2011-11-03 8821 瀏覽
呢間野以蝴蝶酥出名。但好老實講,非常普通。你地可以去老牌街坊餅店「金雅餅店」買個平平地嘅蝴蝶酥,兩家一比較,恕我真係食唔出「曲奇四重奏」有乜優勝之處。其實大把地方做得好過「曲奇四重奏」,只係名人效應。至於「曲奇四重奏」嘅曲奇就更加物非所值,我建議大家不妨去Jenny Bakery 買盒曲奇試試,真係好食到一口接一口,而且價錢仲平過「曲奇四重奏」。我喺「曲奇四重奏」買咗包腰果曲奇,十幾塊要成七十蚊,可能我食過Jenny Bakery嘅曲奇,一比之下「曲奇四重奏」相形見絀。我認為「車厘哥夫」嘅曲奇亦遠遠在「曲奇四重奏」之上。比得起咁嘅價錢不如去 Mrs. Fields Cookies 度買仲好食。我要強調「曲奇四重奏」嘅曲奇蝴蝶酥唔難食,但絕對稱唔上好食,再加上咁嘅價錢就更加係唔值。

2011-10-16
2011-02-19 6364 瀏覽
好耐無買過佢d曲奇,如果有機會經開實會買,近排愛上佢個蝴蝶酥,同事或家姐出開去實叫佢地幫我買番包蝴蝶酥 & 川椒榛子曲奇川椒榛子曲奇係另一隻鍾意的曲奇,好特別,有少少椒味,而且好鬆化,好味蝴蝶酥 & 玫瑰曲奇 玫瑰曲奇係姐姐要買的,我就覺得一般蝴蝶酥之後忍唔住買咗一盒,以前唔太好蝴蝶酥,但食過四重奏果d之後就愛上咗,好鬆脆好香牛油味,好好味雖然價錢係比較貴,但咁好味都會捨得買囉
蝴蝶酥 & 玫瑰曲奇
玫瑰曲奇係姐姐要買的,我就覺得一般
一盒裝 慢慢嘆
蝴蝶酥

雖然價錢係比較貴,但咁好味都會捨得買囉
一盒裝 慢慢嘆
  • 蝴蝶酥
  • 川椒榛子曲奇
2011-02-07 4444 瀏覽
4﹣2﹣2011(Fri)大年初二去外婆家拜年,舅母照例畀返一盒禮我o地拎返屋企,我見外型咁grand,應該係貴o野。搭車時睇睇,應該係謝寧o係九龍城開o個間餅店o既出品,返到屋企反轉個盒至睇到中文,真係呢間出o既蝴蝶酥。到(5﹣2﹣2011Sat)大年初三朝早,同男友出發去佢屋企前食少少o野,原本想煎蘿蔔糕,但男友話唔喇,唔想洗o野。咁....咁試呢個蝴蝶酥啦。打開後,嗅到好香,忍唔住食喇,佢好鬆脆,唔似平時食o個啲咁硬,而味道係甜甜地,有蜜糖甜味,的確幾好食,我同男友一連食四件至停手,如果唔自控,真係分分鐘一次可以食晒,所以千祈唔好將佢獨留畀小朋友。唔知幾錢,但肯定好貴。

