2015-05-28 996 瀏覽
價錢好平,但食物質素同food court差唔多,無樣野特別好食,想食好味上海野不如去翡翠。小籠包:皮好厚,完全唔洗擔心會夾爆漏湯!擔擔麵:湯好水,得辣味無芝麻味生煎牛肉包:包面好油,味道OK鎮江肴肉:味OK,但肉無切成一絲絲,唔入口即溶
小籠包:皮好厚,完全唔洗擔心會夾爆漏湯!
擔擔麵:湯好水,得辣味無芝麻味
生煎牛肉包:包面好油,味道OK
鎮江肴肉:味OK,但肉無切成一絲絲,唔入口即溶
2013-01-07 477 瀏覽
除了日本菜,上海菜也是我喜愛的菜式之一。今次我們就去咗上海婆婆,可能因為已經有很多食肆,從前長長的人龍不見了。我們雖然也要等位,不過不用五分鐘就可以入內。店內可以看到師傅們即製包點麵食的情況,而牆上掛滿了以中國味濃的人像現代畫!店員奉上午市套餐餐牌,主要有小菜飯餐和一麵一點的套餐。我們三人也叫了一麵一點的套餐,每人有一個麵食和點心,點心大家可以一起分享食。我叫的是豬軟骨麵和小籠包,豬軟骨大大件,醬汁濃而不膩,肥美肉腍的豬軟骨最合我心意。上海麵粗幼適中,食起來爽而不黏身,因為平時最怕煮得過腍的粉麵。小食先講小籠包,真係皮薄餡靚,一咬下去就已經 ‘爆湯’ 了,而且上湯清甜,值得一試。最令人驚喜的是牛肉包,外脆內軟,金黃色的表面,份外吸引,肉汁豐富的牛肉碎餡料,十分惹味。最後就是紅油抄手,紅油抄手對於我而言,只是雲吞加辣油,沒有什麼特別。雲吞皮很嫩滑,豬肉餡內有冬菇等材料,慶幸的是紅油不辣,怕辣的你一試無妨。食完一大碗麵,加一個小籠包,兩件紅油抄手,再加兩件牛肉包,真是非常滿足的一餐呢!

2012-09-24 265 瀏覽
同父母出外掃貨, 買完東西, 早早來等位入座!!! 這間很多人, 六點前就已經坐滿了~~~~爸爸喜歡吃的菜~~~~~其實味道及弄得蠻不錯, 但我不太喜歡太油的!!! 但表面炸得很香...我喜歡吃的一味菜~~~~~蛋白加蟹肉, 用來送飯一流!!! 雖然今次只係就咁食~~~~呀!!! 還要加少少黑醋, PERFECT!!!例叫的小籠包~~~~~熱烘烘的, 皮不算太薄, 但汁還不少, 肉新鮮!!!粗炒~~~~雖然不是太多料, 但有些肉絲及菜絲, OK!!!這個不算太多~~~~味道咸了一點...但肉混得算不錯~~~~妹味!!!與父母滿滿的一餐~~~~在市中心內比較大眾化又平衡的就是這間, 會再來啊!!!

熏魚
正-上海粗炒
正-獅子頭
  • 菜螃蟹
2012-09-22 131 瀏覽
6,7 點左右,黎到唔算好多人等緊,但好快就堆滿晒人,等張2人檯等左around 20分鐘。但因為呢餐係有人獎勵我工作的辛苦,等耐D都值既同男朋友2個人,食得唔多,所以望到個menu果時,選擇困難症又發作,皆因好多都想試!上海粗炒賣相幾吸引,可能我都幾中意食上海野掛,味道唔會太咸,但食左一半之後發現,碟底D麵好碎,炒到爛晒,要用匙"更"先食到。蔥爆羊仔肉味道真係幾好,可惜D肉完全冇羊味,可能驚唔係人人受到羊肉的味道,所以去so味的功夫有做足,但就滿足唔到我中意食有羊味的羊肉了...小籠包呢樣食上海菜幾乎係每次必點的,D皮厚度適中,輕輕夾起唔會爛,餡料足,好味!每個包仔下面都有一片不知名的瓜片墊底,我好奇試左一塊,苦既...>.<南瓜餅為左叫佢,我放棄左我喜愛的擔擔麵!但好值得!中間有紅豆蓉做餡,紅豆+南瓜的味道好match!而且食落唔會好"漏" 又唔會太甜!呢個一定會再食!食飽飽之際,見到隔離檯的一個撈麵,個樣好吸引,下次要黎試下!仲要食返個擔擔麵!最唔好就係D檯好逼,D職員個個都好似好忙咁!但忙中又唔會冇禮貌,算係咁。不過唔知點解俾到少少趕客feel我,只要你張檯一食

左至右︰上海粗炒,小籠包,蔥爆羊仔肉
上海粗炒

蔥爆羊仔肉

小籠包

南瓜餅
南瓜餅!!

