種材料配搭而成,都係冇得彈啊😍😍肉燥飯嘅肉碎夠晒細粒所以滷得都幾入味,連鎖餐廳算係咁😎最後總結,呢個價錢,呢個質素,仲有咩好要求?繼續食!繼續食!😁🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

今次我就唔食野菜雞扒飯而係食肉燥糖心蛋飯。

肉燥飯嘅肉碎夠晒細粒所以滷得都幾入味,連鎖餐廳算係咁😎

外賣自取
2019-06-22 183 瀏覽
見到近來吉野家賣晒廣告話推出了新嘅京蔥牛舌丼,咁身為牛舌粉絲一定要試試!去到個吉野家都有好多吉位,排咗一陣就到我。不過要講一講排隊時有一陣洗手間嘅氣味🤢🤮好彩拎埋位食野個到無呢陣氣味咋好快就有得拎,一睇就覺得同想像中嘅牛舌/廣告上圖像有出入🤣呢個牛舌飯嘅牛舌切得比較薄身,望落去似一般牛肉。食落去味道同口感都只屬一般,偏淡。另外,個飯本身沒咩汁,所以建議可以同平時食牛肉飯一樣,叫多汁。而個餐奉送嘅日本茶(熱)送來時已係室溫,若可以真的再熱啲就更好
2019-06-22
2019-04-10 215 瀏覽
好耐無食吉野家火鍋,見佢哩排有送多盒牛coupon,排咗好耐隊😂😂原來佢而家得返兩個鍋,就係濃厚咖哩鍋同芝士竹輪鍋兩個鍋都有牛有雞,但就分別$70同$72都加價唔少🤫-我同朋友一人嗌一個,哩個配搭真係最好,因為我覺得咖哩湯底好正,但係又超想食芝士竹輪😂😂😂唔好睇個咖哩湯底一開始係稀啲,越煮越香濃 啲餸完全唔使再點麻醬😂😂😂,我一次水都無加過,最後落個烏冬煮到差不多收乾晒啲水收火😍個濃稠度真係一流,超超超推介!!而家諗返起就想即刻再食個烏冬!!
好耐無食吉野家火鍋
見佢哩排有送多盒牛coupon,排咗好耐隊😂😂
原來佢而家得返兩個鍋,就係濃厚咖哩鍋同芝士竹輪鍋
兩個鍋都有牛有雞,但就分別$70同$72
都加價唔少🤫
我同朋友一人嗌一個,
哩個配搭真係最好,
因為我覺得咖哩湯底好正,
但係又超想食芝士竹輪😂😂😂
唔好睇個咖哩湯底一開始係稀啲,
越煮越香濃 啲餸完全唔使再點麻醬😂😂😂,
我一次水都無加過,
最後落個烏冬煮到差不多收乾晒啲水收火😍個濃稠度真係一流,
超超超推介!!
而家諗返起就想即刻再食個烏冬!!

2019-03-20 154 瀏覽
趕時間,要搵個地方快快脆脆食個下午茶。見冇人就入去叫野食啦⋯⋯下午茶餐:雞粒烏冬餐(連日本茶)$30感覺真係好快餐,雞件無味,軟硬度適中。鹹湯湯底冇特別,但烏冬黐埋一舊。$30呢個質素,一般般啦⋯⋯
趕時間,要搵個地方快快脆脆食個下午茶。
見冇人就入去叫野食啦⋯⋯

