2023-11-14 1910 瀏覽
小時候,我已經是《美都餐室》的一個小常客。當年真的只有幾歲,阿媽、阿姨帶出街,去到油麻地一帶,間唔中都會上黎飲啖茶,食個包。好多年前,因為尹光的一首歌,令我再懷念起這地方來。呢一次來,也是因為同仔仔看了當年尹光的一套 MV,令到他也想來見識一下。那天,又咁啱要去油麻地呢頭攞野。天時、地利、人和都有了,why not! 縱使這兒已經變成遊客打卡店,為了懷舊,就一於一家人來,懷舊一番。多年來,《美都餐室》一直都保持著上世紀既裝潢,所以,縱使這兒的食物出品未必咁如意,都會吸引到好多人來打卡,或像我這樣,帶著小朋友來,說,爸爸媽媽,甚至是爺爺嫲嫲、公公婆婆年青的,的潮流勝地。 而夠古色的冰室、茶餐廳,係會有樓上雅座的。而現在,《美都餐室》似乎只會開放樓上的雅座。而且,店內早已經裝了冷氣,吊上頂的風扇,根本不用開。早前,這兒曾經傳過結業,引來大批市民、遊客前來懷舊一番。當時想帶小朋友來的,但後來,得知有團體接手,保育了這一間餐廳,就沒有急住要在既必要了。而這一次來到,大家看到的餐牌,已經是時尚茶餐廳的餐牌,再者,價錢亦提高了不少,可以說是所謂的遊客價。若不是為了懷舊一下而來,我看見樓下的餐牌,一

早前,這兒曾經傳過結業,引來大批市民、遊客前來懷舊一番。當時想帶小朋友來的,但後來,得知有團體接手,保育了這一間餐廳,就沒有急住要在既必要了。而這一次來到,大家看到的餐牌,已經是時尚茶餐廳的餐牌,再者,價錢亦提高了不少,可以說是所謂的遊客價。若不是為了懷舊一下而來,我看見樓下的餐牌,一定會掉頭走。
來到吃什麼? 因為想大家分,反而叫了一些酒樓,茶餐廳既東西。我們點的其中一個是肉絲抄麵,炒麵雖然燶左少少,但食入口的確是夠脆夠香。肉絲的份量剛剛好,而成碟野既份量也就是剛剛好一個人的份量。感覺合格。
雜菜炒麵,這一碟的麵同樣是香脆,而且冇咁燶。多汁的雜菜,充滿了豉香,令到本來很平凡的炒麵變得香口,算是炒的不錯。
阿仔就來了一個蟹肉伊麵。這也許是酒樓版的蟹肉伊麵,因為一絲絲的蟹肉的確是真蟹肉,湯汁也有蟹味,整碗麵都好鮮甜。
仔仔鐘情於凍奶茶,飲得出這是一個夠凍之作。奶味茶味都充足。是很典型的茶餐廳的奶茶出品。
而熱奶茶,同樣地是茶味奶味均勻,入口亦好香滑。看來繼承此店的一班人,真係學左沖一手靚奶茶才開店。
太太就識飲啦,叫了一杯好多淡奶,入口好甜也好 creamy 的紅豆冰。這兒沒花假,真係用左好多紅豆來製作紅豆冰,夠甜,夠冰凍,很好味道。
最後都係要再說,我們來,主要目的是為了懷舊,食物價錢同質素就沒考慮咁多了。貴係貴,細係細,但做到有令人滿意的味道,都俾返個合格啦。然而,我們坐了很久,來者都是國內外遊客同好似我地一家咁,帶小朋友來懷舊同打卡既小家庭。
難怪旅客🧳們都愛來這家 真的很有年代感(穿旗袍進去直接 融為一體~打卡度💯美都小食拼盤(蝦多士/西多士/雞翼/炸魚薯條)$168一次滿足炸物人的願望~想吃😋的都有 而蝦多士是令人最意外的一項~比想像中的餡多 裡面還有薯泥煙肉 香味十足 又脆口 吃得好快樂呀~西多士小小一塊 再多點糖漿可以😌 雞翼炸得好脆 又不大乾~~薯條🍟幼幼長長 有些更炸得通透 怎叫人不愛呢~公司三文治🥪 $65份量超大!!又足 不會只有一邊邊再咬多幾口就沒餡的午餐肉鹹會味足 每份餡都新鮮 而麵包🥯又烤得微脆微脆牛奶紅茶 $22這次我們點了份熱的奶茶 真的冒著煙出來~熱🔥 騰騰喝才爽~~滑順~茶香~不厚~輕鬆入口在這隨便點一份/ 飲料🥤再穿得漂漂亮亮💯
難怪旅客🧳們都愛來這家 真的很有年代感
(穿旗袍進去直接 融為一體~打卡度💯
美都小食拼盤(蝦多士/西多士/雞翼/炸魚薯條)
美都小食拼盤(蝦多士/西多士/雞翼/炸魚薯條)$168
薯條🍟幼幼長長 有些更炸得通透 怎叫人不愛呢~
公司三文治🥪
公司三文治🥪 $65
份量超大!!又足 不會只有一邊邊再咬多幾口就沒餡的
午餐肉鹹會味足 每份餡都新鮮 而麵包🥯又烤得微脆微脆
牛奶紅茶
牛奶紅茶 $22
這次我們點了份熱的奶茶 真的冒著煙出來~
熱🔥 騰騰喝才爽~~滑順~茶香~不厚~輕鬆入口