不過唔知點解俾到少少趕客feel我,只要你張檯一食完野,佢地就會幫你清理乾淨,就算見到個杯冇晒水都唔會幫你再"針"
所以食完坐冇耐就走了~~

$206埋單,比想像中貴左D,可能未必樣樣都覺得超值掛
不過下次都會再黎。
2012-09-20
左至右︰上海粗炒,小籠包,蔥爆羊仔肉
南瓜餅!!
  • 南瓜餅
2012-08-04 144 瀏覽
一班男人來了一場有關尊嚴的比賽,輸了就要請食飯。既然事不關己,我和HWY兩個女孩(加上永遠遲到的食神KY)樂得吃個免費午餐。最後中環上班的"老闆"請客,一行7人去了屯門市廣場的上海婆婆。我愛吃上海菜,不過上海婆婆還是第一次來(其實屯門市廣場都有兩三年沒來了,現在似乎開始走高檔路線)。一看MENU,原來這兒不是專吃上海菜的,京菜、川菜都有。每人在MENU散點一樣。我選了:賽螃蟹:第一次吃這道京城名菜是在佐敦的北京酒樓,自此對它念念不忘。蛋白炒得頗嫩滑,能做到像蟹肉的質感,加了少少瑤柱去炒,口感豐富了,鮮味也增加了。奇怪的是這兒的賽螃蟹沒有附醋!如果能加少少陳醋,會令鮮味更提升,也可減低油膩感,更加美味!紅油抄手:份量不多,只有五粒。紅油抄手是我的另一至愛,但這兒的頗叫人失望,這兒用的是水餃,一來水餃皮太厚,二來紅油完全不辣,反而甜甜的。而在沒有辣油沾染的情況下,也不太嘗到豬肉餡的肉味和菜鮮味。要讚的是肉餡都算結實、肉:菜比例適中。上海炒年糕:年糕很煙韌,口感不錯,而且年糕吃到蠔油和麻油香,十分入味。味道調校得宜,不會味道過咸,很適合下飯。配料甚多,有肉絲、冬菇及白菜等。用臘肉炒雖然很惹味

每人在MENU散點一樣。
我選了:
上海炒年糕年糕很煙韌,口感不錯,而且年糕吃到蠔油和麻油香,十分入味。味道調校得宜,不會味道過咸,很適合下飯。配料甚多,有肉絲、冬菇及白菜等。用臘肉炒雖然很惹味,但略嫌太油
黃金炒飯:類似揚州炒飯,材料有蝦、叉燒等。飯粒加了蛋黃去炒,金黃的顏色十分吸引,而且炒得很乾身,飯粒分明,夠鍋氣
婆婆粒粒炒飯:材料有臘腸、叉燒、火腿、蝦和蔥花。同樣炒得很乾身,飯粒分明,是香口惹味的一道菜,不過太油膩了,少吃多滋味。
醬燒茄子:茄子很軟腍很滑口,而且不算太油膩。肉碎很多,醬燒汁調味不錯,伴飯一流
花雕醉雞:醉雞用上原隻雞脾切件,杞子鋪在上面,賣相討好。酒香撲鼻,更令人食指大動。花雕酒十分香醇,酒香入肉,明顯是浸上了足夠時間。雞肉肉質嫰滑,雞皮很薄,由於調味出色,醉雞十分入味。

秘製蜜汁叉燒:
一道好玩好食的餸!超級推薦!!
秘製的蜜汁甜甜的,有很香的桂花味,味道非常討好;而叉燒雖不是半肥瘦,但十分軟腍,配上甜美濃郁的秘製蜜汁,滿口芳香。至於包熱騰騰的,十分軟熟。我們猶如吃片皮鴨般,用包將所有材料--蜜汁叉燒、青瓜和腐皮脆脆--包着然後大大的咬一口,蜜汁立刻洋溢口中,幸好青瓜十分清新,巧妙地減低了它的油膩感,腐皮脆脆也令口感更為豐富。我們不禁點多一碟ENCORE ENCORE
很愉快的一天。謝謝"老闆"請客!XD
2012-06-24
  • 花雕醉雞
  • 秘製蜜汁叉燒
(非會員)
2012-07-20 48 瀏覽
有一段時間冇去上海婆婆(屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓), 因為次次都排長龍, 仲以為好食添!!點知 :--雞絲海浙 = 淡而無味又冇芝麻醬順嫂魚羹 = 超淡但超重胡椒粉味紅油抄手 = 只有豉油並冇紅油黃金炒飯 = 冇料又冇鹹蛋味比咁嘅價錢仲要排長龍, 不如去翡翠食冇甘嬲, 起碼吾使等咁耐 !!

