2016-09-24 852 瀏覽
賣相還可以 平時唔怕藥水味 但呢個食落陣藥水味難飲到頂唔順 唔知係今次先有問題定點 但奉勸大家唔好試。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
銀耳香杏燉鴨梨(凍)
2016-09-06 531 瀏覽
黑布街出名好多甜品店,今日終於有機會一嚐。今日試既門口貼曬明星相好似好厲害,但試完之後不禁大嘆失望。我喺睇menu果陣都仲滿有希望,點知在等待上菜途中已經漸漸冇mood...原因係唔知邊枱叫左waffle之類的甜品,廚房啲奶酥味傳到出黎,真係唔係好討好!我同朋友都要手蓋口鼻。好啦到甜品黎啦,實物同相都有一定分別。雪糕味道不俗但實在太細球;下面啲可可脆米雖然好脆、但太多同完全冇汁送,要知道乾吞可可脆米係好辛苦既事。說好的燉蛋呢?哦!底果啲白色物體應該係啦掛,真係太少而且完全冇蛋味,連甜味都冇咩....sigh!>~<!
黑布街出名好多甜品店,今日終於有機會一嚐。

今日試既門口貼曬明星相好似好厲害,但試完之後不禁大嘆失望。

2016-09-04 344 瀏覽
行經旺角黑布街(已很久到這裡)因未到晚飯時間,所以找了間甜品店入內休息下,而入坐前上網見此店有不少好評,便決定入內試試,誰知有中伏感覺,食物的質素實在一般,窩夫味道帶苦澀味,連坐我隔離坐的食客,也說為何叫熱食甜品,會是凍的,質素欠俸,不會再光顧。
宇治金時燉新地
士多啤梨窩夫配雪糕
2016-07-12 414 瀏覽
同朋友食完飯就去食甜品,見唔洗點等就去咗呢度.見menu介紹寫雪丸嘅法文名係Neige,佢寫係用生果之類嘅材料整,同埋係佢哋嘅新皇牌之一,咁就俾佢吸引咗.桑莓雪丸,實物好似比menu啲圖扁同塌,但係用餅乾條,士多啤梨,忌廉同朱古力醬點綴,都叫做幾有心思嘅.至於味道方面,桑莓雪糕就偏甜同比較人工化,同埋佢個份量都真係幾"法國菜",三四啖就食完喇.
同朋友食完飯就去食甜品,見唔洗點等就去咗呢度.

2016-02-21 662 瀏覽
與朋友晚上聚餐,由於大家也是吃不飽的關係,故便到最就近的甜品店 - 糖百府。星期六晚上時間,不用等位已可即時安排入座,因人流較少關係,故整體氣氛相對較悠閒。餐牌上列有不同款式甜品,因太久沒吃楊枝甘露關係,逐決定在冬天這個季節來吃不合時宜的甜品。雪丸楊枝甘露一般在夏天,芒果、西柚也是比較合時宜的水果。這次冬天時節,西柚略較苦澀,柚子粒不是很多,芒果粒相對亦較少,帶著乳酸味的雪丸,配合起來味道酸酸甜甜,奶味比重佔得較多。冬天,還是點回熱的甜品較為合適。

雪丸楊枝甘露
雪丸楊枝甘露
2016-02-13
2016-02-15 339 瀏覽
雖然服務麻麻, 店員又忙, 座位比較迫, 但食物味道幾好, 而且價錢合理.甜品選擇極多, 中式西式同新款甜品都有. 呢點都幾吸引, 要試多幾次先試得哂.楊枝金露蘆薈黑珍珠牛奶冰:個名就好長啦, 都直接介紹左個刨冰有既配料.牛奶冰味道濃郁, 但就唔算好輕盈, 因為中間至底部都實實地.楊枝金露味道平衡唔會好酸, 另外黑珍珠好好咬口感好得意. 蘆薈粒比較少.香蕉芒果朱古力窩夫配雪糕:朱古力窩夫好香, 熱辣辣又香又外脆內軟, 而且唔會過甜做得好好. 而朱古力雪糕夠凍唔易溶, 味濃而甜.但配料既芒果同香蕉就俾朱古力窩夫同朱古力雪糕既味蓋過左.栗子紅豆可麗餅配雪糕:栗子紅豆比較乾身, 而家都過甜. 幸好個可麗餅又薄又香軟. 雪糕係抹茶味唔太甜都好夾個甜品.

楊枝金露蘆薈黑珍珠牛奶冰:

個名就好長啦, 都直接介紹左個刨冰有既配料.

香蕉芒果朱古力窩夫配雪糕:

但配料既芒果同香蕉就俾朱古力窩夫同朱古力雪糕既味蓋過左.
栗子紅豆可麗餅配雪糕:

2015-12-26
  • 楊枝金露蘆薈黑珍珠牛奶冰
2015-12-23 286 瀏覽
每逢外出晚飯後,都總會吃個甜品才覺得完滿,今晚也不例外。路經此店,印象中未曾品嚐過,而且又剛好有座位,當然立即坐下。天氣較涼之下,還是選擇熱的中式甜品。於是點選了,杏仁糊及紫糯米。杏仁看來很討好,並非雪白色,因為杏仁本身也不是雪白色。看起來還有點粗粒,並不是滑如絲的感覺,想必杏仁香氣會很濃。入口的確沒有很滑的感覺,這點個人喜歡,但卻並不熱,感覺上比暖和還要涼,這算是熱的嗎?吃了兩口,喉嚨有點乾涸的感覺,那應該是糖太多了。紫糯米看上去也很好,還有點椰子香味似的,依然並不太熱,只是比杏仁糊稍熱一點罷了。至於紫糯米原是很有咬口的,可是卻似水份過多的白米飯一樣,失去了口感。是否以凍甜品為主打的,中式甜品就可以如此?似乎要加多點誠意,有待改善。
每逢外出晚飯後,都總會吃個甜品才覺得完滿,今晚也不例外。

