2024-04-04 0 瀏覽
今天下午五時 ,我走了過去西洋菜南街 銀龍茶餐廳 ,早一些吃晚飯 。我叫了一碟鹹魚雞粒炒飯, 配上一杯熱奶茶 ,大約50元。 炒飯炒得很乾爽, 味道唔錯。 餐廳客人很多, 人來人往, 相信銀龍都係一間出名嘅餐廳。
2024-04-04
  • 咸魚雞粒炒飯
2023-12-27 98 瀏覽
在附近辦事順便吃埋午餐,見到呢間餐廳就近地鐵,就入嚟試吓,叫咗三個餐,冇一個好食,咖喱吉列魚柳太辣,柱候牛腩,啲牛腩好鞋,唯一一個黑椒豬還算可以,普普通通,3杯熱飲,一杯朱古力同好立克甜到溝咗兩杯水先飲到,一杯熱咖啡就唔錯,總之一句,冇下次服務態度又差
服務態度又差
2022-11-27 495 瀏覽
📍銀龍粉麵茶餐廳 (旺角)旺角西洋菜街59號地下今朝8點幾就到旺角,出左地鐵站就搵早餐食,見到銀龍有開就諗都唔諗入左去了…食個火腿通心粉碗牛角包🥐雙旦熱奶茶通粉都幾大兜😂我都食唔灑…其他都正正常常😆不過留意星期六日會加收2蚊….
📍銀龍粉麵茶餐廳 (旺角)
旺角西洋菜街59號地下

食個火腿通心粉碗牛角包🥐雙旦熱奶茶

通粉都幾大兜😂我都食唔灑…其他都正正常常😆

不過留意星期六日會加收2蚊….
2022-01-08 440 瀏覽
今日去銀龍吃午餐 叫咗個蘿蔔炆牛腩 結果個蘿蔔凍嘅,明白d蘿蔔一早煮好曬,但係上比客人時,可唔可以煮熱d 唔好咁求其 跟住叫人叮熱佢(因為趕時間 )吃咗咁多最中伏係今次 咩心情都無曬 服務態度都OK 不過佢d食物質素時高時低
今日去銀龍吃午餐 叫咗個蘿蔔炆牛腩 結果個蘿蔔凍嘅

2012-08-19 1257 瀏覽
出地鐵站賣完東西後,俄了,而且餓得腿打晃,快站不住了,所以趕快找吃東西的地方,往前走了不遠,即看到了這家銀龍粉麵茶餐廳,趕快衝進去,一樓客滿,衝到二樓,落座點餐:雲吞麵(到任何一家茶餐廳都要點的東西)、牛肚河、炸魚皮、奶茶。雲吞麵,麵筋道、蝦彈牙、湯底稍清淡;牛肚河,牛肚滷味醇厚;炸魚皮,未留下深刻印象;奶茶大贊,茶、奶比例恰到好處,口感幼滑細膩,非常滿意。本只想填飽肚子,沒想到卻得到了一個意外的驚喜,莫非是過於飢餓,吃什麼都好味不成?
出地鐵站賣完東西後,俄了
:雲吞麵(到任何一家茶餐廳都要點的東西
2012-08-10
  • 奶茶
2012-08-12 675 瀏覽
我真的食唔起:$38一碗魚蛋粉,,$45一碗牛肚米,唔包飲品,兩碗野仲要係無味道,無伴菜,無乜蔥花,要飲品?話優惠價$11,就可以加喎,我係港燦,真的唔會再加$11去比佢地賺囉...唔怪得全間野得我地兩公婆似香港人,食咁少野.......食完,坐一陣睇睇隔離自由行食啲乜?佢地都揀唔落手,都係食碗粉,仲自我安惠話,"香港係咁架啦".坐我地對面既一位類似中招的自由行同志,碗魚蛋面未食完就走,真的真的好難食...全部都係清水碌,

