2024-01-18 150 瀏覽
來到醉燒亭,每一啖都係滿足到爆!牛脷咬落去嘅時候,外層微微炭香,裡面係咁嫩滑,幾乎即刻溶哂入口 👅。雞翼多汁,啲皮燒得又脆又香,每一咬都彈牙得嚟唔會過乾;燒鴨舌鮮美得滯,啱晒我哋呢啲愛食滑口野嘅人。飯團香味四溢,簡直係系統性地攻佔我嘅味蕾,完美搭檔。但係講真,芝士釀雞翼有啲普通,有待改善。燒蝦真係一擊即中,彈牙鮮甜,燒得火候啱啱好,好有手勢🦐!燒豆腐軟滑之餘又保持到燒烤嘅香氣,同大量蔥花嘅配搭真係舌尖上嘅煙火,好正 😋!雖然我嗰日唔算太肚餓,但喺這裡既享受就係,即使你唔食得咁多,都可以試到唔同款式嘅燒味,各有特色。至於服務方面,嗰啲叔叔阿姨都幾熱情,雖然有時等位要等小小時,但食完之後真係一啲怨言都無嘞!朋友聚會嘅好地方,真心推介。

2023-11-04 199 瀏覽
星期六三口子想早點食晚飯,老婆建議食串燒,就揸車來這間食串燒,裝修有日本小店feel,好彩6點就到有位,食到7:00左右已經full house,有D訂位,有D walk in,整體串燒燒得好好味,燒得剛剛好,唔乾唔濕,高水準,我最愛佢哋嘅日式生熟牛肉,生食牛肉點 佢個source 配合蔥和洋蔥一齊食好正,其實樣樣都幾好食,大廚應該係老闆,用心,對面有個停車場都方便,但下次吾揸車可以飲酒,一定會再來。推介!
  • 日式生熟牛肉
2023-11-04 130 瀏覽
老闆發坂幫我落單,燒雞翼燒得好出色,脆皮雞翼好香,生牛肉他他都正!我最鐘意佢既釀冬菇,每次黎都會叫!燒蘆筍燒到脆卜卜,味道岩岩好! 同朋友三幾個放工落去飲杯啤酒食下串燒好relax!串燒店黎講,食材品質不錯,唔係間間串燒店做到燒到脆又有肉汁,所以這間小店有驚喜!香港人小店!值得一試!天后同炮台山中間,最鐘意佢喺小街,唔會好似大店咁迫人,環境氣氛做到日本小店模樣,感覺好好最後食埋個蘋果雪葩,完美咁結束咗工作忙碌既一天!

香港人小店!值得一試!

最後食埋個蘋果雪葩,完美咁結束咗工作忙碌既一天!
2023-11-04
  • 脆皮雞翼
  • 釀東菇
  • 燒豚肉蘆筍
  • 生牛肉他他
2023-08-27 189 瀏覽
天后區高質串燒店,食過幾次,全部串燒都好好味,服務都好好😃推介👍鹽燒雞翼,雞肉棒,燒劍魚腩,三文魚燒飯團👍👍正佐酒小食都好好味👍加多杯生啤,簡直一流😋😋搞掂