下午茶餐:雞粒烏冬餐(連日本茶)$30
雞粒烏冬餐

感覺真係好快餐,雞件無味,軟硬度適中。
鹹湯湯底冇特別,但烏冬黐埋一舊。

$30呢個質素,一般般啦⋯⋯
2019-03-12
下午茶
2019-02-06 149 瀏覽
呢一日約左朋友食個快lunch,朋友係紅磡反工,其實呢頭都多野食既,但就要d時間等位咁。點解我地要食得咁急,難得一見都要食快餐呢,原來朋友係非洲玩左一個月反黎,話果邊冇吉野家wo,但佢就曬到成個非洲人咁😂😂嚇死寶寶了,佢今日就比手信我既,手信就係,藍罐曲奇,話比定我過年食wo。我真係多謝佢啊,好彩我都唔弱,買左罐嘉頓雜餅。今日lunch呢,我就叫左個雙拼飯,牛肉拼煎雞,又可以用牛肉汁撈飯,又有外脆內軟既,煎雞,味道一流。
我真係多謝佢啊,好彩我都唔弱,買左罐嘉頓雜餅。
2019-01-22
2019-01-27 113 瀏覽
因為要執屋,在家忙了大半天,肚子也開始感到餓啦,但離晚飯時間又不是太遠,打開openrice找了一會,最後決定去屋企附近的吉野家醫肚。一看門口旁的電子餐牌,種類實在非常多,不同的配合,不同的份量,真的是花多眼亂,最後我點選了一個只是$20的下午茶(M1)。在香港要用$20食一個下午茶已經很不容易啦,而這個下午茶餐雖然只是$20,但內容乜是不錯的,它有:迷你牛肉食飯 - 該店招牌飯,迷你版當然是份量少,但都有幾片牛肉的,仍是保持水準。麻胡凍豆腐 - 鮮凍的小豆腐,再配上麻胡醬,非常開胃。煉奶脆豬 - 一個香脆的小麵包,配上煉奶,口味不錯,如果熱些會更好百事可樂 - 這個就不用多介紹了,當然你可以轉為一杯熱茶的總括來說,這個$20的下午茶真的是物超所值!如果你想要份量多些,這𥚃保證會有其他種類的套餐能滿足到你的!

麻胡凍豆腐 - 鮮凍的小豆腐,再配上麻胡醬,非常開胃。

百事可樂 - 這個就不用多介紹了,當然你可以轉為一杯熱茶的

總括來說,這個$20的下午茶真的是物超所值!
如果你想要份量多些,這𥚃保證會有其他種類的
套餐能滿足到你的!
2019-01-27
  • 下午茶(M1)
2018-11-27 178 瀏覽
話說之前有新聞話啲牛有問題 都好耐無食過吉野家.... 咁岩個日經過 朋友話想食就入左去. 都算多位置坐 易搵位😂 但吾知係咪因為全部去哂排隊🌚條隊係莫名其妙地長🤦🏻‍♂ 排左成4個字先到我落到單 因為得一個兩個人 要做哂收銀同飲品吧都係同一個人做.... 結果由排隊到拎到餐要成8 9個字... 下次都係不了!食左個和風牛肉飯 啲牛肉比之以往好飲咸左同鞋左. 依加另外加汁仲要加錢.... Note: 唔知點解呢間分店個地下可以甘滑 好似一地油咁🤦🏻‍♂
2018-10-17 242 瀏覽
今日假期晨早流流比阿媽捉落街食早餐,真係眼都未開😅 阿媽話好耐冇食過吉野家, 都好啦,好耐冇食過牛肉飯。黃埔呢間吉野家,裝修都幾乾淨企理,不過收銀處一路都係得一個店員落柯打收錢整野飲包外賣,攪到買餐都有排等🤦🏼‍♀️好心佢應該請多個人啦,做嗰個都真係好辛苦。講返野食,見佢電子餐牌既選擇都好多,除左牛肉雞肉飯麵都仲有好多西式早餐🥣。不過都係細牛肉飯呢啲最抵食、22蚊個餐。炸魚柳多士嗰啲就要30蚊起跳。野菜牛肉飯不嬲都係我嘅心水選擇,吉野家整嘅肥牛果汁係幾好食嘅。雖然今日啲牛肉略為煮得耐左有啲鞋,但係份量真係好多,亦都落咗好多洋蔥,所以個汁夠香。野菜種類夠多,不過啲四季豆又係煮得過熟,所以食完有啲渣。我試埋阿媽嘅海苔粟米牛肉飯,估唔到呢個更加好食,因為粟米煮到林林地又夠甜,配個牛肉汁好夾。便埋餐肉綠茶🍵兩個餐都係43蚊,比起其他連鎖店既早餐我覺得相對抵食好多啦。🤗
今日假期晨早流流比阿媽捉落街食早餐,真係眼都未開😅
阿媽話好耐冇食過吉野家, 都好啦,好耐冇食過牛肉飯。

