2015-08-15 19747 瀏覽
不來這裡一排, 它就已經離我們遠去了, 實在太可惜了...午餐的餐牌動輒都150-200, 中環餐廳來講都是十分貴的, 但相對而言, 質素也是上佳, 那就無話可說啦呢個特上刺身盛合, 沙律, 茶碗蒸(即係蛋), 同埋牛肉烏冬的確係超豐富刺身質素比乜乜喜屋更佳, 除左三文魚夠鮮甜味美外, 仲有埋一片海膽, 極豐富又新鮮沙律用既豆腐好靚, 味道極佳又香, 芝麻醬唔係用百佳CHEAP野, 而係真係有芝麻係度既, 而且菜葉本身好細, 水份充足, 沙律黎講都係上佳既牛肉烏冬都唔會太馬虎, 烏冬夠彈牙, 牛肉亦JUICY有肉香, 可以成日黎食LUNCH就好啦...
不來這裡一排, 它就已經離我們遠去了, 實在太可惜了...

2015-06-14 11954 瀏覽
這裡是十分出色的放題店, 不過價錢很貴,午餐$200左右, 算是頗抵的刺身份量不多, 但非常新鮮, 甜蝦, 油甘魚, 三文魚只有一件, 但非常大件, 而且油脂甘香還帶海鮮的鮮味, 是放題兼製午膳中比較好的店大根煮釀入新鮮蟹肉, 口感鬆軟新鮮, 稔香無多餘的根, 原來蘿蔔也可以這麼好鰻魚飯是出了什麼事嗎?很亂...不過燒汁味道出色, 鰻魚肉鬆軟無骨, 甜香細膩, 也是不錯
這裡是十分出色的放題店, 不過價錢很貴,

午餐$200左右, 算是頗抵的

2015-05-08 10388 瀏覽
朋友從外國回來,話好想食魚生日本嘢喎又可以傾到計,又想坐得舒服啲 所以第一時間就諗起去碗屋,其實自己一直想試好耐 ,今次終於有藉口可以去試喇早兩三日前訂位 都訂到呀 可能得朋友兩個人食 所以比較容易訂到位掛仲有就係 服務態度好好 好滿意
朋友從外國回來,話好想食魚生日本嘢喎
仲有就係 服務態度好好 好滿意
  • 銀鱈魚
  • 甜蝦
  • 刺身
2015-04-23 8382 瀏覽
天氣開始熱,日本人話要食鰻魚, 今日就食鰻魚飯! 午餐$188有鰻魚盒飯, 湯,茶碗蒸, 元貝煮茶碗蒸有蛋香,口感軟滑, good good!湯不是鰻魚肝湯(始終不是在日本鰻魚專門店)而是一般的miso soup, just so so….主角鰻魚差不多舖滿個盒, 正!望落稍為乾身的鰻魚咬下去卻十分juicy! 鰻魚汁味道稍甜, 撈飯食則剛剛好,perfect match with Japanese Rice!元貝煮有點畫蛇添足, 太油又太多醬, 搞到好Heavy, 係唯一敗筆Overall is still a very good Japanese meal in Central!
鰻魚飯
茶碗蒸有蛋香,口感軟滑, good good!
2015-04-15
鰻魚飯
2015-03-13 9806 瀏覽
今日屋企有人生日,夜晚黎左呢到食一個月前book左位,呢到平日都幾full黎到之後店務員好好,招呼周到前菜免費送左一碟野食,有鮑魚、帶子、蠔任選其一,最後揀左鮑魚叫野食,首先黎刺身三文魚同吞拿都唔錯其後食左爐端燒同埋火鍋和牛、豚肉、鰻魚、羊架、餃子、蝦呢幾樣都唔錯d蝦都好大隻下同埋叫左好耐無飲過既波子汽水整體上黎講都係唔錯!
今日屋企有人生日,夜晚黎左呢到食
一個月前book左位,呢到平日都幾full

