2016-06-18 974 瀏覽
前幾天和好友經過佐敦附近,天氣實在太熱,大家都想吃壽司,便決定到金田長壽司一試。餐牌有很多的選擇,其中$48一手甜蝦好像頗有新意,愛吃甜蝦的我又怎能錯過。甜蝦送來了,原來都非常大隻,有我手指般長,而且吃得出很新鮮,我一手拿了十多隻,真是超值啊!我們可能太餓了,壽司手卷一到,大家也只顧埋頭苦吃忘了拍照, 不過相比壽司,三文魚腩和帶子刺身更有驚喜,肥美鮮甜,給個讚!我們另外點了$88 白汁芝士軟殼蟹石頭飯,軟殼蟹炸得香脆,配上微微燒焦的芝士,吃得好滿足,不過份量真是非常之大, 絕對是飽肚之選,幾個人share來吃就剛剛好。這個燒牛舌也不錯。總括而言,這裡的食物都超足料而且質素不錯,絕對對得起這個價格,有機會會再來。

這個燒牛舌也不錯。
2016-06-17
2016-06-08 848 瀏覽
跌晒lvl…星期五八點入到去,得三、四檯人…已經有d奶野feel…個餐牌改晒又貴左,但無論賣相,手工,用料仲,味道仲差過爭鮮!舊飯舊舊機壓出黎,披晒口,仲要散開,太酸⋯⋯D魚薄不特只,又係披口,慘過用𠝹力𠝹出黎⋯⋯全場連廚房得三個人!個樓面又吾識落單要個師父行出黎寫單!甘既價錢大把選擇,吾會再幫襯!
跌晒lvl…

舊飯舊舊機壓出黎,披晒口,仲要散開,太酸⋯⋯

D魚薄不特只,又係披口,慘過用𠝹力𠝹出黎⋯⋯

全場連廚房得三個人!個樓面又吾識落單要個師父行出黎寫單!

甘既價錢大把選擇,吾會再幫襯!
2016-05-28 752 瀏覽
今日叫左個鰻魚炒飯,凍奶茶,送左沙律,沙律ok嘅,夠新鮮,但係奶茶勁甜,飲左一啖,好似飲緊糖水甘,好嚇人,炒飯終於到啦,賣相五好都無所謂,但係炒飯D飯好濕,鰻魚好少,味道好鹹,下次不會再去,好怕怕
2016-05-28
喱間野真系好差!!!! 完全系圖文不符!! d野食又貴又唔好食!! 所謂ge長壽司其實好細, 三文魚薄到透色 , 拉麵好硬 ! 其實好吾抵 , 想轉食物又吾可以, 真係唔會再幫襯 !雖然D食物上得好快,但系好似好求其咁!!拉麵又好硬!D叉燒又切得好厚但全部都系肥肉!!
2016-04-24
2016-04-19 625 瀏覽
前幾日同左幾位國內朋友去到佐敦shopping,之後經過柯士甸道發現有一間日式料理“金田長”所以就入內一試。入到餐廳裝潢極富日和風味,座位也挺舒適。經店長介紹下,我們點左個牛肉涮涮鍋,當中包括:美國肥牛……肉質非常鮮美,軟稔,牛味十足。日本櫻花牛肉粒……唔韌,好有頭,牛味亦濃。什菌野菜拼盤……非常新鮮爽口,處理得非常乾凈。餐廳整體相當有水準,服務亦唔錯,值得推介俾各位。
美國肥牛……肉質非常鮮美,軟稔,牛味十足。
日本櫻花牛肉粒……唔韌,好有頭,牛味亦濃。
什菌野菜拼盤……非常新鮮爽口,處理得非常乾凈。