野菜牛肉飯(細)

栗米海苔牛肉飯

2018-10-17
$22 (早餐)
栗米海苔牛肉飯
2018-10-14 144 瀏覽
叫咗一個芝士竹倫火鍋我同朋友要咗一樣嘅野但係一開 明顯我個煲 材料少好多我只有一棵金菇 但係我朋友有三棵菜都係 我只有散散地幾塊 但佢有完整既...仲要係大家嘅相差都幾大
叫咗一個芝士竹倫火鍋
我同朋友要咗一樣嘅野
但係一開 明顯我個煲 材料少好多
我只有一棵金菇 但係我朋友有三棵
菜都係 我只有散散地幾塊 但佢有完整既...
仲要係大家嘅相差都幾大
2018-04-02 462 瀏覽
長假期最後一天,因為連續兩日食得太豐富, 所以今日個晏晝食得簡單啲。行過黃埔吉野家,發覺佢裝修完都好整潔。又好掛住佢牛肉飯,咁不如就簡簡單單喺度食個晏啦!整體上來講食物保持水準,不過要讚係新班底個服務好左,同快咗好多!以前有冇人執嘢(位) , 落單用混亂。今次感覺不錯!
2017-12-05 561 瀏覽
一天早餘係飲左蔬菜汁,做運動之後都係11點幾,想食個早餐當午餐,眼見唔係太多食店係附近,食得多西式早餐想食另外一D野,見到呢間有飯食,個肚特別餓,原本去親呢間都係食蟹子三文魚飯,可惜佢話冇,見呢個餐張相幾吸引,試下唐楊雞飯咖哩汁餐先。估唔到咖哩汁幾香同好送飯,炸雞又幾好食。

2017-11-03
早餐
2017-10-30 424 瀏覽
吉野家下午茶同晚餐打邊爐食唔少但今日決家試一試個早餐$25 一個早餐的質數會如何?若以分量來說,女仕係足夠的但男人就應該差少少。首先炒蛋比較熟而且唔知點解隻蛋係有黑色一點點,係咪炒鑊屎定有咁高級有黑松露?烏冬份量好炒同家人果碗唔同,明顯分量不一致。午餐肉超級薄切,好失望麵包好乾,唔知隔咗幾多晚
吉野家下午茶同晚餐打邊爐食唔少但今日決家試一試個早餐

首先炒蛋比較熟而且唔知點解隻蛋係有黑色一點點
,係咪炒鑊屎定有咁高級有黑松露?

烏冬份量好炒同家人果碗唔同,明顯分量不一致。
午餐肉超級薄切,好失望

麵包好乾,唔知隔咗幾多晚
2017-10-21 356 瀏覽
今晚同friends 去左紅磡間吉野家打邊爐。果時都8點半,好彩仲有火鍋賣(去到9點半,聽到出面話得返7個火鍋..... 好彩咋)入到去,等位,咁岩有人食完,所以只係等左5mins 左右我地3個,每人叫左一個珍寶蟹棒鍋,要濃湯。我就揀左雞肉,friends就揀肥牛,我再另外加左娃娃菜同響鈴。等拎野食等左10mins果日都幾多人打邊爐,所以要等個酒精爐個邊爐好足料,好夠食!我個人覺得雞肉好食過肥牛,因為真係好滑!!烏冬好好食!!仲重要係有芝麻醬比我地!!!! 小插曲係,個酒精爐入面唔夠料,搞到個火好細,滾唔起d野。換左兩次先至有個猛火既爐.........
今晚同friends 去左紅磡間吉野家打邊爐。
入到去,等位,咁岩有人食完,所以只係等左5mins 左右

等拎野食等左10mins
果日都幾多人打邊爐,所以要等個酒精爐

烏冬好好食!!仲重要係有芝麻醬比我地!!!!