黎到之後店務員好好,招呼周到

叫野食,首先黎刺身
三文魚同吞拿都唔錯

其後食左爐端燒同埋火鍋

和牛、豚肉、鰻魚、羊架、餃子、蝦呢幾樣都唔錯
d蝦都好大隻下
同埋叫左好耐無飲過既波子汽水

整體上黎講都係唔錯!
飽魚
刺身系列
火鍋系列
大蝦
波子汽水
2015-03-12
生日
2015-02-15 10426 瀏覽
今年情人節決定在此用餐,因為碗屋是質量的保證,今晚也沒有令我們失望。因為是情人節,所以比較平日是需要預先繳費確保座位,$568/位另加一,另外也只限兩小時放題。我們六時左右到達,順利入座便開始點餐。先來一個刺身拼盤,有齊所有刺身,正!新鮮!之後再encore帶子、三文魚、甜蝦同吞拿魚,都係好新鮮好美味!之後吃了炸軟殼蟹、紫薯年糕(外脆內軟加甜甜地,正!)、鵝肝、薄燒牛肉(又夠腍又juicy),厚燒牛肉、燒鷄翼(夠咸又脆,正!)。唔少得醬燒銀鱈魚,獨特醬汁,魚肉又滑,係出面食唔到㗎,我當然encore咗啦!仲有蒸蛋,好滑啊!店員服務態度親切,令人食得開心!最後有雪糕點,本來每人一球,我太為食,問店員可否要多一球,佢都送俾我,真係好喇!芝麻味同綠茶味雪糕都好濃好香整體是美味豐富的一餐,很滿足最後仲有禮物送,係香薰,好靚!

整體是美味豐富的一餐,很滿足

最後仲有禮物送,係香薰,好靚!
剌身拼盤
  • 銀鱈魚
  • 薄燒牛肉
  • 紫薯年糕
2014-12-31 12494 瀏覽
今日大除夕早放工想食好 D, 去咗碗屋食放題。雖然價錢 ($568+10%) 比一般放題貴, 但服務、食物質素及環境的確好。入座後每位可以三選一送一客牡丹蝦、鮑魚或薯蓉焗帶子。我選咗牡丹蝦,好新鮮好好味。我食咗 2 round 刺身。每樣都好味而且份量好足。燒雞翼,我覺得乾咗少少。銀鱈魚西京燒好好味但我太心急食唔記得影相。 鵝肝多士,多士好脆。薄燒牛肉,來碗屋一定要食。蔥好香牛肉好 juicy。海膽小手卷。細細件唔太飽肚可以食多 D 其他嘢。今日大除夕餐廳送比每檯的驚喜禮物。大滿足!

牡丹蝦
我食咗 2 round 刺身。每樣都好味而且份量好足。
第 1 round 刺身
第 2 round 刺身
鹽燒雞翼
燒羊扒
多春魚
鵝肝多士,多士好脆。
鵝肝
薄燒牛肉,來碗屋一定要食。蔥好香牛肉好 juicy。
厚燒牛肉
燒粟米
海膽小手卷。細細件唔太飽肚可以食多 D 其他嘢。
海膽小手卷
今日大除夕餐廳送比每檯的驚喜禮物。
驚喜禮物
厚燒牛肉
燒粟米
海膽小手卷
2014-12-02 12532 瀏覽
同事生日,大家提議去食日本菜興祝,不約而同想到新世界地牢的碗屋餐廳。於是第一時間打電話比餐廳經理幫忙,幸好今日唔多人,還可以預約。自己差不多有幾個月冇去碗屋食午飯了,可能距離公司有點遠。但一想到美味的日本美食就覺得冇所謂了。餐廳開業已經很長時間了,亦相當有名氣。不管是中午或是晚飯都是很旺塲。今日點了一個4人前套餐、份量足夠6位女士食用!前菜有雜錦刺身、沙律。刺身都有五款,其中以帶子最鮮甜,甜蝦都算大隻!油甘魚夠油又帶點彈口、其他雖然然唔係我最愛、但都被ko了!主菜有超過十款菜式以供選擇!主菜同事就點了蕃茄海鮮窩、燒羊扒及西京燒銀雪魚。加上有炒飯和烏冬,雪糕及咖啡,超級滿足!蕃茄海鮮窩是必然之撰、料足份量大好味!大蝦、帶子、三文魚頭及菜都好好味又有營養。西京燒銀雪魚、選用了真正的銀雪魚作食材,魚燒得香噴噴、魚肉又滑溜,入口魚油充斥在口腔內。同事最愛的燒羊扒雖然有小小羶味,但在熱騰騰時食用依然十分好味道。整餐午飯十分滿意,不論是價錢、份量、食物質素及飯腳都是最佳拍檔!