餐廳整體相當有水準,服務亦唔錯,值得推介俾各位。
什菌野菜拼盤
美國肥牛/日本櫻花牛肉粒
5點8寸長壽司
什菌野菜拼盤
美國肥牛/日本櫻花牛肉粒
5點8寸長壽司
  • 8吋長壽司
一餐又貴又唔好食嘅生日飯,叫兩客生蠔就嚟了三客,又細隻又唔新鮮食到苦味,40蚊一件嘅海膽壽司只有兩粒一分為二嘅馬糞海膽,真係無話可說!串燒嚟到係唔熱嘅又硬另點了一個鹽燒三文魚骨腩(餐牌寫兩件中骨,兩件腩骨)嚟到少了一件,我們叫個貌似做得最耐嘅員工,初時話幫我地換,之後話腩骨無貨, 無你應該同我地講,並唔係唔出聲就算, 隨著解釋話其實係應該那一條骨切開就係兩件喎!態度仲唔係太好!咁都講得出(真係佩服)!
!串燒嚟到係唔熱嘅又硬
2016-04-16
生日
2016-03-07 539 瀏覽
今年香港天氣真奇怪,到左三月都仲係咁凍,呢個時候最好就係食D暖笠笠嘅野所以早幾日我就同左幾個friend去左尖沙咀柯士甸道嘅“金田長”,試左佢地著名嘅牛肉涮涮鍋Shabu ShabuShabu Shabu 當中包括有:美國肥牛,雪花脂分佈均勻,煮熟後軟腍適中,牛味十足;而日本花牛肉粒,大小適中,食落完全唔韌,好軟腍金田長整體相當有水準,價錢公道,值得推介俾大家

金田長整體相當有水準,價錢公道,值得推介俾大家
2016-01-31 585 瀏覽
寒風凜凜,冬意漸濃,最好就係食番個暖笠笠嘅火鍋。上星期就去到柯士甸道嘅”金田長”,嘆左佢地嘅涮涮鍋Shabu Shabu,當中包括有美國肥牛,非常肥美,瘦而不韌,肉質鬆軟;仲有日本櫻花牛肉粒,牛肉味香,肉汁甜。配埋個雜菌野菜併盤,Perfect之後,我地再點左個北海道帶子火山卷,非常大件,带子非常新鮮爽口,裡面有D蟹柳條,啖啖口感,幾好食餐廳整體非常之有水準,略嫌客人多時上菜略慢,但仍值得推介
配埋個雜菌野菜併盤,Perfect

之後,我地再點左個北海道帶子火山卷,

餐廳整體非常之有水準,略嫌客人多時上菜略慢,但仍值得推介
牛肉涮涮鍋Shabu Shabu
香氣撲鼻
2016-01-27
牛肉涮涮鍋Shabu Shabu
  • 火山卷
2016-01-27 592 瀏覽
香港嘅日式料理遍地開花,但數到正宗,有特色嘅卻不多,而“金田長”算係少數能做得比較好嘅日式料理餐廳,前幾日我就左幾個同事去拜會過。甫入店內,裝潢典雅,極富有日式風情。由於寒風凜凜,所以我地就叫左個“磯燒”海鮮拼盤,當中包括有:4隻海蝦,相當新鮮,燒至蝦殼金黄色,而蝦肉食落相當彈牙; 2隻大扇貝,燒至肉汁四濺,香氣撲鼻,且爽滑彈牙,非常有口感; 4隻蜆,亦非常新鮮,蜆殼燒至打開,蜆肉鮮甜無比; 1隻大鱿魚,由於燒起上黎比較有技巧,所以就由服務員代勞,一邊燒一邊剪開,香氣四溢,且唔會靭,非常爽口; 仲有2隻美國石蠔,肥美脹卜卜,味道鮮甜易入口;最後就係雞泡魚乾,一大塊燒起上黎慢慢收缩,剪開一片一片,口感煙煙靭靭,非常有口感。美味嘅海鮮大餐再配以日式柚子酒,簡直完美配搭,食得相當盡興。餐廳係食材選擇,烹調技巧都相當有水準,值得推介俾大家

