2023-10-16 330 瀏覽
晚上八點半加班完,同朋友一齊搵晚飯食,這時間大部分茶餐廳都已經關門,於是我們便駕車去駱克道熟食中心搵野食,因為我和朋友都想邊吃中菜邊飲啤酒,所以酒吧餐廳就不合要求。最後我們選擇了駱克道熟食中心苑記,去得大牌檔當然要叫炸豬大腸、椒鹽九肚魚、啫啫芥蘭煲,然後當然要了4支大啤酒。炸大腸整體不錯,顏色不像翻炸多次,我外皮鬆脆不硬,腸內脂肪依然柔潤,不會太乾,份量也很充足,入口也沒有異味。送酒一流。啫啫芥蘭煲夠晒火候,配料蝦乾夠多而且用大隻蝦乾,令芥蘭非常香口和入味。這個椒鹽九肚魚只得半碟,因為老闆話賣晒唔夠,一半用鮮魷頂上好唔好,嘩同一價錢,食兩款野,咁我當然沒有問題,九肚魚和鮮魷都沒有炸過火候,依然保持內裏鮮嫩,而且食物表面沒有太厚嘅炸粉,非常香脆可口。又是送酒必備的食品。總括來說是一間食宵夜飲酒的好地方。
,份量也很充足,入口也沒有異味。
送酒一流。

又是送酒必備的食品。總括來說是一間食宵夜飲酒的好地方。
2023-06-07 351 瀏覽
一如以往,一定叫個蠔餅,今次個汁勁咸,唔點個汁以為就咁食就ok,點知食食下成口鹽,唉…d鹽未搞混呀小炒王就ok,足料又夠鑊氣,蓮藕絲香脆可口,係同區來講比較好食
2022-09-26 772 瀏覽
[#熟食中心 ]#苑記 今日又去咗灣仔駱克道街市,想試吓苑記午餐,因為都有唔少人介紹。中午去到都幾爆,好彩有位,拿拿聲叫 #涼瓜牛肉飯 同 #凍檸茶 ,$38。份量都好多,牛肉涼瓜最少十件以上,而且都夠熱。不過牛肉好淋,冇乜牛味,涼瓜就好爽,應該係未夠熟🤔杯茶一直都未見,飯由熱食到凍都仲未上,一追就有😅 都係好普通既檸茶,應該係一早沖定一大壺果種。有少少不似預期,如果有機會再來會試吓炒野,睇吓會唔會好d。推介指數:6/10苑記灣仔軒尼詩道225號駱克道市政大廈街市熟食中心2樓@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #灣仔 #午餐 #碟頭飯 #抵食
[#熟食中心 ]#苑記

有少少不似預期,如果有機會再來會試吓炒野,睇吓會唔會好d。

推介指數:6/10

苑記
灣仔軒尼詩道225號駱克道市政大廈街市熟食中心2樓

2022-09-26
2022-06-14 665 瀏覽
灣仔街市熟食中心入面有好多間茶記,今日黎左呢間苑記。台有好多,不過櫈就唔夠,職員即刻幫我地班左幾張過黎,服務態度非常好👍🏻叫左個粟米斑腩飯(少飯)加凍檸茶(走甜)$35+$3熱飲同凍飲都係加$3,抵讚👍🏻個樣都唔差,叫左少飯真係少左飯,不過都係多左少少🤏正常既粟米斑腩味,以$35黎講味道都ok我幾中意個凍檸茶幾岩味,夠檸檬🍋因為叫左走甜,個姨姨拎黎既時侯有問邊個要走甜,係值得加分既,因為有同事都叫左凍檸茶,最擔心就係調轉左,好多時都會黎到唔知邊杯係走甜,但呢度無呢個問題。整體黎講,唔怕街市嘈左啲啲之外,係灣仔食到$35真係算係平靚正。以下係餐牌:
叫左個粟米斑腩飯(少飯)加凍檸茶(走甜)
$35+$3
熱飲同凍飲都係加$3,抵讚👍🏻

粟米斑腩飯

我幾中意個凍檸茶幾岩味,夠檸檬🍋

以下係餐牌:
粟米斑腩飯
2017-07-05 3091 瀏覽
早餐最鍾意食粥 ,於是就嚟呢度, 一碗的分量好大,兩個女仔其實都夠分. 肉片的分量, 這個價錢來說都算多.上次食過覺得幾好食,再返轉頭食. 今次幫襯一個生滾牛肉粥. 覺得個粥都幾綿, 粥內放少許薑絲, 另外會再畀一碗豉油點牛肉,啲牛肉食落幾滑, 可惜的是有有兩三片牛肉食落好像不夠新鮮 。 Anyway ,27蚊,大件夾抵食 。中間有個小插曲, 因為阿姐忙緊,  所以入去佢哋廚房睇下有冇其他人手,個阿姐即刻好勞氣。 其實我都係食過返尋味先至嚟幫襯 ,加上肚餓,先至咁心急姐!

