餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

金百利廣場喺銅鑼灣相當有歷史,想試築地日本料理好耐,開頭聽個名以為系日式放題,原來系日本菜,仲要啲菜式性價比好高❣️✿ 清水心跳 $38菜式好過癮🤭芒果🥭青瓜🥒蘆筍 牛油果🥑有芒果當然令味道變得十分清甜,有青瓜 蘆筍 牛油果 三款蔬菜搭組合相當清新💚✿ 青龍 $50同樣系卷物,呢款有海膽 吉列蝦🍤青瓜,表面海苔令外型好打卡able😁💚吉列蝦卷脆卜卜得黎吾油膩,海膽又夠新鮮🧡成個組合令人感覺好滋味😋 ✿ 茶碗蒸 $28相信大家喺一間連鎖壽司店亦好中意茶碗蒸🙊裡面有蝦肉🦐蜆肉等材料,蛋香味不錯🥚✿ 芝士玉子燒 $58芝士玉子燒表面有大量芝士🧀邪惡度十足😈玉子燒裡面亦蛋香味濃郁💛蛋汁尚算足夠。✿ 汁燒魷魚筒 $68原隻魷魚筒真系好吸睛👀自己本身好中意食魷魚鬚🦑中間一件件魷魚圈亦充滿嚼勁,加上少少辣嘅醬汁,更增添滋味🔥✿ 海之逸魚生飯 $108魚生飯材料豐富,有玉子 三文魚 油甘魚 北寄貝 帶子 甜蝦,數款材料亦新鮮,對三文魚 帶子 甜蝦印象相對深刻,鮮味十足。

✿ 清水心跳 $38

✿ 海之逸魚生飯 $108

2024-04-15
  • 青龍
3天前 0 瀏覽
到銅鑼灣購物和覓食,想吃日本菜,家人便帶着我走去「築地日本料理」。日式居酒屋風格,牆上顯現日本築地市場的風貌。店內還播放著日本歌曲,令人有如置身日本。✨️ 壽司 三文魚壽司、劍魚腩壽司和希靈魚壽司。三文魚壽司新鮮油潤;劍魚腩肉質細膩、口感嫩滑;希靈魚口感爽脆,味道鮮甜。✨️ 炸軟殼蟹天婦羅炸得金黃的炸軟殼蟹天婦羅份量足!炸粉漿不厚,亦不油膩。✨️ 和牛反卷和牛油脂飽滿,肉質軟嫩。和牛表面輕輕燒過,更帶出油脂香。  ✨️ 牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹炸至脆身,放入卷物之中。加上牛油果,清新口味。配上很多魚籽,口感豐富。✨️ 海膽海鮮炒飯配上麵鼓湯,也不錯。海膽海鮮炒飯材料豐富,有海膽、三文魚、蝦、青口、粟米和蛋等。炒得香口而不油膩。
✨️ 壽司
 三文魚壽司、劍魚腩壽司和希靈魚壽司
壽司
✨️ 炸軟殼蟹天婦羅
炸軟殼蟹天婦羅
炸得金黃的炸軟殼蟹天婦羅份量足!炸粉漿不厚,亦不油膩。
✨️ 和牛反卷
和牛反卷
和牛油脂飽滿,肉質軟嫩。和牛表面輕輕燒過,更帶出油脂香。

✨️ 牛油果軟殼蟹卷
牛油果軟殼蟹卷
✨️ 海膽海鮮炒飯
海膽海鮮炒飯
配上麵鼓湯,也不錯。
2024-04-15
壽司
炸軟殼蟹天婦羅
和牛反卷
牛油果軟殼蟹卷
海膽海鮮炒飯
2024-01-20 743 瀏覽
過試用期去和家人慶祝叫了個貝類刺身,好爽口新鮮!還有炸野菜天婦羅,份量相當多,一大碟,幾新奇,第一次食咁多菜的天婦羅。牛仔骨石頭飯?牛仔骨好甜好好食之後就係魷魚筒,切件大大件不過有d韌!最後就係三文魚頭湯,好鮮味呀,唔食魚🐟的我也喜歡😍
過試用期去和家人慶祝

叫了個貝類刺身,好爽口新鮮!