👍“磯燒”海鮮拼盤
2016-01-23
👍“磯燒”海鮮拼盤
日式柚子酒
  • “磯燒”海鮮拼盤
今年年頭食過一次,食物一般,價錢ok, 400 for 2 個人的set.因為唔貴,只貪距近公司,所以上個月就帶另外一個朋友來金田長食,今次拎位時,全場又係得一半滿。員工依舊晤夠人,Recep 員工要負責出餐,落單,抹枱,靜係叫我地企門口外面等,明明入面甘多位都唔俾我地坐就晤在講,成三十幾度,想入來罰下企,涼下,我同我朋友兩個人企在舖內的門口位等,已經係就住避免企阻到人出入的路。轉個頭,有個好mk的員工,俾呢個recep 員工大大聲呼喝我地晤好企係度阻住條路!ee 哦哦話我地幾句!好老實,我地企的位明明全程都無人行過來。第一,員工啲語氣晤洗甘惡劣!你正常語氣同客人講一句晤企得,麻煩等要出門口企,我明白我就會接受的,只要你晤好甘差呼喝講。第二,安排係好有問題!有位又要長期吉住,唔俾人坐低先,全間舖頭見唔到有一個似負責安排員工的經理人物,個個員工各自做,無人監督,安排混亂一句講晒,無第三次!有食物,無態度,好食都無用,更何況晤覺得有幾好食!

蟹柳蟹籽青瓜絲沙律,青瓜絲就最多!無乜得沙律醬來吊味
三文魚炒飯,食頭幾啖係幾好。但食多兩啖發現啲飯好濕,原來全部都係油,所以食左一半就唔食了
唔錯
差!硬到爆!未食過甘硬的,每串食左三成就無食,浪費食物
唔錯
2015-09-19 1251 瀏覽
貧友生日飯我地次次都會選唔同地方試新野今次就黎哩度入口都幾隱蔽o係柯士甸道往尖東方向行右手面會見倒一條樓梯, 上去就係入口汁燒駝鳥肉肉質食落其實冇乜特別似似地牛肉不過d汁幾好味8吋長壽司一送上枱真係俾8吋震攝但絕對唔係得個樣全部都好新鮮肥美鰻魚好好食鐵板金菇肥哩個絕對係超值冇記錯係五六十蚊有10舊肥牛食完都真係飽飽地d汁都好味肥牛索晒d汁, 正芒果蟹子沙律有分大同細, 哩兜只係細咋你睇幾多蟹子入面都有唔少芒果, 酸酸地好開胃燒三文魚鉸魚肉燒得o岩o岩好, 唔會太老太鞋咸咸地, 幾好味特級火山卷睇下, 真係幾大舊入面有熟蛋, 蟹柳, 青瓜, 好足料沙律醬夠多, 每一啖都食倒, 唔錯總結, 食物味道中規中舉勝在位處尖咀夠方便而且人唔算多, 唔book位都有機會有位份量足, 價錢唔貴, 仲唔洗加一, 抵食
貧友生日飯
我地次次都會選唔同地方試新野
今次就黎哩度

入口都幾隱蔽
o係柯士甸道往尖東方向行
右手面會見倒一條樓梯, 上去就係入口
汁燒駝鳥肉

食完都真係飽飽地
d汁都好味
肥牛索晒d汁, 正
芒果蟹子沙律
有分大同細, 哩兜只係細咋
你睇幾多蟹子
入面都有唔少芒果, 酸酸地好開胃
燒三文魚鉸
魚肉燒得o岩o岩好, 唔會太老太鞋
咸咸地, 幾好味
特級火山卷
睇下, 真係幾大舊
入面有熟蛋, 蟹柳, 青瓜, 好足料
沙律醬夠多, 每一啖都食倒, 唔錯
總結, 食物味道中規中舉
勝在位處尖咀夠方便
而且人唔算多, 唔book位都有機會有位
份量足, 價錢唔貴, 仲唔洗加一, 抵食
2010-11-06
2015-08-25 1205 瀏覽
叫左超級火山卷 ,不過好似雪藏剛拎出黎 ,無咩味道。想叫雪花三文魚腩,又話無貨。灰左。改叫三文魚刺身,但幾乎無脂肪,一D口感都無。。不過鵝肝壽司係幾好味,可以一試。大家留意,明明平日去,埋單果陣佢會話匯豐卡無九折優惠,係openrice無delete到優惠。@.@?!
2015-08-25 1055 瀏覽
認識新朋友最好的聚會就是吃晚飯,因為懂得欣賞食物的人更容易談得來。這裡在openrice的人氣很高,我們預約了7點鐘都不用等很久就能夠安排到座位了。店面很大,所以大家都坐的挺舒適的。點了各種壽司、芥茉八爪魚、花之戀壽司,仲有雞翼串、雜錦天婦羅、餃子等等,食物都很好吃。只是店員略嫌不足,等加水都等了很久。還有就是放錯單的情況,不過情況不嚴重。會繼續來吃晚餐的!

