叫外賣嫩雞燴麵,食左幾廿年十幾間上海舖,未試過嫩雞燴麵用雪藏雞柳,記住,係冇皮雞柳,重衰過茶記個種,未轉手之前重好好地,樣樣嘢都似返上海菜,一轉左手一個甘簡單既上海麵就知出左事😣😣😣其實佢個湯同麵ok,不過一見冇皮雪藏雞柳,就知唔係「似樣」上海菜

外賣自取
2019-11-26 753 瀏覽
一直都鍾意食上海菜,見佢有咁多好評就試試叫咗小籠包,雞絲粉皮同生煎包,小籠包啲皮略嫌有點厚,不過都Juicy。雞絲粉皮有啲失望,麻醬好少,唔夠撈。生煎包好脆,好多汁,幾好食!但係有個不愉快嘅經歷,唔知係咪坐得近門口比蚊咬咗三啖🌚
一直都鍾意食上海菜,
見佢有咁多好評就試試
叫咗小籠包,雞絲粉皮同生煎包,
小籠包啲皮略嫌有點厚,不過都Juicy。
雞絲粉皮有啲失望,麻醬好少,唔夠撈。
生煎包好脆,好多汁,幾好食!
但係有個不愉快嘅經歷,
唔知係咪坐得近門口比蚊咬咗三啖🌚
2019-10-04 784 瀏覽
不得不大讚這一間淘大花園的上海婆婆336的食物水準,食過其他分店,唔知點解,總是覺得淘大花園的最好。神奇的是,店舖永遠人不多,可能是有太多座位。本人真心覺得抵食,同埋好食。每次去到九龍灣,呢一間都可以話係我必食嘅店舖,有食個下午茶,有食過午餐,價錢一點都不貴,有免加一又送豆漿等等,非常好喎,其中食過黃金炒飯,同埋口水雞,黃金炒飯份量非常大,基本上我一個男仔都食唔晒,鹹蛋黃非常香,炒得香噴噴,實在太抵食,真的只是42元?午市的口水雞份量都是真心的多,基本上是多於一個人的份量,非常非常好,而且口水雞的川辣味道很獨特,唔算太辣,有啲風味,這個菜做得比其他店舖好,暫時是在香港我最喜歡的口水雞! 讚一下,支持支持!

2019-10-04
2019-08-13 588 瀏覽
中午兩個人來食套餐落單有錯都算叫佢個麵要走肉,嚟到明明見到有肉碎仲要不斷話是花生粒😑幾個人出來都話係花生!之後我再堅持是肉碎,叫佢自己食下!佢先話收回....我朋友叫咗個牛展麵點知來到牛展有嗌味...要吐!🤮同經理講....哈!佢話應該是雪味因是雪藏!我知是雪藏,咁唔係應該整到無雪味㗎咩!?😬之後朋友唯有夾晒啲牛展出來,淨食麵😑仲要落辣椒先食得落....
中午兩個人來食套餐
落單有錯都算
叫佢個麵要走肉,嚟到明明見到有肉碎
仲要不斷話是花生粒😑
幾個人出來都話係花生!
之後我再堅持是肉碎,叫佢自己食下!
佢先話收回....
我朋友叫咗個牛展麵
點知來到牛展有嗌味...要吐!🤮
同經理講....哈!佢話應該是雪味因是雪藏!
我知是雪藏,咁唔係應該整到無雪味㗎咩!?😬
之後朋友唯有夾晒啲牛展出來,淨食麵😑
仲要落辣椒先食得落....