牛仔骨石頭飯?
牛仔骨好甜好好食

之後就係魷魚筒,切件大大件不過有d韌!

最後就係三文魚頭湯,好鮮味呀,唔食魚🐟的我也喜歡😍
2024-01-06
紀念日
  • 海鮮野菜天婦羅
  • 刺身
今晚同朋友去咗築地日本料理餐廳,真係一個正選擇!🍜🍣🍢 首先,黑蒜油豬軟骨拉麵,起初以為會怪怪地,但湯底嘅香蒜味正到爆炸!湯濃味美,而且一啲都唔膩口。拉麵嘅麵條爽滑,配上炆得淋嘅豬軟骨,真係入口即溶,味道豐富,每一啖都有驚喜。另一道菜廣島蠔釜飯,等咗一陣都值得!蠔大只新鮮,配上煮得剛好嘅飯,香氣撲鼻,真係一試難忘。雖然只有兩只蠔,但每一啖飯都夾帶住菇嘅香味,夠味又唔悶。我哋另外試咗壽司卷物,包括海膽帶子卷、青龍卷同牛油果軟殼蟹卷,每一款都新鮮得嚟配搭得宜,尤其係海膽同帶子,鮮美得嚟入口即化。炸物方面,海老天婦羅同一口豆腐都係熱辣辣嘅,天婦羅外層酥脆,豆腐則軟滑,令人食慾大增。芝士玉子燒同鹽燒鯖魚都係另一番風味,玉子燒嘅芝士拉絲配上木耳絲同燒汁,食完真係滿足到不得了。鯖魚燒得啱啱好,啖啖肉,實在太過癮!最後甜品鐵觀音奶凍,清新順滑,完美收官。今次嘅築地之旅真係令人難忘,下次一定會再嚟!🍵😍👌

2023-09-20 1294 瀏覽
因為約咗人係維園等,所以諗好耐邊間餐廳又好食又抵食,終於決定去"築地"。上次嚟係食午飯覺得都幾好食,所以再嚟幫襯。叫咗:- 黑蒜油豬軟骨拉麵起初怕怪怪地既港式拉麵湯底,所以預咗唔太好味,點之湯底好香既香蒜味,味道好濃但唔係好咸,而麵好爽。份量亦不算少。豬軟骨炆得好淋,味道亦很入味。配料亦很適中,令我很驚喜。- 廣島蠔釜飯這個飯需時,所以差多不食完才到。上枱後亦要熰四分鐘左右,才可以開餐。蠔都算大只,但只有兩只。飯內有少少菇粒,食時會有陣陣香菇味道,不過要食到最尾才有蠔味。- 咖喱豬扒飯豬扒大件,而且炸得好脆口,但味道不算juice,肉質有少少乾。咖喱有少少微辛,味道很濃很香。- 日本芝士年糕外脆內軟,味道不算太甜或大咸,唔太覺有芝士的味道,食起來有點似炸煎堆的味道。- 汁燒魷魚筒魷魚筒好大只!燒得好爽口,每啖都食到好香魷魚的鮮味,而醬汁好好味,無搶到魷魚的味道,反而帶出魷魚的甜味。極力推介!- 鹽燒牛舌一串有三大塊牛舌,每一塊不算太厚,可以說是適中吧!可能煮得過龍,所以有少許韌。這次晚飯有個小插曲,原以為咖喱豬扒飯有兩款,一款有蛋,另一款無蛋,呢排要界口,所以叫無蛋個款,點知原來無蛋個

