2015-01-26 2079 瀏覽
朋友推薦的這家吃港式菜,味道確實不錯。點了脆皮炸子雞半只,肉質有點厚但是脆而不膩挺好吃。點了燒排骨排骨很大塊酸酸甜甜很好吃,因為陳皮的緣故很開胃。大良炒鮮奶口味很清淡,但有奶香味,個人覺得比較一般。小炒皇很不錯,裡面有蒜苗魷魚絲蝦乾芋頭等等炒在一起,還不錯。
2015-01-24
  • 大良炸鲜奶
今次被Tryit X生力友飯局活動選中去試食位於旺角彌敦道的鳳城酒家. 聽講餐廳餸菜質素唔錯, 所以都有D期待.當晚4個人一齊去試菜.旺角鳳城酒家地點好方便, 餐廳鄰近旺角火車站, 而且只需10分鐘內的腳程就到,就係神召會隔離. 好易搵.我地閒日晚上6點幾去到餐廳, 因為時間常早的關系,餐廳只有2成的座位有人. 但當去到8點幾時已經有8成入座率. 而餐廳侍應效率都好高又有禮貌. 佢地會好留意客人需要, 當一見到我地隻碟滿左骨頭, 就會主動幫我地換碟. 好自動波 GOOD.而鳳城酒家內佈置簡潔, 樓底也好高. 枱與枱之間的距離較大, 所以食飯時不會感到太局促同可以盡情同朋友分享八卦野都唔怕被其他人聽到.由於鳳城酒家出名食順德菜, 我地梗係要品嚐一下招牌順德菜啦.我地分別叫左4個小菜同一個煲. 首先出場:-生煎蓮藕餅: 蓮藕餅煎得外圍金黃香脆, 而內里包住蓮藕粒同少少芹菜粒. 食落不但爽口, 仲好有咬口. 而且芹菜粒更帶出魚餅的鮮味. 真係好味.-紅燒妙齡乳鴿: 新鮮炸起既乳鴿上手熱辣辣, 而且又不會炸得太乾太老, 內里仍保存有肉汁好juicy.而我就喜歡用手揸住食乳鴿, 更有風味. 配埋

我地分別叫左4個小菜同一個煲. 首先出場:
-紅燒妙齡乳鴿: 新鮮炸起既乳鴿上手熱辣辣, 而且又不會炸得太乾太老, 內里仍保存有肉汁好juicy.而我就喜歡用手揸住食乳鴿, 更有風味. 配埋一杯生力啤就Perfect晒.

-金蒜粉絲蒸勝瓜: 呢道菜係我最愛, 去到邊間餐廳都會叫. 而粉絲盡吸收蒜香同勝瓜的精華, 配白飯食一流. 不過今次呢道菜有少少不夠好, 因為食落去明顯知道用既油係炸過其他食物的.
-化皮乳豬(例牌): 有時好怕乳豬皮唔夠脆,又怕肥肉太多食落會好油膩. 但今次個乳豬就無我擔心既問題出現, 食落仲”脆卜卜”. 好好味.
最後壓軸, 我地叫左個羊腩煲暖一暖胃. 秋冬時分天氣轉涼, 食呢個岩晒.

煲內的羊腩份量都幾多, 而且味道不錯, 唔會”騷”.

而附送既腐乳醬仲加左香草, 更可以吊出羊腩的味道.
不過唯一不足係羊腩炆得不夠時間, 食落時, 皮的位置較韌. 需要費盡一點牙力先咬得開. 而羊肉部分則沒有呢個問題.
2014-11-06
用餐優惠
試食活動
  • 生煎蓮藕餅
2014-10-27 1656 瀏覽
秋風起,令人想食大閘蟹同蛇羹,今次鳳城推出呢個團購餐包含晒所有秋冬進補的食物,除左大閘蟹同蛇羹外,仲有羊腩煲,糯米飯,絕對係一次過滿足晒所有願望 食物唔差,不過上菜出左問題,我地等齊人先叫上菜,但等左成個鐘,眼見隔離枱差唔多叫上菜的,都食到七七八八,追左好多次,其中一個先話寫錯枱號,所以先無上過菜…… 第一道先嚟的係脆皮鹵豆腐,由於大家等到好肚餓,好快就狂風掃落葉清左 接住就黎主角之一,大閘蟹,三四両重,雖然細細隻,但蟹膏勁多,係度食蟹腳時都有蟹油流出黎,d蟹肉都好鮮甜 之後陸續上蛇羹,豆苗,羊腩煲,糯米飯,好滿足的一餐
2014-10-24
$175 (早餐)
  • 大閘蟹
2014-09-19 1081 瀏覽
今日難得day off同媽咪行街, 行完女人街, 有得熱又肚餓所以黎左呢間!呢間都OK多人但唔太嘈! 同埋唔洗等太耐 叫左壺潽李, 都好飲ge.D staff ge態度都唔錯! 都唔會好惡或者唔理你今次叫左二籠包, 其中個籠叉燒包好好味, D餡夠熱, 雖然個包細, 但係D餡唔係按比例咁小到haha同埋個包ge質地都唔錯, 幾好咬咁又唔太痴牙另外叫左個炒飯....有小小油味...唔知係咪因為地溝油事件...個感覺不太好, 唔敢食太多haha, 不過呢間鋪應該唔會有地溝油ge lol個炒飯唔太差, 有好多餸, 同埋個味都濃ge不過價錢黎講都係...貴左小小啦haha
叉燒飽
炸飯
D staff ge態度都唔錯! 都唔會好惡或者唔理你