在這隨便點一份/ 飲料🥤再穿得漂漂亮亮💯
2024-04-09
美都小食拼盤(蝦多士/西多士/雞翼/炸魚薯條)
公司三文治🥪
牛奶紅茶
2024-01-28 666 瀏覽
一家四口+姐姐見到懷舊茶餐廳就入去試吓啦,點知真係得個外表,食物質數非常之平平無奇,直頭可以話差到難食….我叫左星洲炒米,顏色一睇已經唔靚,睇落重濕濕地唔夠乾身,食落去淡而無味,最差係蛋有蛋殼…食到吐返出嚟都見到….第一個已經好失望,第二個係老公叫咖喱牛脷飯,一嚟到顏色唔靚同埋個汁都好稀,老公一食就話淡到不得了冇咖喱味…佢同細仔一齊食話啲牛脷又韌,個汁又淡非常差…,姐姐叫嘅雞絲炒麵啲汁多到不得了都係稀嘅,炒麵得少少脆,由於汁太多麵都整到冧晒,但整體味道都係淡嘅唔好食…最後到大仔叫個焗海鮮炒飯最貴$148(未加一),但係阿仔都係食到中途竟然有蛋殼出現…埋單仲要+1 服務費總數$411,好似食垃圾一樣一啲質素都冇,老公食到一肚氣話唔明白點可以捱到70幾年?食物質素差到咁連一般茶餐廳都好食過佢….一定唔會再有下次😌由於食物一啲都唔好食,所以相都唔想影!
2024-01-12 581 瀏覽
這家餐廳嘅食物真係正!首先一試個蟹肉伊面,🦀鮮甜的蟹肉撲鼻而來,混合咗喺Q彈嘅伊面之中,一啖咬落去真係有種鮮味由舌尖滲透到心坎里。伊面彈牙得嚟唔會太硬,真係講到我都想再去一次!再講下蝦多士,唔同於其他地方嘅平平無奇,呢度嘅多特別🦐😋,薯蓉同火腿嘅加入令口感層次豐富無比,多士外脆內軟,蝦肉爽滑,每一口都係享受!而家講吓谷古,佢嘅濃郁香氣好迷人,飲得我好滿足。你話,成個人都暖笠笠,嗰種香濃味道真係由頭暖到腳尖。我覺得這種經驗,在其他地方真係搵唔到。總括黎講,這家餐廳帶俾我一種溫馨嘅懷舊氛圍,令我回味無窮。下回我一定要再嚟,唔止因為想食其他菜式,仲有就係想再感受吓,嗰種簡單但充滿人情味嘅舊日香港。呢度係一個可以同三五知己,嘆番杯谷古,嗑兩口家常小菜嘅好地方。食得開心,講笑聲嘈嘈閉,真係飲食男女都會愛上嘅一個食堂。🍲💖