- 黑蒜油豬軟骨拉麵

- 廣島蠔釜飯

- 咖喱豬扒飯

- 日本芝士年糕

- 汁燒魷魚筒

- 鹽燒牛舌

這次晚飯有個小插曲,原以為咖喱豬扒飯有兩款,一款有蛋,另一款無蛋,呢排要界口,所以叫無蛋個款,點知原來無蛋個款是 "豬扒煮蛋飯" 完全沒有注意到,而落單時只說數字,完全沒有留意,這是我的責任。我沒有多說,他們主動替我更換,使我無限歉意及謝意。另外,他們給小朋友的碗會用熱水浪一浪先給我們,真的感受到他們的優質服務!
黑蒜油豬軟骨拉麵
黑蒜油豬軟骨拉麵
汁燒魷魚筒
日本芝士年糕
2023-06-25 1449 瀏覽
同好友食日本野,去返之前返工成日幫襯嗰間, lunch就食得多,不過夜晚都係第一次。我地點左幾款壽司,魚生係新鮮,份量都算大件,即叫即做,而且價錢都唔貴,每樣都抵食,尤其個牛油果軟殼蟹壽司卷,d料比例配搭得好好,如果大件多d d就perfect。牛肉蔬菜壽喜燒鍋個鍋唔貴,不過都好多料,牛肉、大蔥、豆腐、金菇、蔬菜份量都算多,當中牛肉比例較多,湯汁濃郁,基本不錯,唯一係隻蛋已經放左入去,如果可以自己點蛋汁先食仲好。咖喱豬扒飯之前lunch都成日食,價錢好抵,炸豬扒外脆內軟,味道保持一貫水準,咖喱汁依然係香濃美味,送白飯一流。第一次喺度食dinner,好抵食性價比高。

牛肉蔬菜壽喜燒鍋

咖喱豬扒飯

第一次喺度食dinner,好抵食性價比高。
2023-06-01 1489 瀏覽
銅鑼灣真係有好多美食,今次約舊同事食飯,就搵左間位於金百利廣場7樓既日本餐廳七點去到就己經很多人,好彩一早訂左位!!菜式五花八門,套餐、刺身、壽司、拉麵、鍋物、串燒樣樣有💥三文魚魚頭野菜鍋魚頭夠大夠新鮮,外面有煎香過,令魚頭香口,咬落多肉而且好滑,奶白色湯底濃厚,有三文魚的油香;鍋裏仲有娃娃菜、豆腐、香菇等配菜,吸收到魚湯精華,好正!💥三文魚海膽丼丼飯足料,選用三文魚腩來做厚切,肥美非常,油脂厚身;海膽鮮甜,無腥味,兩者加埋絕對匹配;還有日式玉子作配菜,食落鬆軟帶點甜,好啱我食~💥鹽燒牛舌牛舌肉質軟腍,有香濃牛味,加少少鹽,味道更有層次💥燒雞軟骨香脆又有嚼勁,帶有孜然味道,夠惹味💥活赤貝刺身原隻活赤貝刺身及裙邊,爽脆鮮甜冇腥味,加小許檸檬汁添加了清新味道!💥雪糕-綠茶味及豆腐味兩款既雪糕都超濃郁,係完美既甜品~每款食物都好足料!大大件,又夠鮮,食到好飽,簡值大滿足! 又搵多一個聚腳點~

七點去到就己經很多人,好彩一早訂左位!!

菜式五花八門,套餐、刺身壽司、拉麵、鍋物、串燒樣樣有

💥三文魚魚頭野菜鍋

鍋裏仲有娃娃菜、豆腐、香菇等配菜,吸收到魚湯精華,好正!