2015-07-31
2015-08-08 1241 瀏覽
經朋友介紹,見到咁多好評應該唔會太差,但事實並非如此😫首先在佐敦頭,尖沙咀尾,都算係旺區,但入到餐廳內竟然坐不夠一半客人,當時已經心知不妙,但一場泥到,點都試下有幾差😅服務先唔講,叫左一個名為五點壽司既東東🍣,個魚生係就係夠長,但冇乜特別,一般般。炸蝦卷🍤以呢個價錢有6件其實都ok,但因為紫菜唔夠脆,所以食既時候完全散哂,除非一啖過食哂。天婦羅配稻庭烏冬,湯底有豉油,面豉,地獄,泡菜,豬骨。我要左面豉,湯底不太濃味。天婦羅有兩條蝦🍤,一塊南瓜,一塊青椒,一塊紅椒。烏冬面質不錯🍲其實仲叫左一碟銀鱈魚西京燒(冇影相),我係大愛西京燒之人,去到日本餐廳都係我常點既菜,亦從未有一間會令我覺得難食,好可惜,呢間既西京燒真係不得了。魚應該over cook左小小,食落有點"鞋"口,然後份量有點少...2個人食左大概$300,呢個價錢,呢個質素既食物,服務等,可以搵間更好既日本餐廳,心已死💔
經朋友介紹,見到咁多好評應該唔會太差,但事實並非如此😫

五點壽司
炸蝦卷
天婦羅配稻庭烏冬

題外話/補充資料: 店內客人唔多,有3個侍應,但舉手點菜時可以扮睇唔到~~
2015-08-06
2015-07-19 1269 瀏覽
約了朋友食晚飯 話一齊去尖沙咀食日本菜闊4吋重一公斤之作 特級火山卷 ($56/ 2件)真係好大件 平時3件加州卷疊埋既份量紫菜入面係包住青瓜 甜玉子 蟹柳 黃蘿蔔 豬肉鬆米飯上面有一塊薄薄三文魚 加大量沙律醬同蟹籽 好滋味味道同加州卷無異 噱頭成份居多 都係貪得意試下巨大炸軟殼蟹手卷 ($38)真係King Size 長度大概有一支筷子甘上下 比普通大足一倍入面材料(青瓜 蟹柳 蟹籽 炸軟殼蟹)都係跟番比例 軟殼蟹很脆也很大件 不同材料混得非常恰到 很豐富的一個手卷  大滿足 但係紫菜就林晒呢個巨大版手卷食一個已經好飽肚三文魚刺身 ($82/ 8片)肉超厚 好新鮮 相當肥美 係唔錯這間小店 食物款式多 而且質素幾好 整體令我滿意 還是可以再來這裡

約了朋友食晚飯 話一齊去尖沙咀食日本菜

闊4吋重一公斤之作 特級火山卷 ($56/ 2件)
特級火山卷

真係好大件 平時3件加州卷疊埋既份量
紫菜入面係包住青瓜 甜玉子 蟹柳 黃蘿蔔 豬肉鬆
米飯上面有一塊薄薄三文魚 加大量沙律醬同蟹籽 好滋味
味道同加州卷無異 噱頭成份居多 都係貪得意試下

巨大炸軟殼蟹手卷 ($38)
巨大炸軟殼蟹手卷

不同材料混得非常恰到 很豐富的一個手卷  大滿足
但係紫菜就林晒
呢個巨大版手卷食一個已經好飽肚

三文魚刺身 ($82/ 8片)
肉超厚 好新鮮 相當肥美 係唔錯

這間小店 食物款式多 而且質素幾好