我真的食唔起

清水碌魚蛋粉,要加好多辣油先有色
無色無味的$45牛肚米,經典
自由行同志,食唔哂都走,真的唔好食
2012-08-12
2012-07-11 361 瀏覽
這日在旺角,人多天氣又熱,想喝杯冰凍港式凍奶茶。剛好看到這間茶餐廳,一於進去順便吃個午餐。第一次來,原來menu選擇頗多,有點翠華的影子,不過環境就不及翠華企理。最後決定吃份馬拉咖喱石斑飯,加杯凍奶茶。奶茶先到。香濃茶香,有水準,好喝!(4.5/5)接著咖喱和飯送到。飯的份量很多,而咖喱的顏色則黃得有點奇怪。咖喱內的石斑肉雖說是雪藏貨色,但肉質實和處理得不錯。咖喱除了薯仔粒和洋蔥外亦加入了較少見的青椒(?這是銀龍馬拉式)。其實這個咖喱的味道有點接近葡汁,不夠香辣,不是我杯茶。(2.5/5)
奶茶先到。香濃茶香,有水準,好喝!(4.5/5)
2012-07-06 119 瀏覽
四月下旬‧晴忙到七彩的一天,約了朋友吃飯,來了這裡,純粹就他。要了碗魚蛋米線,味道很淡。壞處就是不好吃,好處就是至少不會太整色整水。反而杯熱咖啡不錯,幾滑身味道也濃郁,不酸不苦,有水準的。
四月下旬‧晴

忙到七彩的一天,約了朋友吃飯,來了這裡,純粹就他。

反而杯熱咖啡不錯,幾滑身味道也濃郁,不酸不苦,有水準的。
熱咖啡就幾不錯
下午茶
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
熱咖啡就幾不錯
2011-08-22 140 瀏覽
自從上一次花園街銀龍既失水準既茶餐之後.久久都對呢間敬而遠之.但一次並不能定成敗(除非太唔好食啦)好,今次試多一次(不過係同區別店)叫左個普通西冷牛扒配意粉$42先嚟忌廉湯3分:無一舊舊,OKMAIN COURSE3.5分:都好易鋸開.明顯係鬆肉粉既功勞. 配菜都叫有炒過.合格啦!跟餐叫左柚子茶,無特別!服務都不過不失,但有兩.三個服務員晌水吧前有太多助語詞.好似有D...不過.呢D唔係就係MK茶記文化?好啦.俾番個OK你啦!
自從上一次花園街銀龍既失水準既茶餐之後.
久久都對呢間敬而遠之.
但一次並不能定成敗(除非太唔好食啦)
好,今次試多一次(不過係同區別店)
叫左個普通西冷牛扒配意粉$42
先嚟忌廉湯
3分:無一舊舊,OK
MAIN COURSE
3.5分:都好易鋸開.明顯係鬆肉粉既功勞.
配菜都叫有炒過.合格啦!
跟餐叫左柚子茶,無特別!
服務都不過不失,
但有兩.三個服務員水吧前有太多助語詞.
好似有D...
不過.呢D唔係就係MK茶記文化?
好啦.俾番個OK你啦!
2011-08-13
2011-08-21 69 瀏覽
又是旺角區的茶餐廳早餐. 是日一行行到來西洋菜街. 位於旺角正中心的大街大巷, 舖租應該甚貴, 呢一間銀龍, 多年來都是在這繁華的鬧市中, 保留一些香港的原有文化. 此銀龍, 門面換了LED燈, 夜晚會閃下閃下, 是較為吸引的. 入到入面, 是保留了一貫的茶餐廳風格,完全沒有因為翠華的影響而把原有茶餐廳的格局改變了.同樣的, 我要了公仔麵餐. 不過今之就要了雞扒麵. 雞扒, 煎得香口, 油不算多但起碼雞皮夠脆. 醃得好, 味道入肉三分. 雞肉有味是最好食的雞扒. 中國人食野, 最重要, 就是入味. 湯底, 是加了雞精的湯, 格外的鮮味, 不過, 用雞精....即是用味精啦......黑白奶茶夠熱夠滑夠好....食飽.....又要繼續為生活而忙碌啦.....

黑白奶茶夠熱夠滑夠好....