💥三文魚海膽丼
💥鹽燒牛舌
牛舌肉質軟腍,有香濃牛味,加少少鹽,味道更有層次
💥燒雞軟骨
香脆又有嚼勁,帶有孜然味道,夠惹味

💥活赤貝刺身

💥雪糕-綠茶味及豆腐味
兩款既雪糕都超濃郁,係完美既甜品~
2023-05-18
2023-05-31 948 瀏覽
餐廳位於Sogo附近。午餐只有1款素食定食,可加錢追加小食。點餐用QR code,走五辛可以係點餐前告知店員。一般午市套餐可以免費加配熱飲,而素食套餐已經包含玄米茶,冇得額外免費加配飲品。素心司 一人前 ($98)涼拌亞麻籽山藥丁黑蒜和風海藻沙律素壽司拼盤 (8件)竹炭杯一口冷麵紅豆冰卷素壽司拼盤包括有紅椒、雞脾菇、雜菇、素肉、香芒牛油果卷。雜菇以金菇為主,黑松露味濃。香芒牛油果卷入面包咗青瓜、牛油果同酸蘿蔔。海藻沙律嘅醬汁似柚子醋。浸住冷麵嘅豉油汁味道偏鹹。山藥丁口感爽脆,撈咗日式胡麻醬,旁邊放有椰菜絲。紅豆冰卷嘅皮滑身,口感彈牙,入面包有紅豆餡,唔會好甜。

素心司 一人前

素心司 一人前 ($98)
涼拌亞麻籽山藥丁
黑蒜和風海藻沙律
壽司拼盤 (8件)
竹炭杯一口冷麵
紅豆冰卷

海藻沙律嘅醬汁似柚子醋。浸住冷麵嘅豉油汁味道偏鹹。

2023-05-25
素心司 一人前
2023-05-31 569 瀏覽
今日約咗朋友食飯,月尾時候,朋友budet有限,唔想食咁貴,但又想食日本嘢,帶咗佢嚟呢間日本料理餐廳食,價錢親民又好味。我哋叫咗幾款壽司,一啲熱食,食到飽飽,都係人均不用$200。壽司點了炙燒三文魚腩壽司;蟹膏甜蝦壽司;三文魚壽司;北寄貝沙律壽司;蟹子壽司;香蔥吞拿魚腩蓉壽司。刺身全部都新鮮,三文魚壽司好抵食,只係$8 一件,三文魚肥美,蟹膏甜蝦鮮甜。另外點了牛油果軟殼蟹壽司卷,軟殼蟹脆卜卜,迷你size的的骰骰,一口一件。咖喱豬扒飯飯桶朋友點咗壽司都未夠,仲叫咖喱豬扒飯。咖喱甜甜地,好好味,吉列豬扒新鮮炸起脆卜卜,粉漿唔厚,豬扒都幾大塊,仲有一隻煎得靚靚嘅太陽蛋。牛肉蔬菜壽喜燒鍋牛肉份量都幾多,有滑滑豆腐蔬菜有黃芽白,秋葵,紅蘿蔔金菇同埋冬菇,仲有溫泉蛋,呢個鍋都幾滿足下,可以叫個白飯撈湯。

壽司點了炙燒三文魚腩壽司;蟹膏甜蝦壽司;三文魚壽司;北寄貝沙律壽司;蟹子壽司;香蔥吞拿魚腩蓉壽司刺身全部都新鮮,三文魚壽司好抵食,只係$8 一件,三文魚肥美,蟹膏甜蝦鮮甜。