點知 :--

雞絲海浙 = 淡而無味又冇芝麻醬

順嫂魚羹 = 超淡但超重胡椒粉味
紅油抄手 = 只有豉油並冇紅油

黃金炒飯 = 冇料又冇鹹蛋味

2012-07-17
(非會員)
2012-07-18 54 瀏覽
淡而無味晚飯於上海婆婆 (屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓)雞絲海浙 = 冇落鹽超淡囗又冇芝麻醬順嫂魚羹 = 超淡但只有超重胡椒粉味紅油抄手 = 只有豉油並冇紅油黃金炒飯 = 冇料又冇鹹蛋味
淡而無味

晚飯於上海婆婆 (屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓)

雞絲海浙 = 冇落鹽超淡囗又冇芝麻醬

順嫂魚羹 = 超淡但只有超重胡椒粉味

紅油抄手 = 只有豉油並冇紅油

黃金炒飯 = 冇料又冇鹹蛋味
2012-07-17
2012-04-06 22 瀏覽
因從前工作關系經常在美孚分店進食午餐,感覺良好,所以今次特意在屯門分店享受生日晚餐,所點菜式不多,(醉乳鴿)-老實說,apm家傳滬曉的好味得多,最少肉感和酒的味道不會像婆婆的爛綿綿的和酒多到苦澀澀的,(回鍋肉湯拉麵)-鋪排和相片差不多,最太問題又最重要的醬油色澤味道完全沒有,清湯拉麵......唯有加豆瓣醬解決。(鱔湖)(酸辣湯)(炸銀絲卷)-這幾道菜沒投訴,和其他店差不多。希望貴店多加留意
2012-04-06
生日
  • 沒有
2012-03-27 17 瀏覽
星期6既6點半去到,已經大排長龍......等左30分鐘入座,入座起計食個半鐘~~兩個人都ok既, 如果多人就唔夠時間啦...叫左小籠包、宮保雞丁同埋鱔糊炒年糕~~小籠包細細隻, 夾上黎仲開埋口, 好在冇漏到湯汁, 好鮮甜好味~~宮保雞丁都有好多雞肉, 又滑, 好好味~~鱔糊炒年糕既鱔就un左少少, 下次可以試另外d炒年糕~~
星期6既6點半去到,已經大排長龍......
等左30分鐘入座,入座起計食個半鐘~~
兩個人都ok既, 如果多人就唔夠時間啦...

叫左小籠包、宮保雞丁同埋鱔糊炒年糕~~
宮保雞丁都有好多雞肉, 又滑, 好好味~~
鱔糊炒年糕既鱔就un左少少, 下次可以試另外d炒年糕~~
2012-03-24
2012-02-29 37 瀏覽
好久沒有到屯門市中心的餐廳飲食, 皆因屯門所有餐廳每次食飯時間都特別多人!每次經過這間店, 門口一定人山人海, 令你止步。直到今次友人話身為屯門人, 唔可以再出九龍了!我地先一齊拎No., 排下隊試食。點了幾個小食, 比想像中好!因為唔知咩原因, 所有大集團入到屯門, 水準一定下降!但今次呢個黃金蝦! 佢比黃埔店做得更好, 新鮮即炸, 而且不油膩!令到我食完之後, 想再食多一碟!
正! 必食
好久沒有到屯門市中心的餐廳飲食,
皆因屯門所有餐廳每次食飯時間都特別多人!
每次經過這間店, 門口一定人山人海, 令你止步。

直到今次友人話身為屯門人, 唔可以再出九龍了!
我地先一齊拎No., 排下隊試食。

點了幾個小食, 比想像中好!
因為唔知咩原因, 所有大集團入到屯門, 水準一定下降!