鹽燒雞翼,雞肉棒,燒劍魚腩,三文魚燒飯團👍👍正

佐酒小食都好好味👍

加多杯生啤,簡直一流😋😋搞掂
2023-02-10 536 瀏覽
We came here at around 9:15pm on a Thursday night. There weren't that many people, only 2 tables were occupied when we arrived. I ordered some sake and she got a Sapporo beer. We ate a lot, but it was really only me doing all the eatingork Neck, Pork Sausage, Mushroom with cheese, Chicken Intestine, Chicken soft bone, Chicken gizzard, Chicken Wings, Chicken tails, Ox Tongue,  Duck Tongue, Shishito Peppers, Eggplant, Chicken  sausage with egg dip, Long Taro, Goose liver, Grilled Tofu, Ginko nutsC
We ate a lot, but it was really only me doing all the eating:
Pork Neck, Pork Sausage, Mushroom with cheese, Chicken Intestine, Chicken soft bone, Chicken gizzard, Chicken Wings, Chicken tails, Ox Tongue,  Duck Tongue, Shishito Peppers, Eggplant, Chicken  sausage with egg dip, Long Taro, Goose liver, Grilled Tofu, Ginko nuts
Chicken wings to me are the metric for what a restaurant quality is, and the chicken wings here are not bad. Of all the food I had here, I liked the Ox tongue, which was especially thick compared to other restaurants, the goose liver (which I haven't had before in other yakitori restaurants), and the mushroom with cheese which reminded me of a cheeseburger. The pork neck was also good.
The pork sausage with chicken wing bone was good, but it felt a bit underseasoned, the shishito peppers too felt like it lacked taste. They offer the miso paste as is custom in many other yakitori places, but we had to request for rock salt.

The bill came at 1200, including a 300ml sake and 2 beers.
I would come back here to try more of their seafood options which they have quite a lot of.
2023-02-09
2022-11-25 517 瀏覽
食物係可以的,價錢同一般串燒分別不算太大,但食物的份量可以出奇的細小,呢度吃一串差唔多只有出面串燒的一半,所以一次便足夠了,不過店舖內的枱唔多,所以位子相對係坐得舒服的。
2022-11-24
2022-08-01 680 瀏覽
點餐前會有個前菜價值$25 係必須,係會自動加落你張單到落order個陣店員建議我地叫兩串會好D亦冇特別解釋,不以為意下都叫左兩串,見到實物後即刻明哂,個牛牛串緊緊大過我隻中指咋燒淮山既時間岩岩好,仍然keep 住爽口肥膏豬肉串雞翼骨分到好開,好輕易就拆晒D肉得反D骨睇佢平平無奇,原來佢係爆汁腸,食既時候小心D烏東都係細細碗,不過所有燒物既味道都係一致,都想叫下其他野食衝擊下三文魚腩好香脆,比起其他燒物味道更突出
點餐前會有個前菜價值$25 係必須,係會自動加落你張單到

燒淮山既時間岩岩好,仍然keep 住爽口

肥膏豬肉串

雞翼骨分到好開,好輕易就拆晒D肉得反D骨

睇佢平平無奇,原來佢係爆汁腸,食既時候小心D

三文魚腩好香脆,比起其他燒物味道更突出

2022-07-28 433 瀏覽
第一次嚟到食lunch,有炸吉列豬扒咖喱飯,預先烹調日式咖喱汁。日式咖喱最大賣點是富咖喱香,偏甜不太辣,質感濃稠,大人小孩都可以吃。最簡單的做法,是將咖喱磚加進滾水或高湯中。吉列豬柳多年來始終如一,肉質很柔乾鬆化,輕輕咬不就可撕開,炸豬排的炸漿吸收了滑蛋和洋葱醬汁,絕對是配白飯的超級伴侶!這些日本炸豬扒的美好回憶,都是一邊吃一邊從腦海裏浮現出來,在未能旅遊的時期,就先以味道來滿足下!!
吉列豬柳多年來始終如一,肉質很柔乾鬆化,輕
輕咬不就可撕開,炸豬排的炸漿吸收了滑蛋和
洋葱醬汁,絕對是配白飯的超級伴侶!
不是第一次到醉燒亭用餐,今次點了好像特別多想分享一下食評。點了多款串燒有牛脷、雞翼、蠔、蝦、吞拿魚血、秋葵、燒豆腐、芝士釀雞翼、燒鴨舌、燒銀雪魚、燒蕃薯、燒鵝肝、燒飯團全部都好味,食材新鮮,是一種味蕾的享受,牛舌應該是必店吧非常香口,最特別是吞拿魚血配大量蔥花,口感豐富令香味在口內更有層次,燒蝦是最後上的,非常鮮美很驚豔,完美完結。芝士釀雞翼算是比較不合個人口味。食物逐樣上,可以慢慢品嘗,忙碌的日間工作過後好好enjoy一個relax的晚餐,整體用餐非常愉快。
2021-10-22
2021-07-10 878 瀏覽
朋友想吃日式燒鳥,找了砲台山的燒鳥亭。打電話去訂位,想訂七點,但餐廳話要做兩輪,六點或八點,於是訂了六點鐘!下午時我在開會,餐廳一共打了五次電話給我,為了確認預約,坦白說令我有點煩,不聽電話一定有原因,留口訊就可以了。最令我驚訝是六點吃到八點,餐廳連一半的枱都未滿究竟有乜必要連環追call??食物方面中規中矩,我偏好紫蘇葉,所以點了紫蘇菜豬肉和魷魚,也點了蔥牛肉串、牛舌、雞肉棒,蔬菜方面點了豆腐、青椒仔、秋葵、煙肉番茄卷等,配上生啤,是一個愉快的晚上。