上次食過覺得幾好食,再返轉頭食. 今次幫襯一個生滾牛肉粥.

2017-04-11 1807 瀏覽
上次食評有提及過30元午餐,說時遲那時快,估唔到今日只有自己一個食飯,於是決定去試一試! 走進熟食中心,食檔多得眼花繚亂,繞了一圈才找到這間食檔。看一看餐牌,30元的飯類選擇甚多,有數十款,另可叫炒粉麵飯,都只是35元,突然間有選擇困難症。正所謂豆腐火腩飯,男人的浪漫,一支公來吃飯,當然感受下什麼是浪漫。碟頭飯份量超大,火腩肉很多,唯肉味不太突出。芡汁略帶一點咸味,都幾開胃,送飯一流。整體來講,不過不失,始終30元的價實在不能奢求太多。

整體來講,不過不失,始終30元的價實在不能奢求太多。
2016-09-18 1435 瀏覽
午膳時間跟同事出外吃飯,首次造訪熟食中心的苑記。一如其他熟食中心的食肆,用餐環境衛生普通喇。一份客飯 $30,即炒客飯 $33。這碟楊州炒飯份量足,肉香鮮味稍遜,以淡鹹味為主。蝦仁沒有經過挑腸處理以致蝦背位置黑卒卒不太討好。
[15/9/2016; Thu]
2016-09-15
2016-08-17 1016 瀏覽
相約了朋友去一連幾天的美食及茶展,入場預計會有大量試食試飲,所以與朋友商議選個便宜及份量不會太大的午餐。以地點考慮,第一時間想起灣仔街市。上面的冷氣充足,食物便宜而鑊氣夠。看看餐牌,最貴的午餐$33 近來燥熱,很想吃一吃炒涼瓜,便點一個涼瓜班腩飯。不用5分鐘已炒好,鑊氣十足。碟上有數不清的涼瓜件,班腩5-7塊,飯自然是大大碟。班腩不會太淋身,涼瓜有出水苦味不多(個人其實較愛苦味多),加$3有一杯凍檸茶,比連鎖快餐店還要便宜$10,真希望公司附近的海防道街市有類似價格(妄想中)。
看看餐牌,最貴的午餐$33
近來燥熱,很想吃一吃炒涼瓜,便點一個涼瓜班腩飯。
涼瓜班腩飯
題外話/補充資料: 雖然味道不會突出, 但收$40以下來說, 味道值得給4星.
2016-08-13
2016-07-13 1140 瀏覽
炎炎夏日又侵襲香江,朋友早上來電約個夜晚消暑配酒平民餐,當然爽快答應;地點在灣仔駱克道街市樓上,冷氣足夠,氣氛又熱鬧!放工後馬上起行,到來時朋友們三人已就坐了,所以點菜任務也是交給他們!打頭陣的是鹹魚煎肉餅;此菜式煎得外脆內嫩,而且鹹味令豬肉的鮮味突出,配起酸度高的紅酒,更有滋味!豉椒牛筋腩煲,調味適中,從青椒中啖出也夠火候,可惜牛筋有點過韌,或是材料問題所致;造成整體感覺有點不夠愉快!至於苑記小炒王,又扳回一仗,無論材料/火候/調味都是比較適中;尤其是當中的蝦乾,鹹鮮味突出,配著濃厚的白酒,相得益彰!再來的涼瓜肥牛煲,表現中規中矩,不過涼瓜的甘苦配著重單寧的紅酒,邊喝邊食令涼瓜變得甘甜而不苦;肥牛因為失去了重點,就當上了配角的位置!出奇地,此味京都煎豬扒甜酸度掌握得很好,而且醃得重口味,加上肉質夠腍滑,朋友們都盛讚!喝酒喝得有些起勁的時候,好像需要一些澱粉質來讓身體對酒精的互補;就點了兩個炒粉麵,先來的星洲炒米,米粉夠乾身,油份不多,但咖喱粉的味道有點搶喉,且略欠一點火候,但整體還是不錯的!此麵算是在這類食肆中高水準的演繹;麵底乾身之餘火候足,豉油的調配得宜,令到吃起魷魚鬚上來吃出鮮

此麵算是在這類食肆中高水準的演繹;麵底乾身之餘火候足,豉油的調配得宜,令到吃起魷魚鬚上來吃出鮮甜味,此麵配起啤酒更是美味!
全晚最不滿意的菜式;雖然調味也得宜,但蜆實在太多沙了,顯然是處理得未夠細心......