好grand o既包裝
真係呢間出o既蝴蝶酥。

打開後,嗅到好香,
蝴蝶酥

唔知幾錢,但肯定好貴。
2011-02-05
其他
蝴蝶酥
提供個電話但又長期打唔通,連打兩日個voice mail box 滿都冇人清!連打個電話問句都唔得,要專程去舖頭問一個問題!同佢哋講電話冇人聽,佢哋話一路有人聽緊!但個VM滿晒就唔理?請問生意係咁做嘅咩???唔可以搵多個人清吓啲VM,聽吓電話???
2011-01-12
2010-12-28 2587 瀏覽
12月26日晚到九龍城曲奇四重奏買cookies但全部沒有袋裝貨,要order! 站在cashier 的女服務員態度很差, 問她有沒有其他曲奇或有甚麼現貨曲奇? 她以黑口黑面的態度答你 "沒有"! 後來只好轉買一包蝴蝶餅, 初頭入去見想買的曲奇沽清了, 本來都想落order 訂的, 但經這一位姐姐的禮貌對待後, 已打消了再買的念頭! 是否看不起只買一包蝴蝶餅的客人呢? 曲奇賣得咁貴, 重要受這樣的對待, 我唔會再買囉!!
2010-12-26
2010-12-14 1839 瀏覽
只愛蝴蝶酥,其他曲奇試食後覺得冇特色。 蝴蝶酥:上次:牛油味清淡,餅香脆不太酥(即不會吃到成地碎),不太甜,外酒sugar 剛夠kill my sugar craving. (以上均為讚賞),停唔到口,怕肥只好limit 每餐後一至兩塊。今次:較"火農",也深色了coating sugar 時多時少,只好把sugary side faced my tongue to kill my sugar craving after dinner. 希望quality 會穩定d, 畢竟價錢不平。
2010-12-12
外賣送餐
2010-12-10 1463 瀏覽
同事心情好喎,買左盒曲奇返來請大家吃,仲有蝴蝶酥,聽講好出名,拿拿聲拎左塊先,果然係鬆脆香口,表面有去麥芽糖的甜味,轉過頭已被掃晒,曲奇當然亦係剎那清光,我吃得一塊咋,好香牛油味,又鬆又甜,可惜我試個塊無果仁。面上那四塊笑面,正好反映了同事的心情。
2010-12-09
2010-12-05 1079 瀏覽
琴日食飯係附近,知道有間好出名就行去試下入到去都幾多人,間野個FEEL唔錯~最好就係有得試食,試過岩先買,所以原來想買既反而冇買,因為試左其他仲好食咁就買左藍莓同玫瑰各一包,不過$$都幾貴下,一包$62,但都好食,買來送禮係唔錯
琴日食飯係附近,知道有間好出名就行去試下
入到去都幾多人,間野個FEEL唔錯~

2010-12-04
3 分鐘 (外賣自取)
其他
  • 玫瑰曲奇
2010-11-23 946 瀏覽
之前有朋友送了一盒這裡的蝴蝶子穌, 雖然有反式脂肪,但大家也照食,因為真係幾好味,包裝精美, 女孩見到花都會開心是色費的,初時見到已為要加十元個盒顏色和設計也不錯打開餅盒蓋,排列整齊, 哈哈笑典奇最另人高興,特別小朋友盛惠188元
包裝精美, 女孩見到花都會開心
是色費的,初時見到已為要加十元

個盒顏色和設計也不錯

打開餅盒蓋,排列整齊,

哈哈笑典奇最另人高興,
特別小朋友

盛惠188元
2010-11-20
外賣自取
$188 (其他)
生日
2010-11-03 745 瀏覽
而家送花已經唔興啦, 依排睇雜誌介紹有檔COOKIES 舖係九龍城, 但因為嫌貴唔捨得買, 就同BF 暗示過想食, 估唔到佢今日送左盒俾我~@@下晝係公司同好既同事分享左佢既心意添~講番盒COOKIES, 盒COOKIES 成138$架, 都唔平, 但比起藍罐個D, 我相信係女仔都揀依盒~^^因為由外睇, 佢既包裝都WIN左一截先~@@依盒係雜錦曲奇,白銀色盒,,蝴蝶酥就係粉紅色盒~佢係有9種唔同味道~仲用有機食材整, D料又係靚料, 所以抵佢好食~!!最特別既係佢既朱古力COOKIES, 個樣係笑笑口~好得意,雖然漲, 但唔係好甜, 入口又脆, 成盒都係就好啦~!其他味都唔錯, 另外佢既黑白芝麻我都好中意架
下晝係公司同好既同事分享左佢既心意添~
因為由外睇, 佢既包裝都WIN左一截先~@@