美都餐室屹立在油麻地72年以上,屬於一間老字號的冰室餐廳,在疫情期不幸停業,但原來早在去年10月底,美都餐廳已經靜悄悄地於原址重開,故此,有網民圖文並茂分享到訪餐廳懷緬一番,怎知隨即遭到其他香港網民狠批『劣圾中 極品』。原本真係唔信, 食完之後我真係信到十足十, 今日真係要頂下佢先可以下番淡氣 咁嘅劣圾都可以畀人食。 嘩!收費一啲都唔平, 質素 就真係 衰過一般茶餐廳, 福建炒飯配料 完全冇乜特別, 最失敗係 食咗兩三啖之後發覺有一執 食鹽 未完全 融化, 咸乸 到 盲公都會開眼, 飯粒根本就唔夠熱 粒粒唔夠分明 蛋冇蛋香 菜冇菜味 肉冇肉味, 午市冇套餐 飲品要另計, 1百零幾蚊 真係 食餐 「劣圾」。

2024-01-02 565 瀏覽
今日得閒同朋友聚一聚決定黎講咗好耐都未去「參觀」嘅呢間餐廳我地最先order咗一杯唂咕同奶茶主食方面就order咗佢幾樣嘅招牌其中焗排骨飯一定唔少得喺menu上第一樣show嘅相就係佢menu上話佢係用新鮮排骨整味道果然有唔同同埋又唔太多骨比想像中都幾好味不過份量就細咗少少而飯係炒飯底要加分另一款招牌或者可以話係好打卡嘅係咖哩海鮮炒麵上枱時好震撼味道就係港式咖哩而都有幾多餸同足料另外order咗個小食拼盤同錦滷雲吞小食拼盤就正常發揮但錦滷雲吞真係入面嘅豬潤係好suprise 嘅好食個汁味道就較温和但好足料
今日得閒同朋友聚一聚

個汁味道就較温和但好足料
小食拼盤

焗排骨飯
咖哩海鮮炒麵
​久違的香港,讓人最懷念的自然就是味蕾上的召喚!抵達香港的第一頓,就去油麻地,吃了美都餐室Mido Cafe茶餐廳的星洲炒米,雖然看上去十分簡單,但真是我一直最為心心念念的一個味道,咖喱味道的米粉對比網紅店真的很多,一整個愛到無法自拔,最後再來一份火腿雞蛋三文治烘底當作收尾,完美!​​📍🚇交通:港鐵油麻地站C出口,步行約3分鐘,油麻地廟街63號地下。​📱Redmi K60 Ultra ​🈺11:30-20:30
​久違的香港,讓人最懷念的自然就是味蕾上的召喚!

​📱Redmi K60 Ultra
​🈺11:30-20:30
2023-09-09
2023-08-03 1310 瀏覽
非常的好吃飯店的工作人員也很熱情建議點焗飯,份量很足也建議嚐嚐這裡的奶茶普遍一份飯要50多到70多港幣如果想拍照得點些食物才可以,否則不可以的環境也不錯,很有港片的味道
非常的好吃
飯店的工作人員也很熱情
建議點焗飯,份量很足
也建議嚐嚐這裡的奶茶