但今次呢個黃金蝦!
佢比黃埔店做得更好, 新鮮即炸, 而且不油膩!
令到我食完之後, 想再食多一碟!
2012-02-01
正! 必食
2012-01-12 13 瀏覽
是日要在市廣場去旅行社,見太耐無食醉雞了,一問有位便即入座,午市人頭湧湧是必然,上菜速度也未算太耐,唯獨上了3個菜才送上豆漿,這一點需改善(但我亦沒有催促過,因為他們的確很趕忙) 食物份量沒變,但明顯質量在下降中,已不怎吸引,已貼近一些無名小店,作為快餐過下醉雞癮還可以的.
是日要在市廣場去旅行社,見太耐無食醉雞了
,一問有位便即入座
仍然有湯,但鮮肉味已淺薄了
"醉雞",味道依然,但雞肉稍為老了一點.
"京蔥牛柳絲撈麵",醬汁濃淡得而,肉絲嫩滑夠味,唯一少少扣分是有部份麵團未散開.
2012-01-11
仍然有湯,但鮮肉味已淺薄了
"醉雞",味道依然,但雞肉稍為老了一點.
2012-01-02 10 瀏覽
同細佬嚟屯門食Lunch,見元氣要排隊,就上咗嚟睇下,十二點,好多位淨,於是就入咗嚟。 牆上掛既肥仔圖畫都幾有特色,環境係OK既,但係食物就認真麻麻! 之前喺鼎泰豐食過葱油撈麵覺得好好味,於是就喺度叫咗個。點知,碟嘢上枱嗰時我真係呆咗,說好的葱油就冇喇,係得一Pat茨汁。啲侍應仲當我有問題咁話葱油撈麵係咁架。嗰啲咁既蝦乾大大隻一啲香味都冇。 婆婆粒粒炒飯,一啲都吾好食,油膩,好似獵味飯。 相比下牛肉包算吾錯。 服務方面,侍應愛理不理,又顧住傾計,吾盡責! 我哋一致認為,食老麥仲好。 食飽之後見到門口有十幾個人排隊,心諗,憑乜啊?
2011-12-14 15 瀏覽
原來上海婆婆是屯門市廣場的搜尋第一啊!我平時經過三樓(晚飯時間),都有很多人排隊,很吸引本應這應該是比較合適家庭的上海餐廳,但當天日當我經過三樓,看了看餐牌,希望一試招牌擔擔麵當日我自己一個人食,所以只要了一碗麵,招牌小籠包就等有機會一班人個陣先食先睇下裝修:同其他分店一樣都有不少大頭婆婆圖片都很可愛!!一改婆婆又老又殘的形象我的檯上有一份餐具和碗子很快,侍應遞了餐牌,見到擔擔麵價錢相宜便點了一碗招牌擔擔麵,待應仲有問要唔要剪麵為了不會彈湯以及顧全食相,我答剪等了一段時間,擔擔麵送上,遠看碗子白色大碗內印有上海婆婆字,真係好大(個碗),好有期待感但事實係入面啲麵只佔碗的三分一:@真係有啲失望,其實不少大集團都愛有呢招,器皿大,內容少等人以為好大碗,好扺食,我寧願做到好似嘉麗園咁,碗雖少但一碗牛雜河卻五臟俱全,十分豐富,不夠可再來一碗講番入面啲麵,好明顯被剪刀剪過的齊尾麵,好明顯是快端出來的一刻才剪十分hea,雖然我話剪,但都唔駛咁穿崩了,影響外觀的說!先試湯底,味道是很濃的花生醬味,湯偏杰,辣椒醬比例不多,不很辣我媽說好味正宗的擔擔麵湯底,應花生醬比例不多於一半雖然對擔擔麵沒甚研究,應
原來上海婆婆是屯門市廣場的搜尋第一啊!
我平時經過三樓(晚飯時間),都有很多人排隊,很吸引
本應這應該是比較合適家庭的上海餐廳,
但當天日當我經過三樓,看了看餐牌,希望一試招牌擔擔麵
當日我自己一個人食,所以只要了一碗麵,
招牌小籠包就等有機會一班人個陣先食