同埋個包ge質地都唔錯, 幾好咬咁又唔太痴牙

個炒飯唔太差, 有好多餸, 同埋個味都濃ge
不過價錢黎講都係...貴左小小啦haha
2014-09-05
叉燒飽
炸飯
2013-06-18 1587 瀏覽
今年父親節亦是我爸生日, 所以上網找地方食飯時見到鳳城多全包宴, 打電話去訂位時問過父親節前夕亦有網上見的全包宴, 只係無左千幾蚊的餐.  訂位後因為人數有變, 及會有BB車...所以再打去更改人數兼睇下可否安排到闊少少空間放BB車, 而對方亦一一答應.  我一直以為自己訂的是太子o個間, 上openrice對自己睇的網頁, 地址電話唔同...得個名同....原來是唔同的兩間.....!!當晚準時8點去到, 可即時入內, 入到去發現一D都唔多人....之後安排了坐最尾靠牆的一圍, 因為我地15個人(有3個小朋友及待應計埋BB在內)...叫左一個全包宴, 因為有小朋友場面較難控制, 所以沒影相!  全晚有一個男待應主力招呼我地, 好好禮貌, 服務態度超好, 而食物水準亦OK, 起碼大碟而且唔會偏咸, 老人家們也說好食, 雖然可能有少量待應態度無咁好, 但都OK, 不過成間酒樓竟然星期六(父親節前夕)也唔爆就令我驚訝.最尾的西米布甸真係幾好食, 最尾埋單四千六佰幾, 但個荷葉飯也可打包走, 雖然我未食過太子o個間, 不過我覺得呢間都唔差, 我會再幫襯!!!

2013-06-15
父親節
2012-11-13 1028 瀏覽
購買了YAXXX的團購去品償自己從未食過的大閘蟹 , 結果有點失望1.大閘蟹膏不多 , 又細隻2.蛇羮像稀湯, 蛇肉不多3.羊腩煲味道OK 4.豆苗味道也不錯5.糯米飯有點濕 , 但吃起來也香口6.炸豆付很脆但沒味7.甜品名字很好聽 , 是豆紅沙味道一般8.我本人很著重服務 , 他們基本都還不錯9.星期一晚店子冷清清 , 只有幾台和我一樣團購蟹宴的食客...總括來說價錢原價$1000大元減成$540也有點不值得 , 但以4 人來說每人百多元也可以接受其後每位+1 合共54元(列名在團購上) 還有茶錢酸瓜小吃一小碟(沒有列出價錢)結帳時才發現茶錢和酸瓜要100多元 , 連加一合共多付$168.這樣明顯有點過份.買團購是為了平宜去品償美食 , 但居然要多付所知價錢$100元以上就有點那個了.吃了很多間團購, 物有所值的真的沒有幾間~~~~這次又要失望而回由於相片在女友手機上 , 就載個圖上來~~
1.大閘蟹膏不多 , 又細隻
2.蛇羮像稀湯, 蛇肉不多
3.羊腩煲味道OK
4.豆苗味道也不錯
5.糯米飯有點濕 , 但吃起來也香口
6.炸豆付很脆但沒味
7.甜品名字很好聽 , 是豆紅沙味道一般
8.我本人很著重服務 , 他們基本都還不錯