究竟有乜必要連環追call??

2020-03-24 3482 瀏覽
位於炮台山蜆殼街的居酒屋,這條內街上有很多餐廳,拉麵、西餐、港式餐廳都有。平常一般單點串燒都比較貴,因此午餐吃串燒餐就比較化算海鮮串燒餐($138,午餐不用加一😬)因本身不太吃紅肉,因此原定的露筍豬肉卷,我轉了做蕃薯,餐廳都可以配合啊😬鮮冬菇及番薯 冬菇是厚身有肉汁的,我超喜歡的銀雪魚及鰻魚銀雪魚及鰻魚夠厚身,炭燒完還很juicy 帶子及日本蠔充滿了炭燒風咪,少少鹽味及檸檬汁已能帶出鮮味午餐十分豐富,除了串燒外,有沙律及麵豉湯,還有三文魚茶漬飯作總結,茶漬飯的魚湯也很美味。2位朋友都點了網燒牛扒配白飯(HK$95),但分別選了五成及七成熟,賣相不錯,朋友comments 是可能是因為要2份一起上菜,牛扒略嫌不夠熱,但味道其實是不錯的。

平常一般單點串燒都比較貴,因此午餐吃串燒餐就比較化算

海鮮串燒餐($138,午餐不用加一😬)

鮮冬菇及番薯
冬菇是厚身有肉汁的,我超喜歡的

銀雪魚及鰻魚
銀雪魚及鰻魚夠厚身,炭燒完還很juicy

帶子及日本蠔
充滿了炭燒風咪,少少鹽味及檸檬汁已能帶出鮮味

三文魚茶漬飯

網燒牛肉配白飯
網燒牛扒配白飯
  • 海鮮串燒餐
2018-12-03 4030 瀏覽
這天和同事走到蜆殻街,決定去這間醉燒亭,由於沒有訂座,所以只能安排坐吧枱。看到吧枱內師傅忙碌地燒串燒,最後點了一串鹽燒牛柳和燒鰻魚配冬菇肉碎飯,雖然覺得與鰻魚不太配,但冬菇肉碎飯不能改,所以就即管試試。不久侍應便送上麵豉湯和沙律,兩款都平平無奇。等了一會,正當我們期待師傅何時會燒鰻魚的時候,侍應從另一扇門捧著鰻魚飯出來,鰻魚只是暖,明顯是稍微加熱便上菜,冬菇肉醉飯味道一般,飯只有薄薄的一層,份量實在少得有點過分。鹽燒牛柳雖然是即燒,但牛肉非常腍而欠肉味⋯仔細想想,在日本吃一個鰻魚飯也要二百元以上,現在只需一半的價錢也不滿意,也許是我的要求過高吧。