牛肉蔬菜壽喜燒鍋

2023-05-22 276 瀏覽
Sogo大減價,朋友話不如去對面金百利築地,食過好抵食,good👍🏻鹽燒牛舌-牛舌燒到岩岩好,厚身牛舌,有咬口又唔靭,愛吃牛舌不容錯失。燒雞軟骨-雞軟骨脆口,加小小檸檬汁一流👍🏻鮭魚魚頭野菜鍋-鮭魚即三文魚頭,奶白色湯底,大件三文魚頭及魚鮫肉仲好嫩滑,雜菜加豆腐。濃濃魚湯,一流🫶🏻赤活貝刺身-是原隻即切,鮮甜爽口,食材新鮮三文魚海膽丼-份量大,三文魚肥美,好cream鮮味海膽,驚喜係飯,日本珍珠米,飯粒好飽滿,再配新鮮食材,掂豆腐雪糕-豆腐味濃厚,正
燒雞軟骨-雞軟骨脆口,加小小檸檬汁一流👍🏻
赤活貝刺身-是原隻即切,鮮甜爽口,食材新鮮
豆腐雪糕-豆腐味濃厚,正
我之前去過這家日本料理餐廳,印象中食物味道很好,而且價格也很實惠,所以這次又回來了。我們在星期六晚上去,很幸運地沒有等位就入座了。我們點了三款卷物,包括海膽帶子卷、青龍卷和牛油果軟殼蟹卷。所有卷物都很好吃,配搭得很好。海膽和帶子都很新鮮,炸物外層酥脆,且有溫度。炸物方面,我們點了海老天婦羅和一口炸豆腐。天婦羅非常新鮮熱辣辣,但要小心不要立即吃太熱而燙口。一口豆腐體積很大,需要幾口才能吃完。我們還點了一板燒香蒜牛舌和金菇牛肉卷。板燒牛舌放在原個鐵板上,當它來到我們的桌子時,還在滋滋作響。店員很細心地提醒我們不要碰到燒熱的鐵板。牛舌的份量非常豐富,但可能有些過熟,口感略微有些硬。金菇牛肉卷是我們非常推薦的一道菜,牛肉味道非常濃郁,咬起來還有肉汁,份量也很足夠。最後,我們還點了一份雞翼串燒。它只添加了少量的鹽調味,口感很清新,方便客人自己根據口味添加七味粉等調味料。這家日本料理餐廳的性價比非常高,價格實惠,食物質量也很好。就算在銅鑼灣,也難以找到這樣價格實惠的日本料理餐廳。我非常推薦這家餐廳。

芒果蟹子沙律
燒魚
雪糕甜品
  • 松葉蟹肉香芒蟹籽沙律
2023-04-18 254 瀏覽
今晚去了銅鑼灣金百利築地日本料理,位置交通方便,餐廳卡位都坐得幾舒服,今晚早放工早去到就好少人,之後越坐越多人。平時啲玉子燒好細件都好貴,呢個芝士玉子燒估唔到係咁大份量,真係必食,拉絲嘅芝士最吸引,配上木耳絲及燒汁,好好味,食完都飽咗一半。鹽燒鯖魚又幾大條,啖啖肉我最like,都好夠味。朋友唔食生的壽司,就叫了火焰三文魚腩壽司夠肥美、火焰芝士玉子壽司又好Juicy。最後叫了甜品鐵板綠茶布朗尼,呢個絕對是打卡之選,用鐵板盛載綠茶布朗尼,再倒入綠茶醬汁有鐵板燒嘅效果,一冷一熱😋 非常特別又美味,甜度適中!

2023-04-15 208 瀏覽
銅鑼灣金百利樓上有好多不同嘅食肆,今晚就約咗朋友去了築地日本料理,原來呢間餐廳食物嘅性價比係好高,每一樣都好好食😋我最鍾意食石頭鍋飯,牛仔骨石鍋飯好大碗,不過如果唔食得辣嘅,就唔好另外再加辣醬啦!個石頭鍋飯食咗好耐都仲係好熱!芝士玉子燒,比想像之中仲要好食,玉子裏面包住口口嘅芝士,一啖咬下去會有拉絲嘅效果,熱辣辣玉子配上鰻魚汁,正😆牛油果明蝦沙律🥗夠晒健康,蝦🦐牛油果🥑新鮮沙律菜都幾大碟!

牛油果明蝦沙律🥗夠晒健康,蝦🦐牛油果🥑新鮮沙律菜都幾大碟!