先睇下裝修:同其他分店一樣都有不少大頭婆婆圖片
婆婆照
都很可愛!!一改婆婆又老又殘的形象
我的檯上有一份餐具和碗子
很快,侍應遞了餐牌,見到擔擔麵價錢相宜
便點了一碗招牌擔擔麵,待應仲有問要唔要剪麵
為了不會彈湯以及顧全食相,我答剪
等了一段時間,擔擔麵送上,遠看碗子
碗就大
白色大碗內印有上海婆婆字,真係好大(個碗),好有期待感
但事實係入面啲麵只佔碗的三分一:@
真係有啲失望,其實不少大集團都愛有呢招,器皿大,內容少
等人以為好大碗,好扺食,我寧願做到好似嘉麗園咁,碗雖少但
一碗牛雜河卻五臟俱全,十分豐富,不夠可再來一碗
十分hea,雖然我話剪,但都唔駛咁穿崩了,影響外觀的說!
剪得很齊
我媽說好味正宗的擔擔麵湯底,應花生醬比例不多於一半
湯底很紅
雖然對擔擔麵沒甚研究,應該說是沒太執著,但自己都覺得湯底太杰口感欠佳,但都算甜
吃光了
再說麵條,不是自家製,應該是傳統的上海直麵,略有麵粉味,麵本身不太爽,
擔擔是指肉碎嗎?老實說,肉碎很少,沒怎麼吃到出來做,
我反而覺得擔擔麵的肉碎不用爛啦,吃不出餸子來,可來叫麵?而且亦未能滿足
本人龐大的胃,所以以三十多塊錢還未計加一下,不太值!
我比ok嘅原因係服務尚可,唯有叫天不應,叫地不聞的情況出現,
餐廳待應頗足夠,但未能照顧到邊邊的客人,有待改善!
overall,我都會再來的,在屯門上海菜餐廳要數這間最有名的了,我覺得都ok,有機會想試小籠包同其他食友推介的菜式。
2011-10-22
  • 擔擔麵
2011-12-13 13 瀏覽
昨晚同屋企人吃飯,本來想試下同一層新開果間小南國, 不過要等位, 重有10張先到我地, 見好耐未吃過上海婆婆, 又唔使點等位, 下一張就可以入.先黎 炸醬麵,同 棒棒雞 -- 細碟左, 味道差左,再黎 擔擔麵 -- 無左以前好香既麻醬味生煎包 -- 普通小籠包 -- 保持水準, 全晚最好一樣砂鍋醃篤鮮 -- 唔錯, 鹹肉幾好味, 湯比較鹹甜品 : 高力香蕉豆沙 + 酒釀丸子 --- 唔夠熱, 整體覺得比以前差左,
昨晚同屋企人吃飯,
本來想試下同一層新開果間小南國,
不過要等位, 重有10張先到我地,
見好耐未吃過上海婆婆,
又唔使點等位, 下一張就可以入.

先黎 炸醬麵,同 棒棒雞 -- 細碟左, 味道差左,
再黎 擔擔麵 -- 無左以前好香既麻醬味
生煎包 -- 普通
小籠包 -- 保持水準, 全晚最好一樣
砂鍋醃篤鮮 -- 唔錯, 鹹肉幾好味, 湯比較鹹
甜品 : 高力香蕉豆沙 + 酒釀丸子 --- 唔夠熱,
整體覺得比以前差左,

2011-12-12
2011-12-04 15 瀏覽
是日朋友b day.....話好耐無食過上海婆婆....所以再黎一次對上個次...都已經係成年前....因為每次晚飯開始....真係好多人排隊我地還好....7點到入坐...所以唔係等好耐...但7點半開始人龍就說回食物...3位小女子也食不多....3小食....3主菜....1甜品酸辣湯 : 味道同以前差唔多...但明顯材料小左...好似飲緊淨湯小籠包 : 一貫水準...皮薄多汁煎窩貼 : 其實無他....上海野離不開呢啲...主要都要加紅醋先好食排骨粗炒 : 面少左....油亦比以前多左....老抽仲重手左雞c海哲 : 雞c係多左..仲鞋左...海哲就變成短短一細條...成碟野上枱好似碟禾虫咁炒四季豆 : 小小辣既菜...希望開胃啲香蕉高力豆沙 : 而家好似個奶王包size咁...始終有蕉味..怪怪的....但影響不大如果唔係友人唔食辣....我會張海哲 --> 醉雞.......四季豆-->津白(清甜...唔係為辣)但點都好.....唔食都食左....連基本野都比以前差左睇黎真係得醉雞同小籠包留得住我個心!!但上菜比以前快左好多...所以坐底到走都只係1個鐘..

小籠包 : 一貫水準...皮薄多汁

炒四季豆 : 小小辣既菜...希望開胃啲
小籠包有啲唔夠熱...出到黎好快就"漏氣"
唔知點解而家落咁多糖霜...係咪嫌唔夠甜
碟雞c既賣相....一眼望落真係好嚇鬼> <
唔知以為叫左碟"芽菜大蔥炒排骨"
但點都好.....唔食都食左....連基本野都比以前差左
睇黎真係得醉雞同小籠包留得住我個心!!

但上菜比以前快左好多...所以坐底到走都只係1個鐘...唉...想留多陣都無感覺
生日
  • 醉雞