由於相片在女友手機上 , 就載個圖上來~~
用餐優惠
團購
2012-08-06 694 瀏覽
鳳城在港九都有多間分店。一向有聽聞各分店的食物水準都不一樣。不過這夜我們為了就腳,選擇了這間近新世紀廣場的旺角分店。店內光猛企理。半隻炸子雞:肉質算軟滑,但雞肉味道很淡,只能說不過不失。(2.5/5)燒腩仔:皮做得脆,不過肉有點'豬臊'味,我們吃一塊後已要放棄。(1/5)鳳城煎蝦餅:蛋煎得頗香和乾身,但是蝦肉與雞肉一樣淡而無味。(2.5/5)魚湯魚腐浸豆苗:魚湯和魚腐的鮮味欠奉,好在豆苗鮮嫩,有點新鮮蔬菜落肚吃得舒服。(3.5/5)整體來說,對這餐食物的印象十分一般。難怪整夜所見入座一半也沒有。
2012-05-07 476 瀏覽
我們每個星期日的早上都會參加早堂崇拜, 這天的安排比較特別, 因為下午有日營, 所以早堂之後就有差不多兩小時空閒時間. 大家約好在這裡飲酒, 沒有甚麼特別原因, 只因為這裡近火車站, 一吃完就可以上去搭火車. 其他姊妹尚未來到, 我跟文迪先來霸位, 那做甚麼好, 還是找點甜吃.蓮蓉焗布甸 $18: 7分, 其實在這裡剛開業的時候已經試過在這裡飲幾次茶, 一人一客布甸的情形還是瀝瀝在目, 這次再來, 反而是我一個人自隊一客布甸. 雖然不是剛剛焗起, 但還是熱辣辣的, 不會太濕, 也幾香, 只是嫌蓮蓉的份量不太足夠.當然, 在星期日的早上來一客甜點, 實在是愛甜的我的好開始. 大家也差不多到了, 可以正式進入吃鹹點的環節.

2012-01-02 405 瀏覽
以前試過黃埔的鳳城,並無深刻印象。今朝遲起想飲茶,又唔想去太遠,諗起飲食男女提過嘅鳳城,於是同兩個女去一試。大約12點去到,即刻有位,有啲擔心。地方新淨企理,杯碟乾淨。打開點心紙,見大部份都是傳統點心。叫咗:1.金蒜鮮蝦春卷 - 無乜餡料,但即叫即炸,有燙口的感覺;2.紅油抄手 - 完全唔係果回事,只係豆苖餃加鼓油同些少辣椒;3.上海小籠包 - 細女一人食哂,唔知乜味,但上面加咗幾粒蟹子扮蟹皇,唔掂;4.香煎蘿蔔糕 - 得;5. 四寶滑雞扎 - 好,魚肚入味,雞件有咬口;6.香茜叉燒腸 - 腸粉夠滑,料多;7. 鳳城高湯炸粉果 - 炸不透,粉果皮有糊口又含油的感覺;8.雪耳木瓜糖水 - 太早叫,嚟咗攤凍咗,還可以。整體印象,食物水準不平均(千祈唔好點非廣東點心)。優點喺即叫即蒸/炸,要等耐啲但可提高食物質素(尤其係天冷)。招呼方面只係一般,明顯人手不足。環境衛生好(無去廁所,唔知乾唔乾淨)。環顧四周,見到多數係一家大細飲茶聚餐(可能假日關係)。最後埋單,6大點,1中點,1小點同埋3位茶錢再加一共$216,免找$220落樓。以食物質素而言,屬偏貴,唔會係經常去嘅選擇,偶一為之,食吓傳統點
點心紙
叫咗:
1.金蒜鮮蝦春卷 - 無乜餡料,但即叫即炸,有燙口的感覺;
4.香煎蘿蔔糕 - 得;
5. 四寶滑雞扎 - 好,魚肚入味,雞件有咬口;
6.香茜叉燒腸 - 腸粉夠滑,料多;
8.雪耳木瓜糖水 - 太早叫,嚟咗攤凍咗,還可以。
整體印象,食物水準不平均(千祈唔好點非廣東點心)。優點喺即叫即蒸/炸,要等耐啲但可提高食物質素(尤其係天冷)。招呼方面只係一般,明顯人手不足。環境衛生好(無去廁所,唔知乾唔乾淨)。環顧四周,見到多數係一家大細飲茶聚餐(可能假日關係)。最後埋單,6大點,1中點,1小點同埋3位茶錢再加一共$216,免找$220落樓。以食物質素而言,屬偏貴,唔會係經常去嘅選擇,偶一為之,食吓傳統點心,可考慮。
後話:睇番點心紙,原來都無試果佢地推介(紅色字,除咗雪耳木瓜糖水外)嘅點心,睇嚟仲要俾次機會佢。
2012-01-02
2011-05-30 346 瀏覽
服務只有接待處是好的, 服務員不叫不會收點心籠, 但服務員在閒聊.食物差到不能形容.豉油有怪味.辦麵像湯麵的一樣多水.同服務員說有怪味, 沒有反應.都不知道這家是真的"鳯城"還是假的? 有沒有人知道?
食物差到不能形容.豉油有怪味.辦麵像湯麵的一樣多水.
服務員說有怪味, 沒有反應.
都不知道這家是真的"鳯城"還是假的? 有沒有人知道?
2011-05-25 274 瀏覽
很容易有位,星期一的中午, 跟本不用等位.服務徐了一入去要位的話時候可以外, 其餘都不感恭維.食物超難食, 豉油有怪味, 我生平以來吃遍美國, 加拿大, 大陸, 香港很多很多的點心酒樓, 最差的一家.义燒辦麵超難食, 加了蠔油, 但蠔油有異味.灌湯餃沒有湯, 而且是酸的.菜心是苦兼有怪味.奉勸各位沒有其他選擇也不要去.如果有零分, 我給零分.
很容易有位,星期一的中午, 跟本不用等位.
服務徐了一入去要位的話時候可以外, 其餘都不感恭維.
义燒辦麵超難食, 加了蠔油, 但蠔油有異味.
灌湯餃沒有湯, 而且是酸的.
菜心是苦兼有怪味.
奉勸各位沒有其他選擇也不要去.