2019-08-08 586 瀏覽
夜晚一行4人去食上海野,叫左個小籠包津白抄手蒜泥白肉醉雞同埋上海炒年糕。野食尼得好快,叫完傾左一陣計已經到齊。小籠包還可以,但係因為包與包之間唔夠位痴住左,所以有兩隻一夾就流曬d湯出尼。蒜泥白肉有粉皮係面,肉入面捲住條青瓜,但係攪拌之後我覺得無咩蒜味。蒜泥白肉同炒手都唔夠辣。醉雞同埋炒年糕就一般,無咩特別。店內坐得幾舒服,適合朋友一齊食下飯傾下計。今次匯豐卡仲有折,埋單大約400,整體都ok有下次。
2019-08-05 337 瀏覽
本局長偕同副局長前往九龍灣一帶巡視,見一店名曰「上海姥姥」,暗想「家有一老,如有一寶」,遂入內尋寶去也。本局長點下黃金炒飯、宮保雞丁、麻辣小籠包。黃金炒飯通體金黃,外形美觀,食落有咸蛋香,且份量十足,本局長減肥大業再度受阻。宮保雞丁有鑊氣,肉丁嫩滑,細細粒容易食,不嗜辣的局長倆亦能大快朵頤。至於麻辣小籠包則對局長倆而言有點過辣,嗜辣之人則或會喜歡。總括而言,姥姥煮食份量十足,水準不俗,本局長雙手捧肚而回。

至於麻辣小籠包則對局長倆而言有點過辣,嗜辣之人則或會喜歡。

總括而言,姥姥煮食份量十足,水準不俗,本局長雙手捧肚而回。
2019-07-31 237 瀏覽
中午到來,叫了個銀芽鱔糊,包了個湯和白飯很快所有食物都送來,銀芽鱔糊很大碟,味道很好👍🏻👍🏻湯是青紅蘿白湯,很清很好喝最後埋單時發現不用加一,真心抵食,值得一讚
中午到來,叫了個銀芽鱔糊,包了個湯和白飯

很快所有食物都送來,銀芽鱔糊很大碟,味道很好👍🏻👍🏻

湯是青紅蘿白湯,很清很好喝

最後埋單時發現不用加一,真心抵食,值得一讚

2019-06-25 368 瀏覽
婆婆湯粗麵是我的comfort food由於上海湯粗不是每間店都可以吃到暫只找到在上海婆婆336才可以吃到這一道所以每次來的話我都會點這個湯麵來吃很多菜很多肉絲而且味道亦都夠很豐富的一個湯麵三絲冷麵真的是冷麵 好凍上菜的時候好像跟相片差別很大相片是排得很美觀的但送上來的時候好像已經幫你撈好有一點混亂味味道也過得去蒜泥白肉有很多粉皮白玉卷伴有青瓜在伴上蒜泥很香很香但白肉看來沒有醃製因為沒有什麼味道整體而言,間唔中想食下上海菜都止到咳
婆婆湯粗麵

因為沒有什麼味道

整體而言,
間唔中想食下上海菜都止到咳

2019-06-14 233 瀏覽
今天中午ㄧ人來吃這間上海菜,朋友推薦這間不錯吃,點了生煎鍋貼,生煎包,酸辣湯,和ㄧ份排骨擔擔麵,擔擔麵很香且好吃,排骨炸的也很酥脆~小籠包也很多汁,我很喜歡生煎包裡面肉餡也很入味,不會太乾,酸辣湯也還不錯,只是吃不下啦!很喜歡這間上海餐廳,下次會在來
2019-05-10 444 瀏覽
同媽咪過嚟淘大行街, 佢唔想食煎炸嘢,又好耐冇食過上海嘢 ,就同佢過嚟食下上海婆婆喇。兩個人食四碟嘢 ,都幾飽 。首先嚟過冰鎮醉鷄先 。啲醉雞都幾入味 ,又好冰凍 ,因為成堆冰喺啲雞上面,唔錯唔錯。之後就上咗我至愛嘅雪菜炒粉皮 ,但係呢間分店 冇平時咁好食 。啲粉皮唔夠味 ,我地要另外加豉油,先有返少少味,同埋唔夠香口,有少少失望。第3碟就係唔會點輸嘅小籠包,熱辣辣,差啲淥熟個嘴.最後一碟就係好飽好濟嘅鹹蛋炒豆角 ,身為鹹蛋嘅超級fans, 我覺得呢碟都算合格,可以止到我想行食鹹蛋嘅癮

第3碟就係唔會點輸嘅小籠包,熱辣辣,差啲淥熟個嘴.