總結此餐,偶爾在這類熟食中心與好友輕鬆開懷暢聚,有著親民的價錢,更能盡興!

而飯後水杯指數(食物調味輕重度,5杯為最重口味),本人給予3杯,算是在這類食店合格的表現!
2016-07-04
  • 豉油皇魷魚鬚炒麵
2014-01-10 978 瀏覽
涼涼地,心思思又想食羊腩煲!今次去駱克道市政大樓熟食中心。來到第一個印象,地方比鵝頸橋街市闊落,第二係差不多一半人大模施樣地抽煙!不管了……要了一個羊腩煲、一碟魚雲及脘鱼片。羊腩炆得入味不過未夠腍,大部份肉質都好瘦,咬得好吃力!這樣地水準以下重要收$268,要比5個喊!魚雲一般,但係用羊腩煲灼完都幾好食。脘魚片正常。入冬以來吃過幾個街市熟食中心的羊腩煲,當中漁光道祥記及鵝頸街市三興最為和味。題外話:食到中途突然走出六七名控煙辦,結果一人中招1500蚊,我替佢肉赤!
涼涼地,心思思又想食羊腩煲!
今次去駱克道市政大樓熟食中心。
不管了……要了一個羊腩煲、一碟魚雲及脘鱼片。
題外話:食到中途突然走出六七名控煙辦,結果一人中招
1500蚊,我替佢肉赤!
平時LUNCH都有食開呢間野,貪佢D炒野夠野味又大碟,價錢又平,尋日下午4點幾去到,見到佢地執晒野準備夜市,又冇晒伙記,見到有個似係員工既阿叔坐係到食緊飯,所以問佢有仲有冇飯食,佢問我食乜,我話要楊州炒飯,講完之後佢就掉低手上食左一半既飯,入去整左個楊州炒飯連埋凍奶茶。我當時諗估唔到街市都有咁既服務態度,相信呢位大叔係苑記既老闆。講番正題,平時係到食開乾牛河,本身都世界級,今日突然想食飯,所以叫左個楊州炒飯,果然不付所望,無論味道,賣相,食材都係一等一。 OVERALL來講灣仔區來講真係又平又正,強烈推介:
乾炒牛河
楊州炒飯
題外話/補充資料: P.S.走果陣我仲同老闆講佢煮野好好食,而佢都好歉虛咁話係咩,麻麻地喇。
2013-11-20
乾炒牛河
楊州炒飯
2013-09-21 282 瀏覽
中秋夜唔想煮,食開個幾間茶餐廳又早收鋪,又唔去酒樓被迫食ABC套餐。突然想起不如試下熟食中心,因同一張枱係日間同夜間都可以由唔同既店舖經營。試過日間幾間都覺得麻麻地,今次就試下晚市。上完自動電梯,就見到一陣油煙霧,真有衝動想縮沙走人,但人都到左就試一次。行到轉角位有兩個店員不斷向我地拉客,其中一個亞叔講左句「試下啦! 食過唔好食,下次咩唔幫親囉!」就因為亞叔呢一句,我地就坐低左兼叫左五個餸: 口水鷄半隻$70 - 隻雞好肥,啲雞皮肥到係一定要走皮,但啲雞肉好滑,雞胸一啲都唔鞋。啲醬汁都夠惹味,唔太辣,但就少左麻辣嘅麻味。本人對麻辣嘅麻一向唔like, 所以正合心意😄。下次要試霸王雞,橫掂都係淋個汁上去唧。咸魚茸煎肉餅$52 - 肉餅煎得好香口,咬落去好juicy 咸魚份量剛好不會太咸,攞黎餸飯一流。下次一定encore! 薑汁炒介蘭$35,椒鹽九肚魚 $45,府乳通菜$35 - 一般貨仔,但咁嘅價錢可以話值八十分。本來想整枝朝日啤飲下,但無貨。叫左三個白飯,一罐汽水,埋單唔洗$240。原來白飯係免費😋,有驚喜!順帶一句,員工用膳都幾豐富,有蒸扇貝,原條海班,灼中蝦,清炒白菜。