如果有零分, 我給零分.
  • 沒有.
2011-05-24 174 瀏覽
中午食飯不用等位! 已覺得有些奇怪!果然..................食物有怪味! 連豉油都是酸的!义燒面不知所謂!服務態度又差! 叫人沖水, 只有個口黑面黑一聲不回的"服務員"來沖水!

食物有怪味! 連豉油都是酸的!
义燒面不知所謂!
2010-12-10 174 瀏覽
睇完少年食神個節目,介紹鳳城,醒起媽媽生日,馬上約家人和媽媽吃順德菜。選擇亞皆老街這間分店,取其人流較少,坐得較舒服。窩貼大明蝦肥到無朋友既大良野雞卷上湯粉果虎皮尖椒炸子雞鼓汁魽魚煲 - 魽魚的味道給鼓汁蓋過了。生菜鮑片

窩貼大明蝦

肥到無朋友既大良野雞卷

上湯粉果

虎皮尖椒

炸子雞

鼓汁魽魚煲 - 魽魚的味道給鼓汁蓋過了。

生菜鮑片

2010-12-03
生日
2010-11-07 115 瀏覽
相對於太子果間,呢度裝修同環境好好多,不過可能因為地理問題,呢間酒家無咩人,唔似其他分店咁要等位。雖然openrice好多喊臉,但其實都唔係咁差,d鳳城招牌菜整得同其他分店都差唔多,最後送個芝麻糊都好好味!而且因為呢度真係好少客,dServices 都幾好,呢度以酒樓黎講傾野真係一流!
一品拼盤
臘味炒豆苗,d臘味整得好腍,幾好味!
招牌鍋貼大明蝦
八寶鴨
鳳城炒飯,不過我覺得佢加左蕃茄有d奇怪
2010-11-02
臘味炒豆苗,d臘味整得好腍,幾好味!
招牌鍋貼大明蝦
  • 臘味炒豆苗
  • 芝麻糊
2010-09-23 30 瀏覽
好奇怪見到下面品評過嘅朋友話呢間酒家唔好食...我就覺得非常唔錯喇Why有咁大差別??會5會佢地去錯了近太子個間呀?? 呢2間係無relationship ga...好,回到正題我地7人點左8味菜海班二味 - 正 !! 抄同蒸班片都好香好入味 ^ ^炸子鷄 - d皮炸得好薄好脆,肉質好滑,連鷄胸肉都做得唔'鞋' 十分好食!! 金瑤扒時菜 - 瑤柱足料,醬汁較得非常好 鹵水拚盤 - 有鹵水鵝、豆付、豬耳、豬肚... 豬肚入味好'Lum',豬耳仔夠爽,其它鵝同豆付都出色XO醬西芹花枝片 - 花枝非常正唔會'Un'... 爽呀!!紅燒炆豆付 - 豆付好大件配以美味的义燒,又係正wor京都焗肉排 - 醬汁味香濃,肉質味美熱騰騰,唔錯真係好味 食完仲有糖水送tim...service唔差wor...值得試一試

Why有咁大差別??會5會佢地去錯了近太子個間呀??
呢2間係無relationship ga...
好,回到正題我地7人點左8味菜

海班二味 - 正 !! 抄同蒸班片都好香好入味 ^ ^

金瑤扒時菜 - 瑤柱足料,醬汁較得非常好

紅燒炆豆付 - 豆付好大件配以美味的义燒,又係正wor

京都焗肉排 - 醬汁味香濃,肉質味美熱騰騰,唔錯

真係好味

2010-09-22