依盒係雜錦曲奇,白銀色盒,,蝴蝶酥就係粉紅色盒~

其他味都唔錯, 另外佢既黑白芝麻我都好中意架
2010-10-31 122 瀏覽
與同事夾錢買了多款曲奇餅,目的是想以最低的價錢試齊各種口味。蝴蝶酥:最好食是這一款,不太甜,十分香脆,也不會食到一地都係餅碎。芝麻曲奇:好香芝麻味。但其他曲奇餅的味道就好一般,未見突出。

芝麻曲奇:好香芝麻味。

但其他曲奇餅的味道就好一般,未見突出。
其他款式曲奇餅
2010-02-25
其他款式曲奇餅
2010-10-11 86 瀏覽
差不多每兩至三星期都會幫襯一次, 因太喜歡她的蝴蝶餅及開心果曲奇. 所以味道方面, 本人覺得一直保持水準. 蝴蝶餅鬆化, 開心果脆口. 但可惜一直退步的是其服務質素及員工態度. 就如剛過去的星期6, 我向店員下單, 之後由入袋到付款, 店員一直苦口苦面, 無眼神接觸與人客零交流, 及後因要等我擉出散子表現不耐煩. 所以, 離開時更不要祈望一句多謝或再見. 收錢完畢, 此表面得極不開心的店員已一個箭步走入收銀機後的簾後. 我將cookies帶回家時心中有點不滿. 何必付錢看人家臉色. 下次再有如此面色的店員上前招呼, 我不如到別家吃一個開眉曲奇更好.

我將cookies帶回家時心中有點不滿
2010-10-09
2 分鐘 (外賣自取)
  • 蝴蝶餅
2010-10-09 214 瀏覽
I bought an assorted cookies to share with friends. The new cookies were not included in the box of assorted cookies. However, it is quite expensive to buy only one type (e.g.開心果曲奇 $68 / 100g) . So I only bought one box 500g. 川椒榛子曲奇: I like this most as it is quite speical to have little spicy when you are having a crispy cookie. However, my friend said that it was very strange to have spicy cookie. 杏仁曲奇, 夏威夷果仁曲奇, coffee and walnut cookie: all have quite many nuts inside. crispy and delicio

杏仁曲奇, 夏威夷果仁曲奇, coffee and walnut cookie: all have quite many nuts inside. crispy and delicious!

Egg cookie: nothing special.

Butter cookie: rich of butter flavour. good for teatime!

Sesame cookie and five grain cookie: both seemed to be quite healthy.

Chocolate cookie: very rich flavour of chocolate. best for chocolate lover!

$148 one box cookie. quite expensive indeed.
2010-09-25
  • 川椒榛子曲奇
  • 朱古力曲奇
2010-10-04 100 瀏覽
親戚長輩擺大壽,作為後輩的自然要到場祝賀一番。熱情的姑姐十分客氣,每家人皆送上一盒"Cookies Quartet"的招牌蝴蝶酥作回禮。喜愛吃此物的太座,一看到眼便放了光了...自己反而一向不太好此東西,皆因外頭吃到的大多是硬如石頭之流的劣貨。不過現在遇到的,卻是口感鬆化如紙、牛油味香濃、甜味也恰如其份的出色之作....連一向不好吃的我也忍不住拿了數件來嘗,更何況是太太了一個人一口氣便吞了大半盒了.....
親戚長輩擺大壽,作為後輩的自然要到場祝賀一番
...

連一向不好吃的我也忍不住拿了數件來嘗,更何況是太太了
一個人一口氣便吞了大半盒了
.....
2010-10-02 107 瀏覽
今日難得到九龍城, 梗係要去試下曲奇四重奏, 加上同事在旁大力推介, 最後買左一盒蝴蝶酥返屋企~~一睇個盒好靚, 粉紫襯金, 再加個靚靚紙袋~~開左個盒, 裡面有張曲奇介紹既紙仔, 同埋滿滿既蝴蝶酥, 一開已經食左5件, 因為好香牛油味, 又鬆脆, 5件已經好節制. yummy yummy 我仲去數左原來呢盒係有35件蝴蝶酥, 計落一個星期已經可以KO成盒 下次到九龍城一定要再買
一睇個盒好靚, 粉紫襯金, 再加個靚靚紙袋~~

下次到九龍城一定要再買
2010-09-29