雜錦刺身

雜錦刺身
蕃茄海鮮窩
西京燒銀雪魚
2014-11-24 11052 瀏覽
兩年前第一次在中環上班,已有同事推介碗屋,還提醍一定要訂枱。上星期約了獨愛日本菜的朋友吃飯,正好讓我試試大受好評的碗屋。地點很方便,12時半去到已差不多滿座,幸好訂了枱。房內有數張枱,感覺較出面靜,但清楚聽著隔離枱的對話,反而私隱度低。我們最後坐了吧枱,一排的吧枱,感覺更地道。有10來個午市套餐可供選擇。我們點了刺身和壽司定食。很豐富,刺身定食有茶碗蒸,沙律,刺身和烏冬。茶碗蒸的蛋幾滑,蛋味甚濃,但幾乎沒有材料,就只有蛋。雞肉烏冬的雞肉太熟,很嚡,有點硬,而且淡而無味,烏冬還好,幾滑,但不夠彈牙。雖然配菜都一般,但主菜的刺身很不錯,又新鮮又厚切。甜蝦很鮮甜,螺很爽口。三文魚脂肪分佈平均,鮮甜肥美。帶子也非常出色。總算值得一試。壽司定食份量也不少,9件壽司,烏冬和炸雞。我試了鮑魚壽司,也是鮮甜多汁,很彈牙。炸雞看似熱氣,但吃下去又不覺油膩,粉算幾薄,還可以啦。聽過太多人的好評,令期望很高,可能是配菜的關係,整體印象普通。多付一點,可以到穴藏吃到更高質素的午餐。

有10來個午市套餐可供選擇。我們點了刺身壽司定食。

2014-11-21
2014-11-14 10405 瀏覽
今日黎到中環碗屋依到同朋友一齊食飯,地方當然係佢約喇,因為佢比較識食。首先佢依到既裝潢都幾唔錯嫁,有和風既味道,感覺睇落有D舊,雖然咁講,但都依然客似雲來,,午市套餐都有差唔多十款比你揀,先黎既依個特上壽司盛合同埋冷茄子,依個唔錯,食落幾清,幾涼快既感覺,味道都唔錯,係幾好既前菜黎嫁。之後就係特上壽司盛,賣相當然好,有壽司同卷物十款,刺身睇落都係一流,色澤夠哂光鮮,食落味道都好鮮甜,。至於主食野菜烏冬,用料就比較清,烏冬夠哂滑身,不過口感就唔夠彈牙。朋友就叫左刺身同牛肉薄燒定食,沙律做前菜同埋麵豉湯。刺身盛合,就有刺身四款,比較厚切,口感食落當然非常滿足。刺身同我食既壽司基本係一樣,用料當然新鮮。鐵板薄燒牛肉。肉質都唔錯,只係硬左少少。牛肉都幾好味,加埋香葱同蒜粒,份量唔多,岩哂我,不過就多油左少少,.整體都唔錯喇。

朋友就叫左刺身同牛肉薄燒定食,沙律做前菜同埋麵豉湯。
刺身盛合,就有刺身四款,比較厚切,口感食落當然非常滿足。
刺身同我食既壽司基本係一樣,用料當然新鮮。
口碑食評不錯的一間日本餐廳,這兩個月內試了晚市放題及持7折優惠券惠顧午市定食。晚市放題8月下旬星期五,聽聞要預早訂位,否則星期五晚市好易爆滿,早一個月已訂位並要求較安靜位置,準時7點到即有位,位置較靜,且常有侍應經過,不怕被冷待,安排十分流暢。附近坐了一家四口,跟侍應有講有笑,相信是熟客,不過侍應很醒目沒有冷待我們,還推介放題餐單上的食物,因為其非一般放題店的“寫紙仔”,每次只得靠侍應落單,因此必須清楚分量,否則浪費食物。刺身combination: 餐單有數款刺身,侍應為我們寫了一個刺身combination,每樣兩件,可先試少少,好吃的才再落單,上圖是午市定食刺身,當晚的刺身combination分量及款式都比這碟多,比一般放題的刺身更新鮮爽口。海膽小手卷:叫了4份,平日不太嗜海膽,怕鯹味,但當晚的海膽很有海水味,質感挺身,加上手卷比一般細件,多吃幾件也不覺飽肚。鵝肝多士:友人說多士脆,鵝肝嫩滑,比酒店優勝。燒帶子、燒雞翼、燒茄子、薄燒牛肉及牛柳粒:燒物不會過燶,嘗到食物本身原味,牛柳粒剛熟不會有血水,附有少少蒜頭片香口但質感軟腍。炒雜菜:還以為是一般預先炒熟一大鑊之作,驚見上菜仍