普遍一份飯要50多到70多港幣
如果想拍照得點些食物才可以,否則不可以的

環境也不錯,很有港片的味道
2023-06-24
  • 焗排骨飯
  • 西多士
  • 奶茶
2023-06-24 1531 瀏覽
早前參加了油尖旺著名地標「 美都餐室 」X「文化葫蘆 」舉辦的活動大家可以在已經開業73年的「美都餐室」參加懷舊派對 真係超級開心和榮幸!😎👍👍👍我地除了品嘗地道冰室美食,仲瘋狂拍照留念 ,懷舊一番!🤣💕😍油麻地「美都冰室」開業於1950年,屹立廟街七十多個年頭,見證着油麻地榕樹頭一帶的發展與文化,是不少電影及廣告拍攝取景的美地。從來很少開放給客人打卡拍照!今次真是很難得!👍👍簡直係機會難逢!
早前參加了油尖旺著名地標
「 美都餐室 」X「文化葫蘆 」舉辦的活動
大家可以在已經開業73年的
「美都餐室」參加懷舊派對
真係超級開心和榮幸!😎👍👍👍
我地除了品嘗地道冰室美食,仲瘋狂拍照留念 ,
懷舊一番!🤣💕😍
是不少電影及廣告拍攝取景的美地。
從來很少開放給客人打卡拍照!
今次真是很難得!👍👍簡直係機會難逢!
2023-06-11 1347 瀏覽
今日終於去到大名鼎鼎嘅美都餐室 佢最特別既就係維持六七十年代冰室嘅裝修 圓角樓嘅建築 馬賽克顏色嘅鐵窗 昔日冰室嘅瓷磚 一一帶你坐時光機回到六七十年代昔日的日子有興趣嘅點完餐後慢慢細讀他們的餐牌 佢哋有講一些出名嘅餸菜嘅歷史 亦都有一些當年嘅相片 想緬懷下六七十年代就要去試吓佢嘅招牌菜就係焗豬扒飯 同埋就算冇餐都一定要試吓佢嘅奶茶 仲有一個賣相好特別嘅咕嚕蝦球炒麵要去打卡嘅話假日就一定要早啲到 因為卡位好易full 就算有位 落單後冇得調位 落單嘅老闆都好知道呢間餐室嘅特色 能夠講簡單嘅英文 但係由於餐室比較出名同埋位置有限 所以佢哋緊守餐室嘅原則
2023-05-01 1580 瀏覽
無啦啦提議去油麻地美都冰室,可能因為我潛意識已經諗好想去港島Cafe ,結果出人意表。可能又有啲落差啦,所以表情管理控制得唔好表露到有少少唔滿意,仲要加埋佢啲死人語氣,明明都話冇所謂都係食茶餐廳野姐,佢又要死都問我啱唔啱食,我見食評介紹嗰啲全部都係焗豬扒飯同麵果類型嘅嘢,可惜嗰一刻我又未想食啲咁Heavy嘅嘢,就係因為呢啲咁小嘅誤會嗌咗一次交,爭啲真係去到好worst嘅地步。點知原來根本就係佢自己表達得唔好,明明佢心目中唔係諗住嚟呢間(其實係想去大安冰室),咁佢一開始已經好confirm咁同我講要去美都丫嘛 😪勉強又扮冇嘢,好在去到大家都覺得好有feel環境好懷舊,一磚一瓦!可能又撞啱五一黃金周,特別多遊客,老闆不停用國語/英文招待客人,好似已經見慣呢種場面。終於揀咗食啲乜(蟹肉奄烈同🦐多士)奶茶就嫌佢唔夠奶唔夠滑。蟹肉奄烈出面都比較少有,雖然等咗好耐,不過又比我想像ok ,配埋薯條幾特別蝦多士就係傳統美食,雖然出面都有食過,呢度都唔錯,唔算好油膩。食完又未至於大家都好飽,仲有空間可以再去佢終極想去嘅地方(大安冰廳)。我覺得老闆好似對我哋呢台特別好,可能因為知道我哋係自己人啦,好多嘢大
終於揀咗食啲乜(蟹肉奄烈同🦐多士)
奶茶就嫌佢唔夠奶唔夠滑。