杏仁糊
紫糯米
2015-12-18
2015-11-20 200 瀏覽
出面尖咀旺角食個甜品都好鬼貴,整得又hea又唔好食...呢間唔錯,坐得幾舒服、裝修都幾靚。叫左個banana crumble ,覺得都幾好味...甜品黎講價錢都OK。香蕉味濃、脆脆暖笠笠、雲尼拿雪糕又凍冰冰,三樣加埋...正呀!脆脆一定要撈埋雪糕食,淨食太DRY。
出面尖咀旺角食個甜品都好鬼貴,
整得又hea又唔好食...

呢間唔錯,
坐得幾舒服、裝修都幾靚。
叫左個banana crumble ,
覺得都幾好味...
甜品黎講價錢都OK。
香蕉味濃、脆脆暖笠笠、雲尼拿雪糕又凍冰冰,
三樣加埋...正呀!

脆脆一定要撈埋雪糕食,
淨食太DRY。
banana crumble
2015-07-31
banana crumble
2015-11-13 163 瀏覽
又一次未開門都要走入去咁~.~ 其實可能我地係第一批客人, 職員又得一位, 悠悠閒閒幫我地落單, 同為自己預備換上制服。平平地揀左個有紅豆的, 冰冰永遠係最貴的部分, 相信呢個冰成本最低, 多數平冰冰都係佢, 食落真係有甜味...同甜味, 無其他加左煉奶又係一樣.....只係更甜, 反而紅豆都幾淋, 煮又落糖不多, 自然豆香味出, 算比較好的配料。食甜品都係為左同朋友傾傾計, 或想舒舒壓~~多好

甜品都係為左同朋友傾傾計, 或想舒舒壓~~多好
2015-07-13 515 瀏覽
同朋友出街,最好食飯後甜品.平日來到糖百府,不用等位便可即時入座.店內裝潢簡潔,十分舒服.4個人點了兩道甜品.雪花冰賣相不錯,份量亦足夠2人分吃.綿花冰與草莓醬很夾,值得一試.而布朗尼心太軟的等待時間有點長,差不多要15分鍾,不過侍應捧著出來的時候我們都覺得值了,濃濃的朱古力香味充斥店面,切開後看見朱古力不停流出,賣相很好,但味道有點偏甜. 但整體而言亦值得嘗試
草莓雪花冰
布朗尼心太軟
店內裝潢簡潔,十分舒服.4個人點了兩道甜品.
2015-06-11
宵夜
2015-06-14 332 瀏覽
今日同同事食飯,食完飯更係又食甜品啦, 今次來左糖百府今次叫左兩個甜品同人share, 第一個係穩妥既杏仁糊, 果然不錯,充滿杏仁既香味,口感軟綿綿, 又唔太甜,絕對落足材料第二個係石榴秋香,有西瓜,布丁粒,魔豆,彩針,加番石榴雪花冰,不過不失,雪花冰夠味夠甜,食左少少,味道還可以
今日同同事食飯,食完飯更係又食甜品啦, 今次來左糖百府

2015-05-07 274 瀏覽
夏天黎啦,梗系要食反d凍野消暑啦!前幾日就同朋友去左糖百府食左個,芒果蘆薈牛奶冰!個牛奶冰軟綿綿,口感好得意,而且仲好濃牛奶味!再加上酸酸甜甜的芒果醬,令牛奶冰唔會好滯,好好食!仲有一粒粒蘆薈比你一路食冰一路要,好過癮!簡直系夏日首選!!!
芒果蘆薈牛奶冰
2015-05-05
$40 (宵夜)
芒果蘆薈牛奶冰
2015-05-04 112 瀏覽
現家天氣愈嚟愈熱,尤其是係下午,惡毒既太陽會攞左我命,下午茶就決定去食冰食冰最出名就梗係糖百府既綿綿冰啦,今次下午我就揀左綠茶綿綿冰。係綠茶綿線冰裹面有紅豆,蘆薈同細珍珠做搭配。味道方面,啲綿綿綿真係有濃濃既綠茶味,而且仲可last好耐,再配上甜甜既紅豆,真係好有襯。另外大珍珠同蘆薈非常爽口,為綿綿冰增加左其他他層次既口感

2015-04-15
2015-05-03 242 瀏覽
今次我地三個人去食食左三個甜品好好味糖百府始終係要食最出名既棉花冰雖然呢d係台灣好common不過香港久唔係成日食到有d地方整得又唔好食所以通常裡糖百府都會揀食棉花冰今次仲加多左個燉牛奶一樣好滑好好味真係推介大家去食!!!
今次我地三個人去食
有d地方整得又唔好食
所以通常裡糖百府都會揀食棉花冰
今次仲加多左個燉牛奶
一樣好滑好好味
真係推介大家去食!!!

2015-04-02 174 瀏覽
夜晚係旺角行開想同朋友搵個地方傾下計咁,於是就隨便搵左間糖水鋪入左去。我叫左個鴛鴦糊,即係芝麻糊加杏仁糊,落單無耐就整好了,朋友叫的雪花冰仲未到我就食晒⋯⋯依個鴛鴦糊聞起一般香,食落超滑,整體算ok~食完的感覺就係:我都係比較鍾意食有顆粒質地的鴛鴦糊。
鴛鴦糊
鴛鴦糊