2013-09-19
早上尋訪駱克道的最後一站,(若我沒估計錯誤,怡興是不開早市的),苑記就是這篇文的結尾。而因為這街市不太吸引,亦不就腳,中午同夜晚我都不會 "特登來"。來到這苑記,起初我還以為是在準備中,後來看見有人在吃粥吃炒麵腸粉才知道這兒是開早上,讓人食返碗早晨粥的。廚房走出來一個師父,招呼我坐低,我問了一問有什麼食 (因為冇早餐menu),他說有粥有腸粉。我好快的回應,皮蛋瘦肉粥同叉燒腸。皮蛋瘦肉粥,粥底夠綿,但未算得上我食過最靚既粥底。好的是皮蛋夠多,而且食的溏心流黃,很有香味。而瘦肉極瘦,醃過的瘦肉條也十分入味,肉帶點韌,但用於瘦肉粥,這倒是正常。腸粉,我要了一份叉燒腸。腸粉皮不厚也不薄,而且腸粉卷得厚厚的,餡料十分之豐富。比起酒樓的扁平腸粉,更有口感同質感。而且甜豉油夠香,覺得不夠好之處,就是這腸粉不夠滑。 總結了這幾天的食歷,這平凡的銜市的確非常之平凡,不過,環境靜靜地,沒想過街市會是那麼的清靜。在灣仔上班的大家,這兒食早餐雖是一般,但平凡中找到了清靜,可以看看報紙,打下手機上的遊戲,也樂。再回看我以前在opernice寫過的東西,才發現這也是我在 "當年" 食

再回看我以前在opernice寫過的東西,才發現這也是我在 "當年" 食過的小店之一。
$24 (早餐)
2011-04-05 156 瀏覽
食左兩次潮州野, 今日返學前午飯就轉轉口味. 地點一樣係駱克道市政大廈food court, 選左苑記快快手手食個碟頭飯算. 午飯時間似乎呢間同另外一間最清閑, 其它幾間都坐滿. 各式碟頭飯都係$24送凍/熱飲品. 無咩心水求其叫左個涼瓜牛腩飯. 牛腩飯賣相其差, 牛腩還牛腩, 涼瓜還涼瓜, 汁還汁. 我估D豉汁係一早整定, 有order就淋汁上面. 食落無味度可言, 好彩牛腩同涼瓜都算夠淋身. 送既凍飲凍0茶, 茶色深帶苦味, 兩片厚切檸檬"督"左好耐都係無咩出味, 亦唔夠甜, 原全係唔合格. 見其它中記, 英記, 怡興果幾間午飯時間咁好生意, 呢間就小猫三兩隻, 可能真係有D原因. 企枱阿姨一路拉客一路話生意難做. 我心稔你地搞好D出品而價錢又實惠既, 何愁無客. 不過, 我就唔會有下一次.
碟飯同0茶都差到爆
2011-04-02
2009-06-20 120 瀏覽
今日中午沒甚胃口, 可能是猛食曲奇之故. 一個人去到灣仔找食, 一份茶餐也許吃不下. 連鎖麵檔又完全沒興趣. 行下行下, 決定上來街市, 睇睇大排檔有乜好食.上到街市, 檔檔到出來 "猛" 客, 自己當然不會理會那些拉客者. 心裡只想著粉麵的我行了半圈, 麵檔找不到, 粥品油器檔就有. 時間有限就不多揀了. 面前就有間叫苑記的檔仔. 就這一間吧.阿姐先以食飯送汽水作招徠, 然而被曲奇擠得半飽, 一碟飯肯定食不了. 便來一碟腸粉加皮蛋瘦肉粥吧.先來的是腸粉, 叫下叉燒腸一碟. 皮光肉滑的腸粉, 餡料比起一般茶樓既腸粉少, 而且比較鬆散, 時不時跌哂d叉燒肉出黎. 豉油汁幾好, 夠甜夠味.皮蛋瘦肉粥, 雖然皮蛋不是什麼正貨, 肉也普通. 不過夠滾夠熱. 有泠氣都食到大汗淋漓. 有病呻吟時, 呢碗粥, 絕對一流.