好耐冇去過金百利食嘢,呢間日本居酒屋嘅性價比可以話冇得輸, 抵食之餘,食材新鮮,好有日式風味。先嚟試下份牛油果軟殼蟹沙律,呢個沙律既 雜菜好新鮮,軟殼蟹香口卜卜脆,蟹肉好嫩,配上牛油果同埋醬汁,味道好夾,好清爽。壽司方面,我試咗幾款唔同嘅壽司, 當中包括: 三文魚子壽司、劍魚腩壽司、鮮帶子壽司和香蔥吞拿魚腩壽司。三文魚子非常新鮮,魚子大大粒,沒有半點兒腥味,非常夠份量足料。 劍魚腩入口肥美鮮甜,魚油味好香濃,食材新鮮,值得一試。鮮帶子壽司,帶子夠曬大隻,口感非常嫩滑爽彈, 再點小小壽司醬油嚟食已經好滿足。香蔥吞拿魚腩壽司,啲魚腩好嫩,魚味好香, 再加啲青蔥喺面,入口特別清新,再加上啲 壽司米飯非常紮實, 壽司醋份量適中,真係好好食。三文魚腩刺身,魚腩肉質鮮嫩,口感幼滑,魚油分佈非常適中,而且所選用的魚腩部分完全沒有筋,加入少少日本芥末和醬油已經好好味。其中最讓我驚豔嘅係鹽燒牛舌,牛舌肉質鮮嫩, 師傅控制嘅火牛恰到好處,搭配上微鹹的調味,非常入味。另外再叫咗燒廣島蠔,蠔肉經過簡單的煮炙,放入香濃嘅牛油,口感十分鮮嫩,並且搭配上火炙的燒烤味道,非常香口美味。還有一款我非常喜歡的料理係燒汁魷

劍魚腩入口肥美鮮甜,魚油味好香濃,食材新鮮,值得一試。

還有一款我非常喜歡的料理係燒汁魷魚筒, 魷魚分量非常十足,肉質鮮嫩,入口爽彈,搭配上燒汁的味道,非常美味。而且一放上碟已經聞到好香嘅火炙魷魚香味道, 外觀再加上色香味俱全可以話係必食推介。

整體而言,呢間日式餐廳嘅料理質素好高,用料新鮮,而且以銅鑼灣區嘅價錢嚟講,可以話非常合理,如果你喜歡日本料理,這裡是一個非常不錯的選擇。
前幾日同朋友去銅鑼灣,作為港島人最鍾意行銅鑼灣,幾個商場睇吓行吓又一日。午餐時間近近地選擇了呢間位於金百利廣場的「築地日本料理」,睇到網上評價都唔錯,初次食吓體驗都唔錯。<午市富山便當>便當材料豐富,有齊刺身、烏冬和小菜,刺身新鮮,烏冬口感彈牙,健康又美味。<三文魚手卷/三文魚北寄貝刺身>我地喺魚生之中最鍾意三文魚!所以同朋友都嗌咗三文魚手卷,厚切啖啖肉冇腥味。北寄貝刺身肥厚鮮甜,色澤鮮紅艷麗,夠新鮮。<燒雞軟骨>雞軟骨香脆有嚼勁,朋友都爭啲要點多兩串先滿足,不過我哋嗌太多嘢食就作罷。<汁燒魷魚筒>原隻魷魚筒份量足夠,爽口彈牙,醬汁幾入味。<午市壽司定食>如果想食唔同種類嘅壽司呀午市定食就啱晒啦,分別有三文魚、油甘魚、鮮蝦、海膽、三文魚籽、劍魚腩、吞拿魚和火炙馬刀貝,每款一件,適合選擇困難症,唔知揀咩口味嘅人!

<午市富山便當>

<三文魚手卷/三文魚北寄貝刺身>

<燒雞軟骨>

<汁燒魷魚筒>
原隻魷魚筒份量足夠,爽口彈牙,醬汁幾入味。

<午市壽司定食>