2019-05-05 385 瀏覽
2家人,4個大人,4個小朋友,一齊去上海婆婆到食個午餐。酸辣湯,味道唔錯,不過就杰左啲,口感一般。紅油炒手韮黃炒鱔糊,好好味黃金炒飯,味道一般鎮江排骨,好好味小籠包,必食煎鍋貼,我既最愛,但煎得唔夠香口。甜品,雷沙湯圓,分量較細。豆沙鍋餅,好味,但都係細份啲。
2019-04-29 330 瀏覽
呢日我哋一行十人去咗 #上海婆婆336 食 #lunch,事關之前我哋喺 #團購 買咗啲 #coupon,係時候用咗佢😉 我哋到達 #淘大店 大概中午 12:30,客量唔多,#服務員 好快就幫我哋安排好座位,可借 #餐廳 裡面只有 #長枱... 點解㗎?始終食 #中菜 坐 #圓枱 傾計比較方便😌 不過都大家都已經嚟到,唯有將就吓 👉🏻👈🏻#小秘書 比較喜歡食 #上海點心,所以先叫咗啲 #小籠包、#煎鍋貼、#煙燻蛋 嚟做 #前菜,小籠包、鍋貼都唔錯喎,咬落去熱辣辣仲有啲肉汁😋 不過煙燻蛋似隔夜餸,唔新鮮有啲硬😪 #小菜 方面味道麻麻地,尤其係條 #松子黃魚,真係好鬼死「腥」😝#擂沙湯丸 與 #餐牌 上份量不乎,我以為嚟錯碟 #糖不甩 🤣🤣 扣除 #團購價 嘅$400 #discount,每人平均都要比$117,以呢個價錢應該可以有更多選擇喇😅

2019-04-28
用餐優惠
團購
2019-04-26 179 瀏覽
繁忙時間設時限,未到時限就趕客人走,原因是因為等候客人多,就可以不守承諾,趕客人走,惡劣態度,倒不如不要設時限,繼續以惡劣態度趕客走,無咁嬲。被我識破未到時限,即哦哦扮沒事行開,半句道歉都沒有,仍繼續催促盡快再下單,後面那枱早到已進食的,仍然繼續坐著沒有被催趕,隨機催趕更是難以接受,強烈、強烈 、強烈不建議光顧此餐廳,食物不是好味,又要接受不禮貌對待,投訴都是一堆廢話,沒有半隻字有歉意,令人心情差透。
2019-03-26 316 瀏覽
已經有成兩年冇黎到食上海婆婆啦因為坊間實在有更加多其他嘅上海店吸引左我但係今日行過淘大又突然想試試我哋一家人食嚟食去都係果幾樣野不外乎係小籠包上海粗炒同埋炒菜先講嗰個小籠包個皮厚左少少。不過勝在入邊嘅湯汁好夠,一食落去就爆汁但係佢嘅肥豬肉比例就過多啦,我個人就唔係好喜歡上海粗炒方面睇落去都好大碟,不過我覺得佢有點油膩而且做得有啲鹹廚房可以改善一下另外炒菜亦都係不過不失,都叫做新鮮可以入口呢間上海店已經冇以前咁好食所以我係有啲失望

但係佢嘅肥豬肉比例就過多啦,我個人就唔係好喜歡

另外炒菜亦都係不過不失,都叫做新鮮可以入口

呢間上海店已經冇以前咁好食所以我係有啲失望
2019-03-21 275 瀏覽
因為在九龍灣返工,不過發現德福商場裡或者附近的茶餐廳的食物質素和價錢越來越反比,所以就走去淘大這邊看看,反而發現淘大花園這邊有好多價廉的選擇上海姥姥的選擇很多,而且份量大,還不用加一,我們4個人點3份就已經足夠而且有些上海菜還是不常見的,味道也很不錯,所以會常來的

而且有些上海菜還是不常見的,味道也很不錯,所以會常來的