沙律和麵豉湯
燒鰻魚配冬菇肉碎飯
冬菇肉碎飯
鹽燒牛柳
2018-10-24
2018-10-15 2516 瀏覽
好耐都無同阿女友真正食個過一餐開心飯喇!尋晚揀左間有朋友食過話幾好 嘅日式串燒。其實我對食物要求不太高,主要都係睇阿女友,今次都不過不失,食物整體黎講都ok 嘅。中段有小插曲,就係牆上有小強出沒。。。 見到咁梗係要求轉位,而且尋晚格都唔Full.... 當起身行之時,聽到隔離枱個位阿叔話「都唔係好大隻者」火🔥都黎。真係想串佢唔大隻架你咪坐埋去貼牆坐囉!!唔係發生你身上就梗係覺得無事架。咩人有都,唔關事就唔好多咀啦!
2018-10-01 2197 瀏覽
想食間中價好食日式串燒,openrice 標價$100-200,諗住可以一試啦,點知完全係同想像中兩回事。星期五晚八點,餐廳都算滿座,氣氛格局係唔錯,見到好多人係到飲酒傾計。但若果你黎呢到係想’食好野’,而唔係飲酒吹水既,呢到真係唔岩你。佢呢到既串燒係偏貴,之餘,份量係勁細!(見下圖)京蔥豚肉$30 燒銀雪魚$48😅😅😅😅 得隻手指尾咁短至於味道就普普通通,唔係難食,但都冇乜驚喜嚕埋單兩個人食左$471,食完都唔知食左咩落肚😅😅如果你係中產,旨在同朋友搵個地方飲酒吹水,而食物只係副題,咁呢到就岩你啦。
佢呢到既串燒係偏貴,之餘,份量係勁細!(見下圖)

京蔥豚肉$30

燒銀雪魚$48😅😅😅😅 得隻手指尾咁短

至於味道就普普通通,唔係難食,但都冇乜驚喜嚕

埋單兩個人食左$471,食完都唔知食左咩落肚😅😅

中秋節晚上,因為想食牛舌及雞翼,我們一行二人到醉燒亭。我們到時,店內吧枱坐了兩位女仕,我們坐在普通餐枱位置,旁邊還有兩位小姐,店內包括我們在內只有6位客人。我們點餐後,食物味道跟平時的一樣,上枱速度比平常慢一點,但因為第二天是假期,我們都不太急,所以冇特別催促。戴眼鏡串燒師傅一直一邊燒串燒,一邊飲清酒、啤酒,一邊與兩位女士高談闊論。漸漸情況越來越過份,開始嘈到拆天,坐在我們旁邊的兩位小姐也忍不住出聲請師傅及吧枱女士可否細聲一點,她們亦因為等得太耐提出埋單。可能因為這樣"得罪"了師傅的"貴客"(因為那兩位女士不斷請師傅飲清酒) ,師傅不是跟其他人說不好意思,打擾到其他客人,而是向那兩位小姐說 "居酒屋係咁嘈㗎啦,你吾鍾意可以吾好黎,依d客我吾稀罕。" 那兩位小姐只好立即埋單離開。我們當時聽到師傅這樣說覺得他十分過份,也出聲說他們真的傾得十分大聲十分擾人,上食物的時間也比平常耐。他聽到我們這樣講,也說出類似趕客的說話。他說"一百幾十我不稀罕,你地可以上網寫吖,或者廳日打黎同我老闆講,我吾驚,吾怕喎,你地吾再幫襯,我地又吾會執。"其實我之前已經見到店員將我們的加單紙交給師傅,但因為吧枱兩位女
其實我之前已經見到店員將我們的加單紙交給師傅,但因為吧枱兩位女士又添酒給師傅,他立即又飲酒再傾下計,也沒有立即理會我們的加單紙。難道請你飲酒的客人就是客人,其他客人就不是客人,可以給你趕嗎?更不用說那位女士及師傅的談話聲浪及內容對其他客人實在滋擾。之前也見過串燒師傅跟吧枱客人碰下杯飲下酒,但沒有這次的大聲及擾人。我們一直都覺得這店的串燒好食,因為住在附近,也久不久來幫襯,但原來這店的態度垃圾囂張,也自以為是。我們以後也不會再來。
2018-09-24