我覺得老闆好似對我哋呢台特別好,可能因為知道我哋係自己人啦,好多嘢大家都心照,唔使好似遊客咁咩都要解釋一餐🤪(我自己覺得啫😅😂)
蝦多士
蟹肉奄列
圪立廟街70多年既美都餐室曾經一度宣布將會結業 後來又再復業雙層舊式茶記既美都餐室以復古懷舊50/60年代風格而出名霓虹燈舊式招牌 彩色玻璃窗🪟 百葉簾 天花吊扇 馬賽克地板 瓷磚 舊式茶記枱櫈呢D復古舊式設計都係美都餐室最吸引人之處✨✨美都亦曾經係港產電影拍攝場景喔 📽️早排睇完經典港產片 \ 重慶森林 /突然就想去朝聖一下***\ 🐖 焗茄汁豬扒飯 ($78) /即叫即焗 茄汁🥫酸甜度適中 值得讚既係配炒飯底 🍚而豬扒味道只屬正常 叫左三樣野食 呢個已經係最好食 \ 🍞 西多士 ($28) / 吐槽一下 蛋漿沾得有D多 而且炸到過左火麵包比較薄 口感麻麻 賣相都唔太討好🤫\ 🧋凍奶茶 ($23) / 黎到經典茶餐廳當然要試試凍奶茶飲落有D苦澀味 花奶落得唔夠 而且叫左少甜都覺得仲係好甜 只能夠話唔係我杯茶☹️***總括食物質素麻麻 比較起一般茶記黎講 價錢偏貴相信黎美都餐廳既人大部份都係食一種回憶 / 氛圍感而唔係為左佢既食物🫣🫣
圪立廟街70多年既美都餐室

相信黎美都餐廳既人

大部份都係食一種回憶 / 氛圍感
而唔係為左佢既食物🫣🫣
2023-04-04 1079 瀏覽
今日食評✍🏻Mido@油麻地試食指數⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·彌敦道轉入過一個街口就見到一座停留在50年代的唐樓建築美都牆外場内都滿滿懷舊氣息餐室兩層樓上雅座有卡位有窗景上落樓梯要小心貼滿不准拍照告示往時一定好多人影相打卡我就好乖自拍加影食物想睇景嘅相片自己去親訪啦😆3R相簿的menu及介紹製作不精美但滿滿心思值得一頁頁看Set menu選擇不多可以從menu散叫我點咗炒米粉配熱菜蜜($68/set)加薯條($55/份)不用加一食物係一般有家常嘅味道去光顧的都係打卡及懷舊一番我坐在卡位聽到老闆娘和熟客談天滿滿人情味·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻
Mido@油麻地
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
彌敦道轉入過一個街口就見到一座停留在50年代的唐樓建築

值得一頁頁看

Set menu選擇不多
可以從menu散叫

我點咗
炒米粉配熱菜蜜($68/set)
加薯條($55/份)
不用加一

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
Follow我哋bw.foodie
2023-03-24 725 瀏覽
Famously classic cha chaan teng in the heart of Kowloon. Ordered the recommended noodles with pork, which took a very long time to make but was worth the wait. They are also well known for their rice dishes and sandwiches, which my friends ordered and seemed to enjoy. The old-school decor is what makes this particular local cafe so popular and special. The food is good enough to try, but not to regularly make a far trip in my opinion.
2023-03-14 883 瀏覽
懷舊冰室 - 美都餐室Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station近期黎個懷舊風,今次去左廟街間美都餐室食晚餐,一入到去成間懷舊冰室咁,上樓上雅座坐窗口卡位,影埋個打卡位(燈排)之後見到隔離枱叫左個打卡餸,個麵真係動L架🤣不過我哋無跟到叫,就叫左個錦鹵雲吞、蟹肉奄列同埋椒鹽蒜蓉雞翼,飲品方面點左凍冰室奶茶好好飲,同埋凍檸茶,好欣賞佢個傳統錦鹵雲吞,好足料,薄脆都好食👍🏻👍🏻同場加影😽😽
懷舊冰室 - 美都餐室
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station