晚市放題

刺身combination: 餐單有數款刺身侍應為我們寫了一個刺身combination,每樣兩件,可先試少少,好吃的才再落單,上圖是午市定食刺身,當晚的刺身combination分量及款式都比這碟多,比一般放題刺身更新鮮爽口。

鵝肝多士:友人說多士脆,鵝肝嫩滑,比酒店優勝。

炒雜菜:還以為是一般預先炒熟一大鑊之作,驚見上菜仍見熱辣辣之餘,芽菜爽口,其他配料如青紅黃椒絲及蔥段切得幼細,沒有過多油,肯家屬即叫即整,快炒佳作。

茶碗蒸蛋:比想像失望,其實蒸得剛剛好,最可惜是裡面的蝦肉過老,應該是材料時差問題,即蛋剛好蝦過熟,加上蛋味本身不夠,所以扣了分。講起茶碗蒸蛋,九龍城山葵午市定食附送的茶碗蒸蛋,比起這家好吃,同樣水嫩幼滑但沒有"水噹噹"溫吞口感。

蔬菜天婦羅:比一般日式放題的更脆口。

由晚上7點到10點埋單,坐了3個小時,不停添食,各侍應加茶收碟落單上菜的禮貌及效率保持應有水準,值得一讚是未曾漏單,最後附送柚子及綠茶雪糕,不錯。

持7折優惠券惠顧午市定食

上次晚市放題獲贈乙張午市定食7折優惠,10月中旬來試一下。

星期六下午2時到店,仍有七成入坐率,以中環商業區非地舖食肆,周末人流算多。

友人點了燒牛肉定食,包括燒牛肉配以少許水果、前菜沙律、茶碗蒸蛋、味噌湯及白飯,另送咖啡。

牛肉分量既多且嫩,肉汁也甜,配以青瓜及小番茄更是清新。

我則點了定食刺身(分量及款式如圖)配以鍋燒烏冬、前菜沙律、茶碗蒸蛋及白飯,另送熱檸檬水。

鍋燒烏冬中規中矩,刺身則保持上次晚市放題一貫新鮮水準,賣相佈置有心思。

正價惠顧午市的話,略嫌性價比不足,不必特意前來,反而晚市放題值得推介。
2014-10-18
  • 午市刺身定食
很久之前吃過一次,念念不忘的想再吃一次,這次和家人慶祝生日,所以選擇到這裡。(終於可以再吃了! )環境方面: 地方夠大,坐得也舒服,餐桌之間有一定的距離,所以不怕吵,可以很享受地聊天。服務方面: 服務也很好,我們坐在房間裡,侍應生會久不久來加茶或看客人有沒有需要,十分貼心,抵讚!食物質素: 食物方面很多也很好吃!! 食材夠新鮮,款式也很多。想要推介給大家的有很多呢,必食推介是刺身,銀鱈魚。餐牌,款式很多,幾乎每一款也想點來試試。  刺身是很新鮮,絕對是吃完還想再吃! (帶子,甜蝦和北寄貝是encore了三次。)餐廳免費贈送的,每位客人可以在三款裡選擇一款,(大蝦,鮑魚和薯蓉焗帶子),個人覺得鮑魚最好吃^^這個薄燒牛肉也很好吃!!鹽燒大燒,大大隻,多肉又彈牙~encore encore! 醬燒銀鱈魚,平常去日本餐廳點銀鱈魚都不便宜哦,十分欣賞這裡會有這個菜式,而且很好吃呢! 鵝肝多士。  大家都盛讚這個燒羊扒,說煮的時間剛剛好,肉很嫩,encore了兩次呢~天婦羅大蝦 燒紫芋年糕~好好吃! 飯後會送雪糕作甜品 (我們分別選了豆腐,芝麻,綠茶和柚子),四隻味道都很好,最喜歡綠茶和

餐牌,款式很多,幾乎每一款也想點來試試。
刺身
這個薄燒牛肉也很好吃!!
薄燒牛肉
鹽燒大燒,大大隻,多肉又彈牙~encore encore!
鹽燒大蝦
銀鱈魚
鵝肝多士。
鵝肝多士
羊架
天婦羅大蝦
燒紫芋年糕~好好吃!
紫芋年糕
飯後會送雪糕作甜品 (我們分別選了豆腐,芝麻,綠茶和柚子),四隻味道都很好,最喜歡綠茶和豆腐,聽別人說這裡的雪糕是明治出品哦~
雪糕
另外,可以在order時跟他們說不用來太多,他們便會問你要多少人份量呢,這樣便可以多試不同食物但又不怕浪費。很貼心!