食飽.....又要繼續為生活而忙碌啦.....
$25 (早餐)
2011-05-01 45 瀏覽
一行三人午餐,茶餐廳乜都有,實揀到野食,坐一樓卡位,我叫咗「咖喱牛腩」跟意粉($50),無湯無飲品,要加飲品要加$8,特飲加$15,太貴了,不值,食物很快上枱,意粉不會太淋,少少咬口,幾好,咖喱汁夠濃厚,唔太辣,牛腩有五件,大件嗰啲肉較嚡,仲有三件牛筋,牛筋粗身夠淋,配埋青椒洋葱薯仔,味道真係唔錯,侍應勤快,環境較迫較嘈吵,旺角食餐飯咁上下
2011-04-30
2011-01-19 50 瀏覽
一月十七日,天氣仍然偏寒的一天,因為工作關係而滯留於旺角,沒法回去中環吃我的翻叮午餐盒,只得半個小時之下,亦不想求其地吃個漢堡包,也是打工一族的苦惱事,剛好西洋菜南街有一間銀龍茶餐廳,在沒有更佳的選擇之下,那就匆匆入去坐下。說起銀龍,早幾年一些惡作劇之徒,就在網上散佈流言,說廚房有人將一些「污液」放在食物裡危害食客,由於實在過於虛假,最後也是一笑置之;同時也概嘆網民只憑一己喜好,而不負責任的可惡態度.......今次再臨之下,發覺環境也來得乾淨和企理,而侍應的對答也是趨向正面,不多不少也和競爭對手「翠華」不無關係。最初也只打算吃一碗牛腩河算了,見到其午餐也有數款供應,見到有腐乳蒸雞這道我喜愛的東西,也就改變目標,其奉上的老火例湯,是冬瓜煲豬肉之類,基於火侯十足之下,湯身已煲得起茸,味道來得清甜,裡面更發現肉竹之類的藥材,最大的欣喜,還是整碗湯也沒察覺很重的味精燥感。不一會也送上主菜和白飯,拿上手的第一個印象是夠「燙」,有道「一熱遮三醜」,如果是熱食的話,溫度往往會決定於味道的好壞,尤其正值天寒地凍之時。這碗白飯除了夠熱之外,也來得鬆軟而爽口,這不粘的飯身,也確是適合大眾的口味。至於主角

老火靚湯,足料清甜,也沒察覺加了很重的味精
夠熱,值得一讚
至於主角蒸雞,心知肚明不會用上鮮雞,只是即使用了雪貨,也因用了腐乳這濃味的調味料,頓成一道美食,這「中式芝士」來得重手之餘,也是有點分寸,不致流於死鹹。下面除打了一個薄芡汁之外,也聰明地下了一些粉絲墊底,索了雞油和腐乳汁後,足夠用來送多一碗飯,即使當天只吃了一碗。
味道不俗,其腐乳汁夠香,索了汁的粉絲也來得美味
沒有加錢嚐其奶茶,是當天的一件憾事,也可能受當天的心態所影響,也沒大關係了。最後用了約廿分鐘完成了這時值三十六元的一餐,也老實一句,初吃之時是完全沒有任何期望,只想快速地填飽肚子,否則實在沒氣力和精神去工作,試後倒覺得味道來得不俗,單憑這一個午餐來說,也值得奉上一個笑臉。
2011-01-17
老火靚湯,足料清甜,也沒察覺加了很重的味精
夠熱,值得一讚
味道不俗,其腐乳汁夠香,索了汁的粉絲也來得美味
2010-04-14 36 瀏覽
在完全沒有心理準備之下步入銀龍, 哇! 好貴的茶餐廳, 跟翠華是同1個價錢水level的。 大部分餐都要$3x - $5x 不等,,, 全部都是肉肉肉肉肉, 小妹千挑萬選, 唯有吃個墨丸河 ($25)。本身小妹是極度討厭這類粉麵+茶記合1的茶餐廳, 不倫不類。 等很久的墨丸河, 白白的1碗, 菜都沒有條伴著, 湯是味精水, 墨丸100%是外購的, 質素奇差, 完成沒有墨魚味, 還有點魚蛋的味道, 而且超多粉很難吃, 小妹吃了1粒已放棄其他4粒。 在非常餓豬的情況下把河粉全吃光, 留下4粒難吃墨丸。 阿姐收碗時問"e個食完架喇? 咁你同食齋河有咩分別?"小妹沒好氣答"咁d墨魚咁難食點食丫?"阿姐有點不爽"真係好難食咩? 我覺得咁好o徙o者"果然具有大型連鎖食店又貴又求其與舊式茶餐廳服務態度0分的2大特色。 附近的翠華快點開業, 狠狠地屠龍吧~~~