價錢方面:
 每人大概$550 (已加一),以日式放題來說,這裡的價錢算是高的(絕對是自助餐價格),但食材,質素等等都是很好,個人覺得是物有所值的=)

會和朋友再去吃呢!! (已經心思思...)
2014-07-18
刺身
鹽燒大蝦
銀鱈魚
羊架
紫芋年糕
2014-07-23 16741 瀏覽
在好友介紹下首次到訪中環碗屋用膳,店內和風裝潢,感覺有點陳舊,但也不阻大量食客光顧,把餐廳坐得滿滿。午市套餐有十多款,人均消費約二百餘元。先來一客特上壽司盛合,小食冷茄子個子小巧,食溫清涼,味道OK,只是核的數量略多。特上壽司盛賣相不俗,有壽司卷物十款,用上的刺身色澤光亮新鮮,味道鮮甜。刺身不論要口感油潤肥美,或是結實彈牙皆有,成品組合富水準。主食野菜烏冬製作用料清清的,烏冬滑身但口感腍了一點。另一份刺身牛肉薄燒定食,沙律前菜及麵豉湯無乜特別。刺身盛合內含刺身四款,以偏厚切法奉上,口感滿足實在。刺身和用在壽司上的一樣,用料新鮮對辦。鐵板薄燒牛肉雖點選五成熟度,但成品還是近乎全熟。肉質雖腍但仍比預期硬了一點點。牛肉肉香中規中矩,薄燒當中的香葱蒜粒份量不多,有欠搶口。另外,不論牛肉薄燒或在旁的燒野菜,剩下的油份頗多,可作改善。吃畢食物可選咖啡茶一杯,奇怪的是只有熱飲供應。一杯熱咖啡咖啡香度不俗,剛度亦算近人,以日本餐廳來說水準已有交待。
先來一客特上壽司盛合,小食冷茄子個子小巧,食溫清涼,味道OK,只是核的數量略多。特上壽司賣相不俗,有壽司卷物十款,用上的刺身色澤光亮新鮮,味道鮮甜。刺身不論要口感油潤肥美,或是結實彈牙皆有,成品組合富水準。主食野菜烏冬製作用料清清的,烏冬滑身但口感腍了一點。
特上壽司盛
2014-07-22
特上壽司盛
刺身盛合
2014-07-01 15309 瀏覽
今次黎左依到食lunch,朋友一早打黎留左一張枱,因為原來都算好多人黎食,所以佢係做得好好嫁,依到都算係高格調個類先黎左依個刺身先,刺身唔算有太多款式,不過全部都非常非常之新鮮,當然唔係放題咁既質素。比較上值得推介既係依個甜蝦,帶子,同埋我好鍾意既吞拿魚刺身,甜蝦比出面既大隻,同埋非常之鮮甜,帶子都好好食,簡直食到停唔到口,最有驚喜真係依個吞拿魚刺身,真係拍得住拖羅既級數,正呀,少見有得任食呀,真係好正,其他就一般般。其餘既鐵板燒,炸物同埋火鍋等其實都唔錯不錯。全部牛肉都算做得唔錯,依個鐵板牛舌同埋牛柳粒都係推介之作,好味道,之後火鍋既牛肉都好好味,另外既驚喜就係炸芝士年糕,真係超級驚喜,炸得好好,食落又唔太膩,真係好好味嫁。
2014-06-14 15711 瀏覽
今日黎到依到食放題,整體黎講質素都幾高,一開始就有刺身拼盤,都有好多款既刺身 比較食得多既係劍魚腩,三文魚, 甜蝦,同埋希靈魚咁樣,依到既刺身基本上係新鮮到爆炸,基本上一定媲美到出面既質素,仲可能比起酒店個D唔會差,最緊要係依到既刺身款式比較多既, 完全滿足到我依個咁鍾意食刺身既人。依個絕對係我既推介,就係依個燒銀鱈魚,肉質好滑非常之正又會太實,表皮燒到金黃色,夠哂脆口, 加埋少少燒汁係面,皮加埋肉咁食,非常之好食,賣相當然都吸引喇,之後就到鐵板燒蝦,帶子咁樣,個燒蝦真係幾好食既,不過應該係急凍,因為佢真係超爽口, 又夠多汁,不過食落又無咩急凍味,不過帶子唔太夠鮮味,之後就係依個鐵板燒鵝肝- 鵝肝做得好好,外脆內嫩, 入口即溶既感覺,加埋麵包一齊食會好D, 食落無咁膩。