阿姐收碗時問"e個食完架喇? 咁你同食齋河有咩分別?"
小妹沒好氣答"咁d墨魚咁難食點食丫?"
阿姐有點不爽"真係好難食咩? 我覺得咁好o徙o者"

附近的翠華快點開業, 狠狠地屠龍吧~~~
2009-10-09 70 瀏覽
和朋友經常會來這間茶餐看足球直播,不是因為它的食物特別好吃,而是因為這裡是真正全面禁煙的。上星期日和朋友再來這間茶餐廳,看英超大戰車路士 vs 利物浦。約 10時 45分到達,開賽前睇波的食客並不多,但當球賽展開後,食客便魚貫入場,幾乎坐滿整個茶餐廳。起初,和朋友坐在中間的大檯,誰知有個兇巴巴的阿姐,叫我們坐卡位,否則要繳付300大元!今時今日這樣的服務態度真是要不得。經驗告訴我,來這間茶餐廳用膳,千萬不要叫小菜吃。我 order了一個常餐,有火腿奄列、麵包、沙爹牛肉出前一丁麵和凍檸茶。朋友叫我估波膽,我回答說:「全場好難講,但半場一定係 0:0!」果然不出我所料,雙方半場互交白卷。上半場悶戰一場,正是開餐的時候。半場休息,我們 order了雜果沙律 share吃。這個沙律份量十足,我們後勁不繼,最終無法把沙律吃光。下半場比賽較上半場精采。Now Sports足球評述員曾偉忠在英國現場講波,他說:「我地哩邊暫時踼成 0:0 ...... 交番去香港果邊。」還以為他報道其他同時間進行球賽的賽果,誰知他卻是廢話連篇。坐在後面的波友,也按不住說:「唔同香港果邊踼成 1:1咩,哩句可以媲美黃興

今時今日這樣的服務態度真是要不得。

下半場比賽較上半場精采。Now Sports足球評述員曾偉忠在英國現場講波,他說:「我地哩邊暫時踼成 0:0 ...... 交番去香港果邊。」還以為他報道其他同時間進行球賽的賽果,誰知他卻是廢話連篇。坐在後面的波友,也按不住說:「唔同香港果邊踼成 1:1咩,哩句可以媲美黃興桂的金句!」一眾波友都忍不住大笑起來。

車路士最後憑安歷卡 (Anelka) 和馬隆達 (Malouda) 的入球,以 2:0擊敗到訪的利物浦。

大電視
常餐
沙爹牛肉出前一丁麵
火腿奄列
雜果沙律
2009-10-04
$50 (宵夜)
大電視
2009-09-05 32 瀏覽
今朝(5-9-2009 Sat)同男友,女友人DC唱完通宵K後,搵地方食早餐,未夠6:00am,原來呢個時間,旺角都唔係好多食肆開,我o地終於搵到呢間,其實舊年8月o既一朝,又係差唔多呢個時間,同男友,女友人CK都o黎呢間.今次我揀o左$19.00o既鮑絲火腿通粉同熱奶茶,男友要$19.00o既沙嗲牛肉麵同熱檸茶,DC要$20.00o既餐蛋麵同熱檸茶.好快,所有o野o黎到,我只加一包糖入奶茶o度,覺得好甜,(佢o既一包應該有1.5茶匙至2茶匙),奶茶幾滑,茶味都幾夠,OK o既而鮑絲火腿通粉,鮑絲有三條,通粉竟然唔好食,佢軟硬係適中,但味道怪怪,差.

,差.
$19 (早餐)